Kotitöiden jakaminen

Isä888888888888

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Minä miehenä olen töissä ja vaimo hoitovapaalla. Hoidan ulkotyöt, auton ja kodin kunnosapidon sekä remontit. Yhdessä käymme kaupassa. Lapsen kanssa käyn puistossa lähes joka päivä ja vietän kotona aikaa mielellään hänen kanssaan. Vaimoani hoitaa toki enemmän lastamme jo hoitovapaan vuoksi ja yöheräilyt.

Vaimoni pitäisi hoitaa kotityöt ja ruuanlaitto. Hänellä on kuitenkin taipumusta jättää kaikki puolitiehen ja usein näkee, että homma on hutaistu viidessä minuutissa ennen kuin tulen töistä. Kämppässä on monesti vaatteita ympäriinsä, jotka odottavat jotain, usein päiväkausia. En saisi kuulemma sanoa mitään, vaikka ottaa päähän. Mitä jos minä rupeaisin menemään töihin milloin sattuu? Potkut tulisi nopeasti.

Tuntuisi itsestä helpoimmalta, jos esimerkiksi ruokapyötä pyyhitään ruokailun jälkeen, eikä vasta ennen seuraavan ruokailun aloittamista - pöytähän on silloin melkein koko päivän likainen. Ja eikös roska olisi helpompi laittaa suoraan roskiin, eikä vasta suursiivouksen yhteydessä?

Pikku juttuja, mutta kiristävät pinnaa. Ollaan puhuttu asiasta ja laitettu ihan paperille, mitä molemmat tekee, mutta muutosta ei tunnu tapahtuvan. Jos sovitaan, että vaimoni hoitaa jonkun tekemättömän homma, se vaan ihmeellisesti pääsee todella usein unohtumaan.

Olen kysellyt vaimoltani, että eikö hän viihdy kotona tai tarvitsisiko hän esim. siivousapua, mutta vastaus on aina ei. Ei myöskään halua jakaa kotitöitä uudestaan.

14

596

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koitan auttaa.......

      Yötyö on usein raskaampaa kuin päivätyö, tämä on tosi-asia. Päivätkin menevät j a t k u v a s t i huonosti nukutun yön jälkeen kuin "kaasussa" Yötyötä tekevät jopa kuolevat nuorempina, ihan vaan sen rasittavuuden vuoksi.

      Pitäisikin edes joskus päätä nollaamaan univelkaa. Ja sitä ei ihan tunneissa lasketa.

      Ei muuten ole iso asia, jos pyyhkäiset pöydän kotiin tullessasi. Ihan ilman mainintaa tai työnjakoa. Tai että vartin keskittyisit vaatteisiin jotka odottavat jotain, ihan ilman sanomista. Jos teillä on kunnon pesukone, niin osta hyvä kuivausrumpu, se vähentää pyykkihuollon rasitusta yllättävän paljon kun jää turha ripustelu pois.

      Lapsen kanssa elämä saattaapi olla hektistä, tilanteet muuttuvat lennossa, ja muista hommista ei välttämättä tule mitään. Riippuu ihan päivästä. Välttämättä ei oikein kuule ihan edes omia ajatuksiaan kun pitää keskittyä siihen mitä pieni puuhaa, vessaankaan ei pääse yksin. (Joku äitiparka oli käynyt, ja 6 kuinen oli hukkunut kylpyveteen sinä muutaman minutin aikana, kontattuaan sinne ammeeseen rähmälleen)

      Työn arvostus tässä raskaassa kotihoitohommassa taasen on aika alakantissa. Kuitenkin vastaat toisten hengestä, ja hyvinvoinnista lähes 24/7 oman terveytesi kustannuksella (univelka)

      Onko vaimosi muutoin jaksanut huolta pitää itsestään? Kysyppä, koska on viimeksi käynyt hammaslääkärillä? gynessä? kampaajalla? jumpassa? uimassa? hierojalla?

    • Duunarimutsi

      Minkä ikäisestä lapsesta on kyse? Jospa annat vaimollesi vielä vähän aikaa ryhdistäytyä. Ainakin siihen asti, kun lapsi nukkuu yönsä, vaimo palaa työelämään ja perheessänne tehdään uusi kotitöiden jako.

      Jotkut ihmiset eivät vain yksinkertaisesti ole talousihmeitä. Minä hoidin kodin hyvin, kun olin äitiyslomalla (hoitovapaita en ole pitänyt), sillä lapsilla ei ole terveellistä olla pölyisessä, epäsiistissä kodissa. Meillä on myös onneksi ollut hyvin nukkuvat lapset ja esim. nuorimman olessa vauva, isommat lapset olivat 2 kertaa viikossa kerhossa 3 tuntia kerrallaan.

      Työssä olessani koti on joskus päässyt "rempalleen", mutta siivoamme mieheni kanssa viikonloppuisin yhdessä, koska hänellä on ns. miesten töitä vähemmän, vaikka omakotitalossa asummekin.

      Minä hoidan yksin pyykit, ruuanlaiton, leipomisen ja hoidan yksin myös pääsääntöisesti ruokaostokset. Mies leikkaa aina nurmikon, yhdessä haravoimme ja teemme lumitöitä. Siksi toivon myös mieheltäni osallistumista silloin tällöin siivoukseen, koska itsekin touhuan mukana hänen töissään, kun tarve vaatii. Lapset hoidamme yhdessä, nyt kun molemmat olemme taas töissä.

      Pöydän pyyhkiminen on asia, joka puolestaan minulla kiristää pinnaa. Juuri kun olen saanut pöydän pyyhittyä, tulee mieheni ja valmistaa itselleen leivän. Murusia joka paikassa, nokare voita liinalla, tomaatista valunutta nestettä jne. Meillä mies ei oikein osaa siivota keittiössä aina jälkiään, vaan odottaa että ne häviävät itsestään, mutta jos olen lenkillä, sillä aikaa keittiö saattaa olla laitettu ihan tiptop. :)

    • Nähnyt tämän

      Ei ole sun vaimos koskaan tajunnut sanoa esim yöllä syöttämään herättyään, ja vaikka hetken sitten ulkona käveltyään, että oli lumityöt muuten tekemättä? Tuli kengät lumeen kun haki postia laatikolta, kastui eteinen ja sisähomaat lisääntyi.

      Ulkotyöt, remontit, lampun vaihtamiset ovat kertaluontoisia töitä, mieti, minkä verran aikaa mokomiin viikossa käytät. Laitappa vaimolle se sama tuntimäärä sitten vaikka jopa kerrottuna kahdella, koskapa hän tekee yötyötä, heräillessään mukuloiden takia. Taitaa vaimon työtuntimäärä voittaa monin kerroin sinun vähäiset näpertelyt. Eiköhän vaimon yksi yö kata sinun viikon hommasi. Ei ainakaan paljoakaan mene vikaan.

      Tai että auton olis voinut olla pesty, kun hän sillä joutui ajamaan hammaslääkäriin? Motkottaako edes tekemättömistä remonteista? Älä edes väitä ettei teillä ole semmoisia. Onko niin väsynyt ettei jaksa motkottaa sinulle mistään, -hälyyttävää. Voit pitää itseäsi exmiehenä.

      Mitään hyvää et tule saamaan motkotuksella, ja paperille laittamisillasi. Koska työnjaossa on selvä epäsuhta.

      Lasketaanpa näin. Yötyö on vähintään yhtäraskasta kuin sinun työssäkäyntisi, yötunteja tulee heti jo enemmän. Sen lisäksi tekee katkeamatta päiväruokkimiset, vaipanvaihdot, puhtauden, jne.......toisen työpäivän siihen päälle. Sen jälkeen kuuntelee motkotukset=kolmas työpäivä, vähintään?

      ai niin? mitäs sinä teitkään? kävit töissä? ja sitten puuhastelit, omaan tahtiisi ilman että kukaan käskee tai saa niissä asioissa tahtoaan läpi? Jos vaimo haluaisi jonkun tietyn kukkapenkin/leikkimökin/hiekkalaatikon/keinun/trampoliinin/grillikodan tahi pation, niin varmasti sen laittaisit? Ja nämä on kertaluontoisia hommia, tehtyä ovat ohi. Koti kun taas sotketaan päivittäin, ja siivoaminen ei missän näy. Mutta motkotus kuuluu.

      Muuten kotitöiden uutta jakamista ei sitten ole se, "että mene sinä sitten töihin, ja minä voin olla kotona".

      Ja tuo jos sovitaan että vaimo hoitaa jonkun tekemättömän työn, niin mahtaako olla kyse siitä että sinä sovit, että vaimo hoitaa homman?

      Joka tapauksessa kuulostaa että vaimosi kaipaisi pikaisesti jo vaihtelua ja vapaa-aikaa perheestä, myönsi sen tai ei. Höntti olet jos et sitä hänelle järjestä. Ja nyt tämä ei tarkoita sitä että suuri-eleisesti uhraudut, vaan että pyyteettömästi järjestät. Näin hyöty on suurin. Koko perheelle.

    • Nainenkin vastaa

      Meillä on työnjako sellainen, että minä huolehdin remontit, kunnossapidon, autot, joita on 3 kpl, sekä huolehdin lapset 24/7, pesut, pyykit, ruuat, ja ostamiset.

      Minä olen yksinhuoltaja äiti. Minä teen kaiken. Mutta en tarvitse siihen miestä valittamaan. Voin sanoa että töissä jotka mielletään >miestentöiksi< ei ole mitään hankalaa, helppoja ovat, mutta kuinka moni mies parsii lapsen sukat, leipoo synttärikakut, hilloaa ja säilöö? Hyvin on mennyt.

      • hannamaaria

        Hmmmmmmmmm... miksi pitäisi perheissä hillota ja säilöä? Ei vissii ihan jokaisen arkea? Ja yksinhuoltajalla kolme autoa? Millä ihmeellä. Itse olen yhden lapsen yksinhuoltaja eikä todellakaan rahat riittäisi tuollaiseen. Pelkästään kolmen auton bensat, vakuutukset ja yms yms kulut on jo ihan kauheita.


      • Oppi ei ojaan kaada
        hannamaaria kirjoitti:

        Hmmmmmmmmm... miksi pitäisi perheissä hillota ja säilöä? Ei vissii ihan jokaisen arkea? Ja yksinhuoltajalla kolme autoa? Millä ihmeellä. Itse olen yhden lapsen yksinhuoltaja eikä todellakaan rahat riittäisi tuollaiseen. Pelkästään kolmen auton bensat, vakuutukset ja yms yms kulut on jo ihan kauheita.

        Pakko vastata sulle vielä, että eihän sitä pidä säilöä, mutta kun minä pidän siitä että saan laittaa esim, mehut maapohjakellariin talven varalle, sieltäpä niitä on sitten kiva ottaa pitkin talvea. Tietää mitä juo, ja meillä arvostetaan sitäkin etteivät sisällä lisäaineita, vaan ovat terveellisiä.

        Kolme autoa, jep, kaksi korealaista, ja yksi 4 runner toyota, jolla sitten olen varmasti liikenteessä syvimmissäkin talven lumissa.

        Nyt kun kysyit että millä ihmeellä, niin sekä työllä, että sijoittamalla, (revenio group) siitä sai toisen vuosipalkan kevyesti. Ei rahanteko ole lihaslaji.

        Ei muuta kuin tsemppiä Hannamaarialle.


    • Onneksi on työpaikka

      Minua raivostuttaa joskus liiankin paljon kun mies tekee ruokaa niin pinnat jää pyyhkimättä ja likaiset astiat pitkin tiskipöytää vaikka kone on tyhjä. Myös ruoansekoitus kauha jää työpöydälle ilman pikkulautasta.

      Jatkuva välipalavoikkareiden teko niin muruset jää aina pyyhkimättä ja voiveitsi voisena työpöydälle.

      Autossa ei taaskaa radio toimi, öljytkin piti vaihdattaa huoltoasemalla. Sieneen ja puolukkaankin jäi lähtemättä, kun oli huono olo ja pahalla päällä (perj.illan takia)

      No lähdenpä taas aamulla ajelemaan töihin mies jää kotiin kokkailemaan;)

      • Onneksi on työpaikka

        Sori, että tulin käymään isien palstalla. Tarkoitin myös sitä, että olkoon kumpi vaan kotona niin omat jäljet pitää pystyä siivoamaan!
        Se kumpi on kotona tekee myös kotityöt, olkoon lapsia tai ei. Työpäivän jälkeen on vähemmän hohdokasta alkaa pesemään keittiöstä kuivuneita roiskeita ja tahroja ja täyttämään astianpesukonetta.
        Ei ole edes nälkä koska olen syönyt työpaikkaruokalassa.


    • Ihme juttuja

      Mikä siinä nyt on niin kamalaa, jos pöytä on pyyhkimättä tai vaatteita siellä täällä? Jos ne kuitenkin loppujen lopuksi tulee tehtyä. Meillä ei pöytiä todellakaan pyyhitä välttämättä joka päiväkään, eikä se meitä haittaa. Ei aina jaksa, eikä sillä ole mitään väliäkään, ei kukaan kuole leivän murusiin tai muutamaan roskaan pöydällä.

      • Onneksi on työpaikka

        Siis minä en halua asua missään läävässä, joka päivä pitää siivota ja koti on oltava puhdas. Siihen ei mene kuin 15 min. kun pöydät on putsattu. Isompi siivous sitten kerran viikossa.
        Jos kokkailija pesisi omat jälkensä niin ei tarvitsisi enään työpäivän jälkeen siivoilla toisen jättämiä sotkuja.
        Olisi parempi mieli ja iltakin voisi olla antoisampi kummallekkin


      • Ihme juttuja
        Onneksi on työpaikka kirjoitti:

        Siis minä en halua asua missään läävässä, joka päivä pitää siivota ja koti on oltava puhdas. Siihen ei mene kuin 15 min. kun pöydät on putsattu. Isompi siivous sitten kerran viikossa.
        Jos kokkailija pesisi omat jälkensä niin ei tarvitsisi enään työpäivän jälkeen siivoilla toisen jättämiä sotkuja.
        Olisi parempi mieli ja iltakin voisi olla antoisampi kummallekkin

        Leivänmurut tai muutama roska ei tee kenenkään kodista läävää. Kun on pienet lapset niin ne on ihan muut asiat mitkä on tärkeitä. Itselleni riittää että kodissa on yleinen siisteys, lelut kerätään iltaisin lasten huoneisiin eikä pöydille ym. kerätä ylimääräisiä tavaroita. Jos tavaroita kuitenkin kerääntyy, niin sitten otetaan joku päivä itseä niskasta kiinni ja laitetaan tavarat paikalleen. Maailma ei siihen kaadu.


    • minä sanoisin näin

      Kuulostat turhalta valittajalta.Hoitovapaata pidetään lasta varten ja päivät kuluu lapsen tahdissa mikäli et tätä tiennyt!
      Kotityöt ja nurkkien nuoleminen tulee toisena.Ruokaa on saatava ja sitä sitten laitetaan kukin omalla tyylillä.Teette siivouksen yhdessä viikonloppuna kun itsekin olet kotona.Ota itse luuttu käteen, jos kerran villakoirat häiritsee.Näin se vaan on tai sitten lähe lätkii...

      • Kolmen äiti

        Noh noh, ai että käsket ihan lähteen lätkiin...
        Jos on yhden vauvan kanssa kotona niin kyllä ehtii ruoan tehdä ja keittiön siivota. Vieläpä kerkiää koneellisen pyykkiä laittaa pyörimään ja nostella narulle.

        Mies kun on päivän töissä, hankkimassa sitä elantoa perheelleen niin eipä hänen mielestäni tarvitse enään vaimon jälkiä lähteä luuttuamaan. Se vauvahan ei siellä vielä sotke eikä leluja levittele.
        Mies tekee vielä ulkohommia, remontteja, huoltaa auton ja käyttää lasta illalla ulkona.

        Kyllä minulla on paljonkin kokemusta vauvan, taaperon ja koululaisen äitinä siitä mitä kaikkea pystyy päivän aikana tekemään, siisti koti ja ruoka tehtynä.

        Ettei vain vaimoa "kehtuuta" tehä mittään ;)))


    • että näin

      Mies kun viettää päivät kotona koneen ääressä, niin arki on seuraava:herään ennen muita, siivoan keittiön, pesen pyykkiä, laitan itseni , teen aamupalan, hoidan muksut kouluun ja hoitoon ja mies nukkuu. Herää kai 10:ltä ja syö rauhassa, tekee mitä huvittaa. Kun tulen töistä, sotku keittiössä, ei ruokaa tehtynä, mies harrastuksissa, teen ruuan, hoidan lapset harrastuksiin ja sitä rataa.Tänään sain vapaata illan, kun käskin miestä auttamaan. Ei tikkua ristiin muuten...Ottaa todella pannuun.Niin ja illat siis pelaa verkossa, joten ei todella istuta edes samalla sohvalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7130
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2751
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2336
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      95
      2024
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1727
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1525
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1309
    Aihe