Minkälainen harja pitkäkarvaiselle kissalle?

Pitkäkarvalle harja

Toi mun pentu on 8-viikkoinen(ei ole luovutettu alaikäisenä, vaan on ollut syntymästään täällä.) Pentu on pitkäkarvainen, joten turkkiahan pitää harjata, ettei tule takkuja, vai? Tuleeko kissalle helposti takkuja, jos ei harjaa?

Minkälainen harja olis hyvä?

Entäs sitten kissanhiekka? Nyt on ollut puupohjaista hiekkaa, mutta kun se kastuessaan murenee ja kun pennuilla on olkkarissa hiekkis, että osaisivat mennä sinne, ni tassuissa kuljettelee matolle ja kaikkialle sitä hiekkaa.

7

3414

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaikka mitä

      Harjoja on vaikka millaisia, toiset vannovat kamman nimeen. Tärkeintä varmaan olisi tuossa iässä totuttaa pentua harjaamiseen ja tehdä siitä sille miellyttävää. Ei ole kummallekkaan mukavaa jos kissa stressaantuu heti kun näkee harjan ja yrittää jatkuvasti rimpuilla pois tai jopa juoksee karkuun.
      Kissahan on siisti eläin ja pesee itseään mutta etenkin pitkää turkkia kannattaa ihmisen harjailla jotta ei tule takkuja ja kissan suolistoon kerry karvapalloja. On myös tärkeää että kissa saa syödä ruohoa tai annat sille kissanmallasta, tosiaan niiden karvapallojen takia.
      Takkujen ilmaantuminen riippuu pitkälti turkin laadusta ja kissasta; miten paljon se itse pesee turkkiaan, onko sillä kissakaveria joka kenties voisi auttaa asiassa. Kyllä sitä pitkää turkkia usein joutuu esim. kerran viikossa harjailemaan jotta pysyy siistinä. Oman viihtyvyyden takia myös, irtokarvat on sitten vaatteissa ja huonekaluissa jos nitä ei suoraan kissasta harjaa pois.
      Monet suosittelevat Furminaattoria ja se onkin mielestäni ihan hyvä harja, oikein käytettynä. Sillä saa myös kynittyä kissan ihan kamalan näköiseksi jos sitä ei osaa käyttää.
      Kampa voisi olla myös ihan hyvä ostos. Jos niitä takkuja alkaa tulemaan niin harvalla kammalla on paljon helpompi avata takkua kuin harjalla.
      Karsta on ollut ihan ok meidän lyhytkarvaisille kisuille mutta kaverin pitkäkarvaiseen se ei mielestäni toiminut niin hyvin. Kissalla on paksu turkki joten karsta jäi helposti jumiin eikä varmaan ole kissalle kivaa jos joutuu kauhesti vetämään. Suosittelen sellaista karstaa jossa on pallot "piikkien" päässä.
      Kokeilemalla selviää mikä on omasta mielestäsi hyvä harja.
      Pentu vielä tuosta kasvaa ja pentuhöttö karva vaihtuu karkeampaan joten voi olla että tykästyt myöhemmin johonkin erilaiseen harjaan/kampaan kuin nyt. Mutta tosiaan hyvä aloittaa totuttelu jo tässä vaiheessa!

    • kissit

      Meillä persialainen,jolla tykkään käyttää karstaharjaa. Niitä löytyy erikokoisia. Opeta kissasi säännöllisiin pesuihin karvatyypille sopivalla shampoolla. puhdas karva ei takkuunnu niin helposti kuin likainen/rasvainen. Ja pitkälle karvalle suunnitellut kammat ovat myös ihan ok. Meillä käytetään myös laatikossa pellettejä. Aiemmin käytin kristallihiekkaa,se leviää vähemmän,mutta on todella terävää,jos itsekin tallaa sellaisen päälle. Mutta pelletti tod.näk. leviää tassujen mukana huomattavasti vähemmän,kuin tavallinen hiekka. kokeilemallahan sopiva löytyy. pellettipurua kun ahkerasti tyhjentää laatikosta niin helpottaa tai onhan sellaisia laatikoitakin,missä puru tipahtaa eri kerrokseen.

    • Ei pellettejä

      Kissat eivät usein pidä pelletistä ja pahimmillaan se saattaa aiheuttaa kroonisen virtsatievaivan. Kannattaa olla ennemmin vaikka kaksi-kolme laatikkoa joissa ainakin yhdessä on ihan tavallista mikrohiekkaa.
      Vessa kannattaa kääntää niin että oviaukko on seinään päin ja sitten pistää vessan eteen ja vaikka viereen kulkuväylälle matto.
      Kyllä sitä hiekkaa aina vähän kulkeutuu, sille ei voi mitään.
      Vessojakin on erilaisia esim. sellainen johon mennään päältä.

      • kissit

        Meillä kissat tekevät hienosti pellettilaatikoihin. Perski peittääkin tarpeensa todella huolella. Mikä aiheuttaa kroonisen virtsatievaivan? Kissa tottuu yllättävän nopeasti uusiin asioihin ainakin pienenä. Meillä ainakin siirtyminen kristallihiekasta pelletteihin tapahtui ihmeen hyvin ja nopeasti. Kaikki kissat eivät pidä katollisista vessoista.


      • sekä että
        kissit kirjoitti:

        Meillä kissat tekevät hienosti pellettilaatikoihin. Perski peittääkin tarpeensa todella huolella. Mikä aiheuttaa kroonisen virtsatievaivan? Kissa tottuu yllättävän nopeasti uusiin asioihin ainakin pienenä. Meillä ainakin siirtyminen kristallihiekasta pelletteihin tapahtui ihmeen hyvin ja nopeasti. Kaikki kissat eivät pidä katollisista vessoista.

        Itseasiassa sekä pelletti että kidehiekka eli kristalli on molemmat yhtä huonoja. Kumpikin on usein pissavaivojen taustalla, vaikka kissa kävisikin laatikolla tarpeensa tekemässä. Syy miksi ne on huonoja, on siinä ettei kissa välttämättä tee pissaansa kokonaan rakosta pois vaan sinne jää pissaa. Nuo "hiekat" molemmat on teräviä ja isokokoisia sekä peittotavaltaan sellaisia, ettei kissat niistä tykkää. Kissa on kuitenkin siisti eläin ja tekee kun on pakko, mutta jättää homman ikään kuin kesken. Kun sille alkaa tulla pissavaivoja eli yleensä kipuja, alkaa kissa tehdäkin tarpeensa muualle. Tämä johtuu taas siitä, että kissa yhdistää kivun laatikkoonsa ja etsii paremman paikan tehdä tarpeensa. Koska kipu ei häviä ellei vaivaa hoideta, tekee kissa usein eri paikkoihin pissansa.

        Kyse ei ole siis siitä, että kissa oppii tai tottuu tekemään johonkin, vaan siitä että se siistinä haluaa tehdä paikkaan jossa voi peittää tarpeensa. Kun kipuja tulee, paikka vaihtuu nopeasti laatikosta pois, vaikka kissa olisi kuinka tottunut/oppinut sinne.

        Jos jokainen kissan omistaja laittaisi kaksi laatikkoa, toiseen kidettä tai pellettiä ja toiseen vaikka mikrohiekkaa. Väitän, että pääasiassa kissat valitsee sen mikrohiekan, koska se muistuttaa eniten oikeaa hiekkaa ja peittää myös hajut parhaiten, on anturoiden alla sopivan pehmeää.

        Osa kissoista ei tykkää katollisista laatikoista, osa taas haluaa ilman muuta että laatikossa on katto. Senkin voi helposti selvittää kun laittaa samaa hiekkaa kahteen laatikkoon, laatikot vierekkäin ja toiseen kannen toiseen ei. Kaikki kissat ei tykkää laatikoista jotka on kylppärissä, koska kosteus saa hiekan laadun muuttumaan ja haisemaan nopeasti. Osa kissoista taas inhoaa kylppärissä olevaa pesukonetta, eivätkä halua tehdä tarpeitaan siellä.

        Kroonisen pissavaivan aiheuttaa monikin asia; jatkuvat tulehdukset, kivet/kiteet, stressi jne. Tulehduskierre on itsessään krooninen eli toistuu uudestaan kun edellinen tulehdus saadaan hoidettua. Kiviä ja kiteitä aiheutetaan mm. ruokavaliolla, liian vähäisellä nestekierrolla jne. Siitä taas voi tulla krooninen tila jos asialle ei tehdä mitään. Stressi aiheuttaa kroonistumista koska siinä helposti ei löydetä stressin syytä, eikä näin ollen päästä parantamaan tilannetta.

        Tulehduksia ja kiteitä/kiviä aiheuttaa myös se, ettei pissa tule kokonaan rakosta pois. Silloin pissa väkevöityy joka aiheuttaa kiteitä ja kiviä, jos pissassa on tuolloin vähänkään bakteereita ne villiintyy jos rakkoon jää pissaa. Jos kissa ei juo riittävästi, aiheutuu helposti pissan väkevöitymistä, jos kissa syö kuivamuonaa eikä juo tapahtuu myös pissan väkevöitymistä.

        Jotta pissavaivoilta vältyttäisiin, hiekka kannattaa olla laadukasta mikrohiekkaa (parhaiten kelpaava) tai paakkuuntuvaa bentoniittihiekkaa. Kissan tulisi juoda riittävästi päivittäin sekä syödä suurimmaksi osaksi kosteaa ruokaa (raakaa lihaa, teollista märkäruokaa), kissan elinympäristön tulisi olla stressitön.

        Kroonisen vaivan kulku: kissa ei pidä hiekasta laatikossaan, se alkaa pantanta pissaa->tulehdus/kiteitä tai kiviä->kroonistuminen. Kun kroonistuminen on aikaan saatu, on sen hoitaminen vaativaa ja lähes mahdotonta. Jatkuvia tulehduksia, lääkehoitoja joista voi ajan myötä aiheutuva lääkeresistenssi eli antibiootit eivät enää pure mihinkään. Suosittelen siksi ehkäisemään ennalta kuin kokeilemaan josko oma kissa olisi niin onnekas, ettei koskaan pissavaiva itselleen saa.


    • Ei pellettejä

      Joillekkin kissoille pelletit on ok mutta usein ne aiheuttavat ongelmia. Monesti olen myös lukenut tarinoita joissa kissa on saattanut pitkäänkin käydä pellettilaatikolla mutta sitten on mennyt kuppi nurin ja kissa alkanut pissailemaan muualle. Kuten sanottu niin etenkin aluksi voisi olla ihan hyvä idea olla jossai laatikossa ihan mikrohiekkaa ja katsoa kumpaan kissa mieluummin tekee asiansa.
      Jos kissa ei pidä hiekasta/pelletistä se saattaa alkaa välttelemään pissaamista tai ei esim. malta pissata loppuun asti vessassa vaan yrittää päästä nopeasti pois. Tämä tietenkin aiheuttaa ongelmia jos pissa on rakossa pitkään tai rakko ei tyhjene kokonaan. Kissalle saattaa muodostua virtsakiteitä.

    • Hairball

      Omille kissoille ollaan käytetty kumisukaa, sellaista samanlaista mitä hevostenkin harjaamiseen käytetään. Toimii mainiosti! Eikä tarvitse pelätä, että kamman piikit satuttaisivat tms kissan herkkää nahkaa ja suurin osa irtokarvoista jää "matoksi" sukaan, josta ne on helppo poistaa.

      Takuista en niin osaa sanoa, tai auttaisiko kumisuka niihin..epäilen. Oma pitkäkarvainen poju kun ei takkuunnu ja harjaan lähinnä irtokarvojen takia, joita sitten tuleekin reilusti :D.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      241
      2132
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1378
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1270
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      999
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      649
    Aihe