Köyhät kaksosten vanhemmat

anonyymi33

Hei!

Odotamme kaksosia esikoisiksi, olen käynyt töissä mutta palkkani on hyvin pieni eli putoan melkein minimi äitiyspäivärahalle kaksosten synnyttyä. Mieheni on opiskelija. Emme ole oikeutettuja HOAS:in uusien käytäntöjen mukaan opiskelija asuntoa, (mieheni opiskelee Keravalla), tulot ovat siis mieheni opintotuki,asumislisä laina äitiyspäiväraha,asumistuki lapsilisät satunnaiset työtulot. Vuokra on vesimaksuineen 1000 e, hakeneet olemme halvempaa asuntoa kerava-vantaa-helsinki akselilta tuloksetta, olemme kaupunkien hätäjonoissa ilman tarjouksia, laskettu aika kohta lähellä. Halvin mah kolmio taitaa olla sitä 800-900 e luokkaa jos onni suo. Laskin että käteen meille jää neljälle ihmisille n. 700 e per kuukausi, siitä miinus puhlaskut, sähkölaskut ja kaikki.
Ovatko kaksosten vanhemmat oikeutettuja mihinkään erityislisään? Sossuun joudumme näköjään menemään jokatapauksessa vaikka satasen halvemmalla saisimmekin jostain kämpän. Näyttää todella synkältä. Mies joutuu olemaan koulussa 8-16 ja työskentelee minkä kerkeää siihen lisäksi, itse olen turhautunut koska kahden kanssa en varmaan pysty tekemään mitään koti työtä kuten myyntiä jos huutavat etc. Todella synkältä näyttää. Kai sossu huolehtii että vauvoilla on vaipat ja ruokaa vaikka me aikuiset näännyttäisiinkin? Elämme nyt jo todella tiukasti, emme koskaan osta mitään, teemme isoja ruokia, ei ole varaa ostaa ehjiä kenkiä, ei mitään, saamme kumminkin vielä jotenkuten syötyä monipuolisesti ja terveellisesti. Tulemme siis hyvin pienellä toimeen. Vauvojen kanssa arki pelottaa, mitä jos tulee sairaalalaskuja, ei ole varaa ostaa lääkkeitä?
Ovatko muut köyhät kaksosten vanhemmat pärjänneet? Hankintoja vauvojen takia olemme tehneet isoimmat vaan vaunut jne, kaikki käytettynä ja lahjoituksia olemme saaneet paljon myös.
Mitä luulette pärjätäänkö hengissä? Voiko lapset ottaa huostaan sen takia että olemme niin köyhiä? 2 vuotta miehen koulua enää jäljellä.

11

742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei nimimerkkiä

      Jos rahasta pulaa niin miettisin kyllä kaksiotakin. Isohkoon noin 60 neliön kaksioon mahtuu hyvin vanhemmille sänky olohuoneeseen ja lapsille ja lasten tarvikkeille makuuhuone.

    • Kaksosten mamma

      Hei,

      ensimmäisenä minullakin tuli mieleen isohko kaksio...ainakin alkuun siinä mahtuisi. Liity johonkin facebook tuplamamma ryhmiin esim. ostetaan/myydään/vaihdetaan palstoilta voi löytyä hyvää käytettyä tavaraa lapsillesi. Pyydä lahjoituksia. Kerro tilanteestasi neuvolassa, osaavat ehkä neuvoa vielä tarkemmin tukien hakemisessa. Ota yhteyttä pelastusarmeijaan, olisiko mahdollista saada jotain lahjoituksia esim. vaipat.

      Olen itsekin tuplamamma, joten tiedän kuinka paljon kuluu vaippoja ja mahd.äidinmaidonkorvikkeita. Kestovaipat olisivat halvempia, mutta niitä en sinulle edes ehdota, koska arki kaksosten kanssa on sen verran työn täyteistä muutenkin. Äidinmaidonkorvikkeista (jos oma maito ei riitä) voi säästää ostamalla jauhokorvikkeita joita sekoitetaan veteen. Valmiit ovat kalliimpia. Soseita kannattaa sitten tehdä itse kun se aika koittaa. Vaippalahjoituksia voisit yrittää kysyä joltain kauppaliikkeeltä. Joka tapauksessa tsemppiä kaksosraskauteesi ja tulevaan äitiyteen. Usko että pärjäätte niin pärjäätte, ja muista että pikkulapsivaihe kestää loppujen lopuksi lyhyen aikaa, alkuun voi olla itukka, mutta sitten helpottaa kun pääset itsekin työelämään. :)

    • tuplamamma1

      Hei,
      Tietenkin helpommin sanottu, kuin tehty, mutta älä huolehdi liikaa.. Suomessahan me asumme ja aivan varmasti saatte toimeentulotukea jos muuten pärjääminen ei onnistu, vaikka opiskelijana olisi lainatkin jo käytössä. Itselläni lasteni synnyttyä sairaalassa jo sairaalan oma sosiaalityöntekijä kysyi onko varaa maksaa sairaalalaskua vai tarvitsenko jotain lomakkeita sitä varten sossuun.. Ja siis tietysti lapsille aina lääkkeet hoituu jos hätä on myös sossun kautta.
      Itse olen 2-vuotiaiden kaksosten yh-äiti ja edelleen kotiäitinä ja toisinaan keikkatöitä tehnyt, että olisi varaa elää vähän "leveämmin". Kyllä sitä aina pärjää, vaikka elintaso ei päätä huimaisi.. Jos facebookia käytät, niin sieltä löytyy ryhmä : Tuplien lastentarvikekirppis, jossa siis kaksosten vanhemmat myyvät yleensä kohtuuhinnoilla tarvikkeita lapsille.
      Eikä köyhyys ole syy huostaanotolle, jos lapsista huolehditte niin sitä ei tarvitse pelätä.
      Muutamia vinkkejäkin voisin tuohon tulevaan kaksosarkeen antaa juuri tarvikkeisiin liittyen, vaikka nyt vähän sivuaakin aihetta.. Vaatteitahan saa käytettynä edullisesti, eikä niitä kannata hamstrata liikaa (itse tein sen virheen). Kannattaa myös miettiä mitä tarvikkeita OIKEASTI tarvitsee,. Löytyyhän sitä kaikenmaailman härveleitä lapsille merenkohinaa soittavista riippukeinuista lähtien, perustarvikkeilla pärjää kuitenkin vallan mainiosti. Suomen monikkoperheet ry järjestää myös vertaistoimintaa ja ehkä voisit ottaa selvää pidetäänkö asuinalueellasi monikkoperheille tapaamisia, joissa voisit kasvotusten keskustella saman kokeneiden ihmisten kanssa.
      Mutta oli miten oli, onnea kaksosten odotukseen ja tulevaan vauva-arkeen. Asioilla on tapana järjestyä ja kannattaa nauttia ajasta pienten lastesi kanssa :)

    • aloittaja3

      Kiitos paljon vastauksista! Todella hyödyllisiä vinkkejä! Asumme tällä hetkellä kaksiossa jossa vuokra on 900 euroa, asunto sijaitsee viimeisessä kerroksessa ilman hissiä joten siksi joudumme ottamaan tuon 1000 euron kämpän vastaan. Olen katsellut kaksioiden hintoja niin sinne 800-900 euroon nekin menee, oma mielenterveys tosin ei ehkä kestäisi kaksiossa asumista kahden lapsen ja todennäköisesti aika burn outissa olevan miehen kanssa (kun joutuu käymään töissä ja koulussa. itse tiedän myös miten rankkaa se on) Jäämme vielä jonoihin tietysti jos kaupungilta tärppäisi mutta jotenkin en usko enkä luota siihen. Onneksi saamme tarvikkeet jne lahjoituksena, enkä tosiaan yhtään osaa sanoa miten paljon esimerkiksi vaatteita pitäisi etukäteen hankkia. Emme vielä ole toimeentulotuen asiakkaita mutta jäädessääni äitiyslomalle joudumme sille aika takuu varmasti. Sossusta sanoivat korvaavansa lääkärikulut jne. Ajattelin yrittää kestovaippoja kotona kun näyttää että voisi onnistua. Eniten huolestuttaa juuri tuo vaippojen ostaminen että niihin on rahaa, itse ollaan totuttu kärvistelemään ihan pienellä rahalla mutta tietysti tuntematon pelottaa :) Luulisi sossun auttavan vaipoissa tai laskevan ne edes mukaan johonkin? Kiitos teille hyvistä vinkeistä :) Nyt toivotaan että pää sitten kestää köyhyyttä, yksin lasten hoitoa (meillä ei ole turvaverkkoja) ja valvomista (jota se ei normaalisti kestä), onneksi asunto vaikka kallis onkin on sellaisessa paikassa että joskus meillä voi jopa käydä vieraita ja vieressä on esim. kahviloita mihin mennä istumaan jos seinät kaatuu päälle. Aika paljon pelottaa tuleva!

      • 3:n äiti

        Pisti vaan silmään tuo kahviloisa istuminen. Itse en kaksosvauvojen/taaperoiden kanssa edes miettinyt kahviloissa istumista. Se se vasta kallista onkin. Myös hankalaa. Ainakin meidän perheessä olemme nauttineet ajastamme puitoissa ja metsissä. Pientä purtavaa mukaan kotoa niin kummasti rahat säästyy ja pahin nälkä pysyy kurissa.


    • aloittaja5

      Siksi kirjoitinkin "jos seinät kaatuu päälle". En taida lähteä talvella ihan pieniä vauvoja metsään raahaamaan pakkasessa termarin kanssa. Kyllä köyhäkin saa kerran kuussa käydä kahvit kahvilassa juomassa, ei sitä tarvitse jeesustella.

    • 3:n äiti

      Olen pahoillani jos loukkasin. Tarkoitukseni ei ollut jeesustella. Todeta vain, että se kahden vauvan taaperon kanssa oli hankalaa. Jos on rauhalliset vauvat, jotka eivät hikeenny paikallaan olemisesta niin ei siinä mitään. Jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee.
      Kahviloista puheen ollen perhekahvilat ja avoimet päiväkodit on mukavia paikkoja viettää aikaa poissa kotoa. Mukavaa odotuksen jatkoa.

      • @loittaja

        Joo anteeksi oli turha tiuskaisu, hormonit ja kuumuus :)


    • tupla mamma 83

      Terve!

      Itselläni on nyt puolitoista vuotiaat kaksoset ja ajattelin,että jos näistä vinkeistä olisi sinulle apua.
      -lasten tarvikket ja vaatteet saatiin lahjoituksina tutuilta.
      -ammetta et välttämättä tarvitse,pesuvati ajaa saman asian.
      -Pyydä varpajaislahjaksi vierilta vaippoja.
      -Kun lapsi syntyy,niin neuvola ja sairaala antoivat pampersin ja liberon tuotepaketin,jossa oli näytteitä voiteista ja öljyistä(näytepaketeilla pärjää ensimmäisen vuoden.paketti sisälsi myös hoitolaukun.
      -vaipat lidlissä on paljon halvempia kuin muualla.meillä meni 5 pakettia vaippoja viikossa eli 110 kpl(kuukaudessa tulee siis maksamaan n.100e)
      -Maidonkorviketta,jauhetta kului 15 pakettia kuukaudessa.Siinäkin näkyi olevan hinnassa euron ero riippuen mistä sen osti(n.105e/kk)
      -Tee soseet itse,niin säästät ja helpottaa myös kaupassa käymistä,on paljon helpompi kantaa kilo porkkanoita ja kilo perunoita kuin kaksi kassillista sosepurkkeja.
      -Syöttötuolia et välttämättä tarvitse,sillä lapset vois syöttää rattaissa tai auton turvakaukalossa,jos sellaisen muutoin tarvitset.
      -hyödynnä seurakunnan ja MLL:än järjestämät ilmaiset tapahtumat,saat sosiaalista virikettä ja mahdollisesti ilmaiset kahvitarjoilut:)
      Toivottavasti sait jotain vinkkejä näist.Voimia sinulle:)

    • Moikka!
      Jokohan vauvelit on syntynyt?

      Mä oon tehnyt (ihan vaan rakkaudesta vauvoihin) pienimuotoisesti hyväntekeväisyys/ystävätyötä perheissä joissa on pieniä vauvoja.
      Mulla on itellä 4 omaa lasta ja yksi sijoitettu.(iät 14-4v)
      Olen 35-vuotias yh-äiti, joten myös vertaistukea multa saisi... Ei tuota rahaa ole kovinkaan paljon ollu tässä vuosien varrella :D

      Mutta niin tämän ketjun aloittaja, kuin muutkin, jos on tarvetta avulle (vauvanhoitoa, juttelua tms pientä apua) niin ilmoitelkaahan.

      En tule ihmettelemään sotkua, en tekemättömiä töitä, en anna ohjeita jos ei pyydetä, vaan ihan oikeasti haluan auttaa jos siitä äiti ja/tai isä saisi uutta voimaa jaksaa arjen keskellä.

    • köyhäjaonnellinen

      Hei, me oltiin kans tosi köyhiä kun kaksosemme syntyivät. Molemmat opiskelijoita, mutta ei kannata huolehtia, menot kyllä kutistui minimiin, koska ensimmäisen parin vuoden aikana ei kerkeä ostaa itselle mitään uutta eikä harrastaa mitään ;) Tavarat saatiin kavereilta/ vanhemmilta lahjoina tai ostettiin kirppareilta ja sitten oli yllättäen ekan vuoden jälkeen säästynytkin rahaa koska ei oikeasti ollut aikaa käydä kuin ruokakaupassa ja olla kotona. Tsemppiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1729
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1644
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1478
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      89
      1344
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1332
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe