Alueellisesta pohjavesitilanteesta

Ajattelija616

Tänään on satanu kunnolla vasta pari tuntia ja nyt jo on pohjavesitilanne kohentunu; eilen se oli vielä keskimäärästä alemmalla tasolla mutta nyt se on ainakin Suomen ympäristökeskuksen kartan mukaan ainakin Seinäjoen Keski-Nurmon kohdalla keskimääräisellä tasolla. Tämä fakta selviää linkin http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/gvaj2/vesitilanne.html takaa. Tuskin kukaan haluaa joutua vesijohtoveden säännöstelyyn jossa voi hanasta ottaa vain välttämättömän juomaveden ja olla sitten käymättä suihkussa moneen viikkoon. Ehkä jotkut hulluimmat aurinko- ja poutafriikit oliskin siihen valmiita mutta mahdolliset säännöstelytoimet pitäisikin sitten kohdistaa suoraan pelkästään heihin. Oli itellenikin yllätys että myös Keski-Nurmon kohdalla pohjavesitilanne oli eilen niin huono, vaikka ainakin huhti-elokuun aikana siellä on satanut hieman keskimääräistä enemmän. Ilmeisesti se johtuu tuosta surkean kuivasta toukokuusta ja melko kuivasta heinäkuusta.

220

1175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajattelija616

      Aikavälillä 1-4.9.13 oli pohjavesitilanne hyvä Etelä-Pohjanmaallakin. Toissa päivänä eli 5.9.13, eilen eli 6.9.13 ja tänään eli 7.9.13 pohjavesitilanne on taas huonontunut ja on monin paikoin Suomessa keskimäärästä alempana, mikä selviääkin tämän linkin http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/gvaj2/vesitilanne.html takaa.

    • Aloitukseen viitaten.
      Ei kahden tunnin sade vaikuta pohjaveteen mitenkään ellei pohjavesi ole parin sentin päässä maanpinnasta.

      Sade muutama milli tunnissa kastelee vain muutaman sentin maaperää. Joten sanomattakin selvää ettei se ennätä metrin parin syvyyteen samassa ajassa pohjavettä nostamaan.

      Jos vesi on noussut syynä on ollut aikaisempi sade tai muu syy.

    • ahistaa..

      Kyllä syyskuussa pitäisi sataa vettä ja olla jo hieman koleampaa. Ärsyttää ja masentaa tälläinen lämpö- ja kuivuushelvetti. Tästä ei tule muuta mieleen kuin ilmastonmuutos. Kukaan ei tunnu olevan huolissaan ja porukka heiluu kesätamineissaan, vaikka nyt on kohta jo syyskuun puoliväli! Vaadin syksyn tänne ja sassiin!

      • Pakkanen 2013-14

        Ei tämä ilmastonmuutosta pitäs olla.


        "Kukaan ei tunnu olevan huolissaan ja porukka heiluu kesätamineissaan, vaikka nyt on kohta jo syyskuun puoliväli! Vaadin syksyn tänne ja sassiin!"

        Mistä tässä nyt pitäs huolissaan olla, kesä vähän venähti pitkäks, mitä sitten. Kyllä syksy tulee, tai saattahan se jäädä välistäkin ja siirrytään suoraan talveen.


      • Pakkanen 2013
        Pakkanen 2013-14 kirjoitti:

        Ei tämä ilmastonmuutosta pitäs olla.


        "Kukaan ei tunnu olevan huolissaan ja porukka heiluu kesätamineissaan, vaikka nyt on kohta jo syyskuun puoliväli! Vaadin syksyn tänne ja sassiin!"

        Mistä tässä nyt pitäs huolissaan olla, kesä vähän venähti pitkäks, mitä sitten. Kyllä syksy tulee, tai saattahan se jäädä välistäkin ja siirrytään suoraan talveen.

        "Kyllä syksy tulee, tai saattahan se jäädä välistäkin ja siirrytään suoraan talveen"


        Ennusteeni taitaa käydä toteen.


    • Ajattelija616

      Nimimerkille airfoil: Esimerkiksi Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 1.9.13 klo 13-22 yhteensä 18 mm eli yli kolmasosa syyskuun normisademäärästä Seinäjoella (51 mm) ja Etelä-Pohjanmaan eteläosissa 20-30 mm. Kyllähän tuommoset sateet jo pohjavesitilannetta parantavat ja Suomen ympäristökeskuksen pohjavesikartan mukaan pohjavesitilanne olikin myös Etelä-Pohjanmaalla hyvä aikavälillä 1-4.9. Kun tänään 9.9 samaisella kylällä satoi vain 1 mm, ei pohjavesitilannekaan tietenkään muuttunut miksikään. Ja nimimerkille ahistaa..: Oon täysin samaa mieltä kanssasi!

      • Edelleen väitän ettei aloituksen sade vaikuttanut.
        Eihän kukkaruukussakaan vesi nouse aluslautasessa vaikka kaadat kupillisen suht kuivaan ruukkuun. Luonnossa sama juttu, maa on kuivaa ja muutama milli ja senttikin uppoaa vain joidenkin senttien-kymmeniensenttien päähän. Imeytyen siihen.. ei riitä valumaan pohjaveteen.

        Silloin pohjavesi ei ole kelvollista pohjavettä jos tuntien viiveella näkyy pohjavetenä,, kyseessä on laadullisesti vain pintavesi.

        Olisiko kyseessä kuitenkin mittausarvo veden ottamolta ja jokin pumppaamo on jätetty tilapäisesti pois käytöstä jolloin pohjavesi alkaa reagoimaan välittömästi. Vedenottamoilla kun on kuitenkin hyvä tekniikka mitata sitä pohjaveden korkeutta luotettavasti. En edes tiedä missään lähiseuduiilla muita mittaajia kuin kyseiset vedenottamot. Ehkä tutkimus ja koetilat lisäksi.


    • Ajattelija616

      Ympäristökeskuksen kartassahan pohjavesitilanne oli 31.8 Etelä-Pohjanmaalla vain hieman keskimääräistä alempi, joten keskimääräisen saavuttaminen ei vaatinut muuta kuin nuo Seinäjoen Keski-Nurmon 18 mm sateet ja Etelä-Pohjanmaan eteläosan 20-30 mm sateet. En halua jankata tuosta asiasta enempää! Sen sijaan, ihan vain ärsyttääkseni tiettyjä henkilöitä; Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 11.9.13 klo 17-19 yhteensä 7 mm. Sielä on syyskuussa 2013 satanu yhteensä 26 mm eli noin puolet koko syyskuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkasun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (51 mm). Vapaa-ajan asunnolla Jalasjärven Jokipiinkylässä (n. 30 km Seinäjoen keskustasta etelälounaaseen) satoi 11.9.13 vieläkin enemmän eli parin tunnin aikana klo 15-17 tuolla Jalasjärven kylällä satoi peräti 19 mm. Kauhajoella eli Seinäjoen tärkeimmän pohjavesilähteen alueella satoi 11.9.13 yhteensä 7 mm, eli pohjavesitilanne on paranemaan päin, varsinkin kun sunnuntaiksi ja maanantaiksi luvataan runsaitakin sateita. Oon kyl vieläkin sitä mieltä, et jos joskus pohjavesitilanne menee niin huonoksi, että vesijohtovettä joudutaan säännöstelemään, niin noi aurinko- ja poutafriikit sais siinä vaiheessa olla käymättä suihkussa kunnes säännöstelytoimenpiteet päättyvät. Saisivat sillä lailla ottaa vastuun infantiileista perversioistaan.

    • ppv1

      HIeno homma, että pohjavedet ovat alhaalla. Pysyköön siellä, niin pysyy talon pohja kuivana.

    • Ajattelija616

      Ootko sit valmis säännöstelemään vesijohtovettä?

    • Pohjavesi on tärkein

      Suomessa on n. 3 800 vedenhankintaa varten tärkeää ja siihen soveltuvaa pohjavesialuetta, joista suurin osa on tilaltaan hyviä. Suomessa on n. 350 riskialueeksi nimettyä pohjavesialuetta. määrä on noussut n. sadalla alueella pohjavesi tila-arvioon (2009) verrattuna. 30 vuodessa pohjavedet on menetetty, jos kehitys jatkuu samanlaisena, loppua kohti vauhti kiihtyy.
      Vesi on tärkeä elementti, siitä käydään vielä sotia, Suomeen vain haalitaan sellaista teollisuutta, mitä ei enää muualle huolita. Kaivoksia on pienessä maassamme yli 50 ja lisää on luvassa myös lLappiin ja ne ovat suurkaivoksia kaikki. Hannukainen, Sokli ja Suhanko. Saa sanoa hyvästit pohjavesille, kun nämä
      tulevat häärimään, eihän mikään estä sitä. Samat miehet häärää välillä AVI:ssa
      ja välillä kaivosyhtiöiden leivissä, joskus käyvät ely:ssäkin järjestelemässä asioita.Urpilainen ja kumppanit hymy huulilla odottavat mitä tippuu
      metropolin laariin. Kaivosjäte on jo yli 55 % kaikista jätteistä yhdyskuntajäte on vain pieni siivu ympyrässä n. 6 %.Kaivosjäte on pääasiassa ongelmajätettä.
      Lapissa on komannes pohjavesivarannoista.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen keskustasta 7 km Kuortaneen suuntaan sijaitsevassa paikassa on marraskuussa 2013 satanut 15.11.13 mennessä jo 53 mm eli koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (45 mm) on siellä näin kuun puoleen väliin mennessä ylittynyt jo 8 mm eli 18 %. Lisäksi pohjavesi on Seinäjoella noussut jo keskimäärästä korkeammalle, kuten tästä ympäristöministeriön pohjavesikartasta linkin http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/gvaj2/vesitilanne.html takana ilmenee.

    • Kalle Kuivalainen

      Oletko tanssanut liikaa sadetanssia,kun tuollaisia hurjia lukemia Seinäsjoelle?

    • Ajattelija616

      Täälä kävi lämpötila päivällä nollassa mut nyt on taas -1. Lunta on vieläkin maassa reilut 5 cm. Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä oli to 21.11.13 klo 17-pe 22.11.13 klo 9 välisenä aikana satanut 11 mm lunta, räntää sekä jäistä vettä ja 21.11.13 klo 15-17 siellä oli satanut 3 mm lunta, räntää ja jäistä vettä eli yhteensä Keski-Nurmossa oli 21.11.13 klo 15-22.11.13 klo 9 välisenä aikana satanut vedeksi muutettuna peräti 14 mm!

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on marraskuussa 2013 satanut 22.11.13 klo 9 mennessä vedeksi muutettuna yhteensä 71 mm eli koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (45 mm) on siellä näin ylittynyt jo 26 mm eli 58 %. Mutta päivän nollakelistä ja siitä johtuen, että eiliset sateet tulivat osaksi räntänä ja jäätävänä vesisateena, ei sielläkään 22.11.13 iltapäivällä ollut enää kuin runsaat 5 cm lunta maassa. Parempi sekin kuitenkin kuin monessa muussa paikassa Etelä- ja Keski-Suomessa. Luntahan ei 22.11.13 klo 8 ollut Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa muualla kuin Seinäjoella, Keski-Nurmossa, Lapualla, Kauhavalla, Alajärvellä, Vaasassa, Kuortaneella sekä Kokkolan ja Kauhavan välisellä alueella. Pienempiä lumisia alueita löytyi tämän aamun lumikartasta Satakunnasta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.

    • Ajattelija616

      Kävin 23.11.13 klo 15 ja 16 välillä lenkillä Seinäjoen Hallilanvuoren lenkkipolulla. Melko talviset olivat lenkkipolulla jo olosuhteet ja viillettipä siellä ohi jo pari hiihtäjääkin. Tuolloin oli vielä asteen verran lämpötila plussan puolella mutta nyt on jo asteen verran pakkasta ja illaks ja yöks on ennustettu lisää luntakin.

    • Ajattelija616

      Ainakin Seinäjoen Kasperissa satoi 23.11.13 klo 23-24.11.13 klo 1 eli kahden tunnin aikana 3 cm lunta. Hieman vanhemmista sääasioista puheen ollen; ei se Seinäjoen Keski-Nurmon 14 mm vedestä, rännästä ja lumesta koostuva 21. päivän sademäärä kuulostakaan niin kummalliselta. Nimittäin Kyrkösjärvellä mitattiin 21.11.13 yhteensä 16 mm sademäärä josta 4 mm tuli vetenä ja 12 mm lumena. Tämä tieto löytyy linkin http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/42/l420712001y/wqfi.html#p takaa. Myös Seinäjoen ja Lapuan Hirvijärvellä mitattiin 21.11.13 sama 16 mm sademäärä josta tosin siellä vetenä tuli vain 1 mm ja lumena 15 mm. Tämä tieto puolestaan löytyy linkin http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/44/l440922001y/wqfi.html#p takaa.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 23.11.13 klo 23-24.11.13 klo 7 6 cm lunta. Kyseisellä kylällä on marraskuussa 2013 satanut 24.11.13 klo 7 mennessä vedeksi muutettuna yhteensä 77 mm eli koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (45 mm) on siellä näin ylittynyt jo 32 mm eli 71 %. Pakkastakin on täl hetkel peräti 4 astetta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Kasperissa satoi vielä 24.11.13 klo 1-2 ja klo 5-7 yhteensä 2 cm lunta eli siellä oli 23.11.13 klo 23-24.11.13 klo 7 välisenä aikana satanut yhteensä 5 cm lunta eli ainoastaan 1 cm vähemmän kuin Keski-Nurmossa, jossa siis em. aikavälillä tuli yhteensä 6 cm lunta. Hallilanvuoren lenkkipolun ympäristössä oli lunta 24.11.13 klo 15 keskimäärin 9 cm. Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä lunta oli 24.11.13 klo 13.30 Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 8 cm http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/kauhava ja Seinäjoen Pelmaalla 7 cm http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/seinäjoki. Em. paikoissa oli kummassakin satanut yön ja aamun aikana vedeksi muutettuna yhteensä 5 mm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 26.11.13 klo 9 lämpötila -9ºC ja siellä oli lunta 26.11.13 klo 10 keskimäärin 10 cm. Nyt on toistaseks viimonen luminen päivä Seinäjoella. Toisaalta 10 cm lumipeitteen sulaminen räntä- ja vesisateiden kera nostaa vesistöjen virtaamia ja pohjavesiäkin, varsinkin kun pohjavesi on Seinäjoella edelleen keskimäärästä korkeammalla.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren lenkkipolun ympäristössä oli 29.11.13 klo 15 keskimäärin vielä 6 cm lunta, eli sieltä lumi ei ollut parin päivän suojasään aikana sulanut kuin ainoastaan 3 cm eli 33 % verran. Itse lenkkipolku oli luminen ja jäinen. Joissain kohdissa kuten esim. lähellä Pajuluoman kaupunginosaa polku oli miltei peilijäässä. Mutta joka tapauksessa, 27-28.11.13 vallinneen suojasään aikana sulanut 3 cm tuli eilen takaisin. Sekä Seinäjoen Kasperissa että Keski-Nurmossa satoi 30.11.13 klo 9-12 kolme senttiä lunta. Kaikkialla Etelä-Pohjanmaalla olikin jo klo 8 ennen varsinaista lumisateen alkua lunta vähintään 1-10 cm. Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi marraskuussa 2013 vedeksi muutettuna yhteensä 84 mm, mikä on 39 mm eli 87 % enemmän kuin Seinäjoen seudulla normaalisti marraskuussa sataa pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (45 mm).

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Kasperissa satoi 1.12.13 klo 3-6 3 cm lunta ja Seinäjoen Keski-Nurmossa 2 cm lunta eli vedeksi sulatettuna sademäärä oli Keski-Nurmossa tuolla aikavälillä 2 mm. Kuten Keski-Suomessakin, alkaa Etelä-Pohjanmaallakin olla alueita, joissa lumensyvyys on 10-25 cm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 1.12.13 klo 18-21 1 cm lunta, joka sulatettiin ja lopputuloksena oli 1 mm vettä. Täten siellä oli joulukuun 1. päivänä satanut yhteensä 3 cm lunta. Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 2.12.13 klo 10 lumensyvyys keskimäärin 11 cm. Tän illan, yön ja huomisen päivän suojasää, räntäsade ja vesisade sulattavat kyllä jonkin verran tuota 11 cm lumipeitettä kyseisellä Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella mutta samalla nousevat vesistöjen virtaamat ja sitä kautta viiveellä myös pohjavedet nousevat.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren lenkkipolun ympäristössä oli 4.12.13 klo 12 keskimäärin 7 cm lunta. Tämä siitäkin huolimatta, että 2-3.12.13 vallitsi suojasää ja jopa 5 asteen lämpötila. Kaikkialla Seinäjoen alueella ja Keski-Suomessa on vielä 1-10 cm lunta Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan, vain Pohjanmaan maakunnan rannikkoseudulla ja jossain Kauhajoella on täysin lumetonta. Seinäjoen Pelmaalla lunta oli 4.12.13 klo 17.50 3 cm, Jyväskylän lentoasemalla 4.12.13 klo 18 5 cm, Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 4.12.13 klo 20.50 11 cm ja Alajärven Möksyssä 4.12.13 klo 18 11 cm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa sato eilen 5.12.13 klo 11-14 sentin verran lunta ja tänään itsepäisyyspäivänä 6.12.13 klo 0-9 neljä senttiä lunta. Väli-Suomessa on tällä hetkellä melko saman verran lunta joka paikassa. Kauhajoella 5 cm, Viitasaaressa 6 cm, Tampereella 7 cm, Ähtärissä 8 cm, Seinäjoen Pelmaalla ja Jyväskylän lentoasemalla 9 cm, Savonlinnassa 12 cm, Alajärvellä 13 cm, Vaasassa 14 cm sekä Kauhavalla 15 cm (ilmatieteenlaitos.fi).

      Vuoden mittaisella aikaperiodilla joulukuu 2012 - marraskuu 2013 12 kk normisademäärä ylitettiin ainakin Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Maaningalla. Melko lähelle päästiin Jyväskylän lentoasemalla ja Helsingin Kaisaniemessä. Sen sijaan Nokialla ja Kaarinassa jäätiin melko paljon normaalista 12 kk normisademäärästä. Em. aikavälillä kaikkein eniten normaalista 12 kk sademäärästä jäätiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla varmaankin siellä vallinneen poikkeuksellisen kuivan alkukesän vuoksi.

    • Ajattelija616

      Mittasin piruuttani lumensyvyydet Seinäjoen Hallilanvuoren lenkkipolun ympäristöstä 7.12.13 klo 16 viidestä eri paikasta (14, 15, 17, 17 ja 14 cm) ja sain keskiarvoksi 15,4 cm. Tulipa tuolla lenkkipolulla jo aika monta hiihtäjää vastaankin. Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan Seinäjoen Pelmaalla on nyt lunta 11 cm, Kauhavalla 15 cm, Alajärvellä 16 cm ja Vaasassa 18 cm. Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi aikavälilä 6.12.13 klo 14-7.12.13 klo 10 5 cm lunta ja kun siellä oli itsenäisyyspäivänä satanut klo 0-9 4 cm ja 5.12.13 klo 11-14 sentin verran lunta, on tuolla Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella tullut parin päivän aikana yhteensä 10 cm lunta.

      Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan Helsingin Kaisaniemessä ja Kumpulassa ei sen sijaan ole vieläkään yhtään lunta. Jyväskylän lentoasemalla lumensyvyys on 14 cm sekä Tampereella ja Viitasaarella 11 cm. Ilmatieteen laitoksen lumikartasta 7.12.13 klo 8 ilmenee 10-25 cm lumensyvyys Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella, Keski-Nurmossa, Ylistarossa sekä suurimmassa osassa Väli-Suomea ja toisaalta etelä- ja lounaisrannikon lumettomuus.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 9.12.13 klo 17 vielä 19 astetta pakkasta ja aikavälillä 7.12.13 klo 15-9.12.13 klo 11 siellä oli satanut 5 cm lunta. Aikavälillä 5.12.13 klo 11-9.12.13 klo 11 eli 4 päivän aikana siellä oli satanut yhteensä 15 cm lunta. Lumensyvyys oli 9.12.13 klo 12 Seinäjoen Keski-Nurmossa keskimäärin 16,5 cm eli pyöristettynä 17 cm. Myös 10.12.13 klo 8 päivitetyn Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella, itäisellä esikaupunkialueella ja Ylistarossa oli lumensyvyys 10-25 cm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa sato 10.12.13 klo 13-16 3 cm lunta. Tiet oli tossa 10.12.13 klo 23 maissa monin paikoin ihan älyttömän liukkaat, melkeinpä peilijäässä. Ke 11.12.13 aamuun asti Ilmatieteen laitoksen etusivulta löytyvässä Lumitilanne-kohdassa ajalta ti 10.12.13 klo 8 lumensyvyys on 10-25 cm Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella sekä sen länsi-, pohjois- ja itäpuolella sekä suurimmassa osassa Väli-Suomea lukuun ottamatta pientä vähälumista aluetta Pohjois-Savon ja Kainuun rajamailla (jossa lumikartan mukaan on täysin lumetonta ja sen ympärilläkin on pieni alue jossa vain 1-10 cm lunta). Jatkossahan lumi katoaa varmaan melkein kokonaan Seinäjoen seudultakin ja saattaapa olla edessä musta joulukin.

    • Ajattelija616

      Suojasäästä huolimatta eilisen eli ke 11.12.13 klo 8 Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan oli vielä kaikkialla Seinäjoen seudulla lumensyvyys 1-10 cm ja Keski-Suomessa 10-25 cm. Helsingissähän lumensyvyys oli 0 cm jo toissa päivänä ti 10.12.13 illalla, siellähän ei oo yhtenäistä lumipeitettä saavutettu vielä kertaakaan tänä talvena. Em. lumikartta löytyy linkin http://negatiivinensaablogi.blogspot.com/2013/12/ilmatieteen-laitoksen-lumikartta-111213.html takaa.

      Vaasan Klemettilässä oli 11.12.13 klo 14.20 lumensyvyys vielä 7 cm, Seinäjoen Pelmaalla 9 cm, Kauhavalla 11 cm ja Alajärvellä 13 cm. Jyväskylän lentoasemalla lunta oli samaan aikaan 13 cm ja Viitasaarella 8 cm. No, tässä suojasäässä ja lumen sulamisessa on se hyvä puoli että vesistöjen virtaamat kasvavat ja pitkällä tähtäimellä myös pohjavedet nousevat.

    • Ajattelija616

      Jalasjärven Jokipiinkylässä oli 12.12.13 klo 13 jo osittain lumetonta. Lumen peittämillä alueilla lunta oli keskimäärin 8 cm. Kaikkialla Seinäjoen seudulla oli to 12.12.13 klo 8 lumensyvyys vielä 1-10 cm. Samoin oli asian laita myös muualla Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, sekä osassa Keski-Suomea (mm. Viitasaarella), Pohjois-Savoa, Etelä-Savoa ja Pohjois-Pohjanmaata. Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä monin paikoin länsirannikolla oli jo aamulla täysin lumetonta.

      Seinäjoen Pelmaalla olikin Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 12.12.13 klo 9.10 vielä 4 cm, Kauhavalla klo 9.20 9 cm ja Alajärvellä 10 cm lunta. Viimeisimmän tiedon mukaan eli 12.12.13 klo 23.40 oli Seinäjoen Pelmaalla ja yllättäen myös Keski-Suomen Viitasaaressa eli Äänekosken pohjoisessa naapurikunnassa jo ainakin osittain lumetonta eli lumensyvyys oli noissa paikoissa silloin 0 cm. Kauhavalla lunta oli samaan aikaan vielä 5 ja Alajärvellä 8 cm. Kovin vahvasti ei lumien suhteen mennä enää myöskään Jyväskylän lentoasemalla, jossa 12.12.13 klo 23.40 oli enää 9 cm lunta. Pohjavedet ovat jo nyt nousseet normaalia korkeammalle tasolle.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Kasperissa oli 15.12.13 aamupäivään mennessä lumensyvyys kasvanut 6 cm eilisestä. Seinäjoen Keski-Nurmossa puolestaan satoi 15.12.13 klo 0-13 yhteensä 9 cm lunta. Kuten eilen ennustinkin, oli Ilmatieteen laitoksen lumensyvyyskartta tältä aamulta edellistä päivää lumisempi. Tänään su 15.12.13 klo 8 oli myös kaikkialla Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla Kurikan seutua lukuun ottamatta lumensyvyys vähintään 1-10 cm. Myös Keski-Suomen Viitasaari pääsi eroon 0 cm lumensyvyydestä. Sen sijaan Etelä- ja Lounais-Suomessa oli ainakin aamulla monin paikoin ihan lumetonta. Nythän lumet taas sulavat varmaan melkein kokonaan, mutta toisaalta sehän nostaa pohjavesiä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 16.12.13 klo 11 keskimäärin 9,5 eli 10 cm lunta. Kyl vaan tuoreimman Ilmatieteen laitoksen lumikartankin mukaan Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella, Keski-Nurmossa, Kauhavalla ja suurimmassa osassa Väli-Suomea oli vielä 16.12.13 klo 8 lumensyvyys 1-10 cm. Huomennahan lumiraja varmaan vetäytyy jonnekin Suomenselän paikkeille. Joulun paikkeilla Ympäristöministeriö ennustaa pohjaveden Seinäjoen seudulla olevan paljon normaalia korkeammalla.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 17.12.13 klo 4-7 7 mm. Kyseisellä kylällä on joulukuussa 2013 satanut 17.12.13 klo 7 mennessä 28 mm eli lähes 3/4-osaa eli tarkemmin sanottuna 72 % koko joulukuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (39 mm).

      Ilmatieteen laitoksen viimeisimmän lumikartan mukaan (päivitetty 17.12.13 klo 8) lumiraja oli vetäytynyt Suomenselälle, kuten eilen ounastelinkin. Lisäksi lumetonta oli jo aamulla myös Keski-Suomessa Äänekosken ja Viitasaaren välillä. Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan lumettomia paikkoja ovat tänään Etelä- ja Lounais-Suomen sekä länsirannikon lisäksi mm. Kauhajoki, Seinäjoki, Kauhava, Viitasaari, Jämsä ja Jyväskylä. Joutsassa on vielä 2 cm, Ähtärissä 4 cm, Alajärvellä 7 cm ja Multialla 8 cm lunta http://ilmatieteenlaitos.fi/. Joulun tienoilla saattaa olla edessä jopa harvinainen joulutulva.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 19.12.13 klo 16-20.12.13 klo 9 5 mm. Kyseisellä kylällä on joulukuussa 2013 20.12.13 klo 9 mennessä satanut vedeksi muutettuna yhteensä 35 mm eli 90 % koko joulukuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (39 mm). Nyt alkaa olla jo pienen kevättulvan mitoissa virtaamat.

      Näin mustaa joulua odotellessa voi muistella lämmöllä sitä faktaa, että Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa oli loppusyksyn 2013 ja talven 2013-2014 alun toistaiseksi pitkäkestoisin lumipeite aikavälillä 22.11 - 16.12.13 eli reilusti yli kolmen viikon ajan. Lumipeitteen paksuus em. aikana vaihteli päivästä ja sijainnista alueella riippuen 1-25 cm ihan Ilmatieteen laitoksen lumikarttojenkin mukaan. Enimmäkseen lumensyvyys oli tuona aikana 1-10 cm ja muutamana päivänä jopa 10-25 cm ihan Ilmatieteen laitoksen lumensyvyyskarttojenkin mukaan. Vertailun vuoksi voi mainita, että esim. Helsingissä lunta ei ole kertaakaan loppusyksyn 2013 ja talven 2013-2014 alkupuolen aikana ollut maassa 2 cm enempää eikä tuokaan ohut lumipeite ole vielä pääkaupungissa tämän syksyn ja talven aikana tähän mennessä pysynyt maassa edes päivääkään.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan itäisen puoliskon olisi tänään puolilta päivin voinut nimetä jääradaksi, koko lenkkipolun itäinen ja syrjäisempi puolisko oli melkein kokonaan peilijäässä. Muutenkin Seinäjoen kaupungissa oli aamupäivällä ja puolilta päivin tosi liukasta ainakin pienemmillä teillä.

    • Ajattelija616

      Joulukuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan on ainakin Seinäjoen Keski-Nurmossa ylittynyt 22.12.13 klo 15 mennessä jo 5 %. Täällähän onkin ihan lumetonta, mutta lumettomia paikkoja Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan ovat olleet 22.12.13 myös Jämsä, Jyväskylä, Joutsa ja Viitasaari. Tuossa hetki sitten kun katoin niin ainut paikka missä Keski-Suomen Ilmatieteen laitoksen mittauspisteistä oli vielä lunta oli Multia 7 cm:llä. Siellä on saman verran lunta kuin Alajärven Möksyssä, mikä on varmasti ainut Etelä-Pohjanmaan mittauspiste, missä vielä tällä hetkellä on lunta. Ähtärissä oli aamulla klo 8 vielä 3 cm mutta tuskin sielä enää lunta on. Jouluaaton vastaseks illaks ja yöks ennustettiin sekä Keski-Suomeen että Seinäjoelle räntää ja lunta ennen pakkaselle menoa ja räntäsadetta jouluaaton iltapäiväks ennen plussalle menoa että sekä täälä että sielä on yhtäläiset, tosin pienet mahdollisuudet saada edes osittain valkea joulu. Anyways, tulvariski kasvaa koko ajan.

    • Ajattelija616

      Musta joulu näyttää realisoituvan Etelä- ja Länsi-Suomen lisäksi myös suurimmassa osassa Keski-Suomea ja myös joillakin Itä-Suomen paikkakunnilla. Etelä-Suomi on kokonaan lumeton. Länsi-Suomessa lunta on ainoastaan Suomenselällä; Ähtärissä lunta oli kartan julkaisuhetkellä 2 cm, Keski-Suomen Multialla sitä on vieläkin 6 cm ja Alajärvellä 9 cm. Muutoinhan Keski-Suomen maakunnassa on 0 cm lumensyvyys ainakin Jämsässä, Jyväskylässä, Joutsassa ja Viitasaarella. Itä-Suomessa 0 cm lumensyvyyden omaavia paikkoja ovat tällä hetkellä Lieksa, Maaninka, Savonlinna, Varkaus ja Vesanto. Ja tulva- sekä vedenkorkeusvaroitukset Suomen ympäristökeskuksen sivuilla vain lisääntyvät.

    • Ajattelija616

      Seinäjoella sato 23.12.13 klo 21-23 sen verran lunta et maa muuttu valkoseks. Vaikka se sulaakin pois viimeistään jouluaaton iltapäivänä lämpötilan mennessä taas plussan puolelle ja räntäsateen tullessa, on sentään mahdollisuus siihen, että jouluaaton aamu on valkoinen. Monessa paikassa Etelä- ja Keski-Suomessa tällaista mahdollisuutta ei ole.

    • Ajattelija616

      Seinäjoella ja sen itäisellä esikaupunkialueella oli vielä jouluaattona aamupäivällä ja puolilta päivin jäljellä jonkin verran 23.12.13 klo 21-23 sataneita lumia, Maa oli siis jouluaattoaamuna 2013 Seinäjoella valkoinen eli joulua 2013 voisi näin pitää osittain valkosena.

    • Ajattelija oli oikeassa noista tulvista, Itse en niihin uskonut, koska ei ne sateet niin kovia olleet. Mutta haihdunta on olematonta ja lisäksi sulava lumi tuplaa sademäärää. Onhan tuo ollut jo pidempää märkää, noista se kertyy.

      Täällä Ylä-Savossa maat meni paljaaksi aukeilla paikoilla. En ihan siihenkään uskonut, kun 6.12 ensikerran mainitsin että haiskahtaa mustalta joululta etelään.
      Aattona oli vielä noin neljäsenttiä mutta joulupäivänä ei enää mitään.

    • Ajattelija616

      Mielenkiintosta et Ilmatieteen laitos anto kelivarotuksen lumi- tai räntäsateen takia kyl Keski-Suomeen muttei Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle vaikka niissäkin oli tänään samanlainen keli kuin Keski-Suomessa. Pohjanmaan maakunnassa oli tänään jopa lumisempi keli kuin Keski-Suomessa. Seinäjoen Kasperissa ja Seinäjoen keskustasta 10 km etelään sijaitsevalla Rengonkylälläkin maa oli valkoinen vielä iltapäivälläkin. Vähäkyrön Tervajoella ja Mustasaaren Raippaluodossa keli oli iltapäivällä suorastaan luminen.

      Tämän aamun lumikartasta (sateet olivat silloin vielä Etelä-Suomessa) puolestaan huomaa kuinka lumiraja oli Ilmatieteen laitoksen mukaan vetäytynyt 27.12.13 klo 8 Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen sekä Pohjois-Karjalaan. Kuopiossa, Ilomantsissa ja Nurmeksen Valtimossakin on jo lumetonta. Seinäjoen Keski-Nurmossa on joulukuussa 2013 27.12.13 klo 15 mennessä satanut vedeksi muutettuna yhteensä 61 mm eli 22 mm eli yli puolella eli tarkemmin sanottuna 56 % on jo ylittynyt koko joulukuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (39 mm).

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa on joulukuussa 2013 toissa päivän aamupäivään eli 28.12.13 klo 10 mennessä satanut vedeksi muutettuna yhteensä 66 mm eli 27 mm eli hieman yli 2/3-osaa eli tarkemmin sanottuna 69 % on jo ylittynyt koko joulukuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (39 mm). Myös Jyväskylän lentoasemalla oli 29.12.13 klo 8 mennessä satanut tässä kuussa 66 mm eli 19 mm eli melkein puolella eli tarkemmin sanottuna 40 % on jo ylittynyt koko joulukuun normisademäärä Jyväskylän seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (47 mm). Viimeksi mainitut tiedot löytyvät osotteen http://ilmatieteenlaitos.fi takaa.

      Kävin muuten lisäks kattomassa Suomen ympäristökeskuksen sivuilta, et tossa Seinäjoen kaupungin länsipuolella sijaitsevalla Kyrkösjärvellä on satanut tässä kuussa 26.12.13 mennessä 57 mm, Keski-Nurmosta linnuntietä 4 km itään sijaitsevalla Hirvijärvellä puolestaan on satanut samaan ajankohtaan mennessä tässä kuussa jo peräti 70 mm ja Äänekoskella Kuhnamolla on 26.12.13 mennessä satanut joulukuussa 2013 61 mm. Tuon Suomen ympäristökeskuksen maagisen päivämäärän, 26.12.13 jälkeen on ainakin Seinäjoen Keski-Nurmossa satanut tähän mennessä 9 mm. Onkin luultavaa, että Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen mittauspisteen Pelmaan kaikkien aikojen joulukuun sade-ennätys, 75 mm, saattaa mennä vuoden vaihteeseen mennessä vielä rikki. Suomen ympäristökeskuksen sadetietoja löytyy osotteen http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/gvaj2/vesitilanne.html takaa.

      Lumiraja se vaan vetäytyy yhä lähemmäs Oulua, Kajaania ja Kuhmoa. Tuoreimpia 0 cm lumensyvyyden omaavia paikkoja ovat Kajaanin lähellä sijaitseva Vieremä, Pohjois-Karjalassa itärajalla oleva Tohmajärvi sekä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevat Ylivieska ja Siikajoki. Yllättäen nämä tiedot löytyvät osotteen http://ilmatieteenlaitos.fi takaa ja sieltä kohdasta "Lumitilanne" sekä tietysti kirjoittamalla vuorotellen nämä paikkakunnat sivujen "Katso paikallissää"-kohtaan. Eipä ihme et Pohjois-Pohjanmaalla tulvat lienevät tällä hetkellä vaikeimmassa vaiheessa.

    • Ajattelija616

      Kävin tuossa hiljattain taas Suomen ympäristökeskuksen sivuilla ja huomasin, että melkein kaikilla Seinäjoen seudun vesistöillä saatetaan vuoden vaihteeseen mennessä ylittää Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen mittauspisteen Pelmaan kaikkien aikojen joulukuun sade-ennätys (75 mm). Kyrkösjärvellä oli 27.12.13 mennessä satanut tässä kuussa 69 mm, sekä Seinäjoen että Lapuan puolella sijaitsevalla Hirvijärvellä oli samaan ajankohtaan mennessä satanut joulukuussa 2013 jo peräti 80 mm ja lisäksi lähinnä Ilmatieteen laitoksen mittausasemaa Pelmaata sijaitsevalla Hanhikoskellakin oli 27.12.13 mennessä satanut tässä kuussa jo 77 mm. Eli todennäköisesti tämä joulukuu on jo realisoitunut kaikkien aikojen sateisimmaksi Seinäjoen seudulla tai ainakin niin käy viimeistään tänään aamulla, päivällä ja illalla, jolloin sateita tulee taas kaikissa olomuodoissa. Lisäksi huomasin Ilmatieteen laitoksen sivuilta, että Kainuun Sotkamossa ja Pohjois-Pohjanmaan Haapavedelläkin on jo lumetonta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen mittauspisteen, Pelmaan (n. 25 km Seinäjoen keskustasta luoteeseen) kaikkien aikojen joulukuun sade-ennätys vuodelta 1981 (75 mm) on entistä varmemmin joulu-tammikuun vaihteeseen mennessä rikkoutumassa. Lähinnä tuota Ilmatieteen laitoksen havaintoasemaa sijaitsevalla Hanhikoskella oli 28.12.13 mennessä satanut joulukuussa 2013 jo 80 mm. Tuohon samaan ajankohtaan mennessä oli Seinäjoen Keski-Nurmosta linnuntietä 4 km itään sijaitsevalla Hirvijärvellä satanut joulukuussa 2013 jo peräti 83 mm ja Seinäjoen kaupungin länsilaidalla sijaitsevalla Kyrkösjärvelläkin 75 mm. Joensuussakin on muuten jo lumetonta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi joulukuussa 2013 vedeksi muutettuna yhteensä 71 mm eli koko joulukuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (39 mm) ylittyi siellä näin ollen 32 mm eli 82 %. Kyseisellä kylällä satoi vuonna 2013 yhteensä 636 mm eli 96 mm eli 17 % enemmän kuin Seinäjoen seudulla normaalisti sataa koko vuoden aikana julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (542 mm). Joulukuu 2013 oli normaalia sateisempi myös muualla Väli-Suomessa ja länsirannikolla. Sen sijaan Helsingissä ja Vantaalla viime kuu oli normaalia kuivempi. Joulukuu 2013 oli Helsingissä muutenkin muuta maata kurjempi, koska se oli Hangon lisäksi ainut paikka, missä yhtenäinen lumipeite ei pysynyt maassa edes yhtä kokonaista päivää.

      Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa oli yhtenäinen, enimmäkseen 1-10 cm, joulukuun alussa muutaman päivän ajan jopa 10-25 cm paksuinen lumipeite aikavälillä 22.11-16.12.13 eli runsaan kolmen viikon ajan ihan Ilmatieteen laitoksen lumikarttojenkin mukaan. Vuosi 2013 oli normaalia sateisempi myös Maaningalla. Jyväskylässä viime vuosi oli sadeoloiltaan melko normaali. Monilla muilla paikkakunnilla vuosi 2013 oli normaalia kuivempi, erityisesti Vantaalla, missä vuoden normisademäärästä jäätiin 21 %.

    • Ajattelija616

      To 2.1.14 lumisade yritti valaista maisemaa ja olihan tosta lumesta jotain jäljellä vielä pe 3.1.14 aamupäivällä. Toivottavasti jatkossa tulee ihan kunnolla lunta. Kyl tää kaamos rupee jo pikku hiljaa syömään miestä kliseisesti sanoen. Pe 3.1.14 ja la 4.1.14 vastasena yönä yritti taas lumisade valasta maisemaa. Toivottavasti toi viimesin ennuste pitää paikkansa, eli se että torstaina lämpötila menee useamman asteen pakkasen puolelle ja pysyykin siellä pitkän aikaa ja se, että torstaina sataa useampi sentti lunta.

    • Ajattelija616

      Vähän se yritti toi viime öinen räntäsadekin valkasta maata.

    • Ajattelija616

      Sateinen marras-joulukuu sai aikaan sen, että pohjaveden korkeus nousi joulukuun puolivälissä lähimpänä Seinäjokea sijaitsevalla pohjaveden korkeuksia mittaavalla Alavuden Taipaleen mittausasemalla reilusti yli keskiarvon melkeinpä maksimilukemiin. Tämä kovin ihmeellinen asia selviää linkin http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/FIN/pohjavesi/LSU.htm takaa. Tuo Alavuden Taipalehan sijaitsee maanteitse mitattuna Seinäjoen keskustasta 43 km kaakkoon ja Seinäjoen Keski-Nurmosta 36 km eteläkaakkoon.

    • Ajattelija616

      Tänään pe 10.1.14 talvi teki paluun myös Pohjanmaalle pakkasen ja lumisateiden muodossa. Mielenkiintosta on, että Pohjanmaalle ei täksi päiväksi annettu kelivarotusta ollenkaan vaikka tiet ovat paikoin aika liukkaita ja lumisia. Itse asiassa Pohjanmaalla on monin paikoin iltapäivällä ollut melkein lumisempi keli kuin monissa kelivaroituspaikoissa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Tuntuu melkeinpä syrjinnältä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla Pelmaalla oli Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 10.1.14 klo 23.30 lumensyvyys 2 cm. Ironista sinänsä, että Pohjanmaalle ei annettu tuolle päivälle kelivaroitusta ja silti siellä oli monin paikoin luminen ja jäinen keli. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esim. Helsingissä, Jyväskylän lentoasemalla, Kuopion Savilahdessa, Porin rautatieasemalla, Savonlinnan Punkaharjun Laukansaaressa, Tampereen Härmälässä ja Turun Artukaisissa oli samaan aikaan lumensyvyys 0 cm vaikka nuo kaikki em. paikat sijaitsivat kelivaroitusalueella.

    • Ajattelija616

      Su 12.1.14 lunta oli jo miltei kaikkialla Suomessa. Ainoastaan paikoin etelärannikolla ja Keski-Suomessa oli kyseisenä päivänä klo 8 Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan lumetonta. Aikavälillä 11.1.14 klo 10-12.1.14 klo 15 Jalasjärvellä satoi 7 cm ja Seinäjoen Keski-Nurmossa 4 cm lunta. Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan Jalasjärvi ja Seinäjoki ovatkin 1-10 cm lumensyvyysalueella. Ilmatieteen laitoksen Pohjanmaan mittausasemilla lumensyvyys on tällä hetkellä Kauhajoella ja Kauhavalla 3 cm, Seinäjoen Pelmaalla 5 cm ja Vaasassa 6 cm. Helsinkiin saatiin nyt vasta ensilumi eli melkein kaksi kuukautta myöhemmin kuin Seinäjoen Pelmaalle.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan ympäristössä oli tänään lunta keskimäärin 3 cm, Pohjanmaan rannikkoseudulla ja Tampereen pohjoispuolella lumensyvyys oli aamulla jopa 10-25 cm. Sen sijaan jossain Ähtärin paikkeilla, Jyväskylän lounais- ja kaakkoispuolella, Kuopion luoteispuolella ja paikoin etelärannikolla on vielä lumettomiakin alueita.

    • jopa jopa

      Mittee se jopa-lumi on.Jahas 10-25 cm.

    • Ajattelija6161

      Kävin ke 15.1.14 klo 15 ja 16 aikoihin lenkillä Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan läntisellä puoliskolla. Siellä oli lumensyvyys em. aikana keskimäärin 4 cm. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla lumensyvyys oli 15.1.14 klo 19 tasan 5 cm. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Ilmatieteen laitoksen mukaan 0 cm lumensyvyyden omaavia alueita löytyy edelleen Ähtärin paikkeilta, Jyväskylän lounaispuolelta, Kuopion luoteispuolelta ja osasta etelärannikkoa. Sitä vastoin Vaasan saaristossa, Parkanon paikkeilla ja osassa Pohjois-Karjalaa on lunta 10-25 cm. Eli noi kolme em. seutua ovat tällä hetkellä Etelä- ja Keski-Suomen lumisimpia. Yksittäisistä Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista 0 cm lumensyvyys on tällä hetkellä edelleen Lohjalla, Maaningalla, Vesannolla, Viitasaarella ja Virolahdella.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 17.1.14 klo 9 lumensyvyys keskimäärin 3 cm eli saman verran kuin Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan itäisellä puoliskolla mutta sentin vähemmän kuin em. kuntoradan läntisellä puoliskolla. Pohjanmaalla vallitsee nurinkurinen tilanne siinä mielessä, että Ähtärin tienoilla on lumeton alue, Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla 5 cm lunta, Vaasassa 6 cm lunta ja Vaasan saaristossa lumensyvyys onkin 10-25 cm. Seinäjoen Keski-Nurmon ja Hallilanvuoren kuntoradan itäisen puoliskon tapaan 3 cm lumensyvyys löytyy Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan tällä hetkellä myös Vantaalta, Jyväskylästä, Kauhajoelta, Kauhavalta, Lappeenrannasta, Varkaudesta ja Kokkolasta.

      Hieman vähemmän lunta kuin Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Hallilanvuoren kuntoradan itäisellä puoliskolla eli 2 cm on tällä hetkellä Heinolassa, Lohjalla, Nurmijärvellä, Mikkelissä, Multialla, Kaarinassa, Viitasaarella ja Vesannolla. Maaningalla ja Virolahdella sen sijaan lumensyvyys on edelleen 0 cm.

    • Ajattelija616

      Etelä- ja Keski-Suomen lumitilanteessa on tapahtunut pieniä muutoksia; Ähtärin paikkeilla ja etelärannikolla ei ole enää lumetonta aluetta eli sielläkin on nyt vähintään sentin verran lunta. Ainut lumeton paikka etelärannikolla on itärajalla sijaitseva Virolahti. Etelä- ja Keski-Suomessa eniten lunta on nyt osassa Pohjois-Karjalaa, Vaasan saaristossa ja jossain Juvan paikkeilla eli 10-25 cm. Jyväskylän eteläpuolella ja Kuopion luoteispuolella on edelleen lumeton alue. Tuohon Kuopion luoteispuoleiseen alueeseen kuuluu lähinnä Maaninka. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla on edelleen 5 cm lunta samoin kuin Alajärvellä, Helsingin Kaisaniemessä, Jämsässä, Joutsassa, Karvialla, Hyvinkäällä, Hattulassa, Savonlinnassa ja Porvoossa.

      Sentin vähemmän lunta kuin Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla eli siis 4 cm on tällä hetkellä Kokemäellä, Turussa ja Kemiössä. Sen sijaan yli 5 cm lumensyvyys vallitsee tällä hetkellä Etelä- ja Keski-Suomesta puhuttaessa Helsingin Kumpulassa, Porissa, Tampereella ja Vaasassa (6 cm); Juupajoella (7 cm); Lieksassa ja Valtimossa (8 cm); Kankaanpäässä ja Tohmajärvellä (9 cm); Ilomantsissa ja Vieremällä (12 cm); Juualla (13 cm) sekä Rautavaaralla (14 cm). Nämä kaikki tässä viestissä mainitut lumensyvyydet löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta samoin kuin aamuun asti myös lumitilannekartta ajalta 18.1.14 klo 8.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli muuten 18.1.14 klo 22 jo 23 astetta pakkasta. Pohjois-Karjalan osalta anomaalisin tilanne vallitsee tällä hetkellä varmasti Joensuussa, missä lunta on "vain" 3 cm. Onhan se tietysti paljon vähemmän kuin muualla Pohjois-Karjalassa.

    • tiede ja mies

      Se on hyvä se,että vähän lunta.Siihen aikaan kun minä näitä asioita mietin,niin lumettomassa maassa ei pakkanen paljon miinus -20 asteen kylmemmälle puolelle mene.
      Silloin kun Sallassa eka kerran rikottiin -50 C raja (Naruska -50,5),niin siellä oli reilusti lunta.Sen sijaan Sodankylä oli lähes lumeton ja pakkanen jäi lieväksi.Jos Sodankylässä olisi ollut 30-40 cm lunta tuolloin,niin -55 C olisi ollut kevyttä kamaa.

    • salpausselällä meillä pohjavesi laatuluokkaa a

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 21.1.14 klo 9-16 2 cm lunta. Aikavälillä 12.1.14 klo 21-21.1.14 klo 16 siellä oli satanut 5 cm lunta. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla lumensyvyys on tällä hetkellä 6 cm, samoin kuin Helsingin Kaisaniemessä, Hyvinkäällä, Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Karvialla, Kauhavalla, Kemiössä, Kokemäellä, Porissa, Porvoossa ja Varkaudessa. Eli Seinäjoen Pelmaan lisäksi 12 muullakin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla on nyt 6 cm lunta. Sentin vähemmän lunta kuin Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisessa mittauspisteessä eli 5 cm löytyy tällä hetkellä Heinolasta ja Turusta.


      Neljän sentin lumensyvyys puolestaan löytyy tällä hetkellä seuraavilta havaintoasemilta:

      - Jomala

      - Kauhajoki

      - Kouvolan Anjala ja Utti

      - Lappeenranta

      - Mikkeli

      - Multia

      - Vantaa

      - Vesanto

      - Viitasaari


      3 cm lunta on tällä hetkellä näillä Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla:

      - Kokkola

      - Maaninka

      - Lohja

      - Nurmijärvi


      Kahden sentin lumipeite sen sijaan on tällä hetkellä ainoastaan Kaarinassa ja Virolahdella. Harvinaislaatuista on, että Suomen ohuimman lumipeitteen Etelä- ja Keski-Suomessa omaa tällä hetkellä yleensä niin runsasluminen Ähtäri ainoastaan 1 cm lumikerroksella.


      7 cm lumensyvyys puolestaan vallitsee tällä hetkellä seuraavissa mittauspisteissä:

      - Joensuu

      - Jokioinen

      - Joutsa

      - Helsingin Kumpula

      - Savonlinna

      - Somero


      Alajärvellä ja Juupajoella on nyt 8 cm lunta. 9 cm lumensyvyys sen sijaan löytyy näiltä havaintoasemilta:

      - Kankaanpää

      - Kuopio

      - Tampere

      - Tohmajärvi

      - Vaasa


      Etelä- ja Keski-Suomen suurimmat lumensyvyydet löytyvät Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Lieksassa ja Valtimossa lunta on 10 cm, Ilomantsissa ja Juualla 14 cm, Vieremällä 15 cm sekä Rautavaaralla 18 cm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan läntisen puoliskon ympäristössä oli 23.1.14 klo 11 lumensyvyys keskimäärin 5,4 eli pyöristettynä 5 cm. Saman verran lunta on myös mm. Jyväskylän lentoasemalla. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla oli 23.1.14 klo 17.30 lunta 6 cm. Lumensyvyys on 10-25 cm Vaasan saariston lisäksi nyt myös muuallakin Pohjanmaan maakunnan rannikkoseudulla.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen virallisella Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla lumensyvyys nousi 24.1.14 klo 2.10 7 cm:iin.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan itäisen puoliskon ympäristössä oli 26.1.14 klo 17 keskimäärin 6,1 eli pyöristettynä 6 cm lunta. Täsmälleen sama lumensyvyys eli siis 6 cm oli 26.1.14 klo 19.40 Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan myös Haapavedellä, Helsingin Kaisaniemessä, Hyvinkäällä, Joutsassa, Karvialla, Porvoossa, Seinäjoella, Somerolla ja Turussa.

    • Ajattelija616

      Lumitilanne elää jonkin verran vaikkei lunta pahemmin sataisikaan varsinkin, kun Etelä- ja Keski-Suomessa tämä lumipeite koostuu kokonaan pöllyävästä pakkaslumesta. Viimeisimmän Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan suurimmassa osassa Etelä- ja Keski-Suomea lumensyvyys on edelleen 1-10 cm. Vain Vaasan saaristossa, Tampereen pohjoispuolella, Juvan paikkeilla ja osassa Pohjois-Karjalaa on lunta 10-25 cm.

      MTV:n sääsivujen lumitilanneanimaation mukaan lumensyvyys oli myös Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa 5-10 cm aikavälillä 24-25.1.14 ja tänään 27.1.14. http://www.mtv.fi/saa/index.shtml/suomi/pohjanmaa#lumitilanne

      Samaisten sääsivujen mukaan Keski-Suomestakin löytyy alueita, joilla lumensyvyys ei ole tammikuussa 2014 kertaakaan käynyt 5 cm yläpuolella. http://www.mtv.fi/saa/index.shtml/suomi/keskisuomi#lumitilanne

      Sitten seuraa pitkä luettelo. Kyse on useimpien Etelä- ja Keski-Suomessa sijaitsevien Ilmatieteen laitoksen virallisten mittausasemien lumensyvyyksistä 27.1.14 klo 16.50. Missäänhän Suomessa ei enää 0 cm lumensyvyyksiä ole, Suomen vähälumisimmat Ilmatieteen laitoksen mittausasemat sijaitsevat tällä hetkellä Kokkolan Hollihaassa ja Ähtärin Myllymäellä, niissä molemmissa lumensyvyys on ainoastaan 2 cm. Eikä Oulun edustalla sijaitsevassa Hailuodossa, Turun naapurissa Kaarinassa, Pohjois-Savon Maaningalla ja Vesannollakaan ole tällä hetkellä lunta kuin 3 cm.


      4 cm lumensyvyys puolestaan löytyy tällä hetkellä seuraavilta havaintoasemilta:

      - Kauhava

      - Lappeenranta

      - Lohja

      - Maarianhamina

      - Nurmijärvi

      - Viitasaari


      5 cm lunta on tällä hetkellä näillä mittausasemilla:

      - Haapavesi

      - Kauhajoki

      - Kokemäki

      - Multia

      - Porvoo

      - Virolahti


      6 cm lumensyvyys sen sijaan löytyy näiltä havaintoasemilta:

      - Helsingin Kaisaniemi

      - Hyvinkää

      - Jyväskylä

      - Karvia

      - Mikkeli

      - Seinäjoki

      - Turku

      - Vantaa


      Tällä kertaa 7 cm lumensyvyys oli yleisin lukema Etelä- ja Keski-Suomen mittausasemilla:

      - Heinola

      - Jokioinen

      - Helsingin Kumpula

      - Kemiö


      - Kouvolan Anjala ja Utti

      - Pori

      - Savonlinna

      - Somero

      - Vaasa

      - Varkaus


      8 cm lunta oli puolestaan näillä havaintoasemilla:

      - Alajärvi

      - Hämeenlinna

      - Joensuu

      - Joutsa

      - Kuopio

      - Salo

      - Tampere

      - Ylivieska


      Juupajoella, Jämsässä ja Lieksassa vallitsee tällä hetkellä 9 cm lumensyvyys. Kankaanpäätä lukuun ottamatta Etelä- ja Keski-Suomen suurimmat lumensyvyydet löytyvät tällä hetkellä Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta:

      - Tohmajärvi (10 cm)

      - Kankaanpää ja Valtimo (11 cm)

      - Ilomantsi (14 cm)

      - Juuka ja Vieremä (15 cm)

      - Rautavaara (17 cm)

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 1.2.14 klo 1-8 8 cm lunta. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla lumensyvyys olikin 1.2.14 klo 10.50 noussut 13 cm:iin, kun se vielä tammikuun 2014 viimeisenä päivänä oli ainoastaan 6 cm, eli sielläkin lumensyvyys rapiasti kaksinkertaistui päivässä. Pohjois-Savon Maaningalla on sen sijaan vieläkin ainoastaan 6 cm lunta. Muita melko yllättäviä paikkakuntia Etelä- ja Keski-Suomessa, jossa tilastojen mukaan pitäisi olla enemmän lunta kuin Seinäjoella mutta niissä on nyt silti vähemmän lunta kuin Seinäjoella ovat seuraavat Ilmatieteen laitoksen havaintoaseman sisältävät kunnat:
      - Hailuoto Ojakylä (7 cm)
      - Jyväskylä lentoasema (9 cm)
      - Mikkeli lentoasema (9 cm)
      - Vesanto Sonkari (8 cm)
      - Viitasaari Haapaniemi (8 cm)
      - Virolahti Koivuniemi (4 cm)

    • Ajattelija616

      Seinäjoen keskustasta 7 km itään oli 2.2.14 klo 16 lumensyvyys keskimäärin 11 cm. Tämä oli siis juuri ennen illan lumisateita, joiden yhteydessä Seinäjoen Kasperissakin satoi klo 16-22 kolme senttiä lunta. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisessa mittauspisteessä oli illan lumisateiden jälkeen lumensyvyys 14 cm. Sama 11 cm lumensyvyys kuin Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella oli klo 16 löytyi myös seuraavilta Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta 3.2.14 klo 0.10 eli lumisateiden jälkeen:
      - Jyväskylä
      - Karvia
      - Kauhava
      - Lappeenranta
      - Savonlinna

      Monilla Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla lunta oli 3.2.14 klo 0.10 vähemmän kuin Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella oli edeltävänä iltapäivänä. Seuraavissa paikoissa lunta oli 10 cm:
      - Hailuoto
      - Kaarina
      - Mikkeli
      - Vesanto
      - Viitasaari

      Porvoossa ja Kokkolassa lunta oli 10 minuuttia keskiyön jälkeen 9 cm ja Maaningalla ainoastaan 8 cm. Ähtärissä lunta oli 2.2.14 klo 8 ainoastaan 6 cm, mutta toki se oli tietysti paljon ennen alkuillasta alkaneita lumisateita. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla lumensyvyys oli tosiaan lumisateiden myötä 3.2.14 klo 0.10 noussut 14 cm:iin ja näin kävi monella muullakin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla:
      - Hyvinkää
      - Kokemäki
      - Nurmijärvi
      - Somero
      - Vaasa
      - Varkaus

      Näillä Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla lumensyvyys oli 3.2.14 klo 0.10 pienempi kuin Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella havaintoasemalla:
      - Alajärvi (12 cm)
      - Heinola (12 cm)
      - Lieksa (12 cm)
      - Turku (12 cm)
      - Joutsa (13 cm)
      - Multia (13 cm)

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan 3.2.14 klo 8 myös Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa lumensyvyys oli 10-25 cm. Lumensyvyys oli samaisen lumikartan mukaan 1-10 cm ainoastaan paikoin Varsinais-Suomessa; Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajamailla; paikoin Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kuopion luoteispuolella. Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla lumensyvyys oli 3.2.14 klo 18.30 suojasäästä huolimatta vielä 13 cm, samoin kuin Heinolassa, Joutsassa, Nurmijärvellä ja Porissakin. Multialla, Vaasassa ja Savonlinnassa lunta oli 3.2.14 klo 18.30 sentin vähemmän kuin Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella havaintoasemalla eli siis 12 cm.

      2 cm Seinäjokea vähemmän lunta eli siis 11 cm löytyi 3.2.14 klo 18.30 näiltä mittausasemilta:

      - Hailuoto

      - Jyväskylä

      - Kaarina

      - Karvia

      - Kokemäki

      - Lappeenranta

      - Mikkeli

      - Vesanto

      - Viitasaari


      9 cm lumensyvyys vallitsi 3.2.14 klo 18.30 Porvoossa ja Turussa. Haapavedellä, Kauhajoella, Kokkolassa ja Maaningalla lunta oli tuohon aikaan 8 cm. Ähtärissä lunta on nyt 7 cm ja jumbosijan manner-Suomen lumensyvyyksissä saa tällä kertaa Virolahti 3 cm lumensyvyydellä. Jomalassa lunta ei ole enää ollenkaan, mutta sehän onkin Ahvenanmaalla.

    • Ajattelija616

      MTV:n sääsivuilla kun klikkaa kohtaa "Lumitilanne", aukeaa päiväkohtainen lumitilanneanimaatio. Animaation kuluessa voi klikata jotain maakuntaa, niin silloin voi nähdä tarkemmin lumitilanteen kehittymisen esimerkiksi Seinäjoen ympäristössä. Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa on aikavälillä 2-4.2.14 ollut ko. animaation mukaan lunta 10-25 cm. Ja nyt kun lämpötila meni 4.2.14 illalla nollaan puolitoista päivää kestäneen suojasään jälkeen ja yöllä pakkasen puolelle, muuttui jäljellä oleva lumi teräslumeksi.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan läntisen puoliskon miljöössä oli 9.2.14 klo 17 puoltoista vuorokautta kestäneestä suojasäästä sekä vesi- ja räntäsateista huolimatta vielä keskimäärin 7,1 eli pyöristettynä 7 cm lumensyvyys.

    • Ajattelija616

      Maan oltua 10.2.14 melkeinpä musta, tuli 11.2.14 klo 7-8 hieman väliaikasta valosuutta peliin, mikä näkyi myös tämän päivän Ilmatieteen laitoksen lumikartassa. Ainoastaan jossain Jalasjärven paikkeilla sekä Turun, Porin ja Sastamalan välillä oli tuolloin täysin lumetonta.

    • Ajattelija616

      11.2.14 klo 7-8 satanut lumi suli pois kokonaan eilen. 12.2.14 aamupäivän aikana luonto yritti tarjota taas hieman valoa eli häilyvä meininki jatkuu.

    • Ajattelija616

      13.2.14 klo 4-6 Seinäjoen Kasperissa ja Keski-Nurmossa sato 2 cm lunta. Samana päivänä myös Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla ja Kauhajoella sato 2 cm lunta, Kauhavalla ja Vaasassa lunta sato 3 cm. Sen sijaan Lounais-Suomessa Porin ja Turun, Porin ja Vammalan, Rauman ja Huittisten sekä Turun ja Jokioisten välillä on tänään ollut täysin lumetonta.

    • Ajattelija616

      Ystävänpäivän aamuna armon vuonna 2014 sato taasen pari senttiä lunta. Lumettomia alueita 15.2.14 klo 8 olivat Etelä-Pohjanmaalla ainoastaan Jalasjärven ja Kauhajoen seutu sekä hieman suurempi alue Satakunnan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakuntien alueella. Tuon em. lumettoman alueen raja kulki Porista Tampereen eteläpuolelle ja siitä Kanta-Hämeeseen josta raja kääntyi Turkuun.

      • Ajattelija616

        Jälleen kerran sato pari senttiä lunta. Lumeton alue sijaitsi aamulla Lounais-Suomessa ulottuen Raumalta lähelle Poria, puoleen väliin Tamperetta ja lähelle Turkua.


    • Ajattelija616

      Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla oli hetki sitten eli 16.2.14 klo 22.10 lumensyvyys vielä 3 cm koko päivän kestäneestä suojasäästä sekä räntä- ja vesisateista huolimatta.

    • Ajattelija616

      Pitkästä suojasääjaksosta sekä räntä- ja vesisateista huolimatta Ilmatieteen laitoksen virallisella Seinäjoen mittausasemalla oli 18.2.14 klo 5.50 lumensyvyys edelleen 3 cm.

    • Ajattelija616

      Kyllähän tää aika outo talvi on ollu. Pitkästä aikaa on sentään päivälläkin pakkasta. Muttei tää Etelä- ja Keski-Suomen lumitilanne hääppönen oo.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa oli 22.2.14 klo 9 lumensyvyys keskimäärin 10,8 eli pyöristettynä 11 cm. Sama 11 cm lumensyvyys oli aamulla myös Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla ja Kasperissa tuo 11 cm lumensyvyys vallitsi vielä klo 15 kolme tuntia kestäneestä suojasäästä huolimatta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradan itäisen puoliskon miljöössä 23.2.14 klo 17 oli yli vuorokauden kestäneestä suojasäästä ja vesisateista huolimatta lumensyvyys vielä keskimäärin 5,25 cm eli pyöristettynä 5 cm. Kasperissa lunta oli 23.2.14 klo 18 enää 4 cm. Vertailun vuoks mainittakoon, että Helsingin Kaisaniemessä oli 23.2.14 iltapäivällä jo täysin lumetonta, eikä kelikamerakuvien perusteella enää Valkeakoskella ja Pälkäneelläkään lumella juhlita.

    • Ajattelija616

      Lumettomuus valtaa alaa myös Keski- ja Itä-Suomessa, missä se on helmikuun lopulla todella harvinaista. Kelikamerakuvat Etelä-Savosta Mäntyharjulta, Keski-Suomesta Jämsän Himokselta ja Keski-Suomesta Saarijärven Humpista olivat tänään ma 24.2.14 myöhään iltapäivällä jo miltei täysin lumettomia.

    • Ajattelija616

      Tänään on vahvistunut se fakta, että Keski- ja Itä-Suomikaan ei ole turvassa lumettomuudelta. Nimittäin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista Heinolassa, Kouvolan Anjalassa, Jämsässä ja jopa Pohjois-Karjalan Lieksassa oli lumensyvyys tänään ti 25.2.14 klo 19 pudonnut 0 cm:iin. Lappeenrannan Lepolassahan lumetonta on ollut jo eilen ma 24.2.14 klo 18.40.

    • Ajattelija616

      Uusin lumeton paikka Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista on Valtimon kirkonkylä Pohjois-Karjalassa, siellä lumensyvyys oli 26.2.14 klo 16.20 laskenut 0 cm:iin. Melko lumettomia paikkoja olivat 26.2.14 iltapäivällä kelikamerakuvien perusteella myös Puuppola Jyväskylän ja Äänekosken välillä, Taimoniemi lähellä Viitasaarta sekä Arrakoski Padasjoella.

    • Ajattelija616

      Myös Keski- ja Itä-Suomessa alkaa olla monissa paikoissa jo ihan lumetonta. Näin kelikamerakuvien perusteella ainakin Pekkalassa Heinolan ja Jämsän välillä, Äänekosken Hirvaskankaalla Huutokauppakeisarin mailla, Mikkelissä ja Mäntässä.

    • Ajattelija616

      Epämääränen talvi 2013-2014 päätty epämääräseen säähän; aamulla oli ohut lumikerros maassa. 28.2.14 klo 8 ilmestyneessä Ilmatieteen laitoksen lumikartassa näkyy selvästi Etelä- ja Länsi-Suomen sekä Jyväskylän seudun lumettomuus.

    • Ajattelija616

      Myös Jyväskylästä n. 40 km Kuopioon päin sijaitsevalla Hankasalmella ja Kouvolan lähellä sijaitsevassa Jaalassa oli tänään la 1.3.14 iltapäivällä kelikamerakuvien mukaan lumetonta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 3.3.14 klo 5-11 6 cm lunta. Seinäjoen Kasperissa oli muutaman tunnin kestäneestä suojasäästä ja räntäsateesta huolimatta 3.3.14 klo 16 lumensyvyys vielä 4 cm. Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan kaikkialla Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja itäisellä esikaupunkialueella oli 3.3.14 klo 8 lumensyvyys 1-10 cm.

    • Ajattelija616

      Lumi pysyy nyt maassa näkyviin pitempään kuin pitkään aikaan. Seinäjoen Kasperissa oli tänään ti 4.3.14 klo 7 lumensyvyys eilispäivän suojakelistä huolimatta vielä 3 cm. Sama 3 cm lumensyvyys vallitsi vielä 4.3.14 klo 18.40 myös Kauhajoella, Kauhavalla, Lieksassa ja Valtimossa. Tuoreimman Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan kaikkialla Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja itäisellä esikaupunkialueella oli 4.3.14 klo 8 lumensyvyys vielä 1-10 cm. Porvoossa ja Tampereella lunta on enää 2 cm. Sen sijaan Heinolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Jokioisilla, Kokemäellä, Kouvolan Anjalassa, Lappeenrannassa, Lohjalla, Porissa, Salossa, Turussa ja Vantaalla on taas täysin lumetonta. Tosin jo eilen aamulla Helsingissä satoi vettä ja oli lämpötila plussan puolella kun Seinäjoella vielä satoi lunta nollakelissä joten Helsingissä ei eilen kyllä saatukaan edes lunta maahan ollenkaan.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Kasperissa oli 5.3.14 klo 7 parin päivän suojasäästä huolimatta lumensyvyys vielä 2 cm. Kauhajoella ja Kauhavalla oli 5.3.14 klo 6.30 lumensyvyys 3 cm.

    • Ajattelija616

      Finaalissa ovat lumet myös osassa Itä-Suomea, jossa tähän vuoden aikaan lunta pitäs olla puolisen metriä. Näin ainakin kelikamerakuvien mukaan jo eilen 6.3.14 alkuillasta keskellä Savoa Joroisilla ja tänään 7.3.14 alkuillasta Pertunmaalla Etelä-Savossa.

    • hihtäjä itämaan

      Älä sie unta tyttö nää,sillä lunta vielä tupsahtaa koko maahan ennen jussinpäivää.Ei ole vielä kesä Seinäsjoellakaan saletisti vaikka kuinka mittaat.

    • Ajattelija616

      Se on taas sit Ilmatieteen laitoksen sivujen ja kelikamerakuvienki perusteella Jyväskylässäkin lumetonta. Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan lumetonta oli niin ikään tänään la 8.3.14 klo 14.30 myös Pohjois-Karjalassa Lieksassa sekä Pohjois-Savossa Maaningalla ja Vesannolla. Myös Savonlinnassa ja Viitasaarella oli iltapäivällä lumet kelikamerakuvien mukaan aika finaalissa.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella satoi helmikuussa 2014 vedeksi muutettuna yhteensä 35 mm eli 12 mm eli 52 % eli puolet enemmän kuin Seinäjoen seudulla sataisi koko helmikuun aikana pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (23 mm). Maaliskuussa 2014 kyseisellä Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella on 8.3.14 klo 8 mennessä satanut jo 15 mm eli 58 % eli reilusti yli puolet koko maaliskuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (26 mm). Monilla muun Suomen paikkakunnilla ei helmikuun normisademäärä edes ylittynyt.

    • Ajattelija616

      Lumiraja vetäytyy koko ajan idemmäs ja pohjoisemmaksi. Tänään ma 10.3.14 iltapäivällä oli Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan lumetonta jo Mikkelissä ja Varkaudessakin. Lisäksi lumetonta oli tänään iltapäivällä kelikamerakuvien mukaan myös Äänekosken Petomäessä, lähellä Kuopiota, Simpeleellä, Parikkalassa ja Punkaharjulla. Eli itärajakin on lumeton Etelä-ja Pohjois-Karjalan maakuntien rajalle saakka. Tilastojen mukaanhan em. alueilla pitäisi tähän aikaan vuodesta olla lunta puolisen metriä.

    • Ajattelija616

      Lumettomat paikat Suomessa sen ku lisääntyvät; tänään ti 11.3.14 iltapäivällä oli Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 0 cm lumensyvyys Viitasaarella, Savonlinnassa ja Sotkamossa. Katsoin julkaisusta "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" että paljonko noissa paikoissa pitäisi tähän aikaan vuodesta tarkalleen olla lunta. Noh, Viitasaarella pitäisi näihin aikoihin olla lumensyvyys pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan 45 cm, Savonlinnassa 46 cm ja Sotkamossa 53 cm. Että melko poikkeuksellinen tää maaliskuu on tähän mennessä Keski- ja Itä-Suomessa sekä paikoin myös Kainuussakin ollut.

    • Ajattelija616

      Nyt on Pohjois-Savon pääkaupungissa Kuopiossakin lumensyvyys 0 cm Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan. Myös Kuopion ja Kajaanin välillä sijaitsevalla Vieremällä (Iisalmen kupeessa) oli lumensyvyys tänään to 13.3.14 iltapäivällä 0 cm. Kuopiossahan pitäisi pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan olla lunta tähän aikaan vuodesta 55 cm ja Vieremällä 67 cm.

    • Ajattelija616

      Lumiraja on Suomessa vetäytynyt jo linjalle Oulu-Kajaani-Joensuu. Eli koko Etelä- ja Keski-Suomi on jo täysin lumeton lukuunottamatta Pohjois-Karjalaa ja pientä aluetta Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajamailla eli siis Suomenselkää. Kyllä Joensuun lähelläkin on jo melko lumetonta ainakin Pyhäselän kelikameran mukaan. Huomenna 15.3.14 lunta saattaa olla taas Etelä-Suomessakin ja su 16.3.14 sekä ens viikon ti 18.3.14 Väli-Suomessakin.

    • Ajattelija616

      16.3.14 klo 4-8 Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 7 cm lunta. Lumi satoi kuitenkin kovan tuulen kanssa, joten lumensyvyys oli siellä 16.3.14 klo 12 keskimäärin 3 cm.

    • Ajattelija616

      MTV ja Foreca olivat taas pitkästä aikaa onnistuneet sössimään lumensyvyyskartan! Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja sen itäisellä esikaupunkialueella ei todellakaan ole 16.3.14 ollut lumetonta niin kuin he lumikartassaan väittävät! Itäisellä esikaupunkialueella oli 16.3.14 klo 12 lumensyvyys keskimäärin 3 cm ja Seinäjoen Kasperissakin oli parkkipaikalla auringonpaisteessakin auraamattomassa, koskemattomassa ja kinostumattomassa paikassa lumensyvyys 2 cm vielä 16.3.14 klo 15. Ovatko MTV:n ja Forecan ihmiset niin hölmöjä kuvitellessaan, että jos Pelmaalla (25 km Seinäjoen keskustasta) ja Kauhavalla (40 km Seinäjoen keskustasta) on lumetonta, niin totta kai silloin on muka lumetonta myös koko Seinäjoen alueella? Minulla on useita todisteita siitä, että Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella, Nurmossa ja itäisellä Seinäjoella on tänään su 16.3.14 ollut ihan yhtenäinen lumipeite! Sitten he toisaalta väittävät kartassaan, että Savonlinnassakin on yhtenäinen lumipeite, vaikka siellä satoi appiukkoni mukaan eilen vain sentin verran lunta ja sekin oli tänään sulanut. Onhan myös Savonlinnan Punkaharjun Laukansaaressa lumensyvyys 0 cm Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan.

    • Antitunaroija

      Ilmatieteen laitos oli sortunut samaan kuin MTV ja Foreca 16.3.14, eli 17.3.14 lumikartta oli väärin laadittu! Sen mukaan muka Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja sen itäisellä esikaupunkialueella on täysin lumetonta, vaikka minulla on lukuisia todisteita siitä että noilla alueilla oli 16.3.14 ja on vielä 17.3.14 lunta. Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella oli 16.3.14 3 cm ja Seinäjoen Kasperissa 2 cm lunta, nytkin täällä Kasperissa oli vielä 17.3.14 klo 13 kahden sentin yhtenäinen lumipeite. Ollaanko Ilmatieteen laitoksellakin niin idiootteja, että kuvittelevat, että jos Pelmaalla (25 km Seinäjoen keskustasta) ja Kauhavalla (40 km Seinäjoen keskustasta) on lumetonta, niin täytyy myös muualla Seinäjoella olla lumetonta? Saisivat mennä itseensä!

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 18.3.14 klo 8-18 muutama sentti eli tarkemmin sanottuna 8 cm lunta. Seinäjoen Kasperissa olikin 18.3.14 klo 21 lumensyvyys 11 cm. Myös vielä 17.3.14 lumettomilla Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä ja Pelmaalla saatiin 18.3.14 lumipeite. Entisen Ylistaron kunnan alueella sijaitsevalla Pelmaalla lumensyvyys oli 18.3.14 klo 14.20 Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 6 cm. Myös Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä oli tuo sama 6 cm lumensyvyys 18.3.14 klo 22.30. Vertailun vuoksi voisi mainita, että 18.3.14 vielä illallakin oli suurimmassa osassa Satakuntaa ja Itä-Suomea lumetonta. Helsinkiläisetkään eivät voi enää kerskailla lumella, kun Helsingin Kaisaniemessä lunta oli 18.3.14 illalla 4 cm eli huomattavasti vähemmän kuin Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 19.3.14 klo 5-10 6 cm lunta. Kun otetaan huomioon, että siellä satoi eilen 18.3.14 klo 8-18 8 cm lunta eli tämän ja eilisen päivän lumikertymä on siis 14 cm, on se suurin lumikertymä kyseisellä kylällä kahden päivän aikana joulukuun alun jälkeen. Ilmatieteen laitoksen lumikartassa oli tänään 19.3.14 klo 8 lumetonta ainoastaan Satakunnassa, paikoin Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Kauhajoella.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 19.3.14 klo 11-21 2 cm lunta ja 20.3.14 klo 15-18 siellä satoi 3 cm lunta. 20.3.14 klo 21 Seinäjoen Kasperissa oli lumensyvyys 13 cm. Entisen Ylistaron kunnan keskustan lähellä sijaitsevalla Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla Pelmaalla (25 km Seinäjoen keskustasta Vaasaan) oli 20.3.14 klo 20.30 lumensyvyys 8 cm. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esim. Savonlinnan Punkaharjun Laukansaarella ja Varkauden Kosulanniemessä oli lumensyvyys 20.3.14 illallakin vielä 0 cm. Noiden paikkojen lisäksi lumetonta oli 20.3.14 klo 8 myös Mikkelissä, Kauhajoella ja Satakunnassa.

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan Seinäjoen Pelmaan lumensyvyys oli 20.3.14 klo 23.30 tasan 10 cm. Näin ollen siellä oli tuolloin 3 cm vähemmän lunta kuin 30 km kaakompana sijaitsevassa Seinäjoen Kasperissa, jossa siis oli 20.3.14 klo 21 lumensyvyys 13 cm. Vielä 21.3.14 klo 6.30 Seinäjoen Pelmaalla oli muutaman tunnin suojasäästä ja vesisateesta huolimatta 7 cm lunta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esim. Savonlinnan Punkaharjun Laukansaaressa ja Varkauden Kosulanniemessä oli samaan aikaan ainoastaan 4 cm lunta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Kasperissa oli 21.3.14 klo 8 vielä 13 cm lunta ja Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan myös 30 km Kasperista luoteeseen sijaitsevalla Seinäjoen Pelmaallakin lunta oli 21.3.14 klo 7 vielä 7 cm. Aamun rankat vesisateet sulattivat hetkessä kaikki lumet pois. Lumetonta on tosin tällä hetkellä jo suurimmassa osassa Etelä- ja Keski-Suomea kun vielä aamulla klo 8 lumetonta oli Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan ainoastaan Satakunnassa ja Suupohjan seudulla. Tällä hetkellä 0 cm lumensyvyys vallitsee Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan mm. Helsingissä, Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Kuopiossa, Lieksassa, Maaningalla, Mikkelissä, Porvoossa, Savonlinnassa, Tampereella, Valtimossa, Vantaalla, Varkaudessa ja Virolahdella.

    • Kuntoratapoliitikko

      Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradalla oli 22.3.14 klo 17 jo muuten ihan lumetonta, mutta muutamassa kohtaa lenkkipolulla ja sen ympäristössä oli vielä jäätä ja yhdessä kohtaa jopa 4 cm luntakin. Mutta kuten Ilmatieteen laitoksen lumikartasta 22.3.14 klo 8 näkyy, oli Etelä- ja Keski-Suomi jo aamulla suurimmaksi osaksi lumeton. 22.3.14 oli Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan lumetonta eilen 21.3.14 lueteltujen paikkojen lisäksi jo mm. Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Ilomantsissa, Jokioisilla, Kouvolassa, Lohjalla, Salossa, Sotkamossa, Turussa ja Vesannolla. Myös kelikamerakuvat Joensuun ja Ilomantsin väliltä sekä Savonlinnasta ovat lumettomia.

    • moloskista vaan

      Ko sie olet niin kova tietäjä,niin sanoppa se kuinka on pohjavesitilanne Seinäsjoen eskaupungeissa ens joulukuun 25 päivä klo 12:30.Veikkaan että metrillä menee pielleen.

    • Ajattelija616

      MTV:llä oli taas selvää tarkoitushakuisuutta artikkelissa "Pohjanmaa tällä hetkellä maailman pohjoisin lumeton alue". Johtuisiko siitä, että kukaan heidän meteorologeistaan ei ole pohjalaistaustainen ja näin kyseistä aluetta on helppo kupata. Heidän kahden savolaistaustaisen meteorologinsa ansiosta Itä-Suomen vielä harvinaisempaa lumettomuutta maaliskuussa ei artikkelissa käsitelty millään tavalla. Vaikka Suomen itäpuoliskolla on Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista lumettomia myös Sotkamon Kuolaniemi ja Valtimon kirkonkylä, jotka sentään ovat yhtä pohjoisessa kuin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan raja, missä lumipeitteen raja tällä hetkellä kulkee. Valtimon kirkonkylässä lunta pitäisi kuitenkin tähän aikaan vuodesta olla 55 cm ja Sotkamossakin 48 cm.

    • odiosiojisoji

      En tiedä tuosta tarkoitushakuisuudesta. Jos sotkamossa on yksi havaintoasema lumettomana, mutta ympäristössä on lunta.. ei se anna kyllä lumeton vaikutelmaa.
      Pohjanmaa on suuri yhtenäinen alue joka on lumettona, jossa havaintoasemien välilläkin on lumetonta.

    • Ajattelija616

      Joo mut niin on koko Savokin lumeton! Sekä Seinäjoen Kasperissa että Keski-Nurmossa satoi aprillipäivänä 2014 aamuyöllä ja aamulla 1 cm lunta. Oiskohan toi nyt kevään viimeinen lumisade täällä päin.

    • Ukko Lumi

      "Oiskohan toi nyt kevään viimeinen lumisade täällä päin. "
      no satavarmasti ei-Tuommosia höpiset aikuinen ihminen.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi maaliskuussa 2014 vedeksi muutettuna yhteensä 28 mm eli 2 mm eli 7 % enemmän kuin normaalisti Seinäjoen seudulla sataisi koko maaliskuun aikana julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (26 mm). Myös Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella havaintoasemalla Pelmaalla satoi maaliskuussa 2014 sama 28 mm kuin Keski-Nurmossakin. Monilla muilla Etelä- ja Keski-Suomen havaintoasemilla satoi viime kuussa normaalia vähemmän, maaliskuun 2014 normisademäärä ylittyikin lähinnä Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa. Nämä tiedot löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta Ilmastotilastoista maaliskuun kohdalta ja myös tän kommentin lopussa olevan linkin takaa.
      http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu

    • Ajattelija616

      Nyt on Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Satakunnassa jo ruohikkopalovarotus. Seinäjoen Hallilanvuoren kuntoradalla ja sen ympäristössä sen sijaan on vieläkin paikoitellen lumisia alueita.
      http://ilmatieteenlaitos.fi/

    • Ajattelija616

      Nyt on sit koko Etelä- ja Keski-Suomessa Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta ruohikkopalovarotus, lieköhän esim. Etelä- ja Pohjois-Savossa koskaan aikasemmin ollu ruohikkopalovarotusta vielä huhtikuun alussa.
      http://ilmatieteenlaitos.fi/

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitos väitti virheellisesti 14.4.14 klo 8 päivitetyssä sadesummakartassa, että Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja Keski-Nurmossa on satanut viimeisimmän 5 vuorokauden aikana ainoastaan 1-5 mm. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, koska Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi pelkästään aikavälillä 12.4.14 klo 23-13.4.14 klo 20 yhteensä 8 mm eli melkein kolmasosa koko huhtikuun normisademäärästä! Jos Kauhavalla sataa samalla aikavälillä 3 mm, ei se todellakaan tarkoita sitä, että myös 40 km etelämpänä sataisi yhtä vähän, yrittäisi nyt Ilmatieteen laitos painaa sen kalloonsa! Ilmatieteen laitoksen ei olisi muuta tarvinnut, kuin ulottaa 5-10 mm sadesumma-alue Ilmajoelta ja Seinäjoen Ylistarosta myös Seinäjoen varsinaiselle kaupunkialueelle ja Keski-Nurmoon, mutta se on näköjään liikaa vaadittu tuolta instanssilta!

    • Ajattelija616

      Täällä Seinäjoella satoi sekä Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla että Keski-Nurmossa toissa yön ja eilisen päivän aikana 2 mm, mikä varmisti sen että ruohikkopalovaroitusta ei vielä tänään Väli-Suomeen annettu eli pystyvät täällä näin ollen pääsiäiskokkoja polttamaan. Kuiva on kyl huhtikuu ollu; Seinäjoen Keski-Nurmossa on tähän mennessä tässä kuussa satanu vasta 12 mm kun koko kuun normaaliarvo on 28 mm. Vielä huonompi tilanne on esim. Helsingin Kaisaniemessä, siellä on tässä kuussa tähän mennessä satanut ainoastaan 8 mm kun koko huhtikuun normiarvo siellä on 32 mm. Nythän onkin ruohikkopalovaroitus annettu tänään kaikkiin eteläisen Suomen maakuntiin. Tosin vuoden 1974 huhtikuussa Seinäjoella satoi koko kuukauden aikana ainoastaan 3 mm ja Helsingin Kaisaniemessä vuoden 1902 huhtikuussa ainoastaan 2 mm joten ei nyt mitään ennätyskuivuutta sentään ole. http://ilmatieteenlaitos.fi/

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyvästä sadesummakartasta aikaväliltä 15.4.14 klo 9-20.4.14 klo 9 selviää, miksi ruohikkopalovaroitus tuli Väli-Suomeen päivää myöhemmin kuin Etelä-Suomeen; Etelä-Suomessa ei ole satanut ainakaan 5 vuorokauteen. Mainitsin aikaisemmin, että Seinäjoen Keski-Nurmossa on huhtikuussa 2014 satanut tähän mennessä ainoastaan 12 mm koko kuun normaaliarvon ollessa 28 mm ja Helsingin Kaisaniemessä on tässä kuussa tähän mennessä satanut vieläkin vähemmän, ainoastaan 8 mm normaaliarvon ollessa 32 mm. Kuivaa on ollut myös Äänekosken Kuhnamolla ja Savonlinnassa. Äänekosken Kuhnamolla on satanut huhtikuussa 2014 tähän mennessä vain 7 mm ja Savonlinnassakin ainoastaan 10 mm. http://ilmatieteenlaitos.fi/

    • Ajattelija616

      Sen lisäks että nyt on koko Etelä- ja Keski-Suomessa ruohikkopalovaroitus on Etelä-Karjalaan ja Kanta-Hämeeseen annettu tänään myös metsäpalovaroitus. Eli Lappeenrannassa, Parikkalassa, Hämeenlinnassa ja Jokioisilla ei parane palavaa tupakantumppia heittää nurmikon lisäksi myöskään metsään. Helsingissähän on vieläkin 20 astetta lämmintä, kun täälä Seinäjoella on vain 11 astetta. http://ilmatieteenlaitos.fi/

    • Ajattelija616

      Metsäpalovarotus on annettu tänään klo 12 myös Päijät-Hämeeseen ja Etelä-Savoon. Eli esimerkiksi Heinolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa on nyt nurmikon lisäksi myös metsät erittäin tulenarkoja. Tänään ke 23.4.14 klo 12 päivitetty Ilmatieteen laitoksen varoituskartta löytyy tänään Ilmatieteen laitoksen sivuilta osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/.

    • Ajattelija616

      Metsäpalovaroitus on tänään annettu myös Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon. Eli Helsingissä ja Kouvolassa nurtsin lisäks syttyy nyt myös helposti skutsi palamaan. Eli spaddusta kannattaa tulipää varistaa ainoastaan asfaltille, ei missään nimessä nurtsille tai skutsiin!

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta aikavälillä 24.4.14 klo 9-29.4.14 klo 9 oli väärin laadittu! Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi nimittäin aikavälillä 28.4.14 klo 11-29.4.14 klo 7 yhteensä 2 mm mutta sadesummakartan mukaan siellä ei satanut mukamas viimeisimmän viiden vuorokauden aikana ollenkaan! Yrittäisi nyt Ilmatieteen laitos painaa kalloonsa, että vaikka Kauhajoella, Pelmaalla ja Kauhavalla sataakin alle 1 mm, ei se tarkoita sitä että näin olisi myös kaikkialla Seinäjoen seudulla!

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen sivuilla olevassa huhtikuusta 2014 kertovassa artikkelissa oli parikin asiavirhettä. Ensinnäkin; artikkelin yksi väittämä "maan itäosassa ja Pohjanmaan maakunnissa sademäärä jäi alle 10 millimetriin" on ainakin osittain epätosi. Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi huhtikuussa 2014 yhteensä 14 mm mikä on kylläkin tasan kaksi kertaa vähemmän kuin normaalisti koko huhtikuun aikana. Toiseksi; artikkelissa annettiin ymmärtää virheellisesti että esim. Helsingissä olisi huhtikuussa 2014 satanut jotain 10 ja 40 mm väliltä vaikka Helsingin Kaisaniemessä sademäärä oli ainoastaan 8 mm eli neljäsosa normaalista. Tänään pe 2.5.14 klo 12-14 Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi vedeksi sulatettuna 2 mm räntää joka valkaisi maankin hetkeksi. Sen sijaan pari kilometriä tuolta kylältä Nurmon keskustaan päin ei satanut ollenkaan kuten ei myöskään tietysti Nurmon keskustassa, Hyllykalliolla eikä myöskään Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella.

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitos oli jälleen kerran onnistunut sössimään viimeisimmän sadesummakartan Ilmatieteen laitoksen sivuilla aikaväliltä 28.4.14 klo 9 - 3.5.14 klo 9. Sen mukaan Seinäjoen Keski-Nurmossakaan ei ole kyseisenä ajanjaksona satanut ollenkaan vaikka siellä satoi 2.5.14 klo 12-14 2 mm. Mielenkiintoista nähdä, onko Ilmatieteen laitos hereillä 4.5.14 klo 9 koska 3.5.14 klo 18-19 Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 1 mm ja muuallakin Seinäjoella satoi niin että asfaltti kastui ihan lätäköille asti. Myös Kauhavalla satoi 3.5.14 yhteensä 3 mm. Ilmatieteen laitoksella ei tunnuta tajuavan sitä, että vaikka huomattavasti lähempänä rannikkoa sijaitsevalla Pelmaalla ei sada niin enemmän sisämaassa sijaitsevalla Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja itäisellä esikaupunkialueella vasta muodostuvat tähän vuodenaikaan sadekuurot. Jo monena päivänä on käynyt niin, että sadekuurot ovat sataneet vasta Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella tai sen itäisellä esikaupunkialueella, entisen Ylistaron kunnan puolella ei ole satanut sen sijaan moneen päivään.

    • Ajattelija616

      Kerrankin on asiat niin kuin pitää; myös Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja sen itäisellä esikaupunkialueella on viimeisimmän viiden vuorokauden eli 29.4.14 klo 9-4.5.14 klo 9 välisenä aikana satanut 5-10 mm ihan Ilmatieteen laitoksen sadesummakartankin mukaan. Lisäksi metsäpalovaroituskin on vihdoin Etelä-Pohjanmaalta poistunut ja olipa aamulla klo 9 Ilmatieteen laitoksen lumikartan mukaan luntakin Seinäjoen pohjoispuolella 1-10 cm. Tällä kertaa Ilmatieteen laitos ansaitsee kiitokset!

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 4.5.14 klo 8-5.5.14 klo 5 vedeksi muutettuna yhteensä 9 mm räntää, lunta ja vettä. Yhteensä kyseisellä kylällä on toukokuussa 2014 satanut neljän ensimmäisen päivän aikana 12 mm eli 28 % eli melkein kolmasosa koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (43 mm). Satakunta onkin tällä hetkellä ainut metsäpalovaroituksen omaava Suomen maakunta.

    • Ukko Lumi

      Kato sie tyttö mitä kirjoittelit huhtikuun alussa ja mitä minä vanhempi herra sinulle vastasin.Se elämänkokemus vastaan nuoruus.



      Ajattelija616
      1.4.2014 20:49
      Joo mut niin on koko Savokin lumeton! Sekä Seinäjoen Kasperissa että Keski-Nurmossa satoi aprillipäivänä 2014 aamuyöllä ja aamulla 1 cm lunta. Oiskohan toi nyt kevään viimeinen lumisade täällä päin.



      Ukko Lumi
      1.4.2014 21:44
      "Oiskohan toi nyt kevään viimeinen lumisade täällä päin. "
      no satavarmasti ei-Tuommosia höpiset aikuinen ihminen.

    • Ajattelija616

      Huhtikuussa 2014 kaikkein eniten normaalisademäärästä jäi uupumaan Nokialla ja Helsingissä eli viime kuun sademäärä jäi niissä vain neljännekseen normaalista. Ainoastaan paikoin Lapissa huhtikuun normisademäärä ylittyi viime kuussa.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa on toukokuussa 2014 satanut tähän mennessä tasan 20 mm eli 47 % eli lähes puolet koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (43 mm). Em. sateet ovat kyseisellä kylällä tässä kuussa tulleet aikavälillä 2.5.14 klo 12-10.5.14 klo 2 eli runsaan viikon aikana. Paljon paremminhan tuo on kuin viime kuussa, jolloin satoi vain 14 mm koko huhtikuun aikana. Ja onhan nyt jo satanut saman verran kuin viime vuoden toukokuussa yhteensä. Kyllä vain onkin heti nurmikko ruvennut kasvamaan ja puiden lehtiin puhkeaminenkin on jo todella lähellä.

      Helsingin Kaisaniemessä on tosin tässä kuussa satanut jo 40 mm eli siellä toukokuun normisademäärä on jo ylittynyt 3 mm. Toki täytyy muistaa että siellä satoi huhtikuussa 2014 ainoastaan 9 mm eli vain noin neljäsosa koko huhtikuun normisademäärästä. Jyväskylän lentoasemalla puolestaan on tässä kuussa satanut 15 mm eli kolmasosa koko toukokuun normisademäärästä. Jyväskylässä tosin satoi huhtikuussa 2014 huomattavasti enemmän kuin Helsingin Kaisaniemessä ja Seinäjoen Keski-Nurmossa eli 21 mm. Mielestäni tästä kaikesta huomaa sen, että Suomessa tuppaavat nuo sademääräerot tasoittumaan.

    • huolestunutmummo

      Ko sie tiiät nii minkälaista saetta on tuupannu Pohjois-Karjalahan?Onko liikaa vai liian vähän.

    • Ajattelija616

      Aikavälillä 2-12.5.14 eli puolentoista viikon aikana Seinäjoen itäisellä esikaupunkialueella oli satanut 24 mm eli 56 % eli yli puolet koko toukokuun normisademäärästä. Myös Jyväskylän lentoasemalla oli tuolla aikavälillä satanut 23 mm eli 52 % eli hieman yli puolet koko toukokuun normisademäärästä. Jyväskylässä tosin taidetaan 14.5.14 klo 9 mennessä jo saavuttaakin tuo koko toukokuun normisademäärä, joka on Helsingin Kaisaniemessä jo 12.5.14 ylittynytkin 19 % eli melkein viidenneksellä. Helsingin Kaisaniemessä on 12.5.14 mennessä satanut 44 mm. Sen sijaan Oulunsalossa on aikavälillä 2-12.5.14 satanut ainoastaan 11 mm eli 30 % eli vajaa kolmannes koko toukokuun normisademäärästä. Sodankylässä on em. aikavälillä satanut ainoastaan 10 mm eli 24 % eli vajaa neljännes koko toukokuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Ainakin täällä Seinäjoella rymistelivät 19.5.14 joskus klo 17 ja 20 välillä kesän ensimmäiset ukkoskuurot, mitkä olivatkin melko rankkoja. Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi aikavälillä 19.5.14 klo 17-20 yhteensä 9 mm eli 21 % eli hieman yli viidennes koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (43 mm). 19.5.14 klo 20 mennessä kyseisellä kylällä on tässä kuussa tähän mennessä satanut 33 mm eli 77 % eli hieman yli 3/4-osaa koko toukokuun normaalisademäärästä. Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla Seinäjoen Pelmaalla satoi noista kahdesta ukkoskuurosta aikavälillä 19.5.14 klo 18-21 yhteensä 13 mm ja toisella lähellä Seinäjokea sijaitsevalla Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla eli Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä satoi aikavälillä 19.5.14 klo 19-21 peräti 17 mm. Silti Ylen tv-uutisissa mainittiin vain että Pohjanmaalla oli ainoastaan kova tuuli joka lennätti pölyä! Eikä Ylen tv-uutisissa mainittu mitään kovista ukkosista Pohjanmaalla ja runsaista sadekuuroista! Taitaa Ylelläkin olla pohjalaisvastainen agenda?

    • Ajattelija616

      Pienen pieni lisäys noihin eilisiin ukkoskuuropäivityksiin; Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä oli vielä 19.5.14 klo 20-21 satanut 1 mm eli sielä oli siis 19.5.14 klo 17 ja 21 välillä satanut kahdesta ukkoskuurosta yhteensä 10 mm eli 23 % eli melkein neljäsosa koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (43 mm). 19.5.14 klo 21 mennessä kyseisellä kylällä on toukokuussa 2014 satanut 34 mm eli 79 % eli melkein 4/5-osaa koko toukokuun normisademäärästä. Katsoin muuten Ilmatieteen laitoksen sivuilta, että Lounais-Suomessa satoi 19.5.14 melko lailla saman verran kuin Etelä-Pohjanmaallakin eli pääasiassa 10-20 mm. Silti 19.5.14 Ylen tv-uutisissa hehkutettiin Lounais-Suomen sateita ja salamointia ja Pohjanmaalta mainittiin vain kova pölyä lennättänyt tuuli. Ihmetyttävät edelleen nuo Ylen tv-uutisten motiivit tuossa asiassa!

    • Ajattelija616

      Aikavälillä 2.-19.5.14 toukokuun normisademäärä on tässä kuussa 19.5.14 mennessä ylittynyt eräiden Itä-Suomen paikkakuntien lisäksi myös Helsingissä ja Kauhavalla. Jyväskylässä, Vieremällä ja Seinäjoella toukokuun normisademäärästä puuttui 19.5.14 ainoastaan muutama millimetri. Nokialla toukokuun normaalisademäärästä uupuu vielä 17 mm, Oulunsalossa on 19.5.14 mennessä satanut noin puolet toukokuun normisademäärästä, Sodankylässä alle puolet ja Savukoskella on tullut ainoastaan neljäsosa koko toukokuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä oli aikavälillä 25.5.14 klo 18-26.5.14 klo 4 kaksi voimakasta ukkoskuuroa. Ensimmäinen ukkoskuuro rymisteli tuolla kylällä aikavälillä 25.5.14 klo 18-20 ja tuossa yhteydessä satoi rankasti, parin tunnin aikana vettä tuli peräti 16 mm eli 37 % eli hieman yli kolmasosa koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (43 mm). Toinen hieman heikompi ukkoskuuro riehui samalla kylällä 26.5.14 klo 1-4 ja tuossa yhteydessä vettä tuli 12 mm eli 28 % eli hieman yli neljäsosa koko toukokuun normaalisademäärästä. 26.5.14 oli klo 4 jälkeen klo 20 mennessä satanut vielä 3 mm verran tihkua. Noiden kahden voimakkaan ukkoskuuron ansiosta Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi aikavälillä 25.5.14 klo 18-26.5.14 klo 20 eli runsaan vuorokauden aikana yhteensä 31 mm, mikä on 72 % eli melkein 3/4-osaa koko toukokuun normisademäärästä. 26.5.14 klo 20 mennessä kyseisellä kylällä onkin tässä kuussa satanut jo 65 mm eli 22 mm eli 51 % enemmän kuin normaalisti koko toukokuun aikana. Kylläpä tuossa Keski-Nurmontien varressa lähellä Huumontietä ja Mäki-Hakolantietä makasi jo vesi yhellä pellolla, kuten tavataan sanoa. Ilmatieteen laitos onnistui kuitenkin jälleen sössimään sadesummakartan. Heidän sadesummakarttansa mukaan aikavälillä 21.5.14 klo 9-26.5.14 klo 9 Seinäjoen Keski-Nurmossakin satoi ainoastaan 5-10 mm vaikka todellisuudessa kyseinen kylä olisi pitänyt laittaa 20-30 mm sadesumman piiriin. Suomen ympäristökeskus sentään osasi laatia sadesummakartan 25.5.14 oikein, eli sen mukaan Seinäjoen Keski-Nurmo kuului 20-40 mm sadesumman piiriin. Onko Ilmatieteen laitoksella ollut taas kesäharjoittelijat asialla kuvitellessaan, että jos Pelmaalla ei sada ollenkaan ja Kauhavalla vain 2 mm, niin silloin ei mukamas muuallakaan Seinäjoen seudulla voi silloin sataa enempää.

    • Ajattelija616

      Tulipa tota tihkua Seinäjoen Keski-Nurmossa 26.5.14 klo 20-24 vielä 1 mm verran. Näinpä tuolla linnuntietä 7 km itään Seinäjoen keskustasta sijaitsevalla kylällä satoi aikavälillä 25.5.14 klo 18-26.5.14 klo 24 eli runsaan vuorokauden aikana yhteensä 32 mm mikä on 74 % eli 3/4-osaa koko toukokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (43 mm). Toukokuun 2014 kokonaissademäärä nousi Seinäjoen Keski-Nurmossa 26.5.14 klo 24 jo 66 millimetriin, mikä on 23 mm eli 54 % enemmän kuin koko toukokuun normaalisademäärä. Vesi makasi 26.5.14 klo 24 tienoilla myös eräällä pellolla lähellä Kuortaneentien ja Keski-Nurmontien risteystä ja lisäksi vesilätäköitä oli vielä 26.5.14 klo 15 myös eräällä pellolla noin kilometrin päässä Seinäjoen keskustan liittymästä Ilmajoen suuntaan tien 67 varressa. Että kyllä tuota vettä tuli melko reilusti 25-26.5 myös ihan Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueellakin.

    • Ajattelija616

      Aikavälillä 25.-26.5.14 olivat Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sademäärät kasvaneet paikoin paljonkin. Jyväskylän lentoasemallahan toukokuun 2014 sademäärä oli 26.5.14 jo reilusti yli kaksinkertainen normaaliin nähden. Seinäjoen Keski-Nurmossa toukokuun 2014 sademäärä oli samaisena päivänä tosiaan 54 % yli normaaliarvon. Helsingin Kaisaniemessä ja Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä ylitys oli huomattavasti maltillisempi, Kaisaniemessä 41 % ja Kauhavalla 26 % yli koko toukokuun normisademäärän. Oulunsalossa, Rovaniemellä ja Sodankylässä sen sijaan toukokuun normisademäärää ei ole vielä saavutettu.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi toukokuussa 2014 yhteensä 78 mm. Kaikkihan me tiedämme, että julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan Seinäjoen seudun koko toukokuun normisademäärä on 43 mm. Näin ollen toukokuun normisademäärä ylittyi Seinäjoen Keski-Nurmossa toukokuussa 2014 peräti 35 mm. Prosenteista puhuttaessa toukokuun normisademäärä ylittyi viime kuussa kyseisellä kylällä 81 % eli hieman yli 4/5-osaa. Käytännössähän siis Seinäjoen Keski-Nurmon toukokuun 2014 sademäärä oli muutamaa millimetriä vaille kaksinkertainen normaaliin nähden.

      Liekö Ilmatieteen laitos sitten katkera siitä, että yllä mainittu Seinäjoen itäinen esikaupunkialue meni 25.5.14 Helsingin Kaisaniemen ohi toukokuun 2014 sademääristä puhuttaessa? Nimittäin; Helsingin Kaisaniemessä satoi toukokuussa 2014 yhteensä 63 mm eli 15 mm vähemmän kuin Seinäjoen Keski-Nurmossa. Kostoksi laativat päin prinkkalaa sadesummakartan aikaväliltä 27.5.14 klo 9-1.6.14 klo 9 laittamalla kyseisen kylän 5-10 mm sadesumman piiriin vaikka siellä satoi pelkästään aikavälillä 29.5.14 klo 17-31.5.14 klo 24 yhteensä 12 mm eli se olisi ilman muuta pitänyt sijoittaa 10-20 mm sadesumman alueeseen. Kiusaa se on pienikin kiusa.

    • Ajattelija616

      Viime kuussa oli sademäärissä jo suuria paikallisia eroja; Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi toukokuussa 2014 melkein kaksi kertaa enemmän kuin sieltä n. 30 km luoteeseen sijaitsevalla Seinäjoen Pelmaalla. Eräitä sateisimpia paikkoja viime kuussa olivat Maaningan Halola ja Jyväskylän lentoasema, molemmissa viime kuun sademäärä oli reilusti yli kaksinkertainen normaaliin nähden. Olihan toukokuun 2014 sademäärä miltei kaksinkertainen normaaliin nähden myös Seinäjoen Keski-Nurmossa, kun taas Seinäjoen Pelmaalla viime kuun sademäärä oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

      Toukokuun normisademäärä ylittyi viime kuussa reilusti myös Helsingin Kaisaniemessä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Sodankylässä ja Utsjoella. Siikajoen Revonlahdella satoi toukokuussa 2014 vain hieman normaalia enemmän ja Nokian Tottijärvellä hieman normaalia vähemmän. Eräs Suomen kuivimmista viime kuussa oli Turun kupeessa sijaitseva Kaarinan Yltöinen. Siellä satoi toukokuussa 2014 ainoastaan hieman yli puolet toukokuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Kun vielä huhtikuussa ja toukokuun alussa pohjavesitilanne oli Seinäjoellakin hieman normaalia huonompi, on nyt pohjaveden korkeus Seinäjoen seudullakin noussut normaalille, paikoin jopa hieman normaalia korkeammallekin tasolle. Länsirannikolla sen sijaan pohjavesitilannekin on edelleen melko huono.
      http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/gvaj2/vesitilanne.html

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 7.6.14 klo 1-3 31 mm. Kyseisellä kylällä on kesäkuussa 2014 satanut 7.6.14 klo 3 mennessä näin 34 mm, mikä on 62 % eli lähes 2/3-osaa koko kesäkuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (55 mm). Paikalliset erot ovat olleet taas suuria; linnuntietä hieman yli 30 km päässä Keski-Nurmosta etelälounaaseen sijaitsevassa Jalasjärven Jokipiinkylässä satoi 6.6.14 klo 20-7.6.14 klo 9 ainoastaan 3 mm kun Keski-Nurmossa satoi viime yönä parin tunnin aikana kymmenen kertaa enemmän.

      Keski-Nurmosta n. 30 km luoteeseen sijaitsevalla Seinäjoen Pelmaallakin satoi 6.6.14 ainoastaan 2 mm. Mutta Keski-Nurmosta n. 40 km pohjoiseen sijaitsevalla Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä on sentään 6.6.14 klo 9-7.6.14 klo 19 satanut 19 mm. Kauhajoen Kuja-Kokossa sen sijaan on 6-7.6.14 satanut ainoastaan 2 mm. Vaasassahan ei ole eilisen ja tämän päivän aikana satanut lainkaan. Noiden eräiden paikkojen vähäisten sademäärien vuoksi Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta ajalta 2.6.14 klo 9-7.6.14 klo 9 oli ihan päin honkia laadittu; Seinäjoen Keski-Nurmokin oli 5-10 mm sadesumma-alueella, vaikka se olisi pitänyt olla 30-40 mm alueella. Kauhavan kirkonkylän Uunimaantielläkin oli 2.6.14 klo 9 jälkeen 7.6.14 klo 9 mennessä satanut ainoastaan 10 mm.

    • Ajattelija616

      Aikaperiodilla 6.-7.6.14 osa Etelä-Pohjanmaasta oli varmasti yksi Suomen sateisimpia paikkoja. Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä satoi noina päivinä yhteensä 20 mm, mikä on 37 % eli reilusti yli kolmasosa koko kesäkuun normisademäärästä. Se onkin ilmeisesti ainut syy, miksi Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta aikavälillä 3.6.14 klo 9-8.6.14 klo 9 oli nyt korjattu edellisen päivän sadesummakartasta aikaväliltä 2.6.14 klo 9-7.6.14 klo 9 sillä tavalla, että Seinäjoen varsinaisella ja itäisellä esikaupunkialueella sekä Kauhavalla oli aikavälillä 3.6.14 klo 9-8.6.14 klo 9 satanut 10-20 mm.

      Olihan se tietysti edistystä edellisen päivän sadesummakarttaan, missä tuolla alueella sadesumma oli vain mukamas 5-10 mm. Liian pienihän tuo 10-20 mm sadesumma on vieläkin, koska Seinäjoen Keski-Nurmossa tosiaan satoi noina kahtena päivänä yhteensä 34 mm, mikä on 62 % eli melkein 2/3-osaa koko kesäkuun normaalisademäärästä. Vertailun vuoksi mainittakoon vielä, että aikavälillä 6.-7.6.14 Helsingin Kaisaniemessä satoi ainoastaan 4, Jyväskylän lentoasemalla 3, Oulunsalossa 5 ja Sodankylässä 8 mm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi kesäkuussa 2014 ensimmäisen kerran kuun 4. päivänä ja 13. päivän jälkeen siellä ei ole satanut kuten ei myöskään monella muullakaan Etelä- ja Keski-Suomen paikkakunnalla. Tuolla linnuntietä 7 km Seinäjoen keskustasta itään sijaitsevalla kylällä oli 13.6.14 mennessä satanut kesäkuussa 2014 yhteensä 54 mm, mikä tarkoittaa 98 % koko kesäkuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan. Käytännössä tuolla kylällä puuttuu enää 1 mm koko kesäkuun normisademäärästä, mikä tulee monesti jo pienen sadekuuron yhteydessä. Helsingin Kaisaniemessä, Sodankylässä ja Jyväskylän lentoasemalla on tuona puolentoista viikon ajanjaksona satanut yli puolet koko kesäkuun normisademäärästä. Sen sijaan Oulunsalossa on 13.6.14 mennessä satanut tässä kuussa ainoastaan 39 % eli hieman yli kolmannes koko kesäkuun normisademäärästä.

      Vähintään yhtä kuivaa kuin Oulun seudulla on kesäkuussa 2014 tähän mennessä ollut varmasti myös Pohjanmaan rannikkoseudulla erityisesti Vaasan seudulla. Sen huomaa myös Ympäristökeskuksen pohjavesitilannekartasta; kun Seinäjoen seudulla pohjavesitilanne on nyt kuun puolessa välissä keskimääräinen tai jopa keskimääräistä parempikin niin Pohjanmaan rannikkoseudulla pohjavesi on jopa paljon keskimääräistä alemmalla tasolla. Seinäjoen itäosissa on jo loppukeväällä ja alkukesällä satanut niin paljon, että erään sikäläisen maanviljelijän pellolla on kuun alussa ollut jo ihan vesilätäköitä. Ei ole ensimmäinen kerta kun näin alkukesällä sadekuurot ja ukkoset muodostuvat länsirannikolta sisämaahan päin mentäessä vasta Seinäjoella ja varsinkin sen itäpuolella. Saa nähdä, alkavatko vaasalaiset pian kinuamaan pohjavettä sisämaan suunnalta.

    • Ajattelija616

      Tänään ma 16.6.14 klo 14 Seinäjoen Keski-Nurmossa tuli koko kesäkuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan eli se 55 mm täyteen. Hilpeyttä herätti, kun huomasin että Kokkolan Korplaxissa on tässä kuussa tähän mennessä satanut vasta 15 mm! Go Pohjanmaan rannikkoseutu! Kohta tuolla Pohjanmaan rannikkoseudulla joudutaan miettimään että miten merivedestä saisi juomakelpoista pohjavesivarantojen huvetessa uhkaavasti. Onhan siellä näkyviin taas metsäpalovarotuskin voimassa! Täällä Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja varsinkin sen itäpuolella tuo Pohjanmaan maakunnan kuivuus tuntuu kovin kaukaiselta, kun täällä on kyllä riittämiin vettä saatu ja paikoin jopa joidenkin mielestä vähän liikaakin.

    • Evidenssin esittäjä

      Sateista on kesäkuun 2014 alkupuoliskolla ollu myös muuallakin Seinäjoella eikä pelkästään Keski-Nurmossa; aikavälillä 1.-13.6.14 Kyrkösjärvellä satoi Ympäristökeskuksen sivujen mukaan sama 54 mm kuin Keski-Nurmossakin. Hirvijärvelläkin satoi tuolla samalla aikavälillä 51 mm.

    • Ajattelija616

      Koko kesäkuun normisademäärä ylittyi Seinäjoen Keski-Nurmossa tänään ti 17.6.14 klo 8 yhdellä millimetrillä nousten 56 millimetriin. Suomen ympäristökeskuksen sivujen mukaan Hirvijärvellä tapahtui jo hieman mittavampi ylitys 14.6.14 jolloin kesäkuun 2014 sadesumma nousi siellä jo 60 millimetriin eli 5 mm yli normaaliarvon. Että on sitä muuallakin Seinäjoella nyt jo ylittynyt koko kesäkuun normaalisademäärä. Kyrkösjärvellä kesäkuun 2014 sademäärä oli 14.6.14 vielä 54 mm eli milliä vaille koko kesäkuun normisademäärä.

    • Ajattelija616

      Kesäkuun normisademäärä on tässä kuussa ylitetty Seinäjoen Hirvijärvellä, Kyrkösjärvellä ja Keski-Nurmossa. Hämeenlinnan Lammin Pappilassa kesäkuun normisademäärästä uupui 16.6.14 enää 5 mm eli 8 %. Helsingin Kaisaniemessä oli tuohon päivään mennessä satanut melkein 3/4-osaa, Sodankylässä ja Jyväskylän lentoasemalla miltei 2/3-osaa ja Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä hieman yli puolet koko kesäkuun normisademäärästä. Oulunsalossa sen sijaan oli 16.6.14 mennessä satanut ainoastaan hieman vajaa puolet ja Varkauden Kosulanniemessä vain 15 % koko kesäkuun normaalisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Sademääräerot Suomessa ovat hieman tasoittuneet. Seinäjoen Kyrkösjärvellä on satanut aikavälillä 1-24.6.14 hieman yli neljäsosan eli 27 % enemmän kuin koko kesäkuun aikana normaalisti. Seinäjoen Hirvijärvellä on tässä kuussa 24.6 mennessä satanut viidesosan eli 20 % ja Keski-Nurmossa 18 % enemmän kuin koko kesäkuun aikana normaalisti. Myös Helsingin Kaisaniemessä kesäkuun normisademäärä oli tuohon päivään mennessä ylittynyt hienoisesti, tarkemmin sanottuna 4 %, kuten myös Lohjan Porlassa mutta ainoastaan 2 %.

      Sodankylässä ja Inarin kirkonkylässä oltiin tuolloin jo lähellä kesäkuun normisademäärää, Sodankylässä siitä puuttui 24.6 vain 4 % ja Inarissa 11 %. Oulunsalossa oli tuona päivänä vielä 24 % ja Jyväskylän lentoasemalla peräti 36 % vajaus koko kesäkuun normisademäärään nähden.

    • Ajattelija616

      Ympäristökeskuksen mukaan Seinäjoen Keski-Nurmoa lähinnä olevalla pohjaveden korkeutta mittaavalla havaintoasemalla Alavuden Taipaleella (n. 30 km linnuntietä Keski-Nurmosta eteläkaakkoon) nousi pohjaveden korkeus kesäkuun puolivälissä selvästi keskimääräisen tason yläpuolelle. Pohjanmaan rannikkoseudulla ja Keski-Pohjanmaalla sen sijaan kärsitään melkeinpä kuivuudesta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi kesäkuussa 2014 yhteensä 70 mm, mikä on 27 % enemmän kuin koko kesäkuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (55 mm).

    • Ajattelija616

      Kesäkuun normisademäärä ylittyi kesäkuussa 2014 eniten Hangon Tvärminnessä, 76 %. Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Hirvijärvellä ylitys oli 27 %, Helsingin Kaisaniemessä 26 %, Nokian Tottijärvellä 23 %, Kaarinan Yltöisissä 22 %, Maaningan Halolassa 8 % ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla 3 %. Ilmatieteen laitoksen sivuilla olevassa artikkelissa viime kuusta väitettiin virheellisesti, että "maan keskivaiheilla sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi". Ainakaan Seinäjoen Keski-Nurmon ja Hirvijärven sekä Maaningan Halolan kohdalla tuo Ilmatieteen laitoksen hypoteesi kesäkuusta 2014 ei pidä paikkaansa, koska kesäkuun normisademäärä ylittyi noissa paikoissa viime kuussa selvästi, kuten tuossa kirjoituksen alussa mainitsinkin. Sodankylässä kesäkuun normisademäärästä jäi sitä vastoin viime kuussa uupumaan 4 %, Jyväskylän lentoasemalla 28 %, Siikajoen Revonlahdella 38 %, Utsjoen Kevolla 46 % ja Seinäjoen Pelmaalla jopa 64 %.

      Seinäjoen kunnan sisällähän vallitsi viime kuussa kaksijakoinen tilanne; Seinäjoen varsinaisella kaupunkialueella ja sen itäpuolella kärsittiin märkyydestä ja Ylistarossa kuivuudesta. Kuitenkin 2.7.14 Seinäjoen Pelmaalla lähellä Ylistaron keskustaa satoi 25 mm eli neljänneksen enemmän kuin siellä satoi viime kuussa yhteensä. Seinäjoen Keski-Nurmossahan satoi 2.7.14 klo 4-3.7.14 klo 8 yhteensä 33 mm ja Vaasan Klemettilässä 2.7.14 klo 7-3.7.14 klo 7 yhteensä 50 mm joten kyllä nyt on kuivuus varmasti Pohjanmaan rannikkoseudulla ja Ylistarossa helpottunut.

    • Ajattelija616

      Meteorologisesti määriteltynä aikavälillä 1.-2.7.14 Vaasan Klemettilässä satoi 50 mm (98 %), Seinäjoen Keski-Nurmossa 33 mm (44 %), Seinäjoen Pelmaalla 25 mm (33 %) ja Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 17 mm (23 %). Suluissa oleva prosenttimäärä tässä viestissä kertoo sen että kuinka paljon heinäkuun normisademäärästä on kunkin paikan kohdalla jo tullut täyteen. Esim. Vaasan Klemettilässä heinäkuun normisademäärästä puuttuu enää 1 mm eli 2 %.

      MTV:n sääsivuilla hehkutettiin 2.7.14, kuinka 3.7.14 Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa tulisi runsaita sateita eli 10-20 mm. Noilla em. sääsivuilla ei mitenkään noteerattu 2.7.14 jo realisoituneita runsaita sateita Pohjanmaan maakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla eli taas harrastettiin sitä samaa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan syrjintää mitä Ilmatieteen laitoskin on jo pitkään harrastanut. Oulunsalossa on heinäkuussa 2014 satanut kahden ensimmäisen päivän aikana 15 mm (21 %), Kuopion Savilahdessa 14 mm (18 %), Jyväskylän lentoasemalla 8 mm (10 %), Muonion Alamuoniossa 6 mm (8 %), Sodankylässä 5 mm (7 %) sekä Helsingin Kaisaniemessä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla ainoastaan 4 mm eli vain (6 %) koko heinäkuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi aikavälillä 2.7.14 klo 4-3.7.14 klo 8 yhteensä 33 mm vettä. Vaasan Klemettilässä puolestaan satoi aikavälillä 2.7.14 klo 7-3.7.14 klo 7 peräti 50 mm vettä, Seinäjoen Pelmaalla satoi aikavälillä 2.7.14 klo 5-3.7.14 klo 8 yhteensä 25 mm vettä, Kauhajoen Kuja-Kokossa 2.7.14 klo 6-3.7.14 klo 5 yhteensä 20 mm vettä ja Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 2.7.14 klo 5-3.7.14 klo 4 yhteensä 17 mm vettä. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen sadesummakartankin mukaan heinäkuun alkupäivinä koko Seinäjoen seudulla satoi 20-30 mm, mikä on tietysti hieman alakanttiin Seinäjoen Keski-Nurmon 33 mm kohdalla. Joka tapauksessa, Suomen ympäristökeskuksen mukaan Seinäjoen Kyrkösjärvellä ja Hirvijärvellä satoi 1-3.7.14 ainoastaan 13 mm.

      Nythän Suomen ympäristökeskus on ihan hakuteillä! Onko niillä jokin laitteisto rikki vai kesäharjoittelijoita töissä? Nuo sademäärät eivät missään tapauksessa pidä paikkaansa! Mistäs nyt tuulee, kesäkuussa Hirvijärven ja Kyrkösjärven sademäärät olivat Suomen ympäristökeskuksenkin mukaan melko yhteneväisiä Seinäjoen Keski-Nurmon sademäärien kanssa. Nehän nyt on vallan siellä Ympäristökeskuksessa menettäneet järkensä! Vasta 7.7 päivitettiin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan vesistötilanne kun sateista oli kulunut jo monta päivää ja on ehtinyt olla jo hellettäkin! Minkä tahansa muun Suomen alueen kohdalla ne olisivat samana päivänä kun runsaita sateita tulee julkaisseet päivityksen kyseisen alueen vesistötilanteesta!

    • Ajattelija616

      Kyllä vaan onneksi metsäpalovarotus ehti ensin tulemaan Ahvenanmaalle, Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle ja Utsjoelle vaikka se pian varmaan tulee tänne Etelä-Pohjanmaallekin. Varmaan 7.7 vallinneiden runsaiden sateiden ansiosta Suomen ympäristökeskuksen mukaan pohjavesitilanne on Seinäjoella vielä keskimääräinen viikon kestäneestä poudasta ja muutaman päivän helteestä huolimatta. Näin myös Seinäjoen Keski-Nurmoa lähinnä olevalla (n. 30 km) pohjaveden korkeutta mittaavalla havaintoasemalla Alavuden Taipaleella.

    • Ajattelija616

      Olin tarkoittanut päivämääräksi äskeiseen kirjoitukseeni 2.7 enkä 7.7 kohtaan "varmaan 7.7 vallinneiden runsaiden sateiden ansiosta...".

    • Ajattelija616

      Eipä tullut vielä 10.7 metsäpalovaroitusta Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle. Tästä on kiittäminen 1.-2.7 maakunnissa vallinneita runsaita sateita, joiden yhteydessä Vaasan Klemettilässä satoi 50 mm, Seinäjoen Keski-Nurmossa 33 mm ja Pelmaalla 25 mm. Utsjoellahan metsäpalovaroitus on ollut jo monta päivää sekä Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla jo toista päivää. 10.7 metsäpalovaroitus annettiin Taivalkoskelle, Pelloon, Kolariin ja Inariin. Pohjavesitilannekin oli 10.7 vielä Suomen ympäristökeskuksen mukaan Seinäjoella keskimääräinen.

    • Ajattelija616

      Tähän mennessä 1.-2.7.14 vallinneet runsaat sateet Vaasan ja Seinäjoen seudulla (25-50 mm) antoivat puolentoista viikon suojan metsäpalovaroitusta vastaan, kun kerran vielä 11.7.14 ei metsäpalovaroitusta Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle annettu. Tosin epäilen, että ollaan seuraavana vuorossa, kun kerran Satakuntaan, Pirkanmaalle, Keski-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja moneen Lapin kuntaan metsäpalovaroitus 11.7.14 annettiin.

    • Ajattelija616

      Maanantai 14.7.14 oli varsin sateinen päivä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan Vaasan Klemettilässä satoi tunnin aikana klo 14 ja 15 välillä 20 mm ja sitten vielä klo 16 ja 19 välillä 3 mm eli siis yhteensä 23 mm. Vaasan Klemettilässähän on heinäkuussa 2014 satanut 14.7.14 klo 19 mennessä jo 73 mm, mikä on 22 mm eli 43 % enemmän kuin siellä koko heinäkuun aikana normaalisti sataisi (51 mm). Seinäjoen Pelmaalla puolestaan satoi 14.7.14 klo 15-16 tunnin aikana 19 mm, tuolla Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla on heinäkuussa 2014 satanut 14.7.14 klo 16 mennessä 45 mm eli 60 % koko heinäkuun normisademäärästä.

      Kauhajoen Kuja-Kokossa satoi 14.7.14 klo 14-18 yhteensä 12 mm ja siellä on heinäkuussa 2014 satanut 14.7.14 klo 18 mennessä yhteensä 34 mm. Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä satoi 14.7.14 klo 11-22 niin ikään 12 mm mutta sillä erotuksella, että siellä on 14.7.14 klo 22 mennessä satanut heinäkuussa 2014 yhteensä 31 mm eli 41 % koko heinäkuun normaalisademäärästä. Ylen tv-uutisissakin mainittiin Vaasassa ja Seinäjoella tapahtuneista katujen ja kellarien tulvimisesta maanantaina 14.7.14.

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta 10.7 klo 9-15.7 klo 9 näyttää Keski-Suomen ja pohjalaismaakuntien osalta melko hyvältä; Jyväskylän ja Vaasan seudulla kun satoi pelkästään 14.7.14 yhteensä 20-30 mm (Jyväskylän lentoasemalla 22 mm ja Vaasan Klemettilässä 23 mm) sekä Seinäjoella 10-20 mm (Seinäjoen Pelmaalla 19 mm). Vaasan Klemettilässä on 15.7.14 satanut klo 9 jälkeen klo 24 mennessä 6 mm ja Seinäjoen Pelmaalla 12 mm. Yhtä hyvältä näyttää myös Ympäristökeskuksen sadantakartta 14.7.14.

      Myös pohjavesitilanne näyttää 15.7.14 päivätyn Ympäristökeskuksen pohjavesitilannekartan mukaan Keski-Suomessa ja pohjalaismaakunnissa hyvältä. Sadevaroitus on tiedossa maan länsiosaan myös 16.7.

    • Aloitukseen viitaten sanoit että parin tunnin sade nosti pohjavettä välittömästi.
      Oletko huomannut samaa ilmiötä toistamiseen.
      Silloin sanoin että pumppaus loppui sillä hetkeä ja se nosti pohjavettä välittömästi.
      kuivaa on nyt, onneksi pieni parin kolmen millin kuuro meni juuri yli, joten satanut noin 6mm kolmessä päivää. lisää kaivataan

    • Ajattelija616

      Näin heinäkuun puolen välin jälkeen kannattaa muistella vaikkapa taulukon muodossa heinäkuun 2014 alkupuoliskoa, joka oli sadeoloiltaan varsin vaihteleva. Yksi Suomen sateisimmista kolkista heinäkuun 2014 alkupuoliskolla olivat varmasti pohjalaismaakunnat, erityisesti Vaasan ja Seinäjoen seutu. Vaasan Klemettilässä satoi 1.-16.7.14 Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan peräti 79 mm ( 55 %) ja Seinäjoen Pelmaalla 58 mm (-23 %). Seinäjoen Keski-Nurmossa vettä on tässä kuussa satanut 16.7.14 klo 20 mennessä yhteensä 46 mm (-39 %). Suluissa oleva prosenttimäärä kertoo sen että kuinka paljon koko heinäkuun normisademäärä on ylittynyt tai kuinka paljon siitä vielä kyseisen paikan kohdalla puuttuu.

      Kauhajoen Kuja-Kokossa puolestaan on 1.-16.7.14 satanut 45 mm (-40 %), Kauhavan kirkonkylän Uunimaantiellä 39 mm (-48 %), Jyväskylän lentoasemalla 43 mm (-49 %), Sodankylässä 28 mm (-62 %) ja Oulunsalossa 22 mm (-69 %). Taulukon paikoista selvästi vähäsateisin on kuitenkin Helsingin Kaisaniemi, siellä on satanut 1.-16.7.14 ainoastaan 11 mm (-82 %).

    • Positiivisesti varau

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi ukkoskuuron yhteydessä tänään pe 18.7.14 klo 14-15 eli tunnin aikana 9 mm, mikä on 12 % koko heinäkuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (75 mm). Lisäksi siellä satoi 18.7.14 klo 18-20 vielä 2 mm toisen ukkoskuuron yhteydessä. Siellähän on satanut tässä kuussa 18.7.14 klo 15 mennessä yhteensä 57 mm eli 76 % eli hieman yli 3/4-osaa koko heinäkuun normisademäärästä. Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantielläkin satoi Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan 18.7.14 klo 15-16 samasta ukkoskuurosta 5 mm eli siellä koko kuun saldo 18.7.14 klo 16 mennessä on näin 44 mm eli 59 % koko kuun sademäärästä. Helsingin Kaisaniemessä ei ole vieläkään satanut tässä kuussa kuin vain 11 mm, aika säälittävää! Hyvältä näyttää pohjalaismaakuntien ja Keski-Suomen kannalta myös viimeisin Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta.

    • Ajattelija616

      Sadevaroitus oli Etelä-Pohjanmaallekin 19.7.14 ihan aiheellinen; Seinäjoen Pelmaalla satoi 19.7.14 klo 16-17 eli tunnin aikana 25 mm. Seinäjoen Keski-Nurmossa oli rauhallisempaa eli siellä satoi 19.7.14 klo 13-14 eli tunnin aikana 6 mm ja samasta kuurosta eli klo 14-15 Pelmaalla satoi 3 mm. Kuitenkaan Seinäjoen Keski-Nurmossa ei satanut enää klo 14-20 kuin 1 mm, mutta silti se riitti nostamaan kyseisen kylän heinäkuun 2014 sademäärän 19.7.14 klo 20 mennessä 64 millimetriin, eli siellä puuttuu ainoastaan 11 mm koko heinäkuun normisademäärästä. Seinäjoen Pelmaalla satoi 1 mm vielä 19.7.14 klo 17-18 ja tuolla Seinäjoen Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla onkin tässä kuussa satanut 19.7.14 klo 18 mennessä jo 87 mm eli siellä koko heinäkuun normisademäärä on ylittynyt jo 12 mm.

      Vaasan Klemettilässä satoi 19.7.14 ainoastaan 3 mm ja siellä heinäkuun normisademäärä on ylittynyt jo 31 mm ollen nyt 82 mm eli tasoissa Oulunsalon kanssa, jossa normisademäärä puolestaan on ylittynyt 11 mm. Yksi Etelä- ja Keski-Suomen säälittävimpiä paikkoja sateiden puolesta on edelleen Helsingin Kaisaniemi, jossa 11 mm tuntuu olevan paras mihin se pystyy. Mutta summa summarum, Etelä- ja Keski-Suomen runsassateisin paikka on heinäkuussa 2014 tällä hetkellä Seinäjoen Pelmaa! 20.7.14 laadittu Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta tuleekin varmasti näyttämään 19.7.14 tehtyä sadesummakarttaa sateisemmalta.

    • Ajattelija616

      Täysin poutainen ei 20.7.14 ollut Etelä-Pohjanmaallakaan. Seinäjoen Pelmaalla vettä tuli klo 14-16 3 mm nostaen heinäkuun 2014 sademäärän siellä 90 millimetriin eli 15 mm yli normaaliarvon. Oulunsalon ja Vaasan Klemettilän millimetrimäärä tälle kuulle on edelleen 82 sekä Seinäjoen Keski-Nurmon 64 eli vain 11 mm alle koko heinäkuun normiarvon. Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä satoi 20.7.14 klo 13-15 4 mm eli siellä on tähän mennessä tässä kuussa satanut 52 mm, Kauhajoen Kuja-Kokossa puolestaan satoi 20.7.14 klo 16-17 5 mm ja siellä heinäkuun 2014 saldo tähän mennessä on 51 mm. Helsingin Kaisaniemessä myös 20.7.14 oli sateeton ja siellähän koko heinäkuun 2014 sademäärä on tähän mennessä ainoastaan 11 mm. Tiellä 19 viitisen kilometriä Seinäjoen keskustasta Lapuan suuntaan eli kilometrin päässä Nurmon keskustasta satoi 20.7.14 klo 17-18 suorastaan kaatamalla aiheuttaen tien lainehtimisen.

    • Ajattelija616

      1.-20.7.14 Seinäjoen Pelmaalla satoi 90 mm ( 20 %), Oulunsalossa 82 mm ( 16 %), Vaasan Klemettilässä niin ikään 82 mm ( 61 %), Seinäjoen Keski-Nurmossa 64 mm (-15 %), Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 52 mm (-31 %), Varkauden Kosulanniemessä 45 mm (-40 %), Jyväskylän lentoasemalla 43 mm (-49 %), Sodankylässä 29 mm (-61 %), Helsinki-Vantaan lentoasemalla 21 mm (-68 %), Juuan Niemelässä niin ikään 21 mm (-74 %), Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa 19 mm (-74 %) ja Helsingin Kaisaniemessä vieläkin ainoastaan 11 mm (-82 %). Suluissa olevat prosenttiosuudet tarkoittavat tosiaan sitä, että kuinka paljon koko heinäkuun normisademäärä on jo ylittynyt ( ) tai kuinka paljon siitä puuttuu (-).

    • Ajattelija616

      On hyvä syy siihen, miksi Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa ei vielä 25.7.14 ollut metsäpalovaroitusta toisin kuin muualla Etelä- ja Keski-Suomessa. Seinäjoella tämä johtuu 18.-20.7.14 vallinneista runsaista ukkossateista. Kauhajoen Kuja-Kokossa noita runsaita ukkossateita on tullut myös 23.-24.7.14 yhteensä 22 mm verran ja sielläkin ollaan jo lähestulkoon saavutettu heinäkuun normisademäärä, joka Vaasan Klemettilässä, Oulunsalossa ja Seinäjoen Pelmaalla on aikoja sitten ylitetty. Esim. täällä Savonlinnassa ei ole satanut puoleentoista viikkoon kun taas esim. Seinäjoella on ollut vasta viisi poutaista päivää.

    • Ajattelija616

      Viime viikonlopun ukkoskuurot antoivat Keski-Suomeen, Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle immuniteetin metsäpalovaroitusta vastaan ja onpa se pitänyt vielä tänäänkin.

    • Ajattelija616

      Ihmeen pitkän suojan metsäpalovarotusta vastaan nuo viime viikonlopun ukkoskuurot ja Kauhajoen sadekuurot 23.-24.7 antoivat. Etelä-Pohjanmaa on ainut Etelä- ja Keski-Suomen maakunta, missä metsäpalovarotusta ei vielä ole.

    • Ajattelija616

      Etelä-Pohjanmaalle ei metsäpalovarotusta ehtiny tulemaan ollenkaan. Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 30.7.14 klo 20 - 20.30 eli vain puolen tunnin aikana peräti 16 mm. Kyseisellä kylällä on heinäkuussa 2014 satanut 30.7.14 klo 20.30 mennessä täten 80 mm, mikä on 5 mm eli 7 % enemmän kuin koko heinäkuun aikana normaalisti Seinäjoen seudulla sataisi pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (75 mm). Heinäkuun normisademäärä on ylittynyt myös monella Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla Etelä-Pohjanmaalla, kuten esim. Seinäjoen Pelmaalla jo aikoja sitten ja Kauhajoen Kuja-Kokossa sekä Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä ihan hiljattain.

    • Ajattelija616

      Näyttää siltä, että heinäkuun normisademäärä tulee armon vuonna 2014 ylittymään Etelä-Pohjanmaallakin roimasti. Uudet rankat ukkossateet ovat rantautuneet 31.7.14 Seinäjoellekin. Harvoin on Ilmatieteen laitoksen varoituskartta ollut niin täynnä kuin se nyt 31.7.14 on. Huominen sadesummakarttakin eli 27.7.14 klo 9-1.8.14 klo 9 tulee varmasti Ilmatieteen laitoksen sivuilla olemaan huomattavasti tätä päivää tummempi.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 31.7.14 klo 12-15 eli kolmen tunnin aikana 19 mm. Kyseisellä kylällä satoi heinäkuussa 2014 yhteensä täten 103 mm, mikä on 28 mm eli 37 % enemmän kuin koko heinäkuun normaalisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (75 mm).

    • Ajattelija616

      Kauhajoen Kuja-Kokko oli viime kuussa Suomen sateisin paikka ja siellä satoi 147 mm ( 96 %). Oulunsalossa satoi 127 mm ( 79 %), Seinäjoen Pelmaalla 116 mm ( 55 %), Siikajoen Revonlahdella 115 mm ( 49 %), Seinäjoen Keski-Nurmossa 103 mm ( 37 %), Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 90 mm ( 20 %), Vaasan Klemettilässä 88 mm ( 73 %) ja Sodankylässä 84 mm ( 14 %). Em. paikkojen perässä oleva prosenttimäärä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että kuinka paljon heinäkuun normaalisademäärä kyseisissä paikoissa ylittyi.

      Monissa paikoissa kuitenkin normaalisademäärä alittui. Kaikkein eniten jäi heinäkuun normisademäärästä uupumaan Helsingin Kumpulassa, jossa satoi heinäkuussa 2014 ainoastaan 11 mm (-82 %). Helsingin Kaisaniemessä satoi viime kuussa 13 mm (-79 %), Utsjoen Kevolla 29 mm (-60 %), Helsinki-Vantaan lentoasemalla 42 mm (-36 %), Inarin kirkonkylässä 61 mm (-19 %), Hämeenlinnan Lammin Pappilassa 64 mm (-26 %) ja Jyväskylän lentoasemalla 68 mm (-19 %).

    • Ajattelija616

      Viimeisin Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta aikaväliltä 28.7.14 klo 9-2.8.14 klo 9 oli pohjalaismaakuntienkin osalta melko tumma. Pohjavesi oli Seinäjoen seudullakin 31.7.14 Suomen ympäristökeskuksen mukaan taas normaalia korkeammalla.

    • Ajattelija616

      Se fakta, että Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan annettiin taas metsäpalovaroitus 3.8.14, kertoo vain siitä, että Etelä-Suomessa heinäkuun lopunkin sateet olivat melkeinpä mitättömiä, varsinkin etelärannikolla.

    • Ajattelija616

      Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla Vaasan Klemettilässä saatiin 4.8.14 klo 15-18 pari rajua ukkoskuuroa; klo 15-16 eli tunnin aikana siellä satoi 37 mm ja klo 17-18 eli niin ikään tunnin aikana 20 mm eli yhteensä siellä satoi näin kolmen tunnin aikana 57 mm, eli 3 mm enemmän kuin siellä normaalisti sataisi koko elokuun aikana.

    • Ajattelija616

      Satoipa Vaasan Klemettilässä ma 4.8.14 klo 18-21 vielä 5 mm eli yhteensä siellä satoi 4.8.14 peräti 62 mm. Ti 5.8.14 klo 12 metsäpalovaroitus laajeni myös Varsinais-Suomeen, Kanta- ja Päijät-Hämeeseen.

    • Ajattelija616

      Metsäpalovaroitus valtaa Suomessa edelleen alaa etelästä alkaen. Ke 6.8.14 klo 12 metsäpalovaroitus annettiin myös Satakuntaan, Pirkanmaalle ja Etelä-Savoon. Kyllä täällä Savonlinnassakin on nuo nurmikot varsinkin rinteissä melko kulottuneen näköisiä.

    • Ajattelija616

      To 7.8.14 klo 14-18 Vaasan Klemettilässä satoi 25 mm. Siellä on tässä kuussa satanut jo 87 mm eli melkein 2/3-osaa enemmän kuin Vaasassa normaalisti sataisi koko elokuun aikana. Myös Etelä-Pohjanmaalla satoi jonkin verran to 7.8.14; Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä klo 17-19 1 mm, Kauhajoen Kuja-Kokossa klo 15-17 2 mm, Seinäjoen Keski-Nurmossa klo 17-18 2 mm ja Seinäjoen Pelmaalla klo 16-19 3 mm. Metsäpalovaroitustakaan ei vielä 7.8.14 Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle annettu eikä sitä varmaan ehdi tullakaan, koska sateita tulee tällä viikolla jatkossakin. Sen sijaan Savonlinnan Haka-alueella eli Hakatsussa satoi 7.8.14 ainoastaan sen verran että asfaltti hieman kastui, mutta sademittariin ei sadetta kertynyt edes puolta milliä. Huomenna tosin saattaa Savonlinnassakin sataa hieman enemmän ja saattaapa täältäkin metsäpalovaroitus 8.8.14 hävitä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Vaasassa satoi 8.8.14 klo 20 mennessä 6 mm, Seinäjoen Pelmaalla ja Kauhavalla 3 mm sekä Kauhajoella 1 mm. Metsäpalovarotus vetäytyy etelään, poistunut Satakunnasta ja Pirkanmaalta, toisaalta tullut Tornioon ja Ylitornioon. Savonlinnan Hakatsulla ei vielä tänäänkään satanut, saattaa mennä pahimmillaan tiistaihin 12.8.14.

    • Ajattelija616

      Kauhajoen Kuja-Kokossa satoi 9.8.14 2 mm sekä Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä 7 mm. Metsäpalovaroitus poistui Ylitorniosta mutta tuli Pohjois-Savoon. Yhteensähän Seinäjoen Keski-Nurmossa on satanut 7.-9.8.14 välisenä aikana 15 mm. En tiedä olivatko Ilmatieteen laitoksella kesäharjoittelijat taas asialla mutta Ilmatieteen laitoksen sadesummakartta aikaväliltä 4.8.14 klo 9-9.8.14 klo 9 oli pitkästä aikaa päin prinkkalaa laadittu. Sen mukaan Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi kyseisellä aikavälillä ainoastaan 1-5 mm vaikka todellisuudessa siellä satoi 7.8.14 klo 17-9.8.14 klo 7 välisenä aikana yhteensä 11 mm eli kyseinen kylä olisi em. sadesummakartassa pitänyt ilman muuta olla 10-20 mm sadesummavyöhykkeellä!

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Pelmaalla satoi 10.8.14 klo 13-15 3 mm. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Etelä-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Savon maakunnissa mutta se on poistunut Torniosta. Ilmatieteen laitos oli sentään hieman tajunnut korjata sadesummakarttaa ja sijoittanut 5-10 mm sadesumma-alueen Seinäjoen Keski-Nurmoon asti. Tuo em. sadesummakartta aikaväliltä 5.8.14 klo 9-10.8.14 klo 9 oli silti kyseisen kylän kohdalta virheellinen vieläkin, sillä siellä satoi pelkästään aikavälillä 7.8.14 klo 17-9.8.14 klo 16 yhteensä 15 mm. Eli Seinäjoen Keski-Nurmo olisi em. sadesummakartassa tullut olla 10-20 mm sadesumma-alueella.

    • Ajattelija616

      Metsäpalovaroitus vieläkin 11.8.14 Etelä-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa. Ehkä Savonlinnassa viimein 12.8.14 katkeaa reilun puolentoista viikon mittainen poutajakso. Pohjavesi yli keskimääräisen sekä Seinäjoella että Savonlinnassa 11.8.14.

    • Ajattelija616

      Savonlinnan Haka-alueella eli Hakatsulla satoi 12.8.14 klo 1-17 yhteensä 5 mm päättäen täällä yli puolitoista viikkoa kestäneen kuivan kauden. Metsäpalovaroitus on Suomessa voimassa enää Ahvenanmaalla. 13.8.14 on luvassa taas lisää ukkosia.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 14.8.14 klo 16-17 eli tunnin aikana 8 mm. Tiellä 19 Nurmossa 5 km Seinäjoen keskustasta Lapuan suuntaan oli 14.8.14 klo 16 melkeinpä vesiliirtokeli.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 15.8.14 klo 11-16 5 mm. Yhteensä kyseisellä kylällä on 15.8.14 klo 16 mennessä tässä kuussa satanut 28 mm, mikä on 42 % eli vajaa puolet koko elokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (67 mm). Nurmossa tiellä 19 eli noin viisi kilometriä Seinäjoen keskustasta Lapualle päin oli 15.8.14 klo 15 taas vesiliirtokeli. Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä satoi 15.8.14 klo 12-14 yhteensä 7 mm ja Seinäjoen Pelmaalla 15.8.14 klo 12-17 yhteensä 6 mm. Ilmatieteen laitoksen kesätyöntekijät olivat taas vaihteeksi tehneet päin prinkkalaa sadesummakartan; kyseisen kartan mukaan aikavälillä 10.8.14 klo 9-15.8.14 klo 9 Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi ainoastaan 1-5 mm vaikka siellä satoi kyseisellä aikavälillä 8 mm eli se olisi pitänyt olla 5-10 mm sadesummavyöhykkeellä.

    • Ajattelija616

      Savonlinnan Haka-alueella eli Hakatsulla satoi 15.8.14 klo 19-20 2 mm. Täällä on nyt tässä kuussa 15.8.14 klo 20 mennessä satanut yhteensä 7 mm, mikä on 9 % eli hieman vajaa kymmenesosa koko elokuun normisademäärästä Savonlinnan seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (80 mm). Seinäjoen Keski-Nurmossa on elokuussa 2014 ollut hieman sateisempaa; siellä on tässä kuussa satanut 15.8.14 klo 16 mennessä 28 mm, mikä puolestaan on 42 % eli vajaa puolet koko elokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun "Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010" mukaan (67 mm).

      Silti Ilmatieteen laitos oli tehnyt väärin sadesummakartan aikaväliltä 11.8.14 klo 9-16.8.14 klo 9 juuri Seinäjoen Keski-Nurmon osalta; kyseinen kylä oli 5-10 mm sadesumma-alueella vaikka siellä satoi tuolla aikavälillä yhteensä 13 mm eli se olisi pitänyt olla 10-20 mm sadesumma-alueella. Sen sijaan Savonlinnan Haka-alue oli ihan oikein sijoitettu 5-10 mm sadesumma-alueelle koskapa täällä satoi em. aikavälillä 7 mm. Paneekin miettimään että ovatko Ilmatieteen laitoksen kesätyöntekijöiden juuret pohjalaisvastaisilla alueilla?

      • ei jaksa käsittää

        Ketä oikeasti kiinnostaa paljonko nurmossa sataa vettä?
        Eikä yksittäinen isokaan lukema tee karttaan anomaliaa jos ympäristössä on vähempi sateista.

        Noi kartat tehdään käsittääkseni tutkahavaintojen pohjalta. koska ei joka suolla ole mittaria. Silloin pienet ryöpyt jää pois, ja saa jäädäkkin.

        Vielä.. Mitä vaikutusta sillä on edes alueella asuvien ihmisten elämään jos sadetilastoihin on päässyt viiden millin virhe?
        Perusteluja?

        ?????
        Ps. Tiedätkö miten VAKEAA on ylipäätänsä mitata sadetta?
        Sade pitäisi pystyä mittaamaan tyynessä pakkasella, tuulessa. ym.. Ei se ole vain astia johon vesi kertyy.. isot pisarat roiskuttavat sadetta pois. tuuli vaikutta paljon..


    • Ajattelija616

      Elokuun 2014 ensimmäinen puolisko eräiden paikkojen sademäärien kannalta on saatettu järjestykseen. Vaasan Klemettilä oli 1.-15.8.14 tutkittujen paikkojen sateisin paikka ja siellä satoi 93 mm ( 72 %). Oulunsalossa satoi 53 mm (-18 %), Sodankylässä 30 mm (-54 %), Seinäjoen Keski-Nurmossa 28 mm (-58 %), Seinäjoen Hirvijärvellä 24 mm (-64 %), Seinäjoen Kyrkösjärvellä 23 mm (-66 %), Helsingin Kaisaniemessä 21 mm (-74 %), Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 20 mm (-68 %), Jyväskylän lentoasemalla 19 mm (-76 %), Seinäjoen Pelmaalla 17 mm (-75 %) ja Savonlinnan Haka-alueella 7 mm (-91 %). Em. paikkojen perässä oleva prosenttimäärä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että kuinka paljon elokuun normaalisademäärä oli kuun puoleen väliin mennessä kyseisissä paikoissa ylittynyt ( ) tai kuinka paljon siitä vielä puuttui (-). Asiasta seitsemänteen, positiivisena yksityiskohtana mainittakoon, että Seinäjoen Keski-Nurmo oli nyt ihan oikein viimeisimmässä Ilmatieteen laitoksen sadesummakartassa 14.8.14 klo 9-19.8.14 klo 9 sijoitettu 10-20 mm sadesumma-alueelle, koska siellä satoi ko. aikavälillä yhteensä 14 mm. Olivatko kesätyöntekijät sitten lähteneet sieltä tai saaneet palautetta ylempää, mene ja tiedä. Joka tapauksessa, tällä kertaa Ilmatieteen laitos ansaitsee kiitokset!

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on elokuussa 2014 satanut 21.8.14 klo 20 mennessä yhteensä 60 mm, mikä on 90 % koko elokuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (67 mm). Savonlinnan Haka-alueella puolestaan on elokuussa 2014 satanut 21.8.14 klo 20 mennessä 36 mm, mikä on 45 % koko elokuun normisademäärästä Savonlinnan seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (80 mm).

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmossa on 22.8.14 klo 17 mennessä satanut elokuussa 2014 jo 65 mm, mikä on 97 % koko elokuun normisademäärästä kyseisessä paikassa. Siellähän puuttuu enää 2 mm koko elokuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 23.8.14 klo 11-13 10 mm. Kyseisellä kylällä on elokuussa 2014 satanut 23.8.14 klo 13 mennessä 77 mm, eli siellä on jo koko elokuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (67 mm) ylittynyt 15 %.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on elokuussa 2014 satanut 27.8.14 klo 17 mennessä 109 mm, eli siellä on jo koko elokuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (67 mm) ylittynyt 63 %. Savonlinnan Haka-alueella puolestaan on elokuussa 2014 satanut 27.8.14 klo 5 mennessä 74 mm, mikä on 93 % koko elokuun normisademäärästä Savonlinnan seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (80 mm). Sekä Seinäjoella että Savonlinnassa pohjavesi nousikin Ympäristökeskuksen mukaan 27.8.14 paljon yli keskimääräisen. Viimeisimmän viiden vuorokauden (22.8.14 klo 9-27.8.14 klo 9) sademääräkin oli Ilmatieteen laitoksen sadesummakartan mukaan molemmissa paikoissa 30-40 mm.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on elokuussa 2014 satanut 28.8.14 klo 16 mennessä 115 mm, eli siellä on jo koko elokuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (67 mm) ylittynyt 72 %. Savonlinnan Haka-alueella on elokuussa 2014 satanut 29.8.14 klo 5 mennessä 80 mm eli täällä on vihdoin elokuun normisademäärä Savonlinnan seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (80 mm) tullut täyteen.

      Pohjalaismaakuntien virallisilla Ilmatieteen laitoksen mittausasemillakin on satanut huomattavasti Savonlinnan Hakatsua runsaammin; 29.8.14 mennessä Seinäjoen Pelmaalla on elokuussa 2014 satanut yhteensä 121 mm ( 81 %), Kauhajoen Kuja-Kokossa 118 mm ( 76 %) ja Vaasan Klemettilässä peräti 158 mm ( 293 %). Sademäärien perässä oleva prosenttimäärä kertoo sen, että kuinka paljon elokuun normisademäärä on em. paikoissa ylittynyt eli Vaasassa on tässä kuussa satanut miltei kolminkertaisesti normaaliin nähden. 24.8.14 klo 9-29.8.14 klo 9 on sekä Seinäjoella että Savonlinnassa satanut Ilmatieteen laitoksen sadesummakartan mukaan peräti 40-60 mm.

    • Ajattelija616

      Mietintö eräiden paikkojen sademääristä aikavälillä 1.-28.8.14 on nyt valmis. Useimpien pohjalaismaakunnissa sijaitsevien paikkojen lisäksi elokuun 2014 normisademäärä ylittyi selvästi 29.8.14 mennessä myös Helsingin Kaisaniemessä, jossa 1.-28.8.14 satoi 118 mm ( 48 %). Jyväskylän lentoasemalla puolestaan satoi em. aikavälillä 90 mm ( 15 %) ja Oulunsalossa 83 mm ( 28 %).
      Savonlinnan Haka-alueen tavoin myös Virolahden Koivuniemessä tuli 29.8.14 mennessä elokuun normisademäärä täyteen, eli kyseisen paikan tapauksessa 79 mm. Sen sijaan Sodankylässä satoi 1.-28.8.14 vain 52 mm (-21 %) ja Juuan Niemelässä niin ikään ainoastaan 52 mm (-34 %).

    • Ajattelija616

      Koko elokuu 2014 on myös eräiden sijaintien osalta paketissa. Selvityksessä on melko monta samaa paikkaa kuin edellisessä selvityksessä 1.-28.8.14, joten mainitsen nyt ainoastaan ne sijainnit, joiden sademäärä kasvoi vielä aikavälillä 29.-31.8.14 tai osoittautui muuten Ilmatieteen laitoksen mukaan suuremmaksi kuin itse olin laskenut selontekoon 1.-28.8.14. Luonnollisesti mainitsen myös ne paikat, joita ei 1.-28.8.14 yhteenvedossa ollut. Seinäjoen Pelmaalla satoi elokuussa 2014 122 mm ( 82 %), Helsingin Kaisaniemessä 121 mm ( 51 %), Helsinki-Vantaan lentoasemalla 119 mm ( 51 %), Seinäjoen Kyrkösjärvellä 111 mm ( 66 %), Jyväskylän lentoasemalla 92 mm ( 18 %) ja Savonlinnan Haka-alueella 83 mm ( 4 %). Em. paikoissa siis elokuun normisademäärä ylittyi ja sademäärien perässä oleva prosenttimäärä indikoi ylityksen määrää.

      Joissain paikoissa elokuun normisademäärä kuitenkin alittui. Näin kävi myös Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä (-5 %), ja Siikajoen Revonlahdella (-39 %). Tässä hötäkässä unohdin mainita kokonaan yhden Suomen runsassateisimmista paikoista, nimittäin Kaarinan Yltöisen, jossa satoi elokuussa 216 mm ( 270 %). Selostuksesta jäi epähuomiossa pois myös Nokian Tottijärvi, jossa satoi viime kuussa 107 mm ( 43 %) ja Utsjoen Kevo 84 millimetrillään ( 47 %).

    • Ajattelija616

      Tarkastelin tuossa näin virallisen kesän mentyä touko-elokuuta 2014 eräiden paikkojen eli Seinäjoen, Vantaan, Helsingin, Jyväskylän, Siikajoen, Sodankylän ja Utsjoen sademäärien kannalta. Tarkastelupaikoista sateisinta normaaliin nähden oli Seinäjoella ja kuivinta normaaliin verrattuna Utsjoella.

    • Ajattelija616

      Karijoen Rajamäellä pohjaveden korkeus nousi 1.9.14 elokuun lopun runsaiden sateiden ansiosta reilusti yli keskimääräisen tason. Kyseinen paikka sijaitsee lähellä Kauhajoen pohjavesialuetta (mistä myös Seinäjoen seudun vesijohtovesi tulee) joten eipä ainakaan Seinäjoen seudulla tarvitse ruveta vesijohtovettä säännöstelemään.
      http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/FIN/pohjavesi/LSU.htm

    • Ajattelija616

      9.9.14 oli pitkästä aikaa pohjalaismaakunnissa sateinen; Vaasan Klemettilässä satoi Ilmatieteen laitoksen sivujen mukaan klo 16-17 eli tunnin aikana 8 mm. Seinäjoen Keski-Nurmossa puolestaan satoi klo 15-16 5 mm. Nurmossa tiellä 19 oli klo 15.15 pitkästä aikaa vesiliirtokeli. Pohjaveden korkeus oli Seinäjoella 9.9.14 yli keskimääräisen Suomen ympäristökeskuksen mukaan. Sen sijaan täällä Savonlinnan Haka-alueella ei ole syyskuussa 2014 satanut vielä lainkaan ja ennusteiden mukaan täällä saadaan sateita odottaa vielä pitkään.

    • Ajattelija616

      Su 21.9.14 oli pitkästä aikaa melko sateinen pohjalaismaakunnissa; Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi klo 19 mennessä 13 mm, mikä on 26 % eli hieman yli neljäsosa koko syyskuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (51 mm). Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä satoi klo 20 mennessä 6 mm ja Seinäjoen Pelmaalla 5 mm, Vaasan Klemettilässä sadetta kertyi klo 19 mennessä 5 mm mutta Kauhajoen Kuja-Kokossa ainoastaan 2 mm. Vertailun vuoksi mainittakoon että täällä Savonlinnan Haka-alueella on tässä kuussa satanut tähän mennessä ainoastaan 0,5 mm. Ma 22.9.14 täällä pitäisi sataa 16 mm. Metsäpalovaroitus ei ehtinyt tulemaan Etelä-Pohjanmaalle eikä varmaan ehdi myöskään tulla tänne Etelä-Savoonkaan.

    • Ajattelija616

      Pe 26.9.14 oli pohjalaismaakunnissa melko sateinen; Ilmatieteen laitoksen virallisilla mittausasemilla Kauhajoen Kuja-Kokossa satoi 22 mm, Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä 18 mm, Seinäjoen Pelmaalla 19 mm ja Vaasan Klemettilässä 20 mm. Seinäjoen Keski-Nurmossa satoi 26.9.14 muutaman tunnin aikana 14 mm. Nämä sadesummat näkyivät myös Ilmatieteen laitoksen sadesummakartassa sekä Ympäristökeskuksen pohjavesitilannekartassa keskimääräistä korkeampana pohjavetenä Seinäjoen seudulla.

    • Ajattelija616

      Syyskuuta 2014 on nyt joidenkin paikkojen osalta tarkasteltu (sademäärät) kuten myös laajemman kokonaisuuden hahmottamiseksi elo-syyskuuta. Eniten syyskuun normisademäärä (49 mm) ylittyi tarkasteltavista paikoista Vaasan Klemettilässä ( 25 %) eli siellä satoi viime kuussa 61 mm kuten myös elo-syyskuun normisademäärä (103 mm) kun kyseisessä paikassa satoi elo-syyskuussa 2014 yhteensä 219 mm ( 113 %). Toiseksi eniten syyskuun normisademäärä (57 mm) ylittyi tarkastelupaikoista Savonlinnan Haka-alueella ( 14 %) eli siellä satoi syyskuussa 2014 yhteensä 65 mm, tosin Savonlinnan Haka-alueen elo-syyskuun normisademäärä (137 mm) ylittyi kyseisessä paikassa ainoastaan 8 % (148 mm). Utsjoen Kevolla syyskuun normaalisademäärä (38 mm) ylittyi 8 % ollen syyskuussa 2014 yhteensä 41 mm, siellä elo-syyskuun normaalisademäärä (95 mm) ylittyi 32 % (125 mm).

      Muissa tarkastelupaikoissa syyskuun normisademäärä sen sijaan alittui. Helsingin Kaisaniemessä satoi viime kuussa 54 mm (-4 %), Sodankylässä 46 mm (-6 %), Hki-Vantaan lentoasemalla 52 mm (-19 %), Seinäjoen Keski-Nurmossa 38 mm (-25 %), Seinäjoen Pelmaalla 30 mm (-41 %), Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä niin ikään 30 mm (-40 %), Jyväskylän lentoasemalla 28 mm (-49 %), Siikajoen Revonlahdella 18 mm (-64 %), Nokian Tottijärvellä 20 mm (-65 %), Maaningan Halolassa 18 mm (-66 %) ja Oulunsalossa 14 mm (-68 %).

      Toiseksi eniten elo-syyskuun normaalisademäärä ylittyi Seinäjoen Keski-Nurmossa, jolloin siellä satoi 153 mm ( 30 %). Helsingin Kaisaniemessä puolestaan satoi elo-syyskuussa 2014 yhteensä 175 mm ( 29 %), Seinäjoen Pelmaalla 152 mm ( 29 %) ja Hki-Vantaan lentoasemalla 171 mm ( 20 %). Monissa paikoissa kuitenkin myös elo-syyskuun normaalisademäärä alittui. Nokian Tottijärvellä satoi elo-syyskuussa 2014 yhteensä 127 mm (-4 %), Oulunsalossa 97 mm (-11 %), Jyväskylän lentoasemalla 120 mm (-10 %), Sodankylässä 100 mm (-13 %), Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 90 mm (-20 %) ja Siikajoen Revonlahdella 62 mm (-49 %).

      IImatieteen laitoksen sivuilla olevassa syyskuusta 2014 kertovassa artikkelissa oli tällä kertaa todella paljon virheitä. Voisi sanoa, että se oli jopa hutiloiden tehty. Artikkelin mukaan kuukauden sademäärä jäi maan länsiosassa alle 30 millimetrin vaikka Vaasan Klemettilässä satoi ihan Ilmatieteen laitoksen omienkin tietojen mukaan viime kuussa 61 mm ja Seinäjoen Pelmaalla sekä Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä 30 mm. Seinäjoen Keski-Nurmossahan sadetta kertyi peräti 38 mm. Lisäksi artikkelissa väitettiin että Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomessa sademäärä jäi kolmannekseen tavanomaisesta. Vaasan Klemettilässähän satoi viime kuussa neljänneksen enemmän kuin normaalisti, Seinäjoen Keski-Nurmossa neljänneksen vähemmän kuin normaalisti, Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä 40 % vähemmän kuin normaalisti ja Seinäjoen Pelmaalla 41 % vähemmän kuin normaalisti. Sen sijaan Pohjois-Savossa Maaningan Halolassa satoi 66 % vähemmän kuin normaalisti viime kuussa eli tuo artikkelin väite olisi sopinut sinne kuin nenä päähän. Nokian Tottijärvellä eli Pirkanmaallakin satoi viime kuussa 65 % vähemmän kuin normaalisti. Ilmatieteen laitoksen itäsuomalaiset ja pirkanmaalaiset vaikuttajat halusivat ilmeisesti pitää matalaa profiilia tuon asian suhteen. Joka tapauksessa, Ilmatieteen laitoksella ei näköjään opita virheistä mitään.

    • Viidesosa

      Ke 8.10.14 oli pitkästä aikaa mukavan sateinen päivä pohjalaismaakunnissa; Seinäjoen Keski-Nurmossa ja Pelmaalla klo 12-17 satoi 12 mm, Vaasan Klemettilässä samalla aikavälillä 11 mm, Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä 10 mm ja Kauhajoen Kuja-Kokossa klo 10-17 yhteensä 9 mm. Pohjavesi nousi taas Seinäjoen seudulla yli keskimääräisen tason ja tie 19 Seinäjoen keskustasta 5 km Lapuan suuntaan oli ainakin klo 15.37 kelikamerakuvan mukaan vesiliirtokunnossa.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on lokakuussa 2014 satanut 12.10.14 klo 14 mennessä 37 mm, mikä on 65 % eli lähes 2/3-osaa koko lokakuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (57 mm). Suurin osa eli 35 mm satoi tuolla kylällä muutaman päivän aikana eli 8.-12.10.14. Savonlinnan Haka-alueella on lokakuussa 2014 12.10.14 mennessä satanut 30 mm, mikä on 49 % eli lähes puolet koko lokakuun normisademäärästä Savonlinnan seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (61 mm). Em. sademäärä tuli kyseisessä kaupunginosassa niin ikään muutaman päivän aikana eli 8.-12.10.14.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 19.10.14 klo 4-12 eli muutaman tunnin aikana 14 mm, mikä on 25 % eli neljäsosa koko lokakuun normisademäärästä. Kyseisellä kylällä on lokakuussa 2014 satanut 19.10.14 klo 12 mennessä 52 mm, mikä on 91 % koko lokakuun normisademäärästä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (57 mm).

    • Ajattelija616

      Mm. Vaasassa, Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä ja Alajärvellä satoi 24.10.14 ensilumi. Lisäksi Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä on lokakuussa 2014 satanut 25.10.14 klo 15 mennessä vedeksi muutettuna yhteensä 61 mm, eli siellä on jo koko lokakuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (57 mm) ylittynyt 7 %. Pohjaveden korkeus nousi Suomen ympäristökeskuksen mukaan Seinäjoella 25.10.14 yli keskimääräisen tason.

    • Ajattelija616

      Ke 29.10.14 oli pohjalaismaakunnissa kohtalaisen sateinen päivä; Seinäjoen Keski-Nurmossa vettä tuli muutaman tunnin aikana klo 10-16 yhteensä 10 mm, yhteensä siellä on tässä kuussa satanut tähän mennessä 76 mm eli kolmanneksen enemmän kuin normaalisti koko lokakuun aikana. Ilmatieteen laitoksen virallisilla mittausasemilla mitattiin monin paikoin tuotakin suurempia sademääriä; Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä satoi 29.10.14 klo 4-15 yhteensä 20 mm, Seinäjoen Pelmaalla samana päivänä klo 4-16 yhteensä 16 mm ja Vaasan Klemettilässä 29.10.14 klo 4-14 yhteensä 15 mm. Kauhajoen Kuja-Kokossa satoi sen sijaan samana päivänä klo 8-15 "ainoastaan" 8 mm. Lokakuun normisademäärä onkin ylittynyt tässä kuussa useimmilla Etelä-Pohjanmaan havaintoasemilla. Pohjavesikin on Seinäjoella taas normaalia korkeammalla.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi lokakuussa 2014 yhteensä 76 mm, eli siellä ylittyi koko lokakuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (57 mm) kolmasosalla eli 33 %. Etelä-Suomessa ja Lapissa sen sijaan lokakuu oli harvinaisen kuiva. Savonlinnan Haka-alueella satoi lokakuussa 2014 53 mm, mikä on 87 % koko lokakuun normisademäärästä Savonlinnan seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (61 mm). Eli täälläkin viime kuu oli hieman normaalia kuivempi.

    • Ajattelija616

      Ajokeli oli 1.11.14 alkuyöstä huono Etelä-Pohjanmaallakin; näin ainakin kelikamerakuvien mukaan Lapualla 1.11.14 klo 23.36 ja Nurmossa 1.11.14 klo 23.19. Tuolloin vallinneesta lumisesta ja liukkaasta kelistä huolimatta Etelä-Pohjanmaalle ei annettu kelivaroitusta lainkaan. Onko tämä taas jonkinlaista pohjalaisten syrjintää?

    • Ajattelija616

      Lokakuuta 2014 on nyt tarkasteltu eräiden paikkojen sademäärien osalta. Tarkastelupaikoista sateisin normaaliin nähden oli Oulunsalo, normaalia sateisempaa oli myös Siikajoen Revonlahdella, Seinäjoen Keski-Nurmossa, Jyväskylän lentoasemalla, Seinäjoen Pelmaalla ja Maaningan Halolassa.
      Tarkastelupaikoista kuivinta normaaliin nähden viime kuussa oli Lappeenrannan Lepolassa. Normaalia kuivempi lokakuu 2014 oli myös Muonion Alamuoniossa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Nokian Tottijärvellä, Kaarinan Yltöisissä, Helsingin Kaisaniemessä, Utsjoen Kevolla, Sodankylässä, Kuopion Savilahdessa, Savonlinnan Haka-alueella ja Turun Artukaisissa.

    • Ajattelija616

      Marraskuun 2014 neljä ensimmäistä päivää olivat pohjalaismaakunnissa harvinaisen sateisia. Seinäjoen Pelmaalla marraskuun normaalisademäärä ylittyi aikavälillä 1.-4.11.14 miltei kolmanneksen eli 29 %. Kauhajoen Kuja-Kokossa ylitys oli 22, Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä 21 ja Seinäjoen Keski-Nurmossa 16 %. Vaasan Klemettilässäkin marraskuun normisademäärä saavutettiin jo 5.11.14 mennessä.
      Muualla maassa marraskuun alkupuoli on ollut huomattavasti rauhallisempi. Sodankylässä marraskuun normaalisademäärästä puuttui 4.11.14 vielä 79 %, Helsingin Kaisaniemessä 77 %, Jyväskylän lentoasemalla 65 % ja Oulunsalossa 19 %.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi sademittariin 7.11.14 klo 1-10 yhteensä 30 mm eli viivoittimella mitattuna 11 cm lunta. Sademittari vietiin sisälle lämpimään ja lopputuloksena sademittarissa oli 4 mm vettä. Kyseisellä kylällä on marraskuussa 2014 satanut 7.11.14 klo 10 mennessä 56 mm, eli siellä on jo koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (45 mm) ylittynyt 24 %. Savonlinnan Haka-alueella puolestaan satoi 7.11.14 klo 1-11 yhteensä 10 cm lunta. Lunta olikin 7.11.14 Etelä-Pohjanmaallakin kaikkialla muualla paitsi Ylistarossa ja Alajärven Möksyssä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen seudulla on yhtenäinen lumipeite kaikkialla muualla paitsi entisen Ylistaron kunnan alueella, jossa lunta ei ole lainkaan. Tämä faktahan onkin ollut nähtävissä 7-8.11.14 Forecan, MTV:n ja Suomen ympäristökeskuksen lumensyvyyskartoissa sekä kelikamerakuvista, lehtijuttukuvista ja videoista Seinäjoelta tuolta ajalta. Ilmatieteen laitos on ainut instanssi, joka tätä asiaa ei ole sisäistänyt. Heidän mukaansa lumeton alue ulottuu Laihialta Seinäjoen kaupunkialueen kautta Keski-Suomen rajalle Alajärven Möksyyn asti vain siksi, että he virheellisesti interpoloivat alueen liian suureksi Ylistaron Pelmaan ja Alajärven Möksyn 0 cm lumensyvyyden takia. Pelmaahan sijaitsee entisen Ylistaron kunnan keskustassa ja Ylistaron keskustahan sijaitsee n. 25 km Seinäjoen keskustasta Vaasan suuntaan. Eikö Ilmatieteen laitos koskaan opi?

    • Ominous figure

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi aikavälillä 10.11.14 klo 16-11.11.14 klo 15 yhteensä 18 mm eli yli kolmannes koko marraskuun normisademäärästä. Kyseisellä kylällä on marraskuussa 2014 satanut 11.11.14 klo 15 mennessä vedeksi muutettuna yhteensä 75 mm, eli siellä on jo koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (45 mm) ylittynyt 67 % eli 2/3-osalla.

    • Rainy weather confir

      Varsin sateista oli viikon alussa myös muualla pohjalaismaakunnissa Ilmatieteen laitoksen virallisilla mittausasemilla. Kauhavan kirkonkylässä Uunimaantiellä satoi 11.11.14 klo 3-15 yhteensä 13 mm, siellä on marraskuussa 2014 satanut 11.11.14 klo 15 mennessä 67 mm eli 56 % enemmän kuin normaalisti koko marraskuun aikana. Kauhajoen Kuja-Kokossa puolestaan satoi 11.11.14 klo 1-15 yhteensä 11 mm, tässä kuussa siellä on 11.11.14 klo 15 mennessä satanut 71 mm eli 58 % koko marraskuun normaalisademäärää enemmän.

      Seinäjoen Pelmaalla satoi 11.11.14 klo 2-15 yhteensä 9 mm, siellä on marraskuussa 2014 satanut 11.11.14 klo 15 mennessä 68 mm eli 51 % enemmän kuin koko marraskuun aikana normaalisti. Vaasan Klemettilässä satoi 10.11.14 klo 22-11.11.14 klo 15 "vain" 7 mm ja siellä onkin tässä kuussa satanut 11.11.14 klo 15 mennessä 60 mm eli "ainoastaan" 13 % enemmän kuin koko marraskuussa yleensä.

    • Ajattelija616

      Marraskuun 14. päivään mennessä oli koko marraskuun normaalisademäärä ylittynyt jo reilusti pohjalaismaakunnissa ja Oulunsalossa. Jyväskylän lentoasemallakin on satanut jo 4/5-osaa koko marraskuun normisademäärästä. Sen sijaan Helsingin Kaisaniemessä ja Sodankylässä oltiin 14.11.14 ns. normaalivauhdissa, koskapa Helsingin Kaisaniemessä oli tuohon päivään mennessä satanut hieman yli puolet ja Sodankylässä miltei tasan puolet koko marraskuun normisademäärästä.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 22.11.14 klo 10-16 sademittariin 25 mm eli viivoittimella mitattuna yhteensä 9 cm lunta. Sademittari vietiin sisälle lämpimään ja lopputuloksena sademittarissa oli 2 mm vettä. Kyseisellä kylällä on marraskuussa 2014 satanut 22.11.14 klo 16 mennessä 78 mm, eli siellä on jo koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (45 mm) ylittynyt 73 %. Savonlinnan Haka-alueella puolestaan satoi 21.11.14 klo 22-22.11.14 klo 3 yhteensä 3 cm lunta.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi 22.11.14 klo 16-21 sademittariin 15 mm eli viivoittimella mitattuna 6 cm lunta. Sademittari vietiin sisälle lämpimään ja lopputuloksena sademittarissa oli 2 mm vettä. Yhteensä siellä satoi 22.11.14 klo 10 ja 21 välisenä aikana 15 cm lunta josta sulamisjäännös oli siis yhteensä 4 mm vettä. Kyseisellä kylällä on marraskuussa 2014 satanut 22.11.14 klo 21 mennessä 80 mm, eli siellä on jo koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (45 mm) ylittynyt 78 %. Lunta onkin nyt kaikkialla Seinäjoenkin seudulla sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan lumensyvyyskartan mukaan. Porissa ja Kuopiossa lunta sen sijaan ei näytä olevan lainkaan.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi marraskuussa 2014 yhteensä 87 mm, eli koko marraskuun normisademäärä Seinäjoen seudulla pitkän ajan keskiarvon 1981-2010 mukaan (45 mm) ylittyi kyseisellä kylällä viime kuussa näin 93 % eli viime kuun sademäärä oli siellä normaaliin nähden miltei kaksinkertainen. Marraskuun normisademäärä ylittyi selvästi koko pohjalaismaakunnista Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä. Muualla maassa marraskuu 2014 oli sen sijaan tavanomaista kuivempi. Ainoastaan Maaningan Halolassa oli hieman normaalia sateisempaa.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä oli lumensyvyys 24.12.14 klo 15 keskimäärin 6 cm. Eli ihan valkoinen joulu oli sielläkin.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi sademittariin 30.12.14 klo 0-11 yhteensä 17 cm lunta. Sademittari vietiin sisälle lämpimään ja lopputuloksena sademittarissa oli 5 mm vettä. Tänään ti 30.12.14 Seinäjoellakin oli sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan lumensyvyyskartan mukaan 10-25 cm paksuinen lumipeite ja Suomen ympäristökeskuksen lumensyvyyskartan mukaan jopa 20-40 cm paksuinen lumipeite. Keli oli erittäin huono aamulla myös tiellä 19 Nurmon ja Seinäjoen välillä. Nyt keli on jo siellä muuttunut märäksi ja lähipäivinä nuo lumet sulavat sieltä todennäköisesti kokonaan. La 3.1.15 saattaa kuitenkin tulla Seinäjoellakin 6 cm lunta nollakelissä jonka jälkeen sää taas pakastuisi.

    • Ajattelija616

      Seinäjoen Keski-Nurmon Knuuttilankylässä satoi lunta maahan aikavälillä 2.1.15 klo 15-4.1.15 klo 15 yhteensä 16 cm. Kauhavan kirkonkylällä Uunimaantiellä lunta oli 4.1.15 iltapäivällä 22 cm ja Seinäjoen Pelmaalla 17 cm. Sen sijaan etelä- ja lounaisrannikolta löytyy edelleen ihan lumettomia alueita. Seinäjoen Keski-Nurmossa on tammikuussa 2014 satanut 4.1.15 klo 10 mennessä vedeksi muutettuna yhteensä jo 34 mm, mikä on 3 % yli koko tammikuun normisademäärän Seinäjoen seudulla julkaisun ”Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010” mukaan (33 mm).

    • Anonyymi

      Okei
      Kiva

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3035
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2132
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1953
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1237
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1166
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      957
    Aihe