ponia hankkimassa.. kertokaa omia tarinoita ja neuvoja?:)

pinkyyy_

Olen miettinyt ponia jo pidemmän aikaa ja vanhemmatkin ovat ihan hyvin suhtautuneet assiaan.
Kuitenkin ajatteli. kysyä neuvoa joiltakin, koska itselläni ei ole tietoa paljonka ponin ylläpito maksaisi. eli siis ihan omaa ponia ajattelin:)
Meillä on tilaa paljon ja olen ehdotellut isälleni jo yhden hyvän paikan tästä ihan talon läheisyydestä.
Pihakon olisin valmis rakentamaan kokonaan itse, mutta siihen kyllä pyydän ammatilaisen apua, että tulisi kunnollinen :D
Kuinka paljon ponin pito tulisi maksamaan kuukaudessa? miten pitkän ajan välein on kengitys? mistään en ole löytänyt tuohon tietoa..
Kävisikö jos ponin kaverina olisi lammas tai vuohi?
Äidn mielipide oli asiaan että ottakaa jos otatte, mutta minä en siihen koske :D(samoin sanoi lampaistakin mutta niiden hoidossa oli innolla mukana)
Minkä ikäinen poni olisi sellainen suht. rauhallinen esim. onko yleesä 7-vuotiaat jo rauhottuneet? tietysti riippuu ponista.
Olisin itse valmis hoitamaan ja heräämään vaikka keskellä yötä hoitamaan ponia kun niin pitkään olen sitä halunnut ja tiedän, että into ei lopu helpolla!
toivottavasti voitte auttaa jotenkin :)

9

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pinkyyy_

      ainiin ja olen noin 155 pitkä ja painan noin 40 vähän allekkin :D niin kannattaisiko silloin olla jo yli 110cm?

      • Horselovee

        Jos olet 155cm nii poni saa olla yli 140cm


    • ----

      into ei korvaa tietoa. Tuolla tietämystasolla älä missään nimessä ota ponia omaan pihaan, jos yhtään hevosen terveydestä välität. JOtta hevosen voisi pitää omassa pihassa, tulee olla paljon tietoa ja hevosista innostuneet vanhemmat, jotka on valmiit 100 prosenttisesti osallistumaan hevosen pitoon.

    • Olen samaa mieltä Viivaston kanssa. Ensihevonen olisi ehdottomasti parempi viedä jollekin yleiselle tallille, ainakin siihen asti, että varmasti pärjää sen kanssa itsenäisesti vaikka se kävisikin hankalaksi. Ensihevosen kanssa tulee lähes poikkeuksetta ongelmia, kokeneillekin, joten on todella tärkeää, että osaavaa apua on saatavilla milloin tahansa, jotta ongelmat saadaan ratkaistua ennen kuin asiat lähtevät täysin käsistä. Joten jos joutuisit olemaan hevosen kanssa yksin, ei ole viisasta ottaa omaan talliin, niin houkuttelevaa kuin se olisikin.

      Ja sitten, onko teillä tilaa missä ratsastaa? Siis kenttää tai vastaavaa? Ensihevosen kanssa on tärkeää käydä säännöllisesti valmennuksissa, eikä siihen riitä kerran kuussa jossain lähitallilla. Ilman valmennusta hevosesta tulee helposti kuriton ja hankala, ja elleivät omat taidot riitä siinä vaiheessa, huomaa pian olevansa pulassa. Sen huomasin omakohtaisesti omani kanssa. Vaikka äitini oli todella kokenut ja koko ajan auttamassa, hänelläkin alkoi välillä mennä sormi suuhun.

      Mutta vastatakseni kysymyksiin, hevosen pito omassa tallissa maksaa alle 100e/kk plus kengitykset, riippuen paljolti siitä, mitä kaikkea hevoselle syöttää ja mistä hankkii heinät ja kuivikkeet. Vedestä ja sähköstä tulee jonkin verran lisää, mutta sekin voi vaihdella todella paljon.

      Kengitysvälit ovat n. 2kk, mutta sekin vaihtelee, mikä selittää sen, ettei tietoa oikein löydy. Jotkut hevoset tarvitsevat kengittäjää 6vk välein, kun taas toisille riittää 3kk välit. Kengitysten hinta vaihtelee muutamasta kympistä reiluun sataseen.

      Käytännössä hevonen pärjää mainiosti vaikka sillä ei olisikaan muita hevosia seurana, mutta nykyään monet ihmiset nostavat kauhean metelin jos joku rohkenee edes ajatella moista. Onhan se hevoselle kiva jos sillä olisi hevosseuraa, mutta mikään elinehto se ei ole, ja itse tunnen useammankin yksinelävän hevosen jotka ovat tyytyväisempiä yksin kuin laumassa. Ja moni pitää hevosella seurana juurikin vuohta tai lammasta.

      Ensihevoseksi olisi n. 10v sopiva ikä, mutta kuten itsekin sanoit, se rippuu paljolti hevosesta. Toiset aikuistuvat henkisesti hyvinkin nuorena, mutta esim omani oli vielä todella kakaramainen 8-vuotiaana. 10-vuotias poni on vielä nuori, mutta todennäköisesti sen lapselliset hölmöilyt ovat jo loppuneet.

      Ja siitä ponin koosta. Tällä hetkellä n. 140cm poni olisi sinulle sopivan kokoinen, mutta jos kasvat vielä, niin sitten isompi. Älä edes harkitse mitään 110cm pikkuponia, se on nyt jo aivan liian pieni. Joutuisit istumaan sen selässä polvet suussa, tai sitten jalkasi laahaisivat maata tai olisivat rusetilla sen mahan alla.

    • omasta kokemuksesta

      Hei! Tässä minun vastauksia kymymyksiisi:

      Ensiponi kannattaa ottaa niin, että saatavilla on helposti asiantuntijoiden apua. Ja jos olet 100 % varmaa, että jaksat huolehtia ponista 247 (24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivänä viikossa), niin sitten voit harkita omaa tallia/pihattoa. Silloin olisi hyvä, että ponilla olisi ponikaveri, esim isomman ponin seurana pieni shetti.
      Voisit periaatteessa ratsastaa minkä kokoisella ponilla vain (yli metrin kokoisella), mutta jos ajattelet tulevaisuutta, niin kasva vielä ja alle 120 senttinen poni jää pieneksi. Kannatta ottaa väh 140 cm(sellaisen painoraja on n. 60 kg.
      Ensiponina kannattaa olla yli 10 vuotias, sitä nuoremmat voivat olla vielä kokemattomia(tämä on kylläkin ponikohtainen asia...( yksi tuntemani 8vuotias poni alkaa juuri ja juuri saada järkeä päähään ja toinen 25 vuotias käyttäytyy välillä kuin 5 v villi 'varsa'))

      Kengityksetmaksavat omalla kohdallani 40-50€ ajomatkat & mahd. kengät/kerta/poni , mutta monet kengittäjät ottavat vielä suurempia liksoja. Kengitysväli on yleensä (paitsi kilpahepoilla yms.) n. 6-8 viikkoa.

      Kannattaa sitten oikeasti miettiä vanhempien kanssa, oletteko/oletko oikeasti valmis ponin ottoon. Ponissa tulee olemaan paljon työtä ja siihen menee paljon vapaa-aikaasi. Mieti myös: Kuka antaa sille heinää, kun olet esim koulussa? Kuka hoitaa sitä kun olet kipeä?
      Ja myös reissujen teko esim lomalla rajoittuu, ponia ei voi unohtaa hetkeksikään.

      Onnea kuitenkin ja toivottavasti oli hyötyä :)

    • viisas

      Et ole valmis hankkimaan omaa hevosta vielä, kun tietämykses ei ole tarpeeks hyvä.

    • kivaa jos saat ponin

      En voi estää sinua ponin hankinnassa, eli kerron vähän oman ponin hoidosta.
      1. Shetlanninponille olet aivan liian iso. Voisit harkita esim. suomenhevosta joka olisi sinulle sopivampi.
      2. Kannattaa kysellä kokeneilta hevosenomistajilta vinkkejä, esim. mistä he ostavat heinänsä, hyviä kengittäjiä tms.
      3. Muista, että hevosta tarvii hoitaa joka päivä, aamu ja ilta.
      4. Yritä suostutella vanhempasi mukaan ponin hoitoon.
      5. Käy eri ratsastustalleilla ja kysy ratsastuksenopettajilta vinkkejä päivittäiseen hoitoon.
      6. Hevoseen menee todella paljon rahaa, ota huomioon: madotukset, kengitykset, varusteet, ruuat, eläinlääkärikulut, traikun hinta/vuokra.
      7. Suosittelen, että otat esim. vuokraponin ja harjoittelet hevosen "omistamista".
      8. Ota aluksi jokin sellainen hevonen ylläpitoon jonka voisi myöhemmin ostaa. Aluksi voit kokeilla mitä hevosen omistaminen oikeasti on! Myöhemmin voisit ostaa sen jos vielä haluat (ja pärjäät hyvin.)
      9. Mieti jo nyt, että kuka ponia hoitaa kun olet lomalla tai kipeä?
      Ja onnea vielä jos saat ponin :)

    • kokemusta_on

      Moi olen 12vuotias tyttö ja olen harrastanut ratsastusta säännöllisesti 6vuotta. Olisinko valmis omaan poniin. Olen 160cm mikä rotu sopisi parhaiten.

    • mörrinkäinen

      Se, kauanko on harrastanut, ei vielä kerro mitään ratsastus- tai hoitotaidoista, joten noin vähien tietojen varassa on mahdoton sanoa olisitko valmis omaan poniin vai et. Jos poni käy hankalaksi käsitellessä tai ratsastaessa, tiedätkö, onko se kurittomuutta vai yrittääkö se kertoa sinulle esim että siihen sattuu? Jos sitten ilmenee että kyseessä on kurittomuus, pystytkö saattamaan sen takaisin ruotuun? Tai jos se maastossa päättää, että nyt on hyvä hetki heittää pikku spurtti ja päälle kivat pukkihyppelyt, pysytkö kyydissä? Osaatko sovittaa varusteet niin että tiedät niiden istuvan kunnolla eivätkä hierrä tai paina jostakin ja aiheuta ajan kuluessa kipuja? Huomaatko, jos poni ei jonain päivänä olekaan oma itsensä? Onko se vain väsynyt vai onko se sairas? Milloin sen voi hoitaa itse, ja milloin on aika kutsua eläinlääkäri sitä katsomaan? Mitä ja paljonko syötät sille siihen nähden paljonko se saa liikuntaa?

      Asiaa toki auttaa jos sinulla on oikeasti kokenutta ja osaavaa apua saatavilla koko ajan joka tilanteessa, mutta jos joutuisit pitämään siitä huolta kokonaan omin nokkinesi... Ei hyvä. Sitä paitsi, vanhempasi joutuvat maksamaan hevosen ja kaikki sen kulut. Mitä mieltä he ovat asiasta? Tai ratsastuksen opettajasi tai valmentajasi? Oletko kysynyt heidän mielipidettään valmiudestasi omaan poniin?

      Ponin rodulla ei niin ole väliä, joka rodusta löytyy hyviä ja huonoja yksilöitä ja risteytyksiä löytyy joka lähtöön. Katso enemmän kokoa ja sitä mitä muuta haluat ponilta. Alle 140cm ponia ei kannata hommata, jää pieneksi jos kasvat tuosta vielä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5209
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4686
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2986
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1747
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      109
      1735
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe