Kirjoitusesto IP-osoitteella, parannusidea !

sensuurin_uhri

Suomi24 keskustelualueella on käytössä kirjoitusesto IP-osoitteen perusteella.

Erityisesti ulkomaisesta prepaid -liittymästä kirjoitettaessa aika usein tulee ilmoitus, että kirjoittelu on estetty häiriköinnin takia. Näin silti, vaikka itse en ole häiriköinyt palstalla.

Tämä on varsin ikävää, että estolistalle joutuu, vaikkei itse häiriköi.

Ilmeisesti asialla on tekemistä myös sen kanssa, että IPv4 -osoitteita on vain n. 4 miljardia, mutta nettikäyttäjiä nykyisin maailmassa on enemmän, joten operaattorit jakavat varsinkin mobiilinetin (eli kännykkädatan tai nettitikun) käyttäjille sisäverkon IP -osoitteita ja NATtaavat näistä tulevan liikenteen julkiseen internetiin, jolloin esim. suomi24 palvelimen näkökulmasta useilla eri käyttäkillä näyttäisi olevan sama IP -osoite.

Ehdotankin, että asiaan tehdään tällainen muutos:

JOS IP -osoite on estolistalla, niin ainoastaan anonyymi kirjoittelu estetään.

Sensijaan rekisteröidyllä nimimerkillä kirjoittelu sallitaan silti, vaikka IP -osoite olisi estolistalla.

Tämä muutos estää silti anonyyminä häiriköinnin, mutta sallii rekisteröidyllä nimimerkillä kirjoittelun kaikkialta maailmasta.

Mikäli rekisteröidyn nimimerkin käyttäjä itse syyllistyy häiriköintiin, niin siihen ongelmaan ei IP -pohjaista estoa tarvita, vaan silloin voidaan ko. nimimerkki laittaa jäähylle joko tilapäisesti tai kokonaan riippuen häiriköinnin laadusta ja sen aiheuttaman haitan määrästä, samoin kuin siitä, onko kyseessä ilmiselvästi häiriköinti, vai tulkintakysymys siitä, onko jotain yksittäistä sääntöä rikottu vai ei.

Onko siis mitään syytä, miksei asiaa voisi pikaisesti muuttaa toimimaan edelläkuvatulla tavalla, eli IP-estolistalle joutuminen estäisi jatkossa vain anonyymin kirjoittelun ko. IP -osoitteesta, mutta rekisteröidyllä nimimerkillä voisi jatkossa kirjoittaa mistä IP-osoitteesta tahansa riippumatta siitä, onko ko. IP -osoite estolistalla.

Sillä rekisteröidyllä nimimerkilllä häiriköintiin on sitten tarvittaessa muut keinot.

Tähän mennessä olen havainnut IP -pohjaisia estoja, jotka kohdistuvat ulkomaisten prepaid -liittymien mobiilidataan, mutta onpa jostain kumman syystä ainakin yksi Bangkokissa oleva hotellin ilmeisesti ADSL -yhteys myös joutunut estolistalle. Sikäli kummallista, että itse en ole häiriköinyt, enkä ole ko. hotellissa törmännyt yhteenkään suomalaiseen. Mainittakoon vielä ko. hotellin hintataso: 800 THB / vuorokausi.

Mutta ehkä hotellilla ei ole kiinteää IP-osoitetta, jolloin kuka tahansa ko. operaattorin ADSL -asiakas on voinut häiriköidä, ja häiriköintiin käytetty dynaaminen IP sittemmin joutunut ko. hotellin käyttöön estäen kaikkien ko. hotellin WiFi:ä käyttävien asiakkaiden kirjoittelun tänne.

Tokihan suomalaisiakin on ulkomailla, ja henkilön suorittama häiriköinti on toki mahdollista, mutta enemmän epäilen sitä, että ehkä massapostittajat ovat kehittäneet haittaohjelman, joka koneelle tarttuessaan tekee ko. tietokoneesta "ponnahduslaudan" eli häirikkö ottaa itse yhteyttä ko. koneeseen ja komentaa ko. koneen lähettämään esim. tänne suomi24 palstalle massapostituksia, jolloin suomi24:n palvelin näkee ko. "ponnahduslautana" toimivan koneen IP -osoitteen, mutta ei häirikön omaa IP-osoitetta.

Eikö tällaisten "ponnahduslautana" toimivien koneiden häiriköintikäyttöön ole kukaan keksinyt mitään parempaa tapaa kuin perinteinen IP -pohjainen esto ?

Ehkä Suomi24:n tulisi häiriköintitapauksissa myös seurata sitä, onko häiriköinti nopeudeltaan sellaista, että ihminen selaimen kanssa edes pystyisi lähettämään ko. nopeudella häiriköintiviestejä, vai onko asialla joku automaattinen häiriköintiohjelma, joka voi hyvinkin olla ajossa koneella, jonka omistaja ei tiedä asiasta mitään, vaan ko. kone on saastunut haitttaohjelmalla ja sitä komentelee joku ulkopuolinen.

Luulisi, että myös poliisilla olisi kiinnostusta puuttua tuollaisiin haittaohjelmien hallinnassa oleviin koneisiin, koska ne mahdollistavat kaikenlaisille rikollisille sen, että touhutaan rikoksia netissä, mutta jäljet osoittavat viattoman sivullisen koneelle, ja todellisen rikollisen jäljittäminen voi olla jälkikäteen mahdotonta.

8

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puhut asiaa

      Hyvä postaus, mutta mahtaako ylläpito ymmärtää?

    • Margit / TPLs

      Kiitos palautteestanne

      Näillä näkymin emme ymmärtäneet puolikaaan viestistäsi

      Voisitko kertoa saman ymmärrettävästi

      Terveisin,
      Margit
      TPLs

    • sensuurin_uhri

      "Kiitos palautteestanne

      Näillä näkymin emme ymmärtäneet puolikaaan viestistäsi

      Voisitko kertoa saman ymmärrettävästi"

      Hei Margit, voisitko täsmentää, minkä kohtien ymmärtämisessä oli vaikeuksia?

      Mikäli tietotekniikka-alan sanaston ymmärtämisessä on puutteita, huomaathan, että esim. wikipedia.fi -osoitteesta löytyy melko paljon asiaa. Toki englanninkielinen wikipedia on joissain asioissa suomenkielistä kattavampi.

      Tietotekniikka on toki varsin tekninen aihe ja sellaisena aihetta käsittelevät tekstit ovat usein täynnä alan erityissanastoa, mutta ainakin perusasiat ovat jokaisen opeteltavissa jos vain kiinnostusta riittää.

      Perinteisesti termi "IP-Osoite" on tarkoittanut IPv4 -osoitettta. Mutta kun noita on noin 4 miljardia ja nykymaailmassa internet -käyttäjiä enemmän, niin IPv4 -osoitteet ovat loppumassa ja osittain jo loppuneet (hmm... hieman hallinnollinen kysymys). Tämä on syy sille, miksi esim. Saunalahden mobiililaajakaistoissa oletus on nykyisin jaettu IP -osoite eli NAT -tekniikan käyttö Saunalahden puolesta, millä on sitten se vaikutus, että jos 1 Saunalahden asiakas häiriköi esin. Suomi24 -keskusteluissa, niin jos S24 vastaa IP -estolla, niin samalla estyy muidenkin Saunalahden asiakkaiden tänne kirjoittelu.

      Ratkaisuksi on tarjottu uudempaa IPv6 -osoitekäytäntöä, sillä IPv6 -osoitteita pitäisi olla "riittävästi". Mutta se edellyttäisi toimenpiteitä ensin operaattoreilta, että mahdollistaisivat asiakkailleen IPv6 -osoitteiden käytön. Ja sen jälkeen toimenpiteitä vaadittaisiin myös S24 ylläpidolta, jotta palvelimet ymärtäisivät sekä IPv4 että IPv6 -muodoissa tulevat yhteydenottopyynnöt.

      Tämä asia on ollut tiedossa jo yli 10 vuotta, mutta kaupallisia operaattoreita asia ei tunnu juuri kiinnostavan, vaan viestintäviranomaisten pitäisi pakottaa operaattorit lainsäädänöllä siihen, että asiakkaille on tarjottava liitettävyys sekä IPv4- että IPv6 -muodossa.

      JOS tähän päästäisiin, niin silloin uudemmat laitteet/käyttöjärjestelmät/ohjelmat ottaisivat yhteyden IPv6 -muodossa ja vanhempi IPv4 tulisi säilyttää siksi, että muuten suurin osa nykyisistä laitteista/käyttöjärjestelmistä/ohjelmista lakkaisi toimimasta.

      Ymmärtääkseni Suomessa Nebula taitaa olla ainoa operaattori, jolta edes saa IPv6 -osoitteella varustetun nettiyhteyden, muut operaattorit eivät ilmeisesti ole halukkaita asian vaatimiin teknisiin muutoksiin.

      En ole Nebulan asiakas, joten en tiedä, periikö Nebulakin IPv6 -osoitteista jotain lisämaksuja, sillä jos heillä on käytännössä IPv6 -monopoli Suomessa, niin monopoliasemassa olevan on helppo hinnoitella kuten haluaa.

      Tämä vain osoittaa sen, että suuri osa operaattoreista on dinosauruksia, jotka vain rahastavat asiakkaitaan, mutta joita teknisen kehityksen edistäminen ei kiinnosta lainkaan.

      Tätäkin kirjoitusta kirjoittelen hotellin WLAN -yhteyttä hyödyntäen ulkomailta, joten jos tämäkin IP -osoite päätyy estolistalle, niin sitten ei ole mahdollisuutta tänne kirjoitella.

      • MArgit / TPLs

        Kiitos palautteestanne

        Nopesásti laskettuna eri IP-osoitteita on olemassa 4.228.250.625 kappalettaja suomessa asuu noin 6.000.000 ihmistä, toki monella on usempai tietokoneita/nettivälineitä kuin yksi...

        Mutta vaikka 2 MILJARDIA ip-osoitetta estettäisi, eivät ne loppuisi kesken Suomalaisilta...

        Kannattaa muuten myös huomoida se etta jos halutaan vakuuttaa etta olleen oikeasti ulkomailla, niin silloin ei saa kayttaa missaan nimessa aa:n eika oo:n pisteita, ei ikina, ei millonikaan, vaikka olisi oma lappari tms. mukana

        Terveisin,
        Margit
        TPLs


    • myös Saunalahdella

      Ei tarvitse olla edes ulkomainen liittymä vaan myös Saunalahden 4G mokkulaliittymillä on noita estoja eli osoite on bannattu! Saunalahden 4G liittymissä kun osoitteet on NATin takana!

    • bännit pois

      Ehdotus on hyvä, toki vain osittainen ratkaisu ja @suomi24 ei halua leimaa anonyymi-vastaisuudesta. Ja valitettavasti @suomi24 ei enää näitä palstoja lue, ei kommentoi.

      Nimim. Margit / TPLs ei kuulu Suomi24 ylläpitoon vaikka palautteesta kiitteleekin.

    • ÖHÖM!

      Suomi24 keskustelualueella on käytössä kirjoitusesto IP-osoitteen perusteella.

      Ja valitettavasti @suomi24 ei enää näitä palstoja lue, ei kommentoi.

      • !!!

        Suomi24 keskustelualueella on käytössä kirjoitusesto IP-osoitteen perusteella.

        Häirikkö saa jatkaa!!!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe