kannattaako ostaa kosteakellarinen 50-luvun talo

pähkäilevä

Ottakaahan kantaa! Löysimme unelmiemme talon. Rakennettu 1952, kolmikerroksinen perinteinen puutalo, harkiten korjailtu ja hyvin säilynyt, kaikin puolin meidän lapsiperheelle sopiva. Mutta mutta. Kellarissa on kosteutta. Kuntokartoituksessa suositellaan salaojien rakentamista, seinänvierustojen kasvillisuuden poistamista ja kallistusten parantamista, orgaanisen aineksen (seinien panelointi ja lastulevyt, portaan lahovauriot) poistamista. Kuntokartoituksen mukaan, jos kellarin käyttötarkoitusta ei muuteta, kosteudesta ei tämän jälkeen ole haittaa. Kellarissa on sauna, pesuhuone ja varastotilaa. Homeen haju tai jokin tuntuu nenään kellarissa, asuinkerroksissa ei.
Uskallammeko ostaa talon? Muilla vastaavia kokemuksia? Noihin suositeltuihin remontteihin olemme toki valmiita ryhtymään.

16

10214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyytyy

      Niin tuo on pulmallinen juttu. Minä pidän henkilökohtaisesti tuollaisesta kellarillisesta talosta jossa voin puuhailla kaikenlaista (jahka saan rempan valmiiksi että ehtisi). Mutta jos kerran kellari on kostea siellä on takuuvarmasti sädesientä ja mahdollisesti jotain muutakin. Ja kyllä nämä itiöt jonkin verran kulkeutuu myös asuintiloihin. Se että kuinka vaarallista se loppujen lopuksi on, on arvoitus. Eihän siellä kellarissa kuitenkaan nukuta jne. Kyllä se vaan niin on että KAIKISSA 50-50 luvun taloissa joissa on kellari, löytyy vähän kaikenlaista JOS tutkitaan. Kuitenkin niissä asuu enemmän tai vähemmän onnellista porukkaa. Jos nyt tekisin itse valinnan vanhan oston tai uuden rakentamisen välillä - valitsisin ehkä rakentamisen.

      • pähkäilevä

        Kiitos vastauksesta! Tuosta sädesienestä juuri olenkin tukka pystyssä tältä palstalta lukenut, että on vaikea poistaa betonista ym. Osaako joku sanoa NÄKEEKÖ sen paljaalla silmällä, jos vaikka menemme vielä asuntoa katsastamaan ja lastulevyjä raottelemaan. Entä miten vaarallista hommaa on tuo lahojen ja homeisten materiaalien poisto?
        Kiva kun täällä muitakin vanhojen talojen ystäviä!


    • Samaa mieltä

      eli ihanat ovat nämä kellarilliset talot, mutta luultavasti etsimällä aina jotain löytää...
      Itsellänikin on samanlainen tapaus, ja kosteutta on tullut paljonkin kellariin. Asia on remontin alla ja yritetään tehdä mahd. huolellisesti. Saa nähdä miten onnistutaan, toivottavasti ei tule ongelmia jatkossa. En kuitenkaan kadu vanhan talon ostoa, niissä on jotain jota ei uudesta rakennuksesta löydä (muutakin kuin ongelmia ;).

    • joku

      lastulevyt kellarissa on virhe jossa harkinta on ollut kaukana, mutta niitä on tehty paljon ja puretaan mätinä pois jokapaikasta.

      Annetuilla ohjeilla siitä saa hyvän talon kunhan kellaria ei oteta asuinkäyttöön.

      Katon tuuletusraotkin on useimmiten tukittu kun lämmöneristystä on parannettu, kattorakenteissa voi olla pientä lahoa.

    • vm-57

      Ostettiin melkein vuosi sitten rintamamiestalo jossa kosteutta toisella puolella kellaria ja salaojitettiin, patolevytettiin ja routasuojattiin ensitöiksi ja kaikki kasvusto pois talon reunustoilta sekä oikeilla maa-aineksilla ja kallistuksilla parannettiin.Lattiat kun piikattiin auki ja tehtiin lisää huonekorkeutta, samalla laitettiin myös salaojistusta huoneiden poikki. Seinä pysynyt kuivana sen jälkeen. Saunassa oli mamma vetänyt lateksilla lauteet ja seinät, oli kehitellyt pientä rihmastoa mutta täydellinen kuuraus oikeilla myrkyillä poistettiin ne ja nyt pysynyt ok.

      Remppa vieläkin kesken kellarissa, mutta asiantuntevilla ja rauhallisella tekemisellä hyvä siitä tulee...Hosumisella ei voita mitään!

    • rakentamiseen

      Harkitsisin tarkkaan mitä tiloja kellariin kannattaa rakentaa, sillä tämän kesän sateitten ansiosta on monen talon kellareihin noussut vettä. Vesi voi tulla tulvivista viemäreistä tai kohonneesta pohjavedestä tai sitten pintavedet pääsevät muurin läpi.
      Viemäreihin ja lattiakaivoihin padotusventtiilit, kunnon salaojitus ja perusmuurilevyt koko sokkelin ympäri sekä pintavesien johtaminen pois sokkelin vierustoilta.
      Suurella työllä tehty kellariremontti saattaa tuhoutua kertaheitolla tulvan yllättäessä.
      Eihän rintamamiestalojen kellareita alunperinkään suunniteltu asumiskäyttöön, vaan siellä oli pelkästään saunatilat, pannuhuone, perunakellari, varastotilaa ja joillakin autotalli tai askarteluhuone.

    • kosteutta

      Varmaan kaikkissa vanhoissa alkuperäisissä rintamamies taloissa on alakerrassa kosteutta.varsinkin jos tuuletus räppänöitä -luukkuja ja läpiä ei pidetä auki niinkuin pitäisi.

      kuntokartoituksesi on oikeassa kosteudesta ei ole haittaa jos alakerran käyttötarkoitusta ei muuteta.Noitten kaikkien salaoja kaivamisien ja patomuurilevyjen asentamisen välttämättömyydestä voidaan olla montaa mieltä.Paitsi jos teet sinne alas lämmintä asuintilaa.

      Eli osta pois vaan ja lisää tuuletusta ja anna alakerran olla alkuperäiskunnossa.

    • ostaja

      Kuulosti kovin samanlaiselta talolta, jonka ostamista pohdimme pitkään. Kuntokartoituksessa oli vielä noitten mainitsemiesi seikkojen lisäksi huomautettu ullakon tuuletusaukkojen tukkimisesta. Kun mietimme, miten vesi on päässyt rakenteisiin alhaalta, eikä tuuletus ole pelannut ylhäältä, kauppa jäi sitten tekemättä.

      • Menetetty

        Hyvä kun ette ostaneet, meillä vanhana ostettu hirsirunkoinen talo kauttaaltaan saastunut sädesienestä. Rahat, vaatteet ja huonekalut menetetty ja asutaan vuokralla.


      • vastuussa
        Menetetty kirjoitti:

        Hyvä kun ette ostaneet, meillä vanhana ostettu hirsirunkoinen talo kauttaaltaan saastunut sädesienestä. Rahat, vaatteet ja huonekalut menetetty ja asutaan vuokralla.

        Onko talon hankinnasta kauankin vai miksi myyjä ei ole korvannut "tuhoja" miten se tuli ilmi että koko talo oli saastunut? Näkyikö kasvusto silmin? Kerro toki lisää!


      • Kaiken Menettänyt
        vastuussa kirjoitti:

        Onko talon hankinnasta kauankin vai miksi myyjä ei ole korvannut "tuhoja" miten se tuli ilmi että koko talo oli saastunut? Näkyikö kasvusto silmin? Kerro toki lisää!

        Otsikko selittänee, eli kauppahinta mennnyt jo myyjän velkojen maksuun. Massiivihirsitalo(pieni kartano), joten homebakteerit levinneet ihan jokapuolelle. Kaikki vaatteet ja huonekalaut sekä hirsiseinät haisee "vanhalle/tuoreelle"-puulle. huoneilma aivan sakeana itiöitä. Kaikkeen syynä liian matala kivijalka ja kosteutta tihkuva perustus.Täydellinen lattia-ja alustaremontti laukaisi tilanteen, eli 1 kk remontin valmistumisen jälkeen homeen haju joka paikassa.


    • Kalle

      Suomessa on melkoinen joukko 50-luvun
      rintamamiestaloja. Jos kellarit ovat
      alkuperäisessä kunnossa, niin kyllä
      kai niissä lähes kaikissa on kosteutta,
      jos tutkitaan tarkasti. Asuintiloja
      ei näihin kellareihin kannata tehdä.

      Kellarin hyvä tuuletus on tärkeää. Jos
      muuten talo on kunnossa (katto) yms,
      niin mikä ettei. Jos haluaa tutkia tarkemmin,
      niin tilaa vielä kuntotutkimuksen.

      Iso liuta suomalaisia on asunut noissa
      50-luvun taloissa. Osin (mutta ei aina)
      nämä nykyajan kosteushysteriat ovat
      liioittelua. Muistaa vain, että niitä
      kellareita ei ole alun perinkään tarkoitettu
      asumiseen...

      • Liisa

        Rintamamiestalot olivat aikoinaan järkevästi rakennettuja. Talvella, kun kosteuden tiivistyminen rakenteisiin on suurinta, puulämmitys piti huolen tuuletuksesta - korvausilmaa tuli epätiiviistä rakenteista. Sisätiloissa ei myöskään lotrattu vedellä. Monia näitä taloja on pilattu tiivistämällä ja samalla unohdettu asentaa toimiva ilmanvaihto, vaikka kaiken lisäksi on rakennettu suihkutiloja yms. sisätiloihin.


      • omistaja

        Ja kannattaa muistaa, että alkujaan talojen kellari toimi juuresten ja perunoitten säilytystilana. Ja perunan säilyvyydelle kosteudella on hyvin tärkeä merkitys. Nykyään nämä tilat on otettu asumiskäyttöön.
        Maanalaisiin tiloihin ei kannata todellakaan asuinhuoneita rakentaa.


      • jasu
        omistaja kirjoitti:

        Ja kannattaa muistaa, että alkujaan talojen kellari toimi juuresten ja perunoitten säilytystilana. Ja perunan säilyvyydelle kosteudella on hyvin tärkeä merkitys. Nykyään nämä tilat on otettu asumiskäyttöön.
        Maanalaisiin tiloihin ei kannata todellakaan asuinhuoneita rakentaa.

        Jatkan tätä listaa vielä: olen myös asunut 50-vuonna rakennetussa rintamamiestalossa nyt 3vuotta. salaojia ei ole ja kaikki kiljuivat osothetktllä että ne on nyt pakko tehdä! Jep, huolehdin siitä että kaikki ikkunat(kellarin) ovat koko ajan auki niin että ilma humisee, perunakellarin räppänä myös. Kun vielä muistaa pitää paperit ja pahvit pois lattioilta ja nurkista niin kaikki on ok. Meilläkin löytyy puulämmitteinen sauna kellarissa, kertaviikon lämmityksen jälkeen pesä täyteen ja ovi auki, kyllä on kuivunut.

        Sadevedet johdan nurkissa olevien tynnyrien avulla
        joissa puutarhaletkut alhaalla, kauemmas pihamaalle. Tuntuu toimivan hyvin. Kun edelliset omistajat eivät olleet missäänvaiheessa lätkineet muovia/lateksi/styroksia mihinkään niin homma toimii ja kaikki on ok!


    • Anonyymi

      Onhan niissä, asuttu oman tarpeen mukainen aika appivanhemmat noi 50-5 vuotta ei ne mitään homeita aivastelleet,🤧

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe