-miten hoitaa sarveiskavion halkeamia (tai mitä tehdä)
-suositteletteko tervalaastaria puremille tai että pitääkö se ötökät poissa haavasta?
- jos hevosen pulssi on kohonnut mitä pitäisi tehdä, suoraan eläinlääkärille soittoko?
-onko nämä tarpeeksi hevosien ensiapulaukussa: villapinteli haavoihin, desinfiktioaine puhdistukseen, pumpulia, sakset, taskulamppu, joku pehmittävä voide riviin ja kuumemittari ja vaseliini?
-Kuinka usein hevonen tulisi madottaa ja millä madotuslääkkeellä?
-entä milloin rokottaa ja mikä rokotus?
- milloin hevosen lämpö mitataan?
- jos kaviossa on haavoja mitä niihin voi pistää ettei hevoselle tule tetanusta?
iiiso kiitos näin etukäteen kaikille ketkä vastaa!
KYSYMYKSIÄ KOKENEILLE
3
1708
Vastaukset
- jep4
En nyt kaikkiin osaa vastata mutta joihinkin :D
- jos hevosen pulssi on kohonnut mitä pitäisi tehdä, suoraan eläinlääkärille soittoko?
Ekana tarkistaisin, onko hepassa jotain muuta vikaa (turvotusta tai lämpöä jaloissa, kipua vatsassa (painele vatsaa/kylkiä), syökö normaalisti jne...). Jos heppa on kaikin puolin normaali, seuraisin sitä jonkin aikaa miten asia etenee.
Pulssihan nousee ihan vaan jos vaikka jännittää tai liikkuu paljon. Jos pulssi myös tasoittuu kun heppa rentoutuu, kaikki on normaalisti.
Tietysti jos heppa alkaa oireilemaan muutenkin, toimin tilanteen mukaan.
-onko nämä tarpeeksi hevosien ensiapulaukussa: villapinteli haavoihin, desinfiktioaine puhdistukseen, pumpulia, sakset, taskulamppu, joku pehmittävä voide riviin ja kuumemittari ja vaseliini?
Ihan fiksulta kuulostaa. Lisäisin vielä jonkun kylmäpussin, kertakäyttöset itse viilenevät kylmäpussit (saa apteekista) on käteviä, jos hätätilanteessa tarvitsee äkkiä kylmätä (ihmistä tai hevosta...). Aina kun ei ole kylmää vettä heti saatavilla.
Villapintelin sijasta käy myös fleece. Pinteli on hyvä olla, koska sillä saa hyvin sidottua jalkaan esim. lääkehauteen tai kylmäpussin.
Suihkutettava desinfiointiaine on kätevää, sitä on helppo laittaa pikkunaarmuihin. Liilaksi värjäävä aine on minusta paras, koska tällöin näke helposti mihin ainetta on suihkutettu.
Kertakäyttöhanskat on myös hyviä, jos tarvitsee esim. takapäätä tutkia. Ja kertakäyttöhanskaa voi myös käyttää kuumemittarin suojana.
-Kuinka usein hevonen tulisi madottaa ja millä madotuslääkkeellä?
Toisilla talleilla otetaan lantanäyte ja testataan matojen määrä. Tällön tietty madotetaan vain kun matoja on. Jos lantanäytettä ei oteta, madotetaan yleensä 2-4krt vuodessa. Matolääkettä on hyvä vaihdella, ettei madot tule immuuneiksi.
-entä milloin rokottaa ja mikä rokotus?
Rokotuksista löytyy paljon infoa netistä, kun haet "rokotus hevonen".
- milloin hevosen lämpö mitataan?
Se kannattaa mitata ajoittain ihan vaikka hevonen olisi tervekin, jotta tietää mikä oman hepan lämpö on terveenä. Muuten lämpö mitataan tietysti silloin kun epäillään että hevosella saattaisi lämpöä olla.
- jos kaviossa on haavoja mitä niihin voi pistää ettei hevoselle tule tetanusta?
Kavioon ei tule haavoja mutta kavionrajaan/vuohiseen herkästi tulee. Imppari on se yleisin ongelma, mikä haavoista tulee.
Haava kannattaa huuhdella kunnolla, kylmätä ja putsata desinfiointiaineella. Jos haava on ihan kavionrajassa, ei siihen kauheasti mitään voi laittaa, koska kääreet on vaikea saada pysymään.
Rasvaa ei pidä laittaa avoimeen haavaan, koska lika vaan tarttuu siihen! - Kasiro
Jep4 tuossa jo vastasikin suurimpaan osaan kysymyksiä.
Lisäisin kuitenkin vastauksen ekaan kysymykseen: Sarveiskavion halkeamat hoidetaan pitämällä kavio kosteana eli varsinkin kuivaan aikaan kesällä letkutetaan kaviota usean kerran päivässä. Tai laitetaan hevonen pari kertaa päivässä puoleksi tunniksi seisomaan veteen. Syksyllä yöllinen kaste kostuttaa riittävästi ja talvella lumi. Kun kavio kasvaa, niin halkeamapaikka " valuu " alemmas ja alemmas kunnes vuollaan normaalissa kengityksessä pois. Kuitenkin silloin tällöin, kun halkeama alkaa olla kavion alareunassa hevoselle joudutaan laittamaan rengaskenkä ettei kavio murru.
Jos tarkoitat itikoiden puremia niin paras keino on pitää itikät loitolla mahdollisuuksien mukaan.
Ensiapulaukkuun laittaisin lisäksi sidetaitoksia ja sideharsoa. Kyllä siteen saa pysymään ruununrajassa mutta se täytyy tietää miten se laitetaan. Mutta useimmiten sääri on se paikka mihin sitä tarvitaan.
Meillä madotetaan kahdesti vuodessa, keväällä ennen laitumelle menoa ja syksyllä kun laidunkausi loppuu. Piti sanoa samaa, mutta Kasiro ehti ensin. Omana lisäyksenä sanoisin vielä, että minä en laittaisi haavoihin minkäänlaista pinteliä. Villaa varsinkaan... Haavojen täytyy saada hengittää tai ne helposti tulehtuvat. Suojata ne toki täytyy jos ovat vähänkään isompia, mutta sidetaitos ja -harso riittävät siihen tarkoitukseen aivan mainiosti.
EA-laukkuun voisi lisätä myös tavallista laastaria ja särkylääkkeitä ihmisiä varten.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1074897Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/744251546- 1911128
Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1101108Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk161026Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna861010Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.47931- 64921
- 64886
Onko se niin
Että meillä molemmilla on niin isot egot ettei voi alentua myöntämään kuin tykkää toisesta64826