Mikä teillä laukaisee migreenin? Itsellä lähes aina nälän tunteen jälkeen.
Onko tietoa mistä migreeni on saanut alkunsa?
Itsellä olen ajatellut aivotärähdystä.
Säryn laukaiseva tekijä?
17
3836
Vastaukset
- aina
Sää: viileä kylmä tuuli, sade keli, auringon paiste pitemmän päälle jne...
Tietokone, huono tyyny tai muuten huono asento nukkuessa, nälän tunne jos ei ole syöny kunnolla ja ravitsevasti, liikunnan puute, raittiin ilman puute...
Ei nyt tule muuta mieleen mutta eipä oikein ole mistä sitä ei tulisi.
Ainut mistä ei tule niin on ruoka tai muut suuhun pantavat, kun joillain migreenin laukaisee esim. suklaan syönti... - Naikkonen
Itselläni on ollut migreeni pikkutytöstä. Olen myös saanut 5-vuotiaana aivotärähdyksen, mutta migreenin liittymistä siihen ei ole koskaan tutkittu.
Minulla migreenin laukaisee useimmiten suklaa, pähkinät, stressi, niska-hartiaseudun kireys, kirkas valo, veto, erilaiset hajut.
Miten te muut selviätte kohtauksista? Minulle ei täsmälääkkeet tehoa. Panacodia olen kokeillut, mikä tuntuu tällä hetkellä parhaimmalta.- ---
miranaxilla lähtee, mutta lääke pitää ottaa heti kun tuntuu että vähänkin ohimoita jomottaa...
Muuten ei hyödytä yhtään...En ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta lääkkeestä..
- Siili
Tuossahan noita jo tulikin: nälkä, väsymys, vielä pahempaa liika nukkuminen, fyysinen rasitus, stressi ja sen laukeaminen, nestehukka, hartiajännitys, tupakansavu, voimakkaat tuoksut, vilkkuvat valot, alkoholi, synteettiset makeutusaineet, arominvahventeet. Kuten tästä voi arvata, viikossa on usein enemmän särkypäiviä kuin säryttömiä, varsinkin kun teen kiireistä ja raskasta vuorotyötä.
Olen lapsena lyönyt pahasti pääni pudotessani asunnon yläkerrasta alakertaan ja muutaman vuoden kuluttua kohtauksia alkoi olla tasaisesti kerran viikossa. Muita syitä olen hakenut huonosta purennasta, huonosta stressinsietokyvystä, ainaisesta hermoilemisesta ja ryhtivirheestä. Luin myös tutkimuksesta, jonka mukaan migreenipotilailla olisi poikkeava aivojen rakenne - poikkeavan osan nimen olen unohtanut. Otapa näistä sitten selvää.- migreeniä
aina kun mä nukun tosi pitkään tai makoilen aamulla sängyllä noustessa päätä jomottaa se on rasittavaa kun heti aamusta särkee päätä.Itselläni migreeni kohtaukset väheni kun hankin lasit ,mulla oli huono näkö ja jouduin siristelemään enää ei ole sitä ongelmaa
- Siili
Eli täällä mielenkiintoista tietoa. Migreeni-tietopaketti sivulla 9.
http://www.medicina.fi/fato/18.pdf
- maija
Itellä ensimmäinen migreenikohtaus tuli ekan raskauden (vuonna 1972)loppuvaiheessa. Viimeksi oli viikko sitten ja uskokaa tai älkää mutta tällä kertaa oli syynä henkinen puoli.En viitsi tarkemmin selittää mutta migreeni alkoi perjantaina ja viimeinen kerta oli tiistaina, joka päivä sairastin. Sunnuntaina makasin päivystyksessä viisi tuntia. Nykyään yleensä stressi laukaisee kohtauksen.
