Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miksi lääkäreitä tuodaan ulkomailta ?

Omia ei kouluteta

Mistähän johtuu, että lääkäreitä tuodaan ulkomailta ja suomalaisia ei kouluteta alalle tarpeeksi. Kotikuntani kahdeksasta hammaslääkäreistä 3 on ulkomaalaisia. Kaksi on jotenkin nimenomaisesti houkuteltu Suomeen, yksi on venäläinen oma-aloitteinen maahanmuuttaja.

Tuskin suomalaiset nyt niin soveltumattomia lääkäreiksi ovat. Jotenkin vain erikoista kun samalla suomalaisia on sadoin tuhansin työttöminä ja koulutettuina "väärälle alalle".

10

245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omia koulutetaan

      ja sisäänottomääriä on lisätty asteittain melkein joka toinen vuosi viimeisen 10 vuotta. Ongelma on että joka vuosi saadaan valmistumaan n. 500 lääkäriä ja 150 hammaslääkäriä. Koulutukset kestävät pitkään, joten ennen kuin lisäykset vaikuttavat tarvitaan ulkomaisia lääkäreitä hoitamaan hommat.

      Miksi lääkäreitä yleensäkään tarvitaan lisää? Suurin syy on että lääkäreistä on tehty virkamiehiä myös työajan suhteen. Enää ei tarvitse olla lääkäri 24/7 vaan 8/5 riittää. Jo pelkästään tuolla muutoksella on tullut 20-30% lisätarve lääkäreille.

    • lääkikseen2015

      Paikkoja lääkikseen on lisätty, mutta ei niitä luokkia voi pukata niin täyteen, ettei istumapaikkoja löydy kaikille. Yliopistot tuskin ikinä tule satsaamaan niin paljon, että voisivat palkata lisää proffia, että voisi ottaa esim. kaksinkertainen määrä opiskelijoita sisään. Eli lääkärivajausta ei saada täyteen. Ja jossakin ohjelmassa juuri oli, ettei ole lääkäripulaa vaan ne lääkärit ajautuu muualle töihin kuin kunnalliselle puolelle. Ulkomaalaiset lääkärithän ovat enimmäkseen julkisella puolella.

    • 12r4

      Kannattaa erottaa lääkäripula ja liian vähän lääkäreitä terkkarissa. Helsingissä esim. ei varmasti ole lääkäripulaa, mutta terkkariin on jonoa.

      • (54()€

        Joopajoo ja seliseli. Yhtälö on yksinkertainen: virat jäävät täyttämättä. Eli lääkäreitä on liian vähän ja lisää tarvitaan mahdollisimman paljon. Tuskin yksityissektorilla on ylitarjontaa, sillä siinä tilanteessa vajaatyöllistetyt lääkärit siirtyisivät julkiselle!


    • Kuinkahan muualla ?

      Kuinkahan se on mahdollista monissa muissa maissa kouluttaa niitä lääkäreitä niin paljon, että niitä riittää Suomeenkin asti ?

      • dgs23t

        Varmaan samalla tavalla, kun suomessa on liikaa hoitajia, kun ne kerta menee Norjaan?


      • Erikoista menoa
        dgs23t kirjoitti:

        Varmaan samalla tavalla, kun suomessa on liikaa hoitajia, kun ne kerta menee Norjaan?

        Ja sitten Suomeen haalitaan hoitajia Filippiineiltä ja Espanjasta.


    • DI + LL

      Lääkäreitä on yli 25000 eli enemmän kuin on duunareita paperitehtaissa! Vain kolmekymmentä vuotta sitten lääkäreitä oli 10000 niin että tuossa ajassa on koulutettu 15000 tuhatta uutta lääkäriä.

      On totta että nyt potilaita voidaan hoitaa monipuolisemmin kuin aikaisemmin mutta tosiasia on että lääkäreiden aikaa menee liikaa muuhun kuin potilastyöhön. Esimerkiksi surkeiden tietojärjestelmien vuoksi kirjaaminen ja reseptien lähettely on niin että välillä tekee mieli itkeä. Kela ja muut tahot vaativat todistuksia parin vuoden välein vaikka mikään asia ei muuttuisi (amputoitu jalka ei parane takaisin jne).

      Tosiasia on että lääkäripula on hyvää kyytiä väistymässä kun Lapissakaan ei ole enää lääkäripulaa. Koulutusta ei siis enää kannata ainakaan lisätä. Ongelmia on vielä joissain suolakaivosterveyskeskuksissa joissa omaan työhön ei voi vaikuttaa eli lääkärit uupuvat ja ovat sairauslomilla.

      Jokainen lääkikseen pyrkivä voi miettiä millaiseen työhön on valmistumassa. Nykyaikana lähes kaikki työ tehdään tietokoneella kuten mm. tekstit, lähetteet, laoratoriokokeiden tilaukset, konsultaatiot, lääkemääräykset, kuvien katsomiset, reseptit jne. Toki vielä potilaitakin tutkitaan ja hoidetaan mutta ei-toimenpidealalla enemmän ollaan tietokoneen kanssa tekemisissä kuin potilaiden.

      • DI + LL

        Oikaistaan vähän noita koulutuslukuja. Piti siis olla että on koulutettu 15000 uutta lääkäriä...


      • Ghetjk

        Blaablaa. Samaa jankutusta lääkäripulaan väistymisestä on kuunneltu jo 20 vuotta. Suomen lääkäritiheys väestöön suhteutettuna on samaa tasoa kehitysmaihin kuuluvien Mongolian ja Moldovan kanssa. Länsi-Euroopan maihin verrattaessa lääkäritiheys on liki häntäpäätä. Virossakin lääkäritiheys on 27% parempi, ja sieltä sentään lääkärityövoimaa karkaa Suomeen. Lääkäreitä on oltava niin paljon, että kaikki virat Utsjoelta Hankoon saadaan täytettyä. Muutaman hassun lääkärin työttömäksi kouluttaminen ei siinä tilanteessa paljoa haittaa, sillä vuokrafirmojen lääkärien kustannukset saattavat olla moninkertaiset virkalääkäriin verrattuna. Lääkärityöttömyys toisi säästöjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2025
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1365
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      73
      1260
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe