miksi naiset käy gynekologilla?

miiksiköhän

olen siinä käsityksessä että kaikki naiset käyvät pimppilääkärissä, eli gynekologilla, tasaisin väliajoin, oli heillä seksielämää tai ei.yhteiskunta huolehtii tästä. Mitä varten nuo käynnit ovat jos ei tarvitse pillereitä? Tarkistetaan että pimppi on kunnossa eikä ole mitään sairautta? Ei miehillä ole mitään säännöllistä vehkeiden tarkistusta vaikka on vaarana esim kivessyöpä ja eturauhassyöpä. Onko tämä jälleen yksi esimerkki siitä että naisten elämää arvostetaan enemmän?

31

1144

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ....................

   Ei ole. Se on vain merkki siitä, että naiset ovat riskialttiimpia saamaan lisääntymiselimiinsä erilaisia sairauksia kuin miehet, esim. kohdunkaulan syöpää, kohdunlaskeumaa, endometrioosia jne. Tämän lisäksi monilla naisilla on ongelmia kuukautisten kanssa (liian runsaat, epäsäännölliset tms). Myös erilaiset tulehdukset ovat naisilla yleisempiä.

   Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö olisi hyvä saada miehillekin säännöllisiä joukkotarkastuksia urologille, mutta valitettava tosiasia on, että miehet eivät tahdo mennä vaivoistaan (etenkään sen alueen vaivoista) lääkärille, vaikka olisi syytäkin.

   • Kohonnut riski

    saada kohdunkaulasyöpä on seurausta papilooma-viruksesta joka leviää panemalla. Jos neitsyt nai kokemattoman miehen eikä harrasta muiden kanssa seksiä virukset eivät leviä.


   • mies32

    Miehiä ei siis säännöllisesti kutsuta tarkistuksiin, koska eivät käy oma-aloitteisesti lääkärillä?


   • Papillooma virusta
    Kohonnut riski kirjoitti:

    saada kohdunkaulasyöpä on seurausta papilooma-viruksesta joka leviää panemalla. Jos neitsyt nai kokemattoman miehen eikä harrasta muiden kanssa seksiä virukset eivät leviä.

    pidettiin ennen miehille vaarattomana, mutta nyt on selvinnyt että pillua nuolemalla mies voi saada kurkkusyövän


   • näin se menee

    tämä johtuu siitä että yleisesti ottaen naisilla on huomattavasti enemmän kumppaneita ja aktiivisempi seksielämä kuin miehillä, siksi naiset ovat vaarassa. Naisista vaarassa saada taudin on ehkä 90 prosenttia kun taasa miehistä max 15 prossaa. Siksi ei järkeä kutsua kaikkia miehiä tarkastuksiin. Nämä ovat niitä pelimiehiä jotka pyörittävät suurinta osaa naisista ja taudit kiertävät näillä miehillä ja siten myös naisilla...nyt aletaan rokottamaan jo 12 v tyttöjä koska pitää saada rokotus kohdunkaulusyöpään ennen ensimmäistä yhdyntää. Neitsytpojaltako se tartunta tulisi? Ehei, vaan pelimiehiltä, pojille ei rokotetta anneta kun tiedetään että valtaosa miehistä pääsee pukille hyvin harvoin jos koskaan joten riskiä ei ole.


  • ...

   Olet väärässä käsityksessä, eipä muuta.

  • gynepotilas

   Ihan ensiksi korjattakoon tuo asia, että: "...yhteiskunta huolehtii tästä...". Gynekologikäynnit joutuu kyllä maksamaan ihan omasta pussista. Kunnalla on kyllä ehkäisyneuvola, josta saa vaikkapa ehkäisykierukan asennettua, mutta itse kierukka pitää maksaa itse (hinta noin 170 euroa). Ainakaan omassa kotikunnassani ehkäisyklinikka ei silti tarjoa esim. ehkäisykierukan myöhempää tarkistusta (että kierukka on pysynyt paikoillaan), vaan se pitää tehdä yksityisellä gynekologilla. E-pillerireseptin saa yleensä terveyskeskuslääkäriltäkin, mutta julkisella puolella gynekologille pääsee aniharvoin (edellyttää gynekologisia sairauksia esim. endometriaa).

   Naisille tarjotaan papa-kokeita joukkoseulontana. Muistaakseni ensimmäinen kutsu papa-kokeeseen tulee 35-v ikäisenä, koska kohdunkaulan syöpä on nimenomaan nuorehkojen naisten syöpä. Rintasyöpäseulonnat alkavat muistaakseni 50-v ikäisestä. On ollut julkisuudessa puhetta, että pitäisikö miehilläkin olla seulonnat eturauhassyövän toteamiseksi. Minä ainakin kannattaisin sitä, että myös miehille näitä testejä tehtäisi. Joillakin yrityksillä työterveyshuollon kautta tämä testi tehdään tietyn iän jälkeen, mutta esim. työttömät miehet jäävät tämän ulkopuolelle, jolleivät käy itse yksityisellä.

   Minusta tuntuu, että naiset itse arvostavat enemmän terveyttään ja sen vuoksi käyvät yksityisellä gynekologilla tyypillisesti kerran vuodessa ihan omalla kustannuksellaan. Gynekologilla käynti maksaa tyypillisesti noin 100-150 euroa riippuen vähän toimenpiteistä, sillä jos pitää tehdä ultraäänitutkimus, niin se nostaa heti hintaa.

   On sellaisiakin naisia, jotka eivät käy gynekologilla ennen kuin sitten vasta, kun on jotakin vaivaa esim. lapsettomuutta tai jokin sukupuolitauti. Naisilla on myös usein rinnoissa kyhmyjä, joista suurin osa on vaarattomia, mutta se aiheuttaa usein huolta ja halua varmistuttaa, ettei kyse ole rintasyövästä.

   Kyllähän miestenkin olisi hyvä käydä tutkituttamassa itseään esim. 5 vuoden välein, vaikkei mitään vaivaa olisikaan vielä. Miehilläkin voi tulla esim. haluttomuutta, jonka voi ehkä hoitaa lääkityksellä, jos kyseessä on esim. testosteronivajaus.

   • Kun miehellä iskee

    impotenssi moni vain lopettaa seksielämän eikä hae apua.


   • kuukautiset

    Hyvin kirjoitettu. Ei gynellä käyminen ole miellyttävää ja eihän sinne menisi kirveelläkään ellei kuukautiset ja endometrioosi aiheuttaisi niin monelle naiselle elämää haittaavia ongelmia. Lisäksi se fakta että e-pillerit on olemassa vain naisille. Miehillekin niitä on mutta mistä lie johtuu isot lääkeyritykset eivät niitä markkinoi eikä niitä miehille tyrkytetä...


   • Microluton

    Miehille kehitettiin e-pillerit, mutta niitä ei myydä, koska aiheuttivat haittavaikutuksia, jotka ovat samoja kuin naisten e-pillereissä.


  • 10+1

   Tuolla edellä se jo korjattiinkin eli ei todellakaan yhteiskunta huolehdi gynekologikäynneistä ennen kuin ensimmäinen papa-joukkotarkastus tulee 35-vuotiaana ja sen jälkeen niitä on 5-10 vuoden väliajoin. Ehdottomasti miehillekin pitäisi olla vastaava seulonta kives- ja eturauhassyövän varalta.

   Muut käynnit pitää maksaa omasta kukkarosta, Helsingissä ei pääse julkisen puolen hoitoon edes myooman (hyvälaatuinen kohdunkasvain joka aiheuttaa todella runsaita vuotoja) takia, yksityisellä operaatio maksaa pari tonnia.

   • mies32

    Kyllä muuten tulee tissi- tai tussutarkistus yhteiskunnan piikkiin jo 25-vuotiaana ainakin joillekin. Riippuuko sitten alueesta vai onko satunnaista, en tiedä. Jos vain kurppia tarkistettaisiin, niin mistä alalle muka saataisiin tarpeeksi miesgynekologeja? Eli tämä on myös työhyvinvointikysymys.


  • Testiä mätämunalle!

   Yhteiskunta ei huolehdi, kuten sanottu on. Toki selkeässä sairaustilassa saa lähetteen erikoislääkärille, muuten maksaa itse. Eli köyhin kansanosa ei käy ikinä gynekologilla. Lievittikö tämä kateuttasi? Ja vähemmän siellä "pimppa" kiinnostaa. Jos tutkisit tarkemmin anatomiaa ja naistentauteja tajuaisit, että lähinnä kohdunkaula on se riskipaikka, jonka syöpää koetetaan torjua papa-seulonnoilla (jotka nämä tosin ovat maksuttomia).

   Miesten anatomia ja tautihistoria on erilainen. Eturauhassyöpä löytyy jokaiselta iäkkäältä miesvainajalta. Harvoin siihen ennättää kuolla, kuolinsyy on jossain ihan muualla. Sellaista tautia ei ole järkeä ylenmäärin seuloa ja hoitaa, joka ei kyseisessä ikäryhmässä tapa.

   Jos olet niin kade, niin voisit käydä vaikka sukupuolitautitesteissä. Naisen pillerit eivät suojaa sinua tippurilta. Ovat useimmissa kunnissa maksuttomia. Saat vähän osviittaa naisena olemisesta, kun virtsaputkeesi työnnetään puuvanutikku. Sitä samaa meille naisille tehdään alvariinsa, ja maksamme siitä kalliisti.

  • Untano

   Sellaisiakin naisia on melko paljon, jotka käyvät ko. tarkastuksissa vain äärimmäisessä hädässä, koska he kokevat sen niin epämiellyttäväksi. Ehkä yhteiskunnan pitäisi keksiä tällaisia naisia varten jokin toinen vaihtoehtoinen tutkimistapa. Olisiko se mahdotonta, että potilaille neuvottaisiin miten papa-kokeen voisi itse ottaa.

   • Ei onnistu

    Papa-koetta ei voi ottaa itse koska voi aiheuttaa vahinkoakin kun yrittää ottaa näytettä kohdunsuusta.


  • mies myös urologille

   ei kerta vuodessa gynegologilla ole paha juttu,päinvastoin jopa velvoite huolehtia terveydeydestään.naiset ovat keholtaan monimutkaisempia hormonitoimintoineen kuin miehet,ketkä eivät pahemmin välitä huolehtia vehkeidensä hyvinvoinnistaan.paitsi ääri tilanteessa kun eturauhanen turpoaa ja pissi ei tule,ja kasvainkin saattaa jo levitä.miehet muutenkin sottaisempi laji elimensä suhteen,välinpitämättömämpiä.kokemuksesta sanon.haisulit osa.

  • joselyn754

   Kaksi kertaa elämäni aikana olen käynyt gynekologilla. Ekalla kerralla laitettiin kuparikierukka ja toisella kerralla oli senlaatuinen vaiva tuolla alapäässä, että tarvittiin puudutusta ja muita kivoja juttuja ja kipeää teki.

   Gynekologinen TARKISTUS taas on ihan eri juttu. Sen voi tehdä ihan yleislääkäri. Nykyisin taitaa kaikki gynekologit olla keskussairaaloissa ym. joiden luo pääsee vain lähetteellä tai käymällä yksityisellä lääkäriasemalla tms.

   Eka joukkopapa oli minulla kun täytin 25v. Seuraava 30 v. Sitten 35v.

  • voi sentään

   En voi oikein tajuta kuinka jonkun päätä vaivaa naisten gynellä käynti.

   Naisilla on kuukautiset, jotka ei välttämättä ole aina ihan normaalit (on vuotohäitiöitä, kuukautisten pois jääntiä, psm-vaivoja jne.).
   Naiset hoitavat aika usein ehkäisyn kierukalla, pillereillä jne.. (kyllä se miehillekin kai kivempi on kun ei tarvitse vaimon kanssa käyttää sitä kondomia)
   Naiset synnyttävät, taas voi tulla jotain remppaa alapäähän, jälkivuoto ei lopu jne.
   Naiset myös kärsivät vaihdevuodet, kaiken tuon edellä mainitun jälkeen.

   Ei ne gynellä käynnit ilmaisia ole. Eikä noita joukko tarkistuksia sein tehdä.
   Terveyskeskus lääkäri tuskin on perehtynyt naistenvaivoihin, saattaa olla, että psm-oireisiin määrätään buranaa. Normaalin katsomistarkistuksen ehkä tekee, mutta kovin pintapuolista se on.
   Gynellä naisilta otetaan papa, tehdään ultra, tutkitaan onko jotain vialla, ja tästä lystistä saat maksaa kaikkineen yli 100 euroa (paikasta riippuen).
   Gynekologeja on paljon yksityispuolella tuon keskussairaalan lisäksi, taitaapi jokunen olla kunnallisellakin, mutta niihin ei meinaa päästä.

   Jos miehet eivät halua vehkeitään tutkittavaksi, sille en voi mitään.

  • 999

   Itse en ole käynyt gynekologilla kun vasta tänä keväänä kun jouduin kipujen takia gynokologille, ja löytyi sitten kasvain ja nyt on kolmen kuukauden seuranta, ihan hyvä kyllä, pääsee halvallakin.

   Kyllä ajattelin että varmaan sitten kun noi seurannat jossain vaiheessa loppuu että sitten voisi käydä n. kerran vuodessa tarkastuksessa, vaikka olen ainakin vielä neitsyt, mutta ei kaikkea aina huomaa eikä kipujakaan tule. lääkärinkin suositteli sitä, itse en kyllä kauhean helposti suostuisi terveyskuskus lääkärille menemään niin arka asia muutenkin, mielummin sitten maksan oikeesta alan lääkäristä.

   Aikaisemmin olen ihmetellyt hieman että mitä siellä tarvii käydä niin usein jollei mitään ole, itsellä nyt ei mitään tarvetta ole ollutkaan, mutta kyllä siitä varmasti on hyötyä vaikka monet muuta väittää. parempi se on sairaudet löytää aikaisin kuin liian myöhään.

  • Mee kouluun

   Tajuathan 2 eri lääkärin eron: Gynekologan ja iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärin?

   Huomaan että et tiedä naisista mitään eikä sulle naista taida tullakaan, oot niin tollo.

   Ei miesten syövät oo niin vaarallisia kun naisten.

   Jos pitäisitte parempaa huolta itestänne eläisitte yhtä vanhoiksi kun naiset.

  • Omat rahat menee

   Olen 49v, eikä minua ole koskaan yhteiskunnan toimesta tarkistettu. Papa-kokeessa olen käynyt 30-, 35-, ja 45-vuotiaana.

   Muuotin olen käynyt yksityisellä gynekologilla. Juuri asennettiin hormonikierukka ehkäisemään vuotohäiriöitä. Ensimmäinen käynti kustansi 230,00 € ja toinen 160,00 €. Oma luottokortti vinkui kassalla.

   Gynekologia on mieletön yksittäinen business terveydenhuoltosektorilla. Miksi olen vielä sinullekin tilivelvollinen?

   • Osa menee osa ei

    Siis oletko käynyt omaan laskuusi yksityisgynellä papa-kokeissa? Yleensähän nuo papa-kokeet ovat nimenomaan niitä yhteiskunnan tarjoamia tarkistuksia.


   • Omat rahat menee
    Osa menee osa ei kirjoitti:

    Siis oletko käynyt omaan laskuusi yksityisgynellä papa-kokeissa? Yleensähän nuo papa-kokeet ovat nimenomaan niitä yhteiskunnan tarjoamia tarkistuksia.

    Olen käynyt nuo 3 seulontaa julkisella puolella. Sen lisäksi papakokeita on otettu tod. näk n. 5 kpl yksityisellä gynellä. Kuten joku tuossa kirjoittaakin, niin 5 vuotta on liian pitkä seulontaväli. Yksityisellä on käytävä lisäksi. Minun ikäiseni 49 v nainen on maksanut yleensä tuhansia euroja gynekologin vastaanotoista elämänsä aikana.

    Julkinen papakoe on liukuhihnatyötä, joissa tutkittavat tulevat sisään ja viipyvät vastaanotolla muutamia minuutteja, kun näyte pyyhkäistään vanutupolla kohdunsuulta. Kokeen on oltava sikaedullinen tuottaa, koska sen hinta yksityiselläkin jää alle 30 €:n.

    Yleensä näissä seulonnoissa on laskettu panostus/mahdollinen vastakustannus. Eli koe kannattaa ottaa kaikilta naisilta, koska se tulee halvemmaksi kuin hoitaa syöpätapauksia, jotka olisivat seulontojen vuoksi jääneet kehittymättä.

    Julkinen papaseulonta saattaa yhtenä päivänä pelastaa sinunkin läheisesi hengen.


