Varokaa..Helsingin psykoterapiainstittuutti toimii edelleen

Tarkkana nyt

Helsingin psykoterapiainstituutti on ilmoitellut lehdessä psykoterapiakoulutuksistaan.
Suomessa psykoterapeuttikoulutus annetaan nykyään kouluttajatahon ja yliopiston yhteistyössä. Nämä hyväksytyt suomalaiset (!) yliopistot Valvira (terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto) on luetellut.
HPI on saanut yhteistyökumppanikseen jonkin Brittiläisen yliopiston ja on (jälleen) omavaltaisesti päättänyt, että koulutus täyttää Valviran kriteerit ja tätäkoulutusta nyt mainostaa.

Psykoterapeutilta vaadittu oma psykoterapia on edelleen HPI:llä kytketty koulutustunteihin eli "käydään siinä sivussa". Mm. tästä HPI:n ongelmasta MOT teki aikoinaan dokumentin. Sen käsikirjoitus on netissä löydettävissä (vaikkei varsinaista ohjelmaa löydykään enää).

Olin silloin huolissani kentällä huseeraavista epäpätevistä ja omaapsykoterapiaa riittämättömästi saaneista psykoterapeuteista ja huolihan tässä on edelleen.

23

684

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      ..

    • Laaja kirjoitus
    • Ajatelkaa

      Tsot Tsot. Hieman nyt jäitä hattuun psyykkeen puolella. Miettikää myös lääkäreitä jotka tulevat EU ulkopuolisista maista, videoita katsomalla hieman käyvät opiskelemassa Suomessa ja se on sitten siinä! Kyllä niitä opintoja tehdään Suomen yliopistojenkin puolesta ns.aikuisopiskeluna eli ei siellä pulpettia jokapäivä kuluteta istumalla. Kyseessä kahden koulukunnan keskinäisestä asiasta. HPI edustaa hyvää mallia ratkaisukeskeisyydestä ja siellä pätevät kouluttajat. Toinen koulukunta ei hyväksy kilpailijaa. Asiakkaat silti kokevat RATKES mallista saavansa apua, eikä heitä passivoida psykiatriseen viitekehykseen heti! Enemmän olisin huolissani siitä että koulutuksiin pitäisi olla vaatimuksena terveydenhoitoalan ammattitutkinto pohjalla. Nyt NLP ym mainostetaan ties missä, ja kouluttajat ovat (ei kaikki) mastereita muutaman viikonlopun kurssin jälkeen. Nämä tekevät hauraassa tilassa olevalle asiakkaalle vahinkoa ja heidän toimiinsa tulisi puuttua ilman asianmukaista koulutusta lainkaan. Kirsikkana kakussa täysin itseoppineet jotka liikunnan tai muun profiilin kautta markkinoi "psyykkeen hoitoa".

      • Tarkkanaedelleen

        Ratkes-kouluttajia on Suomessa hyvin toimivia ja kaikkien koulukuntien arvostamia. Kyse ei titenkään ole koulukuntakiistasta, vaan siitä, että koulutus ei täytä Valviran kriteereitä. Eikö tästä saa olla huolissaan? Pitääkö HPI:n taas mennä piiloon ja väittää, että "koulukunnat ne siinä vain riitelee". Ette hämää ketään.

        Ja selitys, että kyllä muissakin ammattikunissa on epäpäteviä, ei kyllä rauhoita kenenkään huolta. Rauhoittaako se sinua itseäsi nimimerkki "Ajatelkaa"?


      • Valvirankriteereistä
        Tarkkanaedelleen kirjoitti:

        Ratkes-kouluttajia on Suomessa hyvin toimivia ja kaikkien koulukuntien arvostamia. Kyse ei titenkään ole koulukuntakiistasta, vaan siitä, että koulutus ei täytä Valviran kriteereitä. Eikö tästä saa olla huolissaan? Pitääkö HPI:n taas mennä piiloon ja väittää, että "koulukunnat ne siinä vain riitelee". Ette hämää ketään.

        Ja selitys, että kyllä muissakin ammattikunissa on epäpäteviä, ei kyllä rauhoita kenenkään huolta. Rauhoittaako se sinua itseäsi nimimerkki "Ajatelkaa"?

        "... että koulutus ei täytä Valviran kriteereitä." Jep, tästä on kyse. Koulutuksen järjestäjä on todistettavasti moneen kertaan kysynyt Valviralta, mitkä ovat ne kriteerit, on toiminut niiden mukaan, sitten useaan kertaan Valvira muuttanut kriteereitä takautuvasti.

        Toinen asia on vielä se, että Valviralla ei ole oikeutta edes mitään kriteereitä määritellä. Psykoterapeuttikoulutuksen kriteerit on eduskunnan säätämässä asetuksessa, ja Valviran kuuluu vain valvoa, että on toimittu asetuksen mukaan. Helsingin psykoterapiainstituutti on koko ajan järjestänyt koulutuksen asetuksen mukaan. Siis sen asetuksen, jonka Suomen eduskunta on sääätänyt.

        Valvira toimii yhteistyössä Helsingin psykoterapiainstiuutin kilpailijoiden kanssa. Eipä tästä muuta voi päätellä, kuin että alalle ei haluta ulkomaisen yliopiston kanssa yhteistyötä tekevää kilpailijaa. Yliopistomaailman peli on kovaa! Ymmärrän suomalaisten yliopistojen ja toimijoiden huolen omasta reviiristään, koska kyseessä on heillekin maksullinen täydennyskoulutus, josta yliopistot saavat isot rahat. Omia kriteereitä ei silti saisi minusta asettaa, vaan kyllä pitäisi kunnioittaa lakeja ja asetuksia.


      • Huijausta

        Voin kokemuksesta kertoa ettei koulutus ole täyttänyt kriteereitä, jotka eduskunta säätänyt


    • Karamzin

      Vakava varoitus. Älkää hakeutuko HPI:n koulutuksiin! Koulutuksiin on hyväksytty myös henkilöitä, jotka eivät täytä Valviran asettamia vaatimuksia taustakoulutuksista tai edeltävästä työkokemuksesta. Jos olet tällainen vähemmän koulutettu tai vähemmän vaadittua työkokemusta omaava, älä mene tähän vipuun ja houkutukseen vaikka kuinka haluaisit psykoterapeutiksi. Valvira ei tule myöntämään sinulle nimikettä, vaikka kouluttaja sinut koulutukseen hyväksyisikin. Kouluttaja laittaa sinut allekirjoittamaan sopimuksen jossa sinulle luvataan "oikeus hakea nimikkeen käyttöoikeutta" ja samalla irtisanoudutaan kaikista muista lupauksista. Sinulta viedään näppärästi noin 17 000€.

      Valviran vaatimukset ovat luettavissa http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeudet/hakemusohjeet/suomessa_koulutetut/psykoterapeutit/koulutuksen_hyvaksymisperusteet
      HPI:n koulutusrakenne ei vastaa näitä vaatimuksia ja kouluttajataho tappelee tulkinnoista Valviran kanssa. Koulutuksista jo 1v2kk sitten valmistuneet eivät ole saaneet Valviralta psykoterapeutin nimikkeen käyttöoikeutta, vaan odottavat edelleen Valviran ratkaisua. HPI:stä on valmistunut yliopistouudistuksen jälkeen satakunta psykoterapeuttikoulutuksen läpikäynyttä, jotka ovat nyt tässä tilanteessa. Levittäkää sanaa - älkää hakeutuko tuonne koulutukseen! Jos tahdot psykoterapeutiksi, mene suomalaisen yliopiston koulutukseen, jonka Valvira on siis jo ennalta hyväksynyt.

    • kjihgoerhgoui

      Näillä ilmeisesti taas jotain sotkua. Varoitus

    • Selvittäkää

      Asioista kannattaa aina ensin ottaa selvää ennenkuin lähtee huutelemaan yhtään mitään. Karamzin ainakin ei oikeasti tiedä mistä puhuu. Selvittäkää, kyseenalaistakaa ja tutkikaa. On sääli, että ihmiset eivät osaa ajatella muuta kuin mitä roskalehdet kirjoittaa.

    • Varo
      • gqe5a

        Joo koska eihän lääkkeittä sovi hoitaa.


      • jykot

        Ja uutisointi toimii...


    • Syvähäpeä

      Hirveä myötähäpeä niitä kohtaan, jotka ovat tuolla opiskelleet. Ammattipiireissä jää heti yksin, kun sanoo olleensa tuon liikehdinnän kasvatti. Osoittaa toki harkitsemattomuutta ja lähtökohtaista idiotismia aloittaa opinnot tuolla... Vaikka toisaalta toki ymmärrän että on ikävä tilanne. Harmittaa myös koko alan puolesta ...

    • uskottavaako

      Miksi Helsingin psykoterapiainstituutin toimintaa olisi syytä varoa?

      • käsittääkseni

        Nykyään ei pääse valviran/psykoterapeutti luetteloon eikä potilailla ole mahdollisuutta saada Kela-korvausta.


    • Valtiovaltiossa

      No haloo! Ei v-ttu Valvira saa säätää mitään omia kriteereitä. Heidän kuuluu vain valvoa. Jos koulutus täyttää laissa ja asetuksessa määrätyt kriteerit, se kuuluu hyväksyä. Mitä varten meillä on eduskunta ja lait, jos niillä ei ole mitään virkaa? Valvirako tämä asian saa päättää... ?

    • Exopiskelija
      • hghdsfuh

        Uutisessa lukee väärin, että olisi psykologia-alan opiskelua/opiskelijat olisivat vain psykologeja.
        Kyse on siis psykoterapeuttiopiskelusta ja opiskelijoiden taustakoulutus voi olla psykologi, lääkäri/psykiatri, sairaanhoitaja. Kusetusta silti.


    • Kannattaalukea
    • Huijausta
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Paskat mihinkään psykoterapiaan kannata. Psyykenlääkkeillä saadaan aikaan parempia tuloksia pienemmillä kustannuksilla. Terapeuttini nimi on muuten Venla.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe