Jalan halvausoireet selkäleikkauksen jälkeen

Yllättynyt

Marraskuussa leikattiin päivystyksessä kookas välilevyn pullistuma selästä. Ennen leikkausta järkyttävät kivut reidessä ja pohkeessa, tunnottomuutta jalan sivussa varpaisiin saakka. Ei selkäkipua. Sairaalassa ei annettu muuta mahdollisuutta kuin välitön leikkaus. Leikkauksesta on nyt kulunut 6 viikkoa. Selän kanssa ei ole ollut ongelmia, haava parantui hienosti. Mutta jalka. Kova hermokipu on poissa, mutta muuten jalka on kuin pelistä poissa. Se on päkiästä ja nilkasta voimaton, kuin halvaantunut. Kantapää täysin tunnoton mutta kävellessä siihen sattuu kovasti. Koko jalka on puutunut reiden takaosasta, pohkeestä ja jalan ulkosyrjästä. Kävelyni on melkoista ontumista ja könkkäämistä kantapään kipeyden ja jalan voimattomuuden vuoksi. Joka askeleella täytyy varmistaa, että nilkka "pysyy pystyssä". Kävelen pari kertaa päivässä n. 1 km kerrallaan, enempään en pysty. Istumista reisi sietää n. 15 min kerrallaan. Öisin heräilin myös15 min välein kun jalan puutumisen vuoksi piti vaihtaa asentoa. Sain sitten tradolania ja yöuni parani. Muita lääkkeitä Ibumax, Cabapentin, Sirdalud.
Olen tehnyt kaikki mahdolliset sairaalasta saamani jumppaohjeet tunnollisesti ja säännöllisesti. Muuta kuntoutusta en ole saanut. Ainoa hyvä asia on, että tunto varpaisiin on palannut. Ja kävellessä pohje ja reisi pehmenevät vaikka kantapää kipeytyykin.
Haluaisin kuulla muiden selkäleikattujen leikkauksen jälkeisiä kokemuksia. Nettikirjoittelusta päätelleen monien kivut ovat jääneet leikkauspöydälle ja ovat tulleet työkykyisiksi jo 4 viikon jälkeen. Minulla taas on täysi työ selviytyä itseni kanssa niin ruumiillisesti kuin henkisestikin, työstä selviytymistä en osaa vielä edes kuvitella.
Onko toivoa, että voimat ja tunto jalkaan paranevat? Onko toivoa, että kantapään pistävä kipu poistuu? Ja miten lie käy puutumisen?

14

12772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuntoon

      Välilevyprolapsin leikkauksesta kuntoutuminen voi viedä jopa pari vuotta.Minulla ekasta leikkauksesta jäi jalkapöytä tunnottomaksi ja kävellessä kaikki varpaat puutuivat.Jonkinasteista säteilykipua jää leikkauksista huolimatta toisille,ainakin minulla.Nyt toinen leikkaus takana 4vk sitten ja yllätys, jalkapöytään tunto palautunut, mutta voimattomuutta,tunnottomuutta pientä säteilyä jaloissa on.Aika parantaa ja koskaanhan ei samanlaiseksi kroppaansa saa, koska leikkaus aina jättää jälkensä.Älä lannistu, vaan jatka liikkumista voimiesi mukaan,muista levätä,venytellä,syödä monipuolisesti.Vielä ei työhön paluuta kannata miettiä,vaan anna aikaa itsellesi kuntoutua ja muista olla varovainen, vaikkakin olo tuntuisi kivuttomalta ja hyvältä!Puolikuntoisena ei töihin mennä,kokemusta on, 2vuotta sairaana!

      • Sakarias66

        Multa leikattiin hermovaurio selästä 10vk sitten.Selkä ja lonkkakivut helpottuneet.Kuukausi leikkauksesta vas.jalan kantapää ja jalkapohja kipeytyi kovasti.Fyssarilla käynyt,uusia jumppaliikkeita,vyöjuoksua.Mikään ei tahdo auttaa,lääkkeet ei auta.Huonompi juttu.Nyt soittoaika viikon päästä leikkaavalle lääkärille.Toivotaan,et saisin apua.


      • Anonyymi

        Mitä kirurgi sanoi jalkapohjakivuista?

        Mulla tehtiin vuosi sitten L4-5 välin luudutusleikkaus. Nyt jalkapohja/ kantapää kivut ja varpaiden tunnottomuus vaikeuttavat kävelyä joka hetki. Pahinta on liikkeelle lähdöt. Olo on, kuin tulisilla hiilillä kävelisi.
        Venyttelyt ja hieronnat eivät auta. Myöskään syömäni hermokipulääkkeet eivät poista ongelmaa. Kärsin myös
        nivelkivuista; kädet ja polvet pahimpia. Olen etsinyt selitystä kipulääkkeiden sivuvaikutuksista tai leikkauksen jälkeisestä oireilusta.

        Onko kukaan ratkaissut tällaisen sivuoireen ongelmaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä kirurgi sanoi jalkapohjakivuista?

        Mulla tehtiin vuosi sitten L4-5 välin luudutusleikkaus. Nyt jalkapohja/ kantapää kivut ja varpaiden tunnottomuus vaikeuttavat kävelyä joka hetki. Pahinta on liikkeelle lähdöt. Olo on, kuin tulisilla hiilillä kävelisi.
        Venyttelyt ja hieronnat eivät auta. Myöskään syömäni hermokipulääkkeet eivät poista ongelmaa. Kärsin myös
        nivelkivuista; kädet ja polvet pahimpia. Olen etsinyt selitystä kipulääkkeiden sivuvaikutuksista tai leikkauksen jälkeisestä oireilusta.

        Onko kukaan ratkaissut tällaisen sivuoireen ongelmaa?

        Onko tilanteesi mikä.?

        Kärsin samanlaisen leikkausoperaation jälkeisestä molempien jalkapohjien kivuista jo 2 vuotta leikkauksen jälkeenkin. Eikä valoa näy.
        Nivelkivut, jalkapohjakivut ja pohje/ varpaiden tunnottomuus vaikeuttavat elämääni koko ajan rajaten kykyäni jo ihan perus arkiaskareissakin.
        Lääkkeiden vaihtokokeilut eivät ole auttaneet.
        Oletko saanut vastauksia tähän ongelmaan?


    • spine-fix

      Ikävä kuulla vastoinkäymisestä ja toivottavasti tilanne alkaa hiljalleen korjaantua.

      Kaikki tapaukset ovat kuitenkin yksilöllisiä jo lähtökohtaisesti ja sitten vielä kirurgisen hoidon onnistumisen ja laadunkin suhteen.

      Useinkaan hätäleikkaukseen ei ryhdytä ellei ole ns. satulahalavausta, ainenevaihdunnan hallinna menetyksineen. Kuitenkin tapauskohtaista, vaikka pääsääntöisesti konservatiivisella hoidolla koetetaan edetä.

      - http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Selkärangan_degeneratiiviset_sairaudet

      Tapaturmatilanteissa, nikamamurtumissa tietenkin leikkauseen joudutaan vaikka edellämainittua ei olisikaan.

      Avaukseen on vaikea kommentoida sen lähemmin kun ei tiedä miten asiat ovat alkujaan edenneet, ei myöskään ole tiedossa miten vaivat alunperin alkoivat, kaunako niitä oli ollut ennen leikausta ja oliko konsutoitu spesialisteja jo aiemmin jne.

      Millä tasolla tarkalleen ottaen välilevynpullistuma oli ja millaisella diagnoosilla (pullistumiakin on hyvin erilaisia http://kuvaton.com/u/ysQ ), hermoratojen puristustilat (kuinka pitkään olleet puristuksissa), ja mitä leikkauksessa tarkalleen ottaen tehtiin, sillä nekin ovat hyvin tapauskohtaisia.

      Jos ja kun välilevun pullistuman leikkaus ja tarvittaessa hermoradoille tehty lisätila hieman luuta poistamalla on onnistunut hyvin, niin useinkin vaivat ja kivut hellittävät nopeasti.

      Kuitenkin jos hermot ovat olleet jo kauan puristuksissa, niin niiden vapauttamisenkin jälkeen saattaa viedä jonkin aikaa kunnes ne alkavat plautua. Mutta tämäkin vaikuttaa olevan yksilöllistä.

      Tietyt B-vitamiinit voivat olla osaltaan edesauttamassa hermosäryssä ja hermoratojen ylläpidossa. Muuan neurokirurgi sellaista itsellenikin suositteli.

      "B-vitamins -- especially B1, niacin, B6 and B12 -- in slightly higher than necessary dosages have demonstrated good success in reducing neurogenic pain."

      "The Life Extension Foundation suggests taking 150 mg of B1 up to three times daily, 500 mg of niacin, 250 mg of B6 and up to 500 mcg of vitamin B12 daily for at least 2 weeks to help reduce pain from deteriorating disks."

      "As with all supplements, consult with your physician prior to use."

      - http://www.livestrong.com/article/279316-supplements-for-bulging-or-deteriorating-disks/

      Toivon, että tilanteesi alkaa korjaantua, sillä näiden neurologisten vaivojen ja kipujen kanssa selviäminen osaa olla haastavaa.

      Kuntoutusta ajatellen on ilmeisemminkin vielä liian aikaista toipumisen ollessa alullaan.

      Tärkeää mahdollista uutta leikkausta tarvittaessa olisi päästä mahdollisimman hyviin käsiin.

    • spastica74

      Ennen selkäleikkausta oli liikkuminen täysin normaalia ja selkäleikkaukseen johti vain rakko - ja suolihalvaukset.

      Seuraavana päivänä havaittiin että vasempaan jalkaan oli tullut ns. jäykkähalvaus. Eli se ei ole veltto vaan jäykkä.

      Leikkauksesta 5 vuotta. Kivuton istuessa ja pitkällään ollessa.

      Kukaan ei laita edes magneettikuvaan vaikka on kivut ja tilanne vaikeutunut. Kovat kivut katetroidessa ja ulostaessa. Ei siis leikkaus auttanut. Pahoittelut, en ole paras esimerkki.
      Mutta toivotan parempaa uutta vuotta!

    • 2+2

      hermovaurio voi jäädä pysyväksi

      • neljäväliä

        Osittain korjaantuu mikäli ei ole kysymys hemonleikaushaavasta. Minula kirurgi vahingoitti hermoa ja se ei palaudu koskaan. Jos kysymys on hermon pinnetilasta niin se palautuu noin 3vuodessa. Vaatii myös itseltä erittäin aktiiista liikuntaa vaika se sattuisikin.


    • pirkko zeizei

      kannaatta käydä vaikka pirkko vesavaaran kokouksissa. moni on parantunut

      • nähty ja koettu

        ei usko ja huijarit ole ketään parantanut, joskus on saatu yrittämään omien voimien loputtua mutta siinäkin on kysymys ihmisestä itsestään . Ei mistään huuhaa uskovaisten jeesus parantaa systeemistä. Niissä otetaan vain hyväuskosilta ihmisiltä rahat pois ja se on laillistettu ryöstö kun on joku uskon asia.


    • spine-fix

      spastica74: "Kukaan ei laita edes magneettikuvaan vaikka on kivut ja tilanne vaikeutunut."

      Mitä tarkoittaa "ei kukaan"? Kohdallasi tilanne on niin vakava ja vaikea-asteinen ongelma, että kaikkiin tarvittaviin lisätukimuksiin tulee ehdottomasti päästä ja viipymättä.

      Kannatta hakeutua jonkin hyvämaineisen neurokirurgin yksityselle vastaanotolle ja hankkia sitä kauta tarvittavat lähetteet lisätutkimuksiin.

      Vailitettavasti avun saaminen ei ole aivan sama asia Helsingissä kuin vaikkapa jossakin harvaan asutussa maakunnassa.

      Suomessa lienee edelleenkin paras mahdollinen paikka Ortonin Sairaala, mutta sinne on useinin vaikea saada lähetettä kunnaltaan. Yksityisen vakuutuksen ja / tai tapaturman yhteydessä helpompi tilanne.

    • Wertuerss

      Mitä yleensä siinä leikkauksessa tehdään? Annetaanko siinä vaan lisää tilaa hermolle, mutta se pullistuma repeämä on edelleen sielä? Auttakaa kertokaa joku ;c

    • Leikattu
    • Anonyymi

      Itselläni petti edellinen selkäleikkaus, iskiashermo jäi puristuksiin L4-L5 nikamien väliin. Leikattiin nopeasti, mutta oikealle puolelle jäi peroneushermon halvaus ja hermoston heikkous aina pakaroista asti. Jalka on ns. läpsyjalka. Olen etsinyt netistä kaikkea mahdollista apua, kun fys. terapiasta en sitä alussa saanut. Youtubessa on hyvä kanava, Tara Tobias, neurologisiin vammoihin kouluttautunut fysioterapeutti. Hänen neuvoillaan olen saanut enemmän voimaa lihaksiin, ja jatkan tätä. Nyt sain fys. terapiasta myös pakaralihasliikkeitä tehtäväksi.Syön koko ajan B-vitamiineja. Minulle sanottiin, että lihaksia kuntouttamalla saa paranemista aikaan.Läpsyjalkaan sain peroneustuen, joka nostaa jalkaterää ylöspäin kävellessä.Alussa oli hyvin epätoivoinen tunne, mutta sitä on helpottanut voimien palautuminen osittain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9726
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2847
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      170
      2634
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1637
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1449
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe