Eetisesti kestävä uskonto

Tämän osaston eräässä ketjussa valitetaan sitä, että "lahkojen" annetaan toimiavapaasti vaika niiden toiminta ei ole "eetisesti kestävä". Siksi kysyisinkin, minkälainen uskonto on eetisesti kestävä oppiensa ja toimintansa suhteen?

Suomen laissa mainitaan ehtona lakien noudatamine ja ettei se ole vastoin hyviä tapoja.

Muuten hyviä määritelmiä, mutta usein maan laitkin muutuvat ja samoin käsitys hyvistä tavoista. Esimerkkinä voisi käydä nykyisin puheena oleva homoliitot- ja suhteet. 50 vuotta sitten sellaista uskontoa ei olisi rekisteröity, jonka oppiin olisi kuulunut vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja "avioliittoon". Nykyisin sitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ainakin Lut.kirkkoon, kunhan maan lakeihin saataaisiin sitä koskeva muutos.

Vaikka emme voikaan tietää tulevasta mitään varmaa, niin pidän kuitenkin mahdollisena, että 50v. eteenpäin ollaan taas päinvastaista mieltä ja silloin ihmetellään nykyistä menoa.

Lakien noudatamisesta voidaan sanoa, että kaikki eivät nykyisinkään noudata maan lakeja, jonka vuoksi on jouduttu säätämään erityislakeja jotakin ryhmää varten. Esim. tässä Jehovan todistajat ja asevelvollisuus.

Siksi olisi syytä kysyä seuraavaa: Keille kuuluu lainsäädäntövalta ja millaisin ehtoin? Ateistille vai uskoville?

Mllä kriteekeilla määritellään "lahkot", jotta niiden toiminnat voitaisiin kieltää? Sillä jokaisen oikeaoppisen uskonnon mielestä sen opeista poikeavat ryhmät ja liikeet ovat "lahkoja".

Sitä ei voida pitää lahkoon kuuluvana erityispiirteenä, että pitää muita uskomuksia väärinä tai harhaoppeina, koska myös yhteiskuntakin pitää joitakin ajatelutapoja väärinä (esim.nazismi). Joten on ilmeistä, että valtiovalta ei voi määritellä sitä, mikä uskonto kuuluu lahko-luokkaan, mikä taas on oikeaa uskontoa.

Näin ollen on mahdotonta määritellä sellaista uskontoa tai uskomusta, jolle ei kuuluisi uskonnonvapauden piiriin.

2

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Homous ei rikollista

      Vain yksi kohta aloituksessasi ontuu: homoseksuaalinen suuntautuminen ei ole rikollista. Se on synnynnäistä, ei vahingoita ketään, ja kuuluu normaaliin ihmisten piirteiden kirjoon. Joten millä perusteella tämä ihmisryhmä pitäisi mieltää rikollisiksi? Kenties mentaliteetti on nyt tässä sama, kuin vuosikymmeniä sitten värillisyyskysymyksessä, jossa valkoinen ihminen nähtiin ainoana luontaisena, "puhtaana" kristittynä?!

      Toisaalta myös toivon, ettei kirkko "taipuisi" näihin uusiin, eettisiin lakiehdotuksiin. Saataisiin vanhakantainen laitos nopeammin vaille kannattajia ja sen laillistama rasismi lopetettua...

      • En ottanut kantaa siihen, onko kyseinen "suuntautuminen" rikollista, vaan otin sen esimerkiksi ongelmasta, jonka yhteiskunnan muutuva luonne aiheuttaa uskonnonvapauden suhteen. Miten siis pitäisi määritellä uskonnonvapauteen oikeutettu uskonto?

        Halusiain huomauttaa, että maailmassa on uskontoja, joiden normit kieltävät jäseniä käytämästä alkoholia, tupakkaa ja kahvia, vaikka ne ovat sallituja yhteiskunnassa. Kysymys kuuluukin: Miten paljon uskontojen arvot voivat poiketa yhteiskunnan arvoista ja laeista?

        En ole muuten luterilainen, joten menit vikaan...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11313
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3153
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      3004
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2197
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1958
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1805
    7. 93
      1795
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1794
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      19
      1768
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1647
    Aihe