teoreettisuus vs kokemuksellisuus ihmistieteissä?

51705715570

Empiirinen tutkimus (kvali, kvanti) on vääränlaista aikaan katsomista, koska teoreettisella tutkimuksella voi saada todennäköisemmin hienoja tutkimuksia kuin empiirisesti, koska tutkimus ei johdu niin paljoa ihmisestä, eikä aikakaudesta, eikä paikasta, eikä tutkijan ja tutkittavan välisestä ihmissuhteesta, eikä tutkittavien välisistä ihmissuhteista, (kvantissakin saattaa esiintyä näitä, koska ihminen on henkinen ja kaikki, mikä on henkistä, saattaa ihmiselle tapahtua, kuin myös tässä artikkelissa luetellut kokemukselliseen tutkimukseen liittyvät huonot seuraukset.) Teoreettinen tutkimus on nopeampi tehdä kuin empiirinen. Teoreettinen tutkimus on universaalia, mutta kokemuksellisen tutkimuksen kuvaama tulos saattaa muuttua lähes äärettömän nopeasti tai vaikka joka päivä todellisesti.

Kyllä teoreettinen tutkimus saattaa epäonnistua. Rationaalisen tutkimuksen on mahdoton olla ei-teoreettinen ja se on tämän tutkimuspaperin ydinväite. Eli rationaalisuus vaatii teoreettisuutta, se on myös ydintä.

Kokemuksellinen tutkimus pohjautuu mututuntumaan (tarkoittaa: musta tuntuu- tuntumaan.) Eikä siinä ole poikkeusta. Kaikki kvalitutkimukset on tehty mututuntumaan perustuen. Samoin kaikki kyselylomaketestit on tehty mututuntumalla, erityisesti tutkittavien osalta, jos ei tutkijan puolelta.

Vaikka kokemuksellisella tutkimuksella saatettaisiin päästä vähäksi aikaa lähelle todellisuutta, kannustaa kaikki kokemuksellinen tutkimus uusiin kokemuksellisiin tutkimuksiin ja ne voivat olla totaalisesti päin seiniä, vaikka saattavat näyttää jonkun mielestä uskottavilta.

Kyllä kokemuksellisen tutkimuksen tuloksen voi löytää teoreettisesti, jos se tulos on tutkimuksen arvoinen, eli se ei ole huono tulos. Teoreettisessa tutkimuksessa tulos on enemmän puhdistettu kokemuksellisen tutkimuksen mädänneisyydestä parhaimmillaan. Tosin, mitä vähemmän järkevä tutkija on, sitä enemmän mädänneisyyttä hänellä ehkä on teoreettisessa tutkimuksessa. Kokemuksellisessa tutkimuksessa epäonnistutaan varmasti enemmän tai vähemmän, mutta teoreettisessa onnistutaan ehkä enemmän tai vähemmän, kumman otat?

Ennenkaikkea empiirisessä tutkimuksessa tulee subjektiivisuutta vs. Teoreettiseen, koska ihmistieteellisessä empiirisessä tutkimuksessa katsotaan ilman poikkeusta henkilöön tai moneen henkilöön, joka on subjektiivisuutta.

6

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 65+0568562

      Empiirisessä tutkimuksessa unohdetaan helpommin tutkimukseen kuuluvia asioita ja ymmärretään todennököisemmin vähemmän kokonaiskuvaa, koska aikaa ja jaksamista kuluu empirian keräämiseen, tutkimuksen empiiriseen osioon. Empiirinen koulutus on pois teoreettiselta puolelta. Myöskin tutkijan tutkimus-ajattelu-kapasiteetti täyttyy nopeammin vieden pois kapasiteettia teoreettiselta osaamiselta.

      Empiirinen tutkimus ihmistieteissä ei kannata tieteessä, mutta esim. hallinnossa ja yhteiskunnallisissa tehtävissä se voi olla joissain tapauksissa hyödyllistä. Miksi hukata tiederesursseja ihmistieteessä empiiriseen tutkimukseen, kun niitä voi suunnata universaaliin tutkmukseen? Ei koskaan voi tehdä läheskään objektiivista tapaa tehdä empiirinen tutkimus, eli kvali- tai kvantitutkimus.

      Kvantissakin kyselylomakkeet tehdään subjektiivisesti: on mahdotonta esim. saada tutkimuskohteet ajattelemaan samalla tavalla kyselylomakkeen vaihtoehdoista, joita saattavat olla vaikka seuraavat: ´melko paljon´, ´paljon´. Toiselle ´paljon´ on sama kuin ´melko paljon´, tai sitten jonain vuotena tai vaikka seuraavana päivänä ´paljon´ on sama kuin ´melko paljon´. Sama juttu on numeroasteikkovastausvaihtoehdoissa. Sen voi todistaa sillä, että oli ihminen ajattelukyvyiltään millainen tahansa, hänenkin subjektiviiset paljoussymbolit ja numerokäsitteiden symbolit vaihtuvat eri ajanhetkinä. Toinen ongelma numeroasteikkokyselyssä on se, että mitä vähemmän matemaattisempi ihminnen on, sitä huonommin hän pystyy antamaan numeerisia mielipiteitä.

      Peruskoulun arvosana-asteikkokaan ei ole luotettava, koska rationaalinen ihminen pitää numero 7 täsmälleen keskinkertaisena arvosanana välillä 4-10. Peruskoulussa esim. numero 8 on siellä keskinkertaisuuden perikuva. Jossain muualla, jossa ei tunneta peruskoulun arvosteluun liittyviä asioita, numero 6 saattaa edustaa keskinkertaista arvosanaa. Olen kuullut erään matematiikan opettajan sanovan lukiossa, että peruskoulussa ei saanut antaa oppilaalle hylättyä, eli 4, vaikka hän ei käynnyt tunneilla, eikä osallistunut kokeisiin. Tämäkin on todistus, miten paljon kokemuksellien tutkimus on epäonnistunut ja miten mahdotonta on löytää vähänkään laadukkaat arvosanavaihtoehdot empiirisessä tutkimuksessa.

      Empiria perustuu teorialle tai monelle teorialle. Kyllä teoria on se, joka vie. Mitä ihmettä tehdä empiirisellä tutkimuksella, joka on tehty huonon teorian/huonojen teorioiden varaan. Parempi on yksi vähänkään tasokas teoria, kuin ääretön määrä huonoja empiirisiä tutkimuksia. Teoreettisen tutkimuksen lukee ja tarkastaa nopeammin kuin empiirisen tutkimuksen.

    • immeinen267

      "Samoin kaikki kyselylomaketestit on tehty mututuntumalla, erityisesti tutkittavien osalta, jos ei tutkijan puolelta. " Ei kannata aatella, että tutkija olisi ehkä luultavammin objektiivisempi, eikö tuo väite sitä meinaa?

      "Vaikka kokemuksellisella tutkimuksella saatettaisiin päästä vähäksi aikaa lähelle todellisuutta, kannustaa kaikki kokemuksellinen tutkimus uusiin kokemuksellisiin tutkimuksiin ja ne voivat olla totaalisesti päin seiniä, vaikka saattavat näyttää jonkun mielestä uskottavilta."

      Tuo äskeinen kommentti on siltä osin huono, että todellisuudessa pitää katsoa väitteen itseisarvoa, eikä se tee sitä paremmaksi, että se ei välttämättä johda samantyyppiseen väitteeseen, JOS niiden sisällöt ovat ei-määriteltyjä.

    • 8lkkdl3

      "Rationaalisen tutkimuksen on mahdoton olla ei-teoreettinen ja se on tämän tutkimuspaperin ydinväite. Eli rationaalisuus vaatii teoreettisuutta, se on myös ydintä"

      Se, että rationaalisuus vaatii teoreettisuutta johtuu siitä, että kaikki järkiväitteet perustuvat enemmän perustavanlaatuisimpiin järkiväitteisiiin, ei sinne mahdu kokemuksellisten menetelmien avulla saatuja hienoja tuloksia. Järkiväitteiden tai järkiväitteen perustuminen toiselle järkiväitteelle saattaa olla ääretöntä.

      Mitä enemmän väitteeseen kuuluu kumuloituneena kokemuksellisuutta ja siinä on mukana sitä vähemmän järkeä, niin se todellisuus, jota sen on ajateltu kuvaavan on sama on tai muuttuu asiasta riippuen. Mutta jokatapauksessa todellinen todellisuus muuttuu eritahtiin kuin kokemuksellinen kuva todellisuudesta.

      Jos väitteessä on pieninkään määrä kokemuksellisuutta, se on kokemuksellinen ja tästä seuraa, että loppuosa on teoreettista. Eli se on sekä teoreettinen että kokemuksellinen.

      Saa sitä kokemuksellisia asioista jutella.

      Sitten on vielä se, että kun tieteellisessä tutkimuksessa tehdään tutkimusta esim. ensin teoretisoimalla ja sitten haastattelemalla ja sitten teoretisoimalla, niin se mm. täsmälleen sitä huonoa kokemuksellisuutta. Lyhyesti, kaikki kvalitatiiviset ja kvantitatiiviset menetelmät tutkimuksen keskellä ovat huonoja. Eli, empiiriset menetelmät ihmistieteessä ovat huonoa tiedettä.

      Empiirisiä menelmiä on mm. haaastattelu, kyselylomake, aikalaiskertomus.

      Teoreettinen väite, joka ei muutu on esim. ´totuus on aina sama´, ´tieto ei ole valtaa, sillä voima tuo vallan´

      Teoreettinen väite, joka saattaa muuttua on esim. ´talo on huonekalullinen´

      Tiivistän vielä, että ei minulla ole vastustusta muuhun empiiriseen tieteeseen kuin tieteellisiin empiirisiin menetelmiin. Ei kenentahansa aistit ole niitä, vaan tieteen piirissä keksityt erikoiset empiiriset menetelmät.

    • cole78193

      "Empiirinen tutkimus ihmistieteissä ei kannata tieteessä, mutta esim. hallinnossa ja yhteiskunnallisissa tehtävissä se voi olla joissain tapauksissa hyödyllistä."

      Tuo tarkoittaa mm. kirjaston tilastoja, poliisin haastattelua, tilastollisia vuokra-asioita tai tilastollisia teknisiä rekisterejä. tai tilastollista budjetointia.

    • 6gkdl4

      Minusta voisi olla parempi, että ei tilastoja kokonaan haudattaisi. Mutta käytetyt tilastot tulisivat vain tilastokeskuksesta, koska ne vain kuvaisivat, minkälainen tilanne on nyt, mutta niitä ei olisi suunniteltu olemaan osana jonkun tietyn tutkimuksen menetelmiä.

      Siis "ei" kaikille menetelmille, jotka olisivat osana vain yhtä tai useampaa tutkimusta, joita on vähemmän kuin kaikki mahdolliset tutkimukset koko maailmassa.

      En sano tai luettele huonoja menetelmiä sen enempää, koska se johtaisi luultavasti sekä huonoon innokkuuteen että hyvään innokkuuteen niiden suhteen.

      • 6gkdl4

        korjaan: "kaikki mahdolliest tutkimukset koko maailmassa" korjautuu: ´kaikki ne tutkimukset, jotka ei ole tehty tilastokeskuksen tilastojen avulla tai muiden vastaavien laitosten tekeminä´

        Nyt on se ongelma, että en tiedä, mitä tunnuslukuja tai tilastoja tilastokeskuksen pitäisi jakaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe