Selkärankareumaako?

Ppt

Minua kiinnostaisi tietää, sopivatko seuraavat oireet millään tapaa selkärankareumaan tai vaihtoehtoisesti johonkin toiseen tautiin:

-Yläselkä jäykkä ja kipeä, etenkin aamuisin. Tuntemukset ovat lapojen välissä, niskassa sekä rintarangan puolella. Kipu ei ole ylitsepääsemätöntä, mutta kuitenkin sellaista, joka mielestäni heikentää elämänlaatua. Oireet helpottuvat päivän mittaan, mutta pahenevat istuessa ja muutenkin paikallaan ollessa. Kevyt liikunta auttaa. Myös yläselän lihakset jumissa (hieronta ja fys ter auttavat jossain määrin).

-Jatkuva väsymys. Nukun ihan hyvin 7-10 tunnin yöunia, mutta koko ajan kuitenkin uupunut olo. Usein myös hieman kipeä olo.

-Herkät ja kuivat silmät. Sauna, ilmastointi, tuuli, kirkkaat valot saavat silmät helposti vuotamaan.

Ymmärrän kyllä, että lääkäristä se apu löytyy jos on löytyäkseen. Kehtaako tällaisten oireiden vuoksi kuitenkaan reumalääkäriä mennä suoraan jututtamaan?

4

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokueräs

      Ehdottomasti lääkäriin. Nuo oireet kyllä sopivat selkärankareumaan, mutta voivat olla myös muuta selkäkipua.

      En tiedä miten työterveyshuoltosi tms. toimii, mutta minä lähtisin tuossa vaiheessa hakemaan ensin apua muualta kuin omalla kukkarolla yksityiseltä. Selkärankareumadiagnoosi vaatii taakseen melko paljon tutkimuksia, jotka yksityisen lääkärin kautta voivat tulla melko kalliksi.

      Tänäpäivänä hoitosuositukset kehottavat perusterveydenhuoltoa ottamaan melko liudan verikokeita ja lisäksi mielellään röntgenkuvat oirealueelta. Nämä saattavat tulla melko kalliksi, jos ne omasta pussista maksaa ja reumalääkäri ne taatusti teetättää ennen kuin voi antaa asiasta diagnoosia.

    • Bobcaygeon

      Itse aikanaan kun oireilin (tulehdus nivusnivelessä), enkä tiennyt mikä vaivasi, kävin yksityisellä ihan yleislääkärillä, joka epäili heti reumaa. Kävin siinä samalla myös röngtenissä, enkä muista, että se olisi maksanut "mansikoita", ihan perus yksityistaksat, 50-60e, josta sitten se Kelan osuus takaisin. En muista, että olisi verikokeita otettu. Saattoi vaikka ollakkin, en vain muista. Tämä tapahtui 2007. Tietysti yksityispuolelta sain myös lähetteen reumapuolelle, jossa asia varmistui selkärankareumaksi.

      Tulehduksista sen verran, että itselläni ainakin juuri tuo paikallaan olo on huono juttu jos on ns. tulehdus päällä, paikka "jumittuu" helposti. Selässä ei tosin ole ollut ikinä tulehduksia, ainoastaan alaraajoissa, joten vaikea sanoa miten se käyttäytyisi. Tuo "kipeän tunne" on tuttua myös omalla kohdallani.

      • kohti uutta

        minulla myös "kipeä olotila" päällä vuosia,nivelien kolotuksia ja liikkumisen vaikeutta,alaselkä niin kipeä että suorassa kävely alkoi olla mahdotonta. Etukumarassa oli konkattava kipeillä polvilla. Rintarangan oudot kipuilut kuului myös kuvioihin. Ja se väsymys,kaiken voiman nielevä unetus,ei voimia tehdä mitään,jäsenien voimattomuus. Lääkäriltä toiselle terv.keskuksessa vuosien kuluessa ja buranaa meni kamalasti. Nyt on viimeinkin diagnoosi tullut ja lääkitys aloitettu,salazopyrin. Ei tunnu vielä missään... Nivelnikamareuma eli selkärankareuma,luuston gammakuvauksessa ja magneettikuvissa selviä si-nivelien muutoksia. Kyllä jokainen itse tuntee ja tietää kehonsa että kaikki ei ole kohdallaan jos jokapäivä koskee. Tänäänkin sadekeli tuntunut nivelissä ja olo ollut kivulias. Kevät ja kesä mennyt ihan sumussa kipujen kanssa,mutta joka päivä pitää liikkua. En vaan tiedä kauanko pitää odotella lääkkeiden vaikutusta,taitaa vaihdella jokaisella. Mutta hakeudu pian reumalääkärille niin saat apua olotilaan.


    • Kokemusta on

      Minulla alkoi näin:

      15-21 vuotiaana pakaran seuduilla ajoittaista ikävää iskiastyyppistä kipua. Tämä oli joskus niin pahana, että esim.yritin nousta sohvalta makuulta lattian kautta kun en päässyt normaalisti ylös ja päädyin makaamaan lattialle pystymättä liikkumaan kivun vuoksi. Sitten kun pääsin ylös niin saatoin 'kävellä' olohuoneesta keittiöön useamman minuutin.

      Nämä katosivat pikkuhiljaa ja seuraava oire oli iriitti eli väräikalvon tulehdus 2007. Se hoidettiin ja oli siinä.

      Kaksi vuotta myöhemmin iski kovat alaselän kivut, joita hoidin mm.makaamalla jääpussien päällä ja ottamalla ibuprofeiinia aika runsaasti. Minulla oli myös polvivaivaa jo ennestään ja se paheni tuolloin myös. Syynä jänteen kiinnityskohdan tulehdus.

      Selkävaivat helpotti siihenmennessä kun pääsin vihdoin magneettikuviin jossa tauti todettiin. Ensioireista diagnoosiin meni siis 13 vuotta. Noita jänteiden tulehduksia on ollut sen jälkeen useammassa paikassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe