Repeämistä

Miesm,

Eli jos synnytyksessä ei tule repeämiä niin onko silloin ennestään jo löysempi "alakerta" vai onko merkitystä?
Mitkä asiat vaikuttaa siihen että tulee repeämiä?
Palautuuko alapää ennalleen paremmin jos ei tule repeämiä?

13

2261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Repeämiin..

      vaikuttaa synnytyksen ja ponnistuksen kulku, kudosten joustavuus, vauva koko ja asento ym. ym. Värkin löysyydestä se ei kerro mitään. Tottakai alapää palautuu paremmin jos ei ole haavoja eikä tikkejä.

    • Miesm,

      Ok ok...
      Siksi miehenäkyselen kun odotamme tyttöystäväni kanssa esikoistamme ja mitä lähemmäs laskettuaika käy niin sitä pelokkaammaksi hän muuttuu.
      Tyttöystävä pelkää todella paljon tuota repeämistä, itkee sitä vähintään kerran päivässä(lukenut netistä jotain kauhukertomuksia)
      Olen sanonut että puhuisi neuvolassa peloistaan, muta ei kuulemma kehtaa..
      Mitä tässä voisi oikein tehdä?

      • Jos se..

        repeämien syntyminen synnytyksen aikana pelottaa niin sitä ei kyllä kannata jännittää. Sitä kun paikat repeää ei itse huomaa eikä tunne millään lailla vaan "vauriot" tietää vasta sitten kun kätilö kertoo tarvitaanko tikkejä. Ainakin näin itselläni, ja pintarepeämiä on ainoastaan tullut. Ponnistaessa sitä keskittyy vain siihen ponnistamiseen ja vauvan ulos saamiseen, ei siinä ehdi muita kipuja tuntea kuin sen, mitä ponnistaminen aiheuttaa.

        Neuvolassa kannattaa tosissaan ottaa ihan kaikki mieltä painava esille, tuntui se itsestä miten typerältä tahansa. Ne ihmiset on siellä ihan sitä varten.


    • Josynnyttänyt

      Kannattaa ottaa asia puheeksi neuvolassa vaikka ei kehtaisi. Tädit kun ovat sitä varten olemassa että voi kertoa heille huolensa.

      Repeäminen tosiaan saattaa johtua vauvan huonosta tarjonnasta, kudosten venymättömyydestä, ponnistusvaiheen pitkittymisestä/ Myös ponnistusvaiheen nopeudesta, imukuppisynnytyksestä, heikoista lantionpohjan lihaksista ja myös liian vahvoista lantionpohjan lihaksista (on ns. ratsastajien vaiva :D, liian piukat paikat)

      Repeämistä ei kannata ajatella etukäteen, koska niin ei kuitenkaan välttämättä käy ollenkaan ja jos käy, niin yleensä repeämät ovat todella pieniä ja vaatimat muutaman pienen tikin.

      1 ja 2 asteen repeämät ovat suht yleisiä kun taas 3 ja 4 asteen repeämät todella harvinaisia.

      Itse sain ekasta synnytyksestäni 2 asteen syvän repeämän sisälle emättimeen niin ettei siis ulos tullut tikkejä ollenkaan vaan kaikki parsittiin sisälle. Minut puudutettiin spinaalilla synnytyksen jälkeen ja tikattiin leikkaussalissa puoltoista tuntia , koska vauriot olivat 2 asteen pahimmasta päästä ja millistä kiinni 3 astetta. Tikkejä parsittiin kolmeen eri kerrokseen ja määrää ei luonnollisesti minulle edes kerrottu. Muistan vain kadehtineeni muita synnyttäjiä jotka istuskelivat jo seuraavana päivänä sängyllä. Itse kun istuin ekan kerran koko peffalla 6 viikon päästä synnytyksestä. :D Kaikesta huolimatta repeytymä parani täysin ja 3 kk päästä erikoislääkärin vastaanotolla tarkistettiin arpikudoksen määrä, jota ei ollut muodostunut käytännössä nimeksikään. Alapään kudokset parantuvat todella nopeaan niinkuin yleensäkin kaikki limakalvojen haavat. Nyt synnytyksestäni on kulunut 10 kuukautta ja kaikki on palannut ennalleen. Kerron nyt oman tarinani siksi että itse en ajattele asiaa enää sen koommin. Olen ylpeä äitiydestäni ja olen ylpeä vartalostani joka teki todella suuren ja tärkeän työn kunnialla. Luonto parantaa synnytyksestä aiheutuneet vauriot ennalleen, ei niitä kannata etukäteen pelätä. Kunhan vain muistaa antaa vartalolle aikaa palautua ihan rauhassa.

      Tarinani ei ollut tarkoitus säikäyttää vaan auttaa siinä että jos vaurioita tulee niin kaikki paranee.
      Saanko vielä kysyä että miksi tyttöystäväsi pelkää juuri repeytymistä?

    • Miesm,

      Kiitos vastauksista!
      En tiedä miksi juuri se repeytyminen häntä pelottaa, ilmeisesti pelkää että jos repeytymiä tulee niin alapää ei palautuisi kunnolla.
      Hän on nyt viimeaikoina ollut todella herkässä tilassa muutenkin, varmaan jännittää ja hormoonit heittelee. Yritän ymmärtää ja tukea parhaani mukaan, välillä turhauttaa kun hän kyselee minulta sellaisia asioita mihin vain en tiedä vastauksia.
      Ei jotenkin vain kehtaa neuvolassa jutella, ei kuulemma tykkää siitä tädistä siellä!

    • Josynnyttänyt

      Alapää palautuu kyllä repeämistä huolimatta :/
      Ei sun sit auta muu kuin yrittää tukea tyttöystävääsi...
      Harmillinen tilanne, sillä kun itse synnyttäneenä tiedän että en olisi koskaan edes osannut pelätä repeytymiä koska niitä ei välttis ois tullut, enemmän mä kammoksusin sitä että kuinka paljon se synnytys tulee sattumaan...

      Onnea teille. Joka tapauksessa se vauva sieltä syntyy tulee niitä repemiä tai sitten ei, mut sisälle se ei jää.. se on varma :D Kerro tyttöystävälles et yrittää nyt vain rentoutua ja valmistautua siihen synnytykseen tai jos mahdollista pyytäkää lähete neuvolasta pelkopoliklinikalle ja menkää sinne yhdessä keskustelemaan :)

    • revennyt mutta so...

      Eipä taida johtua löysyydestä. Repeämisriskiin vaikuttaa varmaan suurimmalta osalta kudostyyppi: joidenkin kudokset venyvät paremmin kuin toisten. Vauvan asennollakin on väliä.

      Minulle tuli ensimmäisessä synnytyksessä 3. asteen repämät, missä väliliha repesi täysin peräaukkoon asti, peräsuolen sulkijalihaskin meni 50 %:sti poikki (sen ulompi kerros kokonaan, sisempi ei) ja lisäksi emättimen sisäpuolelle tuli useita syviä repeämiä. Vauva tuli ulos muuten normaalissa asennossa, mutta hänellä oli käsi poskella, mikä tietenkin lisäsi päänympäryksen mittaa siinä ulos tullessa. Vauva sinänsä oli pieni, painoltaan 3 kg.

      Normaalikokoisen munan omistava mieheni valitti aina liiallisesta tiukkuudestani (vaati hirveästi lämmittelyä joka kerta, että mahtui sisälleni kunnolla). Yritin myös joskus ennen raskautta harjoittaa värkkiä löysemmäksi (ja kivuttomammaksi) käyttämällä vaginismin hoitoon tarkoitettua settiä, jossa on erikokoisia sauvoja. Niistä isoin ei koskaan mahtunut sisälleni.

      Ehkä se voi selittää emättimen syvät repeämät. Synnytyksessä avustanut kätilö kertoi kuitenkin jotain siitä, miksi väliliha repesi niin täydellisesti, että peräsuolen sulkijalihaskin vaurioitui. Ei sentään tullut mitään pysyvää haittaa, koska korjausleikkaus heti synnytyksen jälkeen onnistui mainiosti. Minulla on sellainen anatominen ominaisuus kuin poikkeavan lyhyt/matala väliliha, eli matka emättimestä peräaukkoon on tavallista lyhyempi. Tästä syystä kätilö ei myöskään uskaltanut olla leikkaamatta välilihaa ponnistusvaiheessa, koska silloin vaarana olisi holtiton repeäminen johonkin väärään suuntaan. Synnytysasentojakin oli tästä syystä vain pari tarjolla, koska vain niissä pystyi tukemaan ponnistuksen aikana välilihaa: kylkiasento ja puoli-istuva. Olisin halunnut synnyttää konttausasennossa tai muuten pystyasennossa, koska se tuntui luontevammalta, mutta niissä ei kuulemma voinut tukea välilihaa, joten ne olivat poissuljettuja.

      Repeämistä ei synnytyksen aikana itse huomannut ollenkaan. Tuntuisi varmaan jos synnyttäisi ilman mitään kivunlievityksiä, mutta minulla oli hyvin toiminut epiduraali. Sen avulla myös tehtiin jälkeenpäin se korjausleikkaus. Toki siinä vaiheessa vielä lisättiin epiduraalia. Siispä kivuton synnytys, mutta kun kipulääkityksen vaikutus loppui, niin voin kertoa että Buranaa kului aika pitkään ja "jonkin verran"...

      Ei ole kokemusta synnytyksestä ilman repeämiä, joten en osaa sanoa että palautuuko alapää paremmin ennalleen ilman niitä. Sen olen kuitenkin kuullut, että itsestään revennut väliliha paranee nopeammin kuin leikattu. Tuo koskee tietysti tapauksia, jotka eivät ole revenneet sitä välilihan leikkausta enempää tai joilla ei ole leikattu ollenkaan ja on tullut korkeintaan pieniä nirhautumia, joihin on sitten laitettu vain pari tikkiä. Itseäni ommeltiin synnytyksen jälkeen leikkaussalissa kahden lääkärin voimin reilun tunnin ajan, ja tikkien määrästä kysyessäni sanottiin vain ettei kymmenen jälkeen enää lasketa, mutta sinulle niitä laitettiin kolmeen kerrokseen eli niitä on paljon.

      Alapää palautui ennalleen ihan hyvin. Tikit tietysti kiristivät aika pitkään ja kipuja oli jonkin verran useamman kuukauden ajan. Ulkoa katsoen ei näy mitään muuta muutosta entiseen kuin melko huomaamaton arpi, joka tuli välilihan leikkaamisesta. Tiukkuus palautui suunnilleen ennalleen, mistä en ole kovin iloinen. Olisi saanut jäädä väljemmäksi niin että seksi olisi helpompaa. Olen nyt uudelleen raskaana ja tietysti mietityttää hiukan, millaiset repeämät tulee ensi kerralla. Toisella kerralla kun on vaikea saada korjattua vaurioita yhtä hyvin kuin ensimmäisellä kerralla. Pysyvä anaali-inkontinenssi olisi pahinta mitä voisin kuvitella... En pelkää silti mitenkään erityisesti synnytystä vaan aion synnyttää nytkin alateitse, jos sille ei ole mitään pätevää estettä.

      Ai niin, tiedä sitten mistä johtui, mutta pysyvät peräpukamat kyllä sain synnytyksestä. Ne vaativat vielä joskus poistamisen, mutta ajattelin että turha sitä on tehdä tässä välillä kun haluamme kuitenkin useamman lapsen. Leikataan ne sitten kun synnytykset on hoidettu alta pois. Uusisivat nimittäin luultavasti kuitenkin seuraavien synnytysten myötä.

      Mahdollinen repeäminen ei ole elämän loppu. Vauriot voidaan yleensä korjata. Jos tyttöystävääsi pelottaa niin siitä kannattaa puhua neuvolassa. Ja synnytyksessä sitten kunnon kivunlievitys, jotta ei tarvitse pelätä sitä että sattuuko se kauheasti jos tuleekin repeämiä.

      • revennyt mutta so...

        Unohtui mainita kätilön sanoneen ponnistusvaiheessa, että väliliha venyy kyllä erittäin hyvin, eli ilmeisesti minulla oli ne joustavat kudokset. Siitä kertoisi sekin, etten saanut odotusaikana yhtään raskausarpea minnekään. Välilihan mitta vain ei riittänyt venymisestään huolimatta ja ehkä olin sitten sisältäkin tavallista ahtaampi?

        Näinkin voi siis käydä.


    • Lila9

      Ja toisellakin tavalla voi käydä. Mä sain myös kolmannen asteen repeämän synnytyksessä, sulkijalihas meni kokonaan katki ja emättimeen pahat repeämät. Synnytyksestä on jo aikaa reilusti yli vuosi ja ilmeisesti on nyt sitten pysyviä haittoja jäänyt. Muun muassa pidätyskyky (sekä virtsan että ulosteen) on huomattavasti huonompi kuin ennen synnytystä. Wc pitää olla lähellä kun tulee vähänkin hätä. Ja huom! Lantionpohjalihasten jumppa ei ole tätä korjannut. Yhdyntä sattuu, väliliha nirhautuu yhdynnän aikana ja verta tulee joka kerta. Pitkän istumisen jälkeen alapää kipeytyy. Kuukautisten aikana tuntuu painetta ja kipua välilihassa. Tähän lisään vielä ulostamisongelmat ja -kivut sekä sisäiset pukamat. Puhumattakaan henkisistä traumoista. Tällä hetkellä mietin sitä hankinko enää lapsia. Se on varmaa että alapäästä ei kukaan enää ulos tule. Että ei se repeämisen pelko ihan aiheeton ole varsinkin kun pahat repeämät on koko ajan lisääntyny.

      • revennyt mutta so...

        Ai niin, tuli tuosta edellisen kirjoittajan tekstistä mieleeni, että jotain tosiaan muuttui pysyvästi repeämisiä sisältäneen synnytyksen jälkeen. Tosin se on ollut tähän asti ainut synnytykseni, että paha sanoa olisiko käynyt samalla tavalla vaikken olisi revennyt.

        Uutta on ollut se, että nykyisin vessassa isommalla hädällä eli suomeksi p*skalla käydessä tulee aina samalla kertaa myös pissat. Ennen ne eivät tapahtuneet yhtä aikaa. Tuohon ei siis pysty vaikuttamaan, vaan molemmat tulee kerralla. Pelkällä pissalla käydessä ei toki tule p*skaa ;) Ei tuo ketään haittaa eikä mies meillä tiedä koko asiasta, mutta onpahan ollut itselle yllätys.

        Mitään inkontinenssia ei ole ulostamisten välillä eikä pissakaan karkaile. Tiukkuus palautui ennalleen eli seksin kannalta liiankin tiukaksi, mikä oli tilanne myös ennen synnytystä.

        Että kaikenlaisia pieniä ylläreitä voi tietysti tulla, mutta ei niistä kaikki ole vakavia :)


      • utelias vaan

        Mihin perustat väitteen, että pahat repeämät ovat lisääntyneet? Entä mistä se voisi johtua?

        Olen vain utelias :)


    • Lila9

      Pahojen repeämien lisääntyminen johtuu suurimmaksi osaksi siitä että imukuppisynnytyksiä on enemmän kun aiemmin. Yleensä tollanen paha repeämä syntyy monen asian seurauksena, esim.imuveto, kudosheikkous, vauvan koko ja tarjoutuvan osan asento. Silläkin on merkitystä miten kätilö tukee välilihaa ponnistusvaiheessa.

    • 4aste

      tääl 4 asteen repeämät ekassa synnytyksessä. heikot kudokset ja vauvan väärä tarjonta imukuppisynnytys. parantumiseen män puolisen vuotta ja kerran korjattiinki ku ei tikit pysyny. eipä siihe ite voinu mitenkää vaikuttaa ja kun joku tuolla kirjoitti etvarmaa olis repeämisen tuntenu ilman lääkkeitä; ei tuntenu vaik luomuna mentii. juu ja ei ollu löysempi alakerta :D
      seuraava tuliki sit sektiola.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe