Voi elämän kevät.
Naapurin äijän kanssa tuossa turistiin säästä.
tuli siinä puheeksi että talon puuverhoilun ilmarako onkin näillä keleillä parasta olla riittävä että kuivuu seinät edes joskus.
Noh äijä alkoi valistaa että hänellä ei ole mitään ilmarakoa ulkoverhoilussa.
viimekesänä teki "enerkia remppaa"
Valisti että hän jätti peräti 50mm ilmaraon vanhan tuulensuojan ja lisäeristeen väliin. (ristikoolaus 2"x2")
Siis mitä v******
Äijä ihan tosissaan selitti että vanhan tuulensuojalevyn päällä on nyt 50 mm ilmarako ja sitten 50mm lisäeristettä ja 25 mm tuulensuoja ja siihen päälle naulausrimat vaakaan ja ulkoverhous.
Nauroi paskaisesti että "äläpäs poika sekaannu miesten juttuihin" kun kerroin että tuuletus rako on nyt ihan väärässä paikassa kun kylmä ilma kiertää eristeen välissä.
enkä kyllä ymmärrä miten se 50mm villa edes pysyy sielä paikallaan mutta..
Äijä tekee vielä jonkunlaista rakennusmaalari hommaa työkseenkin että luulis joskus työmaalla edes nähneen miten noi kuuluu rakentaa.
Onko joku kuullut vastaavista rakenteista, minä en ole.
ilmarako eristyksessä
68
4837
Vastaukset
- 12+10
Ilmeisesti jätti kertomatta, että vanha tuulensuoja oli homeessa ja märkänä, kun oli ollut ilman ilmarakoa ja nyt yrittää korjata tuhoja tuolla ratkaisulla.
- ihmetelijä
Tuli mieleen kun käy koiralenkillä.On melko monet tiiliseinät näissä alueen 90 luvun taloissa märkinä päivä ja viikko tolkulla. Asiahan ei oikeestaan muuten mulle kuulu mutta kuuluuko tiilen olla märkänä viikkoja putkeen? Puuseinissä ei vastavaa ilmiötä ole havaittavissa
- joij98y9y
Melkeinpä väittäisin, että kyllä ne puuseinätkin märkiä ovat.. Tai oikeammin se julkisivulaudoitus.
Syksy on hankalaa aikaa, kun sataa miltei päivittäin ja sitten kun ei sada, on joko kylmää tai ilmankosteus on jotakuinkin 100%. Eli mikään ei kuivu, vaikka mitä tekisit. Ellei se julkisivu sitten saa lämpöä jostain. Ulkoilma ei sitä kyllä kuivaa, ennen kevättä.
- rakentajaremontoija
No, ei todellakaan ole oikein. Sen tuuletusraon koko ideahan on nimenomaan siinä, että se julkisivu kuivaa kummaltakin puolelta, eikä julkisivun kosteus pääse ainakaan niin tehokkaasti siirtymään varsinaisen seinärakenteen puolelle.
Periaatteessa se ulkopuolinen eristys varmaan silti auttaa vähän, vaikka siinä onkin se rako.. Mutta mitenkään kovin tehokas se ei ole ja saattaa hyvinkin alkaa lahoamaan kun kosteus pääsee sinne eristeiden ja koolauksien sekaan. - kummajuttu
eli märkä tiiliseinä on ok?
- tosikummajoo
No olishan se ihan kiva, jos sen saisi pidettyä kuivana, ehkäisi ainakin pakkasrapautumista jos ei muuta.. Mutta milläs kuivaat seinän kun viistosade kastelee?
Ilmankosteus kun pyörii jossain 100% tietämillä, niin tietäähän sen jokainen, ettei siinä mikään kuivu.
Tiili sinänsä ei lahoa eikä pilaannu. Sen pintaan mahdollisesti tarttunut lika voi homehtua, jolloin tiiliseinä alkaa lähinnä näyttää likaiselta.. Kaipa siihen voi joku sammalkin tarttua.. Vähän riippuu ympäristöstä, etenkin puut tuntuvat likaavan rakennuksia.
- 14+4
Menkää ulos ja katsokaa luontoa niin joka paikka on kostea syksyisin ja ellei talon ulkopuolella ole kosteutta niin seinän läpi tulee lämpövuotoa ja se kuivaa kivijalan ja seinän.
Talon eristykset on kunnossa niin kosteahan se ja katolla pysyy pitkään lumi kunhan kunnon eristykset välikatossa.
Nou hätä! - kannattaatutkia
No enpä tiiä. Kosteus seinässä ei ole tavallista kertoo juurikin tuulettumisesta ja toki seinän kunnosta. Itsellä seinä on kuiva melko nopeasti puuseinä. Ei ilmavuotoja se tarkasteltu mittareilla. Ilmaraka seinän takana kun auki kuivaa hyvin mutta jos on esim tiilitalossa kynsivälit laastissa niin eipä ole seinä ns toimivalla tuuletuksella. Näitä on paljon koulut ja päiväkodit malli esimekrrinä. Tuskinpa tiilitalot nyt kovinkaan parempaa laatua ovat.
- 16+8
Olet varmaan rakennusalan ammattilainen.
Selitä kaupungin monilukuiset tiilitalot joissa ei ole mitään rakoja ulkoseinissä ja rapattu koko matkalta? Ikää niillä on monella 100 v ja terveet rakenteet. - jokuvaan..
16+8 kirjoitti:
Olet varmaan rakennusalan ammattilainen.
Selitä kaupungin monilukuiset tiilitalot joissa ei ole mitään rakoja ulkoseinissä ja rapattu koko matkalta? Ikää niillä on monella 100 v ja terveet rakenteet.Ja aivan erilaiset U-arvot kuin uudemmilla.
Esimerkiksi 100 vuotta vanha täystiilitalo on aivan eriasia kuin puutalo tiilijulkisivulla.
En silti ihan usko että tiiliseinä kuivaisi märällä syyskelillä ainakaan ihan nopeasti. Vähän tietysti riippuu siitä mikä on lämpötila siellä tuuletusraossa, eli muutaman vuosikymmenen ikäinen talo saattaa hyvinkin vuotaa lämpöä sen verran että kuivattaa jotenkin.
- matkalainen1
Nämä Ilmarako spesialistit vois selvittää miten rautatien viressä olevat asemarakennukset ovat selvinneet 100 vuotta ilman ilmarakoa ja ovat tervettä rakennetta.
Ulkoseinän alaosassa olevissa koristelistoissa on lahonvikaa ilmeiseti hoitamattoman maalauksen vuoksi ja kasvien läheisyys.
Katsoin lomareissulla itäsuomessa purettua asemarakennuksen seinärakennetta ja ihmettelin.
Olisiko syytä tarkistaa tietopohjaa?Täystiili ei tarvitse ilmarakoa. Eristeet tarvitsevat. Saattavat pärjätä ilmankin, mutta se on sitten tuurista kiinni, enemmän tai vähemmän.
Enkä olisi muuten ihan varma siitä, että nuo asemarakennukset ihan terveitä rakenteiltaan ovat.- 1920
On minulla itsellänikin 20-luvun talo, jossa ei ole mitään tuuletusrakoja.. On siinä vaan hauska yrittää lämmittää pirttiä kun hirret ovat jatkuvasti kosteita. Pysyy ehkä jotenkuten terveenä, jos saisi jotenkin pidettyä lämpöisenä. Ehkä onnistuikin aikanaan kun emäntä piti tulta yllä.. Itsellä vaan ei ole emäntää, eikä varaa semmoiseen määrään sähköä mitä se vaatisi.
Toisaalta, ei ne talot ennen pysyneet täysin terveinä vaikka olisi miten lämmöllä yrittänyt kuivatella.. "Kengityshän" oli niihin aikoihin ihan normaalia. Ja jos nyt joku ei tiedä mitä se tarkoittaa, niin se tarkoittaa sitä että kun alimmat hirret lahoavat, niin tilalle vaihdetaan uudet.
Kunhan kerkiän, niin tuohon taloon tulee päälle eristeet, tuuletusrimat ja vasta sen päälle uusi vaakapaneeli. Ehkä sitten se hirsi lopulta kuivaa ja lämpiää ja saan taloon kohtuullisen lämpötilan, edes jotakuinkin järkevällä energiankulutuksella.
Tähän mennessä onkin kulunut sekä puutä että sähköä, kumpaakin varmaan puolta isomman talon tarpeisiin. - 15+16
The_Rat kirjoitti:
Täystiili ei tarvitse ilmarakoa. Eristeet tarvitsevat. Saattavat pärjätä ilmankin, mutta se on sitten tuurista kiinni, enemmän tai vähemmän.
Enkä olisi muuten ihan varma siitä, että nuo asemarakennukset ihan terveitä rakenteiltaan ovat."Täystiili ei tarvitse ilmarakoa Eristeet tarvitsevat."
Voi pyhä sylvi, tätä asiantuntijaa. Eikö tiilitalossa tarvita eristeitä lainkaan?
Nyt iskä, ota pois tietsikan käyttöoikeus musikalta! - mökki 1890
1920 kirjoitti:
On minulla itsellänikin 20-luvun talo, jossa ei ole mitään tuuletusrakoja.. On siinä vaan hauska yrittää lämmittää pirttiä kun hirret ovat jatkuvasti kosteita. Pysyy ehkä jotenkuten terveenä, jos saisi jotenkin pidettyä lämpöisenä. Ehkä onnistuikin aikanaan kun emäntä piti tulta yllä.. Itsellä vaan ei ole emäntää, eikä varaa semmoiseen määrään sähköä mitä se vaatisi.
Toisaalta, ei ne talot ennen pysyneet täysin terveinä vaikka olisi miten lämmöllä yrittänyt kuivatella.. "Kengityshän" oli niihin aikoihin ihan normaalia. Ja jos nyt joku ei tiedä mitä se tarkoittaa, niin se tarkoittaa sitä että kun alimmat hirret lahoavat, niin tilalle vaihdetaan uudet.
Kunhan kerkiän, niin tuohon taloon tulee päälle eristeet, tuuletusrimat ja vasta sen päälle uusi vaakapaneeli. Ehkä sitten se hirsi lopulta kuivaa ja lämpiää ja saan taloon kohtuullisen lämpötilan, edes jotakuinkin järkevällä energiankulutuksella.
Tähän mennessä onkin kulunut sekä puutä että sähköä, kumpaakin varmaan puolta isomman talon tarpeisiin.Eipä tuosta sinun kirjoituksesta käy ilmi, onko mökissäsi ulkovuorausta ollenkaan. Jos on, niin mistä näet hirsien olevan kosteita? Pistäpä yläpohjan eristykset ensin kuntoon ja keskity sen jälkeen seiniin. Minun vanhassa mökissä oli yläpohjassa sammalta, sahapurua ja painona hiekkaa. Näitäkään ei ollut paksua kerrosta. Laitoin reilun kerroksen selluvillaa näiden vanhojen törkyjen päälle. Kummasti rupesi mökki pysymään lämpimänä. Seuraavana vuonna purin vanhan ulkovuorauksen hirsien päältä (vuoraus suoraan hirressä kiinni). Lisäsin selluvillaeristyslevyjä 50mm. Päälle tuulensuojalevy. Koolaus ja uusi ulkovuoraus ilmaraon kanssa. Vuoden jälkeen vanhat lattiat pois ja selluvillaeristyksen (30cm) jälkeen rossilattia on mukavan lämmin. Ikkunoille en ole tehnyt muuta , kuin huoltomaalauksen. Ikkunat ovat pienikokoiset kaksilasiset. Ainoa ongelma alkuaikoina remontin jälkeen oli lämmitys joka tapahtuu leivinuunilla ja kamari pienellä uunilla, ettei meinannut millään uskoa miten pienellä puumäärällä mökki pysyy lämpimänä.
- 8+19
mökki 1890 kirjoitti:
Eipä tuosta sinun kirjoituksesta käy ilmi, onko mökissäsi ulkovuorausta ollenkaan. Jos on, niin mistä näet hirsien olevan kosteita? Pistäpä yläpohjan eristykset ensin kuntoon ja keskity sen jälkeen seiniin. Minun vanhassa mökissä oli yläpohjassa sammalta, sahapurua ja painona hiekkaa. Näitäkään ei ollut paksua kerrosta. Laitoin reilun kerroksen selluvillaa näiden vanhojen törkyjen päälle. Kummasti rupesi mökki pysymään lämpimänä. Seuraavana vuonna purin vanhan ulkovuorauksen hirsien päältä (vuoraus suoraan hirressä kiinni). Lisäsin selluvillaeristyslevyjä 50mm. Päälle tuulensuojalevy. Koolaus ja uusi ulkovuoraus ilmaraon kanssa. Vuoden jälkeen vanhat lattiat pois ja selluvillaeristyksen (30cm) jälkeen rossilattia on mukavan lämmin. Ikkunoille en ole tehnyt muuta , kuin huoltomaalauksen. Ikkunat ovat pienikokoiset kaksilasiset. Ainoa ongelma alkuaikoina remontin jälkeen oli lämmitys joka tapahtuu leivinuunilla ja kamari pienellä uunilla, ettei meinannut millään uskoa miten pienellä puumäärällä mökki pysyy lämpimänä.
olempa kuullut että talo pysynyt hyvässä ryhdissä 100vuotta.
sitten kun eristetään alapohja hyvin niinkun usein tapana...
routa vääntääkin yllättäen perustukset pilalle kun ei enää lämpövuoto pidä routaa kurissa. - Pispalan poika
15+16 kirjoitti:
"Täystiili ei tarvitse ilmarakoa Eristeet tarvitsevat."
Voi pyhä sylvi, tätä asiantuntijaa. Eikö tiilitalossa tarvita eristeitä lainkaan?
Nyt iskä, ota pois tietsikan käyttöoikeus musikalta!Lue Kalle Päätalon kirjoja. Ollessaan rakennusmestarina Tampereella hänen johdollaan tehtiin kerrostaloja tiilestä. Kirjoista selviää seinärakenteen rakenne Kalle Päätalon tyyliin hyvin yksityiskohtaisesti.
15+16 kirjoitti:
"Täystiili ei tarvitse ilmarakoa Eristeet tarvitsevat."
Voi pyhä sylvi, tätä asiantuntijaa. Eikö tiilitalossa tarvita eristeitä lainkaan?
Nyt iskä, ota pois tietsikan käyttöoikeus musikalta!Ei ennen tarvittu. Metri tiiltä eristää tarpeeksi...
- kirvesmies 85v
Ulkoseinien alaosassa olevat "listat" eivät ole mitään koristelistoja. Tarkista tietopohjasi.
- kumpare
8+19 kirjoitti:
olempa kuullut että talo pysynyt hyvässä ryhdissä 100vuotta.
sitten kun eristetään alapohja hyvin niinkun usein tapana...
routa vääntääkin yllättäen perustukset pilalle kun ei enää lämpövuoto pidä routaa kurissa.Ryhdissä olevat yli sata vuotiaat talot ovat tehty routimattoman maan päälle.
- tiiltä
15+16 kirjoitti:
"Täystiili ei tarvitse ilmarakoa Eristeet tarvitsevat."
Voi pyhä sylvi, tätä asiantuntijaa. Eikö tiilitalossa tarvita eristeitä lainkaan?
Nyt iskä, ota pois tietsikan käyttöoikeus musikalta!Mietitäänpäs hetken mitä tarkoittaa "täystiili".. ja maristaan vasta sitten. Joskus muinoin tosiaan tehtiin sellaisiakin.
Eihän se kovin energiatehokas ole, vaikka seinät ovat julmetun paksut... Ja juuri siitä syystä tämänpäivän "tiilitalot" ovat vain tiiliverhoiltuja. Itse runkorakenne voi olla melkein mitä vaan, puusta betoniin ja eristeratkaisut mitä nyt milloinkin. - 1920
mökki 1890 kirjoitti:
Eipä tuosta sinun kirjoituksesta käy ilmi, onko mökissäsi ulkovuorausta ollenkaan. Jos on, niin mistä näet hirsien olevan kosteita? Pistäpä yläpohjan eristykset ensin kuntoon ja keskity sen jälkeen seiniin. Minun vanhassa mökissä oli yläpohjassa sammalta, sahapurua ja painona hiekkaa. Näitäkään ei ollut paksua kerrosta. Laitoin reilun kerroksen selluvillaa näiden vanhojen törkyjen päälle. Kummasti rupesi mökki pysymään lämpimänä. Seuraavana vuonna purin vanhan ulkovuorauksen hirsien päältä (vuoraus suoraan hirressä kiinni). Lisäsin selluvillaeristyslevyjä 50mm. Päälle tuulensuojalevy. Koolaus ja uusi ulkovuoraus ilmaraon kanssa. Vuoden jälkeen vanhat lattiat pois ja selluvillaeristyksen (30cm) jälkeen rossilattia on mukavan lämmin. Ikkunoille en ole tehnyt muuta , kuin huoltomaalauksen. Ikkunat ovat pienikokoiset kaksilasiset. Ainoa ongelma alkuaikoina remontin jälkeen oli lämmitys joka tapahtuu leivinuunilla ja kamari pienellä uunilla, ettei meinannut millään uskoa miten pienellä puumäärällä mökki pysyy lämpimänä.
No, pahoittelen hieman epäselvää ilmaisua.. Vaakapanelointi siinä on nyt, ja siitähän oikeastaan kerroinkin jo että aion uusia sen. Muuten olisi ehkä voinut ajatella vaihtoa pystylaudoitukseen, mutta vaakapanelointi ei kasvata seinän paksuutta yhtä paljon.
Tiedän hirsien olevan kosteita, kun ne ovat kylmiä talo tuntuu jatkuvasti hieman kostealta ja niissä on kaikenlaisia ötökän koloja. Myös lahovauriot joita olen joutunut paikkailemaan viittaavat vähän siihen suuntaan.
Yläpohjankin aion kyllä remontoida. Aion kaapia kaikki vanhat muhut pihalle sieltä, sitten ilmansulkupahvit ja uudet eristykset. Ja luonnollisestikin huomattavasti paksumpana kerroksena, kun sitä tilaakin siellä on ihan ruhtinaallisesti.
Tosin, myönnettäkööt että ihan kaikesta ei voi seiniäkään syytää, kun lattiakin päästää aikamääriä ilmaa läpi. Makkarin puolella oli multapenkki, jonka vaihdoin rossipohjaiseksi. Vaati tosin pientä askartelua ihan kivienkin kanssa, kun talo lepää louhittujen kivien päällä. Ja nimenomaan kivisokkelin takia haluan pitää seinämäpaksuuden kasvattamisen aikalailla minimissä.
Tulikin aika yllätys laajennuspuuhissa kun oletin, että kellarin seinän vierellä olisi ollut ihan vaan lapiolla kasattu maavalli lämpöeristeenä, vaan eipä ollutkaan, kun siinä olikin ihan kallio. Kellari sen takana olikin louhittu siihen. Sinänsä jälkeenpäin ajateltuna ei niin iso ihme, kun 20-luvulla kylä oli täynnä poraria ja panostajaa, eli kaivoksen lähialueesta on kysymys.
Puolet talosta on nyt remontoitu, no ainakin ulkopuolta lukuunottamatta, eli seinäeristyksiä ei vielä ole, muuta kuin se että laitoin sisäpuolelle insuliittiä. Ja luonnollisestikin ilmansulkupahvit insuliitin alle. Ja pyrin parhaani mukaan tiivistelemään kaikki mahdolliset raot. Ihan normaaliin tapaan en voinut ilmansulkua asentaa, kun katto oli sen verran siistissä kunnossa että olisi tuntunut pahalta vetää siihen suoraan päälle, vaikka tavallaan helpompaa ja varmempaa se olisi kyllä ollut. No, liimailin katon ja seinien ilmansulut yhteen uretaanilla ja akryylillä. Jos siellä joku vuotokohta vielä on, niin se ei taatusti ole kuin pieni murto-osa siitä mitä alunperin.
Itse päädyin laittamaan alapohjaeristykset uretaanilevyllä.. Mieluusti olisin käyttänyt selluvillaa, mutta 150 milliä oli suurin eristepaksuus minkä sain mahtumaan, ja etenkään lattialämmityksen kanssa se ei vaan olisi ollut kovin järkevää. Etenkään kun seinien vierellä oli pakko jättää ohut kaistale vain 50 milliseksi, kun ne sokkelikivet vaan ovat siinä, eikä lattiaakaan voi nostaa ilman että tulee ongelmia vähän jokapuolella (ovet, nuohousluukut ym).
Laajennusosaan tulee sitten aikanaan pannuhuone, ja sieltäkäsin ajan lämpöä lattiaan.. Odotan innolla remontin valmistumista, kun kaikki laskelmat tuntuvat osoittelevan siihen suuntaan että energiankulutuksen pitäisi laskea noin ~80%, eikä ulospäin tule huomaamaan juuri mitään, paitsi tietenkin sen että pinnat siistiytyvät. Olen varma että lämmitetty lankkulattia tulee olemaan mukavan tuntuinen jalan alla. Tähän asti ovat varpaat palelleet vaikka käytänkin villasukkia oikein mielellänikin.
Ikkunat olen ajatellut muuten pitää entisellään, kun lasituksetkin ovat pitkälti alkuperäiset (ja sen kyllä huomaa). Mutta ikkunoiden väliin olen ajatellut kolmanneksi lasiksi selektiivilasia, jolloin U-arvo putoaa 2,8 -> 1,2.. Minkä lisäksi laitan toki tiivisteet ja ikkunalukot kuntoon (puuttuivat, kumma kyllä).
Leivinuuni pysyy jatkossakin osana taloa. Ja uskon että tulen myös käyttämään sitä, todennäköisesti jopa aiottuun tarkoitukseensa, siis ihan uunina. - Joopa joo
tiiltä kirjoitti:
Mietitäänpäs hetken mitä tarkoittaa "täystiili".. ja maristaan vasta sitten. Joskus muinoin tosiaan tehtiin sellaisiakin.
Eihän se kovin energiatehokas ole, vaikka seinät ovat julmetun paksut... Ja juuri siitä syystä tämänpäivän "tiilitalot" ovat vain tiiliverhoiltuja. Itse runkorakenne voi olla melkein mitä vaan, puusta betoniin ja eristeratkaisut mitä nyt milloinkin.Tiilitalon runko on tiiltä, ei mitä vain.
Tiiliverhoiltu talo ei ole tiilitalo, vaan puutalo, jossa on julkisivu tiilestä. - Punainen mallu
1920 kirjoitti:
No, pahoittelen hieman epäselvää ilmaisua.. Vaakapanelointi siinä on nyt, ja siitähän oikeastaan kerroinkin jo että aion uusia sen. Muuten olisi ehkä voinut ajatella vaihtoa pystylaudoitukseen, mutta vaakapanelointi ei kasvata seinän paksuutta yhtä paljon.
Tiedän hirsien olevan kosteita, kun ne ovat kylmiä talo tuntuu jatkuvasti hieman kostealta ja niissä on kaikenlaisia ötökän koloja. Myös lahovauriot joita olen joutunut paikkailemaan viittaavat vähän siihen suuntaan.
Yläpohjankin aion kyllä remontoida. Aion kaapia kaikki vanhat muhut pihalle sieltä, sitten ilmansulkupahvit ja uudet eristykset. Ja luonnollisestikin huomattavasti paksumpana kerroksena, kun sitä tilaakin siellä on ihan ruhtinaallisesti.
Tosin, myönnettäkööt että ihan kaikesta ei voi seiniäkään syytää, kun lattiakin päästää aikamääriä ilmaa läpi. Makkarin puolella oli multapenkki, jonka vaihdoin rossipohjaiseksi. Vaati tosin pientä askartelua ihan kivienkin kanssa, kun talo lepää louhittujen kivien päällä. Ja nimenomaan kivisokkelin takia haluan pitää seinämäpaksuuden kasvattamisen aikalailla minimissä.
Tulikin aika yllätys laajennuspuuhissa kun oletin, että kellarin seinän vierellä olisi ollut ihan vaan lapiolla kasattu maavalli lämpöeristeenä, vaan eipä ollutkaan, kun siinä olikin ihan kallio. Kellari sen takana olikin louhittu siihen. Sinänsä jälkeenpäin ajateltuna ei niin iso ihme, kun 20-luvulla kylä oli täynnä poraria ja panostajaa, eli kaivoksen lähialueesta on kysymys.
Puolet talosta on nyt remontoitu, no ainakin ulkopuolta lukuunottamatta, eli seinäeristyksiä ei vielä ole, muuta kuin se että laitoin sisäpuolelle insuliittiä. Ja luonnollisestikin ilmansulkupahvit insuliitin alle. Ja pyrin parhaani mukaan tiivistelemään kaikki mahdolliset raot. Ihan normaaliin tapaan en voinut ilmansulkua asentaa, kun katto oli sen verran siistissä kunnossa että olisi tuntunut pahalta vetää siihen suoraan päälle, vaikka tavallaan helpompaa ja varmempaa se olisi kyllä ollut. No, liimailin katon ja seinien ilmansulut yhteen uretaanilla ja akryylillä. Jos siellä joku vuotokohta vielä on, niin se ei taatusti ole kuin pieni murto-osa siitä mitä alunperin.
Itse päädyin laittamaan alapohjaeristykset uretaanilevyllä.. Mieluusti olisin käyttänyt selluvillaa, mutta 150 milliä oli suurin eristepaksuus minkä sain mahtumaan, ja etenkään lattialämmityksen kanssa se ei vaan olisi ollut kovin järkevää. Etenkään kun seinien vierellä oli pakko jättää ohut kaistale vain 50 milliseksi, kun ne sokkelikivet vaan ovat siinä, eikä lattiaakaan voi nostaa ilman että tulee ongelmia vähän jokapuolella (ovet, nuohousluukut ym).
Laajennusosaan tulee sitten aikanaan pannuhuone, ja sieltäkäsin ajan lämpöä lattiaan.. Odotan innolla remontin valmistumista, kun kaikki laskelmat tuntuvat osoittelevan siihen suuntaan että energiankulutuksen pitäisi laskea noin ~80%, eikä ulospäin tule huomaamaan juuri mitään, paitsi tietenkin sen että pinnat siistiytyvät. Olen varma että lämmitetty lankkulattia tulee olemaan mukavan tuntuinen jalan alla. Tähän asti ovat varpaat palelleet vaikka käytänkin villasukkia oikein mielellänikin.
Ikkunat olen ajatellut muuten pitää entisellään, kun lasituksetkin ovat pitkälti alkuperäiset (ja sen kyllä huomaa). Mutta ikkunoiden väliin olen ajatellut kolmanneksi lasiksi selektiivilasia, jolloin U-arvo putoaa 2,8 -> 1,2.. Minkä lisäksi laitan toki tiivisteet ja ikkunalukot kuntoon (puuttuivat, kumma kyllä).
Leivinuuni pysyy jatkossakin osana taloa. Ja uskon että tulen myös käyttämään sitä, todennäköisesti jopa aiottuun tarkoitukseensa, siis ihan uunina.Kun tiedon taso on tuota luokkaa, niin oletko harkinnut vaikka suunnitelmien ostoa joltakin?
Tuosta suunnittelusta oli joitakin ketjuja sitten juttua.... - tiiltä
Joopa joo kirjoitti:
Tiilitalon runko on tiiltä, ei mitä vain.
Tiiliverhoiltu talo ei ole tiilitalo, vaan puutalo, jossa on julkisivu tiilestä.Luepa uudestaan. Siinä ainoassa kohdassa jossa käytin sanaa "tiilitalo" puhuttaessa tiiliverhoilluista taloista, laitoin sen sanan lainausmerkkeihin. Että on se kumma jos täytyy siitäkin ruveta viisastelemaan. Miten se olisi pitänyt sanoa, että herralle/rouvalle kelpaisi?
- 1920
Punainen mallu kirjoitti:
Kun tiedon taso on tuota luokkaa, niin oletko harkinnut vaikka suunnitelmien ostoa joltakin?
Tuosta suunnittelusta oli joitakin ketjuja sitten juttua....Mitä oikein tarkoitat? Siis meinaatko sitä kun yllätyin siitä että kellari olikin louhittu? Ja mitä minun olisi pitänyt tehdä? Teettää kalliit maaperätutkimukset?
Tavallaanhan minä teinkin maaperätutkimukset, kairan sijasta käytin vaan kaivinkonetta. Yllättynyt olisin ollut jokatapauksessa, huolimatta siitä miten se selvisi. Ja jokatapauksessa suunnitelmia oli tarkoitus tarkistaa sitten kun kallion muoto selviäisi. Sehän olisi pitänyt selvittää tavalla tai toisella kuitenkin. Ja jokatapauksessa se olisi pitänyt raapia puhtaaksi ennen louhintatöitä. - Punainen mallu
1920 kirjoitti:
Mitä oikein tarkoitat? Siis meinaatko sitä kun yllätyin siitä että kellari olikin louhittu? Ja mitä minun olisi pitänyt tehdä? Teettää kalliit maaperätutkimukset?
Tavallaanhan minä teinkin maaperätutkimukset, kairan sijasta käytin vaan kaivinkonetta. Yllättynyt olisin ollut jokatapauksessa, huolimatta siitä miten se selvisi. Ja jokatapauksessa suunnitelmia oli tarkoitus tarkistaa sitten kun kallion muoto selviäisi. Sehän olisi pitänyt selvittää tavalla tai toisella kuitenkin. Ja jokatapauksessa se olisi pitänyt raapia puhtaaksi ennen louhintatöitä.Tarkoitat juurikin tätä, mitä koko ajan jatkat.
Tuo ilmansulkupahvi tuolta särähtää jo todella pahasti. Toisaalta Suomi on täynnä väärin remontoituja taloja, joten ei talosi siinä mielessä mikään harvinaisuus tule olemaan, - Joopa joo
tiiltä kirjoitti:
Luepa uudestaan. Siinä ainoassa kohdassa jossa käytin sanaa "tiilitalo" puhuttaessa tiiliverhoilluista taloista, laitoin sen sanan lainausmerkkeihin. Että on se kumma jos täytyy siitäkin ruveta viisastelemaan. Miten se olisi pitänyt sanoa, että herralle/rouvalle kelpaisi?
Vaikka kuinka sönkkäät, niin sekoitat asioita. Tilitalo on tiilitalo. Sen runko on tehty tiilestä, eikä mistä tahansa.
Sinun "tiilitalollesi" on olemassa aivan oikea suomenkielinen termi, eli tiiliverhoiltu talo. Käytä sitä.
Tiilitalossa voi vastaavasti olla puuverhous. Joopa joo kirjoitti:
Vaikka kuinka sönkkäät, niin sekoitat asioita. Tilitalo on tiilitalo. Sen runko on tehty tiilestä, eikä mistä tahansa.
Sinun "tiilitalollesi" on olemassa aivan oikea suomenkielinen termi, eli tiiliverhoiltu talo. Käytä sitä.
Tiilitalossa voi vastaavasti olla puuverhous.Tämän keskustelun kannalta olennaista on, onko talossa tiiliverhoilu (ilmaraolla) vai ei. Runkomateriaalilla ei tässä ole merkitystä. Siksi "tiilitalo" lainausmerkeissä oli oikein hyvä lyhenne tiilivuorattua rakennusta tarkoittamaan. Luulenpa että jokainen ymmärsi tämän tässä yhteydessä.
Mutta hyvä että pääsit kertomaan miten asia täsmälleen on. Nyt varmastikaan kellään ei ole enää erehtymisen mahdollisuutta. Yhteevetona vielä:
- Täystiilitalossa ei ole eristeitä eikä erillistä tiiliverhoilua. Se ei tarvitse ilmarakoa
- Tiiliverhoillussa talossa on yleensä eristeet, usein homehtuvaa laatua olevat. Jotta ne eivät homehtuisi, olisi hyvä olla ilmarako tiiliverhoilun ja eristeiden välissä.- Joopa joo
The_Rat kirjoitti:
Tämän keskustelun kannalta olennaista on, onko talossa tiiliverhoilu (ilmaraolla) vai ei. Runkomateriaalilla ei tässä ole merkitystä. Siksi "tiilitalo" lainausmerkeissä oli oikein hyvä lyhenne tiilivuorattua rakennusta tarkoittamaan. Luulenpa että jokainen ymmärsi tämän tässä yhteydessä.
Mutta hyvä että pääsit kertomaan miten asia täsmälleen on. Nyt varmastikaan kellään ei ole enää erehtymisen mahdollisuutta. Yhteevetona vielä:
- Täystiilitalossa ei ole eristeitä eikä erillistä tiiliverhoilua. Se ei tarvitse ilmarakoa
- Tiiliverhoillussa talossa on yleensä eristeet, usein homehtuvaa laatua olevat. Jotta ne eivät homehtuisi, olisi hyvä olla ilmarako tiiliverhoilun ja eristeiden välissä.Muuten hyvä, mutta meni väärin.
Tiilitalolla tarkoitetaan tiliitaloa, jonka runko on tiiltä. Eristys voi olla mitä tahansa, samaten julkisivu.
Täystiilitalolla ei tarkoiteta taloa, joka on tehty kokonaan tiilistä. Tiilet ovat olleet aina niin kalliitta, että vanhatkaan talot, jotka on rakennettu tiilistä, eivät ole tiiltä kokonaan, vaan tiilien välissä on eriste, vaikka hiekkaa.
Tiiliverhoillussa talossa (myös täystiilitalossa) jätetään nykyään ilmarako, jotta ulkopuolinen kosteus (sade) ei johtuisi kapillaarisesti taloon. Tiilihän itsessään on höyrynläpäisyltään "huokeaa", eli sisältä tuleva kosteus kyllä siitä kulkeutuu läpi, joskin tätä nykyään autetaan jättämällä joka kolmanteen tiileen alimpaan riviiin pystysauma auki.
PS Lainausmerkissä oleva "huokea" tarkoittaa pientä höyrynvastusta. Joopa joo kirjoitti:
Muuten hyvä, mutta meni väärin.
Tiilitalolla tarkoitetaan tiliitaloa, jonka runko on tiiltä. Eristys voi olla mitä tahansa, samaten julkisivu.
Täystiilitalolla ei tarkoiteta taloa, joka on tehty kokonaan tiilistä. Tiilet ovat olleet aina niin kalliitta, että vanhatkaan talot, jotka on rakennettu tiilistä, eivät ole tiiltä kokonaan, vaan tiilien välissä on eriste, vaikka hiekkaa.
Tiiliverhoillussa talossa (myös täystiilitalossa) jätetään nykyään ilmarako, jotta ulkopuolinen kosteus (sade) ei johtuisi kapillaarisesti taloon. Tiilihän itsessään on höyrynläpäisyltään "huokeaa", eli sisältä tuleva kosteus kyllä siitä kulkeutuu läpi, joskin tätä nykyään autetaan jättämällä joka kolmanteen tiileen alimpaan riviiin pystysauma auki.
PS Lainausmerkissä oleva "huokea" tarkoittaa pientä höyrynvastusta.Hyvä oppia jotain uutta.
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Kerrostalojen_perusrakenteet_talotekniikka/
Tuon perusteella eristeitä ei käytetty, mutta ovat varmaan vain unohtaneet mainita asiasta.
Itse olen asunut 1911 ja 1937 rakennetuissa tiilitaloissa (ja jossain 20-luvun talossakin tietääkseni, mutta siitä en pahemmin muista). Ulkoseiniä en noissa ole nähnyt purettavan, joten en lähde kommentoimaan varmana tietona eristeiden löytyvyyttä sieltä.- Joopa joo
The_Rat kirjoitti:
Hyvä oppia jotain uutta.
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Kerrostalojen_perusrakenteet_talotekniikka/
Tuon perusteella eristeitä ei käytetty, mutta ovat varmaan vain unohtaneet mainita asiasta.
Itse olen asunut 1911 ja 1937 rakennetuissa tiilitaloissa (ja jossain 20-luvun talossakin tietääkseni, mutta siitä en pahemmin muista). Ulkoseiniä en noissa ole nähnyt purettavan, joten en lähde kommentoimaan varmana tietona eristeiden löytyvyyttä sieltä.Tarkoittanet kohtaa
"Kivitalon runko muodostui kahden tiilen paksuisista ulkoseinistä"
Jos olet sitä mieltä, että tuossa oli kaikki, eikä eristeitä käytetty, niin kannattaisi ehkä tutkia vaikka noita 1911 ja 1937 rakennettuja tiilitaloja missä asuit ja miettiä oliko ulkoseinät tosiaan noiden kahden tiilen paksuisia, eli paksuudeltaan n. 25cm.
Hieman tuntuu, että käsitteet runko ja ulkoverhous eivät aivan uponneet vieläkään sinne. - insinööriopiskelija
Joopa joo kirjoitti:
Tarkoittanet kohtaa
"Kivitalon runko muodostui kahden tiilen paksuisista ulkoseinistä"
Jos olet sitä mieltä, että tuossa oli kaikki, eikä eristeitä käytetty, niin kannattaisi ehkä tutkia vaikka noita 1911 ja 1937 rakennettuja tiilitaloja missä asuit ja miettiä oliko ulkoseinät tosiaan noiden kahden tiilen paksuisia, eli paksuudeltaan n. 25cm.
Hieman tuntuu, että käsitteet runko ja ulkoverhous eivät aivan uponneet vieläkään sinne.Kahden tiilen rungolla tarkoitetaan runkoa jonka paksuus on sama kuin kahden tiilen ja sauman yhteen laskettu pituus .
Osa vanhojen rakennuksien rungosta koostuu pelkästä tiilestä. Näitä kutsutaan massiivi tiilirungoksi tai massiivi tiilimuuriksi. Seinissä ei ole ollut erillistä lämmöneristettä. Tiili toimii lämpöäeristävänä materiaalina.
Myöhemmin tiilitaloihin alettiin lisäämään erilaisia lämmöneristeitä rakennus osaamisen kehittyessä. Rakenteista tuli taloudellisempi.
"Tiiliverhoiltu talo ei ole tiilitalo, vaan puutalo, jossa on julkisivu tiilestä."
Tiiliverhollussa talossa runkona voi olla myös tiiltä tai betonia - Joopa joo
insinööriopiskelija kirjoitti:
Kahden tiilen rungolla tarkoitetaan runkoa jonka paksuus on sama kuin kahden tiilen ja sauman yhteen laskettu pituus .
Osa vanhojen rakennuksien rungosta koostuu pelkästä tiilestä. Näitä kutsutaan massiivi tiilirungoksi tai massiivi tiilimuuriksi. Seinissä ei ole ollut erillistä lämmöneristettä. Tiili toimii lämpöäeristävänä materiaalina.
Myöhemmin tiilitaloihin alettiin lisäämään erilaisia lämmöneristeitä rakennus osaamisen kehittyessä. Rakenteista tuli taloudellisempi.
"Tiiliverhoiltu talo ei ole tiilitalo, vaan puutalo, jossa on julkisivu tiilestä."
Tiiliverhollussa talossa runkona voi olla myös tiiltä tai betoniaJuuri näin.
Tuollaisia massiivitiilitaloja ei tehty ihmisten asumuksiksi huonon eristävyyden vuoksi. Itse en ainakaan tällaisiin ole törmännyt Suomessa missään.
Ja tiiliverhous ottaa kantaa vain verhoukseen, ei rungon materiaaliin. - 1920
Punainen mallu kirjoitti:
Tarkoitat juurikin tätä, mitä koko ajan jatkat.
Tuo ilmansulkupahvi tuolta särähtää jo todella pahasti. Toisaalta Suomi on täynnä väärin remontoituja taloja, joten ei talosi siinä mielessä mikään harvinaisuus tule olemaan,On se hyvä että sinä tiedät miten remontoidaan oikein..
Itse olen kuitenkin nähnyt aika paljonkin korjaamalla pilattuja 1900-luvun alkupuolen rakenteita. Ja siinä sivussa oppinut yhtä jos toistakin siitä mitä niiden kanssa voi ja mitä ei todellakaan kannata tehdä.
Oma havaintoni on, että terve talo ei muovia tarvitse. - Punainen mallu
1920 kirjoitti:
On se hyvä että sinä tiedät miten remontoidaan oikein..
Itse olen kuitenkin nähnyt aika paljonkin korjaamalla pilattuja 1900-luvun alkupuolen rakenteita. Ja siinä sivussa oppinut yhtä jos toistakin siitä mitä niiden kanssa voi ja mitä ei todellakaan kannata tehdä.
Oma havaintoni on, että terve talo ei muovia tarvitse.Ei tarvitse minua uskoa, mutta usko tuota suunnittelijaa.
Tuo viimeinen lauseesi kruunaa tietämyksesi.
Mutta omapa on torppasi. Purettavia riittää ja kohta yksi lisää. - laatuinsinööri
1920 kirjoitti:
On se hyvä että sinä tiedät miten remontoidaan oikein..
Itse olen kuitenkin nähnyt aika paljonkin korjaamalla pilattuja 1900-luvun alkupuolen rakenteita. Ja siinä sivussa oppinut yhtä jos toistakin siitä mitä niiden kanssa voi ja mitä ei todellakaan kannata tehdä.
Oma havaintoni on, että terve talo ei muovia tarvitse.Uudessa talossa, jossa saadaan muovit asennettua oikein, on muovit ihan ok. Vanhan talon saneerauksessa, esim. yläpohjan eristämisessä ei saada millään konstilla niitä muoveja asennettua oikealle paikalleen tiiviisti. Näissä kohteissa pidän itse ilmasulkupaperia hyvänä ratkaisuna.
- vanhempi suunn.
insinööriopiskelija kirjoitti:
Kahden tiilen rungolla tarkoitetaan runkoa jonka paksuus on sama kuin kahden tiilen ja sauman yhteen laskettu pituus .
Osa vanhojen rakennuksien rungosta koostuu pelkästä tiilestä. Näitä kutsutaan massiivi tiilirungoksi tai massiivi tiilimuuriksi. Seinissä ei ole ollut erillistä lämmöneristettä. Tiili toimii lämpöäeristävänä materiaalina.
Myöhemmin tiilitaloihin alettiin lisäämään erilaisia lämmöneristeitä rakennus osaamisen kehittyessä. Rakenteista tuli taloudellisempi.
"Tiiliverhoiltu talo ei ole tiilitalo, vaan puutalo, jossa on julkisivu tiilestä."
Tiiliverhollussa talossa runkona voi olla myös tiiltä tai betoniaInsinööriopiskelija. Nuo tiilet ovat reikätiiliä. Oletko nähnyt koskaan? Kynän mentäviä reikiä on muistaakseni 128 kpl. Seinien paksuus on noissa 400-500 mm luokkaa. U-arvoksi tulee 0,4, joka ei ole mitenkään kehno. Hirsitaloissa on huonompi U-arvo ja ilmavuodot ("hengitys") päälle.
- terapeutti
1920 kirjoitti:
On se hyvä että sinä tiedät miten remontoidaan oikein..
Itse olen kuitenkin nähnyt aika paljonkin korjaamalla pilattuja 1900-luvun alkupuolen rakenteita. Ja siinä sivussa oppinut yhtä jos toistakin siitä mitä niiden kanssa voi ja mitä ei todellakaan kannata tehdä.
Oma havaintoni on, että terve talo ei muovia tarvitse.Siis aiot lisätä lämmöneristettä ulkopuolelle?
- vanhempi suunn.
terapeutti kirjoitti:
Siis aiot lisätä lämmöneristettä ulkopuolelle?
Tein kerran saneeraussuunnittelua sähkön osalta erääseen siirrettävään hirsitaloon. Siinä oli ulkopuolelle merkitty 50 mm solumuovieriste. Vaikka sähkösuunnittelija olenkin, niin soitin tutulle rakennustarkastajalle jotta "onhan asia homattu onhan". Kävi sääliksi nuortaparia. Oli se huomattu.
Tässä sähkärin ohje hirsitalon eristämiseen. Ulkopuolella on vuorilauta ilmaraolla OK. Se on sääsuoja. Sisäpuolelle voi lisätä kuitulevyn. Sisäpuolelle voi lisätä 50 mm puhallusvillaa. Mutta muuten rakenne on hyväksyttävä U-arvoltaan huonoksi. Ulkopuolelle ei mitään lämmöneristettä eikä ilmansulkuja. Ilmeisesti lautainen sääsuoja ilman ilmarakoakin on toimiva, koska niitä on paljon ja hirret ovat olleet kunnossa niissä. Tosin pystylaudoituksissa on rimat ja lautojen välissä pieni ilmarako luonnostaan. Vaakalaudoitus vaatii luonnollisesti jonkinlaiset naulausalustat eli tuuletusrako tulee siinä.
Jos vanhan hirsitalon haluaa lämpimäksi edullisesti, on vain lämmitettävä edullisesti. Ilmaislämpöä maasta ja ilmasta on siis ratkaisu. Muita ratkaisuja ei ole edulliseen lämmittämiseen. Puulämmitys helloineen on tarpeen ilman vaihtamiseen, jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Hirsitaloissa pitää tajuta puulämmityksen tärkeys ilman vaihtamisessa. - vanhempi suun.
kirvesmies 85v kirjoitti:
Ulkoseinien alaosassa olevat "listat" eivät ole mitään koristelistoja. Tarkista tietopohjasi.
Katselin erään vanhan koulun verhoilun alalistoja kuntoarviokeikalla. Vinolista kivijalan päällä ilmeisesti 2x5-lankusta viistetty. Päällä pystylista ilmeisesti 2x6 lankusta viistetty. Näin että se oli lankkua kun oli jatkokohdasta murentunut. Sen takaa näkyi hirsi. Tuollaiset listat ovat sääsuojia ja vaihtotavaraa. Tuossa riitti vaihtamiseksi jatkoskohtien uusiminen.
- insinööriopiskelija
vanhempi suunn. kirjoitti:
Insinööriopiskelija. Nuo tiilet ovat reikätiiliä. Oletko nähnyt koskaan? Kynän mentäviä reikiä on muistaakseni 128 kpl. Seinien paksuus on noissa 400-500 mm luokkaa. U-arvoksi tulee 0,4, joka ei ole mitenkään kehno. Hirsitaloissa on huonompi U-arvo ja ilmavuodot ("hengitys") päälle.
Reikätiiliä olen nähnyt ja muurannutkin. Tosin en koskaan 128 reikäisiä.
Massiivitiili rungolla löytyy asuinrakennuksia. - vanhempi suunn.
vanhempi suun. kirjoitti:
Katselin erään vanhan koulun verhoilun alalistoja kuntoarviokeikalla. Vinolista kivijalan päällä ilmeisesti 2x5-lankusta viistetty. Päällä pystylista ilmeisesti 2x6 lankusta viistetty. Näin että se oli lankkua kun oli jatkokohdasta murentunut. Sen takaa näkyi hirsi. Tuollaiset listat ovat sääsuojia ja vaihtotavaraa. Tuossa riitti vaihtamiseksi jatkoskohtien uusiminen.
Tarkennan. Nuo siis vaakalistoja. Seinän verhouspuurakenne kohtaa noissa pystyvaakalistan vinon yläpinnan. Vesillä on selvä virtausreitti.
Veulaajat ehkä eivät voi mukaymmärtää mikä on pystyvaakalista. Määrittelen sen tässä vain tätä tarkoitusta varten. Se on se 2x6 lankku viistettynä syrjällään. Se alempi on lappeellaan.
Sähkäri ei tiedä mitä nämäovat oikeilta nimiltään. Mutta itse asia ei muutu miksikään siitä. Viistetyistä lankuista listat lappeellaan ja syrjällään joka tapauksessa. - insinööriopiskelija
vanhempi suunn. kirjoitti:
Tein kerran saneeraussuunnittelua sähkön osalta erääseen siirrettävään hirsitaloon. Siinä oli ulkopuolelle merkitty 50 mm solumuovieriste. Vaikka sähkösuunnittelija olenkin, niin soitin tutulle rakennustarkastajalle jotta "onhan asia homattu onhan". Kävi sääliksi nuortaparia. Oli se huomattu.
Tässä sähkärin ohje hirsitalon eristämiseen. Ulkopuolella on vuorilauta ilmaraolla OK. Se on sääsuoja. Sisäpuolelle voi lisätä kuitulevyn. Sisäpuolelle voi lisätä 50 mm puhallusvillaa. Mutta muuten rakenne on hyväksyttävä U-arvoltaan huonoksi. Ulkopuolelle ei mitään lämmöneristettä eikä ilmansulkuja. Ilmeisesti lautainen sääsuoja ilman ilmarakoakin on toimiva, koska niitä on paljon ja hirret ovat olleet kunnossa niissä. Tosin pystylaudoituksissa on rimat ja lautojen välissä pieni ilmarako luonnostaan. Vaakalaudoitus vaatii luonnollisesti jonkinlaiset naulausalustat eli tuuletusrako tulee siinä.
Jos vanhan hirsitalon haluaa lämpimäksi edullisesti, on vain lämmitettävä edullisesti. Ilmaislämpöä maasta ja ilmasta on siis ratkaisu. Muita ratkaisuja ei ole edulliseen lämmittämiseen. Puulämmitys helloineen on tarpeen ilman vaihtamiseen, jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Hirsitaloissa pitää tajuta puulämmityksen tärkeys ilman vaihtamisessa.Ulkopuolinen lisälämmöneriste tulee usein halvemmaksi kun sisäpuolinen. Mikäli halutaan laittaa lisäeristeen ulos niin yleensä suositellaan käytettävän villaa.
Mikäli haluaa käyttää solumuovi/polyuretaani eristeitä niin ne kannattaa yleensä laittaa sisäpuolelle. vanhempi suunn. kirjoitti:
Insinööriopiskelija. Nuo tiilet ovat reikätiiliä. Oletko nähnyt koskaan? Kynän mentäviä reikiä on muistaakseni 128 kpl. Seinien paksuus on noissa 400-500 mm luokkaa. U-arvoksi tulee 0,4, joka ei ole mitenkään kehno. Hirsitaloissa on huonompi U-arvo ja ilmavuodot ("hengitys") päälle.
Lukemani perusteella reikätiiltä alettiin käyttämään vasta myöhemmin, tyyliin 20-luvulla. Samalla seinien paksuutta ohennettiin puoleentoista tiileen.
Voin tästä vain päätellä, että 1911 valmistuneessa talossani oli todellakin massivinen tiilirunko vailla eristyksiä. Kahden tiilen ulkokuorella ja ilmeisesti ilmaraolla ennen sisäpuolta (tästä en artikkelien perusteella ole ihan varma).- Joopa joo
The_Rat kirjoitti:
Lukemani perusteella reikätiiltä alettiin käyttämään vasta myöhemmin, tyyliin 20-luvulla. Samalla seinien paksuutta ohennettiin puoleentoista tiileen.
Voin tästä vain päätellä, että 1911 valmistuneessa talossani oli todellakin massivinen tiilirunko vailla eristyksiä. Kahden tiilen ulkokuorella ja ilmeisesti ilmaraolla ennen sisäpuolta (tästä en artikkelien perusteella ole ihan varma).En nyt enää jaksa tästä sen enempää, mutta sulla nyt vain menee runko ja kuori taas sekaisin.
- rakennusterapeutti
insinööriopiskelija kirjoitti:
Ulkopuolinen lisälämmöneriste tulee usein halvemmaksi kun sisäpuolinen. Mikäli halutaan laittaa lisäeristeen ulos niin yleensä suositellaan käytettävän villaa.
Mikäli haluaa käyttää solumuovi/polyuretaani eristeitä niin ne kannattaa yleensä laittaa sisäpuolelle.Mitä tarkoitat "kannattaa yleensä"?
Joopa joo kirjoitti:
En nyt enää jaksa tästä sen enempää, mutta sulla nyt vain menee runko ja kuori taas sekaisin.
Voi olla. Minä kun kuvittelin, että runko olisi sisäpuolella ja kuori ulkopuolella, mutta netistä nyt lukemani perusteella runko oli ulkopinnassa. Sen sisäpuolella oli "sydänmuuri", mikä ilmeisesti tarkoittaa sisäpuolista "kuorta". Olen kyllä kovaa vauhtia vääntämässä päätäni uuden ajattelumallin mukaiseksi. Kestää vain hetken.
Siis uudestaan edellinen viestini kohta korjattuna:
> Voin tästä vain päätellä, että 1911 valmistuneessa talossani oli
> todellakin massivinen tiilirunko vailla eristyksiä. Kahden tiilen
> ulkoRUNGOLLA ja ilmeisesti ilmaraolla ennen sisäpuolta (tästä en
> artikkelien perusteella ole ihan varma).- Joopa joo
The_Rat kirjoitti:
Voi olla. Minä kun kuvittelin, että runko olisi sisäpuolella ja kuori ulkopuolella, mutta netistä nyt lukemani perusteella runko oli ulkopinnassa. Sen sisäpuolella oli "sydänmuuri", mikä ilmeisesti tarkoittaa sisäpuolista "kuorta". Olen kyllä kovaa vauhtia vääntämässä päätäni uuden ajattelumallin mukaiseksi. Kestää vain hetken.
Siis uudestaan edellinen viestini kohta korjattuna:
> Voin tästä vain päätellä, että 1911 valmistuneessa talossani oli
> todellakin massivinen tiilirunko vailla eristyksiä. Kahden tiilen
> ulkoRUNGOLLA ja ilmeisesti ilmaraolla ennen sisäpuolta (tästä en
> artikkelien perusteella ole ihan varma).Kun kerrostalossa on huoneistoja sisä- ja ulkopihalle päin, niin tarvitaan noiden huoneistojen väliin keskelle jotain, mikä kannattelee lattiaa. Tuo kyseinen keskellä oleva tukipiste on se sydänmuuri. Eli kadultapäin katu, seinä, välipohja, sydänmuuri, välipohja, seinä, sisäpiha.
Joskus sydänmuureja tarvittaiin useampia kappaleita, jos talo oli tarpeeksi suuri.
Mutta lopettelen ja jatkot. - insinööriopiskelija
Joopa joo kirjoitti:
Kun kerrostalossa on huoneistoja sisä- ja ulkopihalle päin, niin tarvitaan noiden huoneistojen väliin keskelle jotain, mikä kannattelee lattiaa. Tuo kyseinen keskellä oleva tukipiste on se sydänmuuri. Eli kadultapäin katu, seinä, välipohja, sydänmuuri, välipohja, seinä, sisäpiha.
Joskus sydänmuureja tarvittaiin useampia kappaleita, jos talo oli tarpeeksi suuri.
Mutta lopettelen ja jatkot.Saatan olla väärässä mutta mielestäni tuo sydänmuuri tarkoittaa niitä kantavia väliseiniä niinkuin Joopa joo taisi tuossa edellä kertoakkin.
Aikaisemmin esille tulleessa linkissä on kirjoitettu näin.
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/Kerrostalojen_perusrakenteet_talotekniikka/
"Kivitalon runko muodostui kahden tiilen paksuisista ulkoseinistä ja rungon keskellä olevasta tiilisestä sydänmuurista."
Mielestäni tämä on kirjoitettu vaikasti ymmärrettäväksi. Ilmeisesti tällä kuitenkin tarkoitetaan kantavia väliseinämuureja. - minä
rakennusterapeutti kirjoitti:
Mitä tarkoitat "kannattaa yleensä"?
Rakentamisessa on erilaisia poikkeustapauksia ja ei ole olemassa mitään ratkaisuja jotka sopisivat jokaiseen kohteeseen.
Yleensä seinät koostuu useiden eri materiaalien yhdistelmästä. Tiivimmät rakenteet tulee olla sisäreunassa ja ulospäin mentäessä materiaalien tulee olla harvempaa. Näin tehostetaan kosteuden siirtymistä ulos. Mikäli ulkopintaan laittaa liian tiiviin materiaalin niin kosteus ei välttämättä pääse siirtymään oiken. - rakennusterapeutti
minä kirjoitti:
Rakentamisessa on erilaisia poikkeustapauksia ja ei ole olemassa mitään ratkaisuja jotka sopisivat jokaiseen kohteeseen.
Yleensä seinät koostuu useiden eri materiaalien yhdistelmästä. Tiivimmät rakenteet tulee olla sisäreunassa ja ulospäin mentäessä materiaalien tulee olla harvempaa. Näin tehostetaan kosteuden siirtymistä ulos. Mikäli ulkopintaan laittaa liian tiiviin materiaalin niin kosteus ei välttämättä pääse siirtymään oiken.Eli joissakin tapauksissa styroksi ulkopintaan?
- näin on
rakennusterapeutti kirjoitti:
Eli joissakin tapauksissa styroksi ulkopintaan?
joissain tapauksisa se on mahdollista.
- 1920
Punainen mallu kirjoitti:
Ei tarvitse minua uskoa, mutta usko tuota suunnittelijaa.
Tuo viimeinen lauseesi kruunaa tietämyksesi.
Mutta omapa on torppasi. Purettavia riittää ja kohta yksi lisää."Purettavia riittää ja kohta yksi lisää. "
Olen nähnyt ja kuullut paljon, mutta en koskaan sellaista että puutalo olisi lähtenyt lahoamaan sen takia että sitä ei ole "pelastettu" muovituksilla. Jotkut ovat lähinnä esittäneet teoreettisiä laskelmia, ehkä noin ~500 milliä paksuista seinärakenteista joihin saattaisi joissain epäedullisissa olosuhteissa muodostua liikaa kosteutta ilman höyrynsulkuja.
6" hirsi maltillinen lisäeristys on vielä niin kaukana tämän päivän vertailuarvoista, että U-arvon nousu ei muodostu ongelmaksi. Eikä siitä ilmavuodosta oleellista hyötyä rakenteille ole, siis hallitsemattomista ilmavuodoista. Ilmanvaihto toki tarvitaan, mutta se ei tarkoita sitä että tuulen täytyisi päästä puhaltamaan talosta läpi.
Mutta, mitäpä minä tätä todistelemaan. Puhuin "havainnoista", syystä että tarkoitin havaintoja, en uskomuksia, en luuloja tai laskelmia vaan käytännön havaintoja. Eli sitä mitä akateemisesta sivistystä hankkineet nimittävät "empiiriseksi aineistoksi", sitä jonka pohjalta tiede ja tutkimus omat teoriansa mallintaa. - 1920
vanhempi suunn. kirjoitti:
Tein kerran saneeraussuunnittelua sähkön osalta erääseen siirrettävään hirsitaloon. Siinä oli ulkopuolelle merkitty 50 mm solumuovieriste. Vaikka sähkösuunnittelija olenkin, niin soitin tutulle rakennustarkastajalle jotta "onhan asia homattu onhan". Kävi sääliksi nuortaparia. Oli se huomattu.
Tässä sähkärin ohje hirsitalon eristämiseen. Ulkopuolella on vuorilauta ilmaraolla OK. Se on sääsuoja. Sisäpuolelle voi lisätä kuitulevyn. Sisäpuolelle voi lisätä 50 mm puhallusvillaa. Mutta muuten rakenne on hyväksyttävä U-arvoltaan huonoksi. Ulkopuolelle ei mitään lämmöneristettä eikä ilmansulkuja. Ilmeisesti lautainen sääsuoja ilman ilmarakoakin on toimiva, koska niitä on paljon ja hirret ovat olleet kunnossa niissä. Tosin pystylaudoituksissa on rimat ja lautojen välissä pieni ilmarako luonnostaan. Vaakalaudoitus vaatii luonnollisesti jonkinlaiset naulausalustat eli tuuletusrako tulee siinä.
Jos vanhan hirsitalon haluaa lämpimäksi edullisesti, on vain lämmitettävä edullisesti. Ilmaislämpöä maasta ja ilmasta on siis ratkaisu. Muita ratkaisuja ei ole edulliseen lämmittämiseen. Puulämmitys helloineen on tarpeen ilman vaihtamiseen, jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Hirsitaloissa pitää tajuta puulämmityksen tärkeys ilman vaihtamisessa."Vaakalaudoitus vaatii luonnollisesti jonkinlaiset naulausalustat eli tuuletusrako tulee siinä."
En nyt mitenkään halua ruveta vähättelemään ketään tai kuulostaa siltä että viisastelisin tai jotain..
Itsellä vaan sattuu olemaan tällainen vaakapaneelilla verhoiltu "lyhytnurkka", jossa se panelointi on suoraan hirressä kiinni. Eli ei ole minkäänlaisia "naulausalustoja", tai tuuletusrimoja tai mitään muutakaan. 1920 kirjoitti:
"Purettavia riittää ja kohta yksi lisää. "
Olen nähnyt ja kuullut paljon, mutta en koskaan sellaista että puutalo olisi lähtenyt lahoamaan sen takia että sitä ei ole "pelastettu" muovituksilla. Jotkut ovat lähinnä esittäneet teoreettisiä laskelmia, ehkä noin ~500 milliä paksuista seinärakenteista joihin saattaisi joissain epäedullisissa olosuhteissa muodostua liikaa kosteutta ilman höyrynsulkuja.
6" hirsi maltillinen lisäeristys on vielä niin kaukana tämän päivän vertailuarvoista, että U-arvon nousu ei muodostu ongelmaksi. Eikä siitä ilmavuodosta oleellista hyötyä rakenteille ole, siis hallitsemattomista ilmavuodoista. Ilmanvaihto toki tarvitaan, mutta se ei tarkoita sitä että tuulen täytyisi päästä puhaltamaan talosta läpi.
Mutta, mitäpä minä tätä todistelemaan. Puhuin "havainnoista", syystä että tarkoitin havaintoja, en uskomuksia, en luuloja tai laskelmia vaan käytännön havaintoja. Eli sitä mitä akateemisesta sivistystä hankkineet nimittävät "empiiriseksi aineistoksi", sitä jonka pohjalta tiede ja tutkimus omat teoriansa mallintaa.Et sitten ole tutustunut rintamamiestalojen remontteihin. Pahimmillaan lisätty eristystä ja vielä tiivistetty ikkunat kunnolla. Ja homepommi on valmis.
Niitäkin on, joissa on laitettu muovia seinään *ja* pistetty ilmanvaihto kuntoon. Ne toimivat. Mutta jos ilmanvaihdosta ei huolehdi, niin lisäeristämien ja tiivistäminen on ongelma. Jos taas lisäeristää imlan tiivistämistä, niin sitten ollaan niissä teoereettisissa ongelmakohdissa. Ne toki realisoituvat vasta luokkaa kymmenen vuoden päästä... Eli ei hätää jos tekee ja myy,
Hirsitalosta en tiedä. Ei sisäpuolinen höyrysulku siitä ainakaan huonompaa tekisi (jos ilmanvaihto toimii). Tärkein on se ilmanvaihto. Muista, että jos se on hoidettu ennen takkaa lämmittämällä, niin ilmanvaihto vähenee eristettä lisättäessä ja muutenkin ongelmakohdat akutoituvat (hieno sana).- 1920
The_Rat kirjoitti:
Et sitten ole tutustunut rintamamiestalojen remontteihin. Pahimmillaan lisätty eristystä ja vielä tiivistetty ikkunat kunnolla. Ja homepommi on valmis.
Niitäkin on, joissa on laitettu muovia seinään *ja* pistetty ilmanvaihto kuntoon. Ne toimivat. Mutta jos ilmanvaihdosta ei huolehdi, niin lisäeristämien ja tiivistäminen on ongelma. Jos taas lisäeristää imlan tiivistämistä, niin sitten ollaan niissä teoereettisissa ongelmakohdissa. Ne toki realisoituvat vasta luokkaa kymmenen vuoden päästä... Eli ei hätää jos tekee ja myy,
Hirsitalosta en tiedä. Ei sisäpuolinen höyrysulku siitä ainakaan huonompaa tekisi (jos ilmanvaihto toimii). Tärkein on se ilmanvaihto. Muista, että jos se on hoidettu ennen takkaa lämmittämällä, niin ilmanvaihto vähenee eristettä lisättäessä ja muutenkin ongelmakohdat akutoituvat (hieno sana).Nyt en oikein ymmärrä mitä tarkoitat? Minähän sanoin, että ilmanvaihdon täytyy olla kunnossa.
" Jos taas lisäeristää imlan tiivistämistä, niin sitten ollaan niissä teoereettisissa ongelmakohdissa."
Muuttuuko eriste sen vaarallisemmaksi, jos sen lisää vasta sitten kun rakennus on ollut jo jonkin aikaa valmis? Eli onko 100 milliä villaa vaarallisempi kuin 100 milliä villaa?
Tietysti tulee ongelmia, jos ilmanvaihto ei toimi. Esim. aikuinen ihminen hönkii ympäristöönsä muistaakseni toista litraa vettä, joka höyryksi muunnettuna lienee kuution luokkaa, mutta kun ihminen ei ole höyrykattila niin se ei haihdu 100% höyrynä, vaan ilmaan sekoitettuna kosteutena, jolloin siitä tulee kosteaa ilmaa moninkertainen määrä. Jos ilmanvaihto ei toimi, niin ongelmia tulee jokatapauksessa, oli höyrynsulkumuoveja tai ei, oli rakenteena puuta tai jotain muuta.
Puupohjaisten materiaalien käyttäyminen erityyppisissä rakenteissa tiedetään suht hyvin. Kuten sanottu, ainoastaan aivan paksuimmista nykyisistä rakenteista on esitetty, ja toistaiseksi käsittääkseni aika pitkälti täysin teoreettisiä epäilyjä että eristyksen tehokkuuden vuoksi saattaisi eristekerroksen sisään muodostua kastepiste, tai oikeammin vyöhyke jolla kosteus-lämpötila-olot alittavat "kastepisteen".. Mutta nämä koskevat vain todella paksuja eristekerroksia.
Eikä oikeastaan paksuudella ole niin suurta merkitystä, vaan kyse on siitä miten paljon lämpötila laskee eristekerroksen sisällä. Eli toisinsanoen kyse on oikeastaan U-arvosta (toki myös eristemateriaalin kosteusteknisestä toimivuudesta annetuissa oloissa). Hirren ja maltillisen eristekerroksen yhdistelmällä on vielä sen verran heikko U-arvo, että se jää reilusti alle sen mikä havaintojen (se 'empiirinen aineisto'), perusteella tiedetään toimivaksi. - Punainen mallu
1920 kirjoitti:
Nyt en oikein ymmärrä mitä tarkoitat? Minähän sanoin, että ilmanvaihdon täytyy olla kunnossa.
" Jos taas lisäeristää imlan tiivistämistä, niin sitten ollaan niissä teoereettisissa ongelmakohdissa."
Muuttuuko eriste sen vaarallisemmaksi, jos sen lisää vasta sitten kun rakennus on ollut jo jonkin aikaa valmis? Eli onko 100 milliä villaa vaarallisempi kuin 100 milliä villaa?
Tietysti tulee ongelmia, jos ilmanvaihto ei toimi. Esim. aikuinen ihminen hönkii ympäristöönsä muistaakseni toista litraa vettä, joka höyryksi muunnettuna lienee kuution luokkaa, mutta kun ihminen ei ole höyrykattila niin se ei haihdu 100% höyrynä, vaan ilmaan sekoitettuna kosteutena, jolloin siitä tulee kosteaa ilmaa moninkertainen määrä. Jos ilmanvaihto ei toimi, niin ongelmia tulee jokatapauksessa, oli höyrynsulkumuoveja tai ei, oli rakenteena puuta tai jotain muuta.
Puupohjaisten materiaalien käyttäyminen erityyppisissä rakenteissa tiedetään suht hyvin. Kuten sanottu, ainoastaan aivan paksuimmista nykyisistä rakenteista on esitetty, ja toistaiseksi käsittääkseni aika pitkälti täysin teoreettisiä epäilyjä että eristyksen tehokkuuden vuoksi saattaisi eristekerroksen sisään muodostua kastepiste, tai oikeammin vyöhyke jolla kosteus-lämpötila-olot alittavat "kastepisteen".. Mutta nämä koskevat vain todella paksuja eristekerroksia.
Eikä oikeastaan paksuudella ole niin suurta merkitystä, vaan kyse on siitä miten paljon lämpötila laskee eristekerroksen sisällä. Eli toisinsanoen kyse on oikeastaan U-arvosta (toki myös eristemateriaalin kosteusteknisestä toimivuudesta annetuissa oloissa). Hirren ja maltillisen eristekerroksen yhdistelmällä on vielä sen verran heikko U-arvo, että se jää reilusti alle sen mikä havaintojen (se 'empiirinen aineisto'), perusteella tiedetään toimivaksi."Esim. aikuinen ihminen hönkii ympäristöönsä muistaakseni toista litraa vettä, joka höyryksi muunnettuna lienee kuution luokkaa, mutta kun ihminen ei ole höyrykattila niin se ei haihdu 100% höyrynä, vaan ilmaan sekoitettuna kosteutena, jolloin siitä tulee kosteaa ilmaa moninkertainen määrä."
Höyryllä tarkoitetaan samaa asiaa kuin vesihöyry. Vesihöyryn suhteellinen kosteus kun on 100%, niin normaalissa huonelämmössä (23 astetta) kuutio ilmaa sitoo 14 grammaa vettä. Litra vettä vaatii siis 70 kuutiota talon ilmatilassa. Tuo höyrykattila sekoilu oli kyllä niin epäselvää, että siitä nyt ei oikein taida kukaan tajuta mitään. Litra vettä höyrystetty vaatii siis tilaa 70 kuutiota huonetilassa.
Tuota selustastasi kastepisteestä ja U- arvoista nyt ei oikein tullut tajuttua. Kyllä kaikilla eristeillä saavutetaan eristeen sisällä kastepiste, myös puulla.
Joidenkin mielestä puu vain on niin ihmeellinen aine, että fysiikka ei siinä päde.
Kuten The_Rat tuossa kirjoitti, niin kyllä noitavanhoja taloja on lahonnut ja paljon.
Rakennuksen jättäminen ilman höyrysulkua on yksinkertaisesti typeryyttä. Kun eriste on tarpeeksi paksu, eikä höyrysulkua ole, niin turha puhua teoriasta, tai käytännöstä. Fakta on, että eriste saa siipeensä ja homehtuu ja lahoaa ajan vieriessä.
Näissä, usein Kailottajien siteerauksissa, sekoitetaan melkein järjestään kaksi asiaa. Ne ovat ilmasulku ja höyrysulku.
The_Rat on täysin oikeassa. Kun sekoitetaan ilma- ja höyrysulku keskenään, tilkiten talon ilmavuotoja, mutta päästämällä kosteus rakenteisiin lopputulos on yksinkertaisesti home ja laho. Kun tähän vielä yhdistetään lämmitysjärjestelmän vaihto, eli takkoja ei polteta, niin ilmanvaihto pienenee entisestään ja ongelma sen kuin korostuu. - kukkula
kumpare kirjoitti:
Ryhdissä olevat yli sata vuotiaat talot ovat tehty routimattoman maan päälle.
Tai kalliolle.
- 1920
Punainen mallu kirjoitti:
"Esim. aikuinen ihminen hönkii ympäristöönsä muistaakseni toista litraa vettä, joka höyryksi muunnettuna lienee kuution luokkaa, mutta kun ihminen ei ole höyrykattila niin se ei haihdu 100% höyrynä, vaan ilmaan sekoitettuna kosteutena, jolloin siitä tulee kosteaa ilmaa moninkertainen määrä."
Höyryllä tarkoitetaan samaa asiaa kuin vesihöyry. Vesihöyryn suhteellinen kosteus kun on 100%, niin normaalissa huonelämmössä (23 astetta) kuutio ilmaa sitoo 14 grammaa vettä. Litra vettä vaatii siis 70 kuutiota talon ilmatilassa. Tuo höyrykattila sekoilu oli kyllä niin epäselvää, että siitä nyt ei oikein taida kukaan tajuta mitään. Litra vettä höyrystetty vaatii siis tilaa 70 kuutiota huonetilassa.
Tuota selustastasi kastepisteestä ja U- arvoista nyt ei oikein tullut tajuttua. Kyllä kaikilla eristeillä saavutetaan eristeen sisällä kastepiste, myös puulla.
Joidenkin mielestä puu vain on niin ihmeellinen aine, että fysiikka ei siinä päde.
Kuten The_Rat tuossa kirjoitti, niin kyllä noitavanhoja taloja on lahonnut ja paljon.
Rakennuksen jättäminen ilman höyrysulkua on yksinkertaisesti typeryyttä. Kun eriste on tarpeeksi paksu, eikä höyrysulkua ole, niin turha puhua teoriasta, tai käytännöstä. Fakta on, että eriste saa siipeensä ja homehtuu ja lahoaa ajan vieriessä.
Näissä, usein Kailottajien siteerauksissa, sekoitetaan melkein järjestään kaksi asiaa. Ne ovat ilmasulku ja höyrysulku.
The_Rat on täysin oikeassa. Kun sekoitetaan ilma- ja höyrysulku keskenään, tilkiten talon ilmavuotoja, mutta päästämällä kosteus rakenteisiin lopputulos on yksinkertaisesti home ja laho. Kun tähän vielä yhdistetään lämmitysjärjestelmän vaihto, eli takkoja ei polteta, niin ilmanvaihto pienenee entisestään ja ongelma sen kuin korostuu.En edes viitsi lähteä availemaan kaikkia viestisi virheitä ja väärinymmärryksiä, mutta..
"Kun eriste on tarpeeksi paksu"
Niinpä. Ei mulla tähän oikeastaan mitään lisättävää. - Punainen mallu
1920 kirjoitti:
En edes viitsi lähteä availemaan kaikkia viestisi virheitä ja väärinymmärryksiä, mutta..
"Kun eriste on tarpeeksi paksu"
Niinpä. Ei mulla tähän oikeastaan mitään lisättävää.Soputeltalla tuota ei tapahdu.
Kyllä aivan normi hirsiseinäkin lahoaa, eli tuokin on riittävän paksu. On tietenkin näitä kailottajia, joiden mielestä hirsi on ainoa oikea aine, sekä rakenteen paksuus.
Oikeasti puu on aika onneton materiaali. Sitä on käytetty ja käytetään, koska se on halpa ja sitä on ollut ja on edelleen saatavilla. Nykyisin puuta tosin lisäkäsitellään eri kemikaalien avulla parantamaan sen kosteudenkestoa ja hidastamaan palamista. - ehkäpä
kukkula kirjoitti:
Tai kalliolle.
Kallio on usein routimaton
- 1920
Punainen mallu kirjoitti:
Soputeltalla tuota ei tapahdu.
Kyllä aivan normi hirsiseinäkin lahoaa, eli tuokin on riittävän paksu. On tietenkin näitä kailottajia, joiden mielestä hirsi on ainoa oikea aine, sekä rakenteen paksuus.
Oikeasti puu on aika onneton materiaali. Sitä on käytetty ja käytetään, koska se on halpa ja sitä on ollut ja on edelleen saatavilla. Nykyisin puuta tosin lisäkäsitellään eri kemikaalien avulla parantamaan sen kosteudenkestoa ja hidastamaan palamista.Kuinka kauan sitä lahoamista pitää sitten odottaa? Kun tällä on mennyt jo 85 vuotta, eikä se näytä vieläkään alkaneen?
- Äly vs, usko
1920 kirjoitti:
Kuinka kauan sitä lahoamista pitää sitten odottaa? Kun tällä on mennyt jo 85 vuotta, eikä se näytä vieläkään alkaneen?
Suomessa 100- vuotiaista puutaloista on jäljellä 1%.
Kun teet rempan noilla tietämyksilläsi, niin eiköhän talosi kuulu tuohon 99% joukkoon. - 1920
Äly vs, usko kirjoitti:
Suomessa 100- vuotiaista puutaloista on jäljellä 1%.
Kun teet rempan noilla tietämyksilläsi, niin eiköhän talosi kuulu tuohon 99% joukkoon."noilla tietämyksilläsi"
Ja kun ei ole mitään sanottavaa asiasta, käydään kiinni henkilöön, vai?
- Vanhat talot..
Tuolla joku ihmetteli miten vanhat puutalot joissa ei ole verhoilussa tuuletusrakoa ovat kestäneet jopa 100 vuotta.
Tuohon on ihan järkevä selitys.
Talot eivät ole olleet tiiviit eli ne ovat tuulettuneet tehokkaasti.
Myös eristevahvuus on ollut mitätön joten lämpövuotoa on paljon jolloin ulkoverhoilu kuivuu tehokkaasti.
Vanhoissa taloissa ei ole ollut myöskään saunoja ja pesutiloja joten kosteutta ei ole syntynyt muusta kuin asukkaista.
Nyt kun tällaisien talojen uudet asukkaat tekevät niitä remppoja, (lisäeristeitä, saunoja, matalampaa lämpöä yms.) ulkoverhoilu ei enään kuivukkaan ja alkaa nopea rapautuminen.
Tämän rapautumisen huomaa hyvin taloissa joissa on asunut vanhuksia ja omistajan muutoksen (vanhukset kuolevat pois) myötä tehdään muutoksia.
Ulkoverhoilut rapistuvat ihan muutamassa vuodessa.
Olen seurannut tällaisia ilmiöitä työmatkallani.
Myös nykyaikaisissa taloissa joissa on kymmeniä vuosia hyväksi todettu rakenne tulee ongelmia lisättyjen eristeiden takia.
Jos talo on tiivis eikä lämpövuotoa tule ollenkaan niin tuuletusraossa ei synny luontaista hormi-ilmiötä, eli ilma ei kierrä.
Kun ilma ei kierrä niin miten se kosteus sieltä haihtuisi?
Lisäksi tulee ilmiö siitä että kosteuserot pakkaavat tasaantumaan, eli ulkoverhoilu märkä jolloin kosteus siirtyy seinärakenteisiin ja kun ei ole lämpövuotoa niin eihän se sieltä lähde pois.
Kosteus seinärakenteissa tekee sitten sitä omaa työtänsä siellä. - Anonyymi
Kyllä olen kaikenlaista: Mm rakennusmestarikolleega teki talon ja kertoi, ettei hän sisäkattoon laittanut höyrysulkua. Olen nähnyt vastaavan, jossa kattotuoleista enää puolet paksuutta jäljellä. Yläpohjan ja katon purkuhomma sitten.
- Anonyymi
Juu ei laittanut höyrysulkua vaan ilmasulkupaperin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1627116
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264108- 473467
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi1423166- 512916
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262306- 432286
Hajoaako persut kuten 2017?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen2722023Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle
IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt551975- 291876