Metsään perusvarustuksella, tämä menee taskuihin suunnilleen

näillä metsään

-tulentekovälineet AINA mukaan. Metsässä voi joutua yöpymään ja silloin tuli on elämä ja elinehto.
-pieni retkeilijän EA-pakkaus, aina mukana, huom, pätee metsässä aina.
-kunnon puukko. Lapin leuku on metsässä paras ystävä ja turva.
-kartta, kompassi ja taskulamppu, aina mukana metsään.
-pullo puhdasta juomakelpoista vettä.
-peltirasia taskussa (siinä keitetään tarvittaessa sitä vettä)
-KÄNNYKKÄ!!! Apua voi tarvittaessa soittaa
-merkkilaser, esim. kynämallinen. Laser näkyy kilometrien päähän tarkasti. Itselläni laserpointteri on kiinni avaimenperässä.
-vahvaa narua käärittynä pienelle kerälle. Naru toimii rakennusvälineenä ja sitomisessa
-multitool (Leatherman), kulkee itselläni aina vyöllä, myös kaupungilla
-sään mukainen vaatetus hyttysmyrkkyä kesällä
-selkärepussa sadevaatteet
-sveitsiläinen linkkuveitsi (aina kätevä)

Keksiikö joku muu jotakin oleellisesti listalta puuttuvaa?

18

459

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä yhen yön pärjää

      miten kannat nuo kaikki tavarat. Mutta aika hyvä setti. Lisäisin ainakin sellaisia 500kalorin energiapatukoita. Ja avaruushuopa jos et sitä jo maininnut. Itselläni on ainakin mukana suurin piirtein samankaltainen varustus taskuissa vyöllä tai liivissä(siis sellaiset reportterin liivit). Ja sitten myös tuubihuivi olisi mahdollisesti kätevä.

    • Tikut ja puukko

      Riippuu vähän kuinka kauan metsässä meinaa asustella. Minulla on yleensä tuollaisilla päivän reissuilla pelkästään puukko ja tulitikut sekä yleensä jokin harrastusväline kuten kiikari,kamera, sukset yms.

    • erygewg

      Jaa että ainako tuollainen lasti? Joutuu reppua kantamaan vaikka vain pistäytyisi, meneekö överiksi.

    • taivaltaja

      Kompassi ja kännykkä riittää edellyttäen, ettei maasto ole outo minne taivaltaa.

    • kinttana

      Pienehkö puukko,ei mitään leukua,sillä sillä ei vuolla.
      Tulitikkuja,osa pakattuna vaikkapa filmirullakoteloon.

      Kompassi.Pieneen tilaan menevä valaisin,mielellään otsalamppu jotta kädet jää vapaiksi.
      Vahvaa narua mahd paljon.
      Muutama pala kangaslaastaria josta voi leikata tarvittavat palat.
      Vyö housuissa,siitä voi tehdä kiristyssiteen tai kantositeen kädelle tarvittaessa.
      Kartta aina alueelta jossa liikun,vaikka tuntisinkin paikat.
      Kännykkähän on aina mukana ja malli sellainen,että akku kestää väh viikon.
      Sadeviitta,tästä saa myös sadekatoksen/majoitteen tarvittaessa.

      Tottakai säänmukainen vaatetus! kaikki vaatteet nopeasti kuivuvaa matskua,jotta kuivuvat päällä jos muu ei auta.
      Pullo juomavedelle.Miel metallista jotta veden voi pullossa keittää tarvittaessa.

      • kinttana

        Unohtui pussillinen pähkinöitä ja rusinoita höystettynä Suikaloidulla Lapin kuivalihalla niin pärjää jo useamman päivänkin...


    • outo eläin

      Olen kuullut naudan,hirven,poron,kanan, ja monen muun eläimen lihasta mutta mikä eläin tuo lappi on?onko se hyvää ja saako sitä vain kuivattuna?

    • fhgjkfre

      Tulukset myös mukaan varalle - jos tikut loppuvat tms.
      Muutama irtohihna , sopivat monee tarpeeseen
      Sadeviitta on pukua monikäyttöisempi

    • Keppuli Kaapo

      Pari rullaa jesaria ja Sveitsin armeijan linkkari, kyllä niillä pärjää!

    • Metsävaruste,,,,,,,

      1. Välttämättömät; puukko, halpa euron mora, puna-muovikahvaisen olen todennut hyväksi, teen tälläisellä talvisin jokapäivä kotonani tulet kaminaan eli vuolen kiehiset, nyt kirjoittaa kokemusta omaava "ammattilainen", metsässä tämä toimii yhtä hyvin, kyseisen moran voi helposti teroittaa, jopa viilalla, tätä ei moni tiedä. Moran huonon muovitupen voi parantaa itse kiinittämällä siihen parempi vyölenkki. On myös huonoteräisiä moria olemassa, kannattaa testata, mikä malli toimii. Onttokahvaisen moran sisälle mahtuu muoviin käärittynä muutama tulitikku ja raapaisupinta, näin niinkuin varoiksi, aika kova ja halpa superselviytymisväline jo tässä.
      2. Tavalliset tulitikut, aski muoviin käärittynä niin että jos kastuu itse ovat tikut kuitenkin kuivat.
      Oikeanlaisten vaatteiden lisäksi näillä kahdella edel. mainitulla yksinkertaisella ja halvalla varusteella voi säilyä hengissä metsässä kovalla pakkasella yön yli, mitään muuta turhaketta ei tarvita. Puukko on uskomaton taikakalu jolla tekee vaikka mitä, sen puuttuminen tuo suuria vaikeuksia, ei kannata ilman sitä metsään mennä.
      Muita varusteita; kynttilän pätkä, tätä voi käyttää apuna sytyttäessä huonosti syttyvää puuta tai valontuojana. Yksinkertaisin ja toimivin majoite on 3x3 metriä oleva aluminisoitu maastokangas kiinitys naruineen, tämän voi pingottaa metsässä kahden puun väliin laavuksi, on huomioitava, että tuuli tulee sivulta, jos tulen laittaa etee. Tälläisellä yksinkertaisella kankaalla selviytyy huippupakkasillakin lapinkairoilla, kokemusta on. Pitempiaikaiseen olemiseen talvella metsässä hyviä varusteita ovat lisäksi seuraavat; talvimakuupussi, alusta, kaarisaha, sopiva kirves, ei markkinoiden pienin tai suurin, Fiskarssissa hyvä terä, ala-arvoinen hamara, ei sovellu mm. kiilojen hakkaamiseen tai naulojen.

      • asfasfasf

        parempi satsata se 7-15 euroa ihan kunnon moraan missä terä jatkuu kahvaan. Nämä euron morat on ihan omiaan joissain rakennusalan hommissa missä se puukko kokee sellaista käyttöä mihin sitä ei ole alkuunkaan suunniteltu ja sen hajoaminen ei tuota mitään suurempia omantunnon saatika taloudellisia tuskia.
        Näissä euron morissa se terä on kiinni liimalla tai kahva on sulatettu terään. Eikä se itse puukko suinkaan ole kahvaan asti vaan puukon "perä" on vain muutaman sentin kahvan sisällä. Näin ollen terä ja kahva irtaantuu toisistaan jo pienestä iskusta terään eikä sillä pysty halkaisemaan oikeastaan mitään normaalia lautaa paksumpaa.
        Metsästä harvemmin löytyy laudan paksuista pystyyn kuollutta puuta ja varsinkin sadekelien jälkeen se on aika tärkeätä saada se puu halki jos meinaa tulet saada aikaan.


      • asfasfasf
        asfasfasf kirjoitti:

        parempi satsata se 7-15 euroa ihan kunnon moraan missä terä jatkuu kahvaan. Nämä euron morat on ihan omiaan joissain rakennusalan hommissa missä se puukko kokee sellaista käyttöä mihin sitä ei ole alkuunkaan suunniteltu ja sen hajoaminen ei tuota mitään suurempia omantunnon saatika taloudellisia tuskia.
        Näissä euron morissa se terä on kiinni liimalla tai kahva on sulatettu terään. Eikä se itse puukko suinkaan ole kahvaan asti vaan puukon "perä" on vain muutaman sentin kahvan sisällä. Näin ollen terä ja kahva irtaantuu toisistaan jo pienestä iskusta terään eikä sillä pysty halkaisemaan oikeastaan mitään normaalia lautaa paksumpaa.
        Metsästä harvemmin löytyy laudan paksuista pystyyn kuollutta puuta ja varsinkin sadekelien jälkeen se on aika tärkeätä saada se puu halki jos meinaa tulet saada aikaan.

        Ja sitten tavarat mitä itse kiikuttelen mukana.
        Lyhyillä ( ei yön yli ) reissuilla tutussa maastossa on mukana puukko,vaijerisaha, tulenteko välineet sytykkeitä ja pieni EA pakkaus missä on lähinnä laastareita, paine side ja avaruushuopa.
        Tulentekovälineinä taskussa kulkee metsässä aina sytkä, tikut ja tulukset. Tulukset nyt ei varsinaisesti ole mikään selviytymis väline kyseinen väline vaatii kuitenkin aina täysin rutikuivaa sytykettä mitä nyt ei aina ole pahimman hädän tullessa ole saatavilla.
        Vaikka pääsääntöisesti sytyttelenkin nuo erä tuleni tuolla tuluksella siitä lähinnä saa jotain alkukantaista tyydytystä kun saa tulet syttymään kipinällä.
        Hädän tullen sitten luottaisin mieluummin tavalliseen sytkäriin esim. bicin "sähkö" sytytteiset sytkät syttyvät vallan mainiosti veteen upotuksen jälkeenkin, ravistat vaan suurimmat vedet pois ja sytkä toimii vallan mainiosti.

        Puukolle kriteerinä pitää itsellä olla vähintään rat-tail tang joka kestää pientä lyömistäkin, lyömiseen paremmin sopiva vaihtoehto on sitten full-tang mutta näillä full-tang puukoilla on hintakin sitten huomattavasti korkeampi. Itse pidän tuota lyömisen kestoa hyvinkin tärkeänä ominaisuutena varsinkin tulen teon kannalta.

        Ns. nyrkkisääntönä polttopuille kelissä kuin kelissä on että pystyyn kuollut puu on lähes poikkeuksetta aina kuivaa sisältä pois lukien mahdollisuuden että puu on jo alkanut mädäntymään sisältä, tämä on helppo kokeilla sillä että nojaat puuta vasten / työnnät puuta mikäli puu menee poikki mitä luultavammin se mätänemis prosessi on jo alkanut. Muitakin poikkeuksia toki on, harvemmin kohdalle osuva tapaus on kun puu on kuollut vasta hetki sitten ja on sisältä viellä kostea pihkasta tai mikäli kaarna on päässyt putoamaan suurelta alueelta ja puu on sitä kautta päässyt imemään kosteutta puun kerroksiin tässäkin tapauksessa niiltä osin mistä kaarna ei ole pudonnut on luultavasti paljonkin kuivaa tavaraa käytettävissä.
        Mutta tosiaan, jos nyt on tarvetta saada tulet sitten esimerkiksi sateen jälkeen tai sateessa eikä mukana ole kirvestä niin tässä kohtaa se puukon lyöntikestävyys astuu kuvioon. Kuten jo edellä mainittiin niin useimmiten pystyyn kuolleet puut ovat ulkopinnasta huolimatta kuivaa puuta sisältä ja jotta pääsee siihen kuivaan puuhun käsiksi täytyy tuon puukon kestää pientä lyömistä jotta puun saa halkaistua.
        Toki kuivaa sytykettä ja puuta löytyy kyllä muualtakin kuin pelkistä pystyyn kuolleista puista mm. suurien kuusien alimmat oksat ovat useimmiten täysin kuivia, koivun tuohi on itsessään veden pitävää ja kun suuremmat "vedet" / kosteuden pyyhkäisee pois syttyy se hyvinkin helposti myös suurten kaatuneiden puiden runko on useasti kuivaa mutta vaatii jo kirvestä jotta moisesta saa mitään irti.

        Pitemmillä reissuilla sitten rojut on sen mukaiset mitä mikäkin reissu vaatii, yleensä ihan maalaisjärjen mukaan valitut romut.

        Sen verran viellä puukoista että vaikka millainen expertti vannoisi henkensä euron morien varaan niin itse en sitä suosittele. Mielestäni tuo 7-15 euroa morasta jossa on kahvan alle asti terästä ei ole paha hinta koska siihen voi luottaa että se kestää pientä lyömistäkin hädän tullen.
        Loppujen lopuksi tärkeintä on tieto ja taito missä tahansa tapauksessa, sillä ei sinänsä ole mitään merkitystä vaikka omistaisit 500 euron puukon jos et osaa sitä käyttää, mikäli metsässä eräilijät kokee tarpeelliseksi valmistautua siihen pahimpaan mahdolliseen niin paras tapa siihen on valmistautua harjoittelemalla, käykää lähi maastossa sateen jälkeen ja etsikää kuivaa puuta tulentekoa varten koittakaa tehdä tulet kosteassa tai jopa sateisessa kelissä ja miksipä ei sitä hätämajoitteen tekemistäkin voisi harjoitella.
        Muistakaa kuitenkin paikalliset säädökset ja säännöt metsässä kulkemisen / harjoittelemisen suhteen.


      • Metsävaruste,,,,,,,,
        asfasfasf kirjoitti:

        Ja sitten tavarat mitä itse kiikuttelen mukana.
        Lyhyillä ( ei yön yli ) reissuilla tutussa maastossa on mukana puukko,vaijerisaha, tulenteko välineet sytykkeitä ja pieni EA pakkaus missä on lähinnä laastareita, paine side ja avaruushuopa.
        Tulentekovälineinä taskussa kulkee metsässä aina sytkä, tikut ja tulukset. Tulukset nyt ei varsinaisesti ole mikään selviytymis väline kyseinen väline vaatii kuitenkin aina täysin rutikuivaa sytykettä mitä nyt ei aina ole pahimman hädän tullessa ole saatavilla.
        Vaikka pääsääntöisesti sytyttelenkin nuo erä tuleni tuolla tuluksella siitä lähinnä saa jotain alkukantaista tyydytystä kun saa tulet syttymään kipinällä.
        Hädän tullen sitten luottaisin mieluummin tavalliseen sytkäriin esim. bicin "sähkö" sytytteiset sytkät syttyvät vallan mainiosti veteen upotuksen jälkeenkin, ravistat vaan suurimmat vedet pois ja sytkä toimii vallan mainiosti.

        Puukolle kriteerinä pitää itsellä olla vähintään rat-tail tang joka kestää pientä lyömistäkin, lyömiseen paremmin sopiva vaihtoehto on sitten full-tang mutta näillä full-tang puukoilla on hintakin sitten huomattavasti korkeampi. Itse pidän tuota lyömisen kestoa hyvinkin tärkeänä ominaisuutena varsinkin tulen teon kannalta.

        Ns. nyrkkisääntönä polttopuille kelissä kuin kelissä on että pystyyn kuollut puu on lähes poikkeuksetta aina kuivaa sisältä pois lukien mahdollisuuden että puu on jo alkanut mädäntymään sisältä, tämä on helppo kokeilla sillä että nojaat puuta vasten / työnnät puuta mikäli puu menee poikki mitä luultavammin se mätänemis prosessi on jo alkanut. Muitakin poikkeuksia toki on, harvemmin kohdalle osuva tapaus on kun puu on kuollut vasta hetki sitten ja on sisältä viellä kostea pihkasta tai mikäli kaarna on päässyt putoamaan suurelta alueelta ja puu on sitä kautta päässyt imemään kosteutta puun kerroksiin tässäkin tapauksessa niiltä osin mistä kaarna ei ole pudonnut on luultavasti paljonkin kuivaa tavaraa käytettävissä.
        Mutta tosiaan, jos nyt on tarvetta saada tulet sitten esimerkiksi sateen jälkeen tai sateessa eikä mukana ole kirvestä niin tässä kohtaa se puukon lyöntikestävyys astuu kuvioon. Kuten jo edellä mainittiin niin useimmiten pystyyn kuolleet puut ovat ulkopinnasta huolimatta kuivaa puuta sisältä ja jotta pääsee siihen kuivaan puuhun käsiksi täytyy tuon puukon kestää pientä lyömistä jotta puun saa halkaistua.
        Toki kuivaa sytykettä ja puuta löytyy kyllä muualtakin kuin pelkistä pystyyn kuolleista puista mm. suurien kuusien alimmat oksat ovat useimmiten täysin kuivia, koivun tuohi on itsessään veden pitävää ja kun suuremmat "vedet" / kosteuden pyyhkäisee pois syttyy se hyvinkin helposti myös suurten kaatuneiden puiden runko on useasti kuivaa mutta vaatii jo kirvestä jotta moisesta saa mitään irti.

        Pitemmillä reissuilla sitten rojut on sen mukaiset mitä mikäkin reissu vaatii, yleensä ihan maalaisjärjen mukaan valitut romut.

        Sen verran viellä puukoista että vaikka millainen expertti vannoisi henkensä euron morien varaan niin itse en sitä suosittele. Mielestäni tuo 7-15 euroa morasta jossa on kahvan alle asti terästä ei ole paha hinta koska siihen voi luottaa että se kestää pientä lyömistäkin hädän tullen.
        Loppujen lopuksi tärkeintä on tieto ja taito missä tahansa tapauksessa, sillä ei sinänsä ole mitään merkitystä vaikka omistaisit 500 euron puukon jos et osaa sitä käyttää, mikäli metsässä eräilijät kokee tarpeelliseksi valmistautua siihen pahimpaan mahdolliseen niin paras tapa siihen on valmistautua harjoittelemalla, käykää lähi maastossa sateen jälkeen ja etsikää kuivaa puuta tulentekoa varten koittakaa tehdä tulet kosteassa tai jopa sateisessa kelissä ja miksipä ei sitä hätämajoitteen tekemistäkin voisi harjoitella.
        Muistakaa kuitenkin paikalliset säädökset ja säännöt metsässä kulkemisen / harjoittelemisen suhteen.

        Morat ovat itselläni kaikki kestäneet hyvin, jopa ne onttokahvaiset, tosin en käytä puukkoa tulenteossa, puunhalkaisussa, terään lyöden esim toisella puulla. Mukana on yleensä pieni kirves jolla halkaisu hoituu. Isoa leukua voi käyttää paremmin kuvatunlaiseen halkaisuun. Ainakin se halpa mora on hyvä ja kevyt varapuukko yöpymis reissuilla. Varusteleka myy nykyisin skramaa, oisko tämä ratkaisu, jos ei kirvestä mukana? Kaipa se on tottumus asia mihin on päätynyt. Se miten lyö kirveellä puuta siinä on havaintojeni mukaan eroja. Sopiva kirves on korvaamaton työkalu metsäkairalla, puunhalkaisussa ja erityisesti tervaskannon palaisiksi saamisessa, maakiilojen hakkaamisessa, avannon teossa. Pienempiä puita halkaistaessa en yleensä lyö kirvestä puun päätyyn eli että puu on pystyasennossa lyödessä vaan aivan toisella tekniikalla. Huomaa kyllä heti miehestä onko kirvestä käsitellyt kun alkaa puita halkomaan. En tässä enempää tähän puutu tällä kertaa.
        Miten sitten tehdään tulet? Oma sääntöni numero yksi : Tuli tehdään paikan ja tarpeen mukaan eli paikan paras sytyke, sopivin puu ja tarkoitus, mihin tulta tarvitsee. Jos on mänty aluetta, niin sateellakin tervas syttyy, kun kannon saa rikki ja vuolluksi. Kuusen alaoksat, usein aika kuivia, tietenkin koivun tuohi, kuiva heinä, horsma, kelokiehiset, eli katsotaan ympärille missä ollaan ja sen mukaan toimitaan myös mahdolliset jätteet muovit jne. voi toimia sytykkeenä ellei sitten käytä amerikan kiehisiä eli bensaa. Kuivasta puusta edellinen mainitsi, en kaikkea ihan ymmärtänyt, pystyyn kuivunut eli kuollut havupuu mänty, kuusi, kuivinta. Koivu on kuolleena kosteata, koska lahoaa nopeasti ja imee vettä eli kuivaa koivua ei luonnosta löydä. Alueellisia eroja on Suomessa näissä asioissa ilmasto-erojen vuoksi tarkoittaen puulajeja, ilman kosteutta, lunta, pakkasta eli on erilaista hieman tehdä tuli Nuuksiossa kuin "Jaurun kairassa" . Rakotulet ja havulaavut ovat jo menneisyyttä erämaiden hävityksen vuoksi, metsätalous on metsänmahdin sortanut ja vanhat perinteiset eräilyt muuttuneet.


      • Metsävaruste,,,,,,,,
        Metsävaruste,,,,,,,, kirjoitti:

        Morat ovat itselläni kaikki kestäneet hyvin, jopa ne onttokahvaiset, tosin en käytä puukkoa tulenteossa, puunhalkaisussa, terään lyöden esim toisella puulla. Mukana on yleensä pieni kirves jolla halkaisu hoituu. Isoa leukua voi käyttää paremmin kuvatunlaiseen halkaisuun. Ainakin se halpa mora on hyvä ja kevyt varapuukko yöpymis reissuilla. Varusteleka myy nykyisin skramaa, oisko tämä ratkaisu, jos ei kirvestä mukana? Kaipa se on tottumus asia mihin on päätynyt. Se miten lyö kirveellä puuta siinä on havaintojeni mukaan eroja. Sopiva kirves on korvaamaton työkalu metsäkairalla, puunhalkaisussa ja erityisesti tervaskannon palaisiksi saamisessa, maakiilojen hakkaamisessa, avannon teossa. Pienempiä puita halkaistaessa en yleensä lyö kirvestä puun päätyyn eli että puu on pystyasennossa lyödessä vaan aivan toisella tekniikalla. Huomaa kyllä heti miehestä onko kirvestä käsitellyt kun alkaa puita halkomaan. En tässä enempää tähän puutu tällä kertaa.
        Miten sitten tehdään tulet? Oma sääntöni numero yksi : Tuli tehdään paikan ja tarpeen mukaan eli paikan paras sytyke, sopivin puu ja tarkoitus, mihin tulta tarvitsee. Jos on mänty aluetta, niin sateellakin tervas syttyy, kun kannon saa rikki ja vuolluksi. Kuusen alaoksat, usein aika kuivia, tietenkin koivun tuohi, kuiva heinä, horsma, kelokiehiset, eli katsotaan ympärille missä ollaan ja sen mukaan toimitaan myös mahdolliset jätteet muovit jne. voi toimia sytykkeenä ellei sitten käytä amerikan kiehisiä eli bensaa. Kuivasta puusta edellinen mainitsi, en kaikkea ihan ymmärtänyt, pystyyn kuivunut eli kuollut havupuu mänty, kuusi, kuivinta. Koivu on kuolleena kosteata, koska lahoaa nopeasti ja imee vettä eli kuivaa koivua ei luonnosta löydä. Alueellisia eroja on Suomessa näissä asioissa ilmasto-erojen vuoksi tarkoittaen puulajeja, ilman kosteutta, lunta, pakkasta eli on erilaista hieman tehdä tuli Nuuksiossa kuin "Jaurun kairassa" . Rakotulet ja havulaavut ovat jo menneisyyttä erämaiden hävityksen vuoksi, metsätalous on metsänmahdin sortanut ja vanhat perinteiset eräilyt muuttuneet.

        Se kaikkein tärkein "varuste" tai paremminkin ominaisuus on että omaa kovan kunnon ja on sitkeä silloin jaksaa ja voi erämailla vaeltaa, pitkänpäälle myös tarkoitus hyvä olla. Olen myös huomannut, että epärehellisellä mielellä, rosvouksella, luontoa kunnioittamatta ei kauaa mantuja vaella, muutamaa poikkeusta luk. ot. Jos omin voimin menee erämaahan tarvitsee "avaimen" jolla avaa eramaanlukon, tässä avaimessa on lovettuna kunto, terveys, tieto, taito, ymmärrys. Avaimen voi myös hukata, kadottaa, toivottavasti myös uudestaan löytää, tälläinen tilanne hieman itselläni.


    • asfasfasf

      Puukko on itselläni aina metsässä mukana oli se sitten lyhyt marja / sieni reissu tai muuten vaan lenkki metsään.
      Juuri näissä tapauksissa kun ainoa työkalu on se puukko, en suosittele euron moria kenellekkään, 7-15 euroa morasta joka kestää isältä pojalle oikein pidettynä ja kestää pientä väärin käyttöäkin tilanteen tullen ei ole mielestäni hinta eikä mikään valtiossa missä saa rahaa tekemättäkin mitään.
      Euron morat on myynnissä rautakaupoissa ihan syystä, ne soveltuu vallan mainiosti rakennus / remontti hommiin missä sillä puukolla harvemmin vuollaan yhtään mitään vaan käytetään ihan surutta mm. kaakeleiden purkamisessa.
      Näillä euron morilla ei myöskään ole laadun valvontaa nimeksikään josta se nimitys euron morakin varmaan tulee.
      Se on sitten jokaisen oma valinta mitä kantaa ja mitä ei, itsellä noista euron morista on kahva ja terä irtaantunut toisistaan ihan jo lattialle putoamisesta toisella kerralla terä nousi pystyyn kun laudasta piti vuolla pieni siivu ylimääräistä.
      Eikä näistä euron morien laadusta varmaan tarvitse erikseen edes mainita, halpaa massatuotanto romuahan ne on. Mutta juuri tämä romu on aivan omiaan rakennus / remontti hommissa missä mora lentää järveen ja otetaan pakista uusi kun edellisestä irtoaa / katkeaa terä.
      Toki se on jokaisen oma asia mitä metsässä kantaa mukanaan, itse en noille marjastus / sieni / lenkki reissuille varaudu kirveen ja sahan kanssa. Silti on aina se mahdollisuus että jotain tapahtuu ja täytyy saada tulet aikaiseksi silloin sen puukon pitää kestää myös pientä lyömistä / halkomista. Metsässä kun harvemmin on mahdollisuutta ottaa pakista uusi euron mora jos edellinen sanoo itsensä irti.

    • Naavaparta

      Jouduin odottamatta jäämään syrjäiseen mökkiin yön yli enkä ollut varannut ruokaa mukaan. Oli surullista että ympäristössä oli sieniä mutta kun en niitä tuntenut niin en voinut syödä! Nykyään tietämykseni on parempi ja pystyn syömään muutamaa sientä ja muitakin kasveja luonnossa.

      Narut ym. on hyviä kaikenlaiseen improvisointiin mutta aina parempi jos sitä saa integroitua muihin varusteisiin eikä siis tarvitse erikseen varata sitä mukaan. Kengännauhat vähintään on mukana ja pajun kuoresta tai nokkosestakin saa jonkinlaista sitomisapua. Mitä enemmän tietää, sen vähemmän tarvitsee kantaa. Monilla alkuasukkailla ei ole mukana kuin joku puukko tai keihäs. Kyllä heillä voisi olla yhtä ja toista, mutta ilmeisesti saavat luonnosta tarpeekseen. Se vaatii tietoa.

      • näinhän se

        on, metsävaruste tätä juuri yritti teille tietämättömille kertoa. Luonto tosin on ihmisen toimesta muuttunut ja yhteiskuntakin myös, tämä seikka vaikuttaa moneen asiaan "luonnossa" ollessa, ei voida enää elää ja tehdä mitä hyvänsä, ainakaan Suomessa. Pelkät kengännauhat ovat kehnot varusteet ja suurinosa nauhakengistä ei sovellu maastoon, kylmään, kosteeseen. Kumisaapasmies/nainen on jalkojen puolesta vahvoilla Suomalaisessa maastossa, villasukat vielä niin aina parempi.


      • MORAN puolesta
        näinhän se kirjoitti:

        on, metsävaruste tätä juuri yritti teille tietämättömille kertoa. Luonto tosin on ihmisen toimesta muuttunut ja yhteiskuntakin myös, tämä seikka vaikuttaa moneen asiaan "luonnossa" ollessa, ei voida enää elää ja tehdä mitä hyvänsä, ainakaan Suomessa. Pelkät kengännauhat ovat kehnot varusteet ja suurinosa nauhakengistä ei sovellu maastoon, kylmään, kosteeseen. Kumisaapasmies/nainen on jalkojen puolesta vahvoilla Suomalaisessa maastossa, villasukat vielä niin aina parempi.

        Tälle MORAN aliarvioitsijalle sanon, että juuri siinä kalliissa, hienossa puukossa voi olla yksilöllinen valmistusvirhe ja terä katkeaa tai varsi halkee, varsinkin kun ei osata puukkoa käsitellä. On arveluttavaa käyttää puukkoa siten, että terään lyödään esim. puulla toista puuta halkaistaessa. PISTE.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe