Bentsojen lopetus masentaa

ex-bentsoilija

Moi kaikki!

Onko muita kohtalotovereita jotka on lopettanut bentsot ja nyt isona vieroitusoireena masennus?Olen 39 vuotiasnainen ja syöny viimeset 8 vuotta bentsoi melkein joka päivä. Jäin kesällä työttömäksi ja päätin lopettaa bentsot. Olin jo pitänyt taukoja. mutta heinäkuun alussa aloin tiputella niitä pois.

Nyt olen ollut noin kuukauden kokonaan ilman - viime viikolla alkoi ankara masennus. Eilen oli välipäivä kun ei masentanut mut nyt sit tänään taas masentaa. Luin terveyskirjaston sivuilta että joitain bentsojen lopetus voi masentaa kuukausiksi.

Terveyskirjasto: "Ahdistusta lievittävien lääkkeiden käytön lopettaminen

Oireet voivat kuitenkin olla myös erittäin kiusallisia. Tällöin voi esiintyä voimakasta masentuneisuutta, äänielämyksiä tai aistiharhoja, lihasten pakkoliikkeitä, sekavuutta, epäluuloisia ajatuksia tai paniikkikohtauksia. Jotkin vieroitusoireet voivat joillakin yksittäisillä henkilöillä kestää jopa kuukausia."

Onko muita ja miten pääsitte eroon vieroitusoire-masennuksesta ja mitkä asiat lievittää masennusta? Olen tosi kiitollinen kaikista vastauksista jo etukäteen.

16

4259

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pää selväksi

      Tunnen paremmin SSRI-vieroituksen, mutta kaikkien psykoaktiivisten aineiden vieroitus on hyvin samankaltainen luonteeltaan, joten uskon, että saat tästäkin jotain apua.

      Kun ainekäyttö lopetetaan, varsinkin, jos tämä tehdään liian nopeasti, ilmaantuu vieroitusoireita, jotka ovat tyypiltään vastaavia kuin ainekäyttöä edeltäneet oireet, mutta moninkerroin voimakkaampia. Tunnetuimpia ovat muun muassa juuri kova ahdistuneisuus ja masennus, jopa itsetuhoisuus. Vieroitusoireistapa ei pääsekään eroon kuin vain ajan kanssa. Kuten moni tietääkin alkoholinkin kohdalla tilanne on aivan vastaava. Krapulasta selviämiseen ei hirveästi poppakonsteja ole. Voit ulkoilla, syödä sopivasti ja juoda paljon, mutta oman ajan se ottaa kuitenkin. Voit siirtää krapulaa ottamalla uudenannoksen alkoholia, mutta lopulta joudut kuitenkin käymään sen läpi. Mielialalääkkeet eivät eroa mitenkään alkoholista paitsi, että alkoholia otetaan (ainakin kohtuukäyttäjät) vain päivän kerrallaan ja näin vieroitus on paljon kevyempi. En ole tutustunut alkoholistien vieroitukseen kovin tarkasti, mutta olen ymmärtänyt, että tällöin oireet alkavat olla jo paljon vakavampia ja lähempänä mielialalääkevieroitusta. Mielialalääkkeiden kohdallahan tilanne on juuri se, että niitä otetaan päivästä päivään jopa useita vuosia, joskus useita annoksia päivässä. Olisihan se aika epänormaalia, jos tästä ei karmeita vieroitusoireita pamahtaisi. Jotkut pääsevät vieroitusoireiden kanssa helpommalla, toiset saavat taistella pitkään. Ei ole mitenkään epätavallista, että vieroitus kestää vuoden tai pidempään, joten kannattaa varautua ja ottaa rauhallisesti.

      Ohjeeksi sinulle antaisin yrittää elää mahdollisimman normaalia elämää oma vointisi huomioiden. Vieroitus on voi olla luonteeltaan aaltomaista, jolloin huonoja jaksoja seuraa parempi ja sitten taas huonompi ja taas parempi. Tämä on omiaan sekoittamaan kenen tahansa psyykkeen ja taistelutahdon, varsinkin, jos tästä kaavasta ei ole tietoinen etukäteen. Vertaistukea löytyy runsaasti eri internetpalstoilta, myös täältä.

      Tsemppiä vieroitukseen!!

    • ex-bentsoilija

      Kiitos :) kyllä tää aika helvettiä on. On sellainen kyvytön olo. Ei jaksa tehdä mitään, ei saa nukuttua öisin. Hiukan oireet helpottaa kun saa olla ihmisten kanssa. Mieheni ei ymmärrä tästä mitään, hän vain ihmettelee kun sen haettua työtä ja tehtyä kotitöitä vaikka on aikaa. Hänellä ei ole koskaa ole ollut tuskallinen ja vaikea elämä, toisin kuin minulla. Itse olen ns. perhehelvetistä ja vaikee elämä ennen kuin tapasin nykysen mieheni, joka on muuten aivan ihana. Hän rakastaa mua, mutta ei ymmärrä näistä mitään. On kiukkuinen kun heräilen pienessä yksiössä öisin ja menen vessaan syömään, etten herätä häntä. Nyt on kissa tulossa takaisin meille, joka oli hoidossa maalla. Toivon, että kissa auttaa oireiden kanssa.
      Mietin et liittyykö bentsot siihen et mulla ei oo nykyisin enää kavereita? Kun luin jostain et bentsot tekee pitkällä tähtäimellä aloitekyvyttömäksi ja passiiviseksi.

      • Pää selväksi

        "Kiitos :) kyllä tää aika helvettiä on.... Mieheni ei ymmärrä tästä mitään"

        Juu, eikä kannatakaan syyttää miestäsi tietämättömyydestä. Miten häneltä voisi sitä vaatia, kun suurin osa psykiatreistakaan ei tiedä.

        Mitä tulee ystäväsuhteisiin, siihen ei varmasti voi kukaan vastata luotettavasti. Ihmissuhteet ovat niin monimutkaisia asioita, että mahdotonta yhtä asiaa nimetä varmaan kenenkään kohdalla. Mielialalääkkeet kyllä passivoivat, lamaavat ja vievät aloitekyvyn keneltä vain, varsinkin pidempään käytettynä, mikä johtaa useiden potilaiden kohdalla lisääntyneeseen erakoitumiseen.


    • tsemppiä kaikille!

      Täälä Helsingissa toimii sellainen kuin kotikatko-tiimi, tulevat 2w krt päivässä puhalluttamaan kottin ja juttelemaan ihan mistä vain asiakas tahtoo. Toimii hyvin eikä maksa mitään. Itse pääsin kuukauden kestäneestä alkoholikierteestä eroo sen avulla ts. selvemille vesille. Tänäänkin olen ottanut vielä alkoa muta 1.9 lähtien olisi tavoitteenani vähinbtään 3 kuukauden raittius. Homma on karannut haskasta jo pidemmän aikaa, en alkoholia nautittuani pysty enää huolehtimaan itsestän, suihkussakäynnit, hampaidenpesut,syömiset, jne unohtuvat kokonaan, päivät kuluvat kännykkä kädessä lähipu istossa valmiina soittamaan 112 koska fyysinen olotila on koko ajan niin heikko.

    • kokemuksiani

      Lopetin Rivatrilin erittäin hitaasti, saamani ohjeen mukaan. En havainnut mitään vieroitusoireita, joita luettelit. Vähentäminen (lopettamiseen asti) kesti 1,5 vuotta, mutta toteutusaikatauluun vaikuttaa myös käyttämäsi bentso ja vuorokausiannos.

      • rivat

        Rivatril kevyempi bentso ja siitä on suht helppo päästä eroon verrattuna muihin bentsoihin.


      • Banjomiini
        rivat kirjoitti:

        Rivatril kevyempi bentso ja siitä on suht helppo päästä eroon verrattuna muihin bentsoihin.

        Höpö höpö! Rivatril on yksi vattumaisista bentsoista etenkin pitkään käytettynä ja vaikea vieroittaa jos vaikka ylikäyttöä ollut. Risolid on miedoin meillä tarjolla oleva.


    • ex-bentso
    • ex-bentsoilija

      No hei taas! Nyt on ollu eilen ja tänään taas vähän helpompaa, kun tuli tekemistä. Näköjään päivät vaihtelee. Mutta olen kyllä tosi tyytyväinen et oon näinkin pitkälle päässy. Kerran aikaisemmin pystyin olee 8 kk ilman bentsoi, nyt olisi tarkoitus jättää ne lopullisesti taakse. Viimeksi ryhdyin pikkuhiljaa käyttäjäksi uudelleen, kun aloitin työn, joka alkoi todella aikaisin. Mulle varhaiset aamuheräämiset on ollu aina vaikeita. Nyt täytyy pyrkiä sellaseen työhön, ettei tarvi joka aamuklo 6 herätä, kun se ei kerta kaikkiaan ole mun luonnollinen rytmi.

      Kiitos muuten hyvistä vastauksista. Oma kokemukseni bentsoista, että yhtä hyviä/pahoja kaikki mitä tulee vieroitukseen. Itsellä lähinnä kokemusta diapamista, tenoxista ja temestasta. Eiköhän noista kaikista ole ihan yhtä vaikea päästä eroon, kun on pitkään syöny?

      Itsellä lopullinen niitti oli, kun ei tavarat pysy enää käsissä. Ajattelin, että näistä (bentsoista) on pakko päästä eroon ja sillä tiellä olen. Olen kuitenkin suht nuori vielä ja haluan tehdä aktiivisesti asioita elämässä.

      • 9+1

        Kaikki bentsodiatsepiinit aiheuttavat riippuvuutta, mutta nopeimmin koukuttavimpia lienevät alpratsolaami ja loratsepaami. Molemmat ovat voimakkaita vaikutukseltaan ja poistuvat elimistöstä nopeasti, mikä johtaa siihen, että vaikutus loppuu ja käyttäjälle tulee halu korjata oloansa uudella annoksella ja taas uudella. Muut bentsot tekevät saman, mutta ehkäpä hieman hitaammin. Tsemppiä vieroitukseen!


    • Anonyymi

      moikka!
      mulla diapamit oli 25mg kymmenen vuotta lääkityksenä. nyt tämän vuoden tiputellut,ja nyt toista viikkoa täysin ilman.
      oon nyt aika heikossa voinnissa ollut. ei ole ruokahalua,päivät ja yöt tuntuu samanlaisilta. olen jättäytynyt sosiaalisista tilanteista pois-siis en pysty kohtaamaan ihmisiä,olen vissiin masentunut kun en saa iloa mistään>/kestään,jättänyt harrastukseni ja en kiinnostu mistään.
      oon kyllä tästä aiheesta ollu kiinnostunut ja koittanu hankkii tietoo.
      toivotaan et koittaa parempi olo joku päivä:ei oo kiire :)
      tsemii kaikille ketkä on löytänyt tälle tielle!

    • Anonyymi

      Itse käytin bentsoja alkaen xanorista diapamiin miltei 30 vuotta. Vähennys todella hitaasti ja omin voimin. Perehdyin hyvin aiheeseen lukemalla ja olin motivoitunut, Nyt olen ollut muutamia vuosia ilman, eikä paluuta käyttöön ole. Haluan vain sanoa, että vieroitus onnistuu pitkänkin käytön jälkeen. Tsemppiä !

      • Anonyymi

        Kiva lukea että onnistui. Tuntuu näin jälkikäteen että olen elänyt jossain sumuverhossa kun käytin bentsoja. Kaikki asiat nyt näyttäytyvät selvemmältä niin hyvässä kun pahassakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiva lukea että onnistui. Tuntuu näin jälkikäteen että olen elänyt jossain sumuverhossa kun käytin bentsoja. Kaikki asiat nyt näyttäytyvät selvemmältä niin hyvässä kun pahassakin.

        Jäi bentsojen takia vuosikymmen elämättä, mitään en saanut aikaiseksi niitä käyttäessäni. Nyt vituttaa kun tajuaa miten tyhmä on ollut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jäi bentsojen takia vuosikymmen elämättä, mitään en saanut aikaiseksi niitä käyttäessäni. Nyt vituttaa kun tajuaa miten tyhmä on ollut.

        Sama täällä, elämä meni sumussa kun käytti bentsoja. Sen tajuaa vasta kun on lopettanut ja alkaa vituttaa niin paljon, että tekis mieli alkaa käyttää uusiks, ei kestä.


    • Anonyymi

      Se on hyvä lääke ja turhaan demonisoitu. Ei sotke päätä kuten ssri lääkkeet yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe