metotreksaatti + biologiset

reumariikka

Reilu vuosi sitten alkoi oireet varpaissa, päkiässä ja sormissa, vain vasemmalla puolen. Reumapolin potilaaksi pääsin heti. Ensiksi yritettiin pelkillä kipulääkkeillä ja kortisoonilla, kun ei CRP ym olleet koholla, HLA löytyi joten lääkärillä riitti kiinnostusta.

Vaivat paheni, kipulääkkeitä vaihdettiin ja avuksi tuli Oxiklorin, vaikka en saanut reumadiagnoosia. Kivut helpotti parissa viikossa, olin taivaissa. Sitten kuukauden päästä ihottuma polvista korviin ja pelkkä kortisooni käytössä.

Tammikuussa lääkäriin, kun näytin jo makkaralta. Sormet ja varpaat niin turvoksissa, kipu myös nilkassa ja polvessa.

Selkärankareumaepäily, lääkkeeksi Trexan 25 ja piti päästä eroon kortisoonista... Hiihtolomaviikolla en enää saanut jalkoja taivutettua autoon, joten kortisooni takaisin 20mg/pv.

Toukokuussa vaihdettiin Metojectiin (inhoan pistämistä yli kaiken, pelkkä puhdistusaineen haju oksettaa), tehoaa pikkusen paremmin. Kesäkuussa lisäksi biologisista Remicade, josta apua jonkin verran lisää, varsinkin nukkuminen helpompaa. Nyt on pärjätty ilman kortisoonia kuukausi :)

Nyt olen sitten potenut mahdotonta väsymystä, pienikin kävely puuskututtaa, kuume nousee 38 helposti, tulehdusarvot 70, pumppu hakkaa 110 tekemättä mitään... Tätä kestänyt viikon, lääkärissä, verikokeissa ja keuhkokuvissa rampattu... Sohvalla jaksaa maata, mutta töihin turha yrittää. Siis olen yrittänyt ja tullut kotiin parin tunnin päästä. Antibiootteja pitäs määrätä, mutta ei voi kun Remicde hoito päällä, tosin ei voitu tiputtaa kun on arvot ylhäällä...

Kipulääkkeitä en ole tarvinnut oikeestaan koko kesänä, niitä kyllä kaapista löytyy kahdeksaa sorttia, kaiken varalta :) että sen puoleen mukavaa elämää!

Onko muilla ilmennyt jonkinlaisia oireita metotreksaatista? Lähinnä tällasta väsymystä, pikkukävely tuntuu maratoonilta... ja tähän vielä lisänä tarra takapuolessa = hormooniehkäisy, mikä pitäisi olla vaaraton yhdistelmä...

2

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokueräs

      Mielenkiintoista, ettei tuon Remicaden kanssa voida määrätä antibiootteja. Minulla ei ole siitä kokemusta, mutta muista TNF-alfa salpaajista on ja reumapolin ohje on, että jo melko vähäisillä oireilla pitäisi biologinen tauottaa ja aloittaa tarvittaessa antibioottikin herkästi. Kuurin aikana lääkettä ei saa pistää, mutta lääkkeen käytössä oleminen ei estä antibioottien antamista. En sitten tiedä eroaako to Remicade tällä saralla jotenkin. Tuntuu vaan kummalta.

      Sitten noihin hengitysoireisiin. Minulla oli pari vuotta sitten hengenahditusepisodi, joka jäi osin selvittämättömäksi. Hengenahdistus paheni vähitellen ja kävin kahdesti ensiavussakin asian kanssa. Useampaa otteeseen epäiltiin mm. keuhkoveritulppaa ja sain antibiootit keuhkokuumeeseen. Antibiooteista ei ollut mitään apua, mutta niiden aiheuttama Trexan tauko ilmeisesti auttoi, koska uudelleen aloituksen jälkeen hengenahdistus palasi.

      Hengenahdistus oli pahimmillaan sitä, että en pystynyt edes levossa puhumaan kokonaisia lauseita ja 10 metrin matka sängystä vessaan vaati pari pysähdystä, että sai henkeä. Selällään ollessa olo oli yhtä karmea, joten puoli-istuvassa asennossa tuli vietettyä useampia hetkiä. Pakko oli mm. kaupassa käydä ja oikein huvitti, kun mummot menivät rollaattorilla ohi ihan heittämällä.

      Reumalääkärin ohjeella Trexan tauotettiin ja keuhkot tutkittiin. Keuhkoista ei löytynyt mitään vikaa, joten trexania jatkettiin. Ahdistukset palasivat tosin melko lievinä ja lääkäri epäili allergista reaktiota. Trexan menikin sitten melko pitkään antihistamiinin kanssa, mikä auttoikin. Tosin samalla Trexanin annostusta vähennettiin.

      Reumaoireiden pahentuessa Trexania päätettiin jälleen nostaa. Nosto edelliseen annokseen onnistui melko hyvin. Pientä ahditusta tuli aina välillä, mutta niiden kanssa pärjäsi. Kun nostettiin yli sen vanhan annoksen, ahdistusoireet palasivat oikein huolella. Menivät ohi lääketauolla ja kortisonikuurilla. Sama toistui uudelleen, joten minulle Trexanin maksimiannos on 15 mg/vko.

    • Onneksi kokeiltiin

      Pojalle tuli Trexanista niin paha olo, vatsakipuja ja ankara väsymys, jotta jonkun kuukauden kokeilun jälkeen lopetettiin. Koitettiin myös, josko pistoksina annettuna olisi sivuvaikutukset lievittyneet, mutta ei.

      Sitten kokeiltiin Enbreliä ja siihen loppui kortisonikuurit ja nivelpistot. Tulehdusarvot on pysyneet alhaisina, eikä Trexania Enbrelin kanssa tarvitakaan. Mitään sivuvaikutuksia ei Enbrelistä ole tullut, pistokohta välillä punottaa, asiat nyt mallillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe