Rikkinäinen suolakivi & kirjoittamattomat säännöt?

juniori

Olen 14-vuotias tyttö. Pitkän haeskelun jälkeen löydettiin sopiva risteytysponi mulle omaksi, ja se asusteli hetken ratsastuskoululla, kun sopivaa yksityistallia etsittiin.
Sellainen on nyt löytynyt ja muutto tapahtuu ensi viikolla. Kysymykseni on siis, pitäisikö ratsastuskoulusta yksityistallille siirtyvän tietää jotakin ennaltaan eri käyttäytymistavoista tai menettelytapojen eroista talleilla? Eli onko jotain kirjoittamattomia sääntöjä? Olen melko itsenäinen, mutta en kokenut hevosenomistaja.

Plussana tähän vielä, ponini suolakivi meni rikki - en tiedä, miten poni on onnistunut siihen - , se on kolmessa palassa. Yritin laittaa sen erilliseen kaukaloon ne palat, josko se sieltä niitä kelpuuttaisi, mutta ei kelvannut. Ei myöskään jostain tavallisesta kiposta. Pitääkö suolakiviin sitten porata joku uusi reikä tai jotakin jos mahdollista, että saataisiin vielä ponille nämä syötettyä, en haluaisi roskiin heittää, kun suhtkoht isoja paloja? Vai onko jollakin joku vinkki, millä saa kelpaamaan? Ponilla on myös tapana nuolla suolakiveä liikaa --> kannattaako suolakivi laittaa pois esim. siksi aikaa, kun se ikinä onkaan päivisin karsinassa esim. tarhan siivouksen tai hoidon yhteydessä ja jättää suolakivi yöksi? Vai toisinpäin?

Sitten Himalajan suolakivestä - jos sellaisen antaa karsinaan ponille, tarvitseeko sille antaa muuta kuin heinää päälle? Poni saa heinää, kauraa (1/4 litr.) & kivennäisiä sekä pellavaa. Voiko kivennäiset jättää pois, jos antaa sille Himalajan suolakiven? Mitä kaikkea siinä on?

2

461

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myyppeli

      Yksityistallilla on minun kokemukseni mukaan usein rehdimpää kuin ratsastuskouluilla. Tämä tarkoittaa sitä, että selkäsi takana ei todennäköisesti jauheta p*skaa tai levitellä juoruja, mutta toisaalta myös sitä, että asiat voidaan sanoa hyvinkin suoraan ja kaunistelematta. Ei siis kannata pelästyä, jos joku tulee ilmaisemaan mielipiteensä ärräpäillä höystettynä - hän tarkoittaa todennäköisesti vain hyvää. Voit olla melko varma, että jos toimintasi ärsyttää jotakuta, sinä olet myös se ihminen jolle siitä kerrotaan. Ei niin, että valitetaan kaikille muille ja puhutaan pahaa kun et ole kuulemassa.

      Yksityistallilla, jossa on usein vähemmän hevosia kuin ratsastuskoululla, korostuu myös yksilön vastuu. Kunkin hevosenomistajan on silloin annettava suurempi panos yhteisten asioiden hyväksi: pidettävä omat tavaransa omilla paikoillaan ja järjestyksessä, siivottava aina sotkunsa (esim. lakaistava käytävä) ja puututtava heti epäkohtiin. Pienillä talleilla ongelmat ovat yhteisiä: jos vaikka aita on rikki, korjaa se itse äläkä valita muille tai ala etsimään "syyllistä".

      Yksityistallilla usein myös tulee oltua läheisemmissä tekemisissä muiden hevosenomistajien kanssa, ja asiat päätetään monesti yhdessä. Toisaalta jotkut yksäritallilaiset voivat olla sulkeutuneempia kuin suureen ratsastuskouluun tottuneet, "yksinäisiä susia", jotka toivovat ettei heidän asioihinsa ulkopuoliset puutu. Mitä vähemmän porukkaa tallilla on, sitä pienempi on todennäköisyys, että joku muu huomaa esimerkiksi jonkin hevosen sairastumisen. On siis suotavaa ilmoittaa heti selkeästi, jos vaikka huomaa laitumelta omaa hevosta hakiessaan, että joku muista hevosista ontuu.

      Omasta mielestäni yksitystallilla on kaiken kaikkiaan mukavampaa kuin ratsastuskoululla. Yksäritallilla on tärkeintä yrittää olla mukava muille ja tulla toimeen toisten kanssa, koska hyvä ryhmähenki on välttämätöntä asioiden hoitumiseksi. Ole siis ystävällinen ja ota muut huomioon, niin kaikki sujuu hyvin :)

      Minusta hevonen tietää itse parhaiten, minkä verran suolaa se tarvitsee. Hevonen ei nuole suolakiveä, mikäli sen elimistö ei sillä hetkellä tarvitse suolaa - siispä olen sitä mieltä, ettei hevonen voi nuolla suolakiveä liikaa. Sanoisin, että suolakiven tulee olla aina saatavilla.

      Himalajan suolakiveen en ole perehtynyt, mutta olen käsittänyt, ettei se korvaa kivennäisiä kokonaan. Suosittelen kysymään esimerkiksi ko. kiviä myyvästä liikkeestä, missä suhteessa Himalajan suolakivi korvaa kivennäisiä hevosella.

    • juniori

      Kiitos vastauksesta! :)

      Tähän asti tallilla on mennyt tosi hyvin, muut kävijät ovat mukavia ja myös auttavaisia - joskin ei tungettelevalla tavalla -! Tosiaan siisteydestä opin huolehtimaan jo ensimmäisinä päivinä kun olin jättää jälkeeni likaisen käytävän, eiköhän siitä hetimmiten huomautettu. On kuitenkin kivaa, että saa neuvoja ja on kokeneita hevosihmisiä ympärillä auttamassa, etten ole ensimmäisen ponini kanssa ihan yksin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      298
      3229
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1743
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1285
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1253
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1159
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1148
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      48
      1056
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      964
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      906
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      64
      821
    Aihe