Asia jota en ole ymmärtänyt

Dhommi´´

Korjatkaa jos olen joissakin johtopäätöksissäni väärässä.

Joskus kuulee jotain pop-artistia kutsuttavan "popin Mozartiksi" tai "rockin Beethoveniksi". Tällöin kyseistä popparia halutaan nostaa ylöspäin, antaa hänelle arvoa. Mozart ja Beethoven ovat kuuluisia musiikkineroja, joten jos tahdotaan antaa mahdollisimman korkea rispekti jollekin rokkarille - esimerkiksi Paul McCartneylle tai Brian Wilsonille - sanotaan häntä "rockin omaksi Mozartiksi".

Samalla se liitesana "rockin" tai "popin" toimii selkeästi jonkinlaisena "keventävänä" seikkana. Ajatellaan vaikka jos Jari Litmasta kutsutaan "Suomen Ronaldoksi", tai jos Sami Hyypiää kutsutaan "Suomen Maradonaksi". Brasilia ja Argentiina ovat Suomea merkittävämpiä jalkapallomaita. Sen vuoksi "Suomen Maradona" tarkoittaa selvästi oikeaa Maradonaa huonompaa pelaajaa. Vastaavasti "popin Mozart" tarkoittaa selvästi huonompaa säveltäjää kuin oikea Mozart. Tähän sisältyy se, että poppia pidetään huonompana musiikkilajina kuin klassista.

Ihmettelen siis, miksi joku kuuntelee "popin Mozartia", kun se OIKEA Mozartkin olisi tarjolla! Miksi joku tahtoo kuunnella Pet Soundsia, Revolveria, Dark Side of the Moonia, Talking Bookia ja Thrilleriä, kun nämä ovat kaikki erittäin kevyttä (todella, todella kevyttä) kamaa verrattuna esim. oikean Mozartin pianokonserttoihin 18-21, sinfonioihin 38-41 ja sielunmessuun, tai oikean Beethovenin pianokonserttoihin 3-5, sinfonioihin 3-9 ja jousikvartettoon 15?

Miksi ette kuuntele musiikin oikeita huippuja, hä?

5

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Spartalainen

      Alkaa vaikuttaa siltä, että et olekaan hullu saarnaaja, vaan humaani ihminen, joka tahtoo saada muut käsittämään, mitä he menettävät, kun eivät kuuntele Mozartia.

      Totuushan on se, ettei klassiseen musiikkiin voi päästä kertarysäyksellä sisään, jos ei ole erityislahjakas. Suurin osa joutuu "hakeutumaan" sen pariin ja näkemään kovasti vaivaa, mutta palkinto on sen arvoinen. En tiedä ketään, joka olisi katunut Mozartin pianokonserttoihin tutustumista.

      Musiikki, jonka luulee tuntevansa, tarjoaa vielä hurjasti lisää nautintoa, kun oppii kuuntelemaan musiikin kerroksia. Tämä ottaa aikansa, varsinkin jos on elämässään kuunnellut pelkkää poppia, jossa niitä kerroksia ei juurikaan ole.

      Tuskin onnistut pakottamaan muita vaivannäköön ja eurooppalaisen musiikin pääteosten kuunteluun, mutta pakko arvostaa sitkeää yritystä! :O

      • Epäselvitysmies

        Eiköhän nyt kuitenkin ole ilmeistä, että jokainen tänne suolikaksneloseen pitkiä viestejä säännöllisesti kirjoittava on enemmän tai vähemmän mieleltään järkkynyt. Dhommilla ei luultavasti ole pahemmin kosketuspintaa ulkomaailmaan (eli ns. omaa elämää), joten hän on ottanut elämäntehtäväkseen beatlespalstalaisten käännyttämisen klassisen musiikin kuuntelijoiksi. Kuitenkin tällä palstalla vierailee kuitenkin loppujen lopuksi melko vähän ihmisiä ja muutenkin popin kuuntelijoista pieni vähemmistö kuuntelee Beatlesia, joten jatkuva Beatles-fanien tylytys tuntuu melko vinksahtaneelta. Uskonkin, että Dhommin pyrkimykset jäävät melko hedelmättömiksi, mutta koska hän elää etupäässä omassa mielikuvitusmaailmassaan, jo pelkästään tälle palstalle kirjoittelu tuottaa hänelle tyydytystä. Tässä suhteessa hän muistuttaa Helvetillä pelottelevaa uskovaista.

        Mitä musiikin kuunteluun tulee, enemmistö ihmisistä ei kuuntele (aktiivisesti) Mozartia, koska hän ei tehnyt kivasti tanssittavaa poppia. Useimmat ihmisethän vain käyttävät musiikkia viihtymiseen. He joko eivät kaipaa sen suurempia elämyksiä tai löytävät ne jostain muualta kuin musiikista.

        Tiedän, että huomautus on turha, mutta Dhommille tiedoksi, että massapostittaminen on huonoa nettikäyttäytymistä, olkoon tarkoitus miten hyvä tahansa.


    • Miksi luulen, että Dhommi on tässä monen nimimerkin takana taas, nostamassa itseään ylöspäin? :)

      JHaista jo saatana paska Dhommi.

    • Yli ymmärryksen

      "Asia jota en ole ymmärtänyt"

      Näin totesi Dhommi. Se vain on niin, Dhompsukka, että on paljon, paljon muutakin mitä et ymmärrä. Sinun ei kannata edes yrittää ymmärtää, sillä et kuitenkaan ymmärrä. Ymmärrätkö?

    • Leopold M.

      Mozart oli oman aikansa poppari. Jos Mozartin vaimo Konsta-Kaisa ja sisko Irma eiku mikä sen nimi olikaan olisivat osanneet laulaa, niin Mozart yhdessä sen Taikahuilun tekstin kirjoittajan ja 1. Papagenon kanssa - Sikanteri taisi sen nimi olla, olisivat perustaneet Abban jo silloin 1700-luvun lopulla, mutta valitettavasti näin ei sitten käynyt.

      Se että jotkut Mozartin tekeleet kuulostavat hieman erillaisillta kuin tämän päivän poppi, johtuu vain soitinteknologian kehityksestä.

      Jos Mozartilla olisi ollut käytössään sähkökitarat ja -basso, syntikoista nyt puhumatikaan, hänkin olisi tehnyt nykypopilta kuulostavia renkutuksia sensijaan että teki niitä klasarimusikilta kuulostavia renkutuksia.

      Myös musiikin käyttötarkoitus on huomioitava. Mozarthan käytännössä pääsääntöisesti oli nykyisen hissi- ja ostoshelvetti- eli tavaratalomusiikkia vastaavan käyttömusiikin tekijä, ja siksi hän joutui lisäämään poppirenkutuksiin kaikenlaisia koristeellisia krumeluureja, joita silloinen ylhäisö salongeissaan oli tottunut kuulemaan, sillä silloisen ylhäisön keskinäisen seutustelun ketään häiritsemättömäksi melodiseksi taustameluksi Mozartin musikista valtaosa oli tehtiin ja oli tarkoitettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 152
      4361
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      3960
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2681
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1891
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1757
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1649
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1551
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe