Vain klasarit osaavat säveltää tyydyttäviä melodioita

Dhommi´´

Täällä on joku provoillut, että klassisen musiikin säveltäjät eivät osaisi tehdä melodioita. Näkemys on lupsakka, mutta myös hurjan rahvas. On tunnettu tosiasia, että siinä vaiheessa kun jonkun aivot tipahtavat kyydistä (kun kyseessä on jokin vähän vaikeampi kappale, tai kun kyseessä on keskivertoa epämusikaalisempi kuulija), hän määrittelee musiikin "kakofoniaksi" tai "musiikiksi josta puuttuu melodia".

Leonard Bernstein - siunattu nero - piti aikanaan musiikkiluentoja nuorille, jotka kulkivat nimellä "Young People's Concerts". Niissä hän käsitteli tyhjentävästi erilaisten melodioiden erot: on sävelmiä (tune), teemoja, motiiveja, on kontrapunktia. Bernsteinin pääviesteihin kuului se, että kontrapunkti ei poista melodiaa, vaan moninkertaistaa sen. Hän oli tapansa mukaan kohtelias huomauttaessaan, että on varsin sivistymätön näkemys nähdä ainoastaan sävelmät (tune) melodioina. Melodia on paljon laajempi käsite.

Siinä palstan musiikkiaasit ovat kyllä aivan oikeassa, että melodia ei ole helppo ulottuvuus musiikissa. Helppoa ei ole varsinkaan harmonian kirjoittaminen kuuntelua kestäväksi (koittakaapa joskus kirjoittaa semmoista harmoniaa, mitä Mozart, Brahms tai Rahmaninov on kirjoittanut). Helppoa ei ole orkestraatio (tehkää perässä Mendelssohnin, Debussyn tai Rautavaaran saavutukset). Helppoa ei ole fuuga: näyttäkää minulle joku, jonka mielestä on helppoa tehdä se mitä Jumalan nerot Palestrina, Händel ja Bach tekivät renessanssin ja barokin kukoistavina kausina!

Mutta ei; helppoa ei melodiakaan. Melodian luomisen taito on suhteellisen harvinainen. Ja siksi Beatlesinkaan osaaminen sillä saralla ei ole täysin mitätöntä. Lennonin ja Harrisonin hieman kankeaan kirjoittamiseen en ota kantaa, mutta McCartneylta sujui laulava iskelmäsävel. Hänen kappaleensa eivät ole tätä nykyistä poppityyliä, vaan viittaa enemmän brittiläiseen kansanmusiikkiin ja vanhaan viihdemusiikkin (40- ja 50-luvun iskelmiin), jonka lajin helmiksi (kevyttä musiikkia kyllä, mutta kevyellä musiikillakin on helmensä) voidaan lukea vaikka All My Loving, Yesterday ja Let It Be milloin tahansa.

Mutta jos McCartney yritti esim. Penny Lanen trumpettimelodioilla tai Fool on the Hillillä - taikka edellä mainituilla viisuilla - pärjätä klassisen musiikin vuosisatojen melodiaosaamiselle, niin karvaasti hävisi brittipoppari.

McCartneyn - tai sen koommin Paul Simonin, Brian Wilsonin tai Nirvanan Kurt Cobainin - tuotannosta ei löydy YHTÄKÄÄN niin jaloa, pitkälinjaista, pitkää, tahdista toiseen vaivatta jatkuvaa, eloisaa, sujuvaa, runsasta, monisäikeistä, taiturillista ja melodista melodiaa kuin mitä esim. seuraavat säveltäjät ovat säveltäneet:

Bach Händel Haydn Mozart Schubert Mendelssohn Chopin Brahms Wagner Tsaikovski Prokofiev

Ja jotain monipuolisuudesta kertoo se, että kyseiset legendat ovat säveltäneet tyydyttäviä melodisia mestariteoksia paitsi pieneen laulumusiikkiinsa (ooppera-aariat, liedit, virret), suureen laulutaiteeseensa (kuoroteokset, oopperoiden ensemblenumerot), orkesteriteoksiinsa (sinfoniat, konsertot), sonaatteihinsa, kvartettoihinsa ja sooloteoksiin (tsekatkaa apinat melodian näkökulmasta vaikka Bachin viulupartitat!!)

Jos puhutaan aikuisten musiikista - siis sellaisesta mitä musikaalinen aikuinen tahtoo vaalia ja kuluttaa - on ainoa vastaus klassinen musiikki lyömättömine melodisine hitteineen.

12

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viiraa päässä tai ei

      Klassisessa on niin paljon hyviä melodioita, joka puolella (kaikissa partituurin kulmissa), että niihin suorastaan turtuu. Äkillisesti havahtuu, miten maagisen lumoava jokin melodia jossakin "sivussa" on - siis joku muu kuin se melodia, jossa huomio on. Sellaista musiikin pitää ollakin jotta se voi kestää - yhtään vähempi ei riitä. Klassinen musiikki on yhtä kuin musiikki; taidetta, josta populaarimusiikki on pelkkä kapea varjo...

    • osuva.

      Kaksi sanaa on aloittajan textissä, jotka kuvaavat varsinkin nappiin kyseistä liirumlaarum-höpinää: "sivistymätön näkemys"....
      .....

    • kunnon lesee

      Kyse on musiikista ja sen laadusta. Yhdentekevää mitä yksittäisiä sanoja kukin käyttää. Kin -loppuiset sananvenytyksesi osoittavat mielestäni paikkasi tässä keskustelussa: olet todellakin sivistymättömällä puolella. Esität typeriä vastaväitteistä vailla perusteluja, vailla asiasisältöä - kuten aina ennenkin. Mikään ei siis osaltasi ole muuttunut kesän aikana.

    • oj,oj

      -heh,taas nappiin: "mikään ei siis osaltasi ole muuttunut kesän aikana"....
      ....
      -tahattomasti textailet itsestäsi aivan oikeat analyysit....: )

    • kunnon lesee

      No tuotahan juuri odotettiinkin - olisi siis voinut pistää vaikka vedon tuon kommentin puolesta. Mikään ei siis ole muuttunut kesän aikana, toisaalta tuskin sitä kukaan vakavissaan olisi uskonutkaan.

    • Lennonkusee

      Kuuntelin juuri äsken Mozartin mestarillisen pianokonserton ja sen perään Rolling Stonesia. Tuntui kuin olisi pudonnut syvään kuiluun. Miten Mozart pystyi säveltämään niin täydellistä musiikkia? Miksi pop on niin surkeaa jumputtavaa sontaa?

      • Ernie Haydn vissii

        Kuuntelin juuri äsken erään Rolling Stonesin mestarillisen rockalbumin ja sen perään Mozartin jonkun tylsän pianokonserton. Tuntui kuin olisi pudonnut syvään kuiluun kun sitä pianonpimputusta kuunnellessa nukahdin.
        Heti herättyäni en voinut kuin ihmetellä miten Mozart pystyi säveltämään niin totaalisen epärokkaavaa ja mielenkiinnotonta musiikkia? Miksi klasari yleensäkin musikkina on niin surkeaa tylsää sontaa?


      • Epäselvitysmies

        Eri musiikki on eri tarkoituksiin. Minkä takia joku kuuntelisi Rollareita Mozartin päälle?


      • i feel fine
        Epäselvitysmies kirjoitti:

        Eri musiikki on eri tarkoituksiin. Minkä takia joku kuuntelisi Rollareita Mozartin päälle?

        Pitää kysyä esapekkasaloselta, joka tekee niin. Ehkö hän ei saaa muuten tyydytystä


    • Lennonkusee

      Rock ei ole koskaan mestarillista.

    • Dhommi sekoilee taas

      Kuuma kesä, nestehukka ja väärät lääkkeet. Siinä koktaili, joka sekoittaa Dhommin pään ja palstalle ilmestyy toinen toistaan typerämpiä ja sisällöttömämpiä pakkomielteisiä tekstejä.

    • kunnon lesee

      Niin tai näin, mutta sinulle on edelleen (aina ja ikuisesti?) kova (ylittämätönkö) paikka heittäytyä laatumusiikin pariin. Missä vika? Älä syötä Rolling Stonesia tai muuta poppia lääkkeeksi - ne kun eivät tehoa - tunnetusti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 135
      3933
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      109
      3589
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2525
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      88
      1471
    Aihe