Minulle ei enää auta Miranax ja Panacodista lääkäri sanoi ettei se oikein ole migreenilääke. Mutta se auttaa minullakin. Täsmälääke Imigran 50mg ei auttanut viimeksi. Meillä tämä migreeni on periytyvää sorttia, kuudesta lapsestani viidellä on ja odotan koska tuo murkkuikäinen saa ekan kohtauksensa.- anya
Minulle ja kahdelle lapselleni varmin migreenin aiheuttaja on kirkas vilkkuva valo tai aurinkoinen kevätsää. Toiselle lapselle myös verensokerin laskeminen ja väsymys aiheuttaa kohtauksen. Me olemme saaneet avun Panadol extend -lääkkeestä, vaikkei sekään mikään varsinainen migreenilääke ole. Tavalliseen jännityspäänsärkyyn auttaa paremmin ibuprofeeni, mutta parasetamoli isona annoksena heti kohtauksen alussa tehoaa migreeniin.
- sekamuotoinen
Syy? Meidän suvulla tuntuu olevan geeneissä. Päänsärkyisiä sukulaisia löytyy niin monessa polvessa kuin heistä tietoa on.
- Ikuinen pohtija
Mulla on ollut migreeniä nuoruudestani saakka ja kun päänsärky alkoi olla jokapäiväistä, aloin miettiä mistä se voi johtua. Olin kuullut että vyöhyketerapialla voi saada helpotusta, joten lähdin sitä kokeileen. Menin psykologiseen vyöhyketerapiaan. Kävin aluksi kerran kuussa ja myöhemmin tarpeen mukaan. Tuli tunne että nyt täytyy taas mennä hierontaan. Siitä on nyt viisi vuotta ja kolme vuotta olen ollut ilman migreenilääkkeitä. Migreeniä vieläkin on, mutta pärjään sen kanssa. Nyt panadolkin auttaa, vaikka lääkettä otan vain silloin kun en voi muuten sitä hoitaa. Mitä ne muut keinot sitten ovat, voin kertoa. Olen oppinut, että migreenin taustalla on tukahdettuja tunteita, usein viha. Vihaa on kertynyt monista elämäni eri tapahtumista ja ihmisistä. Tämä viha on täytynyt purkaa pois. Siihen olen löytänyt keinoiksi juokseminen, huutaminen, nyrkkeily vaikka tyynyyn ja kaikenlainen raskas ruumiillinen tekeminen. Myös muita tunteita voi olla taustalla ja nekin täytyy purkaa.
Tänä päivänä, jos migreeni iskee ensimmäisenä kysyn itseltäni: Mikä nyt vaivaa? Ja mietin asiaa. Olen oppinut hieromaan itseltäni korvista oikeita kohtia, jolla saatan saada alkavan kohtauksen ohi. Usein särky helpottuu, kun puran ne tunteet jotka nousevat pintaan. Päänhieronta auttaa myös, esim. ohimoilta, poskipäiltä, kulmakarvojen kohdilta. Siihen voi oppia ja lääkkeiden syönti vähenee huomattavasti. Kuin myös kohtausten määrä.
Matka omaan mieleeni on ollut todella antoisa vyöhyketerapeuttini avustuksella. Olen löytänyt omat tunteeni ja tunnistan aika helposti mistä migreeni milloinkin johtuu. Se helpottaa asioiden käsittelyä. Psykologisesta/modernista vyöhyketerapiasta olen saanut pysyvää apua migreeniin, lääkkeillä sain vain oireet pois.
Syömisten olen myös huomannut vaikuttavan, kuten moni on kirjoittanutkin sulle vastaukseksi. Vettä pitää juoda riittävästi.
Minun uskoni siihen, mistä migreeni saa alkunsa on lapsuudenaikaiset kokemukset, jolloin jostain syystä on täytynyt tukahduttaa tunteita.- Siili
..aamen. Tunnolliset ja stressiherkät ihmiset kärsivät usein päänsäryistä ja itselläni on myös taipumus ottaa muiden ihmisten tiuskinnat ja pahantuulisuudet itseeni. En sano vastaan, vaan koetan saada ihmiset iloisiksi, ja iltakaudet suren, miten pahasti joku taas sanoi. Patoan kaiken sisälleni. Takaisinsanomisesta oloni tulee vain pahemmaksi ja oikea ratkaisu voisi olla juuri jokin kasvottoman nyrkkeilysäkin hakkaaminen.
Kadehdin ihmisiä, joilla on varaa kokeilla erilaisia hoitoja eikä vain mättää harva se päivä lääkettä naamaan. Ehkä se aika tulee vielä minunkin kohdalleni! =)
- jaana
Verensokerin lasku aih. aamuyön kohtauksia: hoitunut diabeetikon iltapala (ruisleipää,hedelmää yms. pitkäkestoista) syömisellä. Kirkkaat, väärin suunnatut valospotit laukaisevat särkykohtauksen, koska toinen silmä on minulla "migreenisilmä". Syömisestä : chilimauste aiheuttaa 100%sesti , minulla eivät arominvahvennusaineet haittaa. Suklaa ei aiheuta , vaan makeanhimo kertoo kohtauksen olevan jo päällä. Vahvat hajut eivät myöskään minulla aiheuta , vaan hajuaisti herkistyy kun kohtaus on jo olemassa ohimolla. Minulla Naprosyn-mikstuura (naproxen,pronaxen) on osoittautunut tehokkaaksi, joskus harvoin tarv. Imigrania. Minulla ei stressi/ henkiset tekijät, eikä vuorotyökään ole niin keskeisiä tekijöitä: enkä ihan usko noihin viha/yms. tulkintoihin (yksi vastaus vyöhyketerapiasta jne.), minulla kohtaus on niin raju, että minusta se on sairaus/ häiriö aivoissa: kipu, oksentaminen, vatsan jumiutuminen totaalisesti, hapenpuutteesta johtuva haukotteleminen, puheen ja kirjoituksen häiriöt kohtauksen aikana , ovat päättelyni syynä. Sekä vahva sukurasitus. Minusta migreeni on laaja-alainen aivohäiriö, eikä "vain" päänsärkyä.
- Siili
En usko, että Ikuinen pohtija tarkoitti väheksyä migreeniä sairautena epäilemällä sen syyksi omalla kohdallaan tukahdutettuja tunteita. Psyykellä on mahtavampi voima kuin usein ajatellaankaan, eikä sairauden psyykkinen tausta tarkoita, että kivun tai kohtauksen saisi pois psyykeä hoitamalla, kun se kerran on alkanut. Psyykkiset tekijät saattavat laittaa alulle vyöryn, joka on hoidettavissa vain lääkkeellä tai peräti leikkauksella. Näin ajatellen kyse on siis todellisesta ja tuskallisesta sairaudesta.
Migreeniähän on monta eri tyyppiä, mikä todennäköisesti tarkoittaa, että myös laukaisevia tekijöitä on erilaisia. Omalla kohdallani olen huomannut, että tekijöitä on oltava useampia, jotta kohtaus käynnistyy. On kuitenkin myös ihmisiä, jotka kolarissa päänsä lyötyään ovat saaneet riesakseen viikottaisen migreenin. Tällöin aivojen epätasapainotilan syy on selkeä, eikä psyykkisistä syistä juuri voine puhua.
Yhdelläkin ihmisellä voi olla useanlaisia kohtauksia, joten yleistyksiä ei migreenistä voi tehdä. Olen mielessäni nimennyt omia kohtauksiani mm. "perinteiseksi (samanlaista kuin lapsena)", "kolmen päivän" ja "liikanukkumis" migreeniksi. Kohtaukset alkavat ja talttuvat eri tavoin ja ovat kivuiltaankin erilaisia. - Siili
kuitenkin jäi yksi asia sanomatta. Jaana, mainitsit sukurasituksen. Sukuvikanahan voi olla myös elämänasenne ja se, kuinka osaa käsitellä omia tunteitaan. Olen perinyt ilmiselvästi vanhemmiltani tapani murehtia ja ahdistua ja mikä pahempaa: geenien lisäksi mukana ovat myös kotona opitut mallit tunteiden käsittelemiseen. En nyt halua vängätä asiaa mihinkään suuntaan, vaan haluan ihmisten mielien pysyvän avoimina eri vaihtoehdoille. =)
- jaana
Siili kirjoitti:
kuitenkin jäi yksi asia sanomatta. Jaana, mainitsit sukurasituksen. Sukuvikanahan voi olla myös elämänasenne ja se, kuinka osaa käsitellä omia tunteitaan. Olen perinyt ilmiselvästi vanhemmiltani tapani murehtia ja ahdistua ja mikä pahempaa: geenien lisäksi mukana ovat myös kotona opitut mallit tunteiden käsittelemiseen. En nyt halua vängätä asiaa mihinkään suuntaan, vaan haluan ihmisten mielien pysyvän avoimina eri vaihtoehdoille. =)
Totta kai psyykellä on merkitystä ja tavoilla ratkaista ongelmia: tarkoitin sukurasituksella sitä, että isoäidilläni oli vaikea migreeni, samoin yhdellä tädilläni. He ovat ainakin olleet persoonina ja elämäntavoiltaan hyvin erilaisia ihmisiä / niinkuin minäkin sitten taas heihin nähden omanlaiseni. Olen itse ollut psykiatrian alalla duunissa kohta 20 vuotta, eli en mitenkään väheksy ihmisen psyyken voimaa/ sen aiheuttamia ongelmia. Mutta minä olen omassa sairaudessani todennut, että elämäntilanteellani/ psyykkisellä voinnillani ei ole ratkaisevaa merkitystä kohtauksen tulemiseen.
Ja minua joskus hiukan kiusaa tulkinnat siitä, että kun ei olisi vihainen/ stressaantunut/ ikävä ihminen ; päätä ei särkisi. Yleinen vitsi v-mäisistä, pihtaavista ämmistäkin kai vielä kummittelee, mutta joka itse elää migreenin kanssa / näkee sivusta "oikean" migreeni-ihmisen naama kalpeana, huulet sinisenä ,vapisevana, oksentavana/ puheessaan sekoilevana rehvelinä; ei puhune enää vain päänsärystä... - Siili
jaana kirjoitti:
Totta kai psyykellä on merkitystä ja tavoilla ratkaista ongelmia: tarkoitin sukurasituksella sitä, että isoäidilläni oli vaikea migreeni, samoin yhdellä tädilläni. He ovat ainakin olleet persoonina ja elämäntavoiltaan hyvin erilaisia ihmisiä / niinkuin minäkin sitten taas heihin nähden omanlaiseni. Olen itse ollut psykiatrian alalla duunissa kohta 20 vuotta, eli en mitenkään väheksy ihmisen psyyken voimaa/ sen aiheuttamia ongelmia. Mutta minä olen omassa sairaudessani todennut, että elämäntilanteellani/ psyykkisellä voinnillani ei ole ratkaisevaa merkitystä kohtauksen tulemiseen.
Ja minua joskus hiukan kiusaa tulkinnat siitä, että kun ei olisi vihainen/ stressaantunut/ ikävä ihminen ; päätä ei särkisi. Yleinen vitsi v-mäisistä, pihtaavista ämmistäkin kai vielä kummittelee, mutta joka itse elää migreenin kanssa / näkee sivusta "oikean" migreeni-ihmisen naama kalpeana, huulet sinisenä ,vapisevana, oksentavana/ puheessaan sekoilevana rehvelinä; ei puhune enää vain päänsärystä...Olen itsekin törmännyt tuon oletuksen ärsyttävyyteen, joten ymmärrän hyvin. Itselläni kun migreeniä oli lapsena ja nuorena tasan kerran viikossa, neurologi sanoi minun kärsivän "viikonloppupäänsärystä", joka tulee stressin lakatessa tai alkaessa. Koetin inttää, että särky voi osua myös keskiviikkoon monta viikkoa peräkkäin ja jos särky loppuu vasta perjantaina, seuraava kohtaus tuleekin taas ensi perjantaina jne. Siihen neurologi: Onkos niissä keskiviikoissa sitten koulussa jotain, mitä jännität? Eli selitysyritys meni täysin yli hilseen. Lopulta keksin kertoa, että kesälomalla tahti jatkuu samana, vaikka makaan reporankana rannalla. Se veti kaikentietävän neurologin hiljaiseksi.
Selvisihän syy tuohon rytmiin, kun tutkimus edistyi: migreenikohtaus kehittyy kolme päivää ja aivoilla tilanteen tasaantumiseen kohtauspäivän jälkeen menee toiset kolme päivää. Siitähän tuo mystinen seitsemän päivää. Eli kohtaus on tavallaan aina joko tulossa tai menossa. Aikuisena mukaan tuli muita tekijöitä, jotka sotkivat tuon rytmin, ikään kuin olisin tullut jotenkin entistä herkemmäksi ärsykkeille. Onneksi lapsuus- ja nuoruusajasta kohtausten tyrmäävyys on sentään vähentynyt. Mieluummin ehkä usein ja lievempää kuin kerran viikossa totaalisena ja lamaannuttavana räjähdyksenä. - Ikuinen pohtija
Näihin asioihin minäkin aluksi kiinnitin huomiota ja enkä väheksy syömisten vaikutuksia. Ajattelen ihmisen kokonaisuutena, eli kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos syö väärin, se voi aiheuttaa särkyä ja myös vaikuttaa psyykeeseen. Jos olen hermostunut, saatan syödä väärin ja jälleen päänsärky.
Olen perehtynyt omalla kohdallani myös siihen, miksi kirkkaat valot häiritsevät. Kävin terapiassa läpi oman syntymäni ja siinä koin, kun synnyin, kirkkaat valot todella sokaisevana, pimeästä kun tulin. Jos ensimmäinen mitä maailmassa on vastassa, on todella kirkkaat valot, ne ei voi olla vaikuttamatta syntyvään. Onhan tänä päivänä huomattu sen häiritsevän ja onneksi lapset saavat syntyä hämärässä. Muutenkin syntymä on todella iso tapahtuma myös lapselle.
Teollistuneessa maassa on laajalti se käsitys, että lähes kaikki vaivat johtuvat ruumiillisista seikoista ja jotenkin ihmisestä unohdetaan henkinen puoli. Ihmiset ei enää usko omia tuntemuksia, vaan kaikille pitää olla näyttöä tieteellisesti. Nyt selitetään kaikki mahdollinen, että ne sairaudet johtuu geeneistä ja varmaan sit aletaan muokkaamaan niitä. Mielessäni on kysymys, mikä sitten vaikuttaa näihin geeneihin? Ainakin perimä, niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta henkinen puoli on tutkimuksissa taiettu taas unohtaa.
Kun sanot, ettei sulla tunteet vaikuta, niin toivon että kysyt itseltäsi: Ilmaisenko vihaani? Näytänkö tunteitani? Ihminen voi lähes kokonaan kieltää itseltään tunteita. Saattaa vasta myöhemmällä iällä löytää itsestään "uusia piirteitä", kun tunteita tulee pintaan.
Tavallaan katson aina pintaa/oireita syvemmälle.
Ensin pitää tutkia ettei ole fyysistä vaivaa ja sit tutkailen mistä särky johtuu, etsin syytä henkiseltä puolelta. Usein lääkärit joutuvat toteamaan ettei tälle lääketieteellistä selitystä löydy, kuten migreenissäkin on. Paitsi ne geenit.
Mielestäni jokaisella on vapaus olla siinä käsityksessä mikä migreenistä on. Minä tykkään tuoda esille eri näkökulmia ja nämä oli mun käsityksiä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k374906- 823496
- 302943
- 612915
- 82737
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t552270- 381763
Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!
Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….91690- 181681
- 161574