Opiskelutaidot ja -tyylit yliopistossa

fuksi

Olen fuksi yliopistossa ja ihan pihalla siitä, MITEN kannattaisi opiskella. Tuntuu että luennoista ei jää mitään päähän kun on vaikee keskittyä eikä ymmärrä kaikkea mitä luennolla selitetään (sivistyssanat). Ja jos luentomatskut ottaa ja tulostaa netistä niin niistäkään ei tajua mitään. Olen tulostanut luentomatskuja mutta en tiedä tuhlaanko nyt ihan turhaan tulostussaldoani. Lisäksi ahdistaa lukuisat paksut kirjat mitä pitäisi lukea kirjatentteihin mutta ne tuntuvat ihan ylitsepääsemättömiltä sillä ovat englanniksi ja niissä on paljon asiaa ja vaikeita käsitteitä. Tentit siis perustuvat kirjoihin ja luentoihin eikä kursseja saa läpi jos ei läpäise tenttejä. Apua :(

1

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • austerism1

      Kirjojen kohdalla auttaa lukutekniikka.

      Perussääntö: ennen kuin alat lukea, tutustu kirjaan.

      Eli, lue takakansitekstit (jos on), lue sisällysluettelo (saat käsityksen kirjan rakenteesta, ja luvun otsikkohan yleensä tiivistää luvun sisällön). Lue johdantoluku, joka yleensä selittää tiivissä muodossa joitain kirjan pääasioista. Lisäksi johdantoluvussa on usein lyhyesti kerrottu kunkin luvun pääpointit. Lue mahdollinen päätäntäluku. Vasta tämän jälkeen alat lukea kirjan varsinaista sisältöä.

      Kirjatentteihin lukiessa kannattaa tehdä muistiinpanoja (älä tuhri kirjaston kirjoja, kiitos). Esim. raapustaa lähdeluettelon mukaiset otsikot ja koostaa kunkin alle luvun pääpointit. Usein englanninkielisissä yliopistotason oppikirjoissa on tätä tehty valmiiksi, ja esim. luvun lopussa voi olla tiivistelmä ja vaikkapa kysymyksiä luvun pääpointeista ja jopa vastaukset niihin. Tai voi olla erilaisia infolaatikoita ynnä muuta. Sinänsä ehkä hyvä, mutta minusta parempi, jos näkee itse vaivaa ja käy aktiivista "dialogia" lukemansa kanssa - eli siis kirjoittaa itse muistiinpanot, miellekartat ja tiivistelmät.

      Ja lukeminen pitää tietysti aloittaa hyvissä ajoin. Lisäksi tietty on hyvä kerrata ennen tenttiä noita tekemiään muistiinpanoja.

      => Ed. perustuu ns. SQ3R-lukutenkiikkaan, jota opetetaan engl. kielisissä yliopistoissa. Googlaa "SQ3R", niin löydät aiheesta vaikka kuinka paljon.

      Lisäksi. Vieraskielistä kirjallisuutta lukiessa kannattaa välttää sanakirjan käyttöä niin kauan kuin mahdollista. Se tekee lukemisesta vain entistä raskaampaa ja lisäksi häiritsee keskittymistä. Vasta sitten, jos jokin sana tai ilmaus jatkuvasti toistuu, etkä ymmärrä mitä se tarkoittaa, kannattaa ottaa avuksi sanakirja. Tällä tavalla kun luet, huomaat ennen pitkää, että ymmärrät yllättävän hyvin. Lisäksi kannattaa lukea samasta aiheesta olevia suomenkielisiä kirjoja. Tällöin opit aiheesta ja osaat vieraalla kielellä lukiessasi jo hieman ennakoida ja arvailla, mitä sisältö voisi olla.


      Luennot.

      Luennoilla kannattaa pyrkiä oleman aktiivenen seuraaja. Kannatta siis kysyä, jos jotain ei ymmärrä. Valmiit muistiinpanot tietysti helpottavat kuuntelemista ja jos tutkit niitä etukäteen, voit ehkä selvittää vaikeiden käsitteiden / sivistyssanojen / alan termien merkitykset ennen luentoa. Vaikka olisi valmiit muistiinpanot, silti kannattaa itse raapustella muistiinpanoihin asioita ja mieleen herääviä kysymyksiä (jopa vastaväitteitä). Luentomuistiinpanot kannattaa käydä luennon jälkeen vielä läpi - tai vaikka siis kotona illalla - ja pohdiskella aihetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe