Mitä lihaa karjalanpaistiin?

lokjme

Mietin tässä että onko kokeneempien paistinhauduttelijoiden mielestä karjalanpaistilihat paras hakea hallista tai lihatiskiltä? Ja mitä sieltä sitten kannattaisi pyytää? Keittokirjani suosittelee naudan etuselkää tai palapaistia ja sian etuselkää tai kasleria.

Tein pitkästä aikaa karjalanpaistia ja tyydyin sitten marketin karjalanpaistilihoihin ja nehän olivat aivan ala-arvoista kuraa. Valitsin lihatalon merkin ja kaupan oman merkin väliltä kaupan oman merkin koska lihatalon rasiassa sisältö oli valkoista. Kaupan oman merkin rasiassa sentään oli punaistakin nähtävissä.

Tästä lähtötilanteesta olisi voinut jo tietysti päätellä että ei ne läskinpalat siellä padassa mihinkään parane. Yäk! Sellaista kumimaista hampaissa kimmottelevaa klönttiä tuli niistä "lihoista" että ei helkkari.

Mitä lihaa siis tilalle suosittelette? Noita "karjalanpaistilihoja" en enää osta.

Pirkalla on joskus ollut isokokoisia naudan keittolihakuutioita. Kävisivätköhän ne? Joskus pari vuotta siten niistä keiton tein ja liha oli silloin ainakin ok. Tiedä sitten onko kaikki valmispakatut lihat käyneet laadun huononnuksessa että hinnankorotuspaineet vähän laskisivat. Kolmisen vuotta sitten kun edellisen kerran tein karjalanpaistia niin 600g rasiassa karjalanpaistilihoja oli vain muutama huono klöntti. Nyt syömäkelvottomia kumisia läskipaloja oli 2 jokaista syötävää palaa kohti.

Tiedä sitten voittaako tässä kuitenkin mukavuudenhalu kun marketin valmislihatiskillä on paljon vaivattomampaa käydä kuin kauppahallissa tungeksimassa. Ja hintakin saattaa tulla vastaan hallissa jos on kovin tyyristä.

77

24699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hohohoo

      >>Keittokirjani suosittelee naudan etuselkää tai palapaistia ja sian etuselkää tai kasleria.

      • uuni_ruokaa

        valmiit lodjut karjalanaisti-lihat puodeissa

        700 g

        valmiiksi paloiteltua karjalanpaistilihaa



        2

        sipulia



        1

        porkkana



        2

        laakerinlehteä



        6

        maustepippuria



        2 - 3 tl

        suolaa





        kiehuvaa vettä







        Ohjeet


        Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Pese, kuori ja leikkaa porkkana paloiksi. Aseta pataan kerroksittain lihapaloja, sipulia, porkkanaa ja mausteita. Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa ensin 225 asteessa puoli tuntia ja peitä pata sitten kannella. Laske lämpötila 150 asteeseen ja anna hautua 2–3 tuntia.


    • käly

      Karjalanpaistiin laitetaan kumpaakin lihaa, siis naudan ja sianlihaa, puolet ja puolet.

      Ja se läskikin kuuluu olla.
      Antaa makua, mutta jos on yök, niin voihan ottaa pois kun olet saanut ruuan lautaselle asti.

      Ihmettelen vain, läski kuminen löntti. Olisikohan ollut jokin muu, kuin läskin pala, jänteen pala varmaankin.

    • Luomulihaa

      Osta lihat jostain, mistä saat ne tuotettuna tuoreena lähitiloilta.

    • 56+65

      kai sen 'karjalanpaistin' voi kukin tehdä mistä lihansta mielii... nyt varoitus jo etukäteen siitä mistä minä teen... joku /lähes kaikki 'oikean' karjalanpaistin tekijät nyt menee narun jatkoksi... siis naudan sisäpaistia ja possun ulkofilettä sopiva määrä pekonia 1 pkt. ei ole läskejä eikä jäntereitä, joita en syö enkä siedä. Sopiviksi paloiksi ja ruskistus pannulla, ei pekonille, se laitetaan päälle sipulirenkaitten kanssa, ruskistuu itsekseen.Pippurit ja suolat sekaan maun mukaan ja uuniin 225 astetta 1tunti 200 toinen tunti ja 180 parituntia lisää... nan, ei kun syömään... teen aina niin paljon jotta seuraavana päivänä on samaa herkkua ja sitten vielä jää pariksi kerraksi pakkaseen, kun silppuaa niitä lihapaloja niin sienikastikkeen kanssa on sekin nam... niitten jotka huutaa kurkkusuorana ettei tuo ole karjalanpaistia ei tietenkään tarvi asiaa hyväksyä, jokainenhan saa kutsua ruokiaan miksi haluaa, meillä tuo on vakiintunut sillä nimellä.

      • Panzetta

        Paistia ja filettä ei saa käyttää haudutetuissa ruuissa. Tuo on ihan perusjuttua. Osta laadukasta liharotunaudan/luomu/viljapossun etuselkää, ribsiä tai lapaa. Uunissa pitkään niin pehmenee, toki voi laittaa syrjään kudoksen mitä ei syö. Ethän syö kanankoivesta luuta. Tästä tavalliset ja huippukokit ovat yksimielisiä. Näkyy myös ravintoloiden listoilla nykyään. Tuo luu, läski ja jännekammo tulee kahdesta asiasta. Suomalaisen lihan huono laatu ja ei osata valmistaa. Kukapa muistelee hyvällä koulun lihasoppaa. Hyvää lihaakin on mutta pitää etsiä. Olet vähän makusi kanssa kuin lapsi aikuisena. Olen niin monelle tarjonnut hyvin tehtyä laadukasta luullista lihaa ja ovat olleet hämmästyneitä. Voitte itse vaikkapa verrata laadukasta suomalaista tuoretta karitsan luullista lapaa ja uuden seelannin "hienoa" paistia kun teette uunilihaa pitkällä kaavalla. Sitten tuo suomalainen ns. amerikan pekoni. Se on ihan suomalainen tekele, mikä peittää maut. Ei se todellakaan ole sellaista keski ja eteläeuroopassa. Ei edes (kylmä)savustettuna. Löytyy myös naturel ilmakuivattuna. Toki makuasioita kaikki.


    • Keittokirja

      Karjalainen keittokirja .

      Karjalanpaisti uunipaisti ruukkupaisti.
      ½kg naudanlihaa
      ½kg sianlihaa
      ½kg lammasta
      pippuria
      sipulia
      suola
      vettä

      Karjalanpaisti valamolaiseen tapaan

      Luista sian ja naudanlihaa paloiteltuna
      2-3 porkkanaa kokonaisina
      pippuria
      sipulia

      Salmilainen pätsiliha

      1kg naudanlihaa
      ½ kg sianlihaa
      2 porkanaa
      1 sipuli
      (selleripala)
      pippuri
      suola
      vettä

      Älä luule
      luuta lihaks,
      pässin päätä
      paistikkaaks. (viipurin mlk.)
      Satupas sokkiikii
      lusikka ihrapala. (ruokolahti)

      • Varakokki

        Tiedän minäkin että nautaa ja sikaa. Nuo ovat kuitenkin melko isoja eläimiä jotenka olisi hyvä kertoa myös mistä kohdasta eläintä se liha otetaan.


    • PJS

      Naudan ja sian lihaa. Sipuleita pilkottuna, pari laakerin lehteä. Rasvaista sian niskaa kuutioina tai siivuna päälle (sulaa ja häviää, mutta jättää maun, joka koko systeemin tekee monelle niin herkulliseksi).Ensin uuniin kovalle lämmölle 250 tms. 15-30 min. jolloin päällä olevat lihat ruskistuu. Tämän jälkeen uunin lämpö alas 100-110 asteeseen ja lager olutta nesteeksi. Uunissa niin monta tuntia kun malttaa odottaa herkkua.

      • PJS

        Ja tästä jäi pois itsestäänselvät mausteet: maltillinen määrä suolaa ja joukko oman maun mukaan kokonaisia mustapippureita.


      • Anonyymi
        PJS kirjoitti:

        Ja tästä jäi pois itsestäänselvät mausteet: maltillinen määrä suolaa ja joukko oman maun mukaan kokonaisia mustapippureita.

        Pitää olla maustepippureita ei mustapippureita.


    • Kotona kokkaava

      Itse käytän possun paistia tai kasleria, lampaan paistia ja naudan ulko tai sisäpaistia. Porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Liha ruskistetaan ja laitetaan pataan kasvisten kanssa. Mukaan mietoa lihalientä niin, että lihat ja kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausteeksi piippureita, laakerinlehtiä ja suolaa. Uusi noin 120°C ja noin 3h. Maistuu ja ei ole vaikeata.

    • lihat sorkkineen

      Siihen nyt voi laittaa mitä löytyy, sanoo vaan että se on karjalanpaistia tai piti olla.

    • jaana20

      Eikös se niin olis että karjalanpaisti tehdään Karjalaisista?

    • vanhanpiian

      vattanahkaa ja vanhanpojan esinahkaa ei saa laittaa paistiin eivät kypsy koskaan.

    • AnteroLempinen

      Näin karjalanpaistin ystävänä on pakko osallistua keskusteluun vaikka kyseinen kysymys/kommentit ovat jo parin vuoden takaa!!! Ensinnäkin lihoista... Olisihan se mahtavaa jos olisi aikaa/rahaa hakea Hallista tuoretta lihaa, mutta eipä ole näin perus duunarilla ole jaksamista käydä erikseen hakemassa lihoja mitkä on myös aika hintavan puoleisia!! Joten keskitynkin nyt valmis marketin lihoihin! En ala erikseen erottelemaan eri kauppa ryhmien lihoja vaan haluan muistuttaa, että kaupan omienkin lihojen kesken on eroja... Joten tarkista päiväys ja ennenkaikkea ulkonäkö!! Eihän 30% tarramerkityllä "valkoisella lihalta" voi odottaa mitään *****- tähden illallista, mutta kuitenkin maittava ja halpa ruoka pariksi päiväksi!!

      Aluksi muistakaa ottaa lihat huoneenlämpöön ajoissa.... Ei tod. Jääkaappi kylmää!
      Silpo sipulit (2-4kpl. Hyvän kokoisia miel. kevätsipulia varsineen, mutta tavallinenkin käy.) ei välttämättä tarvitse kuullottaa..
      Pestyä porkkanaa leikkaa mielesi mukaan, mutta henk.koht. Olen sitä mieltä että se pari mitä marketin ohjeissa sanotaan ei riitä... Laita ainakin kuusi kpl. Riippuen tietysti porkkanan koosta.
      Muista että olet tekemässä pataa, joten sipulit ja porkkanat saavat olla ihan reilun kokoisia!!


      Sitten se tärkein vaihe lihan valmistuksesta... Eli RUSKISTA LIHAT!!
      Ruskistamisen jälkeen vielä kun on nesteet pinnalla, mausta lihat pannulla esim. Paprikajauheella ja ripaus timjamia... anna hetken mausteiden imeytyä!

      Lisää pannulle hieman vettä että kaikki maut varmasti tulevat mukaan ja kaada liha liemi uunipataan.
      - lisää sipulit ja porkkanat päälle.
      Lisää maun mukaan kokonaisia mustapippuri/ maustepippuria (n.12-22kpl.) ja pari laakerilehteä.
      Lisää Merisuolaa pari hyppysellistä.

      Lisää vettä juuri sen verran että kasvikset peittyvät.

      Se miksi tämä seos ei ole "karjalanpaisti" on se että lisään kattilaan kuivattuja Chilejä... Mitkä tuovat mukavan potkun paistiin, mutta hyvää on jos tykkää tulisesta!!

      Pistä pata lämmitettyn 220asteen uuniin n.25min niin että vesi kiehuu padassa ja laske lämpö johonkin 175sateeseen ja anna muhia!!

      Joskus parin tunnin muhimisen jälkeen sekoita ja lisää tarvittaessa vettä!
      Ja suolaisuuden maun mukaan vaikka lihaliemi kuutio...
      Anna vielä muhia vähintään tunnin verran... Minkä aikana ehdit pestä perunat jotka laitat kiehumaan kun otat padan pois uunista vetäytymään!!

      Annos lautaselle muutamalla kurkulla varustettuna on jotain niin hyvää että huh huh..


      Lisää

      • karjalan_emäntä

        VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN !!! Tämä EI ole karjalanpaisti. Joku muu lihapata.
        Oikeaan karjalnpaistiin tulee 60% possua 40% nautaa, lihat suolan kanssa keroksittain pataan, päälle kylmää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyy.
        Mausteeksi korkeintaan kokonaisia maustepippureita.
        Paisti 220 asteiseen uuniin, lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet
        ja vettä lisätään vähitellen.
        Kun lihat ovat pintaruskeita ja possusta alkaa irrota rasvaa, lämpö 175 asteeseen ja siinä loppuhaudutus kunnes nauta on kypsää.
        SADAT kerrat tehnyt ja mitkään sipulit, porkkanat saatikka chilit tai lihaliemet ei todellakaan kuulu siihen.


      • näin.on.näreet
        karjalan_emäntä kirjoitti:

        VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN !!! Tämä EI ole karjalanpaisti. Joku muu lihapata.
        Oikeaan karjalnpaistiin tulee 60% possua 40% nautaa, lihat suolan kanssa keroksittain pataan, päälle kylmää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyy.
        Mausteeksi korkeintaan kokonaisia maustepippureita.
        Paisti 220 asteiseen uuniin, lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet
        ja vettä lisätään vähitellen.
        Kun lihat ovat pintaruskeita ja possusta alkaa irrota rasvaa, lämpö 175 asteeseen ja siinä loppuhaudutus kunnes nauta on kypsää.
        SADAT kerrat tehnyt ja mitkään sipulit, porkkanat saatikka chilit tai lihaliemet ei todellakaan kuulu siihen.

        Karjalanpaistiin tulee possua, nautaa ja lammasta. Naapurissa asuu Karjalasta kotoisin oleva kokki. Luulen, että tietää sinua paremmin.


      • joskusnäin

        "Eli RUSKISTA LIHAT"

        Oikaisen vähän padasta ja lihojen määrästä riippuen usein tässä kohtaa siten, että pyörittelen lihat öljyssä ja kuivamausteissa ja uunittelen 250:ssa asteessa ilman kantta 15-20 minuuttia. Sitten pudotan lämmön 150:een ja laitan pataan veden ja loput höystöt. Muutama tunti sitten kannen kanssa uunia.

        Jos pataan jää tilaa, niin laitan monesti viimeiseksi tunniksi padan täytteeksi päälle kuorittuja perunoita, joten ei tarvitse niitäkään erikseen keitellä.

        Chiliä käyttelen kanssa aika reilusti ja joskus tulee heitettyä myös tomaattipyrettä antamaan makua. Eihän se enää tietysti mitään varsinaista karjalanpaistia toki siinä vaiheessa ole.


      • AnteroLempinen
        joskusnäin kirjoitti:

        "Eli RUSKISTA LIHAT"

        Oikaisen vähän padasta ja lihojen määrästä riippuen usein tässä kohtaa siten, että pyörittelen lihat öljyssä ja kuivamausteissa ja uunittelen 250:ssa asteessa ilman kantta 15-20 minuuttia. Sitten pudotan lämmön 150:een ja laitan pataan veden ja loput höystöt. Muutama tunti sitten kannen kanssa uunia.

        Jos pataan jää tilaa, niin laitan monesti viimeiseksi tunniksi padan täytteeksi päälle kuorittuja perunoita, joten ei tarvitse niitäkään erikseen keitellä.

        Chiliä käyttelen kanssa aika reilusti ja joskus tulee heitettyä myös tomaattipyrettä antamaan makua. Eihän se enää tietysti mitään varsinaista karjalanpaistia toki siinä vaiheessa ole.

        Tarkoitus ei ole ruskistaa laivoja kypsäksi... Vaan antaa sen verran väriä pintaan, että lihas nesteet pysyvät paremmin itse lihassa jotta lihasta tulee mureaa!!

        Arvasinhan minä että taistelu mikä on karjalanpaisti jatkuu...


      • AnteroLempinen
        AnteroLempinen kirjoitti:

        Tarkoitus ei ole ruskistaa laivoja kypsäksi... Vaan antaa sen verran väriä pintaan, että lihas nesteet pysyvät paremmin itse lihassa jotta lihasta tulee mureaa!!

        Arvasinhan minä että taistelu mikä on karjalanpaisti jatkuu...

        Laivoja= tarkoitin Lihoja


      • mitenkälieneeollut

        VÄÄRIN JA OIKEIN. Mainioita lihapatareseptejä tullut tässä ketjussa. Mutta mikä on oikea, aito karjalanpaisti. Ukkivainaani, syntynyt 1880-luvulla ja Karjalassa kasvanut , sanoi aikanaan jotain karjalanpaistista. Puolet mullia, puolet sikaa. Rasvaiset lihat, SUURINA paloina. Sipulia, suolaa ja pippuria. Ruskistamattomat lihat ja tykötarpeet kylmään veteen ja sitten se tärkein: LIHOIHIN EI KOSKETA ENNENKUIN SYÖDESSÄ. Eli kaikenmoinen kääntely ja hämmentäminen jätetään väliin. Lihat ruskistuvat pinnasta. Ja hyviä olivat nämä paistit.
        Lihoina uskon käytetyn mullin sijasta varmastikin myös lammasta. Kun nyt itse laitan näitä paisteja, joihin lisään laakerinlehteä, omenahilloa yms yms en kutsu niitä karjalanpaisteiksi vaan (pala)paisteiksi.


      • Seonsiitähyvä

        Myydään vähän käytetty karjalan paistikoira. Aivan loistava kun haluaa syödä tuota oivaa ruokaa mutta ei viitsi tehdä. Nuuhkii lähimmän keittiön ja eikun ovikelloa soittamaan. Pystyy erottamaan erityylisiä paisteja joten voit opettaa mistä pidät. Sukua karjalan karhukoiralle, mutta seurallisempi. Tällä kaverilla on myös arvostettu paistin kääntäjien mitalli. On kääntänyt minulle satoja, senkin se osaa ja tuo sinulle kätevästi kaulaan sijoitettavassa astiassa, sisältää kuolasuojaimen. Karjalan paisti, se on siitä hyvä että aina maistuu.


      • Karjamarja
        karjalan_emäntä kirjoitti:

        VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN !!! Tämä EI ole karjalanpaisti. Joku muu lihapata.
        Oikeaan karjalnpaistiin tulee 60% possua 40% nautaa, lihat suolan kanssa keroksittain pataan, päälle kylmää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyy.
        Mausteeksi korkeintaan kokonaisia maustepippureita.
        Paisti 220 asteiseen uuniin, lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet
        ja vettä lisätään vähitellen.
        Kun lihat ovat pintaruskeita ja possusta alkaa irrota rasvaa, lämpö 175 asteeseen ja siinä loppuhaudutus kunnes nauta on kypsää.
        SADAT kerrat tehnyt ja mitkään sipulit, porkkanat saatikka chilit tai lihaliemet ei todellakaan kuulu siihen.

        Hyvä hyvä.


      • Anonyymi
        karjalan_emäntä kirjoitti:

        VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN !!! Tämä EI ole karjalanpaisti. Joku muu lihapata.
        Oikeaan karjalnpaistiin tulee 60% possua 40% nautaa, lihat suolan kanssa keroksittain pataan, päälle kylmää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyy.
        Mausteeksi korkeintaan kokonaisia maustepippureita.
        Paisti 220 asteiseen uuniin, lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet
        ja vettä lisätään vähitellen.
        Kun lihat ovat pintaruskeita ja possusta alkaa irrota rasvaa, lämpö 175 asteeseen ja siinä loppuhaudutus kunnes nauta on kypsää.
        SADAT kerrat tehnyt ja mitkään sipulit, porkkanat saatikka chilit tai lihaliemet ei todellakaan kuulu siihen.

        Karjalaiset appivanhempani opettivat suurin piirtein näin. Mutta , että lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet ei tehty. Lihat, sipulit jne. laitetaan kylmään veteen ja niitä ei sitten enään sotketa. Sillä Karjalanpaistiin kuuluu ihan kirkas liemi .


      • Anonyymi
        karjalan_emäntä kirjoitti:

        VÄÄRIN VÄÄRIN VÄÄRIN !!! Tämä EI ole karjalanpaisti. Joku muu lihapata.
        Oikeaan karjalnpaistiin tulee 60% possua 40% nautaa, lihat suolan kanssa keroksittain pataan, päälle kylmää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyy.
        Mausteeksi korkeintaan kokonaisia maustepippureita.
        Paisti 220 asteiseen uuniin, lihoja käännellään välillä kun pinnat ovat ruskistuneet
        ja vettä lisätään vähitellen.
        Kun lihat ovat pintaruskeita ja possusta alkaa irrota rasvaa, lämpö 175 asteeseen ja siinä loppuhaudutus kunnes nauta on kypsää.
        SADAT kerrat tehnyt ja mitkään sipulit, porkkanat saatikka chilit tai lihaliemet ei todellakaan kuulu siihen.

        Aivan oikein, karjalanpsistiin ei kuulu porkkanat eikä chilipippuri. Äitini oli Karjalainen ja teki ihanaa paistia juuri sian- ja naudanlihasta, perunapiirkoiden kanssa syötiin ja ruoka oli taivaallista. Olen juuri ostanut Timo Sarpanevan padan (300€) ja ajattelin vihkiä sen käyttöön Karjalan-paistilla. En asu Suomessa siksi olen tällä sivustolla että saan lukea miten muut valmistavat paistinsa. Olen kyllästynyt ja voin todella huonosti kaikista kamalista muunnoksista ruoassa, oksettaa jo kuvien katsominen.


      • Anonyymi
        joskusnäin kirjoitti:

        "Eli RUSKISTA LIHAT"

        Oikaisen vähän padasta ja lihojen määrästä riippuen usein tässä kohtaa siten, että pyörittelen lihat öljyssä ja kuivamausteissa ja uunittelen 250:ssa asteessa ilman kantta 15-20 minuuttia. Sitten pudotan lämmön 150:een ja laitan pataan veden ja loput höystöt. Muutama tunti sitten kannen kanssa uunia.

        Jos pataan jää tilaa, niin laitan monesti viimeiseksi tunniksi padan täytteeksi päälle kuorittuja perunoita, joten ei tarvitse niitäkään erikseen keitellä.

        Chiliä käyttelen kanssa aika reilusti ja joskus tulee heitettyä myös tomaattipyrettä antamaan makua. Eihän se enää tietysti mitään varsinaista karjalanpaistia toki siinä vaiheessa ole.

        Miksi sitten kirjoitat?


      • Anonyymi
        joskusnäin kirjoitti:

        "Eli RUSKISTA LIHAT"

        Oikaisen vähän padasta ja lihojen määrästä riippuen usein tässä kohtaa siten, että pyörittelen lihat öljyssä ja kuivamausteissa ja uunittelen 250:ssa asteessa ilman kantta 15-20 minuuttia. Sitten pudotan lämmön 150:een ja laitan pataan veden ja loput höystöt. Muutama tunti sitten kannen kanssa uunia.

        Jos pataan jää tilaa, niin laitan monesti viimeiseksi tunniksi padan täytteeksi päälle kuorittuja perunoita, joten ei tarvitse niitäkään erikseen keitellä.

        Chiliä käyttelen kanssa aika reilusti ja joskus tulee heitettyä myös tomaattipyrettä antamaan makua. Eihän se enää tietysti mitään varsinaista karjalanpaistia toki siinä vaiheessa ole.

        Chili ei kuulu karjalanpaistiin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Chili ei kuulu karjalanpaistiin.

        Karjalanpaisti ei ole mikään nimisuojattu ruokalaji vaan ympäri maailman eri nimillä ja vaihtelevilla resepteillä haudutettu liharuoka. Jos katsotaan esimerkiksi jenkkejä niin siellä pot roast on lähes yksi yhteen karjalanpaistia. Jos pot roastiin voi laittaa tilkan punaviiniä niin miksei karjalanpaistiin tomaattopyrettä ja chiliä? Ei se väärin ole.

        Linkistä löytyy vinkkejä erilaisiin "karjalanpaisteihin". Saksalainen sauerbraten, ranskalainen daube, kuubalainen boliche jne.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Pot_roast


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Karjalanpaisti ei ole mikään nimisuojattu ruokalaji vaan ympäri maailman eri nimillä ja vaihtelevilla resepteillä haudutettu liharuoka. Jos katsotaan esimerkiksi jenkkejä niin siellä pot roast on lähes yksi yhteen karjalanpaistia. Jos pot roastiin voi laittaa tilkan punaviiniä niin miksei karjalanpaistiin tomaattopyrettä ja chiliä? Ei se väärin ole.

        Linkistä löytyy vinkkejä erilaisiin "karjalanpaisteihin". Saksalainen sauerbraten, ranskalainen daube, kuubalainen boliche jne.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Pot_roast

        Ne muut lihapadat eivät ole karjalanpaisteja ne ovat vain jotain kyseisen kokin tekemiä lihapatoja. Tässä se ero. Ei siis kutsuta karjalanpaistiksi kuin karjalanpaistia muut ovat vain jonkin sortin lihapatoja. En ainakaan minä kutsu lihapataa jossa karjalanpaistilihoja ja juureksia + tomaattipyrettä ym mausteita karjalanpaistiksi se on vain liha juures pataa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne muut lihapadat eivät ole karjalanpaisteja ne ovat vain jotain kyseisen kokin tekemiä lihapatoja. Tässä se ero. Ei siis kutsuta karjalanpaistiksi kuin karjalanpaistia muut ovat vain jonkin sortin lihapatoja. En ainakaan minä kutsu lihapataa jossa karjalanpaistilihoja ja juureksia tomaattipyrettä ym mausteita karjalanpaistiksi se on vain liha juures pataa.

        "Ne muut lihapadat eivät ole karjalanpaisteja ne ovat vain jotain kyseisen kokin tekemiä lihapatoja."

        Ruukkupaistista tuli karjalanpaisti 1950 -luvulla kun se levisi evakkojen myötä Suomeen.

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.

        Tällä perusteella ei ole ollenkaan väärin, jos turauttaa vähän tomaattipyreetä ja pöläyttää chiliä joukkoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ne muut lihapadat eivät ole karjalanpaisteja ne ovat vain jotain kyseisen kokin tekemiä lihapatoja."

        Ruukkupaistista tuli karjalanpaisti 1950 -luvulla kun se levisi evakkojen myötä Suomeen.

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.

        Tällä perusteella ei ole ollenkaan väärin, jos turauttaa vähän tomaattipyreetä ja pöläyttää chiliä joukkoon.

        No ei todellakaan. Ne muut ovat vain lihapatoja ei karjalanpaistia, jos niissä on muita mausteita lihan veden ja kokonaisten maustepippureiden lisäksi. .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No ei todellakaan. Ne muut ovat vain lihapatoja ei karjalanpaistia, jos niissä on muita mausteita lihan veden ja kokonaisten maustepippureiden lisäksi. .

        Karjalanpaisti oli ihan vaan lihapataa 1950-luvulle saakka. Ja sitä tehtiin hyvin vaihtelevilla resepteillä munuaisesta, maksasta, ryyneistä ja pavuista lähtien.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Karjalanpaisti oli ihan vaan lihapataa 1950-luvulle saakka. Ja sitä tehtiin hyvin vaihtelevilla resepteillä munuaisesta, maksasta, ryyneistä ja pavuista lähtien.

        Ei niitä lihapatoja ryyneillä, pavuilla ja sisäelimillä saisi karjalanpaistiksi nimittääkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei niitä lihapatoja ryyneillä, pavuilla ja sisäelimillä saisi karjalanpaistiksi nimittääkään.

        Mutta niitäkin karjalanpaistiin voi laittaa ja se on ihan aitoa karjalanpaistia.

        "Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."

        https://suomisyojajuo.fi/2017/10/04/karjalanpaisti/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta niitäkin karjalanpaistiin voi laittaa ja se on ihan aitoa karjalanpaistia.

        "Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."

        https://suomisyojajuo.fi/2017/10/04/karjalanpaisti/

        Mitä vaan voi tehdä omilla ohjeillaan, mutta ei se ole enää alkuperäisen mukaista. Karjalanpaistia syödään perunoiden ja muiden lisäkkeiden kanssa, ei siihen mitkään ryynit, pavut ja porkkanat kuulu kuten lihapatoihin. Tähteestä voi tehdä vaikka ruskeakastikkeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä vaan voi tehdä omilla ohjeillaan, mutta ei se ole enää alkuperäisen mukaista. Karjalanpaistia syödään perunoiden ja muiden lisäkkeiden kanssa, ei siihen mitkään ryynit, pavut ja porkkanat kuulu kuten lihapatoihin. Tähteestä voi tehdä vaikka ruskeakastikkeen.

        "Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."

        Kiinassakin tekevät mitä tahansa, maitoakin melamiinista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinassakin tekevät mitä tahansa, maitoakin melamiinista.

        Miten tämä liittyy karjalanpaistin reseptien variaatioon?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten tämä liittyy karjalanpaistin reseptien variaatioon?

        Melamiini ei ole maitoa, eikä lihapata karjalanpaistia, onko liian monimutkaista?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melamiini ei ole maitoa, eikä lihapata karjalanpaistia, onko liian monimutkaista?

        ”Melamiini ei ole maitoa…”

        Ei ole, ei.

        ”…eikä lihapata karjalanpaistia…”

        Karjalanpaisti on lihapataa, joka sai nimen ”karjalanpaisti” 1950-luvulla kun se levisi evakkojen myötä muualle Suomeen.

        ”…onko liian monimutkaista?”

        Sinulle vaikuttaa olevan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Melamiini ei ole maitoa…”

        Ei ole, ei.

        ”…eikä lihapata karjalanpaistia…”

        Karjalanpaisti on lihapataa, joka sai nimen ”karjalanpaisti” 1950-luvulla kun se levisi evakkojen myötä muualle Suomeen.

        ”…onko liian monimutkaista?”

        Sinulle vaikuttaa olevan.

        Karjalanpaisti ei ole lihapataa, mutta luonnollisesti tenttumamma ei tiedä sitäkään!!! :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Karjalanpaisti ei ole lihapataa, mutta luonnollisesti tenttumamma ei tiedä sitäkään!!! :D

        ”Karjalanpaisti ei ole lihapataa…”

        Olet väärässä heti kun avaat haisevan pärstäsi 😂

        Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin sitä oli kutsuttu mm. ruukkupaistiksi, pätsilihaksi, lihapotiksi tai uunipaistiksi.

        https://suomisyojajuo.fi/2017/10/04/karjalanpaisti/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Karjalanpaisti ei ole lihapataa…”

        Olet väärässä heti kun avaat haisevan pärstäsi 😂

        Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin sitä oli kutsuttu mm. ruukkupaistiksi, pätsilihaksi, lihapotiksi tai uunipaistiksi.

        https://suomisyojajuo.fi/2017/10/04/karjalanpaisti/

        Hyvä kun tenttumamma tiedostat haisevasi, varmasti muullekin kuin tentulle :D

        Karjalanpaisti on nimenomaan karjalanpaisti, tenttumamma voi laittaa lihapataansa mitä sattuu biojätteistä löytämään, mutta sillä ei ole mitään tekemistä karjalanpaistin kanssa :D

        Lautasella voi olla mitä tahansa lisukkeita, mutta karjalanpaistiin kuuluu lihat ja liemi, ei se mitään ryynimössöä ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä kun tenttumamma tiedostat haisevasi, varmasti muullekin kuin tentulle :D

        Karjalanpaisti on nimenomaan karjalanpaisti, tenttumamma voi laittaa lihapataansa mitä sattuu biojätteistä löytämään, mutta sillä ei ole mitään tekemistä karjalanpaistin kanssa :D

        Lautasella voi olla mitä tahansa lisukkeita, mutta karjalanpaistiin kuuluu lihat ja liemi, ei se mitään ryynimössöä ole.

        ”…ei se mitään ryynimössöä ole.”

        No vingu siitä karjalaisille. He laittavat paistiin jopa ryynejä ja papuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”…ei se mitään ryynimössöä ole.”

        No vingu siitä karjalaisille. He laittavat paistiin jopa ryynejä ja papuja.

        No vingu sitten suomalaisille kun suurimman osan mielestä karjalanpaistiin ei kuulu ryynit eikä pavut, eikä useimpien mielestä porkkanatkaan, ne voi hyvin olla lisukkeena. Karjalaisista lähes kaiki osaakin tehdä oikein, vain lihat, liemi ja mausteet, enkä onneksi ole törmännyt ryynimössöön missään muuallakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No vingu sitten suomalaisille kun suurimman osan mielestä karjalanpaistiin ei kuulu ryynit eikä pavut, eikä useimpien mielestä porkkanatkaan, ne voi hyvin olla lisukkeena. Karjalaisista lähes kaiki osaakin tehdä oikein, vain lihat, liemi ja mausteet, enkä onneksi ole törmännyt ryynimössöön missään muuallakaan.

        "Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja."

        Tenttumammalla ohjeet vaihtelee sen mukaan mitä biojätteistä löytää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tenttumammalla ohjeet vaihtelee sen mukaan mitä biojätteistä löytää!

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.

        Ei kukaan kiellä, tee vaan tenttumamma niitä mössöjäsi kaikesta mitä biojätteistä löydät! Etsi vaikka wikipediasta joku ranskalainen nimi mössöllesi ja kutsu koko tentturemmi makutuomareiksi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kukaan kiellä, tee vaan tenttumamma niitä mössöjäsi kaikesta mitä biojätteistä löydät! Etsi vaikka wikipediasta joku ranskalainen nimi mössöllesi ja kutsu koko tentturemmi makutuomareiksi!

        Rôti de Carélie

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kukaan kiellä, tee vaan tenttumamma niitä mössöjäsi kaikesta mitä biojätteistä löydät! Etsi vaikka wikipediasta joku ranskalainen nimi mössöllesi ja kutsu koko tentturemmi makutuomareiksi!

        Joskus tenttumamam voi löytää sisäelimiä "karjalanpaistiinsa" vaikka ajoradalta, talvella saa ne paksteena!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ne muut lihapadat eivät ole karjalanpaisteja ne ovat vain jotain kyseisen kokin tekemiä lihapatoja."

        Ruukkupaistista tuli karjalanpaisti 1950 -luvulla kun se levisi evakkojen myötä Suomeen.

        Karjalanpaistissa on hyvin vaihtelevia reseptejä. Siihen voi laittaa suunnilleen kaikkea lihaa, lisäksi sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Sipuli on tavallinen, erilaisia juureksia voi laittaa mukaan, myös perunaa voi laittaa mukaan. Ryynejä ja papuja voi laittaa mukaan.

        Tällä perusteella ei ole ollenkaan väärin, jos turauttaa vähän tomaattipyreetä ja pöläyttää chiliä joukkoon.

        Ne voivat olla sitten jotain vatkuleita, gulasseja tai burgundinpatoja, mutta ei karjalanpaisteja. Karjalanpaisti on perinneruoka tietenkin siitä voi tehdä ihan syötäviä versioita lisäämällä sitä ja tätä mukaan etenkin juureksia moni lisää joukkoon, mutta sitä ruokaa voisi kutsua sitten vaikka liha-juures ruukuksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne voivat olla sitten jotain vatkuleita, gulasseja tai burgundinpatoja, mutta ei karjalanpaisteja. Karjalanpaisti on perinneruoka tietenkin siitä voi tehdä ihan syötäviä versioita lisäämällä sitä ja tätä mukaan etenkin juureksia moni lisää joukkoon, mutta sitä ruokaa voisi kutsua sitten vaikka liha-juures ruukuksi.

        Meillä oli lapsena monia eri lisäkkeitä karjalanpaistin kanssa, porkkanat ja lantutkin voi tehdä monella tapaa, ei niitä kannata sekaan laittaa ja kotona tehdyt karjalanpiirakat parhaita. Itse en osaa yhtä hyviä ruokia tehdä ja laiska tekemään yleensäkin, mutta aina ne einekset ja pikaruuan voittaa.

        Jos haluaa kasvisruokaa niin kannattaa tehdä vaikka laatikoita. Minulla on keitoissakin niin paljon tavaraa että kai niitä voisi padaksi sanoa, mutta en laita uuniin.


    • se.on.niinja.näin

      Vaikea vastata, kun ei tiedä, että oletko itse möhlinyt. Osta seuraavaksi niskapala ja jos tulee huonoa, niin sitten vika löytyy peilistä.

      • nonilkkinulkki

        Yleensähän se vika löytyy peilistä vaikka peiliin katsojahan on useimmin omasta mielestään se kärsijä.

        Et sitten tietäisi reseptiä kunnon perunapiirakoihin kun karjalaiseen teemaan lähdettiin.


      • Anonyymi
        nonilkkinulkki kirjoitti:

        Yleensähän se vika löytyy peilistä vaikka peiliin katsojahan on useimmin omasta mielestään se kärsijä.

        Et sitten tietäisi reseptiä kunnon perunapiirakoihin kun karjalaiseen teemaan lähdettiin.

        Karjalalsiset perunapiirakat ovat taivaallisia. Kamala työ. Kuoret valmistetaan ruisjauhoista / vettä. Eikä sekaan yhtään vehnäjauhoja. Kaulitaan monessa eri vaiheessa ohuen ohueksi noin 12cm halkasijaltaan, täyte hyvä perunamuussi noin 1/2cm, reunat rypytetään ja sitten paistetaan uunissa kunnes pinta on vaalean ruskea typ 225*. Perunapiirakat ovat pyöreitä. Valmiiden piirakoiden reunat voidellaan vesi/voi seoksella. Desilitran kiposta ettevät kuoret ole liian kovia. Piirakat syödään kahden päivän sisällä, ei voi pakastaa. Onnea valmisukselle!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Karjalalsiset perunapiirakat ovat taivaallisia. Kamala työ. Kuoret valmistetaan ruisjauhoista / vettä. Eikä sekaan yhtään vehnäjauhoja. Kaulitaan monessa eri vaiheessa ohuen ohueksi noin 12cm halkasijaltaan, täyte hyvä perunamuussi noin 1/2cm, reunat rypytetään ja sitten paistetaan uunissa kunnes pinta on vaalean ruskea typ 225*. Perunapiirakat ovat pyöreitä. Valmiiden piirakoiden reunat voidellaan vesi/voi seoksella. Desilitran kiposta ettevät kuoret ole liian kovia. Piirakat syödään kahden päivän sisällä, ei voi pakastaa. Onnea valmisukselle!

        Piirakat paistetaan 300 asteisessa uunissa. Ei onnistu kylmemmässä. Ei tarvitse olla pyöreitä. Äitini on kotoisin pohjois karjalasta eikä koskaan ole tehnyt pyöreitä piirakoita.


    • valdemarH

      Ostamassani Atrian REILU karjalanpaisti 600 g pakkauksessa ilmoitetaan että siinä on sikaa 60% ja nautaa 40%. Toistamiseen ostamissani pakkauksissa on naudan osuus noin 10% ja jotain epämääräistä nahkasylppyä 10 %. Pakkauksessa on maininta ei lisättyä vettä, mutta ole kuullut että missään tuoreeseen maustamattomaan lihaan saisi edes lisätä vettä.
      Paras kuluttajan suoja taitaa olla se että ei kyseistä tuotetta osta ja kertoo siitä kymmenelle muulle ?

      • Karjalai

        Totesin saman. Välttäkää tätä reilu Atrian pakettia...


      • Kylläkansatietää
        Karjalai kirjoitti:

        Totesin saman. Välttäkää tätä reilu Atrian pakettia...

        Se on juuri sitä laatua jota kaupat haluaa kun kulutajat haluaa mahdollisimman halpaa. Kauppojen valikoimiin ei edes pääse "oikeasti" valmistetut tuotteet kun ovat liian kalliita? Miettikää kauppahalleissa ja kivijalassa olevia lihakauppoja... Karjalanpaisti on 2x kalliimpaa kuin marketeissa.. Ja joulukinkut myös. Kaupan keskusliikkeet tekevät valinnat kuluttajien puolesta että ei ole kuin halpuutettuja vaihtoehtoja.


      • Anonyymi

        K-kaupassa on huonoimmat lihat, Lidlissä parhaat. Suikalepaistista saa helpoimmin karjalanpaistia, mutta k-kaupassa nekin ovat hirveää mössöä ja silti kaikki kalleinta.


    • isomolaitela

      ihmislihaa!

    • Anonyymi

      Itse keitän aina ne lihat kaikki hiljaisella tulella kypsiksi,pari-kolma tuntia, sitten vasta seuraavana päivänä pilkon uuniin vuokaan paistumaan sipulin ja muun kanssa.

      • Anonyymi

        Tuo ei ole karjalanpaistia. Keitettyä lihaa vain.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo ei ole karjalanpaistia. Keitettyä lihaa vain.

        Pehmeäksi kuuluu kypsyäkin, mutta ensin ruskistus vikka kiertoilmakypsentimessä, pannulla tai kuumassa uunissa minkä jälkeen lisätään vesi, saa kiehua ja hautua yön yli kuten ennen puulämmitteisissä uuneissa. En itsekään viitsi sähköuunissa kovin kauaa kypsentää, mutta parempi tulee kun antaa lihan pehmentyä kunnolla.


    • Anonyymi

      Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluu naudan- ja sianlihaa tai hirveä ja sikaa, mutta pelkkä possukin käy. Paras tulee kun ensin ruskistaa hiukan pannulla, ei tarvitse uunin olla niin kuuma alussa eikä liemeen irtoa lihasnestettä. Sipulit, porkkanat ja muut juurekset ei kuulu karjalanpaistiin, eikä sipulilla pidä pilata mitään ruokia. Mausteeksi riittää pippuri ja suola. Jos ruskistaa lihat vasta uunissa niin kuuma vesi vasta kun lihat ruskistuneet pinnalta. Toki jokainen voi tehdä niin kuin haluaa. Kaupan kp-lihat yleensä huonolaatuista, itse ostan porsaanfilettä ja ehkä naudanpaistia. Rasvaisempi possukin käy, mutta vältän rasvaa.

    • Anonyymi

      Kuuluuko lampaanliha karjalanpaistiin?

      • Anonyymi

        Kyllä lammaspaisti kuluu karjalanpaiteihin, sialiha, mullinliha, ja hirvenliha erityisesti.
        Jos aikein hyvän karjalanpaistin haluaa, niin sellaisesta lihasta, ettei ole syötetty muurahaishapollisella tai muullakaan hapollisella säiliö rehulla, ei tee mitää.


    • Anonyymi

      Kunnon karjalanpaistiin kannattaa aina hujauttaa pätkä makkaraa sillä se tuo suurustaa jauhopitoisuudellaan sopivasti muuten niin laihan liemen.
      Terv. Johtaja Paukun perikunta.

    • Anonyymi

      Käytän karjalanpaistiin pitkään kypsyvää ruhon osaa naudasta ja siasta. Etuselkää tai lapaa mukaan ostan myös siankylkeä josta saa luusta mskua. Ruskistan lihapalat ja kylkeä uunissa kovimmalla lämmöllä n.15-20min. Sen jälkeen pataan uuniin 4-5 tunniksi mietoon lämpöön. Nyt on hyvä jos omistaa leivinuunin saa ilmaseks herkkuva. Itse en omista. TULLOO MUUTEN TOSI HYVVEE 😋

    • Anonyymi

      Ihmislihaa ei parempaa saa

    • Anonyymi

      Hirvi ja possu on paras, nautakin jos osaa tehdä oikein, mutta minulle kelpaa pelkkä possu.

    • Anonyymi

      Soijapaloja. Turvottaa hyvässä marinadissa ja paistaa rapsakaksi.

      • Anonyymi

        Oletko kokeillut kiertoilmauunia, ainakin liha tulee todella hyvä, samoin raakamakkara.


    • Anonyymi

      Saman eläimen liha on samanlaista ostopaikasta riippumatta myöskään sillä paloittelulla ei ole merkitystä onko se kotona tai kaupassa paloiteltua jos ei välttämättä halua paistista ja fileestä tehdä karjalanpaistiin kun kelpaa sitkeämpikin ruhon osa.

      Karjalanpaistiin kuuluu sian- ja naudanlihat ja perinteisempiin paisteihin on lisätty vielä elimiä naudanmaksaa ja munuaista munuaisissa käy porsaankin munuainen. Mielestäni kunnon karjalanpaisti vaatii rasvaisempaa lihaa mukaan tulee paljon maukkaampi ja mureampi paisti kun malttaa tarpeeksi pitkään pitää uunissa alkuun 1 tunti 200 asteessa ilman lisättyä nestettä jonka jälkeen lisätään kuumaa vettä niin että lihat peittyvät ja lasketaan lämpö 125 asteeseen, jossa pidetään 3-4 tuntia. Suolan määrä on hyvä tarkistaa jossain paistamisen puolessa välissä maistamalla lientä. Paistista ei pitäisi sitkeää osaa löytyä muualta kuin nahasta jos senkin on sinne laittanut ja makuluusta jonka ainakin itse laitan, jos käytän porsaan etuselkää tai lapaa paistin tekoon. Mausteina suolan lisäksi käytän maustepippuria kokonaisena ja sipulia pilkottuna puolukkahilloa lisään lautaselle sitten syödessä.

      • Anonyymi

        Rasvahan siitä tekee maukasta, mutta itsellä tulee ostettua possun ulkofilettä kun yritän välttää rasvaa. Teen niin harvoin että yhtä hyvin voisi käyttää rasvaisempaakin lihaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      36
      5158
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      34
      2334
    3. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      7
      1828
    4. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      1810
    5. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      82
      1522
    6. Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!

      Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi
      Tunteet
      140
      1412
    7. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      1136
    8. Saan kengurakkaan kotiin viikon päästä

      Mitä tapahtui? Martina hehkutti tätä stoorissaan reilu viikko sitten, mutta eipä aussimiestä Suomessa näkynyt, vaan tapa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      1112
    9. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      1034
    10. Ollaan kuin yö ja päivä

      Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.
      Ikävä
      70
      1018
    Aihe