Mitä sellaista dementia toi tullessaan, mitä et osannut odottaa?

dementikon tytär

Kaikki tietävät että dementikko jossain vaiheessa ei muista omaa nimeäänkään, saati omaa kotiosoitetta, mutta tuleeko mieleenne jotain hassua mitä dementikko on unohtanut?

Tai joku sellainen taito, joka on kadonnut, jota ette ole tulleet ajatelleeksi ennen kuin niin vain kävi?

Omalta kohdalta yllärinä tuli se että äitini sekoitti jossain vaiheessa paidat ja housut keskenään.

14

704

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei naurata yhtään

      Hassua,mikähän on hassua kun kadottaa kaiken ja unohtaa kaiken?Lopultahan kaikki katoaa,ei osaa käydä vessas,ei syödä,ei niellä,puhe siansaksaa..
      Jos sinusta on hassua kun paidat ja puserot menee sekaisin,odotahan kun uloste on pitkkin seiniä,tai no...suussakin...ja pissivät nurkkaan tai kukkaruukkuun.
      Kaikkihan häviää,eikä tässä ole mitään hassua!

    • surusilmä

      ohoohooijaa,vai hassua

    • Emo raasu

      Hassua? Miten kognitiivisen toimitakyvyn menettaminen on hassua? Dementiaa surullisempaa sairautta ei juuri ole.
      Olen tyokseni hoitanut sairastuneita ja vaikka monet asiat menevat hoidettavilta sekaisin ja 'terveen' asiaan vihkiytomattoman nakokulmasta hassujakin sekaannuksia sattuu, ala ikina mene kuvittelemaan, etta toisen ihmisen hata ja henkinen hammennys on jotenkin 'hassua'.
      Kerronpa sinulle mika on surullista, eika ollenkaan huvittavaa: se kun oma aiti ei enaa tunnista sinua ja epailee valehtelevasi, kun selitat, etta olet hanen lapsensa. Siina alkaa miettimaan omaa minuuttaan, kun elamani antaja ei enaa minua muista.

      • dementikon vaimo

        Kuule hei. Ei se nyt mitään vaikka housujen ja paidan sekoittaminen tuntuisi hassulta ja jopa vielä vähän naurattaisi...Dementikko usein nauraa itse siinä mukana.

        Anoppi luuli, että poikansa oli hänen aviomiehensä.....".Hyvinhän meillä kaikki on mennyt. Kumpikaan ei käynyt vieraissa eikä juopoteltu"

        Siis miksi tuntea suurta surua vaikka emosi ei juuri sinua tunnistaisikaan. Pää-asia mielestäni on se, että sairaalla itsellä on levollinen olo omine muistikuvineen..


    • Omaisten sairaus,en tunne iloa,kun mies ei tiedä miten haarukka laitetaan suuhun,tai miten istutaan,tai kun katsoo minua kuin kummajaista "kuka hitto tuo on ".
      Meillä se on kyllä nyt niin julmaa,ettei naurata nuo kommellukset,kun tiedän että kaikki kognitiiviset kyvyt ovat kadonneet.
      Nauru ja puhe kadonnut,tyhjä katse ja jähmettynyt ilme.

      • dementikon vaimo

        Aivan, mutta eihän rinnalla kulkeva puoliso/ muu omainen voi alkaa siinä vierellä kokonaan hymyttömäksi ja sellaiseksi ettei koskaan naurata vaikka kuljetaankin kommelluksesta toiseen.
        Meillä on sairastettu Atzaleaa jo kahdeksan vuotta, joten kokemusta on.. Ja nyt vähän viisastelua:...Mitä ei voi estää se täytyy kestää ja hymyä naamaan vaikka sydän märkänis...


    • No ei tietenkään,meillä niin rajua tää,että hymy hyytyi tässä jo aikoja sitten.
      Mutta järjestin elämän sillai ettei kaikkea tarvi kestää,eikä sydän märkäne.
      Tuo mussukka mennyt 5 vuodessa laitoskuntoon,mille sitten naurais,vaipoillekko,vai sille kun ei erota vaimoa äidistä,tai tytärtä aikuisesta naisesta,vai sille kun luulee kissaa karvahatuksi ja potkasee,vai sille kun kokee katetroinnin hyökkäykseksi ...elän elämäni muualla mutta azalea ei naurata enää.Julmaa.

    • hauskasti

      Hauskaa, ei kyllä ole vaarallista sen sijaan kun voileivät pitäisi olla pöydällä kaksi päivää ennen niiden syömistä kun ne on kylmiä. Ulkovaatteet levitettyjnä sohvalla pari päivää ennen ulos menoa kun kaapissa on kylmää ja vaatteet ovat kylmiä, patterit ovat 30 asteessa myös kesäisin kun on kylmää, ( sähkölasku 500€/kuukaudessa). Viisi puserojta ja viisi housuja päällä kun on kylmää. Ruoka seisoo pöydällä 5-7 tuntiin ennen kun sitä voi lämittää mikrossa koska se säästä sähköä kun sen ei tarvitse olla mikrossa kuin puoli minuuttia mutta 500 sähkölaskun maksaminen kyllä käy sen sijaan lamput ei saa olla päällä vain pieni seinälamppu kun ne vetää sähköä. Vessaa saa huhdella vain joka kolmas päivä.

      • dementiaa vai

        Ei kai se yksin dementiaan liity vaan vanhukset tuppaa oleen niin nuukia että muka sääatävät.Mikrokin vedetään pois töpselistä kun se vie sähköä.Suihkuunkin menoa lykätään kun kuuma vesi maksaa.Välillä ei tiä itkeekö vai nauraa.


    • Päivä kerrallaan

      Melko julmasti jotkut suhtautuvat aloittajan kirjoitukseen. Emmehän me tiedä hänen elämästään ja tilanteestaan noita rivejä enempää.

      Dementia on raskas sairaus ja edetessään omaisten tauti. Dementikon rinnalla omaisena - puolisona, lapsena ym. - eläminen on todella raskasta. Raskasta on dementikolla itselläänkin ainakin alkuun. Luulenpa, että aika pitkällekin :(.

      Kuitenkin: mielestäni joka ainut pienikin asia, joka saattaa hymyilyttää, naurattaa tai lyödä ällikällä positiivisessa mielessä, on hymyn ja naurun aihe. Ikäviä ja ankeita asioita kyllä siinä sairaudessa riittää.

      Ronski huumori on monelle apuväline selviytyä päivästä toiseen.

      Ja tiedän, mistä kirjoitan...Läheiseni sairaus alkoi 10 vuotta sitten, nyt hän on jo vaikeassa vaiheessa Alzheimerin taudissaan.

      • mitä oireet

        Mistä oireista tauti alkoi.Oliko vähäistä vai paljon muistamattomuutta.


    • ÄIDIN TYTTÖ1

      Onhan se julma sairaus,kun muisti heikkenee.Äitini ei enää osaa hoitopaikan ruokalasta omaan huoneeseensa.Muutos on tullut hiljattain.Kun meni äidin huoneeseen odottamaan äitiä,jolla on ruoka-aika niin ihmettelin miksi äiti viipyy niin kauan.Vihdoin kuului pitkän käytävän päästä:"Missä minun tyttöni on?!!!.Kaikessa karmeudessaan minua ilahdutti kovasti äidin kutsuessa minua tytöksi.Oman mielenterveyden vuoksi on pakko löytää jokaisesta hetkestä pieni ilonaihe.Usein nauramme äidin kanssa milloin millekin hassulle asialle.

    • tyttäresi

      Metsään menee koko homma jos huumori on kiellettyä. Kaikenlaisia hössötyksiä ja kummallisia tilanteita syntyy tuon tuosta. Välillä ei äiti ole tilanteen tasalla ja toisinaan taasen tytär.... onneksi meidän kesken nauru on sallittua, kuten itkukin.

    • dementiaaaaa

      Se että ei osaa mennä pitkälleen enää, kun väsyttää, eikä osaa juoda siten, että ei menisi lähes aina väärään kurkkuun.

      Puhua osaa sentään vielä silloin tällöin jotain.
      Mutta ei osaa sanoa minne esim. sattuu, sen näkee vain siitä kun otsa on rypyssä. Silloin pitäää laittaa oma käsi eri paikkoihin keholle ja kysyä sattuuko tänne vai tänne. Esim. virtsakipuja on mahdotonta saada selville.

      Osaa sanoa haluaako vielä syödä, mutta ei ehkä ajoissa, on siis syötettävä ja juotettava. Sama juomisen kanssa. Nestehukka näkyy käsien vapinana ja huulien kääntymisenä sisäänpäin huimaamisena, ärtyisyytenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1945
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1423
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe