+22,8 sisälämpötila

mikä lämpö?

Onko sopiva sisälämpö marraskuussa: 22,8 astetta. (lämpö mitattu metrin korkeudelta, 30 sentin päästä ikkunasta eli mahdollisimman viileä mittauspiste)

Kaiki patteritermostaatit minimissä ja lämpöpatterit ovat kylmät. Kaikki lämpö vuotaa asuntoon kylppärin vesikiertoisesta lattilämmityksestä, jonka lämpöä ei itse voi säätää. Lattia "mukavan" lämmin...

Pitäisikö halutessaan asunto saada alle 22,8 asteiseksi marraskuussa? Mikä on sopiva ja ihanteellinen sisälämpö kerrostaloasunnossa?

112

6997

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 21 c

      21 c tavoitellaan sisälämpötilaksi tilanteesta riippuen se ei aina ole mahdollista.

    • tiatoo

      Huonelämpötila voi olla vähemmänkin kuin 21. Huoneen lämpötilan mittaus tehdään 1 - 1,5 metrin korkeudelta vähintään 1,5 metriä ulkosienästä. Teillä on kiertoveden lämpötila talossa liian korkea.

      Meikäläisen omakotitalossa makuuhuonelämpötila on vajaa 18, muualla 18 - 19. Kun itse maksaa niin kiinnittää enemmän huomiota asiaan.

      • iso ongelma

        Jostain syystä kerrostaloissa halutaan säätää lämpö liian korkealle, kun sitä ei konkreettisesti itse joudu maksamaan. Kaukolämpö tulee normaalin hoitovastikkeen mukana "ilmaiseksi", joten eläkeläiset eivät oikein ole mukana energiansäästössä, kun kaukolämpö mielletään "ilmaiseksi". Aivan vastakohtaine tilanne on omakotitalossa asuvalla, jolla on suora sähkölämmitys. Hänen on helpompi mieltää sisälämpötilan ja sähkölaskun yhteys.

        Onhan se totta, että suoranaisesti se ei näy millään tavalla kerrostaloasujan lompakossa ainakaan heti, onko sisälämpötila läpi talven 21 vai 23 astetta. Sinänsä ikävää tämä energian tuhlailu liikalämmittämisen muodossa. Tämä on yksi kerrostaloasumisen ongelmista!

        Vesikiertoiset lattialämmöt halutaan talossamme tosiaan kuumalle, että asukkaat "saavat vastinetta rahoilleen". Yksi asukas on väittänyt ihan oikeasti, että hän muutti omakotitalosta kerrostaloasuntoonsa, koska myyjä lupasi, että täällä on lämpimät lattiat! Yritä siinä sitten löytää kohtuullista säätöä, kun palelevat eläkeläiset huutavat samaa aikaan vastinetta hoitovastikkeelleen ja kuumaa lattiaa!

        Meillä on kylppärin lattian vesikierto peräti 32 asteinen ulkolämpötilan ollessa 5 astetta. Kun ulkona jäähtyy, menee lattialämpö vielä kuumemmalle! Tietyssä mielessä järjetön tilanne...

        Mutta kenelle asian kontrolli edes kuuluu? Hallitukselle, isännöitsijälle vai talohuollolle? Kuka viime kädessä päättää, ajetaanko koko kerrostaloa kuumana läpi talven? Yksittäisten asukkaiden toiveiden perässä on vaikea juoksennella. Jollain on aina kylmä, kun samalla joku toinen valittaa kuumaa!

        Kuka päättää, mikä on kompromissisäätö? Ja kuka sen jälkeen kuuntelee tyytymättömien valituksia?


      • erkkiee

        Monet tahot kampanjoivat kylmien asuntojen puolesta ja yrittävät todistella miten terveellistä on asua 21 asteen asunnossa jopa allekin .
        Ainoa oikea lämpötila on sellainen että ihmisen ei tarvitse palella eikä sitä toinen ihmine voi määrätä. kylmässä ihminen sairastuu ja homeet pääsevät leviämään asunnossa kun paikat pysyvät kosteina.


    • butkari bat

      Kyllä tuohon lämpötilaan on olemassa ihan määräyksiä kerrostalossa tuo tavoitelämpötila on se 21*c ja se tosiaan mitataan KESKELTÄ huonetta! eikä vuotavan ikkunan vierestä!
      periaateessa kun uusi talo valmistuu pitäisi ekana talvena tehdä mittauspäiväkirjat ja näin tarkistaa että suunniteltut tavoitelämpötilat oikeasti toteutuvat ja tarvittessa säädettävä.
      Lämmitysjärjestelmän saneerauksessa eli vaihdettaessa termostaatit,linjasäätöventiilit tarkistusmittaukset tehdään aina ,viranomaiset vaativat ne.

      Kerrostalo ei ole lämmityksen suhteen demokratia ,lämpötilan tuntemus kun on subjektiivinen kokemus ( ihmisen omakohtaisesta tulkinnasta tai käsityksestä johtuvaa ja usein myös puolueellista näkemystä) toisinsanoen siinä missä toisella on samassa lämpötilassa kylmä niin toisella onkin lämmin.
      Näin ollen on ollut pakko määritellä jonkinlainen objektiivinen (henkilökohtaisesta näkemyksestä tai asenteesta riippumaton arvo) jolla määräysten mukaan mennään ja siihen on asukkaan tyytyminen ja PISTE.

      On täysin mahdotonta suunnitella ja säätää esim: kerrostalon patterijärjestelmä 70 eri tavalla! jokaisen asukkaan subjektiivisen tuntemuksen mukaan huutoäänestyksellä.

      Yksi ylimääräinen lämötila aste voi olla jopa 5% lisää lämmityskuluissa, joten ei ole ihan sama oko huoneen lämpötila suunniteltu 21*c vai 25*c

      Toisekseen asukkaiden pitäisi ymmärtää että patterit ja lämmitysjärjestelmä voi olla täysin kunnossa ja OIKEIN säädetty vaikka huoneessa on viluista/ vetoa ikkunavuodot,seinävuodot eivät ole lämmitysjärjestelmän vikoja vaan rakennevikoja talon runkoon/ikkunoihin liittyen.

      Em. kirjoittajan tapauksessa täytyisi taloyhtiön hallituksesta löytyä tahtotila alkaa selvittämään ylilämpöä, teettää mittaukset lvi-firmalla ja tarvittavat säätötyöt mitä tulee purnaajiin niin kunhan päätös on tehty sääntöjen mukaisesti niin siihen on purnaajien vain pakko sopeutua, monelta "omistusasujalta" unohtu sellainen tosiasia että heillä on vain hallintaoikeus asuntoonsa osakkeilla, hei eivät sinäsä omista seiniä eikä asuntoansa .
      Joten se mitä taloyhtiön hallitus päätää niin siihen on tyytyminen

      • vastauksia...

        "Em. kirjoittajan tapauksessa täytyisi taloyhtiön hallituksesta löytyä tahtotila alkaa selvittämään ylilämpöä, teettää mittaukset lvi-firmalla ja tarvittavat säätötyöt mitä tulee purnaajiin niin kunhan päätös on tehty sääntöjen mukaisesti niin siihen on purnaajien vain pakko sopeutua..."

        Näin on. Talomme on (liiankin) energiatehokas ja tiivis, vuonna 2009 valmistunut kerrostalo. Esim. oma asuntoni pysyy tosiaan lämpimänä (tällä hetkellä keittiön pöydän korkeudella lukema 23,2 astetta) pelkästään kylppärin vesikiertoisesta lattialämmityksestä tulevalla lämmöllä. Asuntoni jokaisen lämpöpatterin termostaatti on minimissä ja lämpöpatterit ovat kylmät. Eli lämpöpattereiden säätö toimii. Ne eivät lämmitä yhtään.

        Ongelma on tosiaan siinä, että monen asujan mielestä kylpyhuoneen lattian mukavuuslämmitys tarkoittaa sitä, että sen pitää tuntua jalan alla selvästi lämpimältä. Laattalattiasta puhuttaessa se tarkoittaa sitä, että päätaulu ohjaa 32 asteista vettä lattialämmitykseen, jotta kylppäreiden lattioissa laatan pinnalla on vielä niin lämmin, että se tuntuu lämpimältä jalan alla!

        Tämä lämpö pitää sitten koko asunnon lämpimänä. Huoneistokohtainen ilmanvaihto ja sen lämmön talteenotto pitävät osaltaan huolta siitä, että vilu ei pääse yllättämään edes marraskuun puolivälissä.

        Jos haluaisin asuntooni alle 23 asteen sisälämpötilan nyt marraskuussa, pitäisi ilmanvaihdon lämmön talteentotto kytkeä kesäasentoon, tai tuulettaa ovesta tai ikkunasta. Sinänsä huvittavaa, ja nyt on marraskuun puoliväli...


      • tie3

        miten selität tämän kun on niin kylmä että värisee peiton allakin niin minusta ei ole tuo terveellistä kyllähän tajuan vielä sen asian että on hiukan viileä mutta kerrompa mitä olen kokenut tässä asunnossa kun on tälläinen talvi niin sitä kyllä kaipaa enemmän lämpöä pattereihinkin ettei tarvitse turkki päällä nukkua yötä ja tiedämme jokainen ettei ole terveellistä mutta kun ei riitä yksinkertaisesti mikään lämpö niin on pakko pistää , ei kenenkään luut ole puista tehty niitä alkaa särkemään ja piste,HUOMIO: ENEMMÄN LÄMPÖÄ VAADIN JA MUUT SAA MITÄ MIELTÄ OLLA TÄMÄ ON MINUN MOTTONI


    • SUOSITUS

      Vain vedottoman asunnon ihanne-SUOSITUS lämpötila on 21 C astetta.
      Vetoisan asunnon asumisviihtyvyyden lämpötila on 22- jopa 25 C astetta.
      Vedontunnetta aiheuttavat, suoraan ulkoa tuleva korvausilma, huonossa ilmantiiveydessä olevat ikkunat ja ovet, avonaiset rakenneliitokset jne. Hukkaan menevästä lämmöstä ne suurimmat ja turhimmat lämmityskustannukset johtuvat.

      Asumisviihtyvyys sekä kiinteistön ylläpitotarpeet pitää olla ensisijainen tavoite ja lämmitysenergian tehokas käyttö seuraa näitä tavoitteita.

      Terveen hyväkuntoisen sekä nuoren tai keski-ikäisen mieshenkilön (tai ylilihavan) ei pidä arvostella mikä on muka OIKEA HUONELÄMPÖTILA.
      Kerrostalojen asiat ovat jotain muuta kuin oman napanöyhtänsä tuijottelua tai jonkun "neron" keksimiä lämpötilasuosituksia. Ne ovat vain SUOSITUKSIA!
      Heikkoja pintaverenkiertoja ilmenee muillakin, eikä vain vanhuksilla.

      • vastauksia...

        No, meidän tapauksessamme 2009 valmistunut talomme on täysin vedoton ja lämmön taöteenotolla ja jälkilämmityksellä varsuetttu ilmanvaihto pitää huolen siitä, että raitisilmakaan ei tunnu viileältä.

        Vedontunnetta ei tosiaan ole. Ikkunoina on lämpöä asunnon sisälllä "hautovat" Pilkington Insulight Therm -erikoisikkunat:

        http://www.pilkington.com/europe/finland/finnish/products/bp/bybenefit/thermalinsulation/default.htm

        "Tämä energiansäästölasisarja joka on erityisesti suunniteltu pitämään kotisi lämpimänä alentaa lämmityskulujasi ja täyttää viimeisimpien rakennusmääräysten vaatimukset."


      • viksu

        joo-o mä ymmärrän tuon heiton mut kuule sä kirjoittaja valitat et se on just niin hyvin suuniteltu mikä on sinun kirjoittamaas muyt kuule mä sanon yhden asian sulle et sit ku sä tuut vanhaks niin ei ole kiva et sut poljetaan alasw eli mä sitä vaan et suo ei kuunella tai oteta vakavasti ollenkaan ja sit tää mikä on nykyään tekniikka tän lämmön suhteen nii se on ihan bulcittia ei kuule sellast ihmist löydy suomen maasta joka ei ole koskaan halunut lämpöä , kai sä nyt snaijaat et kylmähän sullakin on jos ei lämpöö oo .


    • Fldmdrmd

      Eiköhän se nimenomaan säädetä keskiarvojen mukaan, eli siihen 21 asteeseen, oli pintaverenkierto-ongelmia tai ei. Siitä voi sitten tarpeen mukaan lisätä tai vähentää vaatetusta. Meillä jäähdytys lähtee päälle kun sisälämpötila on yli 22.5 astetta.

      Ja kosteiden tilojen lattialämmitys ei ole sen takia päällä että jalat olisi lämpimät vaan sen takia että tila kuivuu nopeammin. Eli muutama aste yli huonelämpötilan olisi sopiva lämpö lattiaan, esim 25 astetta.

      • vastauksia...

        Mitä jos asukkaat valittavat, että silti lattiat kuivuvat liian hitaasti?

        Onko ongelma riittämätön ilmanvaihto?


    • vastauksia netistä

      Mitä auktoriteetit sanovat?

      http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydensuojelu/asumisterveys/fysikaaliset_olosuhteet/kylmyys_lampo_ja_veto

      Toisella nettisivulla sanotaan:
      "Sopiva märkätilojen lattialämmityksen lämpötila on 22–24 astetta. – Jos lattian pinta ei tunnu paljaan jalan alla lämpimältä eikä kylmältä, on lämpötila sopiva."

      Aika suurta heittelyä näissä ihannelämpötiloissa.

      "Kosteus pidetään kurissa ilmanvaihdolla, ei lämmityksellä.

      Lämmityksen puolesta kriteerit ovat taasen
      - huonelämpötilan pitäisi olla 22 °C (ohjearvo), tosin aste tai pari lisää lienee ihan OK (mielipide)
      - keraamiset laatat varaavat ja johtavat hyvin lämpöä, joten 22 lämpötilassakin ne tuntuvat jalkapohjaan kylmiltä -> lattiassa saa mielellään olla mukavuuslämmitys (ei pakollista, ei kylmältä tuntuva lattia tapa)

      Kokonaan lattian kylmyyden/viileyden saisi poistettua nostamalla pintalämpötila samaksi kuin ihon pintalämpötila on raajojen kärjissä/jalkapoihjissa. Eli 30 °C tai vähän yli. Tässä on vaan se huono puoli, että 32 °C lämpötilainen lattia nostaa sitten huoneilman lämpötilankin lähes 30 asteeseen = KPH on tukalan kuuma & menee paljon lämpöä harakoille KPH poistoilman mukana.

      Liian lämmönnousun ja energiahukan välttämiseksi pitää tyytyä lämmityksen suhteen kompromissiin = lattian pintalämpötilaa nostetaan vain muutama aste, jottei se enää tunnu jääkylmältä. Eli aletaan olla tuolla 25 °C tienoilla. "

    • vastauksia netistä

      Uusissa asunnoissa on pesu- tai kylpyhuoneessa usein niin kutsuttu mukavuuslattialämmitys, jonka tarkoituksena on lisätä asumisviihtyvyyttä, mutta ei lämmittää koko pesutilaa.

      Lattialämmityksen lämpötilaa voi laskea reilusti sellaisissa kylpyhuoneissa, joissa on sekä lattialämmitys että lämpöpatteri. Lämpöpatterin tehtävä on lämmittää pesutila, ja lattialämmityksen tarkoitus on pitää lattia miellyttävän tuntuisena. Lattialämmitys on oikean lämpöinen, kun se tuntuu jalkaan kevyen lämpimältä, ei kuumalta. Tällöin asumisviihtyvyys ei kärsi, mutta sähköä kuluu selkeästi vähemmän. Muovimattopäällysteisen lattiapinnan suosituslämpötila on 23 ºC:tta ja kivi- ja laattalattian suosituslämpötila 24 ºC:tta.
      Muista!

      Lattialämmityksen tarkoitus ei ole lämmittää koko pesuhuonetta.
      Säädä lattialämmitys miellyttävän lämpöiseksi, korkeintaan 24 asteiseksi.

      http://www.isannointiliitto.fi/asukkaalle/energianeuvontaaasukkaille/nainsaadatlattialammityksenoikein/

      • 12+6

        Entäs jos pesuhuoneessa ei ole mitään muuta lämmitystä kuin tuo lattialämmitys? Näin v. 2010 rakennetussa kerrostalossa. Isännöitsijä kutsuu tätä mukavuuslattialämmitykseksi, mutta sitähän se ei pelkästään ole, jos muuta lämmönlähdettä ei ole. Ainoana pesuhuoneen lämmönlähteenä lattialammitys ei ole riittävä "kun se tuntuu jalkaan kevyen lämpimältä".


      • 12+60
        12+6 kirjoitti:

        Entäs jos pesuhuoneessa ei ole mitään muuta lämmitystä kuin tuo lattialämmitys? Näin v. 2010 rakennetussa kerrostalossa. Isännöitsijä kutsuu tätä mukavuuslattialämmitykseksi, mutta sitähän se ei pelkästään ole, jos muuta lämmönlähdettä ei ole. Ainoana pesuhuoneen lämmönlähteenä lattialammitys ei ole riittävä "kun se tuntuu jalkaan kevyen lämpimältä".

        "Ainoana pesuhuoneen lämmönlähteenä lattialammitys ei ole riittävä "kun se tuntuu jalkaan kevyen lämpimältä"."

        Sanoo kuka?

        Jos pesuhuoneessa ilman lämpötila on "normaali" kylpyhuoneen ilmanlämpötila esim. 23 astetta, niin kyllä lattiaan riittää se, että se on haalea. Ei lattialämmityksellä lämmitetä. Ei sen lattian kuulu olla kuuma. Ei kylpyhuoneessa kuulu olla 30 asteinen lattia ja 29 ilmanlämpötila. Ei tässä mitään tropiikkia yritetä tehdä asunnon sisälle. Jos myyjä niin on väittänyt tai antanut ymmärtää (että lattia olisi aina lämmin tai kuuma), niin palkkaa asianajaja ja haasta se tyyppi oikeuteen! Se on valehdellut sulle.

        Lisäksi tilanne vaihtelee. Kesällähän lattialämmitystä ei tarvita ollenkaan, joten silloin on jopa ihanaa, kun ylilämpimästä asunnosta löytyy yksi paikka, jossa on viileää edes jalan alla eli minimillä oleva lattialämmitys.

        Lisäksi energiansäätöaikakaudella ei kai ole sopivaa tuhlailla edes "yhteistä" lämpöenergiaa kerrostalossa. Vaikka kaukolämpö ja lattialämmitys kuuluvat vastikkeeseen, niin nehän nimenomaisesti kuuluvat vastikkeeseen. Jos energiaa tuhlataan, vastike nousee. Jos energiaa säätetään, on vastike alhaisempi.

        Muista lisäksi, että asunto-osakeyhtiö ei ole demokratia.Tämän moni unohtaa. Jos haluat elää tavallasi, muuta omakotitaloon. Kerrostalossa ylin valta on hallituksella, joten kylmästi sanottuna yksittäisen asukkaan mielipiteellä (esim. lattialämmityksen suhteen) ei sinällään ole merkitystä. Asukkaathan (osakkaat) valitsevat hallituksen oman kantansa edustajaksi. Kerrostalossa tehdään, kuten hallitus sanoo. Piste. Toki lakien rajoissa.


      • Anonyymi
        12+60 kirjoitti:

        "Ainoana pesuhuoneen lämmönlähteenä lattialammitys ei ole riittävä "kun se tuntuu jalkaan kevyen lämpimältä"."

        Sanoo kuka?

        Jos pesuhuoneessa ilman lämpötila on "normaali" kylpyhuoneen ilmanlämpötila esim. 23 astetta, niin kyllä lattiaan riittää se, että se on haalea. Ei lattialämmityksellä lämmitetä. Ei sen lattian kuulu olla kuuma. Ei kylpyhuoneessa kuulu olla 30 asteinen lattia ja 29 ilmanlämpötila. Ei tässä mitään tropiikkia yritetä tehdä asunnon sisälle. Jos myyjä niin on väittänyt tai antanut ymmärtää (että lattia olisi aina lämmin tai kuuma), niin palkkaa asianajaja ja haasta se tyyppi oikeuteen! Se on valehdellut sulle.

        Lisäksi tilanne vaihtelee. Kesällähän lattialämmitystä ei tarvita ollenkaan, joten silloin on jopa ihanaa, kun ylilämpimästä asunnosta löytyy yksi paikka, jossa on viileää edes jalan alla eli minimillä oleva lattialämmitys.

        Lisäksi energiansäätöaikakaudella ei kai ole sopivaa tuhlailla edes "yhteistä" lämpöenergiaa kerrostalossa. Vaikka kaukolämpö ja lattialämmitys kuuluvat vastikkeeseen, niin nehän nimenomaisesti kuuluvat vastikkeeseen. Jos energiaa tuhlataan, vastike nousee. Jos energiaa säätetään, on vastike alhaisempi.

        Muista lisäksi, että asunto-osakeyhtiö ei ole demokratia.Tämän moni unohtaa. Jos haluat elää tavallasi, muuta omakotitaloon. Kerrostalossa ylin valta on hallituksella, joten kylmästi sanottuna yksittäisen asukkaan mielipiteellä (esim. lattialämmityksen suhteen) ei sinällään ole merkitystä. Asukkaathan (osakkaat) valitsevat hallituksen oman kantansa edustajaksi. Kerrostalossa tehdään, kuten hallitus sanoo. Piste. Toki lakien rajoissa.

        Shaissea suollat, taisi olla provo? Hallituksen ”valta” on hyvinkin rajattu asunto-osakeyhtiössä. Suurinta päätäntävaltaa edustaa osakkaat yhtiökokouksen muodossa.

        Ja siinä mielessä nimenomaan as.oy on demokratia, että erimielisyystapauksissa yhtiökokouksessa äänestetään. Joihinkin päätöksiin tarvitaan yksinkertainen enemmistö, joihinkin määräenemmistö, jne.


    • butkari bat

      "Vain vedottoman asunnon ihanne-SUOSITUS lämpötila on 21 C astetta.
      Vetoisan asunnon asumisviihtyvyyden lämpötila on 22- jopa 25 C astetta."

      HÖPÖ HÖPÖ missään kohtaa d määräyksissä ei kirjoiteta asunnon vedottomuudesta suhteessa lämpötilaan!!



      "Terveen hyväkuntoisen sekä nuoren tai keski-ikäisen mieshenkilön (tai ylilihavan) ei pidä arvostella mikä on muka OIKEA HUONELÄMPÖTILA.
      Kerrostalojen asiat ovat jotain muuta kuin oman napanöyhtänsä tuijottelua tai jonkun "neron" keksimiä lämpötilasuosituksia. Ne ovat vain SUOSITUKSIA!
      Heikkoja pintaverenkiertoja ilmenee muillakin, eikä vain vanhuksilla. "

      Koita nyt ymmärtää että johonkin on vedettävä keskiarvo mikä on KESKIMÄÄRIN hyvä lämpötila ihmisen asua! Yksilöllisiä ominaisuuksia ei voida ottaa huomioon! tai säätää systeemi niin että viluisin vaatii 28 astetta,ja säätökäyrät sitten sen mukaan ja kaikki muut osakkaat sitten maksavat ylimääräiset lämmityskulut!

      Toisekseen kyse ei ole vain SUOSITUKSISTA vaan MÄÄRÄYKSISTÄ mitkä tarkoittavat sitä että systeemit on pakko suunnitella sen mukaan ja noudattaa lämpötiloja. muuten talo ei läpäise loppukatselemusta eikä saada muuttolupaa.
      Saneerauksessa taas mittauspöytäkirjat ovat ehto työn hyväksymiselle!

      Aluksi voit lukea sisäistää ja ymmärtää Suomen rakentamismääräyskokoelmat
      D1,D2,D3D5

      Ja sitten tulla viisastelemaan onko kyse vain suosituksista ja "mutu" tunteesta!

      • menneisyyden jäänne

        > HÖPÖ HÖPÖ missään kohtaa d määräyksissä ei kirjoiteta asunnon vedottomuudesta suhteessa lämpötilaan!!

        Niin, kun ei ole osattu! Noissa määräyksissä roikuu "hienoja" vetokäyriäkin yhä mukana. Ne samat käppyrät ovat olleet jo monessa versiossa. Vaikka "käyttöohjeet" puuttuvat! Niitä käyriähän on monta, mutta missään ei kerrota, mitä niistä pitäisi käyttää! Kertoo aika paljon siitä, kuinka hyvin rak. määr. laatijat näitä asioita ymmärtävät.

        Ja ylipäätään aika on ajanut tuollaisista ilman keskinopeuteen perustuvista vetokäyristä ohi. Itsellenikin on monta kertaa tullut vastaan tilanne, missä ilman liike on turbulenttista ja fiksummat lämpöpviihtyvyysmallit ennustavat, että tässä tilanteessa ihminen aistii vetoa (mikä pitää paikkansa), mutta keskinopeus saattaa silti jäädä 0,15 m/s tasolle = pellekäyrästöjen mukaan ei mitään hätää.

        Ja lämpötiloistakin puhuttaessa pitäisi mieluummin käyttää operatiivista lämpötilaa, mikä huomioi myös kylmien seinä/ikkunapintojen lämpösäteilyn. Tämä "operatiivinen" saattaa jossain teksteissä vilahtaakin, mutta eihän sitä nykyään kukaan mittaa, kun ei ole edes mittalaitteita markkinoilla. Ja kirsikkana kakun päälle ne ohjearvotkin on viilattu asteen verran alaspäin energian säästämiseksi. Kevyesti vaatetun ihmisen "ihannelämpötila" (=lämpötila, jossa tyytymättömien osuus on mahdollisimman pieni) on lähempänä 22 kuin 21 astetta. Ja sitten kun lisätään korvausilmaventtiileistä tulevat ilmavirrat, kylmät ikkunapinnat yms. päädytään todella siihen, että huoneilman optimilämpötila olisikin 24 tjsp.

        Sinällään 21 on ihan hyvä lähtökohta lämmityslaitteiden mitoitukselle, mutta se ei todellakaan tarkoita että "kun huonelämpötila on tämä, niin viihtyvyyden puolesta kaikki on kunnossa"


    • SUOSITUS

      Rakentamismääräykset koskevat vain uusia rakennuksia.
      Lue loputkin asiat hieman ajatuksella tai harkiten.

      Kaikille asukkaille sopivaa lämpötilaa ei ole.
      Suurimalle osalle kiinteistökantaamme on olemassa vain suosituksia.

      Sisäkin bruuttukseni katsot vain omia napanöyhtiä.

      • 21 c

        No omakotitaloasuja tietenkin egologisuutta ajattelematta saa pitää kämppänsä vaikka kuinka kuumana. Taloyhtiöiden tulee lämmönsäätö laittaa kuntoon eikä liikaa lämmittää mitä valitettavasti kuitenkin tapahtuu.


    • Yli 2,5 miljoonaa

      Niillä rakennusmääräyksillä on rakennettu aina oman aikakautensa hometalotkin.
      Yli 2,5 miljoona ihmistä asuu kerrostaloissa. Kuinka monta uudistaloissa?
      Nykyiset väärät määräykset paljastuvat vaurioina vasta vuosikymmenien kuluessa.

    • butkari bat

      Lue ajatuksella viestiketju on KERROSTALOISTA! eikä (suosituksen) asumasta savupirtistä 1800luvulta räppänällä!
      Toki saat lämmitää tupasi niinkuin haluat ihan siihen lämpötilaan jossa parhaiten viihdyt lampaasi kanssa?
      vai oliko 1800luvulla joku suositus lampaalle sopivasta sisälämpötilasta? vaikuttaako siihen se että nukutte samassa tuvassa?

    • Nykyiset k-talot

      Uudemmille kerrostaloille on määräykset
      Muille eli olemmassa oleville kerrostaloille ei ole voimassa olevia määräyksiä. Kuka muu puhuu 1800 lampaista?
      Käsitteillä, luuloilla ja oletusarvoilla niiden lämpötiloja pidetään yllä tai viihtyvyysrajan alapuolella.
      Sisätilojen oleskeluviihtyvyyteen vaikuttaa olemassa oleva lämpötila sekä useita muitakin tekijöitä. Näitä muita tekijöitä ei huomioida sisätilojen lämpötilamittauksissa. MIKSI ?

      • viksu

        vastaan tuohon et olkootpa kerros tai sitten oma tai sitten rivitalo niin kyl tulee kylmä teillekkin valittajat jos ette saa yhtään lämpöö tai täytyy talvi vaateet päällä nukkua öisin sitä paitsi on epäterveellistä ihon katsokaa täytyy hengittää,


    • Näin meillä

      20 astetta makuuuhuoneessa, muualla 22 astetta. Nämä sopii minulle oikein hyvin, voi olla paukkupakkasillakin t-paidassa.

      • tupsu6

        ompa jo kuultu kiitä auktoriteettiä


    • Ilmanvirtaus

      Huonetilan oikea lämpötila määrilmässä on aina huomioitava ilmanvaihdon ja vuotoilman vaikutus.
      Huoneen ilmanvirtaukset, etenkin kylmät ilmanvirtaukset vaikuttavat aina pintaverenkiertoon ja siten ihmisen lämpötilatuntemuksiin.
      Vaatetuksella on suuri merkitys kuinka ilmanvirtaukset pääsevät vaikuttamaan pintaverenkiertoon.
      Paksumpi vaatetus mahdollistaa matalat huonelämmöt.
      Yleensä kotioloista käytetään ohuempia ja mukavempia vaatekertoja joten ilmanvirtaukset heikentävät poikkeuksetta asumismukavuutta.

      Pahiten kylmiä ilmavirtauksia aiheuttaa suoraan ulkoilmasta tuleva korvausilma sekä muista liitosrakenteista virtaava kylmät ilmanvirtaukset.
      Näissä tilanteissa asumisviihtyvyyden lämpötilat ovat 23 - 25 C astetta.

      • viksu

        joo olis vain meilläkin ,kattotaan kun sun patteris tulee haaleaksi niin kukaa nauraa sen viimeisen naurun


    • mikä lämpö?

      Asunto oli siis jutun aloituksen aikaan ylilämmin, koska Skanska säästi rakennusbudjetissa ja "unohti" vesikiertoisesta lattialämmityksestä asuntokohtaisen (huoneiston sisällä olevan, asukkaan säädettävissä olevan) termostaatin!

      Kuten Warmia toteaa sivuillaan, vesikiertoinen lattialämmitys kerrostalossa kuuluu olla asukkaan säädettävissä, jos halutaan tyytyväisiä asukkaita.

      http://www.warmia.fi/fi/tuotteet/kerrostalorakentaminen/

      Terveiset taas Skanskalle yhdestä "mokasta". Harkitusta sellaisesta.

      • tipsu

        onko sitten vuonna 1986 tehnyt skanka Länsi-pasilaan takoja yhtään ja jos on niin ne eivät ole mitkään yli kuumennetut vain ali mitattut lämmöneristys


    • jaasukki

      Hehe! Asukkaan itse säädettävissä....

      Tervetuloa vaikkapa VVO:n asukkaaksi.
      Asun vuokralla talossa joka on valmistunut vuonna 1974.

      Täällä ei ole mitään muuta keinoa lämmönsäätelyyn kuin avata ikkuna.
      Talosta löytyy tasan poistoilmastointi joka pyörii kolmena eri aikana vuorokauden aikana.
      Nyt meillä on menossa julkisivuremppa,jossa asennetaan ikkunat,joiden yläreunassa on joku korvausilman tuloventiili.
      Siis jokunen reikä vissiin ikkunan yläreunassa?

      Ja jo nyt asukkaat ,jotka jo ovat uudet ikkunansa saaneet,kertovat teipanneensa reiät umpeen,koska muuten esim WC:n ovi paukkuu kiinni omia aikojaan varsinkin poiston ollessa päällä. Näin ainakin ymmärsin asukkaiden kertomisista.

      Talo on ollut ongelma ilmastoinnin suhteen aina.
      Hatarat ikkunat saattoivat aiemmin aiheuttaa sen,että asunnossa oli oikeasti kylmä. Jopa minun mielestäni,vaikka tykkään viileästä.
      Itse kun tykkäisin nukkua yölläkin ikkunat auki,koska makuuhuoneessa kahden ihmisen nukkuessa yöllä,sieltä loppuu happi.
      Jospa nuo uudet ikkunat ratkaisevat tämän ongelman?

      Meillä huoneiston lämpötilaksi termostaatteihin on säädetty 21 asetta.

      Viime talvena kämpässä oli välillä noin 17 astetta,koska vanhat ikkunat ovat niin hatarat.Siihenkin tottui.
      En todellakaan haluaisi kämppääni sellaiseksi saunaksi kuin yhdellä tutullani on; Sisälämpötila on jatkuvasti luokkaa 25,jopa enemmän.
      Hän puolustelee sitä sillä,että hänellä on vauva ja kaksivuotias lapsi.
      Ei kai niitä lapsia hautomalla kasvateta?????
      Tuollaisessa kämpässä on tuskallista käydä kylässä.

      Itse saan kyllä vaatteet päälle jos kylmää ja viileässä makkarissa on tuhannesti parempi nukkua kuin kuumassa.

      • tipsu6

        empä kehuis


      • Anonyymi

        Viileässä makkarissa on mahdotonta nukkua, mistä tällaiset nerot tulee ylipäätään - jos et tykkää lämmöstä sitten säädä termostaattia niin että patterit on pois päältä, normaali lämpötila on vähintään 25 astetta.


    • entä käytäntö

      Huoneen oikeaa lämpötilaa ei ole olemassakaan. Huoneen lämpötilan tuntemukset ovat aina yksilöllisiä ja useasta seikasta riippuvia.
      Lämpötilan tuntemukset voivat muuttua mielialan mukaan, jopa saman päivän aikana. Vaikka huoneen lämpötila pysyisi vakiona.

      Nykyiset lämpötilasuositukset perustuvat lääketieteellisille asioille.
      Teoriamiehet sekä kiinteistöjen ylläpidosta päättävät tahot, pilkuttavat lämpötiloja vain energiansäästön nimissä. Siinä ei asumismukavuudella ole sijaa.
      Edellämainitut tahot eivät ole lausumissaan ottaneet huomioon kiinteistöjen todellisia tosiasioita ja muita lämpötila tuntemuksiin vaikuttavia seikkoja.
      Ilmanvaihdon aiheuttamia viilentäviä ilmavirtauksia, epätiiviiden rakenneliitosten vuotoilman aiheuttamia kylmiä ilmavirtauksia, kaikki sisätiloissa oleskelevat hekilöt eivät ole terveitä ja keski-ikäisiä henkilöitä jne.

      Jos korvausilma tulee suoraan ulkoilmasta tai rakenneliitokset aiheuttavat kylmiä ilmavirtauksia niin 21 C astetta tuntuu sisätiloissa oleskeleville 18-19 C asteiselta.

      Tällaisessa rakennuksessa oikea viihtyvyyden raja kulkee 23-25 C asteessa.

      Kumpi tällaisessa rakennuksessa on edullisempaa. Korjata ilmanvaihtoa ja tiivistää rakenneliitokset tai maksaa joka vuosi turhia lämmityskustannuksia.

    • Järkeviä perusteita

      Mihinkä asioihin perustuvat olemassa olevien kerrostalojen viiileät ja vetoisat sisätilat. Mistä syystä kerrostaloista voi puuttua korvausilman tulokanava.
      Onko todella järkevää perustetta miksi kerrostalojen ikkunoihin asennetaan vedontunnetta lisääviä korvausilmaventtiilejä.
      Energiansäästöön tai tehokkaaseen käyttöön nämä eivät voi perustua koska vanhojen kiinteistöjen ilmantiiveydet ovat 4 - 5 luokkaa.

    • Järkevä laki

      Miksi kukaan ei aseta kyseenalaiseksi nykyisiä sisälämpöjen mittaustapoja sekä lämpötilasuosituksia ja ilmanvaihdon halpahintaisia ratkaisuja.
      Jos sisätilojen lämpötilat ja huoneilmat olisivat kohdallaan, niin ei niitä valituksia tulisi huonosta asumisviihtyvyydestä.

      Vain järkevä asumisviihtyvyys laki voi muuttaa nykyisiä jopa vääriä ja kyseenalaisia ohjeistuksia sekä vanhentuneita tapoja.
      Energiansäästö pitää olla tavoite, mutta sitä ei saisi toteuttaa yksipuolisesti vain alentamalla sisätilojen lämpöjä ja heikentämällä asumismukavuutta.

      • viks1

        just oikein kuka tietää kannatan että tekee hiukan tarkemmat laskelmat koska vuokrakin on jo iso rahan reikä nii kyllä ihmiset tarvitsevat lämpöäkin


    • Kylmä ulkoilma

      Mikä estää ymmärtämästä tosiasioita.
      Vedottoman huonetilan alin oleskeluviihtyvyyden raja on 21 C astetta.
      Ulkoilmasta tuleva kylmä korvausilma tai rakenneliitosten ilmavirtaukset nostaa sisätilojen oleskeluviihtyvyyden alarajaksi 22-23 jopa 24-25 C asteiseksi

    • Aina tasan 21 °C
    • Liian kylmä

      No siinä meillä on taas todelliset käytännön "asiantuntijat".
      Päättävillä tahoilla tai kylmissä sekä vetoisissa asunnoissa asuvilla on täysin toisistaan poikkevat ihannelämpötilat.
      Mistä löytyy sellainen puolueeton tutkimus, joka esittää vetoisan asunnon lämpötilaksi 21 C astetta.

      • kampa3

        joo mut kun jos on niitä pieniä reikiä ja vetoisa kämppä muutenkin


    • Kaikki tietävä

      Meidän talossa isännöitsijä on puolueeton asiantuntija. Hänen mielestä asuntoni 19.5 astetta on täysin oikea lämpötila.

      • kanpa1

        just joo ja näkemiin paavo isolla P


    • tuhlausta on

      Sehän on ihan hyvä lukema. Yleensä kerrostalossa on minimissään noin 25 C.
      Harva pitää OK-taloa yhtä kuumana.

      • kimpsu2

        no toi jo olikin heitto jos omakoti talo niin eihän sitä voi vertakkaan kerrostaloon ollenkaan


    • 25C voi olla ok

      Harvassa OK-talossa on koneellinen ilmanpoisto ja kylmän ulkoilman tulokanavat seinässä tai ikkunassa. Lisäksi harvaan OK-taloon kohdistuu voimakkaita tuulen aiheuttamia ilmanpaineita.
      Lämpömittarin tuijottelu ja sen lukemien tuijottelu kertoo todella väihäisestä tiedosta ilmanvaihdon ja vetoilman aiheuttamista vaikutuksista.

      Huonetilassa ilmanliike on suurin yksittäinen lämpötilan ja asumisviihtyvyyden vaikuttaja. Mitä enemmän huoneilma liikkuu sen viileämmältä lämpötila tuntuu.

      Muista kuinka kesällä hellesäällä, tuulenvire viilensi olotilaasi.
      Saman suuntainen vaikutus on huoneen ilmanvaihdolla tai vedolla.

      • kaksi1

        puhut asiaa nimittäin olen asunut omakoti talossakin


    • |||||||||||||code

      22,8°C on ok lämpötila, saisi olla vieläkin korkeampi nykyisillä koneellisilla jatkuvilla ilmastoinneilla. Siinä iskee vilu, kun tuivertaa.

      • perse penkistä

        Heh, koneellinen ilmanvaihto ja 21-22 on just kohdillaan. Sitten alkaa mennä turhan vilpoisaksi, jos lämpötila painuu alle 21. Toisaalta vuosikauden on tullut asuttua talossa, missä kaltaistesi narisijoiden toimesta on ruuvattu lämpötilat 23-25 lukemiin = tukala olo jatkuvasti.


      • mikä lämpö?.

        "22,8°C on ok lämpötila, saisi olla vieläkin korkeampi nykyisillä koneellisilla jatkuvilla ilmastoinneilla. Siinä iskee vilu, kun tuivertaa."

        Huoneistokohtainen, lämmön talteenotolla ja raitisiilman jälkilämmityksellä varustetu IV.koen ei millonkaan puhalla "kylmää". Raitisiilman lämpötila asunnossani tänään tällä hetkellä 19 astetta. Ikkunoista ei myöskään vedä kylmää. Ratkaisuna Pilkington Insulight Therm -ikkunat, jotka heijastavat lämpösäteilyn takaisin asuntoon.

        Istun tällä hetkellä lyhythihainen t-paita päällä suurin ikkunan edessä, eikä kylmää vedä mistään. Tosin ulkona on 5 astetta ja asuntoni sisälämpötila on 22,6 astetta keittiön pöydän korkeudelta, noin 30 senttiä ikkunasta, mitattuna.

        Lämpöpatterien termostaatit oavt edelleen minimissä. Kaikki lämpö asuntoon tulee kylppärin lattialmmityksestä, laitteiden, valaistuksen ja ihmisen aiheuttamasta ilmaislämmöstä sekä ilmanvaihdon lämmön talteenoton kautta (olen kytkenyt IV:n raitisilman jälkilämmityksen pois eli on pelkkä lämmön talteenotto päällä).


      • mikä lämpö?
        mikä lämpö?. kirjoitti:

        "22,8°C on ok lämpötila, saisi olla vieläkin korkeampi nykyisillä koneellisilla jatkuvilla ilmastoinneilla. Siinä iskee vilu, kun tuivertaa."

        Huoneistokohtainen, lämmön talteenotolla ja raitisiilman jälkilämmityksellä varustetu IV.koen ei millonkaan puhalla "kylmää". Raitisiilman lämpötila asunnossani tänään tällä hetkellä 19 astetta. Ikkunoista ei myöskään vedä kylmää. Ratkaisuna Pilkington Insulight Therm -ikkunat, jotka heijastavat lämpösäteilyn takaisin asuntoon.

        Istun tällä hetkellä lyhythihainen t-paita päällä suurin ikkunan edessä, eikä kylmää vedä mistään. Tosin ulkona on 5 astetta ja asuntoni sisälämpötila on 22,6 astetta keittiön pöydän korkeudelta, noin 30 senttiä ikkunasta, mitattuna.

        Lämpöpatterien termostaatit oavt edelleen minimissä. Kaikki lämpö asuntoon tulee kylppärin lattialmmityksestä, laitteiden, valaistuksen ja ihmisen aiheuttamasta ilmaislämmöstä sekä ilmanvaihdon lämmön talteenoton kautta (olen kytkenyt IV:n raitisilman jälkilämmityksen pois eli on pelkkä lämmön talteenotto päällä).

        IV.koen = IV-kone


      • mikä lämpö?
        mikä lämpö?. kirjoitti:

        "22,8°C on ok lämpötila, saisi olla vieläkin korkeampi nykyisillä koneellisilla jatkuvilla ilmastoinneilla. Siinä iskee vilu, kun tuivertaa."

        Huoneistokohtainen, lämmön talteenotolla ja raitisiilman jälkilämmityksellä varustetu IV.koen ei millonkaan puhalla "kylmää". Raitisiilman lämpötila asunnossani tänään tällä hetkellä 19 astetta. Ikkunoista ei myöskään vedä kylmää. Ratkaisuna Pilkington Insulight Therm -ikkunat, jotka heijastavat lämpösäteilyn takaisin asuntoon.

        Istun tällä hetkellä lyhythihainen t-paita päällä suurin ikkunan edessä, eikä kylmää vedä mistään. Tosin ulkona on 5 astetta ja asuntoni sisälämpötila on 22,6 astetta keittiön pöydän korkeudelta, noin 30 senttiä ikkunasta, mitattuna.

        Lämpöpatterien termostaatit oavt edelleen minimissä. Kaikki lämpö asuntoon tulee kylppärin lattialmmityksestä, laitteiden, valaistuksen ja ihmisen aiheuttamasta ilmaislämmöstä sekä ilmanvaihdon lämmön talteenoton kautta (olen kytkenyt IV:n raitisilman jälkilämmityksen pois eli on pelkkä lämmön talteenotto päällä).

        Tällä hetkellä sisälämpö 23,3 astetta.


      • mikä lämpö?
        mikä lämpö? kirjoitti:

        Tällä hetkellä sisälämpö 23,3 astetta.

        Yöllä koneet ja laitteet eivät lämmitä, joten asunto jäähtyy...

        Tällä hetkellä asunnossani "vain" 22,7 astetta. Lämmin on ilman paitaa. Lyhythihaista t-paitaa kaipaa, kun ulkona menee pakkaselle.

        Olen josksu ihmetellyt, miksi ihmiset ovat alusvaatteisillaan kerrostaloasunnoissa. Monasti jopa parvekkeilalan asti alusvaatteisillaan. Syynä lienee ylilämmittäminen. Ei voi pitää normaaleja vaatteita, kun on niin kuuma!


      • Äripäät
        mikä lämpö? kirjoitti:

        Yöllä koneet ja laitteet eivät lämmitä, joten asunto jäähtyy...

        Tällä hetkellä asunnossani "vain" 22,7 astetta. Lämmin on ilman paitaa. Lyhythihaista t-paitaa kaipaa, kun ulkona menee pakkaselle.

        Olen josksu ihmetellyt, miksi ihmiset ovat alusvaatteisillaan kerrostaloasunnoissa. Monasti jopa parvekkeilalan asti alusvaatteisillaan. Syynä lienee ylilämmittäminen. Ei voi pitää normaaleja vaatteita, kun on niin kuuma!

        Puhdas sisäilma sekä vedoton asunto ja viihtymisrajaan sopiva lämpötila ovat aina tärkeämpiä asioita, kuin yksipuolinen tuijotus energiasäästöön.

        Tosin ääripää vinkujat ovat täysin eri linjoilla.


      • mikä lämpö?
        Äripäät kirjoitti:

        Puhdas sisäilma sekä vedoton asunto ja viihtymisrajaan sopiva lämpötila ovat aina tärkeämpiä asioita, kuin yksipuolinen tuijotus energiasäästöön.

        Tosin ääripää vinkujat ovat täysin eri linjoilla.

        Et ole nyt ihan asian ytimessä. Pointti on siinä, että asuntoani ei saa tätä kylmemmäksi! Ei vaikka on talvi!

        Voin siis vain LISÄTÄ asuntoni lämpötilaa, niin halutessani, ja kääntää lämpöpattereiden termostaatit "auki". Mutta ketjun idea on alleviivata sitä, että lämpöpatterit suljettuna tämä on MINIMILÄMPÖTILA, jonka saan asuntooni. Tällä hetkellä 23,0 astetta!!!

        Mielestäni asukkaan pitää pystyä säätämään modernin 2000-luvulla rakennetun kerrostaloasuntonsa lämpötilaa vaikkapa rajoissa 21-25 astetta. Ei niin, että asukkaan säätöalue on vaikkapa 23-27 astetta!

        Jaksan siis edelleen, kuukaudesta toiseen, ihmetellä sitä, että halutessani asuntooni alle 23 astetta joulukuussa, keskellä SUomen jäätävää taleva, joudun avaamaan parvekkeen oven ja tuulettamaan, tai laittamaan koneellisen jäähdytyksen päälle... Keskellä Suomen talvea!

        Jokin on pielessä...


      • mikä lämpö?
        Äripäät kirjoitti:

        Puhdas sisäilma sekä vedoton asunto ja viihtymisrajaan sopiva lämpötila ovat aina tärkeämpiä asioita, kuin yksipuolinen tuijotus energiasäästöön.

        Tosin ääripää vinkujat ovat täysin eri linjoilla.

        Mikä sinun mielestäsi on alin lämpötila, johon asukkaan pitäisi saada säädettyä asuntonsa Suomen talven aikana?

        Onko 23 hyvä minimi?
        Vai 21 astetta?
        Vai 25 astetta?

        Mikä lämpötila asunnossa pitäisi olla, kun asukas säätää lämpöpatterit minimille joulukuussa? Jos pitää viileästä, kuinka viileäksi kohtuudella asunto pitäisi saada?

        Kuten luet rivien välistä oikein, en ole kiinnostuntu energian säästöstä. Ei ollenkaan. Kerrostaloasunnossani on ilmalämpöpumppu, jota käytän kesällä asuntoni viilennykseen. Nautin viileästä, olipa kesä tai talvi. Talvella sopiva sisälämpötila on 21 ja kesällä 23 astetta.

        Talvella luulisi olevan helppoa pitää kämppää viileänä, kesällä helteillä teen sen väkisin konevoimalla sähköä säästämättä!


      • kikka78

        ja perse huurtuu


      • se vaan on niin
        perse penkistä kirjoitti:

        Heh, koneellinen ilmanvaihto ja 21-22 on just kohdillaan. Sitten alkaa mennä turhan vilpoisaksi, jos lämpötila painuu alle 21. Toisaalta vuosikauden on tullut asuttua talossa, missä kaltaistesi narisijoiden toimesta on ruuvattu lämpötilat 23-25 lukemiin = tukala olo jatkuvasti.

        Juuri tämä on kerrostalossa ongelmana: näkemyksiä sopivasta sisälämpötilasta on yhtä monta kuin on asukastakin.

        Vaikka sääsät minkä tahansa lämpötilan lattialämmityksiin tai lämpöpattereihin, niin aina jonkun mielestä on liian kuuma ja jonkun mielestä liian kylmä.

        Se on kerrostaloasumisen fakta, että kaikki eivät koskaan ole samalla hetkellä tyytyväisiä.


      • bbbrt
        perse penkistä kirjoitti:

        Heh, koneellinen ilmanvaihto ja 21-22 on just kohdillaan. Sitten alkaa mennä turhan vilpoisaksi, jos lämpötila painuu alle 21. Toisaalta vuosikauden on tullut asuttua talossa, missä kaltaistesi narisijoiden toimesta on ruuvattu lämpötilat 23-25 lukemiin = tukala olo jatkuvasti.

        Itse nariset kuumaasta mutta haukut narisijoiksi niitä jotka eivät halua palella kotonaan. Laita se saakelin termostaatti kiinni ja lopeta nariseminen itse. Jos et saa siitä patteristasi lämpöä pois niin se on sitten rikki ja se pitää korjata.


      • ikkunat_auki
        bbbrt kirjoitti:

        Itse nariset kuumaasta mutta haukut narisijoiksi niitä jotka eivät halua palella kotonaan. Laita se saakelin termostaatti kiinni ja lopeta nariseminen itse. Jos et saa siitä patteristasi lämpöä pois niin se on sitten rikki ja se pitää korjata.

        Tästä on nyt ihan tutkittua tietoa:

        Kylmästä nariseva ammattivalittajat narisevat, jos patterit eivät hohka kuumina TÄYSIN RIIPPUMATTA SIITÄ kuinka lämmintä asunnossa on. Siis huonelämpö 26 -> termostaatit sulkeutuvat -> patterit kylminä -> eiku valittamaan isännöitsijälle "vetää ja palelee." Samoin yhtiökokouksissa lauletaan itkuvirsiä siitä, miten on liian kylmää.

        Jos valittaja alkaa itsekin kokea olonsa tukalaksi, niin ongelma korjataan ikkunatuuletuksella.

        Valittajat eivät siis osaa kuin ns. venäläisen lämmönsäätömenetelmän. Aina pitää lämmityksen paahtaa täysillä ja huonelämpö säädetään sopivaksi tuuletusikkunoilla. Jos löylyä ei piisaa niin paljoa, että ikkunoita on pakko pitää koko ajan raollaan, on asunto liian kylmä = palelee.

        Tunnetusti ikkunatuuletus ei aiheuta vetoa eikä palelemista, koska se on oma valinta ja jalkaan voi laittaa villasukat.

        Muiden asukkaiden osa on sopeutua passeliin 24-26 lämpötilaan sekä maksaa puolitoistakertainen lämpölasku.


    • Tietäjät iän ....

      Kyllä isännöitsijä sekä huoltoyhtiö "tietää" mikä lämpötila on sinulle sopivin.

      • mussukan ongelmat

        Voi voi äidin kullannuppua, kun ei koko maailma pyörikään sinun napasi ympärillä.


      • vit4

        hais nyt pitkä p


    • mikä lämpö?

      Jäätävä paukkupakkanne on pakottanut minutkin laittamaan minimaalienn lämpö makuuhuoneeni lampöpatteriin. Keittiön ja olohuoneen patteritermostaatit pysyvät edelleen minimissä ja patterit jääkylminä. Ulkona on miinus 20 astetta.

      Koko asunto pysyy makuuhuonetta lukuunottamatta sopivan lämpöisenä (eli viileänä) kylppärin lattialämmityksellä sekä ilmanvaihdon lämmön talteenoton ja jälkilämmityksen ansiosta.

      Asuntoni sisälämpö on 20,7 astetta tällä hetkellä. Mielestäni todella hyvä! Tätä olen hakenut syksystä lähtien.

      • vit212

        ja sulla on varmaan turkki yöllä päällä vai mitä eskimo


      • läski kertyy
        vit212 kirjoitti:

        ja sulla on varmaan turkki yöllä päällä vai mitä eskimo

        Ja sinä olmi vain mätänet sohvalla telkkarin edessä


    • Uskomuksia

      Vanhakantaiset sekä laskennallisiin arvoihin tuijottavat henkilöt pitävät kynsin hampain kiinni uskomuksistaan, että ainoa oikea huonelämpö on 20-21 C astetta.

      • mikä lämpö?

        Itse säädän asuntoni siihen lämpötilaan, joka tuntuu miellyttävältä. Talvella 21 tuntuu miellyttävälstä, kun asuntoni on vedototn ja Pilkington Insulight Therm -erikoisikkunoilla varustettu. Ei vedä kylmää ikkunoistakaan! Mikä sinulle on hyvä lämpötila? 18? 23?

        Ulkona on nyt miinus 10 astetta ja istun lyhythihainen t-paita päällä suuren ikkunan edessä työpöytäni vieressä. Lämmintä on! Koko kämppä pysyy lämpimänä kylppärin lattialämmön voimalla.

        Tällä hetkellä menovesi lattialämmitykseen on 40 astetta. Eikä tämä ole kirjoitusvirhe vaan kerrostalomme eläkeläisten toivomus! KUUMAA lattiaan, huutavat eläkeläiset.


      • jees

        jos on päälle 30 astetta pakkasta niin tiedät mitä tarkoitan tällä


    • Hr...

      Onpas hienoa, meillä koko huoneistossa vesikiertoinen lattialämmitys ja ainoa lämmin paikka on kylppäri/sauna, jossa 22 astetta, olohuone ja makuuhuone 19 astetta, eli täällä palellaan, seinillä on termostaatit, jotka väännetty isoimmalle eli 26 astetta, mutta ei vaikutusta, 19 astetta maksimi huoneistossa.
      Missä on vika ja kyse on kerrostalon ylimmästä kerroksesta.

      • mikä lämpö?

        Sinulla on perussäätö pielessä siis kerrostalossanne. Energiahäviön suhteen ylin kerros on tietysti kylmin ja se pitäisi ottaa huomioon, kun koko kerrostalon järjestelmää perussäädetään.

        Teillä pitäisi olla paljon suurempi virtaama lämmitykseen (jos esim. vesikiertoinen lattialämmitys) tai paljon tiheämpi putkitus kuin alemmissa kerroksissa.

        Joko rakennus- ja suunnitteluvirhe tai säätövirhe. Talvella pitää joka asunnossa olla yli 20 astetta, jos asukas niin haluaa.


      • hyvä

        tuo on asiaa ja kysymys kuuluu kenelle


    • Esteitä & vuotoilmaa

      Patteritermostaatti on säädetty 24-26 asteille. Huoneen lämpötila 19 - 20 astetta.
      Tämä on usein toistuva tilanne. Tarkista itse johtuuko tilanne joistakin seuraavista seikoista. Voit omatoimisesti saada, lisää lämpöä 1-3 astetta.
      - patteri ja termostaatti on ikkuna- tai kukkapenkin alla. Termostaatti mittaa vain tämän alustan alle nousseen lämpötilan. Poraa ikkuna-kukkapenkkiin 40 mm reikiä tai asenna termostaatin tunnistin 1-2 m päähän patterista.
      - termostaatti on ikkunaverhon tai soffan takana. Termostaatti mittaa vain näiden tilojen lämpötilat.. Siirrä pakkasilla verhot pois termostaatin edestä. Soffan ja termostaatin väliin 20- 30 cm tyhjää tilaa.
      - ikkunat, parveke- ulko- ja rappuovet eivät ole ilmatiiviitä. Tiivistä oikein.
      - kaksilasisten ikkunoiden ulkoikkunassa ei ole tiivisteitä. Tiivistä oikein
      - ikkunan ja oven lämpöeristeet eivät ole ilmatiiviitä. Tiivistä
      - puisen parveke- olohuoneen seinän liitosrakenteet eivät ole ilmatiiviitä.
      - jalkalistojen liitoksista tulee kylmiä ilmavirtauksia. Tiivistä liitoskohdat
      - ilmanpoisto on liian voimakkaalla.
      Ilmanvaihdon ja lämpötilojen säätötoimet ovat tekemättä jne.

    • Paljon mätää

      Jos asunnossa on kylmä sekä vetoa ja vajaatehoinen ilmanvaihto. Silloin on asioiden hoidossa mätää ja paljon.

      • kiks

        sanos se mistä apua


    • opomuyxlä

      Noin laaja sekä monipuolinen tieto- ja taitomäärä ei sisälly keskiverto asukkaan hallitsemiin asioihin. Kaikki kirjoittajat soutavat ja huopaavat oikean huonelämmön kanssa. Jos vain yhdestä asiasta ollaan noin erimielisiä, niin kuinka monta erimielisyyttä onkaan noista muista huonelämpöön vaikuttavista asioista.
      Enemmistö kerrostalo asukkaista taitaa olla minun laisia, eli peukalo keskellä kämmentä.

    • puorsmöälxz

      Kerrostalo asunnossa ja omakotitalossa voi jokainen asua niin viileässä tai kylmässä huoneilmassa kuin itse haluaa. Siihen antaa mahdollisuuden lämpöpatterien säädöt sekä avattavat ikkunat ja ovet.
      Kerrostalossa on kuitenkin oltava aina järkevät sekä yhtäläiset asumisviihtyvyyden takaavat alaralämpötilat.
      Vedottomassa sekä lämpöisen korvausilman tulevissa asunnoissa on oikea viihtyvyysrajan alarajan lämpötilat 21-22 C astetta.
      Huonossa rakennetiiveydessä sekä etenkin ulkoilmasta korvausilman ottava tuloilmakanava asunnoissa, on vedontunteen poistamiseksi oltava 22-24 C asteen lämpötilat.
      Toisin sanoen veto ja vedontunne on keskeisin tekijä, kun päätetään ja suoritetaan kerrostaloissa asuntojen lämpötilasäätöjä.

      • vicks

        mutta jos pattereissa on tukos tai ei oikein ole asennettu onko hyöty isännöitsijäin toimistolla?


    • Vähäinen arvostus

      Vaikka siltä ei aina tunnu, mutta kyllä asuinkerrostalot on todellakin tarkoitettu ihmisille. Tosin asukkaita käsitellään alistuvasti sekä häiriön aiheuttajina ja välttämättömänä pahana. Ai niin ja kiinteistön ylläpidon maksajina

    • Useita puutteita

      Vetoisassa asunnossa on harvoin hyvä asumisviihtyvyys ja puhdas huoneilma.
      Veto ärsyttää sekä lisää jopa asumiskustannuksia ja altistaa asukkaat huonon sisäilman aiheuttaville hengitystiesairauksille.

    • Asukas maksaa

      Kuinka ihmeessä kerrostaloissa voidaan tehdä minkäänlaisia suunnitelmia tai päätöksiä ilman täsmätarkkoja kuntotutkimuksia.
      Hihasta vedetyillä luulotiedoilla, aiheutetaan kaikkein eniten turhia huoltotoimia tai uusien rakenneosien hankintoja.

    • mikä lämpö?

      Tällä hetkellä asunnossani on 26,5 astetta.

      Suomessa ei oikein osata tai haluta suunnitella kerrostaloasuntoja kunnolla. Jo huhtikuussa on ylilämpöjä asunnossa! Täysin uskomaton tilanne.

      Kerrostalo on Skanskan rakentama, vuonna 2009 valmistunut. Asunnot ovat liian kuumia, ei pelkästään läpi koko kesän, vaan nyt jo HUHTIKUUSSA!!!

      Tilanne on katastrofaalinen.

    • hgfj76

      Itsellä on öisinkin 25-26C vaikka on kokopäivän kaikki luukut auki. Patterit käyvät kuumana jokapäivä vaikka ulkona 10-15C lämmintä. Huoltomies on käynyt patterit "korjaamassa" mutta vieläkään ei ole muutosta. Kuitenkaan talvella kun oli pahimmillaa -20C ulkona niin sisällä oli 15-17C, vähän väärinpäin lämmitykset menee täällä. No onneksi muutan pois heinäkuun lopussa

    • Hällä väliä

      Energiatehokkuus on kiinteistön haltijoille ja ylläpitäjille vain kulunut fraasi.
      Kaikki lämmitys / viilennyskustannukset maksaa kuitenkin asukas tai osakas.

    • reuma uhkaa

      Olisikin tarpeeksi lämmin. Talomme on vanha 60.luvulta ja keksivät vähentää lämmitystä tavoitteena tuo 21 astetta. Ei ihan ole onnistunut. Pakkasilla oli peräti 19 astetta. Nyt keväällä 20-21.

      Mutta, ongelmana on kosteus. Tämmönen talo ei ole suunniteltu ilmanvaihdoltaan 21 asteelle. Sisällä on käsittämättömän kosteaa ja siis koleaa. Asunto on alkanut haista ummehtuneelle ja pistävälle. Tuulettaisin useammin mutta sitten sisällä on kylmä. Kun pesee pyykkiä niin eivät kuivu vuorokaudessa. Ennen kuivui yössä.

      Mikään ei estä pitämästä pattereissa lämpöä riittävästi, koska
      niissä on TERMOSTAATIT joista voi säätää pienemmälle ne ketkä tykkää viileämmästä.

      Minkään mittarin mukaan ei pitäisi elämää säädellä vaan tapauskohtaisesti. Kotona pitäisi tareta mutta ei.

      • sinäkö maksat?

        > Mikään ei estä pitämästä pattereissa lämpöä riittävästi, koska
        niissä on TERMOSTAATIT joista voi säätää pienemmälle ne ketkä tykkääviileämmästä.

        Narisijamummojen määrätessä tahdin sisälämpötila pysyy 24 asteessa, vaikka kaikki termostaatit ovat kiinni, kun ulkolämpötila keikkuu jossain -5... 10 haarukassa (missä ollaan valtaosa ajasta). Koettu parissakin talossa...

        Ja yksi tuttu asui talossa, missä huonelämpötila oli vastaavassa tilanteessa 25 °C.

        Ainoastaan paukkupakkasilla pystyi lämpötilan säätämään miellyttäväksi.

        Em. johtuu siitä, ettei välipohjissa ja -seinissä ole lämpöeristeitä, joten huoneistojen välille ei saa paria astetta suurempia lämpötilaeroja. Joten pari 26 asteessa viihtyvää narisijamummoa tarjoaa 24 asteen löylyt naapureilleenkin.

        Ja ne kuumasta kärsivät naapurit joutuvat tahtomattaan & pyytämättä maksamaan myös tämän talon tolkuttoman lämmityslaskun. 1 aste lisää sisälämpötilaa kasvattaa kulutusta n. 5 % joten narisijamummojen määrätessä tahdin lisälasku on 20, jopa 30 %.

        Onneksi nykyisessä talossani on termostaateissa 22 maksimirajoitus, joten mummot eivät onnistu terrorisoimaan koko taloa ja oman asuntoni lämpötila pysyy miellyttävässä 21-22 haarukassa koko lämmityskauden.

        Kovaa ääntä narisijamummon kyllä pitää yhtiökokouksissa. Luulevat, että kyseessä on huutoäänestys. Plus niillähän on kaikki päivät aikaa pommittaa isännöitsijääkin. Minkä vuoksi on tärkeää, että normaalit ihmiset (joita enemmistö asukkaista on) kehtaisivat kanssa tuoda esiin oman näkemyksensä - 24-26 asteen löylyissä on vaikeaa nukkua ja olisihan se kiva, kun lämmitysenergiaakin menisi vähemmän -> vastiketta voisi laskea.


      • syyllinen peilissä

        > Tämmönen talo ei ole suunniteltu ilmanvaihdoltaan 21 asteelle. Sisällä on käsittämättömän kosteaa ja siis koleaa. Asunto on alkanut haista ummehtuneelle ja pistävälle. Tuulettaisin useammin mutta sitten sisällä on kylmä. Kun pesee pyykkiä niin eivät kuivu vuorokaudessa. Ennen kuivui yössä.

        Tämäkin on tod. näk. narisijamummojen aikaansaannosta. Ilmanvaihto aiheutti kuulemma sietämätöntä vetoa, joten

        a) narisijamummo on teipanut kaikki korvausilmaventtiilit umpeen ja tunkenut sukkahousut poistoilmaventtiiliin (painovoimainen ilmanvaihto)

        b) em toimenpiteet isännöitsijää on pommitettu valituksin muutaman vuosi, kunnes on taivuttu poistamaan ilmanvaihdon kello-ohjaus ja huippari pyörii nyt ainoastaan puoliteholla

        c) mahdollista on sekin, että huippari on rikki, mutta kukaan ei asiasta ilmoita, kun vihdoinkin on saavutettu tämä ihannetila = ei ilmanvaihtoa lainkaan


      • Wilukissa
        sinäkö maksat? kirjoitti:

        > Mikään ei estä pitämästä pattereissa lämpöä riittävästi, koska
        niissä on TERMOSTAATIT joista voi säätää pienemmälle ne ketkä tykkääviileämmästä.

        Narisijamummojen määrätessä tahdin sisälämpötila pysyy 24 asteessa, vaikka kaikki termostaatit ovat kiinni, kun ulkolämpötila keikkuu jossain -5... 10 haarukassa (missä ollaan valtaosa ajasta). Koettu parissakin talossa...

        Ja yksi tuttu asui talossa, missä huonelämpötila oli vastaavassa tilanteessa 25 °C.

        Ainoastaan paukkupakkasilla pystyi lämpötilan säätämään miellyttäväksi.

        Em. johtuu siitä, ettei välipohjissa ja -seinissä ole lämpöeristeitä, joten huoneistojen välille ei saa paria astetta suurempia lämpötilaeroja. Joten pari 26 asteessa viihtyvää narisijamummoa tarjoaa 24 asteen löylyt naapureilleenkin.

        Ja ne kuumasta kärsivät naapurit joutuvat tahtomattaan & pyytämättä maksamaan myös tämän talon tolkuttoman lämmityslaskun. 1 aste lisää sisälämpötilaa kasvattaa kulutusta n. 5 % joten narisijamummojen määrätessä tahdin lisälasku on 20, jopa 30 %.

        Onneksi nykyisessä talossani on termostaateissa 22 maksimirajoitus, joten mummot eivät onnistu terrorisoimaan koko taloa ja oman asuntoni lämpötila pysyy miellyttävässä 21-22 haarukassa koko lämmityskauden.

        Kovaa ääntä narisijamummon kyllä pitää yhtiökokouksissa. Luulevat, että kyseessä on huutoäänestys. Plus niillähän on kaikki päivät aikaa pommittaa isännöitsijääkin. Minkä vuoksi on tärkeää, että normaalit ihmiset (joita enemmistö asukkaista on) kehtaisivat kanssa tuoda esiin oman näkemyksensä - 24-26 asteen löylyissä on vaikeaa nukkua ja olisihan se kiva, kun lämmitysenergiaakin menisi vähemmän -> vastiketta voisi laskea.

        Kuule. Kun termostaatin laittaa kiinni. Se on siinä patterissa kiinni se mötikkä. Niin koko patteri kylmenee. Niin se on. Tai sitten se ei ole termostaatti vaan koriste. Tai rikki. Kutsu huoltomies.


    • Alhainen lämpö

      21 asteen lämpötila on vain teoreettinen suositus ja energiasäästön yksipuolinen tavoite.
      Huoneen kosteus ja alhainen lämpötila altistaa asukkaat sisäilman aiheuttamille sairauksille.
      Onko seinässä tai ikkunoissa korvausilmaventtiilit.
      Silloin huoneen asumisviihtyvyysraja on 24-26 astetta.

      • nyt +26 ja nousee

        Ketjun aloittanut kerrostalo on vuonna 2009 valmistunut, joten ei ole mitään "vetäviä" korvausilmaventtiilejä.

        On vain huoneistokohtainen koneellienn ilmanvaihto, lämmön talteenotolla. Eli talvellakin raitisilma on lämmitettyä. Asunnossa ei ole vetoa. Mikä kesällä on kiusallista.

        Ilma seisoo asunnossa ja sisälämpö tällä hetkellä on 26 astetta.


      • Uudet säädöt
        nyt +26 ja nousee kirjoitti:

        Ketjun aloittanut kerrostalo on vuonna 2009 valmistunut, joten ei ole mitään "vetäviä" korvausilmaventtiilejä.

        On vain huoneistokohtainen koneellienn ilmanvaihto, lämmön talteenotolla. Eli talvellakin raitisilma on lämmitettyä. Asunnossa ei ole vetoa. Mikä kesällä on kiusallista.

        Ilma seisoo asunnossa ja sisälämpö tällä hetkellä on 26 astetta.

        nyt 26. Suorittakaa ilmanvaihdon ja lämpötilojen uudet säätötoimet.


      • jäähdytys alkoi
        Uudet säädöt kirjoitti:

        nyt 26. Suorittakaa ilmanvaihdon ja lämpötilojen uudet säätötoimet.

        Tällä hetkellä asunnossani on 27 astetta. Iltapäiväaurinko porottaa ikkunoista sisään. Kaihtimet ovat kiinni. Ulkona 20 astetta.

        Käynnistin koneellisen jäähdytyksen 2 minuuttia sitten.

        Kesä on virallisesti alkanut. Toshiban ilmalämpöpumppu pitää nyt asunnon sopivana. Lämpötila-asetus 24 astetta.


    • tolkkua

      Yli 19 astetta on turhaa rahan tuhlausta. Huoneen lämpötila mitataan huoneen keskeltä n. 1,5 metrin korkeudelta.

      Terveystarkastajan huomautuksen raja on 16 astetta.

      • rewwq

        No sulla on sitte vaihdevuodet.


    • Tiedot puuttuu

      Teoreettisesti "oikea" mittaustapa. 19 astetta on vain harvoille sopiva lämpötila.
      Ilmanvaihdon ja vuotoilman aiheuttavat viilentävät ilmavirtaukset pitäisi myös huomioida. Vain lämpömittarin tuijotus on kiinteistöhuollosta päättävien tahojen osaamis asioita.

    • Mitä veto on

      "tolkkua. Yli 19 astetta on turhaa rahan tuhlausta."
      Katso kerrankin oikeaa tietoa, mitä kaikkia asioita pitää huomioida huoneen lämpötila mittauksissa. Netti: Veto- mitä veto on?

    • Kylmä talvi

      Onneksi tuli kesä. Kerrankin huonelämmöt ovat siedettävällä tasolla.

      • viileää mulle

        Ilmeisesti pidät kesät-talvet lämpimästä.

        Minä pidän kesät-talvet viileästä. Nautin talvella, kun asunto on viileä, joten "yllättäen" nautin viileästä asunnosta myös kesällä.

        Ajastin käynnisti asunnossani tänään koneellisen jäähdytyksen klo. 15.30. On mukava tulla kotiin klo. 17.30, kun asunto on ihanan viileä.


    • Eroja löytyy

      Voi sen varallisuutensa ilmaista tuollakin tavalla.
      Mutta sadoissatuhansissa asunnoissa kärsitään talvisin kylmää, vilua, vetoa ja huonosta sisäilmasta.
      Kesällä käiverrellään kuumuudessa ja tukahduttavassa sisäilmassa, jopa kuollaan ennenaikaisesti.

    • homesienistössä

      "Lämmitysjärjestelmän saneerauksessa eli vaihdettaessa termostaatit,linjasäätöventiilit tarkistusmittaukset tehdään aina ,viranomaiset vaativat ne."

      Missäköhän mahtollisesti näin määrätään?
      Meidän taloyhtiössä ei mitään mittailtu. Pudotettiin vaan lämmöt ja sen seurauksena kämppä oli talvella ihan järkyttävän kylmä jopa alle 20 astetta kovilla pakkasilla. 20-21 oli muuten. Ihan sama mistä päin huonetta mittasi, lattialla oli 17-18.

      Kun ulkolämpö nousi plussalle vähänkään loppui lämmitys täysin. Asunnossa oli koko kevään tosi kostea ilma. Nyt vasta kun on ulkona lämmin ja pidetty läpivetoa päivät pitkät on tilanne hiukan korjaantunu.

      Ei vaan toimi tuo "ihanne" (kenenköhän ihanne se edes on??) 21 astetta vanhoissa taloissa. Uusissa voi eristeet ja muut olla eri luokkaa.

      Jos myyn kosteusvaurioisen kerrostalo-osakkeen ja ostaja toteaa että pilalla on, niin onko syy myyjän vai taloyhtiön kun on antanu tilanteen mennä sellaseksi? Omakotitalossa tilanne on selvä., Myyjä voi joutua korvaamaan. Kerrostalossahan en omista sitä huoneistoa, vain siihen oikeutetut osakkeet.

    • Tieto puuttuu

      21 astetta on vain teoriassa sopiva asumisviihtyvyyden alaraja.
      Lisäksi erittäin harvassa kiinteistössä huomioidaan ilmavirtausten viilentävä vaikutus asumismukavuuteen.
      Katso vaikka netistä: Veto mitä veto on.

    • talvi tuli

      21,5°C sisällä, täällähän kohmettuu, mutta patterit eivät lämpene? Huomaa selkeästi, että ulkona melkein pakkasta, ja sisällä "raikas" ilmanvirtaus. Pitäisi säätää ilmastointi kai nyt talvella minimille, mutta sitten ei taas ilmavaihdu. voi voi.

    • Syksyllä viilenee

      Kerrostaloissa peruslämpö ja kuka haluaa kovemmat lukemat-hommatkoon jonkin sähkölämiittimen. Kylppärin lattialämön täytyy ollakin melkoinen, että lattia pysyy kuivana? Laattalattia? Muovimattolattiassa ei lämmitystä tarvita kun on 100% tiivis.

    • standardi

      hyvä ihminen avaa ikkuna niin tulee raitista ilmaa.. ja laita ilman vaihto päälle..
      kylpärin yli 50% ilmasta pitäisi mennä sinne ilman vaihdosta ulos. ei ole mahdolista lämmitää asuntoa pelkästään kylpyhuoneen lattia lämmityksellä...

      joten soitto sinne joka hoitaa lämmitys asian sinun talonyhtiässä (talohuoltoon)..
      niin käyvät laitamassa pienemmälle.. ja toi liika lämmitys lattialämmityksellä on jo energian tuhlausta ja terveys riski...

      22.5c on keskelta huonetta mitattuna stardardi. 23c patteritermostaatin lukema ja ihan lasin vierestä 1cm sisälle päin 15c

    • erkkixxx

      Täällä kaiken maailman ns. asian tuntijat kirjoittelevat mikä oikea lämpö.
      Menossa jokin kampanja kylmien asuntojen puolesta.
      Oika lämpö on sellainen että ei tarvitse palella ja paikat kuivuu eivätkä homehdu.

    • tytinähytisee

      En kyllä käsitä tätä säästö vimmaa. Talvi on vaan osan vuodesta ja koleus on ehkä se pahempi kun pakkanen. Meillä oli 22, mutta pudotettiin 21 asteeseen. On kuulemma hyvä. Jos makkareissa on säädin säädetty ns. asentoon 3 ja läpömittari näyttää 22 astetta ja olkkarisa säädin on asiantuntijoiden toimesta väännetty 5:lle,mutta mittarisa lämpö 21 ja vähän alle,niin sukat pyörii jalassa. Makkarissa ollaan yleensä peiton alla,mutta olkkarissa en haluis olla karvahattu päässä ym. Asunto on päätyasunto ja seibät oikeen hohkaa kylminä,samoin lattia. Säädöt on tehty niin,että pyöritä termostaattia mihin aan,niin enempää sitä ei irtoa kun se muualta säädetty lämpö. Pienessä tilassa on seinässä 2 tuloilman kohtaa ja vetoa saatu hivenen pienemmäks, mutta ei auta koleuden tunteeseen. Keskellä olevissa asunnoissa on sitten kuulemma bikinkelit. Oikein putkiset kävi termostaatteja säätämässä ja vään ruuvit niin tiukalle,että ei taid vesi kiertää enää ollenkaan. Kuitenkin maksan ihAN V....... ja oletetusti myös lämmöstä. Varmaan putisen porukka käyny oppinsa kirjekurssina, kun harjottelijat kävi ruuveja vääntämässä. Takki päällä todetaan mittaria lukemalla että sopivan lämmin. Ei täällä takki päällä kylmä olekkaan, mutta harva kai palttoo päällä kotonaan illat istuu. Ei me perille,että joku helvetin lämpömittari ei kerro koko totuutta. Semmosia asiantuntijoita suomessä käy säätelyitä tekemässä. :(

    • kylmääkyytiä

      Yleensä ongelma ei ole lämpö vaan veto.

    • Anonyymi

      Kyllä sopiva asunnon lämpötila on juurikin 22-23 astetta. Alle 20 asteen lämpötilan on havaittu vaikuttavan verenpainetta kohottavasti. Iäkkäämmillä tulee myös helposti kylmä.

      Makuuhuoneeseen tosin sopii tuollainen n. 19 asteen lämpötila.

    • Anonyymi

      Talvella saisi olla 24-26°C, kesällä 19-23°C.

      Tällä hetkellä talvella on 19-24°C, kesällä 24-30°C

    • Anonyymi

      Aika huonosti on täällä suomessa nämä kerrostalojen sisälämpötilat hallinnassa. Liian kuumat kerrostalot kaikki joissa ei ole ilmalämpöpumppua tai muuta huoneistokohtaista oikeaa säädettävää ilmastointia.

      Nyt olen käymässä kerrostalossa savossa jossa 2 kerroksen huoneistossa on sisälämpötila metrin korkeudella 4 metriä ulkoseinästä 30,7c

      Ulkoseinän, johon iltapäivän aurinko paistaa on vielä kuumempaa.


      Kerrostalojen kuumuudesta kertoo paljon kun menen omakotitaloon parin km päähän 2 kerroksinen, puutalo peltikatto, talon alla on kellari. Pihassa isoja puita muutamia. Siellä on sisälämpötila nyt 24c ilman ilmastointia. Noin 6 asteen ero on todella iso.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe