Matka Siperiaan

Turisti

En tiedä onko tämä nyt oikea paikka jakaa mielenkiintoista matkaa mutta tässä tulee. Eli matka (yksi etappi) osui Siperiaan Kiinan pohjoispuolelle Amurin Tiikerin kotikonnuille.

Matkan tämä osuus ei ollut kaikista mukavin mutta ehdottomasti jännittävin. Lähinnä oli mahtavaa päästä seuraamaan ison karhun ja tiikerin kissa hiiri leikkiä hevosen selästä käsin.

Paikallisilta oppailta saimme kuulla paljonkin näiden kahden ison pedon välisistä kiistoista.

Oikeastaan laijit harvemmin ottavat yhteen mutta näinkin käy silloin tällöin.
Syy oikeastaan ei ole kilpailu ruuasta vaan toisen lajin (karhu) huonot ruokatavat.

Seurasimme seuraavanlaista parivaljakkoa. Iso urostiikeri ja vielä isompi uroskarhu. Tiikeri on erittäin hyvä metsästäjä. Karhu taasen laiskempi, joten tämä karhu oli keksinyt oivan tavan. Se seuraa Tiikeriä jatkuvasti. Tiikeri tekee kaadon ja syö minkä ehtii. Ja tämä iso n. 600kg karhu ajaa Tiikerin pois haaskalta ja syö sitten jäljelle jääneen ruuan. Tiikeri kyllä ehtii hotkaista aina omansa että ei nälkään kyllä kuole. Normaalisti Tiikeri päivystää haaskan lähellä mutta vaihtaa maisemaa jos karhu on kintereillä.

Tämä taas on johtanut siihen että Tiikeri pyrkii elinoimaan kaikki mahdolliset karhut pois reviiriltään ennen kuin niistä tulee täysikasvuisia. Toki karhun pitää olla nuori ja alle 150kiloinen. Muuten saalis on liian vaarallinen. Jopa 100kg karhu voi vahingoittaa Tiikeriä kuolettavasti tai riittävästi estämään tehokkaan saalistuksen. Ei siis mikään helppo saalis.

Ja Tiikerin pitää päästä hyökkäämään yllättäen selkäpuolelta. Suoraan edestä Karhun päälle on melko mahdotonta mennä loukkaamatta itseään. Tiikeriltä puuttuu Karhujen luontainen suojaava iso rasvakerros.

Rauhallinen Sepelkarhu saa myös kärsiä tästä sillä tiikeri ei erottele näitä karhuja keskenään. Sepelkarhu on pieni karhun alalaji. n. 100-150kg painava. Tosin näissäkin on riskinsä sillä 150kg karhu ei ole poro ja usein Tiikeri epäonnistuukin saalistamaan karhua. Sepelkarhu pyrkii kaikin keinoin olemaan kohtaamatta Tiikeriä.

Mutta pienet karhut ovat tärkeä ravinnonlähde Tiikerille, joten näitä kohtaamisia tapahtuu. Isot ja aikuiset karhut Tiikeri tietenkin väistää. Samoin emokarhut joilla on pentuja ovat erittäin vaarallisia ja agressiivisia. Niin muita karhuja kuin Tiikereitä kohtaan.

Matka seurueeseemme kuului itseni lisäksi kaverini ja 5 paikallista miestä. Kaikki paikallisia metsästäjiä. Seurasimme tätä outoa parivaljakkoa lähes 2 viikon ajan. Tiikeristä emme nähneet vilaustakaan ja Karhustakin vain kaukaa saimme muutamia näköhavaintoja. Jälkiä sitten riittikin enemmän kuin tarpeeksi. Karvatupsuista lähtien.

Silti reissu oli kerrassaan upea. Jälkiä seuraamalla oppaat selostivat mitä oli tapahtunut ja miksi. Se oli aivan kuin olisi katsellut luontodokumenttia. Paitsi että eläimiä ei juuri näkynyt =) Se ei kyllä haitannut sillä tunnelma oli silti käsin kosketeltavissa. Eläimet "aisti" ympärillään ja välillä kuului karjahduksiakin kaukaisuudesta. 2 pientä kaadettua peuraakin tuli nähtyä. Tiikerin kaatoja molemmat mutta karhu oli molemmista varastanut osansa.

Ikävä kyllä välillä käy myös niin että Karhu tappaa Tiikerin. Joskus Tiikeri puolustaa saalistaan Isoa karhua vastaan ja päästää karhun liian lähelle. Silloin karhu on oppaiden mukaan tappanut Tiikerin yleensä päähän kohdistuvalla kämmenen iskulla. Myös Tiikerin päähän on toisinaan purtu. Kamppailut ovat olleet lyhyitä ja karhu on jäänyt päivystämään haaskalle. Paikalliset ovat odottaneet että karhu poistuu ja sitten noutaneet Tiikerin ruumiin tutkijoita varten. Näistä harvinaisista ruhoista saadaan tuloja. Rivien välistä ymmärisin että salametsästys ei ole kannatavaa jos välittää omasta hengestään =)

Näitä seuraaja karhuja ovat kuulemma vain isoimmat urokset. Suurin osa karhuista välttelee kuitenkin yhteenottoja sekä Tiikerien että Ihmisten kanssa.

Suosittelen vaikka taatusti Afrikan savanneilla saa käsiinkosketeltavamman kokemuksen. Mutta varmasti harvinaisemman.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        298
        3259
      2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        234
        1763
      3. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        91
        1305
      4. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        85
        1263
      5. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1168
      6. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        78
        1159
      7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

        En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
        Ikävä
        51
        1074
      8. Onkohan sulla enää tunteita

        kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
        Ikävä
        36
        974
      9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

        Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
        Haapavesi
        46
        916
      10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

        kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
        Ikävä
        64
        831
      Aihe