HS Mielipide 17.9.2013! Lue netissä!

kieltenosaaja

Heikko itsetuntomme näkyy kielikeskustelussa

http://www.hs.fi/mielipide/a1379303867495

"Tämä ristiriitainen ilmiö johtuu osittain siitä, että suomalaiset luokiteltiin aikanaan perusteettomasti etnisesti muita alempiarvoisemmiksi fenneiksi."

Tämän tekivät suomenruotsalaiset eivätkä he ole vieläkään irtisanoutuneet tästä asenteestaan.

"Laajaan kokonaisuuteen kuuluu myös vanhojen ajatusmallien purkaminen muun muassa kielipolitiikassa. Saukkonen katsookin, että "suomalainen malli (virallinen kaksikielisyys) vastaa huonosti nykyisiä kielioloja""

Eli koko Suomea koskeva virallinen kaksikielisyys pois.

"Kielikysymykseen liittyy monia mentaalisia ulottuvuuksia. Muun muassa suomalaisten korkea kynnys vieraalla kielellä puhumiseen johtuu alemmuudentunteesta ja on syynä usein kriittiseen suhtautumiseen ulkopuolisiin."

Näin ollen jotkut suomalaiset haluavat puhua vain ruotsia, koska se on helppoa ja pelkäävät muita kieliä eli pakkoruotsi pois ja tilalle hyvä itsetunto.

"Ulospääsy nykytilanteesta on mahdollinen, sillä niin kuin Saukkonen kirjoitti, "tärkeintä on myöntää vaihtoehtojen olemassaolo". Kaikkien ryhmien edut voidaan yhdistää ilman ongelmia rationaalisin perustein."

Juuri näin eli ruotsinkielisiä palveluita tarvitaan tässä maassa vain 5 %.

"Edellytyksenä onnistumiselle on se, että ymmärretään laajemminkin, kuinka tähän tilanteeseen on tultu ja määritellään kansallinen identiteetti uudelleen sekä jaetaan vastuut ja velvollisuudet järkevästi."

Juuri näin. Suomen identiteetti perustuu vahvasti suomen kieleen. Näin jo sen takia, että suomea ei puhuta muualla. Ruotsin kieli on vain vähemmistökieli muiden joukossa.

7

167

  Vastaukset

  • "Tämän tekivät suomenruotsalaiset eivätkä he ole vieläkään irtisanoutuneet tästä asenteestaan."

   Kummallinen väite. Ja syyllistävä. Sekin on huonon itsetunnon tunnusmerkki. Jos itsetunto on kohdallaan jonkun ääliön ääliöväite ei sitä horjuta.

   Minusta puhe kollektiivisesta huonosta itsetunnosta on myytti tai ainakin vanhentunutta. Ainoa joka sellaiseen viittaa on joidenkin into syyllistää toisia. Nettifennoilu tunnetusti perustuu katkeruuteen ja syntipukkien tehtailuun vailla järjen tai totuuden häivää.

   "Saukkonen katsookin, että suomalainen malli (virallinen kaksikielisyys) vastaa huonosti nykyisiä kielioloja"

   Jep. Eihän koko Suomi olekaan kaksiksilinen. Kaksiksilisyydelle on omat tunnusmerkit, jotka kattavata vain pienen osan Suomen alueesta. Loput on yksikielistä. Katukylttejä myöten. Saukkonen ei nyt oikein ole perillä maamme kaksiksilisyydestä.

   "Näin ollen jotkut suomalaiset haluavat puhua vain ruotsia, koska se on helppoa ja pelkäävät muita kieliä"

   Jep ummikkoruotsinkielisiä löytyy ja he ovat vaarassa eristäytyä. Kieltenopiskelu mahdollisimman ajoissa aloitettuna ja pakollisena lienee ainoa inhimillinen keino lieventää tuskaa.

   "Juuri näin eli ruotsinkielisiä palveluita tarvitaan tässä maassa vain 5 %."

   Ei kai kukaan ole väittänyt muutakaan? Lähinä kai on keskusteltu miten tämä turvattaisiin, koska nykypäivänä se ei oikein toteudu.

   "Juuri näin. Suomen identiteetti perustuu vahvasti suomen kieleen."

   Niin, ja ruotsinkieleen. Ja historiaan, kulttuuriin, yhteiseloon... Hyvin vahvasti.

   "Ruotsin kieli on vain vähemmistökieli muiden joukossa. "

   Jep. Mutta se on kansallinen vähemmistökieli, ja siksi sillä on eri asema kuin muilla maahanmuuttajataustaisilla. Ainoa selkeä maahanmuuttokieli joka on saanut kansallisen statuksen ja suojelun on suomenkieli Ruotsissa. Siinäkin RKP oli erittäin ratkaisevassa asemssa, ja siinäkään eivät "Suomalaisuuden" Liitto tai PS tehnyt yhtään mitään.

   • Kerrankin "rautaako" osuu kohdalleen: "Mutta se on kansallinen vähemmistökieli, ja siksi sillä on eri asema kuin muilla maahanmuuttajataustaisilla."

    Juuri tuohon pitää ruotsi Suomessa panna - kansalliseksi vähemmistökieleksi. Erinomaisen osuva on myös ilmaus suomenruotsalaisista, jonka mukaan heillä on eri asema kuin muilla maahanmuuttajataustaisilla.

    Nyt ruotsin juna on suistumassa raiteilta, kun tiedämme, että vuonna 2002 ruotsin kokeen ylioppilastutkinnossa kirjoitti 43.000 ja viime vuonna enää runsaat 19.000. Osmo Soininvaaran ennustus toteuttu eli nuoriso valtaan noustuaan inhoaa pakkoruotsia niin paljon, että varmasti sen poistaa!


  • Rautaako:"Kaksiksilisyydelle on omat tunnusmerkit, jotka kattavata vain pienen osan Suomen alueesta."

   Totta.

   -Kaksikielisille kunnille maksettavat miljoona-avustukset kaksikielisyyden perusteella
   -suomenkielisten syrjiminen
   - ruotsinkielisten säätiöiden verovapaiden satoihin miljoonien eurojen muka-yleishyödyllisten apurahojen, avustusten, halpojen sijoitusasuntojen rakentaminen nimenomaan näiden alueiden ruotsikieliselle väestölle
   - RKPn avulla vivuttutut tolkuttoman suuruiset valtionusuudet kuntatoiminnan pyörittämiseen
   - Läheinen taloudellinen suhmurointi Ruotsalaisten yritysten kanssa, suomalaiset
   yritykset jätettään huomioimatta mm tarjouskilpailuissa
   - isänmaallisuus, jossa korostetaan ruotsalaisuuden markitystä, ei suomalaisuuden
   - jne, jne

   Rautaako: "Jep ummikkoruotsinkielisiä löytyy ja he ovat vaarassa eristäytyä"

   Nyt menee jo liian pitkälle suussoittokin. Tyyppi joka rääpii päätään pakkoruotsin puolesta parkuu sitä, että "ummikkoruotsalainen on vaarassa eristäytyä".

   Kuinka kaistapäinen on minimaalista vähemmistöä edustava lahopää, joka haluaa pakottaa enemmistön opiskelemaan omaa tönkköruotsiaan, vaikka omassa joukossa on patalaiskoja, jotka eivät viitsi opiskella valtakunnan pääkieltä.

   Sitten vielä kerjää sääliä näille umpiluuruotsalaisille, jotka eivät laiskuuttaan viitsi opetella sitä kieltä, jolla pärjää elämässä omassa maassaan.

   Jops umpiluupääruotsinkielinen on vaarassa kielitaidottomuutensa vuoksi, niin muuttakoon Ruotsiin, jonka kielen ja ylimielisen kulttuurin on sisäistänyt niinkin lujasti, ettei viitsi suomen kielen alkeitakaan opiskella.

   Rautaako:"Jep. Mutta se on kansallinen vähemmistökieli, ja siksi sillä on eri asema kuin muilla "

   Siihen on nyt tulossa muutos. Varmasti. Puolisvedujen hemmottelu tulee loppumaan tässä maassa.

   "Ainoa selkeä maahanmuuttokieli joka on saanut kansallisen statuksen ja suojelun on suomenkieli Ruotsissa. Siinäkin RKP oli erittäin ratkaisevassa asemssa"

   Miksi Suomen kieli tarvitsee "suojelua" Ruotsissa? Mitä vastaan?

   Oliko tuo "rautaako?"-nimimerkin tunnustus sille, että ruotsalaiset sorsivat kaikkia muita ja muut tarvitsevat "suojelua"?

   • "-Kaksikielisille kunnille maksettavat miljoona-avustukset kaksikielisyyden perusteella, - RKPn avulla vivuttutut tolkuttoman suuruiset valtionusuudet kuntatoiminnan pyörittämiseen"

    Suurissa kunnissa ne ovat miljoonaluokkaa, pienissä pienempiä. Eduskunta ja kansankäräjät näistä päättävät - ei yksittäiset puolueet.

    "- ruotsinkielisten säätiöiden verovapaiden satoihin miljoonien eurojen muka-yleishyödyllisten apurahojen, avustusten, halpojen sijoitusasuntojen rakentaminen nimenomaan näiden alueiden ruotsikieliselle väestölle"

    Nettifennoilun eräs vaikutus on se että nämä kansanryhmälle korvamerkityt lahjoitukset lisääntyvät. Jatkakaa siis tältä osin arviokasta työtänne vähemmistöjen olojen parantamiseksi.

    "- Läheinen taloudellinen suhmurointi Ruotsalaisten yritysten kanssa, suomalaiset
    yritykset jätettään huomioimatta mm tarjouskilpailuissa
    - isänmaallisuus, jossa korostetaan ruotsalaisuuden markitystä, ei suomalaisuuden"

    Etkö parempaan kykyene?

    "Tyyppi joka rääpii päätään pakkoruotsin puolesta parkuu sitä, että "ummikkoruotsalainen on vaarassa eristäytyä"."

    Otin siis kantaa pakkosuomen välttämättömyyteen näille umikoille, jotka ihan oikeasti ovat muuten vaarassa eristäytyä, koska heitä on niin vähän. Minulle henkilökohtaisesti pakkoruotsin poistamisesta olisi silkkaa hyötyä, sinun kustannuksella.

    "Siihen on nyt tulossa muutos. Varmasti. Puolisvedujen hemmottelu tulee loppumaan tässä maassa. "

    Tokkopa vaan. Edes pakkoruotsia ette tälläkään kertaa saa poistettua, mikä on kyllä osoitus järkyttävästä heikkoudesta ja suunnittelun puutteesta niiden puolelta jotka istä ajavat.

    "Miksi Suomen kieli tarvitsee "suojelua" Ruotsissa? Mitä vastaan?"

    Lähinnä kai enemmistökieltä vatsaan. Yksikielisyyttä vastaan.

    "Oliko tuo "rautaako?"-nimimerkin tunnustus sille, että ruotsalaiset sorsivat kaikkia muita ja muut tarvitsevat "suojelua"? "

    Se että pieniä pitää varjella ei tietenkään tarkoita että joku sortaa. Jos vähemmistökielistä ei pidetä huolta ne häviävät. Näin tehdään Suomesskin, eikä pelkästään ruotsinkielen suhteen. Eikä näitäkään kukaan sorra. Nettifennojen yritykset ovat valtavista yrityksistä huolimatta niin ponnettomia ettei niitä sorroksi voi kutsua.


  • HS ottaa rajusti kantaa pakkoruotsia vastaan ,hienoa ! :)

  • rautaako on asettunut heikentämään suomenkielisten itsetuntoa, lyttäämällä jokaisen suomenkielisen kirjoitus.

   Sairas tyyppi.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   122
   6442
  2. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   82
   3287
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2176
  4. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   62
   1811
  5. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   1561