Tähystykseen vai ei ?

mitä hyötyä

Keliakian verikokeesta tuli positiivinen tulos, ja kaikki lähteet joista olen asiaa selvitellyt ilmoittavat, että positiivinen tulos on ns. varma tapaus ja silloin keliakia on.

Ja mietin tässä nyt, että onko minulla mitään järkeä mennä tähystykseen, kun se keliakia kuitenkin varmasti on. Siis että mitä hyötyä tuosta tähystyksestä minulle on, jos se vain ja ainoastaan varmistaa jo muutenkin tiedossa olevan asian.

(En ihan haluaisi kuolla tukehtumalla kurkkuun tungettavaan letkuun ja omaan oksennukseeni)

8

356

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Henna

   Keliakiadiagnoosi varmistetaan tähystyksellä. Mulla oli myös vasta-aineet positiiviset, mutta joku arvo oli vain vähän koholla. Tk lääkäri ei tehnyt lähetettä tähystykseen, vaan määräsi uudet labrat 2-3 kk:n kuluttua ja totesi, että kyseessä on mahdollisesti alkava keliakia eli hänen mielestään tässä vaiheessa keliakia ei vielä näkyisi tähystämällä. Sain lähetteen kuitenkin muuta kautta tähystykseen ja olin siinä tällä viikolla.Et sä kuole tähystykseen ,minäkin oon vielä hengissä ja kirjoittelen tätä.

   En ole vielä aloittanut gluteenitonta ruokavaliota, vaan aloitan sen vastakun koepalavastaukset ovat tulleet. Mikäli keliakia on diagnostisoitu tähystämällä Kela makasaa aikuiselle pienen korvauksen joka kuukausi.

  • Keliaakikko

   Ilman tähystystä et saa diagnoosia, eli et ole oikeutettu jatkoseurantaan, etkä Kelan tukeen.

   Suosittelen kiltisti vaan menemään. Ei se kivaa ole, mutta ei siihen kuole ja parissa minuutissa homma on ohi.

   Etkä myöskään tukehdu omaan oksennukseesi, koska olet ohjeita noudattaneena ollut koko päivän syömättä, niin ei ole mitä oksentaa.
   Joku tukihenkilö ehkä kannattaisi ottaa mukaan kädestä pitämään jos ihan kamalsti pelottaa? Voisi ainakin vähäsen auttaa.

  • tukehtunut.

   Letkun laitto tuntuu kuin tukehtuisi ja se ei todellakaan kestä paria minuuttia vaan 15 minsaa.

   • Keliaakikko

    Sitten sulla on joku erikoistapaus ollut kun ei tosiaan varttia kestänyt.


    Ei se kivaa ole eikä kukaan ole niin väittänytkään, mutta hengissä sieltä on ulos tultu. Ei kannattaisi hirveästi aiheesta lueskella ennen toimenpidetää, panikoiminen ei varmasti auta asiaa.

    Mutta menet tai et, se on ihan oma päätös.


  • 15+15

   Jos verikokeet sanovat plussaa, niin silloin se hyvin todennäköisesti on positiivinen. Ei sinne tähystykseen ole pakko mennä. Kela-korvauksia siitä vaan saa. Ruokavalio gluteenittomaksi ja se on siinä.
   Toisaalta mitä on ihmisten kokemuksia lukenut, niin joillakin on verikokeet sanoneet positiivista ja tähystys negaa. Toisilla taas toisinpäin. Että tiedä sitten. Jos oireet häviävät gluteenittomalla ruualla niin eikös se ole jo aika selvä juttu.

   • Keliaakikko

    Aloittaja ei kertonut, onko edes ollut oireita.

    Kun kyse ei ole siitä, että miten oireilee vaan että paraneeko suoli. Jos tulehdus jatkuu ja jatkuu, niin suolinukka katoaa ja antaa loistavan kasvualustan ohutsuolisyövälle ja maksan toiminta alkaa myös häiriintyä pitkälle menneessä hoitamattomassa keliakiassa.

    Kun positiivinen tähystystulos on saatu, niin siitä n. vuoden kuluttua on kontrollitähystys, jossa katsotaan suolen kunto. Jos on parantunut, niin ok ja potilas jatkaa samalla gluteenittomalla linjalla. Jos ei ole, niin ravitsemusterapiaan ja vuoden päästä taas uusi tähystys.

    Jokainen tallaa tyylillään, mutta itse ainakin suosittelen varmaa diagnoosia, jotta sitten paranemista seuraillaan. Keliakia itsessään ei ole vakava sairaus, mutta huonosti hoidettuna se aiheuttaa monia vakavia sairauksia.


  • mamacita87

   Mulla tuli joku ihme tulos verikokeesta jota en tajunnu eika tajunnu tk kaan. Ymmarsin sen verran etta mulla on riski saada keliakia niin joudun gastroskopiaan mihin en heti suostu. Outoa oli etta hemoglobiinissa ei ollu vikaa vaan se oli 146 mika laakarin mielesta oli tosi hyva, sanoivat et on perinnolinen, toinen hhassu juttu oli etta taa tuli vasta nyt ilmi vaik vuosia karsiny jonkin sorin vilja allergiasta. Aina ku soi leipaa maha turpos ja oli tosi kipee. Nyt ku syo leipaa ku sen saan alas kurkusta alkaa mahaan koskeasse ikaan ku kouristelee. Jatkuva eto olo vaivaa, kurkussa ja paan sarky, vatsa oireilut mikahan se itella sit voi olla?

  • 997

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   201
   2425
  2. Haluaisin tutustua suhun

   kunnolla. :) Millaista sun elämä on ollut. Puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tunnut merkitykselliseltä ihmiseltä elämänpolullani. Aika näyttää..
   Ikävä
   138
   1620
  3. Kumpa tietäisin mies

   Mitä päässäsi liikkuu. Niin tietäisi miten toimia..
   Ikävä
   150
   1369
  4. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   462
   1127
  5. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   913
  6. Voi ei! Selviytyjät-luovuttaja Virpi rehellisenä vaikeasta päätöksestään: "Ei ole pelkoa, että..."

   Voi ei… Olisit nyt Virpi jatkanut kisan loppuun asti! Olisit voinut vaikka voittaa! Lue Virpin perustelut luovuttamiselle: https://www.suomi24.fi/vii
   Tv-sarjat
   32
   897
  7. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   88
   897
  8. Työpaikkaromanssit...

   Onko ihan tuhoon tuomittuja juttuja?
   Ikävä
   62
   808
  9. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   90
   723
  10. Siihen ei voi vastata

   Mutta luin sen. Erittäin ihana kirjoitus, kiitos 🥺. En omi. Olen tuntenut kauan sitten samalla tavalla. Se on pitkä tarina jota en kirjoita tähän. M
   Ikävä
   37
   701
  Aihe