Olen yrittänyt jo pitkään, ehkä 1-2 vuotta, keksiä, mitä menisin opiskelemaan. Olen suunnattoman kiinnostunut yhteiskuntatieteistä, mutta haluaisin myös työllistyä - mielellään yksityissektorille jos mahdollista. Minulla on kuitenkin vielä eräs kriteeri, ennen kuin voin haluta opiskelemaan alalle x, ja ko. kriteeri on se, että alan x on oltava, noh...tieteellinen, siis todellisuutta ymmärtämään auttava.
Taloustiede täyttää kaksi ensimmäistä asettamaani kriteeriä, so. se on sekä yhteiskuntatieteellinen että työllisyyden takaava. Mutta olen skeptinen, auttaako taloustiede meitä todella ymmärtämään todellisuuttaa. Toki tiettyyn pisteeseen näin eittämättä on; esim. kysynnän ja tarjonnan lait ovat empiirisesti vankalla pohjalla. Mutta miten käy, kun siirrymme tuon tietyn pisteen, ns. kuivan taloustieteen, ulkopuolelle? Onko taloustieteessä siis enää mitään uutta löydettävää, paljastettavaa ja tiedettävää?
Ekonomistit tuppaavat käyttämään melko edistynyttä matematiikkaa, ja heillä on näin ollen selvä metodologinen etulyöntiasema esimerkiksi suomalaisista yliopistoista valmistuneisiin sosiologeihin nähden. Siten olisi intuitiivista sanoa, että toki taloustiede avaa uusia ikkunoita siihen, miten maailma ympärillämme pyörii - tai ainakin vähintään paremmin kuin muut yhteiskuntatieteet. On kuitenkin todettava, että taloustieteelliset mallit perustuvat suurelta osin naiiveihin premisseihin, ja joidenkin (esim. itävaltalaisen koulukunnan) mielestä jopa itse matemaattiset prosessit ovat turhan liian simplistisiä, jotta ne voisivat ikinä kuvata todellisuutta edes jokseenkin tarkasti.
Eli, miten on: onko taloustiede ala, joka paljastaa lainalaisuuksia todellisuudesta, vai onko se turha tiede, jolle ei ole käyttöä talouden toiminnan perustojen jo selvittyä?
Taloustiede ja todellisuus
7
1909
Vastaukset
- WanhaKettu2
"Mutta olen skeptinen, auttaako taloustiede meitä todella ymmärtämään todellisuuttaa. "
Voin sanoa kokemuksesta että kyllä auttaa. Taloustieteen työkalupakki on yllättävän moneen soveltuva, en äkkiä keksi mihin sitä ei voitaisi soveltaa. Olen soveltanut taloustieteen työkaluja niin makrotalouden analysoimiseen, miettinyt kansainvälistä politiikkaa,vapaa-ajan käyttöä tai vaikkapa väittelyissä jonkun feissarin kanssa.
Mutta heti kun mennään sen perusteorian yläpuolelle, siis sen mikä voi melkein tiivistää yhteen oppikirjaan, tilanne muuttuu kompleksiseksi koska kellään ei ole yksiselitteistä dataa. Eli kyllä sitä kehittämistä riittää. Itävaltalainen koulukunta on tästä hyvä esimerkki, vaikkakaan en ole kovin perillä siiä.
Siitä, tuoko matematiikka etulyöntiasemaa, niin en osaa sanoa. Jotta saadaan rakennettua teoria mikä voidaan kirjoittaa matematiikaksi, pitää tehdä joksenkin naiiveja olettamuksia. Esimerkiksi voidaanko olettaa että ihminen tekee päätöksiä rationaalisesti? En yksinkertaisesti hyväksy tätä näkemystä lyhyellä enkä keskipitkällä näkemyksellä.
Voin kiteyttää lyhyesti, että taloustiede on tiede joka kertoo ehkä parhaiten perustelluimman teorian siitä miten todellisuus toimii. Mutta toisaalta, minulla on ruusunpunaiset lasit päässä kun jonain kauniina päivänä minullekkin ekonomistin muodollinen pätevyys tupsahtaa tassuun hyvin suurella todennäköisyydellä.- Todellisuudesta
(Aineellinen) todellisuus on kylläkin jo fysiikan hallussa.
Väittäisin, että taloustiede tulee mukaan siinä, että missä luonnontieteet kertovat mitä on tai mitä voi olla, niin taloustiede paikkaa kysymystä "mitä ihmiset tekevät tällä mitä on?". Lähes kaikki materiahan (lukuunottamatta immateriaalisia asioita) voidaan redusoida kuitenkin aineeseen ja ainetta ja sen tuottamista ja kuluttamista kuvaaviin lukumääriin, josta päästään juurikin taloustieteeseen, joka tutkii karkeasti sitä, miten ihmiset tuottavat ja kuluttavat.
- asdasda3
Taloustiede auttaa ymmärtämään nykyistä talousjärjestelmää, mikä sen mahdollistaa ja miten se toimii. Taloustiede voi auttaa esim. liiketoimintaan ja kaupankäyntiin liittyvien lakien ja säädösten sekä politiikan ajamisen suhteen, jotta kansaa saadaan ohjailtua järkevään, yhteistä hyötyä maksimoivaan ja suht kontrolloituun (että ei nyt ihan älyttömästi poljeta toisiamme) toimintaan.
Mutta taloustiede ei ole eksaktia. Taloustieteen ennustettavuus on kyseenalaista ja taloustieteen tieto tai väitteet eivät ole välttämättä osoitettavissa todeksi.
Taloustiede on vähän kuin historiaa. Se tutkii ja kertoo mitä on tapahtunut ja miksi ja yrittää päätellä tästä tiedosta sen mitä voi tapahtua. Kuten historia, se myös auttaa ymmärtämään ihmiskunnan kehitystä taloudellisesta näkökulmasta sekä arvioimaan, että mihin ollaan menossa. - 16+19
Voisiko kuitenkin ajatella, että muilla yhteiskuntatieteillä, esim. sosiologialla, on ylilyöntiasema verrattuna taloustieteeseen kvalitatiivisen metodologian kautta? Ymmärtääkseni taloustieteilijät harvemmin hyödyntävät ko. lähestymistapaa, ja näin ollen voisi ajatella, että sosiaalisessa todellisuudessa on sellaisia palasia, tiedon sirpaleita ja muuta, joihin päästään käsiksi ainoastaan muiden yhteiskuntatieteiden kautta. Voin toki olla erehtynyt, kun en kerta mitään yhteiskuntatieteitä edes opiskele, ja jos olen, korjatkaa toki.
- WanhaKettu21
"Mutta taloustiede ei ole eksaktia. Taloustieteen ennustettavuus on kyseenalaista ja taloustieteen tieto tai väitteet eivät ole välttämättä osoitettavissa todeksi."
Ennustaminen on vaikeaa sen takia että kellään ei ole kristallipalloa. Taloustiede ei osaa sanoa oikein juuta eikä jaata mikä on esimerkiksi inflaatio kahden vuoden päästä. Vuoden, ehkä vielä kahdenkin päähän voidaan tehdä aika tarkkoja arvauksia koska nykyiset simulaatiomallit (kuten Suomen Pankin Aino) on pitkälle kehiteltyjä. Mutta taloustiede pystyy aika tarkasti vastaamaan siihen, mitä se on pitkässä juoksussa koska sille on vankka teoria ja empiirisesti testattu. (inflaatio on helppo, koska se on yhtä pätevä kuin rahan määrän kasvu rahan neutraliusopin vallitessa. Se taas on todistettavissa yksinkertaisesti mutta triviaalilla tavalla).
Se mitä taloustiede väittää, on todistettavissa. Ne teoriat on empiirisesti havaittu, mutta empiirisesti on havaittu asioita joille ei voida rakentaa aina ja kaikkialla toimivaa teoriakehikkoa, painosanalla aina ja kaikkialla. Tästä syystä ne on tyyliteltyjä faktoja. Yksi esimerkki tähän on vaikkapa Phillipsin käyrä. Mutta tolla perustelulla eihän matematiikkakaan ole eksaktia. Se on täynnä erilaisia konjektuureja jota ei ole voitu todistaa, mutta ne näyttää kuitenkin pätevän.
"Taloustiede on vähän kuin historiaa. Se tutkii ja kertoo mitä on tapahtunut ja miksi ja yrittää päätellä tästä tiedosta sen mitä voi tapahtua. Kuten historia, se myös auttaa ymmärtämään ihmiskunnan kehitystä taloudellisesta näkökulmasta sekä arvioimaan, että mihin ollaan menossa."
Menet pitkälti metsään. TIlanne on muuttunut liiaksi että voidaan katsoa suoraan mitä ennen on tapahtunut.
"Voisiko kuitenkin ajatella, että muilla yhteiskuntatieteillä, esim. sosiologialla, on ylilyöntiasema verrattuna taloustieteeseen kvalitatiivisen metodologian kautta? Ymmärtääkseni taloustieteilijät harvemmin hyödyntävät ko. lähestymistapaa, ja näin ollen voisi ajatella, että sosiaalisessa todellisuudessa on sellaisia palasia, tiedon sirpaleita ja muuta, joihin päästään käsiksi ainoastaan muiden yhteiskuntatieteiden kautta. "
Niitä tekijöitä taloustiede ei taas edes yritä selittää. Ottakaa huomioon, että taloustiede on tiede mikä tutkii miten ihmiset ja yhteisöt toimivat niukkuuden vallitessa mahdollisimman rationaalisesti. Kumotaan olettamus rationaalisuudesta ja niukkuudesta, taloustiede on väärä tiede sanoa yhtään mitään. Mutta ei se kvalitatiivinen tuo mitään lisäarvoa silloin jos perusteoria on väärässä, usein on näin esimerkiksi sosiologien kanssa silloin kun ne yrittävät selvittää jotain taloudellista ilmiötä. Mutta kyllä ekonomistitkin sitä harrastavat. Pitäähän meidänkin ymmärtää mistä helkutista on kyse.
- tutkija2
Eipäs ole yhtään romahdusta pystynyt ennustamaan (selittämään) mitkään taloustieteen mallit , tätä hetkeä toki pystyy ja tulevaisuutta jos muutoksia ei tapahdu.
Suhtaudun aika skeptisesti näihin malleihin , mutta sama se on muillakin yhteiskuntatieteen aloilla. - segtsergh
Mihin perustuu käsityksesi, jonka mukaan taloustiede on työllistymisen takaava aine? Omakohtaiset kokemukseni kertovat jotain ihan muuta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1026748
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t324058törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/303485Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3881861- 331428
- 321389
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi491179Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv111016Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11960Hajoaako persut kuten 2017?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen156920