Hevosen juoksutus vapaana

jokukertoo?

Voisiko joku kertoa tarkasti ja ykstyiskohtaisesti miten hevosta juoksutetaan ilman riimunnarua/liinaa. Eli kerro siitä lähtien mitä teen, kun olen taluttanut hevosen kentälle/maneesiin.

Kiitos etukäteen!

7

3257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ensin suljet portin ettei hevonen pääse karkaamaan, sitten päästät sen irti kuin olisit vienyt sen tarhaan. On makuasia, haluaako sillä pitää riimun tai suitset päässä vai ottaako nekin pois. Minä otan pois. Jos on suitset, ohjat on otettava pois, jotta ne eivät missään tilanteessa pääse hevosen jalkoihin.

      Sitten hevonen komemmetaan liikkeelle. Liikutuksen kulku noudattaa samoja linjoja kuin ratsastuskin, eli ensin käyntiä 5-10 min tai hevosesta riippuen ehkä kauemminkin (jos vain hevonen malttaa kävellä), sitten aletaan ravailla. Kun lämmittely on tehty, voi aloittaa laukat. Ihan samaan tapaan kuin ratsastaessakin. Hevosen voi/kannattaa antaa välillä kävellä vähän aikaa että se saa tasata hengityksensä. Lopuveryyttelyt taas samaan tapaan kuin ratsainkin. Ravaillaan jonkin aikaa ja sitten loppukäyntiin. Suuntaa on hyvä vaihtaa välillä, kuten ratsain tai liinassakin.

      Jotkut hevoset innostuvat irtojuoksutuksesta niin että lähtevät laukkaamaan jo melkein siinä vaiheessa kun ne päästää irti, ja sitten riittää kun seisoskelee kentällä ja katselee niiden ilakointia. Toiset taas ovat laiskempia, ja koko irtojuoksutus saattaa kääntyä niin päin, että hevonen juoksuttaa ihmistä eikä päinvastoin. Laiskan hevosen kanssa liinajuoksutus onkin mielestäni parempi tapa, koska sillä tavalla hevonen on koko ajan kontrollissa eikä pääse lintsaamaan liikunnasta. Energiselle hevoselle irtojuoksutus sopii hyvin, koska se voi juosta vapaasti oman mielensä mukaan.

    • irtojuoksutus

      Itse en erityisemmin irtojuoksutusta suosi. Jos hepalla ei tarhassa ole tilaa liikkua kunnolla (=laukata reippaasti), sen voi toki päästää juokseman maneesiin/kentälle irtona, mikäli se hevonen siellä juoksee.
      Jos juoksutus menee siihen, että joutuu juoksemaan hevosen perässä, siitä ei ole mitään hyötyä (pikemminkin haittaa, jos hevonen opetetaan juoksemaan ihmistä karkuun).

      Alkukäynnit taluttaisin, jotta varmasti tulee käveltyä kunnolla. Sen jälkeen päästän hevosen irti ja ohjaan sitä käskyillä (ravi, laukka). Tämä tietysti edellyttää että äänikäskyt on opetettu jo liinassa.

      Pyörötarhassa juoksutus on paljon hyödyllisempää, koska siinä hevonen on lähempänä ja helpompi hallita. Hevonen ei myöskään pääse nurkkiin jumittumaan ja tällöin juoksutus on huomattavasti turvallisempaa.

      Käytännössä tehokas irtojuoksutus onnistuu vain, jos hevonen jo luottaa todella hyvin juoksuttajaan ja tulee luokse ja tuntee ääniavut.



      Kaikilla talleilla ei muuten saa juoksuttaa irtona! Jos hevonen kovasti riehuu, maneesin/kentän pohja menee äkkiä montuille ja moni ei tästä tykkää...
      Lisäksi pitää huomioida peilit (jos hevonen potkaisee peiliin, tulee iso lasku) ja se, että hevonen ei kentällä hyppää aidan yli.

    • Nämä ovat toki makuasioita. Itse taas en suosi pyöröaitauksia. Ne mitä olen nähnyt, ovat olleet niin pieniä, että hevosen voisi yhtä hyvin pitää liinassa. Niissä ei ole tarpeeksi tilaa, että energinen hevonen pystyisi siinä kunnolla juoksemaan ja purkamaan paineitaan. Laiskalle hevoselle se voikin sopia, juuri siksi että kontrolli on helpompi säilyttää, mutta kuten sanoin,siinä tapauksessa sen voisi yhtä hyvin pitää liinassa ja koko irtojuoksutus menettää merkityksensä. Energiselle hevoselle en edes harkitsisi sitä.

      Mutta tuo luoksetulo on hyvä pointti. Jos hevosta on vaikea saada kiinni, kannattaa irtojuoksutusta vielä harkita...

    • irtojuoksutus

      Pyörössä ei olekaan tarkoitus purkaa paineita, vaan kouluttaa hevosta ja juoksuttaa hallitusti kontrollissa :)
      Se sopii ehdottomasti niin laiskalle kuin energiselle. Toki eri asia, jos juoksutuksen ainut tehtävä on että hevonen pääsee laukkaamaan miten huvittaa...
      Liinassa juostessa liina aina jonkin verran häiritsee, koska juoksuttaja väkisinkin nyppäisee liinasta ajoittain. Siksi pyörössä juoksuttaminen on tosi näppärää, siinä voi tehdä samat jutut kuin liinassa juoksutuksessa. Tosin apuohjia jos käyttää, pitäisin hevosen kyllä kiinni.


      Irtojuoksuttaa (kentällä/maneesissa) voi tosiaan jos pitää hevosen päästellä paineita. Tällöin hevonen yleensä juokseekin itse. Jos hevonen ei itse juokse, ei irtojuoksutuksesta ole merkittävää hyötyä (ellei sitten taas hevonen ole niin hyvin kontrollissa, että sitä pystyy irtona juoksuttamaan ympyrällä hallitusti. Tämäkin on mahdollista). Päätön juoksentelu niin että ihminen tulee hevosen perässä raipan kanssa on tarpeetonta.

      Ja luoksetulo on tuossa tosiaan tärkeää. Ihan jo senkin takia, että jos ajaa hevosta pois, mutta ei pyydä sitä luokse välillä, opettaa hevosen juoksemaan ihmistä karkuun.
      Tärkeää olisikin, että hevosen voi välillä ajaa pois, mutta se osaa myös tulla takaisin.

      • mammanajadi

        Sanohan, miten saat isolla kentällä irrallaan olevan hevosen juoksemaan kontrolloitua ympyrää ilman liinaa?


    • Koulutustilanne onkin eri asia. En siihen puuttunut, kun en osaa kuvitella, että kukaan kyselisi irtojuoksutuksesta jos tarkoitus on kouluttaa hevosta. Ainakin meillä päin irtojuoksutuksen idea on nimenomaan antaa hevoselle tilaisuus purkaa ylimääräistä energiaa parhaaksi katsomallaan tavalla, ja siihen tarkoitukseen pyöröaitaus on liian pieni.

      Ei se irtoliikunta minustakaan ole paras vaihtoehto laiskalle hevoselle. Olen ihan tarpeeksi usein katsellut miten ihmiset juoksevat kenttää edes takaisin hevostensa perässä saadakseen ne liikkumaan. Hullun hommaa...

      Ja olen samaa mieltä myös luoksetulosta. En tiedä mitä mieltä muut ovat, mutta minusta se pitäisi opettaa eri muodoissa ensimmäisten asioiden joukossa heti kun hevosen on ostanut.

    • Ratsastaja64

      Minä olen irtojuoksuttanut vuokraponiani niin että ensin taluttellut riimuissa ympäri kenttää ja raveissa vasta päästänyt vapaaksi ja sitten antanut ravailla ja sen jälkeen olen pyytänyt nostamaan laukan ja laukkailla joskus olen kasannut joitain pikkuesteitä pitkälke sivulle ja yrittänyt hypyttää mutta se ei aina onnistu. Ja yleensä loppu ravit annan mennä vapaasti mutta loppu käynnit otan takaisin kiinni ja käyn kävelemässä maastossa yleensä. Itse irtojuoksutan yleensä vain silloin kun ponilla on paljon enrgiaa tai itselläni vaikka joku paikka kipeä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7431
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2392
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1369
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe