Mikä terve koirarotu

Eilöydykoirarotua

Onko olemassa meille sopivaa tervettä koira rotua?
Ihastuttiin mopsiin, mutta niillä on kaikkia lämpöhalvauksia ja kaikilla lyttänä kuonoilla on hengitys vaikeuksia (ainakin kaikki sanovat)
Cavaliereilla on tosi monella joku synnynnäinen sairaus..
No sitten päätettiin, että otetaan skotlanninterrieri.. MUTTA niillä on niitä kramppeja, voi kuulema hyökätä kimppuun jos krampit ovat pahoja! Mikä olisi terve PIENI/KESKIKOKOINEN koira rotu?

Alan pikku hiljaa ajatella, ettei mikään koira rotu ole terve :(

30

4941

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gxfgd

      Tervetuloa sukusiitoksen aiheuttamien ongelmien synkkään maailmaan :(

      Täältä kannattaa lukea ns. synkempää faktaa eri roduista: http://koirarodut.suntuubi.com/

    • Whippet

      Whippet on terve rotu.

    • Raappana

      Mikään rotukoira ei ole täysin terve mutta terveimPIÄ ovat kaikkein "normaalimman" näköiset, normaalin pituinen kuono ja korvat, ei missään nimessä jättirodut eivätkä chihun kokoiset. Ei pitkäselkäiset eikä lyttykuonoiset.

      Sanovat esim ajokoiraa, australianterrieriä sekä lapinkoiraa aika terveeksi (hauska juttu kyllä, itse olen omistanut näistä jokaisen tai jonkun näistä sekoituksen:) ). Lisäksi whippet, collie ja husky. Jokaisessa rodussa on kuitenkin tyyppivikansa joten täysin tervettä rotua ei ole. Seropit terveimpiä monen mielestä, meilläkin koirien kanssa mennyt niin että seropit olleet terveitä, ainoa rotukoira oli sairas.

      Pääsääntönä mitä kummallisemman näkönen > sitä pidemmälle ihmisen tahdosta jalostettu > sitä enemmän rodussa kulkevia tyypillisiä sairauksia.

    • Tutustu tähän...

      Kääpiösnautseri.

    • Mellukka

      Itselläni on yli 13 v kääpiövillakoiratyttö joka on leikattu 3 vuotiaana. Hampaisiin tulee hammaskiveä jota pitää poistaa ja muutamia rasvafinnejä ihossa. Muuten terve ja hyvän luontoinen ja kiltti, ei pentunakaan koskaa repinyt eikä hajottanut mitään eikä hauku juurikaan. Nyt on hieman tullut kaihia silmiin mutta edelleen näkee ihan hyvin. Täydellinen koira. Turkissa tosin trimmaamista.
      Naapurissamme oli aikoinaan 19 v kääpiövillis ja terve. Tutullani myös 14 vuotiaat keskikokoiset ja ihan terveitä. Tosin tunnen yhden virontuonti villiksen jolla pra eli sokeutui melkein kokonaan 3 v.

    • Emppu_HT

      Borderterrieri on rotu terveimmästä päästä. Sosiaalinen ja vilkas koira.

    • eeeeeeeeeee

      Ajokoira sopii perheelle, joka metsästää. Itselläni ollut monta, osa terveitä osa ei. 2 kuollut syöpään, yhdellä atooppinen iho, ihokasvaimia yhdellä jne. Sekarotuinen ajokoirani taas sairas olikin

    • Labbis!!!

      Labradorinnoutaja
      Meillä ihana sellainen! Lonkka ja kyynärpäät sairauksia kylläkin.

      • not quite right

        Labradorinnoutaja on yksi sairaimmista koiraroduista. Labradorinnoutajan yleisimpiä sairauksia ovat mm. luustosairaudet ja atopiatyyppiset ihon, korvien ja tassujen tulehdussairaudet. Rodussa on myös perinnöllisiä silmäsairauksia (PRA, harmaakaihi). Suuren ruokahalunsa takia labbikset ovat myös alttiila ylipainolle mikä on koiralla aina terveysriski ja noutajilla yleisesti on suurempi todennäköisyys syöpäkasvaimiin kuin muilla roduilla.

        Luonteensa puolesta labradorinnoutaja on mitä mainion perhekoira mutta terveeksi tätä rotua ei voi väittää.


    • Et voi koskaan koiraa ottaessasi tietää, pysyykö se terveenä elämänsä ajan. Eihän ihmisistäkään voi tietää etukäteen millaisen elämän viettää, onko terve vai sairastuuko jossain elämänsä vaiheessa.Meillä oli kaksi ihanaa norjanharmaan hollannipystykorvan pentua, elivät pitkän iän kanssamme terveinä. Onnea etsintään!

    • ajan kanssa

      HUH HUH:(
      Kyllä mettään menee ja lujaa, jos terveystilastojen perusteella valitsette perheellenne koiraa :(

      Kyllä se rodun miettiminen pitää lähteä siiitä, että MIKSI hankitte koiran . Mitä harrastuksia pystytte tarjoamaan sille, normaalien pissa/kakkalenkkien lisäksi ?

      Minkä kokoinen koiran tulisi aikuisena olla, mitä taipumuksia koiralla tulisi olla / ei saisi olla yms.

      JA kun / jos löydätte koirarotuja ja luonteita, taipumuksia tutkimalla jonkun ´teille sopivan´ rodun, niin sitten tutkimaan Suomen Kennelliiton ylläpitämää Jalostusnettiä sekä rotuyhdistyksen sivuja , juuri sen ko. rodun terveystilanteesta.


      Rotuyhdistyksillä on myös omat pentuvälityksensä.

      Ja ainahan voi soittaa jollekin rodun kasvattajalle ja kysellä lisää.

      Ja tietysti pennun vanhemmat tulee olla hyväksyttävästi jalostustarkastettuja.

      Asiaan kannattaa syventyä, sillä se koiruus on teidän perheenjäsenä ehkä seuraavat 15 vuotta.

      Onnea pennun etsintään.

      • Minun mielestäni

        on kyllä terveys yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun valitsen itselleni seuraavaa rotua.

        Kasvattajat, kun eivät kauheasti näytä välittävän koiriensa terveydestä niin pennun ottajat ovat vain viisaita, kun äänestävät jaloillaan terveyden puolesta.
        Luonne puolella on sama juttu. Kavattajat kasvattavat mitä sattuu. Ostajat joutuvat tutkimaan mistä saa oikean luonteisia koiria.


      • Anonyymi

        Minunkin mielestä toi on hyvinkin terve järjestys. Koira on koira, rodut on muutenkin nykyaikasta hifistelyä. Kunhan karsii ääripääluonteet valinnoista pois ja on valmis näkemään vaivaa koulutuksen eteen, pärjää kyllä.. sen sijaan sairaasta koirasta ei saa tervettä.


    • Maltankoira

      Maltankoira. Maltankoira on terve ja pitkäikäinen rotu. Sillä ei ole perinnöllisiä sairauksia. Vaikka maltankoiraa aikaisemmin sanottiin maltanterrieriksi, se ei ole mitään sukua terriereille. Maltankoira on luonteeltaan leikkisä ja älykäs, ja se tulee hyvin toimeen lasten kanssa.

      Turkki kammataan päivittäin, ja pestään kerran viikossa. Jos ei halua käydä näyttelyissä, voi turkin leikata lyhyemmäksi, jolloin se on helppohoitoisempi. Turkista ei lähde karvaa.

      Koska maltankoiralla ei ole pohjavillaa, se sopii joillekin allergisille. Maltankoira ei tarvitse paljoa liikuntaa, lyhyet lenkit riittävät sille hyvin. Kylmällä säällä maltankoira tarvitsee takin päälle. Maltankoira pysyy omistajansa läheisyydessä, tällä rodulla ei ole taipumusta karkaamiseen.

    • Bichon frisé

      Bichon frisé. Se on terve rotu. Luonteeltaan bichon frisé on iloinen ja leikkisä. Se on helppo kouluttaa ja sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Turkki harjataan päivittäin ja pestään joka toinen viikko. Trimmataan 6-8 viikon välein. Turkista ei irtoa karvaa.

      Bichon frisé on suosittu seurakoira kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti Espanjassa ja Ranskassa se on yleinen rotu. Vuonna 2013 bichon frisé oli Suomen rekisteröintitilastossa sijalla 23, ja niitä rekisteröitiin kyseisenä vuotena 545 yksilöä.

      Bichon frisé jaksaa pienestä koostaan huolimatta liikkua ja lenkkeillä paljon. Se pysyy omistajansa lähellä, sillä ei ole taipumusta karkailla.

      Bichon frisén kanssa voi harrastaa esim. agilityä, tokoa ja koiratanssia. Bichon friséä käytetään myös lampaiden kokoamiseen. Eräällä amerikkalaisella bichon friséllä on ollut hallussaan taakanvetoennätys. Ruotsalainen bichon frisé on saanut käyttövalion arvon metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Bichon frisé on siis monipuolinen rotu, jonka kanssa voi harrastaa monenlaista.

    • Coton de tuléar

      Coton de tuléar. Se on erittäin terve rotu. Se on helppo kouluttaa ja sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Cottoni on ihmisrakas ja mukava lemmikki kaikenikäisille. Sopeutuvaisena koirana cottoni viihtyy hyvin maalla ja kaupungissa, ja siitä saa hauskan harrastuskaverin. Cottonin kanssa voi harrastaa esim. agilityä, tokoa ja koiratanssia.

      Cottoni ei tarvitse paljon liikuntaa, lyhyet lenkit riittävät sille. Cottoni pysyy omistajansa läheisydessä, tällä rodulla ei ole taipumusta karkaamiseen.

      Pitkä pumpulimainen turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Se harjataan päivittäin. Pesu parin viikon välein. Jos ei halua käydä näyttelyissä, voi turkin leikata lyhyemmäksi, jolloin se on helppohoitoisempi. Pohjavillattoman turkin vuoksi rotu sopii joillekin allergisille.

    • Perhoskoira

      Perhoskoira. Ne ovat terveitä ja pitkäikäisiä. Perhoskoira on miellyttämisenhaluinen ja helppo kouluttaa, joten se sopii mainiosti myös ensimmäiseksi koiraksi. Se ei välttämättä vaadi paljoa liikuntaa, mutta lenkkeilee kuitenkin mielellään pitkiäkin lenkkejä.

      Perhoskoiran kanssa voi harrastaa agilityä, tokoa, koiratanssia ja pelastuskoiratoimintaa. Perhoskoirat ovat myös suosittuja näyttelykoiria. Tasapainoisen ja ystävällisen luonteensa vuoksi perhoskoiria käytetään terapiakoirina, jotka vierailevat ja työskentelevät sairaaloissa potilaiden luona.

      Turkki harjataan kerran viikossa, ja pestään kerran kuukaudessa. Perhoskoira sopii kaikenikäisten lemmikiksi, niin lapsiperheisiin kuin vanhuksillekin.

    • Yorkshirenterrieri

      Yorkshirenterrieri. Se on erittäin terve koira. Luonteeltaan yorkshirenterrieri on älykäs ja rohkea. Yorkshirenterrieri on maailman kolmanneksi yleisin koirarotu labradorinnoutajan ja saksanpaimenkoiran jälkeen.

      Turkki vaatii paljon hoitoa. Se öljytään päivittäin ja harjataan pari kertaa viikossa. Pesu kerran viikossa. Jos ei halua käydä näyttelyissä, voi turkin leikata lyhyemmäksi, jolloin se on helppohoitoisempi. Yorkki ei vaadi pitkiä lenkkejä, mutta jaksaa kyllä kävellä tuntikausia. Kylmällä säällä ulkoillessa se tarvitsee takin päälle.

      Pohjavillattoman turkin vuoksi yorkista ei lähde karvaa. Yorkshirenterrieri pysyy omistajansa läheisyydessä, sillä ei ole taipumusta lähteä omille teilleen.

    • Pomeranian

      Pomeranian. Se on terve ja pitkäikäinen rotu. Pomeranian on pieni ja suloinen koira. Se kiintyy omistajaansa erittäin syvästi ja haluaa olla aina mukana omistajansa puuhissa. Pomeranian ei tarvitse paljoa liikuntaa, mutta jaksaa kuitenkin liikkua paljon.

      Turkki harjataan pari kertaa viikossa. 2-3 kertaa kuukaudessa turkki harjataan hieman kosteana vastakarvaan kerroksittain, jolloin turkista tulee pöyheä ja ilmava. 2 kertaa vuodessa turkki trimmataan saksilla leikkaamalla pallomaisen pyöreäksi.

      Pomeranian pysyy kotipihassa ja omistajansa lähellä, sillä ei ole taipumusta karkailla. Pommeja on monenvärisiä. Yleisimmät värit ovat musta, kerma, punainen ja kulta.

    • Fransiska

      Tiibetinspanieli. Se on terve ja pitkäikäinen koira. Luonteeltaan se on itsenäinen ja ystävällinen. Turkki on erittäin helppohoitoinen. Se harjataan 2-3 kertaa kuukaudessa. Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja. Tiibetinspanieli on hiljainen, joten se soveltuu myös kerrostaloasuntoon.

      Tiibetinspanieli ei tarvitse välttämättä paljoa liikuntaa, mutta jaksaa kuitenkin liikkua paljon. Rotu pysyy omistajansa läheisyydessä, sillä ei ole taipumusta lähteä omille teilleen. Sopeutuvaisen luonteensa ansiosta tiibetinspanieli on ihanteellinen lemmikki niin lapsiperheisiin kuin vanhuksillekin. Pienikokoisen tipsun kanssa on myös helppoa matkustaa paikasta toiseen.

      Tavallisesti tiibetinspanieli on yksinomaan seurakoira, mutta sen kanssa voi harrastaa agilityä, tokoa, koiratanssia ja näyttelyitä.

    • Lumitähti

      Shetlanninlammaskoira. Se on terve rotu. Luonteeltaan shetlanninlammaskoira on herkkä ja ystävällinen. Se sopii lemmikiksi niin lapsiperheeseen kuin vanhuksellekin. Sheltti on helppo kouluttaa ja se sopii erinomaisesti ensimmäiseksi koiraksi. Turkki on helppohoitoinen. Se harjataan kerran viikossa. Pesu tarvittaessa.

      Shetlanninlammaskoiran kanssa voi harrastaa agilityä ja tokoa. Rotumääritelmän mukaan sheltin tulee olla pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta nykyään monet sheltit ovat luonteeltaan avoimempia kuin pitäisi.

      Shetlanninlammaskoirat ovat herkkähaukkuisia, joten turha haukkuminen on kiellettävä jo pentuna.

    • Juudit

      Silkkiterrieri. Se on terve rotu, jolla ei ole perinnöllisiä sairauksia. Luonteeltaan se on vilkas ja ystävällinen. Silkkiterrieri seuraa omistajaansa koko ajan. On olemassa sanonta, "kun sinulla on silkkiterrieri, et ole koskaan yksin".

      Silkkiterrieri ei tarvitse välttämättä pitkiä lenkkejä, mutta jaksaa kuitenkin liikkua paljon. Silkillä ei ole aluskarvaa, joten kylmällä ilmalla se tarvitsee takin päälle. Se pysyy omistajansa läheisyydessä, tällä rodulla ei ole taipumusta karkaamiseen.

      Silkkiterrierin kanssa voi harrastaa agilityä ja tokoa. Se viihtyy kuitenkin erinomaisesti myös pelkkänä kotikoirana ilman harrastuksia, koska sen alkuperäinenkin käyttötarkoitus oli seurakoirana oleminen. Silkkiterrieri sopii kaikenikäisten lemmikiksi, niin lapsiperheisiin kuin vanhuksillekin.

      Turkki kammataan päivittäin. Pesu kerran viikossa. Turkista ei irtoa karvaa. Silkkiterrieri ei haise koiralle, ei edes märkänä. Silkkiterrieri on miellyttämisenhaluinen ja helppo kouluttaa, joten se sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi.

    • Kiinanharjakoira

      Kiinanharjakoira. Se on terve rotu. Harjis sopii loistavasti ensimmäiseksi koiraksi. Kiinanharjakoiria on kahta eri karvanlaatumuunnosta. Karvaton ja karvainen powder puff eli puuterihuisku. Kiinanharjakoira on luonteeltaan seurallinen ja iloinen. Se seuraa omistajaansa joka paikkaan.

      Karvaton pestään ja rasvataan tarvittaessa. Puuterihuisku harjataan ja pestään kerran viikossa. Turkista ei irtoa karvaa. Kiinanharjakoira ei vaadi välttämättä paljoa liikuntaa, mutta se jaksaa kuitenkin lenkkeillä pitkiäkin lenkkejä. Harjis pysyy omistajansa läheisyydessä, tällä rodulla ei ole taipumusta karkaamiseen.

      Kylmällä säällä ulkoillessa harjis tarvitsee vaatteet päälle. Harjiksen kanssa voi harrastaa agilityä ja tokoa. Kaikki värit ja väriyhdistelmät sallitaan. Yleisimmät värit ovat musta ja tummanruskea.

    • Leontiina

      Japaninpystykorva. Se on terve rotu. Luonteeltaan se on vilkas ja ystävällinen. Sosiaalinen japaninpystykorva sopii niin ensimmäiseksi koiraksi kuin lemmikiksi lapsiperheisiinkin.

      Japaninpystykorvan kanssa voi harrastaa agilityä, tokoa ja koiratanssia. Se viihtyy kuitenkin erinomaisesti myös pelkkänä kotikoirana ilman harrastuksia, koska sen alkuperäinenkin käyttötarkoitus oli seurakoirana oleminen.

      Japaninpystykorva ei välttämättä vaadi pitkiä lenkkejä, mutta ei niistä myöskään kieltäydy. Tuuhea turkki on helppohoitoisempi kuin voisi kuvitella. Se harjataan kerran viikossa, karvanlähdön aikaan päivittäin.

    • Koirahulluuuu

      Borderterrieri. Erittäin helppo turkki. Koostaan huolimatta tykkää liikkua ja harrastaa. Tosin jos ei ole tarpeeksi aikaa niin toyterrieri. Myös pieni ja helppo turkki.

    • Papillon_phalene

      Perhoskoirat ovat yleensä terveitä, meidänkään perhoset ei ole päivääkään sairastanut elämässään.

    • fakta.on

      Sekaroituiset terveimpiä.

    • RekaT2

      Ei ole muita perhe koiria kuin labradorinnoutaja.... Tulee muuten kolmessa muodikkaassa värissä.
      Olen itse ollut tekemisissä walesin gorgin, cockerspanielin, kultaisennoutajan,saksanpaimenkoiran ja nykyisen joka kotiin sopivan labbiksen kanssa .Joten voin todellakin todeta että viisain, kiltein, uskollisin, älykkäin, säänkestävin kaunein jne. Se nyt vaan on niin että se on LABRADORINNOUTAJA joka on PARAS Kaikista roduista.

    • Anonyymi

      Myös manchesterinterrierit ovat terveitä, ja aivan ihania koiria, mutta täytyy sanoa ettei ihan jokaiselle sovi. Vaatii liikuntaa ja aktiviteetteja sekä huumorintajua omistajalta. Omani ei ole enää mikään pentu mutta yhä syö KAIKEN. Ja sattuu olemaan erittäin älykäs joten siltä on vaikeaa piilottaa mitään esim. suklaata jota hän rakastaa. On tosiaan kaikkiruokainen, millä tarkoitan että hänelle kelpaa ruuaksi ihan mikä tahansa nappuloista pölyyn ja nauloihin. On myös läheisriippuvainen. Se kuitenkin on aivan mahtava harrastuskoira ja ihana persoona joten itse olen valintaani tyytyväinen. Jos harkitset rotua kannattaa kuitenkin tutustua siihen kunnolla ennen kuin sellaisen hankit.

    • Anonyymi

      Volpino Italiano eli Italian kääpiöpystykorva

      Terve pikkurotu
      Kunhan ottaa selvää että kasvattaja ei käytä silmäsairaudesta kärsiviä vanhempia
      Todella leikkisä, oppivainen pikkurotu.
      Kuuluu alkukantaisiin koirarotuihin
      Turkkihelppohoitoinen
      Likaa hylkivä turkki, pesu pari kertaa vuodessa
      Liian tiheä pesu tuhoaa turkin oman suojan
      Harjaus noin kerran viikossa
      Rotu on vanha ja tätä on käytetty aikanaan pomeranianin jalostuksessa yhdessä saksanpystykorvien kanssa
      Keskimääräinen elinikä 14-16v

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe