Datanomin jatkokoulutus pelialaa tavoitellen?

GeekGirl91

Heipparallaa.

Aloitin tänäsyksynä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittamisen. Ylioppilaaksi olen valmistunut sekä vaateompelijaksi aikaisemmin. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkintoon hyväksiluettiin enkut, matikat, äikät ja ruotsit lukiotodistuksestani, joka on onnettoman huono.

Nyt korotan datanomipuolella yleisaineita ja aion saada niistä kiitettävät. Lukion lyhyt matikka oli yhtä taistelua minulle ja kävin kaikki pakolliset ainakin 10 kertaa läpi ennenkuin sain 4/6 läpi eli juuri ja juuri.

ASIAAN

Jos haen pelkillä amispapereilla (mainitsematta lukio-opintojani) AMK: iin (Kajaaniin pelialapainotteiselle it-linjalle) niin minkälaiset ne pääsykokeet suurinpiirtein on?

Olen graafisesti lahjakas ja harjoitellut 3D Studio Maxin käyttöä. Tätä ajattelin sillä, että Kajaanin AMK: in sivuilla mainitaan kyseisen ohjelman käytöstä.

Lisäksi minulla on sarjakuvaprojektistani tarinaa ja omalla ajallani teen hahmoistani konseptiversioita. Tämä siis oma harrastukseni ollut 12- vuotiaasta lähtien.

Onnettoman huonolla matikkapäällä varustettu datanomityttö tahtoo korkeamman koulutuksen ja pelifirmaan töihin. Onko mitään mahdollisuuksia siihen jatkokoulutukseen?

9

751

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huom

      Liian pitkä kirjoitus, ei jaksa lukea.

    • 12mmn

      Huono matikkapää on pelialalle aika myrkkyä. Mistä tiedät olevasi graafisesti lahjakas? Ja mitä se edes tarkoittaa tässä kontekstissa? Tiedäthän, että 3D Max:lla tekee näyttävää grafiikkaa tumpelompikin, eli kyseessä on todella tehokas työkalu.

      Jos olet graafisesti lahjakas, niin tee esimerkiksi animaatioita hyvällä juonella ja laita ne johonkin jakoon. Lukijoiden kommenteista voit sitten päätellä lahjakkuutesi asteen.

      Toisaalta jos grafiikkapuoli onnistuu, niin hae graafiselle alalle ja ota tietotekniikka sivuaineeksi/-projektiksi.

    • Peliala vetää

      Ikävä kyllä korkeampi koulutus ja/tai johtotehtävät on poissuljettu matemaattisesti lahjattomilta. Kyse ei ole syrjinnästä,kyse on käytännöstä.

      AMK:sta et tule valmistumaan ilman kohtuullista matematiikan taitoa, eikä kukaan tule palkkaamaan sinua IT (tai peli)alalle vaikka valmistuisitkin koska soveltuvuustestit ovat alan standardi ja niissä testataan vaativasti matematiikan taso.

      Itse ko. soveltuvuustesti käyneenä, todistetusti (pitkä yo, toiset testit) matemaattisesti lahjakkaana sain juuri ja juuri riittävän tuloksen. Toiseen duuniin testattuna sain täydet pinnat matematiikasta, mutta pelialalle testattuna 6/10.

    • vaki vaki

      pitää satsata grafiikkapuolen työnäytteisiin ja sopiviin suhteisiin.
      Pelkillä papereilla työllistyminen on aikamoista onnenkauppaa.
      Koskee koko it-alaa.

    • hmmmmm

      No ei kannata lannistua noista. Pystyt opiskelemaan pelialalle myös 2. tason oppilaitoksessa, josta näemmä valmistuu datanomi nimikkeellä?

      Kyllä amkiin pääsee aika helposti sisään. Sun vaan pitää alkaa petraamaan matikkaa.

      Työnsaanti on oikeasti sitten toine homma. Mä ennustan, että peliala on jo joidenkin vuosien päästä täysin passé siinä vaiheessa kun olet valmistunut.

    • Taidot ratkaisee

      Jos oikeasti olet lahjakas graafisesti ja omaat esittelykelpoisia töitä tai ainakin pystyt esitelykelpoisen kokonaisuuden kokoamaan... niin kannattaa lähestyä suoraan useita pelifirmoja.

      Ainakin saatat saada pelautetta siitä, onko taidoillesi käyttöä alalla. Parhaimmassa tapauksessa saat töitä.

      Jos matematiikka tuottaa suuria ongelmia, tuottaa sitä todennäköisesti myös ohjelmointi. Siinä mielessä voi olla järkevämpää hakeutua koulutukseen, jossa voit paremmin hyödyntää taitojasi.

      Koulun tehtävä on antaa sinulle perusvalmiudet toimia tietyissä työtehtävissä. Erityisen tärkeää on ymmärtää, että koulu ei takaa sinulle työpaikkaa pelialalta.

      Jos olet erityisen lahjakas esim. koodaamaan tai graafiset taidot ovat huippuluokkaa, pääset pelialalle suoraan ilman koulutusta. Vastaavasti koulutus ei paljon mahdollisuuksiasi paranna, jos et muuten vakuuta työnantajaa.

    • Willemberg

      Pelifirmaan töihin pääseminen voi olla helpompaa, kuin yrittää selvitä ensin AMK:n pääsykokeista ja sitten vielä saada sieltä paperit, kun kuitenkin koulutusohjelmassa tulee olemaan useita kursseja matematiikkaa ja ne ovat suhteellisen vaikeita.

      Demoja, animaatioita, työnäytteitä... niiden kanssa voi lähestyä firmoja.

      Harrastuneisuus, eli tsekkaa esim vuodenvaihteessa ympäri Suomea pidettävä viikonlopun kestävä Game Jam -tapahtuma ja hakeudu lähimpään cityysi verkostoitumaan. Kone mukaan ja voit käydä kokeilemassa, miltä pelien kehittäminen nopealla aikavälillä vaikuttaa, ja ovatko alan muut harrastajat samalla aaltopituudella. Joskus pelifirmatkin käyvät scouttaamassa noita Jami-tapahtumia ja poimivat parhaita päältä.

    • lupina3

      Pelialalle otetaan kyllä graafikoita/artisteja/(3D-)animaattoreita mutta silloin ei voi painottaa kuin yhtä sanaa - portfolio, portfolio, portfolio. Ketään ei kiinnosta onko tutkintoa vai ei (suurimmalla osalla pelialan osaajista ei ole, vaan ovat itseoppineita), pitää olla näyttöä siitä osaa piirtää/modellata/animoida ja jälki on hyvää.

      Pelaa myös paljon pelejä, opi erilaisista tyyleistä ja genreistä ja tee portfoliostasi monipuolinen. Kukaan ei palkkaa tyyppiä jonka portfoliossa on esim. vain pelkkiä manga/animehahmoja.

    • jjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      69
      3053
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      419
      2906
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      102
      2282
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      99
      2209
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1924
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1874
    7. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      153
      1868
    8. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1860
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      335
      1846
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1692
    Aihe