Olisiko jollakin kokemusta lihan/kalan kuivaamisesta retkimuonaksi, liottaminen-kypsentäminen jne... Olisin kiitollinen myös resepteistä.
kuivattu liha/kala
6
3089
Vastaukset
- lappitus-villitys
Kuivattua poronlihaa olen maistanut, ja esim. hernekeitosta se tekee todella courmee-aterian. Leivän päällä se on myös mukavaa vaihtelua ainaisen metvurstin jälkeen. Kannattaa kokeilla!
- kokeillut
Paista vähärasvaisesta naudan j-lihasta ylimääräinen rasva pois ja pistä puoleksi päiväksi uuniin luukku vähän auki niin että liha on ohuelti pellillä. sit kun on kuivunut niin pistä Rinkkaan ja lähde retkeilemään. Näin äkikseltään sanottuna. säilyy yhtäkauan kuin sinäkin metsässä. Esim riisin keitto veteen heti kun rupeet keittämään. Kanootti vaelluksella ekapäivälle makkaraa ja pihviä, toka ja kolmaspäivä kylmä pussissa ollet jäädytetyt lihat ja neljäs ja viides kuivalihat ja lopuksi pussi tai jauhe ruokaa. Ei retkeillessäkään tarvi kärsiä jos ei haluu
mika
- Vaeltaja
Kuivaan joka reissuun jauhelihaa mukaan. Lisään sitä kaikkiin muihin ruokiin pl. mehukeitot ja kaurapuuro ... myös ranskaliseen sipulikeittoon. Proteiini pitää miehen tiellä ja nälän tunteen loitolla, en lähde ilman kunnon annosta lihaa vaellukselle (suunnilleen 1 tuorekilo per viikko = 0,3 - 0,4 kuivakiloa).
Kuivausprosessi:
1) Käytetään paitinpannussa sen verran että ansimmäiset vedet tirahtaa ja väri muuttuu harmaaksi. Pyrin rikkomaan paakut mahdollisimman saman kokoisiksi (kuivuta sitten samanaikaisesti).
2) Kuivuriin jossa n. 10-20 astetta yli ympäristön lämpötilan ilmavirralla muutaman tunnin välein pöyhien kuivaus kestää noin 8 tuntia.
Jos kuivaat liikaa, ei liha enää ennallistu. Jo jätä osittain märäksi (sen tuntee kun murrat kuivattija isoimpia paakkuja) menee helposti pilalle ja mikrobit valtaa ne.
Käyttö: lisäät ateriaan vesimäärään ylimääräistä sen mitä ajattelet jauhelihan ennallistamisen tarvitsevan. Jauhelihat sekä kuivamuona kylmän veden sekaan ja tulta alle.
Erityisen hyvää on yhdellä kattilalla valmistettu jauhelihakastike perunamuusilla, kattilasta syötynä (en kanna lautasta retkilläni).- Patriootti
Jauheliha selostetulla tavalla on OK. Olen ajellut sitä kuivatuksen välillä bamixilla pieneksi. Myös krakowanmakkara siivutettuna on saanut suosiota, kuten pizatäyte-kinkkusiivut (keittokinkku). Vältä kuitenkin jo pitemmälle jalostettuja (esim. savukinkkua) kinkkusiivuja, ne eivät oikein palaudu, vaan tulevat "kumisiksi". (keittokinkku menee muuten 1/4-osaan alkuperäisestä)
Vihanneksia tai juureksiakin voi kuivata, pitemmällä retkellä niitäkin kaipaa. Jos tilaa on, niin kuivattuja omenia on kiva napostella. Myös makeita mandariineja voi kuivata. Ne tulee kuitenkin jättää vähäsen "kosteiksi". Viime reissulla kuivasin liikaa ja suussa niistä tuli "pulveria" ja makeus häipyi.
- beef jerky
kasvikuivuri tai beef jerky
Google haki ohjeita kuivattuun lihaan:
http://www.nixu.fi/~kiravuo/jauheliha.html
http://fff.neutech.fi/Lapland/kuivatus.htm
http://personal.inet.fi/yhdistys/tuskaretket.ry/data 4/lihan kuivatus.htm
http://microwebtech.com
Saa muuten Tallinnasta - Kuivaliha
Löysin lisää suomi24sta, www.ssj-import.com. Taitaa olla ainut excaliburin myyjä?
Itse olen tehnyt aika paljon ja usein beefjerkyä ja hyvää on.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 703279
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)753097Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.682972On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle662641Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli442152- 611719
Huomenna heitän järjen
romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,251687- 351675
Hyvää huomenta
Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.181669- 591586