Tälläkin palstalla esiintyy ihmeen paljon jatkuvaa huolta ja murhetta siitä kuinka ilppi on turha keksintö koska "silloin kun lämpöä eniten tarvitsee sen hyötysuhde on miinuksella".
Eiväthän tämän väitteen esittäjät yleensä tosissaan ole, jotkut ikävä kyllä varmaan kuitenkin tietämättömyyttään tai perintötekijöidensä takia.
Mutta nyt siis kysymys ylläolevan väitteen esittäjille, pystytteko argumentoimaan faktisesti:
-miten voitte kovilla pakkasilla, tai ylipäänsä koskaan käyttää lämmitykseen sähköpattereita joiden hyötysuhde on aina yksi, tai öljyä jonka hyötysuhde ei ole yksi edes tuliterällä laitteistolla?
Ilpin hyötysuhdehan ei koskaan ole huonompi kuin yksi. Se on siis huonoimmillaankin yhtä hyvä/huono kuin sähkö tai etenkin öljy on aina, joka kelillä. Kuinka tällaisen dilemman kanssa voi elää, saati etenkin lämmittää jos tämä hyötysuhdeasia lähtökohtaisesti estää laitteen käytön.
Vai ettekö lämmitä? En usko.
ilmalämpöpumpun hyötysuhde(COP) ja harhaiset pelkotilat
19
2146
Vastaukset
- ilmatonpumppu
Käykö se pumppu vielä kun on -25. Ja lämmittääkö se silloin edes minkään vertaa. Se ongelma noissa on että silloin niistä ei sitä lämpöä saa kun sitä oikeasti tarvitsee. Ja se että kuka jaksaa istua päivät läpeensä fööntuulissa. Ihan hyviä laitteita viilennykseen kesällä ja syksyllä lämmitykseen. Mutta talvella noilla ei tee mitään. Ja ei taida olla yhtään taloa suomessa jossa lämmitys olisi hoidettu pelkästään ilmalämpöpumpulla. Se on sen vika ettei siitä saa päälämmön lähdettä tekemälläkään. Joutuu kuitenkin tekemään erillisen lämmitysjärjestelmän vielä sen pumpun lisäksi. Pelkällä takallakaan ei pumpun kaverina suomen talvessa pärjää.
1. Kyllä käy, -25 asteessa ihan hyvin.
2. Työkaveri lämmittää koko kämpän ilmalämpöpumpuilla. Tosin vieraiden tullessa pitää sitten vierashuoneen lämpöä nostaa erillisellä patterilla... Kellarikerroksisssakin taitaa olla joku peruslämpö toteutettu pattereilla...
Päälämmönlähteeksi siis toimii oikein hyvin jos haluaa. Pahimmilla pakkasilla voi tarvita lisätehoa. Siihen riittää vaikka siirreltävät patterit, 20 euroa kappale.
- 15+20
"tai öljyä jonka hyötysuhde ei ole yksi edes tuliterällä laitteistolla? "
"Ilpin hyötysuhdehan ei koskaan ole huonompi kuin yksi."
Ei pidä paikkaansa. - näin meillä
"Käykö se pumppu vielä kun on -25. Ja lämmittääkö se silloin edes minkään vertaa."
Meidän pumppu toimii -25 pakkasilla, ja pitää talon (150m2) 17, 18 asteen lämpötilassa. Sähköpattereilla tai takalla lämpö sitten nostetaan 21, 22 asteiseksi.
Ennen pumppua 17000-21000kwh/v, pumpun jälkeen 9000-14000kwh/v, tässä kaikki sähkönkulutus.
Tuossa -25 asteen pakkasessa ILP työntää 35 asteista ilmaa, 10 asteen ilmoilla tulee 48 asteista ilmaa.- Kokonaisenergia
Onko halkoja poltettu lisäksi 10 vai 20 pinomottia? Tästä ei ollut mainintaa. Eihän öljylämmityksessäkään mene sähköä kuin muutama tuhat kWh.
- huippupakkasilla
> ... kun lämpöä eniten tarvitsee sen hyötysuhde on miinuksella
Yhteiskunnan enerigapolitiikalle on huono jos huippupakkasilla osa kansasta kytkee sähköpatterita. - 20+18
Ilpin hyötysuhde on huonompi kuin yksi kovilla pakkasilla
Kone pyörii ja sulattelee ulkoyksikköä, sähköpatteri käyttää senkin sähkön lämmitykseen. - pumppumiäs
Riippuu ILPistä, miten määritellään kova pakkanen. Ainakin Mitsu, todennäköisesti myös Hitatchi ja Toshiba myöskin pääsevät lämpökertoimeen 1,25 sulatusjaksot mukaanlukien vielä -30 asteen lämpötilassa. Siitä on olemassa ihan VTT:n tekemä testi ja virallinen raportti olemassa
Jos määritellään kova pakkanen, niin ruuhkasuomessa asuvana minun mielestäni -25 astetta on kova pakkanen, Lappalainen sanoisi sitä leudoksi keliksi. Mutta minun näkökulman mukaan ILP tuottaa lämpöä enemmän kuin vie sähköä, myös kovilla pakkasilla.
Ja ILP ei ole tarkoitettukaan päälämmönlähteeksi, vaan toimimaan tukevan lämmityslaitteena. - TERMODYNAMIIKKAA
Meillä ilmalämpöpumppu on ollut päälämmönlähde 11 vuotta. Sähköpatterit ovat olleet saman ajan kiinni. Mökki pysyy lämpöisenä (22...23 astetta) miinus 18 pak-
kasasteeseen saakka. Eteläsuomessa yli -20 asteen pakkasissa vuotuisesta läm-
mön tarpeesta kuluu vain 6 %:a. Kun pakkanen kiristyy alle -18 astetta laitetaan
takkaan tuli, ja ilmalämpöpumppu pyörii edelleen. Kylmimmillään ilmalämpöpump-
pu on antanut hyvin lämpöä -32:ssa asteessa. Föönituulesta sen verran, että ilma-
lämpöpumpun viereinen nojatuoli on kaikkien vieraidenkin lempipaikka. - Mittailin omiani
Olen mittaillut ILPni tuottoa (Panasonic CS-E12CKP vuodelta 2004). Tuleva ja lähtevä ilman lämpötila, ilmamäärä virtausmittarilla ja ottoteho. Tuottosuhde (sisäilmaan siirtyvä energiamäärä verrattuna suoraan sähköenergiaan) noin 1.4 - 2.6 välillä. Periaatteessa alenee ulkolämpötilan laskiessa, mutta laite säätelee itseään välillä aika kiintoisasti eli vaihtelua puhalluksessa ja ottotehossa esiintyy.
Sulatusjakson vaikutuksesta: seurasin toimintaa nollakelin tienoilla, kun laite sulatteli välillä huurtuvaa ulkoyksikköä. Puoli tuntia käyntiä ottoteholla 800W, lämmöntuotto 1200W, tuottosuhde 1.5. Saadaan 200Wh hyötyä verrattuna suorasähköön. Seuraavaksi 10min sulatus, jonka aikana ottoteho käy lähes 2 kW:ssa, sulatusjakson ajalta ottoenergia 300Wh. Siis 40 minuutin aikana tuossa käyttötilanteessa, tuolla laitteella ja mittaustavalla menee energiaa enemmän kuin tulee, tuotto on siis negatiivinen. Sulatuksen rooli tuoton pienentäjänä on merkittävä.
Tämän esimerkin mittausarvot ovat noin-lukemia mutta todellisten mittausten sisällä.- sammuta
laita se rikkinäinen pumppu kiinni, niin alkaa tulemaan säästöjä
- TERMODYNAMIIKKAA
Oma ilmalämpöpumppu sulattelee noin tunnin välein. Sulatus kestää noin viisi minuuttia ja ottoteho sulatuksessa on noin 450 W. Olen joskus takavuosina las-
kenut sulatuksen osuutta lämmön tuotosta, ja saanut vastaukseksi noin 5 %:a.
Omiaan mittailija: "Tilaa ammattitaitoinen asentaja tarkastamaan ilmalämpö-
pumppusi kunto." - niin se vaan on
Olleelista ilpissä on että siellä on riittävä ja oikea määrä kylmäainetta.
olsin melkein varma että edellämittalijan pumppu ei ole kunnossa siltä osin.
se aine karkaa niin hiipumalla etä jos ei ole ammattilainen sitä ei huomaa vaan sen toimintaan tottuu sitä myöten kuin se heikkenee.
eli parin vuoden välein ainakin painemittaus ja sen vaatima kompuran pyörintänopeus samoilla keleillä antaa hyvää vertailupohjaa.
mutta se ei onnistu edes kaikilta alan miehiltä.- Joku vaan
Minulle lämpöpumppuasentaja sanoi, että ILP on kuin jääkaappi. Käytännössä ei tarvitse mitään huoltoa. Sanoi myös, että jos noita määräaikaishuoltoja tarvittaisiin, ala olisi kultakaivos. Sen sijaan, joskus on ollut niin hiljaista että työpaikan pysyminen on huolena.
Mökilleni asentamaansa Fujitsua hän kävi vilkaisemassa parin vuoden käytön jälkeen, kuten takuuehdoissa sanotaan. Ilman mitään mittauksia tuli kolme vuotta lisää takuuta. - niin että
Joku vaan kirjoitti:
Minulle lämpöpumppuasentaja sanoi, että ILP on kuin jääkaappi. Käytännössä ei tarvitse mitään huoltoa. Sanoi myös, että jos noita määräaikaishuoltoja tarvittaisiin, ala olisi kultakaivos. Sen sijaan, joskus on ollut niin hiljaista että työpaikan pysyminen on huolena.
Mökilleni asentamaansa Fujitsua hän kävi vilkaisemassa parin vuoden käytön jälkeen, kuten takuuehdoissa sanotaan. Ilman mitään mittauksia tuli kolme vuotta lisää takuuta.Ilppi toimii kuin jääkaappi, mutta ei ole rakennettu kuin jääkaappi.
jääkapissa siis ei ole yhtään ruuviliitosta josta kylmäaine voisi vuotaa vähiin japois.
lämpöpumpussa niitä on putkistossa vähintään neljä ja liittimissä venttiilit niille hatut ja huoltoliitin, eli vuotomahdollisuuksia on vähintään 7 kapplaetta.
eli kysy siltä huoltomieheltä uudestaan mikä ero on jääkaapilla ja ilpillä!
- Oikeat määritelmät
Hyötysuhde on täysin eri asia kuin COP.
Hyötysuhde on määritelmänomaisesti aina pienempi kuin 1 tai 100%. COP taas on lähes aina isompi kuin 1. - Ilpon ystävä
"Pelkällä takallakaan ei pumpun kaverina suomen talvessa pärjää"
Kas kummaa kun mun kaksi taloa lämpenee vain Ilpo takka-yhdistelmällä, toiminut jo 10 vuotta. - Kylmäkalle
Oikean ilp:n hyötysuhteen saa kun ottaa sen kylmityksen tehoarvoista. Lämmityksen tehoarvoissa on mukana koneen lämmitys-/sulatustehot.
- Lämpöville
Oikea palkka on se summa johon on lisätty eläkevakuutusmaksut koska nekin ovat osa palkkaa. Periaate on sama.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236955Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää421239Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271042- 75891
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal48845Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61837Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93794Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38791Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733