Valkoviinin päiväys

jeeenninnn

Ostin viime keskiviikkona 5.2.2014 Blue Pompano valkoviinin alkosta. Nyt huomasin pullon kyljessä päiväys merkinnän 20131113 21:53
Tarkoittaako se, että viini on valmistettu tuona päivänä vai onko se ns parasta ennen päiväys, vaikka ostin sen vasta...?
Voiko sitä juoda?

6

4726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turha pelätä

      En ole ikinä kuullutkaan, että pullotetuissa viineissä olisi ollut koskaan mitään parasta ennen -päiväyksiä. Hyvin tehdyt viinit saattavat säilyä asianmukaisissa oloissa säilytettynä nautittavassa kunnossa kymmeniäkin vuosia. Eräitä punaviinejä ei edes kannata juoda moneen vuoteen valmistuksesta, vaan niiden kypsyminen parhaimmilleen voi viedä toistakymmentäkin vuotta.

      Pahvisissa hanaviinipakkauksissa tuo parasta ennen -päiväysmerkintä on yleinen. Olen nähnyt esim. tallinnalaisissa myymälöissä hanaviinipakkauksia, joihin merkitty aika on jo ylittynyt. Se ei tee viinistä juomakelvotonta, mutta makuvirheen riski kasvaa.

      Mitään terveysriskiä ei hapettumaan/etikoitumaan päässeessä viinissä ole – valmistetaanhan viinietikkaa tahallaankin ja syödään salaatinkastikkeessa niin kuin tyhjää vain!

      Australialaista Blue Pompanoa saa Alkosta ilmeisesti vain muovipulloon pakattuna? Pakkaustyyppi on toistaiseksi harvinainen, mutta yleistymään päin. Todennäköisesti tuossakin on kyseessä elintarvikepakkauksiin soveltuva polyeteenitereftalaatti eli PET.

      http://www.alko.fi/tuotteet/560457/

      ”Arvio: Varsin vaatimaton, päärynäinen ja hennon omenainen tuoksu. Maku on kuiva ja siinä on tuoksun aromien lisäksi sitrusmaista hedelmäisyyttä. Suutuntumaa saa rapsakkaa ryhtiä terävästä hapokkuudesta. Yksinkertainen viini jättää suuta supistavan jälkivaikutelman.”

      http://viinilehti.fi/blog/viini/viinista-viiniin/blue-pompano-muovipullo/

      Todennäköisesti kyseessä on valmistuspäiväys.

      Pidä tuota pulloa tallessa vaikka vuosi tai pari ja kutsu minut juomaan se pois poikkeensa. Uskallan tehdä sellaisen viinin hävittämistempun silmää räpäyttämättä.

    • jeeenninnn

      Kiitos paljon vastauksesta! Selvästi asiantuntija vastaamassa.

      • Turha pelätä

        Eipä kestä kiitellä. En ole (mikrobiologian) asiantuntija enkä aina niin selväkään, mutta valko- ym. viinejä olen siemaillut pian 50 vuoden ajan niiden päiväyksiä tuijottamatta ja olen mielestäni vieläkin terve.

        Viimeksi eilen pöydässämme tyhjeni kaksi pulloa valkoviiniä, mutta pöydän ääressä oli poikkeuksellisesti neljä haarukoitsijaakin juustofonduen kimpussa.

        Ihmisillä esiintyy nykyisin turhaa päiväyshysteriaa, jonka johdosta täysin syömis- tai juomiskelpoista tavaraa menee paljon hukkaan.

        ”Viimeinen käyttöpäivä” ja ”parasta ennen” ovat muuten luonteeltaan täysin erilaisia päiväyksiä!

        ”Viimeinen käyttöpäivä” merkitään tuotteisiin, joiden tiedetään ihan oikeasti pilaantuvan tietyssä ajassa niin, että niiden syöminen tai juominen aiheuttaa jonkinasteisen ruokamyrkytysriskin (terveydelle vahingollisten mikrobien lisääntymisen myötä). Valmistaja tekee tuollaisenkin merkinnän vähän ”varman päälle”: jos tuotetta on säilytetty koko ajan oikeassa säilytyslämpötilassa, ei päivä tai pari yli ole merkinnyt minulle mitään estettä tuotteen käyttämiselle. Tällaiseen tietoiseen riskinottoon en halua sinänsä ketään yllyttää.

        ”Parasta ennen” -päiväys merkitään tuotteisiin, joiden laatu heikkenee hiljalleen, mutta vaarattomasti. Valmistaja haluaa taata kuluttajalle, ettei tuotteessa varmasti ole havaittavissa mitään oleellista laatu- tai makuvirhettä ao. päivämäärään mennessä. Esimerkiksi monet täyssäilykkeet ja kuivatuotteet kuten jauhot, ryynit, kuivapasta jne. säilyvät täysin syömäkelpoisina vaikka kuinka monta kuukautta ”parasta ennen” -päiväyksen jälkeenkin – alkavat vain vähitellen maistua yhä enemmän ja enemmän ”purkille” tai ”kaapille”.

        Kun pidättäytyy heittämästä täysin käyttökuntoisia tuotteita bioroskiin tai viemäriin, säästyy rahaa käytettäväksi vaikkapa viiniin...


    • hetelmätanniini

      Viiniä ei ole "valmistettu" tuona päivänä vaan todennäköisesti pullotettu - mikä taas on aivan eri asia.

      Kaikki viinit pilaantuvat hyvinkin nopeasti, jos niihin ei ole lisätty "säilöntä"-aineita eli pääsääntöisesti rikkiyhdisteitä. Nämä taas voivat aiheuttaa herkille ihmisille pahojakin migreenin-kaltaisia oireita. Valkkareissa näitä yleensä käytetään eniten.

      Itse maistan nämä yhdisteet hyvinkin herkästi ja pidänkin lähinnä huvittavana aikuisten ihmisten viininmaistelua nyansseista vakavin naamoin kun he lähinnä maistelevat rikin eri olomuotoja.

      • In vino veritas

        Jaa. Suurin sallittu rikkidioksiidipitoisuus valkoviineille on noin 0,2 grammaa litraa kohden. Eiköhän noilla pitoisuuksilla tuohon viinilitraan mahdu jokunen muukin aromaattinen ainesosa?


    • Turha pelätä

      >Viiniä ei ole "valmistettu" tuona päivänä vaan
      >todennäköisesti pullotettu - mikä taas on aivan eri asia.

      Olet tietenkin oikeassa... tai miten asian sitten ottaakin... Loppuasiakkaan ostama tuotehan on pullollinen viiniä, ja pullotus on oleellinen osa tuon tuotteen valmistusprosessia!

      >Itse maistan nämä yhdisteet hyvinkin herkästi ja
      >pidänkin lähinnä huvittavana aikuisten ihmisten
      >viininmaistelua nyansseista vakavin naamoin
      >kun he lähinnä maistelevat rikin eri olomuotoja.

      Minä olen onneksi säästynyt tuollaiselta makuaistilta sekä migreenitaipumukselta.

      Mahdettiinkohan viineissä muuten käyttää liiemmälti säilöntäaineita menneinä vuosikymmeninä ja -satoina? Minun varhaisimmat viinikokemukseni ajoittuvat 1960-luvun loppupuoliskolle. Vierailin mm. 1968 useammankin kerran eräässä maineikkaassa saksalaisessa viiniravintolassa, jonka historia ulottuu ajassa yli 600 vuotta taaksepäin ja jonka monisatanimikkeinen viinilista oli ja on vahvasti valkoviinipainotteinen. Viinilistan ”Aarrekammio”-osiosta löytyi häkellyttävän vanhoja vuosikertoja! Minua tosin valistettiin, että kaikkein vanhimmissa vuosikerroissa on vain pieni osa alkuperäistä ikivanhaa viiniä, jota on sittemmin jatkettu tuoreemmalla. Hinnat eivät houkutelleet maistelemaan niitä, opiskelijabudjetilla kun oltiin liikkeellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      85
      4970
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      96
      2953
    3. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      43
      2846
    4. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      199
      2402
    5. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      29
      2050
    6. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      133
      1969
    7. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      178
      1570
    8. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      16
      1501
    9. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      1379
    10. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      17
      1315
    Aihe