Lähimmät kädellisukulaisemme eivät ymmärrä sormella osoittamista, vaikka pienet ihmislapset ymmärtävät jo luonnostaan tämän merkityksen. Tätä ominaisuutta on pidetty ihmisille ainutlaatuisena kommunikointikeinona.
Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tuo ominaisuus on kehittynyt myös norsuille.
"By showing that African elephants spontaneously understand human pointing, without any training to do so, we have shown that the ability to understand pointing is not uniquely human but has also evolved in a lineage of animal very remote from the primates."
"What elephants share with humans is that they live in an elaborate and complex network in which support, empathy, and help for others are critical for survival. It may be only in such a society that the ability to follow pointing has adaptive value, or, more generally, elephant society may have selected for an ability to understand when others are trying to communicate with them, and they are thus able to work out what pointing is about when they see it."
Kyseessä näyttäisi siis olevan konvergentti evoluutio, jossa samankaltainen valintapaine on ohjannut tuon kyvyn kehittymistä.
"Of course, we always hoped that our elephants would be able to learn to follow human pointing, or we'd not have carried out the experiments," Smet says. "What really surprised us is that they did not apparently need to learn anything. Their understanding was as good on the first trial as the last, and we could find no sign of learning over the experiment."
Elephants that were more experienced with humans, or those born in captivity, were no better than less-experienced, wild-born individuals when it came to following pointing gestures. Byrne and Smet say it is possible that elephants may do something akin to pointing as a means of communicating with each other, using their long trunk. Elephants do regularly make prominent trunk gestures, but it remains to be seen whether those motions act in elephant society as "points."
Jätetään tähän vielä pieni varaus, mutta näyttää siltä, että tietoisuuskin pystyy kehittymään luonnollisesti evoluutioprosessissa, jos siihen suuntaan on sopivat valintapaineet. Kaukana norsut toki ovat ihmisen tietoisuudesta, mutta jotain tämäkin kertoo.
"Elephants are cognitively much more like us than has been realized, making them able to understand our characteristic way of indicating things in the environment by pointing," Byrne says. "This means that pointing is not a uniquely human part of the language system."
http://phys.org/news/2013-10-elephants-required.html
Kreationistit ovat esittäneet sitä, etteivät simpanssit ymmärrä osoittamista todisteena evoluutioteoriaa vastaan, ja vastaavasti ihmisen kykyä tähän todisteena ihmisen luomisesta. Valintapaine näyttäisi kuitenkin olevan se ratkaiseva tekijä tässäkin tapauksessa.
Afrikannorsut ymmärtävät osoittamisen luonnostaan?
34
128
Vastaukset
- duff
Koira oppii osoittamisen ja oppii muutenkin kymmenien eri käsimerkkien merkityksiä .
Oma lintukoirani oli aikoinaan opetettu käsimerkkeihin samalla kun sille opetettiin sanalliset viestit.
Kun se vanhuudessaan tuli kuuroksi, käsimerkkien kanssa viestys jäi keskustelukieleksemme."Koira oppii osoittamisen ja oppii muutenkin kymmenien eri käsimerkkien merkityksiä ."
En minä koiria vähättele yhtään, mutta niiden kyky kommunikoida ihmisen kanssa on kehittynyt hyvin pitkän domestikaatioprosessin seurauksena. Koirat eivät siis välttämättä varsinaisesti ymmärrä isäntänsä tarkoituksia, vaan ne ovat sopeutuneet reagoimaan ihmisen välittämiin ärsykkeisiin.
Tästä tutkimuksesta lainattua;
"The findings help to explain how it is that humans have been able to rely on wild-caught elephants as work animals, for logging, transport, or war, for thousands of years. Elephants have a natural capacity to interact with humans even though—unlike horses, dogs, and camels—they have never been bred or domesticated for that role. Elephants seem to understand us humans in a way most other animals don't."- duff
solon1 kirjoitti:
"Koira oppii osoittamisen ja oppii muutenkin kymmenien eri käsimerkkien merkityksiä ."
En minä koiria vähättele yhtään, mutta niiden kyky kommunikoida ihmisen kanssa on kehittynyt hyvin pitkän domestikaatioprosessin seurauksena. Koirat eivät siis välttämättä varsinaisesti ymmärrä isäntänsä tarkoituksia, vaan ne ovat sopeutuneet reagoimaan ihmisen välittämiin ärsykkeisiin.
Tästä tutkimuksesta lainattua;
"The findings help to explain how it is that humans have been able to rely on wild-caught elephants as work animals, for logging, transport, or war, for thousands of years. Elephants have a natural capacity to interact with humans even though—unlike horses, dogs, and camels—they have never been bred or domesticated for that role. Elephants seem to understand us humans in a way most other animals don't."Vähättele koiraa?
Miten hyvin sinä opit koiran viestintää ymmärtämään?
Jos lajirajojen yli ymmärtämistä pidetään älyn mittana niin keskiverto ihminen se huonon arvosanan saa! >Oma lintukoirani
Hmm. Luulisin, että lintukoira tai koiralintu kumoavat evoluutioteorian. Nyt kuumottaa kyllä inhottavasti evouskovan korvia.duff kirjoitti:
Vähättele koiraa?
Miten hyvin sinä opit koiran viestintää ymmärtämään?
Jos lajirajojen yli ymmärtämistä pidetään älyn mittana niin keskiverto ihminen se huonon arvosanan saa!>Jos lajirajojen yli ymmärtämistä pidetään älyn mittana niin keskiverto ihminen se huonon arvosanan saa!
Ja paremman saa... mikä?- -MagPie-
RepeRuutikallo kirjoitti:
>Jos lajirajojen yli ymmärtämistä pidetään älyn mittana niin keskiverto ihminen se huonon arvosanan saa!
Ja paremman saa... mikä?Harakkakin!
- DruutiUkko
RepeRuutikallo kirjoitti:
>Oma lintukoirani
Hmm. Luulisin, että lintukoira tai koiralintu kumoavat evoluutioteorian. Nyt kuumottaa kyllä inhottavasti evouskovan korvia.Ja ihan syystä!
-MagPie- kirjoitti:
Harakkakin!
Neidillähän ihmeharakka on.
Luoja taisikin luoda harakan omaksi kuvakseen.- -MagPie-
RepeRuutikallo kirjoitti:
Neidillähän ihmeharakka on.
Luoja taisikin luoda harakan omaksi kuvakseen.Ihmisen ratkaisut ovat kaikkea muuta kuin älyllä tehtyjä.
Kun käyt kaupassa, et käytä järjen hitustakaan.
Kapakassa et sitäkään vertaa.
Mikäli väität vastaan, et tunne edes itseäsi elukoiden aatoksista puhumattakakaankaankaan..haha hahahaaa,ksirp ksirp.
- pörpömpöm on urhea
Norsut myös tunnistavat kuolleensa, vaikka jäljellä olisi vain kallo. Näin jostain ylen dokumentista.
- tieteenharrastaja
Kyllä lasten on se opittava:
"vaikka pienet ihmislapset ymmärtävät jo luonnostaan tämän merkityksen."
Kyky oppia osoittaminen ja paljon muutakin on lapsella luonnostaan. Silti, kun ihan pienelle lapselle osoittaa jotakin, hän katsoo sormea eikä tarkoitettua esinetta.
Norsulla ja joillakin muilla eläimillä saattaa olla sama oppimisen kyky (myös tietyillä lintukoirilla). Perustietoisuushan ei ole ihmiselle ainutlaatuinen, vain sen korkeampi aste. - piupalipokkaa
tieteenharrastaja kirjoitti:
Kyllä lasten on se opittava:
"vaikka pienet ihmislapset ymmärtävät jo luonnostaan tämän merkityksen."
Kyky oppia osoittaminen ja paljon muutakin on lapsella luonnostaan. Silti, kun ihan pienelle lapselle osoittaa jotakin, hän katsoo sormea eikä tarkoitettua esinetta.
Norsulla ja joillakin muilla eläimillä saattaa olla sama oppimisen kyky (myös tietyillä lintukoirilla). Perustietoisuushan ei ole ihmiselle ainutlaatuinen, vain sen korkeampi aste.Eläinten kanssa ikäni touhutessani myös villiel.) olen todennut, että laumaeläimet oppivat helposti asioita mutta yksineläjät eivät.
Kummeksun kaupunkilaisten tietämättömyyttä eläinten älykkyydestä. Siitä, joka on tuttua kaikkille maalla asuville eläinten kasvattajille. Noin huonoilla perustiedoilla ei pitäisi tulla tänne kreationistipalstalle mokaamaan.
Yhteiselossa on kaikkialla käytössä jokseenkin yhtäläiset peruskaavat. Eläimet vaan eivät hallitse ihmisen kaltaista puhekieltä. Eläimet viestivät monasti niin ymmärrettävästi että sen useat lajit ymmärtävät yli lajirajojenkin.
- txt()
Avauksesta ja osoittamisesta "Tätä ominaisuutta on pidetty ihmisille ainutlaatuisena kommunikointikeinona."
Tuskin tuo on totta. Osoittamalla kommunikoidaan paljonkin eri eläinten kanssa. Myös eläimet keskenään kommunikoivat katseen suunnalla ja jopa kielellisesti. En tiedä kommunikoivatko norsut keskenään osoittelemalla. Vähän aikaa sitten luonto-ohjelmassa esiteltiin afrikkalaista ison myyrän näköistä eläintä (lajia en muista), jossa populaation yksi jäsen oli vartiossa ja kun havaitsi vihollisen, kertoi äänteillä vihollisen tyypin (lintu, hyeena jne..) suunnan ja etäisyyden muille.
Osoittelu ei ole mikään erityisen hyvä todiste ihmismielen ja tietoisuuden evolutionistisesta kehityshistoriasta.Avaus oli vähän huonosti kirjoitettu, samoin kuin tuo uutinen tutkimuksesta. Norsu siis näyttäisi olevan ainoa eläin, joka luonnollisesti ymmärtää ihmisen osoittamisen merkityksen. Jos sinä osoitat magnustille sormella objektia, niin ei tämä siitä ymmärrä sen enempää kuin sika hopealusikasta.
Koirille ja joillekkin kissoille tämä kyky on kehittynyt pitkän domestikaatioprosessin seurauksena, vaikka onkin epäselvää, että ymmärtävätkö ne varsinaisesti ihmisen tavoitteet, vai onko niiden ymmärtäminen ennemminkin sopeutunutta reagointia.
Joillekkin muillekkin eläimille tämä kyky on myös opetettavissa, mutta silloinkaan ei varsinaisesti voida varmuudella sanoa niiden ymmärtävän sen tavoitteita. Eläinten keskinäinen kommunikointi luonnossa on pitkälle vaistonvaraista toimintaa.
"Osoittelu ei ole mikään erityisen hyvä todiste ihmismielen ja tietoisuuden evolutionistisesta kehityshistoriasta."
En nyt varsinaisesti sitä pyrkinytkään tällä todistelemaankaan, mutta tämä kertoo miten valintapaine vaikuttaa myös eriasteisten tietoisuuksien kehittymiseen. Normaalisti ihmiset tämän ymmärtävätkin, mutta kreationistit eivät tahdo ymmärtää valintapaineen merkitystä kehityksessä.- tieteenharrastaja
solon1 kirjoitti:
Avaus oli vähän huonosti kirjoitettu, samoin kuin tuo uutinen tutkimuksesta. Norsu siis näyttäisi olevan ainoa eläin, joka luonnollisesti ymmärtää ihmisen osoittamisen merkityksen. Jos sinä osoitat magnustille sormella objektia, niin ei tämä siitä ymmärrä sen enempää kuin sika hopealusikasta.
Koirille ja joillekkin kissoille tämä kyky on kehittynyt pitkän domestikaatioprosessin seurauksena, vaikka onkin epäselvää, että ymmärtävätkö ne varsinaisesti ihmisen tavoitteet, vai onko niiden ymmärtäminen ennemminkin sopeutunutta reagointia.
Joillekkin muillekkin eläimille tämä kyky on myös opetettavissa, mutta silloinkaan ei varsinaisesti voida varmuudella sanoa niiden ymmärtävän sen tavoitteita. Eläinten keskinäinen kommunikointi luonnossa on pitkälle vaistonvaraista toimintaa.
"Osoittelu ei ole mikään erityisen hyvä todiste ihmismielen ja tietoisuuden evolutionistisesta kehityshistoriasta."
En nyt varsinaisesti sitä pyrkinytkään tällä todistelemaankaan, mutta tämä kertoo miten valintapaine vaikuttaa myös eriasteisten tietoisuuksien kehittymiseen. Normaalisti ihmiset tämän ymmärtävätkin, mutta kreationistit eivät tahdo ymmärtää valintapaineen merkitystä kehityksessä.Mitä tarkoitat luonnollisella:
"..joka luonnollisesti ymmärtää ihmisen osoittamisen merkityksen."
Ei oppimisen edellytyksenä ole, että joku tietoisesti opettaa. Paljon oppimista tapahtuu ympäristöä ja erityisesti vanhempia seuraamalla. Toki tämä on "luonnollista oppimista", mutta ei olennaisesti eroa kouluttamalla saadusta.
Siis norsukaan ei synnynnäisen "luonnollisesti" tunne osoittamisen merkitystä. Vai oliko tuossa tehty kokeita vastasyntyneellä norsunvasikalla? tieteenharrastaja kirjoitti:
Mitä tarkoitat luonnollisella:
"..joka luonnollisesti ymmärtää ihmisen osoittamisen merkityksen."
Ei oppimisen edellytyksenä ole, että joku tietoisesti opettaa. Paljon oppimista tapahtuu ympäristöä ja erityisesti vanhempia seuraamalla. Toki tämä on "luonnollista oppimista", mutta ei olennaisesti eroa kouluttamalla saadusta.
Siis norsukaan ei synnynnäisen "luonnollisesti" tunne osoittamisen merkitystä. Vai oliko tuossa tehty kokeita vastasyntyneellä norsunvasikalla?"Siis norsukaan ei synnynnäisen "luonnollisesti" tunne osoittamisen merkitystä."
Ei tietenkään, vaan sekin oppii sen merkityksen samalla tavoin kuin ihminen. Kiireessä tulee käytettyä huonoja sanavalintoja, eikä ajatus välity aina toivotulla tavalla.
"Ei oppimisen edellytyksenä ole, että joku tietoisesti opettaa. Paljon oppimista tapahtuu ympäristöä ja erityisesti vanhempia seuraamalla. Toki tämä on "luonnollista oppimista", mutta ei olennaisesti eroa kouluttamalla saadusta."
Ei tietenkään ole ja tietenkin oppimista tapahtuu kuvaamallasi tavalla. Mitä tässä oli uutta, niin näyttäisi siltä, että norsut mahdollisesti pystyvät ymmärtämään jollain tasolla toisen lajin yksilön mielentiloja ja tavoitteita "luonnostaan", eikä niille tarvitse opettaa mitä ihmisen sormella osoittaminen tarkoittaa.
Norsut siis "luonnostaan" etsivät kohdetta sieltä, minne ihminen sormellaan osoittaa.- tieteenharrastaja
solon1 kirjoitti:
"Siis norsukaan ei synnynnäisen "luonnollisesti" tunne osoittamisen merkitystä."
Ei tietenkään, vaan sekin oppii sen merkityksen samalla tavoin kuin ihminen. Kiireessä tulee käytettyä huonoja sanavalintoja, eikä ajatus välity aina toivotulla tavalla.
"Ei oppimisen edellytyksenä ole, että joku tietoisesti opettaa. Paljon oppimista tapahtuu ympäristöä ja erityisesti vanhempia seuraamalla. Toki tämä on "luonnollista oppimista", mutta ei olennaisesti eroa kouluttamalla saadusta."
Ei tietenkään ole ja tietenkin oppimista tapahtuu kuvaamallasi tavalla. Mitä tässä oli uutta, niin näyttäisi siltä, että norsut mahdollisesti pystyvät ymmärtämään jollain tasolla toisen lajin yksilön mielentiloja ja tavoitteita "luonnostaan", eikä niille tarvitse opettaa mitä ihmisen sormella osoittaminen tarkoittaa.
Norsut siis "luonnostaan" etsivät kohdetta sieltä, minne ihminen sormellaan osoittaa.Pitäisin jo aika korkeana eläinälyn osoituksena sitä, että norsu osaisi heti "luonnostaan" soveltaa mammalta oppimaansa kärsälläosoittamista ihmisen kädelläosoitukseen. En silti mahdottomana.
Tämäkin pitäisi testata ihmisiä ennen näkemättömillä villinorsuilla edeltävän katselemalla oppimisen poissulkemiseksi.
Muutaman vuoden ikäinen lapsi sensijaan saattaisi hyvinkin tunnistaa kärsällä osoittamisen jo ensi kerran norsun hähdessään. Korkean tietoisuuen yksi osahan on toisten olentojen mielenmallien tunnistaminen. tieteenharrastaja kirjoitti:
Pitäisin jo aika korkeana eläinälyn osoituksena sitä, että norsu osaisi heti "luonnostaan" soveltaa mammalta oppimaansa kärsälläosoittamista ihmisen kädelläosoitukseen. En silti mahdottomana.
Tämäkin pitäisi testata ihmisiä ennen näkemättömillä villinorsuilla edeltävän katselemalla oppimisen poissulkemiseksi.
Muutaman vuoden ikäinen lapsi sensijaan saattaisi hyvinkin tunnistaa kärsällä osoittamisen jo ensi kerran norsun hähdessään. Korkean tietoisuuen yksi osahan on toisten olentojen mielenmallien tunnistaminen."Tämäkin pitäisi testata ihmisiä ennen näkemättömillä villinorsuilla edeltävän katselemalla oppimisen poissulkemiseksi."
En tiedä miten voitaisiin poissulkea se, ettei villinorsu olisi koskaan nähnyt ihmistä, ja kuinka tuo koe suoritettaisiin, mutta "villinorsut" toimivat tässä samalla tavoin kuin ihmisten kanssa enemmän tekemisissä olleet ja vankeudessa syntyneet norsut.
"Elephants that were more experienced with humans, or those born in captivity, were no better than less-experienced, wild-born individuals when it came to following pointing gestures."
"Pitäisin jo aika korkeana eläinälyn osoituksena sitä, että norsu osaisi heti "luonnostaan" soveltaa mammalta oppimaansa kärsälläosoittamista ihmisen kädelläosoitukseen."
Niin minäkin.
" Korkean tietoisuuen yksi osahan on toisten olentojen mielenmallien tunnistaminen."
Niinhän se on, ja tämä ominaisuus on ainakin jollain tasolla voinut kehittyä norsuille evoluutiolla.- tieteenharrastaja
solon1 kirjoitti:
"Tämäkin pitäisi testata ihmisiä ennen näkemättömillä villinorsuilla edeltävän katselemalla oppimisen poissulkemiseksi."
En tiedä miten voitaisiin poissulkea se, ettei villinorsu olisi koskaan nähnyt ihmistä, ja kuinka tuo koe suoritettaisiin, mutta "villinorsut" toimivat tässä samalla tavoin kuin ihmisten kanssa enemmän tekemisissä olleet ja vankeudessa syntyneet norsut.
"Elephants that were more experienced with humans, or those born in captivity, were no better than less-experienced, wild-born individuals when it came to following pointing gestures."
"Pitäisin jo aika korkeana eläinälyn osoituksena sitä, että norsu osaisi heti "luonnostaan" soveltaa mammalta oppimaansa kärsälläosoittamista ihmisen kädelläosoitukseen."
Niin minäkin.
" Korkean tietoisuuen yksi osahan on toisten olentojen mielenmallien tunnistaminen."
Niinhän se on, ja tämä ominaisuus on ainakin jollain tasolla voinut kehittyä norsuille evoluutiolla.Siltähän tuo alkaa näyttää. Tai sitten osoittava ihmiskäsivarsi laukaisee vaistomaisen kärsäreaktion opittuine lisätoimintoineen.
Onhan norsulla kärsä millä osoitella.
"Onhan norsulla kärsä millä osoitella."
Juu niin on, ja siihen mielenkiinto seuraavaksi kohdistuukin.
"Byrne and Smet say it is possible that elephants may do something akin to pointing as a means of communicating with each other, using their long trunk. Elephants do regularly make prominent trunk gestures, but it remains to be seen whether those motions act in elephant society as "points."
- Hiski+naapurin.kissa
On aidosti murheellista että ihminen todennäköisesti hävittää norsut ennen kuin niille ehtii kehittyä kulttuuri. Olemme varmaan ennenkin aprikoineet tieteenharrastajan kanssa että kuolleiden muistaminen saattaa olla askel kohti uskontoa.
- tieteenharrastaja
Boyer pohdiskeli, että lajikumppanin muuttuminen kylmäksi ja liikkumattomaksi voisi tuottaa aivotulkinnan, että kyseessä onkin toisenlainen olento, mikä sitten johtaisi päätelmään tuonpuoleisen olemassaolosta. Kun kehittynyt kielellinen viestintä sitten mahdollistaa tämän asian yhteisen pohdiskelun, se alkaisi monimutkaistua. Tämä on siis sitä järkeenkäypää - joskin täysin spekulatiivista - evoluutioselitystä, jonka täydennykseksi tieteen häiritsemättä mielestäni mahtuu myös ulkoisen viestityksen spekulaatio.
Norsujen kulttuurikehityksen odotuksessa ratkaisevaa ei ole, noteeraako kukin niistä yksinään norsuvainajat ja näiden jäänteet, vaan se, tietävätkö ne toistenkin norsujen tuntevan samoin sekä kyky vaihtaa tietoa tästä. Yhdenkään neuropsykologin en ole havainnut pitävän tätä (mielenmallin tunnistusta) todistettuna yhdellekään eläimelle, eikä se erityisen helppoa olekaan. Alkuun pääsisi ehkä kiistattomalla havainnolla, jossa norsu nimenomaan johdattaa toista noiden jäänteiden luokse eikä lauma vain sattumanvaraisesti pysähdy niiden ääreen. Sen jälkeen voisi käydä odottelemaan norsuinnovaatiota ihmisen mielenmallista sekä norsullista yhdeydenottoa siihen. - Hiski+naapurin.kissa
tieteenharrastaja kirjoitti:
Boyer pohdiskeli, että lajikumppanin muuttuminen kylmäksi ja liikkumattomaksi voisi tuottaa aivotulkinnan, että kyseessä onkin toisenlainen olento, mikä sitten johtaisi päätelmään tuonpuoleisen olemassaolosta. Kun kehittynyt kielellinen viestintä sitten mahdollistaa tämän asian yhteisen pohdiskelun, se alkaisi monimutkaistua. Tämä on siis sitä järkeenkäypää - joskin täysin spekulatiivista - evoluutioselitystä, jonka täydennykseksi tieteen häiritsemättä mielestäni mahtuu myös ulkoisen viestityksen spekulaatio.
Norsujen kulttuurikehityksen odotuksessa ratkaisevaa ei ole, noteeraako kukin niistä yksinään norsuvainajat ja näiden jäänteet, vaan se, tietävätkö ne toistenkin norsujen tuntevan samoin sekä kyky vaihtaa tietoa tästä. Yhdenkään neuropsykologin en ole havainnut pitävän tätä (mielenmallin tunnistusta) todistettuna yhdellekään eläimelle, eikä se erityisen helppoa olekaan. Alkuun pääsisi ehkä kiistattomalla havainnolla, jossa norsu nimenomaan johdattaa toista noiden jäänteiden luokse eikä lauma vain sattumanvaraisesti pysähdy niiden ääreen. Sen jälkeen voisi käydä odottelemaan norsuinnovaatiota ihmisen mielenmallista sekä norsullista yhdeydenottoa siihen.Tuohon tekee mieli lisätä että norsun kaltainen pitkäikäinen laumaeläin varmaankin tuntee laumansa joka jäsenen ja kaiketi useita naapureitakin. Uskoisimme että norsut tunnistavat ja muistavat kuolleen toverinsa siinä missä pitävät muistissaan "kartan" elinpiiristään ja esimerkiksi varmoista vedensaantipaikoista. Meillä on sen suuntainen käsitys että norsut voivat poiketa reitiltään muistelemaan edesmennyttä ja ilmeisesti on dokumentaatiota siitä että ne usein peittävät tämän oksilla ja lehdillä. Emme uskalla vähänkään varmasti arvella miksi näin.
Hiski kuuli aikoinaan bussin radiosta uutista laajemman jutun delfiineistä jotka kuljettivat kuollutta toveriaan mukanaan kunnes ruumis alkoi hajota. Silloin ne lopulta päästivät sen vajoamaan syvyyksiin "ja niiden käyttäytyminen osoitti surua" tjs.
Hiskin äidin ja perheen kissa näytti loppuvuodesta 1983 surevan tai kaipaavan edesmennyttä partacollieta - se tuntui hakevan ja etsivän jotain ja oli pari viikkoa epätavallisen vaisu ja piileskelevä.
Niin paljon ihmeteltävää eläinmaailmassa ja niin rajallisesti aikaa perehtyä siihen. - tieteenharrastaja
Hiski+naapurin.kissa kirjoitti:
Tuohon tekee mieli lisätä että norsun kaltainen pitkäikäinen laumaeläin varmaankin tuntee laumansa joka jäsenen ja kaiketi useita naapureitakin. Uskoisimme että norsut tunnistavat ja muistavat kuolleen toverinsa siinä missä pitävät muistissaan "kartan" elinpiiristään ja esimerkiksi varmoista vedensaantipaikoista. Meillä on sen suuntainen käsitys että norsut voivat poiketa reitiltään muistelemaan edesmennyttä ja ilmeisesti on dokumentaatiota siitä että ne usein peittävät tämän oksilla ja lehdillä. Emme uskalla vähänkään varmasti arvella miksi näin.
Hiski kuuli aikoinaan bussin radiosta uutista laajemman jutun delfiineistä jotka kuljettivat kuollutta toveriaan mukanaan kunnes ruumis alkoi hajota. Silloin ne lopulta päästivät sen vajoamaan syvyyksiin "ja niiden käyttäytyminen osoitti surua" tjs.
Hiskin äidin ja perheen kissa näytti loppuvuodesta 1983 surevan tai kaipaavan edesmennyttä partacollieta - se tuntui hakevan ja etsivän jotain ja oli pari viikkoa epätavallisen vaisu ja piileskelevä.
Niin paljon ihmeteltävää eläinmaailmassa ja niin rajallisesti aikaa perehtyä siihen.Toden totta:
"Niin paljon ihmeteltävää eläinmaailmassa ja niin rajallisesti aikaa perehtyä siihen."
Esimerkkisi olivat tuttuja ja oikein; tosin näkemäni tv-kuvat tuosta norsunruumiin peittelystä muistuttivat näin ihmiskulmasta enemmänkin roskien paiskelua kuin kunnoittavaa peittämistä. Listaan olisi kuulunut myös vaikkapa paviaaniemon poikasruumiin kuljettelu.
Onneksemme eläinten käyttäytymistä seuraa niin suuri ja pätevä etologijoukko, ettei luotettava ensi-ilmoitus korkeasta tietoisuudesta ole meidän mediatulkintojemme varassa. - DarkNH
tieteenharrastaja kirjoitti:
Toden totta:
"Niin paljon ihmeteltävää eläinmaailmassa ja niin rajallisesti aikaa perehtyä siihen."
Esimerkkisi olivat tuttuja ja oikein; tosin näkemäni tv-kuvat tuosta norsunruumiin peittelystä muistuttivat näin ihmiskulmasta enemmänkin roskien paiskelua kuin kunnoittavaa peittämistä. Listaan olisi kuulunut myös vaikkapa paviaaniemon poikasruumiin kuljettelu.
Onneksemme eläinten käyttäytymistä seuraa niin suuri ja pätevä etologijoukko, ettei luotettava ensi-ilmoitus korkeasta tietoisuudesta ole meidän mediatulkintojemme varassa.>>Yhdenkään neuropsykologin en ole havainnut pitävän tätä (mielenmallin tunnistusta) todistettuna yhdellekään eläimelle, eikä se erityisen helppoa olekaan.
- DarkNH
tieteenharrastaja kirjoitti:
Toden totta:
"Niin paljon ihmeteltävää eläinmaailmassa ja niin rajallisesti aikaa perehtyä siihen."
Esimerkkisi olivat tuttuja ja oikein; tosin näkemäni tv-kuvat tuosta norsunruumiin peittelystä muistuttivat näin ihmiskulmasta enemmänkin roskien paiskelua kuin kunnoittavaa peittämistä. Listaan olisi kuulunut myös vaikkapa paviaaniemon poikasruumiin kuljettelu.
Onneksemme eläinten käyttäytymistä seuraa niin suuri ja pätevä etologijoukko, ettei luotettava ensi-ilmoitus korkeasta tietoisuudesta ole meidän mediatulkintojemme varassa.Lyhyesti. Opitut tavat siis näyttävät periytyvän jalostuksen kautta. Epähyödylliset karsiutuu. Ihan kuin koirilla. Sitten jos homma onkin niin että opitut tavat periytyvät ilman geenijatkumoa sinne savannillekin niin puhutaan kollektiivisesta tietoisuudesta joka on sitten ihan eri aihealueensa.
- tieteenharrastaja
DarkNH kirjoitti:
>>Yhdenkään neuropsykologin en ole havainnut pitävän tätä (mielenmallin tunnistusta) todistettuna yhdellekään eläimelle, eikä se erityisen helppoa olekaan.
Varmaan mielestään tietävätkin:
"Mutta alkuasukas mummot ja papat tietää eikä ihmetelleet sitä ollenkaan."
Eivät vain tiedä sitä, miten mielemallin tunnistus (eläimen tekemänä) eroaa eläimen inhimillistämisestä (ihmisen tekemänä). - DarkNH
tieteenharrastaja kirjoitti:
Varmaan mielestään tietävätkin:
"Mutta alkuasukas mummot ja papat tietää eikä ihmetelleet sitä ollenkaan."
Eivät vain tiedä sitä, miten mielemallin tunnistus (eläimen tekemänä) eroaa eläimen inhimillistämisestä (ihmisen tekemänä).>>kekek-kekek
Onhan norsulla kärsä millä osoitella.>Eivät vain tiedä sitä, miten mielemallin tunnistus (eläimen tekemänä) eroaa eläimen inhimillistämisestä (ihmisen tekemänä). - tieteenharrastaja
DarkNH kirjoitti:
>>kekek-kekek
Onhan norsulla kärsä millä osoitella.>Eivät vain tiedä sitä, miten mielemallin tunnistus (eläimen tekemänä) eroaa eläimen inhimillistämisestä (ihmisen tekemänä).Tuolla konstilla asia ei kyllä valkene, jos ei tummenekaan:
"Tiedemiesten homma on sitten leikellä aivoja ja ottaa verikokeita asian varmistamiseksi."
Neuropykologien homma on keksiä koejärjestelyjä, joissa puuro ja velli ei mene sekaisin niinkuin mummon padassa. Niitä oikeita empiirisiä kokeita. - piupalpokkaa
tieteenharrastaja kirjoitti:
Tuolla konstilla asia ei kyllä valkene, jos ei tummenekaan:
"Tiedemiesten homma on sitten leikellä aivoja ja ottaa verikokeita asian varmistamiseksi."
Neuropykologien homma on keksiä koejärjestelyjä, joissa puuro ja velli ei mene sekaisin niinkuin mummon padassa. Niitä oikeita empiirisiä kokeita.Fossiileista niitä ei ole koskaan tehty. Kaikkein vähiten niistä tehdyistä päättelyistä!
- tieteenharrastaja
piupalpokkaa kirjoitti:
Fossiileista niitä ei ole koskaan tehty. Kaikkein vähiten niistä tehdyistä päättelyistä!
Mitä hiiskattia fossiileilla mielestäsi on tekemistä neuropsykologiassa?
- piupalpokkaa
tieteenharrastaja kirjoitti:
Mitä hiiskattia fossiileilla mielestäsi on tekemistä neuropsykologiassa?
Psykologiassa ei tieteellä ole tietenkään mitään tekemistä.
Siitä olen samaa mieltä, hiiskatti! - spällymälöö
DarkNH kirjoitti:
Lyhyesti. Opitut tavat siis näyttävät periytyvän jalostuksen kautta. Epähyödylliset karsiutuu. Ihan kuin koirilla. Sitten jos homma onkin niin että opitut tavat periytyvät ilman geenijatkumoa sinne savannillekin niin puhutaan kollektiivisesta tietoisuudesta joka on sitten ihan eri aihealueensa.
"Opitut tavat siis näyttävät periytyvän jalostuksen kautta."
Ei vaan oppimiskyky periytyy - koirankasvattajat arvatenkin mieluimmin antavat fiksuimpien kasvattiensa jatkaa sukuaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan
anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html2813317BLACKFRIDAY 186e 4pv Alicantte lennoilla ja hotellilla
No nyt löytyi hyvä blackfriday tarjous. Sivustolla matkapörssi myös muita hyviä tarjouksia. 4 Päivän reissu, 3 tähden ho52367Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin
että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html2512140- 682029
- 711694
Purra esiintyi epäasiallisesti
Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M3421322MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."
Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/241098- 641050
"Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta
löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko231026Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!
Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola166973