Miten lievittää henkistä pahaa oloa?

lostsoul32

Kun on henkisesti tosi paha olo, millä helpotatte sitä? Onko palstalaisilla hyviä vinkkejä? Seuraavat vinkit eivät kiinnosta: alko, huumeet, viiltely tai muutoin itsensä vahingoittaminen.

Itsellä jo puoli vuotta ollut henkisesti todella huono olo. Voisin oksentaa henkisesti monta kertaa päivässä. Ongelmaksi on nyt muodostunut, se että en pääse tästä pahasta olosta enää pois. Ennen siihen auttoi urheilu tai rakastamani urheilulajin seuraaminen. Nyt nekään eivät enää herätä tunteita, ei kertakaikkiaan ei. En saa enää kiksejä yhtään mistään mitä yritän, kaikki on vain harmaata ja turruttavaa mössöä. Kaikki, mitä teen on "ihan sama". Tämä on ihan kauheaa.

Paha olo vain tuntuu kasvavan koko ajan ja kuppi täyttyy hyvää vauhtia. Olen perusluonteeltani kiltti, mutta nykyään olen ilkeä ihmisille, koska minulla on ajoittain tosi paha olla ja kaadan oman pahan oloni heidän niskaan vaikka he ovat siihen täysin syyttömiä. Lisäksi toimin asiakaspalveluammatissa, missä joutuu olemaan ihmisten kanssa tekemisissä. Minun todella vaikeaa näytellä pirteää ja iloista, koska minulla on paha olla ja yksinkertaisesti ketuttaa ihan älyttömästi koko ajan.

Mikä olisi hyvä tie ulos tästä suosta? Masennuslääkkeisiin en koske ja jos lääkäriin menisin tälläistä kertomaan niin niitähän ne vain työntäisivät silmät ja korvat täyteen. Mä en tarvitse muuta kuin tien purkaa tämän pahan olon johonkin, mutta oikea keino on nyt vain hukassa.

75

18033

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • freeeman

      "Masennuslääkkeisiin en koske ja jos lääkäriin menisin tälläistä kertomaan niin niitähän ne vain työntäisivät silmät ja korvat täyteen."

      Hieno päätös, joka antaa sinulle hyvät mahdollisuudet selvittää ongelmasi ja päästä pahasta olostasi. Se ei välttämättä ole kuitenkaan muutaman viikon tai kuukauden juttu. Tietenkin riippuu siitä mikä elämässäsi saa sinut voimaan huonosti.

      Joka tapauksessa, asiaan. Käytkö keskusteluterapiassa tai tiedätkö minkä vuoksi voit huonosti? Yleisiä masentuneisuuden syitä ovat yksinäisyys, työstressi, rikkinäiset perhe- ja/tai kaverisuhteet, harrastusten/tekemisen puute elämässä, ihmissuhdemurheet ja niin edelleen. Näitä asioita voisi ehkä selvittää psykologin tai psykoterapeutin kanssa, ilman lääkkeitä, kuten fiksusti olet jo päättänytkin.

      Hyvää oloa voisi hakea uusista harrastuksista, uusista sosiaalisista ympyröistä. Suomi on täynnä vaikka mitä kerhotoimintaa, on kalastajia, seurapelejä, musiikkia, ravintolassa kävijöitä, tekniikkakerhoja, urheilukerhoja, kokkausporukoita etc etc etc. Tällainen sosiaalinen aktivoituminen voisi olla todella iso energian lähde kenelle tahansa. Monissa kerhoissa, porukoissa ja seuroissa monille tärkeintä on sosiaalinen aspekti, ei niinkään se mitä tehdään, kunhan ollaan yhdessä.

      Sitten toinen mikä tulisi mieleen, jos tuntuu siltä, että elämä tuntuu tyhjältä tai että ei ole oikein suuntaan niin voisi alkaa miettimään mitä elämältään haluaa vielä. Yksinkin sitä voi osata keksiä, mutta tässä joku keskustelukumppani, esim. terapeutti tai kaveri tai tuttu voi olla aika hyvä idealähde.

      "Ensihätään" itseään voi viihdyttää vaikka elokuvin, musiikilla, kävelyllä, yleisötapahtumilla, käymällä kaupungilla ihmishälinässä katselemassa tai kahvilla, urheilutapahtumissa (uusiakin lajeja katsastamassa, jos olet urheiluihmisiä), käydä ulkona syömässä jne. Yksin voi käydä esimerkiksi pelaamassa kierroksen minigolffia, biljardia, keilausta, kartingia jne. Ehkä parasta apua olisi kuitenkin hakeutua tuttujen ja kavereiden tykö ja tehdä jotain yhdessä, vaikka jotain edellä mainituista.

      Toivottavasti tästä oli johonkin. Btw. Koska olet selvästi valinnut fiksun tien mitä tulee masennus- ja muihin mielialalääkkeisin voin sanoa suoraan, että ne ovat huumeita siinä missä niin kutsutut katuhuumeetkin. Monien on vaikea tätä ymmärtää, saatika hyväksyä. Tsempppiii!

      • capt. cöpenick

        Monet saavat apua näiltä ns. henkisen kasvun kursseille. Ne ovat mediatietojen mukaan vahvassa nousussa. Tiedän mistä puhun. No niitä on laidasta laitaan, satoja erilaisia. Niihin osallistuu kaikenikäisiä ihmisiä.

        Niinkin huuhaalta vaikuttava apukeino k a i k k i i n psyykkisen alueen oireisiin ja vaikeuksiin saattaa löytyä jooga- tai reikiharrastamisesta.
        Menin reikikurssille v.2006. Jo sitä ennen tutustuin näihin juttuihin netistä löytämästäni Uniomystica kustantajan kautta.

        Joka päivä voit kotioloissa tunnin harrastamislla tehdä tunnin tauon rankimpaan potutukseen. Ajan oloon se vaan alkaa toimimaan.


    • Samoja kokemuksia

      Oletko mies vai nainen?

    • lostsoul32

      Voi kiva kun sain hyviä vinkkejä ja tosiaan vakavasti voisin harkita tuota psykoterapiassa käymistä. Tuskin siitä ainakaan haittaa olisi. Työasiat, ihmissuhteet ja tulevaisuuden pelko saavat minut tällä hetkellä henkisesti ihan riekaleiksi. Kavereita ja tuttuja minulla on paljonkin, mutta ei yhtään todellistä sydänystävää, jolle voisin kertoa ihan kaiken. Tunnen olevani tosi yksin tässä suhteessa. Tottakai vanhemmille voisin kertoa, mutta heillä on ihan tarpeeksi kestämistä omissa ongelmissaan (terveys) joten en halua huolestuttaa heitä omilla ongelmillani. Äitini ottaisi tosi raskaasti tämän, jos edes puoliksi tietäisi kuinka paha tilanne alkaa olla.

      Olen luonteeltani sosiaalinen ja tykkään kyllä puuhata kaikkea erilaista ja kokeilla uutta ihan yksiksenikin, mutta kun on tosi paha olo silloin on tosi vaikeaa kommunikoida kenenkään kanssa. Pieni hymykin toiselle ihmiselle on ihan äärettömän työn ja tuskan takana. Olen silloin ihan siinä omassa maailmassani eikä minua kiinnosta juuri muut ihmiset. Kaikki on silloin se "ihan sama".

      Tosiaan mielestäni nuo masennuslääkkeet ovat itse saatanan kätyreitä. Ne eivät minun(kaan) tapauksessani hoitaisi itse ongelma syytä vain oireita ja alkuperäinen ongelma olisi näin edelleen olemassa.

      Tosiaan mitä enemmän ajattelen tuota psykoterapiaa sen varteenotettavammalta vaihtoehdolta se tuntuu! Kiitos tosi paljon vinkistä, en itse olisi tullut ajatelleeksi.

      • Vastakkain

        Mikä tahansa hyvä ihmissuhde tai keskustelu oikeastaan kenen tahansa ymmärtävän ihmisen kanssa toimii psykoterapiana.


    • tien alku

      Pitkä psykoterapia auttaa. Jokinhan taustalla on joka ahdistaa. Aika mmt: oon ja varaat ajan lääkärille jotta saat hoitosuhteen ja todistuksen kelan tukemaan psykotrapiaan. Joillekin auttaa pelkkä puhuminen esim hoitajan kanssa. Itse hyödyin psykoterapiasta. Psykoterapeutin kanssa. Se toimi. Tiukka ja iso möhkäle rinnassa ja kiristävä vanne pään ympärillä helpotti. Taustalla epävakaa persoonallisuus. Pelkotiloja. Unettomuutta, masennusta. 3 vuotta meni ja silloin maksoin itse noi 120€ kk itse. Masennuslääkkeitä en ole koskaan syönyt.terapia auttoi ahdistuksen alkulähteille ja sitä kautta helpotukseen. Suosittelen itse en saanut hoitajalla ravaamisesta mitään hyötyä. Seinätkin osaavat kuunnella hiljaa antamatta minkäänlaista vastakaikua.

    • autaisko nämä

      Auttaisko kirjoittaminen: siinä meineisttden muisteleminen, puhuminen jonkun kanssa. Jostain se paha olo kyllä juontaa. Tarinoita kirjoittaessa elämästään huomaa, mitäö haluaa muistella, mitä ei, mikä oli lapsena kivaa ja mikä ei. Mitä pelkäsi. Oliko yksinäinen, kannustettinko , millaiset olivat sisarussuhteen sisarusuhteet ym.
      Jotain johtolankoja voi alkaa hahmottua. Sitten voi tilata ajan psykologille tai terapeutille.

      • Palveluammattilainen

        Minäkin olen käynyt elämässäni läpi syvän ahdistuksen ja merkityksettömyyden ja rakkaudettomuuden kokemuksen vaiheen. Sitä kesti kauan. Tein useita huonoja valintoja yrittäessäni päästä sen yli. Voin kertoa mm.että mikään edellämainituista vaihtoehdoista ei muuttanut tilannettani.

        Sitten tuli viimeinen pettymys, kun mut petettiin pahasti. Olin ihan toivoton ja rikki. Elämääni oli omasta näkökulmastani katsoen turha jatkaa tällaisena. Silloin muistin kuinka lapsena olin kokenut rakkautta joidenkin aikuisten taholta, jotka olivat kertoneet mulle Jeesuksen rakkaudesta. Tartuin tähän "viimeiseen oljenkorteen" ja lyhyesti kerrottuna rukoilin Jeesusta tulemaan sydämeeni. Itkin ja luovutin kaikista omista yrityksistäni löytää onnea, eli synnistä. Ja Hän Antoi anteeksi!

        Aamulla kun heräsin, olin kuin uusi ihminen. Silmiini oli syttynyt kirkkaus ja maailmaani oli ikäänkuin ilmestynyt värit ja kauneus. Ja mikä ihmeellisintä: Nyt minun elämälläni on tarkoitus! Vielä voin olla kertomassa tai osoittamassa Hänen anteeksiantoaan jollekin.

        Tällaiseen ilosanomaan Jeesuksesta sisältyy suuri viisaus. Jumala on antanut oman poikansa meidän puolestamme täydellisenä syntien sovituksena. Se on ainut pääsymme taivaaseen. Ja kun Hän asuu meissä, Hän johdattaa meidän elämäämme niin, että se on mielenkiintoisen ihmeellistä!


      • 6000VuottaEiRiitä

        Mä en kyllä jaksa enää uskoa Jumalaan Raamatun mukaisena maailman luojana, koska evoluutio ja alku"räjähdys" selittää maailman luomisen realistisesti. Jeesukseen kyllä uskon ja hänen olleen "salaiseen isään" yhteydessä.


      • Anonyymi
        Palveluammattilainen kirjoitti:

        Minäkin olen käynyt elämässäni läpi syvän ahdistuksen ja merkityksettömyyden ja rakkaudettomuuden kokemuksen vaiheen. Sitä kesti kauan. Tein useita huonoja valintoja yrittäessäni päästä sen yli. Voin kertoa mm.että mikään edellämainituista vaihtoehdoista ei muuttanut tilannettani.

        Sitten tuli viimeinen pettymys, kun mut petettiin pahasti. Olin ihan toivoton ja rikki. Elämääni oli omasta näkökulmastani katsoen turha jatkaa tällaisena. Silloin muistin kuinka lapsena olin kokenut rakkautta joidenkin aikuisten taholta, jotka olivat kertoneet mulle Jeesuksen rakkaudesta. Tartuin tähän "viimeiseen oljenkorteen" ja lyhyesti kerrottuna rukoilin Jeesusta tulemaan sydämeeni. Itkin ja luovutin kaikista omista yrityksistäni löytää onnea, eli synnistä. Ja Hän Antoi anteeksi!

        Aamulla kun heräsin, olin kuin uusi ihminen. Silmiini oli syttynyt kirkkaus ja maailmaani oli ikäänkuin ilmestynyt värit ja kauneus. Ja mikä ihmeellisintä: Nyt minun elämälläni on tarkoitus! Vielä voin olla kertomassa tai osoittamassa Hänen anteeksiantoaan jollekin.

        Tällaiseen ilosanomaan Jeesuksesta sisältyy suuri viisaus. Jumala on antanut oman poikansa meidän puolestamme täydellisenä syntien sovituksena. Se on ainut pääsymme taivaaseen. Ja kun Hän asuu meissä, Hän johdattaa meidän elämäämme niin, että se on mielenkiintoisen ihmeellistä!

        Koin itsekin joskus uskoontulon ja Jumalan rakkauden ja Hän siunasi mulle kaksi niin kusipäistä, epäinhimillistä ja itserakasta vaimoa, jotka on pilanneet mun elämän täysin, niin että ehkä luovuin uskostakin jollakin tapaa näiden kokemuksien takia, vähitellen, en mitenkään tarkoituksella. Katkeroiduin... Yritin roikkua kiinni ja uskoa, että joku tarkoitus kaikella on. Ei ole.

        Tämän ns. Jumalan rakkauden jälkeen rakastuin palavasti erääseen naiseen johon tutustuin jo toistakymmentä vuotta sitten ja nyt pelkään kuollakseni menettäväni tämänkin ihmisen mun elämästä. Viimeiset neljä päivää mulla on ollut niin jäätävän paha olo, ettei siihen tunnu auttavan mikään. Mietin itseni tappamista ja yritän tarttua johonkin millä jaksaisin vielä. Ei vaan tunnu löytyvän mitään mistä saisin kiinni.

        En varmaan hienoa kun Jeesus joitain ihmisiä sanoo rakastavansa ja sinäkin hänen tahtoansa tahdot täyttää kun sanot, että Jeesus ihmisiä rakastaa. Mua se taitaa vaan vihata, mitään muuta selitystä mä en enää tällaisille kärsimyksille pysty keksimään ja olen kyllästynyt kaikkeen valehteluun.

        Onnea vaan sulle kovasti ja... Enjoy eternal life!


    • Ei Jeesusta,kiitos!

      Miksi aina täältä täytyy löytyä yksi jeesustelija. Mun kaikkeen pahoinvointiin on alunperin syynä lapsuudesta asti tuputettu uskonto. Nykyään vihaan kaikkia uskontoja ja nää jeesus kommentit saa mut voimaan pahoin. Jättäkää uskonto omiin elämiinne ja sydämiinne,älkääkä tuputtako niitä joka paikkaan. Oksettavaa!

      • sdvsdv

        Tuollainen jeesusliibalaaba tehoaa ehkä heikoimpiin yksilöihin, joilta masennus on tuhonnut jo koko minuuden ja he ovat vain tyhjiä kuoria jotka imevät muitta mukinoitta nuo jeesukset sisäänsä. Normaalin kirjoissa oleville ihmisille tuosta ei ole mitään apua, koska järki pelaa vielä ja tiedostaa ettei satuolentoihin uskominen auta.


      • Anonyymi

        Miks luet tätä jos Jeesus on tyhmä? Oot perseestä!!!!!!


      • Anonyymi
        sdvsdv kirjoitti:

        Tuollainen jeesusliibalaaba tehoaa ehkä heikoimpiin yksilöihin, joilta masennus on tuhonnut jo koko minuuden ja he ovat vain tyhjiä kuoria jotka imevät muitta mukinoitta nuo jeesukset sisäänsä. Normaalin kirjoissa oleville ihmisille tuosta ei ole mitään apua, koska järki pelaa vielä ja tiedostaa ettei satuolentoihin uskominen auta.

        Niin sitä minäkin yritin sanoa...


      • Anonyymi

        Paska pää!!!


    • anonyymi11

      sinä joku ei jeesusta! voi v#"¤#%! tajuatko että hän yritti auttaa! jos sinä et tykkää jeesuksesta, älä lue sitä juttua ollenkaan!!!

    • Hei,

      ohessa linkki Suomen Mielenterveysseuran tarjoamiin palveluihin, joissa voit selvittää omaa elämän tilannettasi ja myös sitä, millaisesta jatkoavusta hyötyisit. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 010195202. http://www.mielenterveysseura.fi/sos-kriisikeskus

    • kacma

      liikunta, ulkoilu... metsässä juokseminen.
      Piirtäminen, kirjoittaminen, vaikkei pitäis itseään luovana, niin pitää jotain päiväkirjaa jota ei ees näytä kellekään.

    • toivo5

      mitä tehdä kun on paha olla koko ajan ja ei jaksaisi enääm tätä paskaa mitä ympärilläni on ? ( viimeinen toivo )

    • xfhjgk

      Rauhoitu, hengitä syvään , rentoudu ja ja päästä jännitys pois kehostasi.

      • Anonyymi

        Tämä


    • artsi7

      Liikunta, jooga, hengitysharjoitukset, ruokavalio, puhua pahasta olosta jollekin ystävälle tai ammattiauttajalle, muut mukavat harrastukset. Tää on perusta paremmalle olotilalle. Funtsittava syitä pahalle ololle ja tehdä mahdollisille syille jotain.

    • rgterg

      Juuri onnistuin siinä: tiedostin ,että voin laskea irti huonosta olosta ja vapautin sen itsestäni pois.

    • minujuupa

      Menikö kauan kun tiedostit? :) harjoittelua? Vai keskittyitkö vain ahdistukseen? Voiko tuossa onnistua ilman terapeuttia?

    • ModernIcon

      "Mikä olisi hyvä tie ulos tästä suosta"

      Mä maalasin ikonin tapaista pääsiäisenä, olen muutenkin henkinen, hengellinen ihminen. Sieltä ammennan rauhaa jatkuvasti.

    • Kalastajatar_-

      Itsellä myös ahdistus, masennus ja kausittainen hypomania kombo löytyy ja riivaa.

      Nämä asiat olen huomannut 10v kokemuksella auttavan:

      1. Hoitosuhde kuntoon ja säännölliseksi. Ei kannata pelätä psyk.polille menemistä ja hoitoon pääsemistä. Ei se tarkoita sitä että ne sinut osastolle laittavat ja lääkkeitä kurkkuusi kaatavat. Itse sain muutaman kartoitus kerran jälkeen säännölliset tapaamisajat psykiatrille ja psyk.sairaanhoitajalle, nykyään käin siellä kerran viikossa juttelemassa. Toki ne lääkkeitäkin yrittivät määrätä mutta sanoin vain etten ole niistä kiinnostunut enkä ottanut kuin yhden rauhoittavan lääkkeen reseptin vastaan ja sitäkin olen todella harvoin käyttänyt. Puhuminen ammattilaisille näistä asioista kyllä auttaa ja sitä henkistä taakkaa vähentää, hiljalleen.

      2. Elämä ja vuorokausirytmi säännölliseksi ja jopa tylsäksi. Säännölliset 8h yöunet, ei liian pitkät eikä liian lyhyet. Ei ylimääräistä stressiä elämään missään muodossa. Eli jätät ne enimmät juhlimiset ja vauhdikkaat menot vähemmälle. Tee itsellesi rutiineja, lukeminen, siivous, käsityöt, liikunta ja muut asiat ovat sinulle hyviä keinoja lisätä arkirutiineja elämääsi. Vakaa elämä ja säännölliset askareet auttavat sinua jaksamaan paremmin eikä ahdistusta tule niin helposti.

      3. Sosiaalinen elämä kuntoon ja jossain vaiheessa vakaa parisuhde. Pidä ystäviisi yhteyttä ja pyydä heitä kylään jos et itse kykene heidän luonaa vierailemaan. Tapaa ystäviäsi mielellään muun kuin alholin ja juhlimisen parissa. Ystäville ei kannata kaikkea huolia ja murheita kaataa, vaan sitä varten on ammattilaiset joille puhut viikottain. Parisuhteessa sinun pitää kuitenkin kyetä olemaan avoin ja puhumaan niistä vaikeistakin asioita, mutta tässä asiassa se puolison laatu ja ominaisuudet tulee ottaa huomioon. Toiset tukevat enemmän kuin toiset. Jos et saa mitään tukea ja ymmärrystä puolisoltasi niin on aika päättää suhde, sillä nämä sairaudet eivät ikinä tule täysin katoamaan sinusta.

      4. Täytä elämäsi kaikella mistä nautit ja jotka vievät aikaa. Itse rakennan palapelejä, luen useita kirjoja viikossa, maalaan, lenkkeilen, tanssin ja hoidan veljentytärtäni niin usein kuin vain pystyn. Ei minulla tule kuin hetkittäin iltaisin ahdistunut ja paha olo, johon olen onneksi löytänyt erään miehen jonka kainaloon voin tuolloin vaipua ja unohtaa kaiken muun.

    • weefw

      Urheilu ja hyvä ruokavalio auttaa. Päihteet voi jättää vähemmälle.

    • näilläselviän

      Minua auttaa kun rukoilen ja kerron huokeni Jumalalle ja mietiskelen Raamatun kehotuksia "älä pelkää", minä pidän sinusta huolen. Raamatussa on sanottu 365 eri kertaa: älä pelkää. Siis pelko on yleensä turhaa.
      Myös höpöttely ystävän kanssa auttaa ja kirjoitan huoleni päiväkirjaan.

      • Anonyymi

        Jumala on taruolento


    • haisuli69

      Päihteitä ja liikuntaa riittävästi, hyvä ruokavalio välillä roska ruokaa mielialan kohottamiseksi ja ei ole turhan tasapaksua.;) kukin tyylillään

      • oksennusJäbä

        Näin.


      • N0LLAAMUISTISI

        Välillä vintti pimeäksi sillä se pelko lähtee kun N0LLAA muistin kerran kuussa.


      • artsi14

        Tämäkin voi toimia joillakin. Tosin nykyään yhdestä kunnon kännistä saa kolmen päivän krapulan ja henkinen puoli käy todella syvällä.


      • KänniKannattaa
        artsi14 kirjoitti:

        Tämäkin voi toimia joillakin. Tosin nykyään yhdestä kunnon kännistä saa kolmen päivän krapulan ja henkinen puoli käy todella syvällä.

        Mutta siinä se hyvä puoli että vanhat asiat NOLLAUTUU kunnolla, ne pari krapulapäivää kannattaakin varata makkoiluun ja jonninjoutenoloiluun.


      • Artsi17

        Ei onnistu perheellisellä ja työssäkäyvällä. Lomalla toimii.


    • artsi14

      Jos ihmisellä ei ole aktiviteettia riittävästi, mielen pyrkii täyttämään synkät ajatukset. Oman vaikean ahdistushäiriöni olen näin saanut lähes oireettomaksi kahden vuoden aikana:

      Liikunta: laittaa mielihyvähormonit liikkeelle ja on parasta mielenterveydelle

      Ulkoilu: happi ja luonto rentouttaa/rauhoittaa ja takaa hyvät yöunet

      Palleahengitysharjoitus: oikealla hengitystekniikalla oppii hallitsemaan paniikkia, ja on erittäin rentouttavaa/rauhoittavaa

      Jooga: voi saavuttaa mielen ja kehon tasapainon eli mielenrauhan

      Välimeren ruokavalio: parasta polttoainetta aivoille, sydämelle ja verisuonille

      Sos.kanssakäyminen/ystävät: puhuminen/kuunteleminen purkaa pahaa oloa tehokkaasti

      Muut harrastukset: ovat henkireikiä ja tuottavat mielihyvää

      Rento ja myönteinen elämäntyyli: tuulen suuntaan emme voi vaikuttaa, mutta purjeet voimme säätää

      Terapia: puhuminen auttaa aina kun hyvä kuuntelija löytyy

      (Masennus- ja rauhoittavat lääkkeet): tarvittaessa, jos luonnonkeinot eivät riitä

      Päihteet, sokeri, kahvi ja kaikki muu kiihdyttävä minimiin. Mielenterveysongelmiin löytyy lähes aina syitä - syiden löytämistä ja korjaamista.

    • 1612

      rutiinit ja säännölliset elämäntavat auttavat, mitä tiukemmat alussa, sen parempi. siis oikeasti tylsä elämä. kun oikeasti tylsää elämää rutiineineen on elänyt vaikkapa vuoden, voi jotain rutiinia hieman laistaa, esim. jokapäiväinen imurointi klo 15 voisi alkaakin vasta klo 16 tai jopa jättää päivän väliin, niin huomaa miten ei enää ahdistakaan niin paljon kuin vuosi sitten.
      ja sitten oikeasti: terveellinen ruoka auttaa ja puhtaan veden nauttiminen; siis yleensä kaikki se auttaa, mikä on ahdistuksen aiheuttanutkin. ainakin itselläni.
      tsemppiä!

    • simppeli.nakki

      Liikuntaa ja jeesusta, niin kaikki ratkeaa. Ei siinä sen kummempaa tarvita. Paskaakos siinä kyselette, liikkukaa. Liikkukaa vuorokauden ympäri siten, että ette nuku ollenkaan. Ja sitten kun on pakko pysähtyä, niin ajatelkaa jeesusta. Ja sen jälkeen taas liikkukaa.

    • artsi16

      Sähän oot kun alkoholisti, joka ei halua parantua. Ei siinä silloin kukaan pysty auttamaan.

      • hohhiohuöhhohouh

        Eihän kunnon kännin ottaminen merkitse suorilta alkoholismia, se on alkoholismia kun on säännöllisesti riippuvainen, joka päivä, alkoholista. Toinen ääripää on se että kuivattaa elämänsä niin raivoraittiiksi että siitä menee kokonaan maku.


    • bdfbdbffdbfd

      Rutiinit, päivien täyttäminen kaikella puuhastelulla, säännöllinen työ ja liikunta jne.

      Itse käyn joka arkipäivä töiden jälkeen tanssimassa sellaisella studiolla jonne on töistä yli puolen tunnin bussimatka vaikka kotini lähellä olisi kyllä vastaavanlainen studio, mutta nautin jo siitä että saan bussissa hiljentyä töiden jälkeen kirjan parissa sen reilu 30min ja tanssin jälkeenkin menee vielä melkoisesti aikaa ennen kuin olen kotona. Arkisin tulen kotiin joskus 19 aikoihin vaikka työt loppuvat jo hieman ennen neljää.

      Ihanan täysiä päiviä eikä enää ahdistakaan niin kuin joskus aiemmin työttömänä kun ei ollut mitään tekemistä muuta kuin lukeminen ja lenkkeily.

    • Kirsten85

      Mulla toimii juurikin nuo rutiinit, lukeminen, työ ja likunta mitkä tässäkin ketjussa jo monta kertaa mainittu.

      Lisäksi seksi, läheisyys, musiikin kuuntelu, ystävien kanssa ajan viettäminen ja kokkaaminen auttavat myös.

      Monet tuntuvat tosiaan pitävän tuota parisuhdetta jonkinlaisena mörkönä tai ahdistuksen aiheuttajana enemmänkin kuin apukeinona selviytyä ahdistuksesta. Tuo riippuu varmasti ihan täysin siitä millainen ihminen itse on ja millainen se kumppani on. Minulla ei ole täysin vakavaa parisuhdetta ollut vuosiin, mutta yhden luottomiehen kainaloon olen saanut käpertyä jo muutaman vuoden ajan ja se kyllä auttaa sillä on on sitä tukevaa ja lempeää miestyyppiä jonka seurassa tunnen itseni vähemmän ahdistuneeksi. Toki asiaa auttaa myös se että kyse ei ole vakavasta seurustelusta joten pahimman ahdistuksen ollessa päällä hän osaa jättää minut myös rauhaankin mutta kuitenkin pitää hieman yhteyttä ja "painostaa" että jaksan siitä selviytyä. :)

    • Artsi18

      Aktiviteetit auttavat - tarvii löytää vain se oma tasapaino asioille ja tekemisille.

    • 2plus4

      tylsä arki, tylsä työ, tylsä elämä ja rakastava sekä luotettava mies jonka kanssa on hyvä ja turvallista olla, siinäpä ne minun keinoni ovat

      • artsi16

        Ei elämän tylsää tarvi olla. Mahdollisuuksia on pilvin pimein. 'Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa.'


    • terveelliset.elintavat

      Likunta on hyvä. harrastus myös.

    • sjsdjsdjldsjl

      Kirjoittaminen
      -päiväkirja
      -biisejen sanojen ylös kirjoittaminen
      -listat. Esim hyvää/huonoa päivässä/elämässä
      -kirjoita paperille kaikki paska mikä vaivaa ja revi se lopuksi
      -tulevaisuuden suunnitelmat
      -kirjoita joka päivä vähintään yksi positiivinen asia kysisestä päivästä
      Piirtäminen
      -aina kun tekee mieli viillellä, piirrä sen sijaan kynällä perhonen käteen, tai ota se terä ja viillä paperia
      Kuvat
      -kuvien muokkaus
      -kuvien/quotejen katselu
      -kuvien ottaminen
      Liikunta
      -kävele jääkaapille
      -ota jotain tosi hyvää syömistä
      -kävele television/tietokoneen luo
      -katso hyvä leffaa/sarja, joka saa ajatukset muualle
      Ruoka
      -rupea kasvissyöjäksi
      -käy ruokakaupassa ja kokeile jotain uutta
      -"leivo" mikrossa tehtävä kakku
      Lukeminen
      Musiikki
      Ystävät
      -soita
      -laita viesti
      -keksi joku valkoinen valhe, jonka takia olevinaan piti ottaa yhteyttä, vaikka oikeasti tarvisit vain juttuseuraa
      Perhe
      Ulkoilu
      -käy hakemassa posti
      -lenkkeile


      Sinun pitää itse tehdä muutos parempaan päin, kukaan muu ei voi sitä puolestasi tehdä.

    • Keissa

      Minua Jumalan puoleen kääntyminen auttaa. Ajattelen myös, että mielialojen vaihtelu on elämässä normaalia: ei voi aina olla huippukivaa, ei edes tavallista ja välistä masentaa.
      Kannattaa kääntää ajatukset asioihin jotka ovat ihan hyvin. Olen fyysisesti turvassa, on ruokaa, lämmintä. Elän hyvässä maassa ja meillä on rauha.
      Uskon että jo huomenna tai viimeistään ensi viikolla on fiilis parempi. Kun sattuu oikein ikävää, on tapana täyttää päiväkirjaa.

    • nikonautti

      Asiakaspalvelusta poistuminnen ja, jos mahdollista ni jutteleminen jollekin, joka mukamas voisi edes ymmärtää... , jo keksit rakaisun ni kerro

    • eienäänuori

      Jos asaiakaspalvelu stressaan ja sattuu vaikka moka, niin juttelu ja asian selvittely huumoria höystäen rentouttaa. Ja kun teen virheen asiakkaan kanssa, selvittelen senkin positiivisesti ja siinä ratkaisten, ettei asiakkaallekaan jää huono mieli. Ihmisiä ollaan kaikki, niin asiakkaatkin.

    • Pelaan tietokonepelejä, kuuntelen musiikkia, ne saa ajatukset keskittymään ihan muuhun kuin pahaan oloon vellomiseen. Pahassa tapauksessa otan asian puheeksi tutun kanssa. Se antaa vahvaa vapautumisen tunnetta pahan paikan tullen.

    • l--am

      En ole asian tuntija mutta...
      Rohkenen epäillä, että on aloitettava siitä mikä pahan olon aiheuttaa.
      Kun sen on tehnyt itselleen selväksi niin ilmeisesti paras keino on asettaa sen pahuksen paikalle jokin itselleen mieleinen hyvis.

      Tietysti tuo ei välttämättä ole täydellinen keino, sillä esimerkiksi pahan olon aiheuttaja voi olla suru, ja vaikeaa surua on vaikea iloalla korvata ja silloin tulee lähteä tilannetta korjaamaan surun hyväksymisellä ellei sille surulle ei ole mitään tehtävissä. Kaikelle vaitetään olevan "rajat" mutta usein niitä rajoja yksilöinä voi siirtää sillä ihmiset ei ole samallaisia vaan jokainen on ainutlaatuinen.

    • Artsi4578

      Henkistä pahaa oloa pystyy helpottamaan kovalla fyysisellä tekemisellä esim.treenillä tai työllä. Koska - henkinen ja fyysinen puoli kulkevat käsi kädessä.

      • bgvfccd

        Totta, että se helpottaa mutta ei se kaikille anna lopullista hyvin vointia.

        Esimerkiksi monet etsivät apua kirkosta liikunnan lisäksi, ja kirkko taas jakomielisyyden opeillaan lisää ahdistusta ja siten jakaa olleet pahoin voinnin useaan eri muotoon kasvamaan suuremmaksi ongelmaksi.


      • Anonyymi

        Miten monta tuntia päivässä? Riittääkö 8 vai onko 16h parempi?


    • Moi, olen Pekka, terapeutti, ja olen erikoistunut hoidonkestävien ja pitkäaikaisten mielialahäiriöiden hoitoon. Opetan mm. tietoisuustaitoja (mindfulness) ja autan asiakkaita läpikäymään alitajuisia kokemattomia tunnetiloja, jotka ovat lähes aina mielialahäiriöiden taustalla.

      Tuossa aiemmissa viesteissä oli pari hyvää vinkkiä, ja psykoterapia on varteenotettava vaihtoehto, joka joskus saattaa auttaa. Lääkkeitä en alkuun myöskään suosittelisi, koska niiden kautta olotila voi kroonistua ja tunne-elämä latistua silloin, kun sitä tarvittaisiin asioiden läpikäymiseen.

      Omat ohjeet sinua sen enempää tuntematta:
      - käy tarkistuttamassa kilpirauhanen
      - liikunnasta saattaa olla hyötyä, mutta jos taustalla on käsittelemättömiä tunteita, voi jopa liikuntakin muodostua harhautukseksi ja pakokeinoksi.
      - yleisesti ottaen aktiivinen tekeminen passiivisen kärsimyksen sijaan ei välttämättä edistä hyvinvointia vaan se voi olla defenssi omia tunteita vastaan. Masentuneena tekee usein asioita, jotka harhauttavat pois tunnetiloista, joita ei halua tai edes kykene tuntemaan kehittymättömän tai estyneen tunne-elämän takia.
      - tarkkaile omaa käyttäytymistäsi, kun voit pahoin, ja koita tunnistaa henkisen myllerryksen osatekijät: itsekritiikki, passiivinen/defensiivinen ääni jne. Hyväksy tunnetilasi vaikka et sen syvintä syytä tuntisikaan, ja ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan (helpommin sanottu kuin tehty!)

      Katso mielenterveysseuran sivuilta mindfulness-ohjeita: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/mitä-ovat-mindfulness-tietoisuustaidot

      Jos haluat kysyä tarkemmin henkisen pahoinvoinnin vähentämisestä tai pyytää yhteydenottoa, laita mulle sähköpostia osoitteeseen matkaavaterapeutti at protonmail.com
      Jos laitat puhelinnumerosi, kerro myös mihin aikaan sinulle voi soittaa.

    • Artsi4576

      Riippuu tietysti tapauksesta, mut yleisesti passiivisuus ei ole hyvä juttu, jos on henkistä pahoinvointia. Liikunta tuo energiaa, mindfull antaa mielenrauhaa, puhuminen purkaa pahaa oloa jne.... Ongelmia on hyvä hoitaa monelta eri suunnalta. Ja tilapäinen paha olo on täysin normaalia.

      On tutkittu et fyysisesti hyvässä kunnossa olevilla on harvoin mielenterveysongelmia. Lääkäritkin olivat samaa mieltä kun heidän kanssa puhuin.

      Sopivasti hommia kropalle ja pääkopalle. Se on hyväksi meille ihmisille.

      • mdej2j2

        Mutta kumpikaan, siis fyysillinen ja psyykkinen kunto ei välttämättä poista mielenterveyden syy-yhteyksiä. Kaikki olemme yksilöitä ja sen vuoksi mitään "yleistä avainta" ongelmien ratkaisuihin ei ole.


      • Anonyymi
        mdej2j2 kirjoitti:

        Mutta kumpikaan, siis fyysillinen ja psyykkinen kunto ei välttämättä poista mielenterveyden syy-yhteyksiä. Kaikki olemme yksilöitä ja sen vuoksi mitään "yleistä avainta" ongelmien ratkaisuihin ei ole.

        Mutta olet varmasti yhtä mieltä siitä, että kannattaa pitää itsestään fyysisesti huolta eikä antaa lössähtää.


    • cfxcesweaa2

      #Mikä olisi hyvä tie ulos tästä suosta?#

      Mene ja tiedä mutta....
      Tuskin on olemassa yleistä, kaikille sopivaa menetelmää miten tuosta selviäisi.
      On kumminkin selvää, että on etsittävä perus syy siihen mistä henkisesti kärsii. Ja kun sen perussyyn tai syyt, ovat varmuudella tiedossa niin pyrkiä niistä eroon, korvaamalla ne elämää positiivisesti tukevaksi...
      Lääkitys on vain kehoa turmeleva tilapäinen hätäratkaisu...

      • dkjekek2

        jk

        On huomattava, että
        yhden syyn löytäminen ongelmiinsa ei välttämättä auta kaikkia sillä monilla on useita syitä ja yhden poistaminen ei anna toivottua tulosta.
        Joten kokonais "kuvan" luominen ongeman syihin on usein tarpeellista positiiviseen elämän katsomuksen kehittymiselle.


    • Toivo.Lång.Inkeroinen

      Vähiten seksikkäintä on lähteä porautumaan siivu siivulta tiedostamattomaan mielen, psyyken kerrotumiin.
      Kouluja käymätönkin sen tietää että ongelmien takana ovat rakenteelliset eli aivoperäisiin tekijöihin vaikuttaminen.
      Teoriassa yksinkertaista mutta käytännössä aikavaa, itseasiassa elämänkaarenpituinen projekti.

      Elinkaaren ensimmäisiin kuukausiin kaivautuminen ei ehkä onnistu, mutta omien vaikeuksien syihin kuitenkin on mahdollisuus etsiytyä.
      Aivan sairaan ankara sisarkateus murensi myös itseä,. tuhosi myös perheeni ihmisuhteita.
      Oli elämänvaiheita, joissa niin korkea vaikeuksien vuori kohosi eteen, että siitä etsi poispääsyä vain "iteratkaisun" avulla.
      Tämä on miljoonille sinnittelijöille yhteistä; jostain kummasta betonisesta bunkkeristakin löytyy valuvika, josta luikertelet vapauteen.

      Niin että aina kannattaa etsiä pienintäkin selveytymisstrategian saumaa. Itse löysin sen ikämiehenä netistä. Sitä sanottiin reikimeditaatioksi.
      Se on v a i n yksi miljoonista itsekehityssäikeistä.

      • Anonyymi

        Kyllä hiljentyminen ja rukoilu auttaa kun on huono olo.


    • Anonyymi

      Hei, "etsikää Herraa (Jeesusta/Jumalaa)silloin kun Hänet löytää voidaan, huutakaa häntä avuksi,kun Hän läsnä on". Ota Uusi Testamentti (aluksi UT, mut toki koko raamattu), lue vilpittömästi rukoillen,etsien. "Etsivä löytää ja anova saa". Vain Jumala voi antaa siis merkityksen elään. Jeesus on Tie

      • Anonyymi

        Fiktioista voi saada keinotekoista support-voimaa kuten musiikista hetkeksi. Pysyvä voimaantuminen vaatii faktuaalisia asioita, jonka suhteen voi kääntyä psykiatrian puoleen, vaikka he tosin saattavat laskea fiktiotkin mukaan. Mutta itse ehdotan tarttumaan tarvehiararkioihin ja katsoa mitä puuttuu ja lähteä rakentamaan siitä.


    • Anonyymi

      Keho tuntee herkästi ahdistusta. Se on osa itsesuojeluvaistoa. Jos ei tunne ahdistusta niin ei myöskään voi valmistautua ulkoisten uhkien varalta.

      Ei huonoa olo silti tarvitse paisutella pään sisällä. Jos pystyt tänne kirjoittamaan niin sinulla on asiat paremmin kuin yli 50% maapallon väestöstä.

      Jos mietit liikoja tai päässäsi pyörii ahdistavien ajatusten kehä niin pysäytä ajatuksenjuoksu.

      Ajatuksenjuoksun pysäyttäminen ei ole vaikeaa, eikä vaadi lihasten ponnistelua. se vaatii vain ajatuksenvoimaa ja tahtoa pysähtyä.

      Jos osaat pysäyttää auton liikennevaloihin niin osaat myös pysäyttää(tai ainakin hiljentää) ajatusten tulvan.

      Kumpikin vaatii ajattelutyötä. Aivoissa annat kehollesi käskyn käyttää auton polkimia samoin kun annat aivoissa käskyn lopettaa jatkuva ajatusten tulva.

      Hiljennä mielesi tietoisesti ja pysähdy hetkeksi paikoilleen. Tämä tapahtuu ajatuksen voimalla, sinun ei tarvitse jännittää mitään lihaksia.

      Jatka sitten ajatusten kelaamista kun olet ollut hiljaa pää tyhjänä ja tunnet olosi rennommaksi

      • Anonyymi

        Monikaan ei tunne ahdistusta juuri ollenkaan, ja asiat sujuu ilman valmisteluja, että hypoteesisi ei ole oikea.


    • Anonyymi

      Näin vuosia myöhemmin haluan kommentoida jos joku etsii vastausta ongelmaan. Ihmisbiologiaa tutkivana haluan kommentoida että jatkuva energian puute ja se että mikään ei tunnu miltään yleensä johtuu alhaisista dopamiinitasoista. Itse kärsin vuosia motivaation puutteesta ja siitä että kaikki oli harmaata. Mutta kun sain dopamiinitasoja ylemmäksi tietyillä elämäntavoilla, tärkeimpänä liikunta, sain elämän iloni takaisin.

    • Anonyymi

      Itse käyn pitkillä metsäretkillä. Se poistaa sitä pahaa oloa. Kärsin päivittäin myös henkisestä pahasta olosta.
      Toinen voisi olla keskustelu, puhuminen jollekin ihmiselle.
      Onko sulla oloosi jotain "juurisyytä"?
      Käyn myös vapaaseurakunnassa ja joskus olen kokenut hyvää oloa siellä.
      Sen tietää sitten kun itse kokee mitä voi tapahtua.
      Suosittelen myös energiahoitoa tai vastaavaa.

    • Anonyymi

      Peli-yhtiössä on joukkoampuminen :D

      Tiedossa paljon ruumiita, popparit esille.

    • Anonyymi

      Eletään vaihe läpi ja jos tarpeen, hommataan tietoa ongelmasta ja miten sen kanssa elää edelleen paremmin. Kun on sairas niin on sairas; ei siinä sen kummempaa ole. Vähän turha valittaa, mun mielestä.

    • Anonyymi

      -jätät facebookin tai muut somefoorumit heti alkuun pois, ainakin määräajaksi ja sitten näet mikä vaikutus voi olla mielenterveyteesi
      -jätät myös jatkuvat nettiuutiset kännystä vilkuilematta (etenkin sotauutiset)
      -teet rauhallista ulkoilua, ei hampaat irvessä, ei kilpailua edes itsensä kanssa. vaan ulkoilua vaikkapa metsissä katsellen ja kuunnellen lintuja, niistä saa iloa
      -syöt hyvin ja illalla hiilareita että nukuttaa luonnollisesti, uni parantaa
      -kamomillatee illalla
      -kunnon seksi ilman suuria paineita
      -terapioihin älä mene, siellä kajahtanut sekopää vaan sotkee mieltäsi, on kokemusta
      -ei ssri-masennuslääkkeitä, turruttavat ja vaikea päästä eroon

      • Anonyymi

        Vai pitäisikö sanoa suoraan, että ainakin osa masennuslääkkeistä aiheuttaa addiktioita. Eräs päihdelääkäri kertoi haastattelussa addiktoituneensa kahviin ja heränneensä yölläkin keittämään kahvia riippuvuuden vuoksi. Jos addiktio määritellään näin, niin eikö myös masennuslääkkeet aiheuta addiktioita, koska lääkettä lopetettaessa moni todellakin joutuu heräämään yöllä ottamaan vähentämänsä pillerin juuri noiden vierotusoireiden vuoksi. Kuitenkin masennuslääkettä ”myydään” potilaille sillä ajatuksella, että se ei riippuvuutta aiheuta. Voisin kuvitella, että päihdepotilaillekin niitä määrätään, eli siirretään addiktiota vaan toiseen aineeseen. Jotenkin monella tavalla ristiriitaista tämäkin.


    • Anonyymi

      Mulla on aivan sama.pelottaa jo seuraava päiväkin illalla

    • Anonyymi

      Tuota eipä ainakaan mielenterveyspuolelle menolla. Heillä tulokset varsinkin vakavissa häiriöissä on tilastoissa luokkaa, ehkä tätä voisi vain hieman liioitellen kansanmurhaksikin kutsua. On kokemusta Kupittaalta, kun yksittäinen häiriö työstressistä tuli tuli, ja on kyllä niin mielivaltaista ja täynnä selän takana toimintaa ja pakkoa ja valittuja sanontoja. Jokainen viestintä yms. on syynissä, tätä ei sinulle paljasteta ja kaikkea tapahtuvaa katsotaan tälläisten mielenterveyshöpötysten sumentamien lasien läpi, ettei alkeellisiakaan normaalielämän asioita ymmärretä. Voin sanoa, että näitä tilastolukuja en ihmettele yhtään.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4874
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3207
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1355
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1176
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      858
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      855
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      478
      690
    Aihe