Vaikeat lastennimet

pohdiskeleva

Tämän viestin tarkoitus ei siis ole haukkua kenenkään ristimänimeä, vaan aloittaa keskustelu vanhempien vastuusta lastaan nimetessä.

Miksi pitää tahalteen antaa nimiä, jotka pitää aina erikseen tavata?

Moi oon Anastaassia. Yhdellä aalla, ja ceellä.

Tuntenut oon myös Valtterin, kaksoisveellä, yhdellä teellä ja ilman iitä.

Markus, ceellä. Tiina, yhdellä iillä. Veera, yhdellä eellä. Eerika, yhdellä eellä ja ceellä. Niina, yhdellä iillä. Sesilia ceellä. Karoliina ceellä, yhdellä iillä.

Sara, lopussa h.

Ja sitten ovat nämä iänikuiset Leat, Neat, Miat, Kiat ja muut, jotka eivät edes itse osaa/viitsi vatsata juuta eikä jaata, kun kysyy, että kumpiko olet, Mia vai Miia. "Ihan sama, päätä sä". No mutta kun en tahdo sinua alkaa tässä nimeämään, vaan toivoisin ihan asiallista vastausta, kun kysyn nimeäsi.

Ensinnäkin, miettikää nyt hyvät ystävät, voisiko sen nimen antaa sellaisena, ettei siitä ole lapselle pelkkää vaikeutta.

Ja siksi toisekseen, kaikki te yksi-iiset Niinat, älkää viitsikö suuttua, kun nimenne kirjoitetaan väärin. Ei ihan oikeasti ole muiden syy, ettei sitä kirjoitettujen vokaalien määrää aina voi päällepäin nähdä.

19

2031

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haukionkalakaukionka

      meillä on Ida, nimi tulee suvusta & olin tarkka että se on nimenomaan yhdellä Ii:llä !
      ei minua haittaa, tulevatko tytön synttärikortit nimellä Ida vai IIda, samoin nimen saa lausua kummin tahtoo. tai vaikka Iitaksi..

      hankalimmat nimet, johon olen törmännyt oli sisaruspari Yasmin & Yoosa (tai joku semmoinen!)
      lasten äiti kävi joskus samassa perhekerhossa ja oli kovasti tuohtunut, kun kukaan ei tuntunut osaavan lausua hänen kullannuppujensa nimiä oikein.. kirjoitetaankin kuulemma aina väärin..hmm.. miksiköhän?!

    • Canna

      Kyl mun mielestä Yo'hanna olis ihan ok kirjotusasu :D

    • Catarzyna

      Helpotusta vaivaan tuskin tulet saamaan, Suomi kansainvälistyy väistämättä, vaikka pyristeltäisiin vastaan. Anastasiat, Juliat, Yasminit, Mohamedit (myös Mohamad, Mohammad, Muhamed, Mehmet....), Aroninit, Emilit, Rebecat, Aurorat ym. tulevat koulukavereiksi, työkavereiksi, asiakkaiksi, vanhainkotinaapureiksi.

    • köliöli

      Jotenkin ymmärrän vielä nuo "oikeasti" ulkomaalaiset nimet, tai siis eihän tietenkään voi olettaa, että joku muuttaisi ristimänimensä siksi, että on muuttanut Suomeen.
      Silti näitä näkee, Tanyah Korhonen, ylpeät vanhemmat Maija ja Matti...
      Eikä nuo ulkomailla yhtään helpompia ole, jos ajatus oli antaa nimi, jota ei matkustaessa myöskään tarvitse tavata. Marjah ei taivu ulkomaalaisen suuhun yhtään Marjaa helpommin.
      Tuttujen lapset olivat Emma ja Leo, juurikin siksi, että perhe aikoi asua ulkomailla töiden takia, ja nimistä haluttiin kansainväliset.

    • Ninka

      No itse olen Ninaja esittelen itseni Ninana, en Niinana yhdellä iillä, eli jos joku onnistuu siitä huolimatta kirjoittamaan Niina, niin täytyy olla kuuro. Kirjoitetaan Nina ja lausutaan Nina. Eihän kukaan sekoita Saraa ja Saaraakaan? En yleensä kyllä näytä sitä, että minua mitenkään ärsyttäisi. Lähinnä huvittaa tuo Niinattelu, kun kerran oöen itseni Ninana esitellyt.

      • Ninka

        Sori kirjoitusvirheet, kirjoitan kännykällä...


    • Nukkunen

      Komppaan kyllä, suurin merkitys luulisi olevan sillä miten nimi halutaan lausuttavan ja siihen sitten valitaan helpoin kirjoitusasu. Anja on anja vaikka sen kirjoittaisi Anya. Joidenkin mielestä vaan nimi tuntuu olevan jotenkin hienompi vaikeasti kirjoitettuna, mutta ainakaan minun mielestäni sellainen erikoisuuden tavoittelu ei ole kovin älykästä.

      Toisaalta/lisäksi oma nimeni kirjoitetaan ja lausutaan samalla tavalla, mutta silti ihmiset tunkevat siihen molemmissa tapauksissa lisäkirjaimen, koska nimi on yleisempi siten. Tätä olen pitänyt aina jokseenkin ärsyttävänä.

    • Nimeni on Mia ja mä tunnen tän tilanteen. Kaikki kysyy "yhellä vai kahella iillä?" - argh, niin ärsyttävää. Mikä siinä on vaikeeta, että Juliasta tulee Juulia, Idasta Iita/Iida, Mariasta Marja ja Nillasta Milla. Älkää antako lapsellenne vaikeita nimiä, joista tulee enemmän harmia kuin erikoisuuden hyötyä.

      Olen puhunut, ehkä vähän liian vähän.

      • MiettiiHän

        Kirjoitetaanpa nuo kahdella tai yhdellä, niin joka tapauksessa kysytään.
        Sitäpaitsi MUN mielestäni Mia, Pia ja Ida kuuluu ehdottomasti kirjoittaa yhdellä, joidenkin muiden mielestä kahdella iillä.

        Aloittajalle vielä, että esimerkiksi ruotsinkielisille suomalaisille normaaleita nimiä ovat Marcus, Tina, Karolina/Carolina, Tony jne. Ei ne mitään vaikeita nimiä ole.


    • ;-)

      Tulee mieleen koulukaverini vuosien takaa: Henrika yhdellä Iillä ja yhdellä Koolla :) Näin hän muisti aina korjata, jos joku lausui tai kirjoitti nimen eri tavalla.

    • angelika2

      Noh, nimi on Angelika ja jostain syystä kaikki lausuu sen siitä huolimatta "Anselika..ja kirjoittavat "Ancelika"... ;) mut nimi on kaunein maailmassa (mielipide) joten sama se vaikka kirjoitettaisiin "Anselika"...

      • mun mielestä

        Anselika olisi kyllä hyvä suomennos tuosta virolaisesta muodosta.


      • angus

        Miten toi sit kuuluun lausua? Kuuluuko sen geen kuulua, vai lausutaanko samoin, kun vaikka "kengän" ng? Aika oudolta kuulostaa...


    • onpa vaikeeta

      Ni ien "vaikeellisuus" ei ole aivan yksoikoinen asia. ns. vaikeita nimiä on ollut aina. Esim. 1900-luvun alussa monet nimet olivat ruostaisperäisiä, ja ne lausuttiin vain suomalaisittain (esim. Lydia>Lyyli, Emil>Eemeli, Ida>IIta, jne).
      Vielä tänäkin päivän tapaa vanhuksia, joiden nimet lausutaan eri tavalla kuin kirjoitetaan. Tuttavapiirissänikin on aivan suomalainen Albin-niminen mies, joka käyttää (epävirallisesti?) nimeä Aapeli.

      Kun suomalaisetkin osaavat edelleen puhua, ei liene vaikeaa korjata, jos joku NIna lausutaan vahingossa väärin! Ei mokomasta asiasta pitäisi ärsyyntyä!

      • Lydiat olivat myöskin Lyytejä.

        Ja tää nimen korjaaminen on turhauttavaa, jos joutuu korjailee tyyliin joka päivä. Siksi esittäydynki lempinimelläni. (Mipa)


    • onpa vaikeeta

      Lisään vielä edelliseen (ja pyydän samalla anteeksi kirjoitusvirheitä, jotka huolimattomuuteni aiheutti), että on myös sellaisia sukunimiä, joiden kirjoitusperää joutuu selittelemään.
      Sukunimi määräytyy (useimmiten) suoraan suvusta, eikä siihen juurikaan voi vaikuttaa. Itsellänikin on sellainen sukunimi, jonka kirjoitusasua joudun usein selittämään. Ja kyseessä on sentään AIVAN suomalainen, VAIN suomalaisia kirjaimia sisältävä nimi! Onneksi osaan puhua, ja asia selviää usein sillä. Toki saan postia "väärällä" nimellä, mutta sehän on pääasia, että posti tulee kuitenkin minulle perille;)

      • MiettiiHän

        Sama mulla, mun sukunimeäni kukaan ei osaa kirjoittaa, vaikka kyseessä on myös suomalainen ja vain suomalaisia kirjaimia sisältävä nimi. Sukunimeni on jopa aivan suomalainen sana, silti se on aivan mahdoton kaikille suomalaisille. Faija kun muutti ruotsiin, niin siellä se sitten vasta vaikea olikin.
        No ruotsinkielisille tyttärelleni annoimme sitten sellaisen nimen, että sen osaa kirjoittaa kaikki suomen- ja ruotsinkieliset kysymättä oikein, eikä siitä nimestä voi edes päätellä kummankielinen lapsi on. Sukunimi sitten johtaa harhaan, mutta onneksi hän osaa myös suomea siinä missä kuka tahansa suomenkielinen.


    • Heippistä

      Mun yks kaveri oli carolina tai jotain sinnepäin mut se itsekkin sano karoksi ja kaikki kirjotti sen karoliina.

      • Heippistä

        Mun oma nimi on aika helppo, mutta kun mulla oli pienenä ärrävika niin sanoin
        itteeni Nooaksi, vaikka olenkin Noora. Mua haukuttiin sen takia pienenä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8216
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1173
    Aihe