  • voi sentään

   Kyllä mutta kunnalliset papat otetaan viiden vuoden välein, ja jos esim. suvussa on alttius syövälle, tai on ollut papassa aiemmin muutoksia, niin tuo viisi vuotta on aivan liian pitkä aika. Itse käyn gynellä joka vuosi, ja myös maksan sen itse. Papat otetaan, joka toinen vuosi ja nekin maksan itse.

  • nainen 37 v.

   ei mulla vaan papa kokeet ole ikinä maksaneet mitään.ja olen käynyt papa kokeissa vuodesta 2001 alkaen.ja tammikuussa meen taas.miksi monet maksaa siitä kun saa maksuttakin sen papa kokeen saa.käyn joka toinen vuosi papa kokeessa.ikää mulla on 37 vuotta.miksi naiset eivät käytä noita maksuttomia papa koe testejä vaan menevät yksityiselle?

   • Miten mahdollista?

    Miten ja missä saat papakokeen ilmaiseksi joka toinen vuosi? Onko sinulla ollut jotain pahanlatuisia löydöksiä jonka vuoksi kutsutaan noin usein. Minulle papakutsu tulee viiden vuoden välein.


  • voi sentään

   Kummastuttaa kovasti minuakin tuo ilmaiset papat kahden vuoden välein. Tottakai se käytännössä voi onnistua näin, menet terveyskeksus lääkäriin ja pyydät lähetteen kunnalliseen papaan. Mutta.. mitäs sen vastauksen kanssa, meneekö sekin sille lähettävälle lääkärille... ja missä kaupungissa/kunnassa terveyskeskuslääkäri suostuu tuohon noin usein.... paitsi tosiaan jos jotain vikaa on ollut.

   • edellinen

    Anteeksi, siis terveyskeskus,,, ei näin aamusta kannata kirjoittaa, näemmä.


  • hENGENLÄHTÖ

   Gynellä on hyvä käydä mm. siksi, että munasarjasyöpä ja kohdunrungonsyöpä eivät näy papa kokeessa eivätkä varhaisvaiheessa aiheuta oireita. Itselleni tuli kohtusyöpä täysin yllätyksenä. En ollut ylipainoinen, eikä muitakaan riskitekijöitä ollut. Varhaisvaiheen hoito voi parantaa taudin.

  • kdjfglskjfg

   Gynellä pitää käydä säännöllisesti myös siksi, että kun nainen hoitaa ehkäisyn, se vaatii seurantaa. Joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Innolla odotan miesten ehkäisypilleriä, niin pääsevät miehetkin osallisiksi näistä ihanuuksista.

  • Microluton

   Papa koe otettiin multa ekan kerran 21 vuotiaana ja ilmeisesti ens vuonna taas eli kolmen vuoden välein, e-pillerit kun on. Kiva kun mensujen aikana helvetinmoinen paine alavatsassa ja papassa sama.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   345
   3334
  2. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   2997
  3. Taposta epäilty Mika Moring

   "Taposta epäilty Mika Moring on poliisin tutkimusten perusteella ajeluttanut useita naisia ympäri Suomen eri aikoina." Onko samoja Moringeja, jotka m
   Maailman menoa
   54
   2683
  4. Pitäisikö metsänomistajien siirtyä tuottamaan polttopuuta?

   Metsänomistajat saavat tätä nykyä kuitupuusta niin vähäisen hinnan että verrattuna polttopuuhun he tiensivat paremmin. Onhan polttopuulla talvella jo
   Maailman menoa
   130
   1446
  5. Emännän rauhootus aika,

   Pörrö itse huuvellut tubessa hellustansa, nyt tämä resupekka vaatii että asiasta oltaisiin hiljaa, ensikerran sai tuheroa syntymänsä jälkeen ja kertoi
   Tuusniemi
   97
   1080
  6. Olen rakastunut sinuun mies

   Niin vieläkin, eikö ole hassua. Ikävä on kova!
   Ikävä
   58
   1062
  7. Nainen, kysymys

   Oletko valmis?
   Ikävä
   67
   951
  8. 1,7 % kannatuksen lasku

   https://yle.fi/a/3-12683819 Keskustalla menee nyt entistä kehnommin. Keskusta kannatus nyt 9 % ja viimeisimmät Saarikon temput ei ehtineet vielä vaik
   Maailman menoa
   268
   876
  Aihe