Keliakia oma diagnoosi VS lääkäreiden diagnoosi

Mitä voin tehdä?

Eli Olen 18 vuotta täyttänyt nuorimies joka on kärsinyt useista eri vaivoista lähes syntymästä lähtien. Minulla on /on ollut kyseisiä oireita

- Vatsa oireet esim: Vatsakrampit, Ummetus, Ripuli, Ilmavaivat yms..
- Ahdistus jatkuvien kipujen/oireiden takia
- Huonokuntoiset hampaat hoidosta riippumatta
- Keskittymisvaikeudet ja hermostuneisuus johtuu jatkuvasta huonosta olosta
esim ajatuksista: Miten voin elää normaalia elämää aina vatsa sekaisin, en varmaan koskaan voi seurustella yhdenkään tytön kanssa tälläisenä, Huomenna vielä Inssi ajo ja olo on vatsan takia taas kipeä.
Ja suurin epäilyni keliakiasta on että minulla on ollut vuosia jatkunut anemia ilman syytä jota ei ole löytynyt mutta aloin omasta halusta kokeilemaan gluteenitonta ruokavalio joka nosti hb 68 - 151. eikä todista lääkäreille mitään.

26

1129

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • anneli15

   Onko sinulta otettu verestä keliakiavasta-aineet? Jos ei, voit pyytää terveyskeskuksesta hoitajaa tekemään lähetteen kokeisiin. Jos eivät suostu tekemään, apteekissa myydään pikatestejä.

   Onko sinut tähystetty?

   Jo et saa apua vaivoihisi, hakeudu ykistyiselle puolelle, mikäli se on mahdollista.

  • kokeile.

   Viljat ja/tai maitotuotteet pois 4-8 viikoksi. Kokeile kumpi oireet aiheuttaa. Voi olla, että kumpikaan ei sovi.

   Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
   http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

   Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
   http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

   Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä.

   C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

   C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (10–20% läntisestä väestöstä kärsii uusienkin tietojen mukaan yhä C-vitamiinin puutteesta, Suomessa luultavasti vielä useampi). C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin.

   D-vitamiinia 50-125µg / vrk

   Magnesium (sitraattimuodossa) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1 (joidenkin tutkimusten mukaan lähes 90 % ihmisistä kärsii magnesiumin puutteesta)

   Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

   Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin n. 50€:lla.

   Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

   Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

   Kaikkein huonoin tilanne on maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.
   http://www.prweb.com/releases/2013/6/prweb10851751.htm

   D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

   Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

   Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

   Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

   Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

   Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

   Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

  • kokeile.
  • kokeile.

   Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille.

   Ainoa koe on oma välttämiskoe, jolla saa selville, jos viljat ja/tai maito ei sovi.

   Itse kärsin 30 vuotta.

   Luin ja kuuntelin Antti Heikkilää ja kas vaivat hävisi viljojen myötä.

   Lääkärit eivät mitään löytäneet. Lääkkeitä oikein tuputettiin, jotka vain pahensivat oireita.

   • Keliaakikko

    Kirjoittaako Antti Heikkilä itse mainosviestit?


  • Annina29

   Moikka, olen 29-vuotias nainen. Vatsaoireenin alkoivat 17-18-vuotiaana. Lääkärin käynnillä testitulosten perusteella todettiin laktoosi-intorelanssa mutta ei keliakiaa. Otin laktoosittoman ruokavalion käyttöön. Oireet helpottivat vuoden tai pari mutta palasivat ja hiukan pahenivat, jolloin aloin jättää maitotuotteita pois juustoa lukuun ottamatta. Olen käynnyt erikoissairaanhoidon puolella sekä sisätautilääkärillä noin vuosi sitten ja nyt viime aikoina reumalääkärillä. Sain lähetteen sisätautiosastolle, kun mulla on ollu pitkään eli noin pari vuotta kuumeilua todella usein, niveloireita, jatkuva nuha ja valkosormisuutta. En ole kuitenkaan vielä saanut mitään tarkaa diagnoosia. Minäkin luin sitten Antti Heikkilän kirjan ja perehdyin myös internet-lähteisiin, jotka käsittelivät ravinnon merkitystä terveydelle. Olen ollut nyt kolme kuukautta lähes viljattomalla ruokavaliolla ja vatsaoireeni ovat lähes kokonaan loppuneet. Välillä saatan syödä gluteenitonta ruoka, mutta pyrin välttämään viljoja.
   Ajattelin itse ottaa yhteyttä erääseen reumayhdistykseen ja kysellä heiltä neuvoja että miten kannattaisi toimia, koska oireeni viittaisivat sidekudostautiin. En halua pelotella enkä väitä että sinulla olisi sidekudossairaus, vaan tarkoitukseni on sanoa, että yhdistyksillä tukihenkilöitä, joilta on varmaan mahdollista saada apua.
   Noissa muissa vastauksissa olikin tosi hyviä neuvoja tarvittavista vitamiineista.
   Tuli ehkä vähän sekava vastaus, mutta toivottavasti auttoi edes vähän.

   • kokeile.

    Mikä on sidekudossairaus?


   • ????
    kokeile. kirjoitti:

    Mikä on sidekudossairaus?

    En osaa tyhjentävästi selittää, mikä on sidekudossairaus.


  • yksinkertaista

   Eliminoi viljat(gluteeni) ruokavaliostasi.

  • leivätön pöytä

   Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim.masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne... Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut.

   Virallisen oloisten julkaisujen takaa löytyvät mm. leipomoteollisuuden menekinedistämisyhdistys Leipätiedotus ry ja kulutustavarajätti Unilever Oy.
   http://samisundvik.com/2013/09/13/viralliset-ravitsemussuositukset-nain-elintarviketeollisuus-meita-ohjaa/   Viljat sekä riisi (n. 70% hiilihydraattia), sokeri (100% hiilihydraattia) ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan, riisin ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Jauhatuksen jälkeen B-vitamiinit häviät nopeasti jauhoista. Eräiden arvioiden mukaan jopa 24 tunnin jälkeen jäljellä on vain puolet vitamiineista ja viikon jälkeen ei juuri lainkaan.


   EU hylkäsi Suomen leipomoteollisuuden terveysväitteet!
   Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11.2011, että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

   Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista.
   http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/11/13/eu-hylkasi-suomen-leipomoteollisuuden-terveysvaitteet/

   • perinteinen ravinto

    perunassa ei oo mitään vaarallista se on suurin c vitamiinin lähde. nämä hoputukset on niinden sohvapottujen jotka eivät ylimääräistä energiaansa viitsi kuluttaa vaan pitää sen takia vähentää hit.o hiilarinsa minimiin, leseet ok oli ne vehnää tai mitä tahansa. yleensäki mainostamasi tuotteet voi korvata tummalla riisilllä jos sitä pitää saada. tervettä järkeä peliin.


   • 400mg
    perinteinen ravinto kirjoitti:

    perunassa ei oo mitään vaarallista se on suurin c vitamiinin lähde. nämä hoputukset on niinden sohvapottujen jotka eivät ylimääräistä energiaansa viitsi kuluttaa vaan pitää sen takia vähentää hit.o hiilarinsa minimiin, leseet ok oli ne vehnää tai mitä tahansa. yleensäki mainostamasi tuotteet voi korvata tummalla riisilllä jos sitä pitää saada. tervettä järkeä peliin.

    C vitamiinin tarve on vähintäänkin 400mg, joten pottu ei riitä.


  • Naaainen91

   Viljoja EI SAA JÄTTÄÄ pois ruokavaliosta, ennenkuin on lääkärillä käynyt. Jos lääkäritkään ei löydä mitään verestä/tähystyksestä, voi itse sitten tietty ryhtyä toimiin, jos siltä tuntuu.

   Aloittaja, I feel you, itse olen kärsinyt samanlaisista vaivoista noin 19 vuotiaasta, ajateltuani aina että "johtuu varmaan stressistä". Lopulta huomasin, ettei ollut edes stressiä ja silti vatsa pinkeänä ja kipeänä, ilmavaivat jne, ripulia ja ummetusta vuorotellen. Oi sitä onnea kun tuli edes jotenkin normaali uloste.

   Psst, kyllä mullakin on miesystävä vierellä, vaikka oireilenkin! :) Jos nainen ei hyväksyä sinua oireittesi kanssa, kannattaa varmaan siirtyä johonkin, joka hyväksyy. Sairaudet ja oireet ovat aina yksilöllisiä.

   Tsemppiä! Toivottavasti löydät ratkaisun!

   • 1+10

    Uskonnollisella paatoksella puuroa naamariin vaikka henki menis.


  • Keliaakikko

   Miksei nämä karppaaja/anttiheikkilä-fanaatikot vaan voi olla HILJAA?????

   Ei hemmetti kun se keliakia pitäisi ENSIN TODETA. Keliakiaan voi KUOLLA, mikäli sitä ei asianmukaisesti hoideta. Voi myös aiheuttaa vakavia maksasairauksia, joiden takia jotkut ovat joutuneet jopa elinsiirtoon.
   Herkimmillä myös esiintyy altistuessa verenpaineiden heittelyä, joka on johtanut pariin sairaalapäivään (itsellänikin, mikäli vahingossa altistun, mitataan lääkärissä välittömästi verenpaineet ja kuunnellaan sydän, jotta saadaan hoitoon ajoissa).

   Että vakavaksi voi sairaus mennä, mikäli sitä ei hoideta oikein. Ennenvanhaan sitä kutsuttiin näivetystaudiksi, tuskin tarvitsee selittää miksi.

   Ei tosiaan riitä mikään v**tun välttämiskoe, ohutsuolta ja veren arvoja pitää seurata ja katsoa, että ne palautuvat.

   Keliaakikon ruokavalio EI OLE HELPPO. EI RIITÄ, ETTÄ JÄTTÄÄ VAIN VILJAT POIS. On aivan h*lvetisti sudenkuoppia, kuten eri voirasioiden ja leikkuulautojen käyttö, samaten jopa esim suutelu, mikäli kumppani on juuri syönyt jotain gluteenipitoista.

   Kontaminaatiovaaroja on kaikkialla ja jatkuvasti on oltava valppaana ja silmät auki ja epäilys päällä, jo pieni murunen saa keliaakikon elimistössä aikaan reaktion, joka tuhoaa ohutsuolta.

   Joten jos ei asiasta mitään tiedä, niin parempi vaan olla HILJAA.
   Pontentiaalinen keliaakikko on AINA ohjattava lääkäriin varmempiin tutkimuksiin.

   Anteeksi kireä viesti, mutta alkaa ihan oikeasti v*tuttaa nuo tahallaan väärin neuvojat.

   • glut free

    Eiköhän näin rajusti reagoivat ole seuloutuneet esiin kokeissa. Kaikille gluteeni ei aiheuta näin rajua oireilua. Ymmärtääkseni AP testattu, mutta varsinaista keliakiaa ei ole löytynyt?? Jos näin, niin silti on hyvä kuunnella omaa kroppaa.


   • Keliaakikko
    glut free kirjoitti:

    Eiköhän näin rajusti reagoivat ole seuloutuneet esiin kokeissa. Kaikille gluteeni ei aiheuta näin rajua oireilua. Ymmärtääkseni AP testattu, mutta varsinaista keliakiaa ei ole löytynyt?? Jos näin, niin silti on hyvä kuunnella omaa kroppaa.

    N. 20 prosenttia keliaakikoista on sellaisia, joilla ei keliakia veressä näy, mutta ohutsuoli voi olla jo täysin puhtaaksi kaluttu.

    Eli jos oireita on ja verikoe "puhdas", pitää silti vaatia tähystystä. Yksityiselläkin voi tuon tehdä, mikäli vaan lompakko siihen venyy (jotain 300-400€ taitaa nykyään olla).

    Vasta tähystys kertoo asian. Joskus tosin ei sekään, koska nukkavauriot voivat tulla läikittäin ja koepalat onnistutaan ottamaan juuri niistä vaurioitumattomista kohdista.

    Itseäni vaan niin kiehuttaa välillä nämä karppaus-mainostukset. Nämä kirjoittajat eivät näytä tajuavan, että keliakia on sairaus. Sairaus, johon voi ajan kanssa menehtyä, mikäli ei hoideta asianmukaisesti ja joka voi tuoda mukanaan paljon vakavia liitännäissairauksia.

    Olen itse suht tuore tapaus, joten reagoin ehkä siksikin näihin erittäin herkästi. Toivottavasti vaan kaikki potentiaaliset keliaakikot käyvät ensin lääkärillä asianmukaisissa tutkimuksissa, mutta jokainen tietysti itse ratkaisunsa tekee.


   • K34
    Keliaakikko kirjoitti:

    N. 20 prosenttia keliaakikoista on sellaisia, joilla ei keliakia veressä näy, mutta ohutsuoli voi olla jo täysin puhtaaksi kaluttu.

    Eli jos oireita on ja verikoe "puhdas", pitää silti vaatia tähystystä. Yksityiselläkin voi tuon tehdä, mikäli vaan lompakko siihen venyy (jotain 300-400€ taitaa nykyään olla).

    Vasta tähystys kertoo asian. Joskus tosin ei sekään, koska nukkavauriot voivat tulla läikittäin ja koepalat onnistutaan ottamaan juuri niistä vaurioitumattomista kohdista.

    Itseäni vaan niin kiehuttaa välillä nämä karppaus-mainostukset. Nämä kirjoittajat eivät näytä tajuavan, että keliakia on sairaus. Sairaus, johon voi ajan kanssa menehtyä, mikäli ei hoideta asianmukaisesti ja joka voi tuoda mukanaan paljon vakavia liitännäissairauksia.

    Olen itse suht tuore tapaus, joten reagoin ehkä siksikin näihin erittäin herkästi. Toivottavasti vaan kaikki potentiaaliset keliaakikot käyvät ensin lääkärillä asianmukaisissa tutkimuksissa, mutta jokainen tietysti itse ratkaisunsa tekee.

    Mua puolestaan ärsyttää yli kaiken se, kun sanotaan, että 1) gluteeniviljoja ei saa jättää pois omin päin 2) testitulokset ovat erehtymättömät) 3) koska testituloksiesi mukaan sinulla ei ole keliakiaa, niin jatka viljojen syöntiä, koska muuten se mahdollinen keliakia ei ikinä puhkeakaan ja jäät ilman virallista diagnoosia.
    SIIS TÄH?! Miten joku voi oikeasti olla niin sokeasti sen virallisen diagnoosin perään, että gluteenista oireita saavankin tulisi muka vaan syödä vehnää vatsa karrella kakskymmentä vuotta jotta elimistö saadaan lopulta murtumaan ja "virallinen" keliakia puhkeamaan? "Sinulla ei ole keliakiaa ja voit syödä gluteenia ihan normaalisti." (=V***t siitä, että omatoimiset välttämis / altistuskokeesi ovat toistuvasti osoittaneet vaivojen johtuvan gluteenista. Verikokeet ja gastroskopia kertovat ehdottoman totuuden. Just joo!)

    Tuollaisia ohjeita sain itse lääkäriltä kymmenisen vuotta sitten. Kaikki tutkimukset minulle siis tehtiin, ja niiden perusteella minulla ei ole keliakiaa. Verikokeet on uusittu viimeksi pari vuotta sitten, edelleenkään ei keliakiaa. Suvussani on hyvin vahva keliakiaesiintyvyys ja omat oireeni ovat jatkuneet noin viisitoista vuotta. Sain tarpeekseni noin vuosi sitten ja eliminoin gluteeniviljat ruokavaliostani. Vatsani kiittää, kaikki vuosia jatkuneet turvotus- kipu- ja ripulioireet ovat poissa. Kaksi vuotta yritetty raskauskin sai alkunsa (tutkimukset eivät paljastaneet mitään syytä lapsettomuudelle). Ihoni voi paremmin, ja vuosia pikkuhiljaa vain pahentunut aikuisiän akne on kadonnut.

    Arvatkaapa olenko koskaan palaamassa gluteenin syöjäksi? En. Aivan samantekevää saanko ikinä mitään diagnoosia ja Kela-korvauksia. Käytän kauraa, kvinoaa, tattaria, satunnaisiin leipomisiin gluteenittomia jauhoja. En ole ehdoton esim. nimenomaan puhdaskauran suhteen vaan tyydyn normaaliin elovenaan ja mm. Primulan Kaura100 -leipään, koska todistettavasti en ole virallinen keliaakikko. Minulle riittää oireiden poispysymisestä päätellen tämäntasoinen eliminaatio, mutta en kyllä missään väitäkään olevani keliaakikko. Kysyttäessä sanon vältteleväni vehnää, ruista ja ohraa koska saan niistä vatsavaivoja. Tuo saa riittää selitykseksi asiaan perehtymättömille, oman suvun ja keliaakikkotuttujen kesken kyllä puhun nimenomaan gluteenin välttelystä. Suurin osa ymmärtää kantani oikein hyvin, mutta aina mahtuu joukkoon joku sellainenkin joka hokee tuota "gluteenia ei saa eliminoida ennenkuin on diagnoosi" - mantraa.
    MIKSI pitäisi kärsiä oireista joiden syyn tietää, jotta saisi joskus vuosien päästä tarpeeksi huonoon kuntoon mentyään sen virallisen diagnoosin? Kuin moni haluaisi itse kokeilla millaista se on? Kaksikymmentä vuotta vatsa karrella ihan vaan diagnoosinkipeiden lääkärien mieliksi, vaikka tiedossa on millä vaivan saisi pois?

    En tiedä onko keliakiassakin ehkä eri variaatioita sen suhteen, miten äkkiä sairaus on diagnosoitavissa oireiden alettua. Tulevat tutkimukset senkin ehkä vielä joskus paljastaa. Meidän suvun kaikki keliaakikot ovat kärsineet oireista koko aikuisikänsä ja rampanneet tutkimuksissakin monet kerrat, mutta saaneet diagnosin vasta lähempänä 50v ikää. Melko pitkä aika odotella näin kolmekymppisen näkökulmasta.


   • 8948943
    K34 kirjoitti:

    Mua puolestaan ärsyttää yli kaiken se, kun sanotaan, että 1) gluteeniviljoja ei saa jättää pois omin päin 2) testitulokset ovat erehtymättömät) 3) koska testituloksiesi mukaan sinulla ei ole keliakiaa, niin jatka viljojen syöntiä, koska muuten se mahdollinen keliakia ei ikinä puhkeakaan ja jäät ilman virallista diagnoosia.
    SIIS TÄH?! Miten joku voi oikeasti olla niin sokeasti sen virallisen diagnoosin perään, että gluteenista oireita saavankin tulisi muka vaan syödä vehnää vatsa karrella kakskymmentä vuotta jotta elimistö saadaan lopulta murtumaan ja "virallinen" keliakia puhkeamaan? "Sinulla ei ole keliakiaa ja voit syödä gluteenia ihan normaalisti." (=V***t siitä, että omatoimiset välttämis / altistuskokeesi ovat toistuvasti osoittaneet vaivojen johtuvan gluteenista. Verikokeet ja gastroskopia kertovat ehdottoman totuuden. Just joo!)

    Tuollaisia ohjeita sain itse lääkäriltä kymmenisen vuotta sitten. Kaikki tutkimukset minulle siis tehtiin, ja niiden perusteella minulla ei ole keliakiaa. Verikokeet on uusittu viimeksi pari vuotta sitten, edelleenkään ei keliakiaa. Suvussani on hyvin vahva keliakiaesiintyvyys ja omat oireeni ovat jatkuneet noin viisitoista vuotta. Sain tarpeekseni noin vuosi sitten ja eliminoin gluteeniviljat ruokavaliostani. Vatsani kiittää, kaikki vuosia jatkuneet turvotus- kipu- ja ripulioireet ovat poissa. Kaksi vuotta yritetty raskauskin sai alkunsa (tutkimukset eivät paljastaneet mitään syytä lapsettomuudelle). Ihoni voi paremmin, ja vuosia pikkuhiljaa vain pahentunut aikuisiän akne on kadonnut.

    Arvatkaapa olenko koskaan palaamassa gluteenin syöjäksi? En. Aivan samantekevää saanko ikinä mitään diagnoosia ja Kela-korvauksia. Käytän kauraa, kvinoaa, tattaria, satunnaisiin leipomisiin gluteenittomia jauhoja. En ole ehdoton esim. nimenomaan puhdaskauran suhteen vaan tyydyn normaaliin elovenaan ja mm. Primulan Kaura100 -leipään, koska todistettavasti en ole virallinen keliaakikko. Minulle riittää oireiden poispysymisestä päätellen tämäntasoinen eliminaatio, mutta en kyllä missään väitäkään olevani keliaakikko. Kysyttäessä sanon vältteleväni vehnää, ruista ja ohraa koska saan niistä vatsavaivoja. Tuo saa riittää selitykseksi asiaan perehtymättömille, oman suvun ja keliaakikkotuttujen kesken kyllä puhun nimenomaan gluteenin välttelystä. Suurin osa ymmärtää kantani oikein hyvin, mutta aina mahtuu joukkoon joku sellainenkin joka hokee tuota "gluteenia ei saa eliminoida ennenkuin on diagnoosi" - mantraa.
    MIKSI pitäisi kärsiä oireista joiden syyn tietää, jotta saisi joskus vuosien päästä tarpeeksi huonoon kuntoon mentyään sen virallisen diagnoosin? Kuin moni haluaisi itse kokeilla millaista se on? Kaksikymmentä vuotta vatsa karrella ihan vaan diagnoosinkipeiden lääkärien mieliksi, vaikka tiedossa on millä vaivan saisi pois?

    En tiedä onko keliakiassakin ehkä eri variaatioita sen suhteen, miten äkkiä sairaus on diagnosoitavissa oireiden alettua. Tulevat tutkimukset senkin ehkä vielä joskus paljastaa. Meidän suvun kaikki keliaakikot ovat kärsineet oireista koko aikuisikänsä ja rampanneet tutkimuksissakin monet kerrat, mutta saaneet diagnosin vasta lähempänä 50v ikää. Melko pitkä aika odotella näin kolmekymppisen näkökulmasta.

    Minulla on jotensakin samansuuntainen käsitys, että keliakian tautimäärittely aiheuttaa ongelmia, koska sitä pidetään paljolti joko-tai sairautena, ja samalla lakaistaan maton alle kaikki muut viljoista tai maidosta oirehtivat tai vasta keliakiaan sairastumassa olevat. Meillä on vahva usko lääkäreiden auktoriteettiin ja se estää näkemästä asioiden oikeaa tilaa. Itselläni ei ole keliakia lähelläkään, mutta silti noudatan gluteenitonta-maidotonta ruokavaliota, koska olen todennut sen olevan välttämätön terveyteni ylläpitämiseksi.


  • leivätön ja terve

   Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla ja rasvattomalla maidolla. Ja mikähän on lopputulos?

   lihavuusepidemia
   diabetesepidemia
   osteoporoosin jatkuva kasvu
   autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
   vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
   psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
   suolistosairauksien jatkuva kasvu
   allergioiden jatkuva lisääntyminen

   jne...

   Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä, jos nappaa siinä sivussa jotain synteettistä monivitamiinia.

   Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

   Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

   Lyhyesti: virallisten ravitsemussuositusten mukaan aikuinen tarvitsee n. 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää (lähinnä huippu-urheilijat), niin perunaa, riisiä ja viljaa.

   http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

   Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

  • stressivatsa1981

   Aloittaja kärsii ihan selvästi enemmänkin herkästä vatsasta ja jännityksestä kuin keliakiasta. Stressivatsa saattaa johtaa esim. esiintymispelkoon ja hankaloittaa sosiaalista elämää. Liikkumattomuus taas ummetukseen ja turvotukseen, joka saattaa olla tosi kivuliasta. Se on kierre joka on kuitenkin mahdollista katkaista. Ongelmasi saattaa olla ihan psykologinen ja johtua jostain negatiivisesta kokemuksesta. Jännitysvatsa kaipaa juuri tuota kuitua mitä viljasta saadaan. Jos olet kokeillut gluteenitonta ja se auttaa, mutta jännitystilanteissa vatsasi reagoi silti, niin silloin kyllä olisin lääkäreiden kanssa samoilla linjoilla.
   Anemiaan voi olla muita syitä. Yeisin on raudanpuute. netistä löytyy tietoa siitä mistä elintarvikkeista saat rautaa jne. Älä syö valmistuotteita ollenkaan, ainoastaan terveellistä kotiruokaa. Uskon että isolla osalla nykyajan nuorista on anemiaa, kiitos Hesen ruokavalion.

  • puuurooo

   Mihin perustuu VRN:n kuidun saantisuositus viljasta? Maksimaaliseen leivän/viljan syömiseen vai mihin? Miksi suurimmassa osassa maapalloa ihmiset eivät kärsi ummetuksesta, eivät saa paksu- ja peräsuolen syöpää tai II-tyypin diabetesta, vaikka eivät edes tiedä, mitä ruis, täysjyvävehnä, kaura ja ohra ovat? Mutta meitä täällä pelotellaan, että jos ei syö 6-9 annosta täysjyvää joka päivä, niin noutaja saapuu takapuolisyövän, ravintoaineiden puutosten aiheuttamien sairauksien ja vaikka minkä taudin takia. Lisäksi moni kärsii ummetuksesta juurikin viljojen kuitujen takia. Eli jos sinulla on ummetusta, niin kokeile pari viikkoa syödä viljojen tilalla muita kasvikunnan tuotteita.

   Virallisten ravitsemussuositusten takaa löytyvät mm. leipomoteollisuuden menekinedistämisyhdistys Leipätiedotus ry ja kulutustavarajätti Unilever Oy.
   http://samisundvik.com/2013/09/13/viralliset-ravitsemussuositukset-nain-elintarviketeollisuus-meita-ohjaa/   Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin) sekä riisi (n. 70% hiilihydraattia), sokeri (100% hiilihydraattia) ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan, riisin ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Jauhatuksen jälkeen B-vitamiinit häviät nopeasti jauhoista. Eräiden arvioiden mukaan jopa 24 tunnin jälkeen jäljellä on vain puolet vitamiineista ja viikon jälkeen ei juuri lainkaan.


   EU hylkäsi Suomen leipomoteollisuuden terveysväitteet!
   Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11.2011, että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

   Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista.
   http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/11/13/eu-hylkasi-suomen-leipomoteollisuuden-terveysvaitteet/

  • mikävaiva????

   Minulla on ***** aika löysää ei mitään ripulia mutta löysempää mitä pitäis olla. Voiko olla keliakia.? mitään muita oireita ei ole. Kilpirauhasen vajaatoiminta on. Kerran päivässä käyn paskalla. Jos syön esim ruisleipää tai maitoa niin ei tule mitään oireita että pitäs juosta vessaan vaan kerran käyn aamulla syönnin jälkeen. Mistä tämä löysyys johtuu?

  • Mitä voin tehdä?

   En itedä mitä pitäisi enää tehdä, syön gluteenitonta ruokaa ja kaikki puutostilat ja hemoglobiini arvot nousivat, sillä vuosien tutkimusten jälkeen omalla kokeilulla.
   Lääkäreiden vastustelusta huolimatta ja hyvä että kokeilin olen sentään hengissä ilman ainaisia veritankkauksessa, näin helpolla kokeilulla. Vatsaoireita silti edelleen on jonkinverran mutta ei läheskään niin paljon ja kovia kuin ennen syödessäni tavallista ruokaa. kaikista oireista suurin osa viittaa vahvasti keliakiaan ja mikä parasta erikoislääkärit ovat keksineet tehdä minulle oireesta diagnoosin eli diagnoosini on Ummetus joka ilmeisesti oireilee näin:
   Ummetus
   Ripuli
   Vatsanväänteet
   Ilmavaivat
   Uurteet/epämuostumat hampaissa
   Anemia
   Pahoinvointi
   Ahdistus
   Kutiseva ihottuma
   Laihtuminen/ kasvunpyähtyminen lapsena
   Väsymys
   yms... en jaksa enää edes jatkaa näitä riittää mutta siinä suurin osa.

   Eli näemmä jos potilas tulee ja valittaa jalkaa hänelle voidaan antaa heinänuha diagnoosi.

   • viljatona.

    Näinhän se menee valitettavasti.

    Jätithän kaikki viljat?

    Viljassa on muutakin "pahaa" kuin gluteiini.


  • Mene ihmeessä tutkimuksiin,letkun nielentä,molemmista päistä.
   Kokemuksesta kerron ,siihen aikaan,kun ei ollut tutkimuksia 1945v aikaan
   lääkäri sanoi näivetys tauti on tytössä... Sisukas ,kun olin kansakoulun loputtua
   lähdin korvesta Helsinkiin töihin ja pääsin tutkimuksiin ,Lääkäri sanoi täydellinen keliakia mosaiikki vatsan sisäpinta kaikki karvat poissa samana
   päivänä tuli asia selväksi. Mutta siihen aikaan ,kun ei minulla ollut kunnon tuloja
   hampaat meni ja 26v jouduin jo tekohampaiden kanssa elämään...
   Minulla oli siis samanlaiset vaivat,kuin sinulla.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   201
   2103
  2. Haluaisin tutustua suhun

   kunnolla. :) Millaista sun elämä on ollut. Puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tunnut merkitykselliseltä ihmiseltä elämänpolullani. Aika näyttää..
   Ikävä
   139
   1345
  3. Kumpa tietäisin mies

   Mitä päässäsi liikkuu. Niin tietäisi miten toimia..
   Ikävä
   142
   1209
  4. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   446
   981
  5. Voi ei! Selviytyjät-luovuttaja Virpi rehellisenä vaikeasta päätöksestään: "Ei ole pelkoa, että..."

   Voi ei… Olisit nyt Virpi jatkanut kisan loppuun asti! Olisit voinut vaikka voittaa! Lue Virpin perustelut luovuttamiselle: https://www.suomi24.fi/vii
   Tv-sarjat
   26
   750
  6. Työpaikkaromanssit...

   Onko ihan tuhoon tuomittuja juttuja?
   Ikävä
   59
   661
  7. Siihen ei voi vastata

   Mutta luin sen. Erittäin ihana kirjoitus, kiitos 🥺. En omi. Olen tuntenut kauan sitten samalla tavalla. Se on pitkä tarina jota en kirjoita tähän. M
   Ikävä
   37
   643
  8. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   103
   573
  9. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   74
   566
  10. Aatteles kulta

   jos oltais eletty keskiajalla niin ei oltais ees tavattu 🤗. Silloin oli keski-ikä 30-35v. Ihanaa kun olet ❤.
   Ikävä
   62
   529
  Aihe