Lämminverinen ja kylmäverinen

ometepe

?Mitä eroa?

13

6242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katherine

      Kylmäveriset on työhevosia. Ne on raskasrakenteisia ja jalostettu vetämään raskaita kuormia.

      Lämminveriset taas on urheiluhevosiksi jalostettuja. Ne on sirompia ja nopeampia.
      Lämminveriset voidaan jakaa kahteen ryhmään:
      Lämminveriset ratsuhevoset, eli puoliveriset
      Lämminveriset ravihevoset


      Nykyään monia kylmäverisia on jalostettu sporttisempaan suuntaan. Esim. Torinhevonen ja suokki on alunperin kylmäverisiä, mutta nykyään niitä on kehitetty yhä enemmän ihan urheilukäyttöön.

    • ometepe

      Okei, kiitos!!

      • mörrinkäinen

        Ei ole rotuoppi vieläkään mennyt perille kaikille... Lämminveriset hevoset jaetaan kahtia täysverisiin -jotka joku jätti tyylikkäästi mainitsematta kokonaan- ja puoliverisiin, eikä ratsuihin ja ravureihin. Ja vasta ne puoliveriset eli ns. "tavalliset" lämppärit voidaan jakaa kahtia ratsuihin ja ravureihin katherinen mainitsemalla tavalla. Mutta joo, lämminveriset ovat kevytrakenteisia ja nopeita, kylmäveriset raskaampia ja hitaampia.

        Kylmäveriset ovat tosiaan työhevosia - yleensä. Siinäkin on poikkeuksensa... Suomenhevonen on kylmäverinen, mutta siitä on jalostettu neljä eri käyttölinjaa: ravuri, ratsu, työhevonen ja pienhevonen. Tämä vain täsmennyksenä; pääpiirteissään katherine on oikeassa.


    • Poni

      Mitä ihmettä? Puoliverinen ei taatusti tarkoita ravuria :DDDD Päivän vitsi...
      Puoliverinen on aina ratsu, eli lämminverinen ratsuhevonen.

      Katherine taitaa kyllä olla lähempänä totuutta, ei kannata päteä jos on ihan pihalla :DDDD

      • mörrinkäinen

        Vilkaisepas itse rotuoppia, poni, niin näet. Hevoset jaetaan kylmäverisiin, lämminverisiin ja poneihin, ja lämminveriset jaetaan täykkäreihin (ratsut) ja puoliverisiin (sekä ratsut että ravurit). Unohdin vain, että täällä joillekin täytyy vääntää asiat rautalangasta ja pilkkujen paikat pitää varmistaa...

        Joissakin määritelmissä on kolmantena puoliverinen ratsu erikseen, mutta silti se karkeampi jako on täykkärit (ne kaikki kaksi rotua, tai kolme jos angloarabi lasketaan mukaan) ja puoliveriset, joista jälkimmäinen sisältää myös ravurit. Joka tapauksessa vasta se puoliverisen käsite jaetaan ratsuihin -josta käytetään nimitystä puoliverinen, kyllä-, ja ravureihin, josta osa ihmisistä käyttää sanaa lämppäri. Jälkimmäinen kuitenkin vääristelee todellisuutta pahan kerran, koska niitä lämppäreitä tosiaan on muitakin kuin ravureita.

        Kuuntele omaa neuvoasi, poni: ei kannata päteä jos on ihan pihalla.


    • Zoca

      Ettekö te kaksi jo kyllästy kinaamaan tästä ikuisuuskysymyksestä? Ihan sama kuin jos kiistelisitte siitä, oliko muna ennen kanaa vai päinvastoin. Eipä silti, tässä keskustelussa minä äänestän mörrinkäistä koska rotuoppi menee niin ja sillä tavalla se on minullekin opetettu.

      Alunperin puoliverinen oli täykkärin ja kylmäverisen risteytys käyttötarkoitukseen katsomatta, ja näiden hevosten risteytyksiä kutsuttiin lämppäreiksi, edellen käyttötarkoitukseen katsomatta, mikä tarkoitti suunnilleen samaa kuin "sekarotuinen". Ajan mittaan, kun sekarotuisista hevosista muodostui omia, virallisia rotujaan, lämminverisen käsite muuttui; se alkoi tarkoittaa yksinkertaisesti "kevytrakenteista hevosta" ja laajeni kattamaan myös puoliveriset ja täykkärit (tein tästä kerran tutkielman koulussa joten en vedä näitä juttuja hatusta).

      Vielä nykyäänkin, jos katsoo rotuoppia, hevoset jaetaan poneihin, kylmäverisiin ja lämminverisiin, ja lämppärit jaetaan täykkäreihin ja puoliverisiin kuten mörrinkäinen sanoi. Toisin sanoen myös ne ravurit ovat virallisesti puoliverisiä vaikka niistä ei sitä sanaa käytetäkään. Pv ja lv tarkoittavat lähes samaa asiaa, sillä erolla, että lv:t sisältävät myös ne kaksi täykkärirotua.

      Puhekieli on oma lukunsa, mutta minustakin on silti väärin sanoa, että lämppäreihin kuuluisi vain puoliveriset ratsut ja ravihevoset. Vaikka täykkäreitä onkin vain ne kaksi rotua, ne ovat kuitenkin se toinen puoli lämminverisen määritelmästä.

    • poni

      Olisiko teillä antaa jotain lähteitä näille väitteille?

      Ihan näin googlettamalla, kun ei löydy mitään mikä viittaisi tuohon.

      Useissa eri tietolähteissä (osa ihan virallisia sivuja, osa sitten epävirallisempia) löytyy puhetta vain tuosta mitä katherine sanoi. Mistään ei löydy mitään virallista väittämää että pv millään tavoin viittaisi ravihevoseen. IKINÄ KOSKAAN missään en ole myöskään näin kuullut puhuttavan.

      Puoliverinen kun on kikkien lähteiden mukaan (mitä minä tiedän) nimenomaan lämminverinen RATSUhevonen.

      Täykkärit tosiaan lasketaan joo joko omaksi hevostyypiksi tai sitten lämminveristen sarjaan. S eon ihan totta. Mutta mistä lähtien puokki olisi viitannut ravuriin?

    • Zoca

      fi.wikipedia.org/wiki/Hevonen

      www.hevosmaailma.net/index_wb.shtmlfi.wikipedia.org/wiki/Lämminverinen
      (tässä joutuu selaamaan alaspäin kohtaan "tyypin mukaan, samoin kohdassa "käyttö" on mainintaa)

      Tässä pari näin hätäseltään. Tuosta tutkielmastani on jo aikaa enkä enää löydä linkkejä joita silloin tuli tutkailtua. Osa tiedoista oli peräisin tietokirjoista joiden nimeä en myöskään enää muista.

      Tarkennetussa puhekielessä puoliverinen onkin ratsu, mutta karkeassa jaottelussa...

      • Zoca

        Anteeksi, siis ylemmässä joutuu selaamaan alas. Maininta tuli väärään kohtaan.


      • ...
        Zoca kirjoitti:

        Anteeksi, siis ylemmässä joutuu selaamaan alas. Maininta tuli väärään kohtaan.

        Samoin täällä...

        http://www.suomisanakirja.fi/hevosrodut

        ...kun katselee rotuja, ne on jaoteltu poneihin, kylmä- ja lämminverisiin. Yhdessä kohdassa, jossa rotunimeksi on merkitty puoliverinen, mainitaan tyyppinä puokki, mutta sen rodun kohdalle on pantu kysymysmerkki koska lähteestä ei ole tietoa.

        Ei toi kovin virallinen taida olla kun kaikista roduista ei edes löydy määritelmää, mutta sen mukaan karkea jako on kylmä- ja lämminveriset, ja lämppärit on sitten lämminverisiä tai puokkeja. Ja niissäkin roduissa jotka on mainittu lämminverisiksi, on myös ratsurotuja (esim ahaltek).


      • Anonyymi

        Mites on , jos Suomalaiseen lämminveriseen siittää Venäjän aroilata tai Lähi-Idästä tuodun hevosen , onko se ravikilpailuihin vielä lämminverinen?


    • odottelija

      Täällä ratsurotu lipizza luetaan lämminveriseksi. En tiedä kuinka virallinen sivusto tämä on.

      erinkas.tripod.com/rotumaaritelma_lipizza.htm

      Samoin täällä pidetään lipizzaa lämppärinä. www.hevosmaailma.net/lipizza.shtml

      Sekin tukee sitä, ettei lv:llä ja pv:llä olekaan niin suurta eroa. En ole koskaan ajatellutkaan asiaa siltä kannalta, mutta voi ollakin totta. En ole asiantuntija, joten odotan kiinnostuneesti mihin tämä keskustelu johtaa.

    • joopa joo

      Selasin muista syistä hippoksen jalostussivuja

      www.hippos.fi/jalostus_ja_nayttelyt/nayttelyt_ja_jalostusarvostelu

      Tässä on ensin mainittu lämminveriset ja ratsut erikseen mikä antaa ymmärtää että lämppäri tarkoittaisi vain ravuria kuten katherine sanoi. Mutta kun katsoo tarkemmin ja klikkaa "ratsut ja ponit" ja "ratsuoripäivät", molemmissa puhutaan lämminverisistä ratsuhevosista, ei puoliverisistä. Eli sen mukaan lämminverinen tarkoittaisi sekä ratsuja että ravureita kuten mörrinkäinen sanoi. Ja jos kerran ratsut ovat lämppäreitä kuten ravuritkin, se tarkoittaisi sitä, että lv ja pv tosiaanin tarkoittaisivat samaa asiaa, sillä erolla että lv kattaa myös täykkärit kuten mörrinkäinen myös sanoi.

      Tiedä häntä, minulle lämppäri on ja tulee aina olemaan mikä tahansa kevyt hevonen, ratsu tai ravuri. Itse en käytä ravurista pv:nimeä, mutta ratsua kutsun helposti lv:ksi. Samoin tekevät kaikki hevosihmiset jotka tunnen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4709
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1471
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1031
    Aihe