Opintojen valmistumisaikoja tulisi nopeuttaa

Miksi näin?

Miksi hallitus ja poliitikot haluavat nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista? Ymmärtäisin kyllä jos Suomessa olisi työvoimapula ja aito tarve osaavasta työvoimasta, mutta tällä hetkellä nopeasti valmistuvat opiskelijat päätyvät lähes automaattisesti kortistoon. Toista se oli joskus parikymmentä vuotta sitten, jolloin opiskelijoita tultiin suorastaan hakemaan koulunpenkiltä yrityksiin töihin.

Sovitaanko vaikka niin että jos valmistun puolta vuotta nykyistä opiskelutahtia nopeammin, niin sitten saan takuuvarmasti myös koulutustani vastaavan työpaikan? Muussa tapauksessa en näe syytä valmistumisajan nopeuttamiselle.

10

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Samaa ihmetellyt

      Tätä minä olen aina ihmetellyt. Etenkin, jos opiskelujen viivästyminen johtuu siitä, että opiskelija on oman alansa töissä. Ei opiskelijan tietojen pitäminen oppilaitoksen tietokonerekisterissä voi millään aiheuttaa merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia.

      Tämä taitaa taas olla yhteiskuntatieteilijäin merkillisiä kuvitelmia.

      • Juurikin näin

        Ei ne aiheutakaan merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Kyse onkin siitä, että valtio haluaa opiskelijat aikaisemmin töihin, jotta valtio saa lisää rahaa valtionvelan maksamiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.

        Tässä sitä nyt ollaan, kun on tukipaketteja lähetetty miljardien eurojen edestä ulkomaille. Valtio alkaa sen vuoksi olemaan peeaa ja kaikki tarvitaan mukaan taloustalkoisiin. Samasta syystä myös työllisyystilanne on heikko. Näissä taloustalkoissa suurimman vastuun haluavat päättäjät sysätä kaikkein vähävaraisimmille ihmisille, joista yksi joukko on opiskelijat.


      • Samaa ihmetellyt
        Juurikin näin kirjoitti:

        Ei ne aiheutakaan merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Kyse onkin siitä, että valtio haluaa opiskelijat aikaisemmin töihin, jotta valtio saa lisää rahaa valtionvelan maksamiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.

        Tässä sitä nyt ollaan, kun on tukipaketteja lähetetty miljardien eurojen edestä ulkomaille. Valtio alkaa sen vuoksi olemaan peeaa ja kaikki tarvitaan mukaan taloustalkoisiin. Samasta syystä myös työllisyystilanne on heikko. Näissä taloustalkoissa suurimman vastuun haluavat päättäjät sysätä kaikkein vähävaraisimmille ihmisille, joista yksi joukko on opiskelijat.

        Mutta jos ne opiskelijat ovat jo töissä opintojensa ohella, ja parhaillaan jopa oman alansa töissä. Silloinhan valtion voitto nopeasta loppututkinnon suorittamisesta on erittäin marginaalinen: vain se ero verotuksessa, minkä loppututkinnon suorittanut mahdollisesti maksaa verona enemmän. Eikä se varmastikaan ole millään muotoa niin merkittävä, että loppututkinnon suoritusaikaa kannattaisi kiilata lyhemmäksi.


    • Joustokoulutus

      Opiskelun aikana työtä tekevät pääsee keskimäärästä paremmin töihin kun valmistuvat. Jos opinnot vähän venyy, niin mitä välii. Se on sitten tietysti ikävä, jos jää kokonaan valmistumatta, mutta nyt ei ollu siitä kyse.

    • Juurikin näin

      Muutama päivä sitten tuli uutinen, että 2000-luvulla eivät opiskeluajat ole juuri muuttuneet, vaikka vuonna 2005 poistettiin ikuinen opiskeluoikeus.

      http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/korkeakouluista-valmistutaan-6-7-vuodessa/2013/08/1795988

      http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/uutiset/grafiikat/stt/2013/08/1722876.jpg

      Mitä tuosta kuvasta äkkiseltään katsoin, niin useammilla aloilla opiskeluajat ovat 2000-luvulla pidentyneet.

      Jos opintoja halutaan todella nopeuttaa, niin miksi ei ole kiinnitetty ollenkaan huomiota siihen vaihtoehtoon, että miten voisi opiskella kesällä? Mahdollisuutta opiskella kesäisin voisi kehittää. Työllisyystilanne on nykyään mikä on, moni opiskelija ei saa edes kesätyötä. Sama kai se olisi silloin opiskella. Nykytilanteessa monella ei tosin ole mahdollista suorittaa tutkintoonsa liittyviä opintoja kesäisin, joten sekään vaihtoehto ei silloin sovi kaikille.

      Sen sijaan, että päättäjät patistavat koko ajan opiskelijoita kiristämään tahtia varsinaisena opiskeluaikana, voitaisiin myös selvittää mahdollisuus kehittää opiskelun mahdollisuuksia kesäisin. Ei sitä omaa opiskelutahtia voi kukaan kuitenkaan loputtomiin kiristää. Koko opiskeluaikana voisi aktiivisella kesäopiskelulla helpostikin voittaa ainakin vuoden nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

      Opintotukiaika muuttuu rakenneuudistuksen seurauksena siten, että opintotukikuukausia on vähemmän kuin ennen. Tuossa on vain sellainen asia opiskelijan suhteen, että jos opintotukikuukaudet loppuvat ja opinnot ovat vielä kesken, eikä ole mitään tuloja, niin silloin opiskelija voi hakea rahaa toimeentulotuen ja asumistuen muodossa. Yhdessä nuo ovat reilustikin suurempia kuin opintotuki, eikös opiskelija silloin vain rahallisesti voita?

      Hieno uudistus kertakaikkiaan.

      • "... voitaisiin myös selvittää mahdollisuus kehittää opiskelun mahdollisuuksia kesäisin."

        Niin, ja voisi myös kehittää opiskelun mahdollisuuksia ylipäätänsä; joidenkin opiskelu venyy siitä yksinkertaisesta syystä, että heidän tutkintoonsa vaadittavia pakollisia kursseja ei järjestetä joka vuosi, ei välttämättä edes joka toinen vuosi.


    • tuleva tupla m...

      Itse olisin saanut ensimmäisen tutkintoni varmaan yli vuoden nopeammassa aikataulussa kasaan jos vain opetusta/kursseja olisi olla tarjolla muulloinkin kuin vain 1.10-1.12 ja 15.1-15.5 välisinä aikoina vuodesta.

      Jos valtio haluaa ihan tosissaan nopeuttaa tutkintojen suoritus aikaa, tulee yliopistot velvoittaa järjestämään myös ns. kolmas lukukausi kesäajalle. Ei vain paria rästitenttiä tai jotain yhtä peruskurssia, vaan ihan täysipäiväistä opetusta. Kesälomaksi riittää ihan hyvin vaikka pelkkä heinäkuu, ei opiskelija tarvitse 4kk kesälomaa ja 1.5kk talvilomaa, varsinkaan enää nyt opintotuen kk-erän korotuksen ansiosta.

    • Triviaaliratkaisu

      Tähän on erittäin hyvä keino: fuksien informaatiopäivän lopuksi jaetaan loppututkintotodistukset. Näin opintoajat ovat varmasti minimissään, sillä toisaalta en ole huomannut kenenkään olevan huolissaan loppututkinnon suorittaneiden osaamisesta.

    • Mikrobiologi

      Itse olisin saanut tutkintoni lähes vuoden nopeammassa aikataulussa kasaan, jos virkamiesruotsin suorittamisesta olisi jo täysin turhana ajan hukkana luovuttu.

      Ruotsalaiset ovat itsekin todenneet ja sen on oikeuskanslerikin päätöksellään vahvistanut (Kokkola -päätös), että suomenkielinen ei milloinkaan voi oppia niin hyvää pakkoruotsia edes palkallisella vuoden lisäkoulutuksella (Oulun virkamiehet), että he kelpaisivat palvelemaan olemattomia ruotsinkielisiä.

    • Säästetään hengiltä?

      Yliopistoissakin on henkilöstöä pistetty pellolle. Siis käytännössä opetushenkilöstöä (ja kansliahenkilöstöä) on vähemmän kuin ennen. Saattoi yliopistossa olla siihen vähän varaakin, mutta jossain se raja tulee vastaan, kun esimerkiksi omalta vanhalta laitokselta on pistetty pois tietääkseni neljä tai jopa viisi opettajaa, niin kyllä opetuksen järjestäminen kärsii pakosti. Tosin on siellä sitten näköjään kehitetty yhteisiä kursseja muiden kanssa.

      Ihan selvästi on jouduttu tinkimään opiskelun laadusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2284
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2147
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1981
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe