Näkemyksiäni poppi-intoilijan tekstistä

Dhommi´´

"-kyky kirjoittaa hienoja sävelmiä; melodioita, ja niihin täsmälleen sopivia harmonioita; stemmoja, ja ottaa oikeat soinnut vielä esiin, ja yhdistää nämä toimivasti, on suuri lahja"

Tästä olemme samaa mieltä, mutta et taida ymmärtää, etkä tietääkään, mitkä sävelmät oikeasti ovat niitä hienoja sävelmiä. Mitä tulee melodioihin, itävaltalaiset historialliset nerot Mozart ja Schubert ovat aivan ällistyttävän ylivertaisia verrattuna ruotsalaiseen Abbaan ja brittiläiseen Beatlesiin. Halusit tai uskoit sinä sitä tai et.

"...ainakin 3 jäsentä tästä bändistä pystyi tuollaiseen todella upeasti useimmiten..."

Mainitsit harmoniat ja soinnutukset, joten on pakko todeta, että kukaan bändisi jäsenistä ei pystynyt sellaiseen koskaan. Siis koskaan: heillä ei koskaan ollut musiikillisesti kekseliäitä harmonioita (jos siis edelleen verrataan historialliseen laatumusiikkiin, kuten wieniläisklassismin tradition helmiin).

"lisäksi osata laulaa samanaikaisesti, kun soittaa kitaraa, bassoa, rumpuja jne. on lahja jota ei suoda kaikille.."

Mitä ihmettä höpötät? Mainittu taito on suotu miljoonille yläkouluikäisille rokkibändeille, eikä se vaadi yhtään mitään musikaalisuutta. Todellista musikaalisuutta edustavat jousikvartetot, ammattikuorot ja vaikkapa Kari Kriikku, yksi maailman parhaimmista klarinetisteista (suomalainen!).

".-tietysti jonkin verran voi oppia tiukasti harjoittelemalla, mutta ilman peruslahjakkuutta ei ikinä opi esim. soittamaan jotain All My Lovingin bassokuviota, ja samalla laulamaan melodiaa..."

Kuka tahansa ihminen, vähälahjaitsetkin, voivat oppia tuollaisen motorisen tehtävän. Todellinen muusikkous on jotain aivan muuta. Taidat itse olla aivan tolkuttoman epämusikaalinen yksilö, kun silmät pyöreinä ihailet aivan keskinkertaisia muusikoita (McCartney, Lennon, Starr). Oletko koskaan edes ollut kenenkään huippupianistin tai solistisopraanon konsertissa?

"-onhan niitä aika monia muitakin bändejä, joiden laulujen stemmat ovat ns. Harmoniaa.."

Käsitteet näyttävät olevan sinulla sekaisin tai käytät niitä omien mielikuviesi mukaan. Kaikki poppiryhmät - eivät pelkästään nämä tunnetut Abba ja Beatles - käyttävät tonaalisia perussoinnutuksia, jotka ovat osa läntistä harmoniaa. Mitään erikoista kevyen musiikin soinnutuksessa ei ole, se on sitä samaa pullaa, mitä on tehty jo yli 200 vuotta sitten taidemusiikissa ja silloinkin jo hirvittävän paljon mielenkiintoisemmin kuin mitä Beatles ja Abba pystyivät säveltämään (lue: säheltämään).

."Beach Boys, Eagles, CSNY, BeeGees, nämä pystyivät myös lavalla hienoihin harmonioihin esiintyessään yleisölle..".

Mainitsemasi bändit ovat heppoisia laulajia verrattuna mihin tahansa klassiseen toimijaan. Jo poikakuoro Cantores Minoreskin on jo ylittämättömän puhtaasti ja hyvällä äänenlaadulla soiva kokoonpano verrattuna tämän sivuston bändiin tai näihin muihin ei-koulutettuihin epävireisiin kapealla ja kireällä äänentuottamuksella uliseviin poikabändeihin (sorry vaan).

----------------------------------

Sinun pitäisi lopettaa rock- ja popmusiikin kuuntelu kokonaan, ja kuunnella 10 tuntia päivässä Chopinia, Mozartia, Händeliä ja Mendelssohnia, noin 30 vuoden ajan, niin alkaisit vähitellen tottua klassisen musiikin muoto- ja sävelkieleen ja havaita, miten paljon vivahteikkaampaa, melodisempaa ja rikkaampaa se kiistatta on. Nyt et sitä näytä tajuavan ollenkaan.

4

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teretulemast!

      Aika pitkä maratooni siis eessä, miten pääsit tohon 30 vuoteen? Onko sekin apsoluuttinen totuus vaiko vain karkee arvio?

    • kaikupohja

      "Nyt et sitä näytä tajuavan ollenkaan."
      Tuo oli bumerangi....... :)

    • kaikupohja

      Toinen lainaus: "Mitä ihmettä höpötät?" Taas osut itseesi....:)
      ....

    • Bourre Pilez

      "jos siis edelleen verrataan historialliseen laatumusiikkiin, kuten wieniläisklassismin tradition helmiin"

      Huolimatta siitä, kuinka suuria neroja Mozart ja Beethoven ja muut aikavälin 1750-1850 suuruudet olivat, sliipatusti soitettu ja äänitetty Karajan-kama edustaa klassisen puolella samaa kuin Beatles popissa, eli sitä pienintä yhteistä nimittäjää. Barokkiin, myöhäisromantiikkaan ja modernismiin verrattuna se on juuri sitä klassista jonka takia monikaan ei välitä tutustua klassiseen syvemmin, samasta syystä kuin et sinäkään poppiin ja rockin koska vanilianmakuinen Beatles on sen symboli. Ja katsotaan nyt millä tavalla ymmärrät tämän viestin intention väärin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      218
      1852
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1689
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      68
      1485
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1162
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1080
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1055
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1046
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      2
      970
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      940
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe