mullan vaihdosta

kysymyksiä

Mietin sellasta ku vaihtaa mullat niin onko se salaojitus tai soran tms laittaminen ihan välttämätön? Minulla on traakkipuu ja kirjovehka. Kärsiikö ne paljonkin jos en laita muuta ku mullat? Kukkaruukkuina on sellaset saviruukut missä on aluslautanen. Ja mistä tietää minkä kokoinen ruukku kannattaa valita, tai mistä huomaa jos ruukku on liian pieni? Mietin tuon kirjovehkan kohdalla kun sen juuret näyttää aika pitkiltä, ovat multapaakun ympärillä, niin olisiko kannattavaa vaihtaa isompi ruukku sille, tän hetkinen on halkaisijaltaan n. 13 cm. Kasvi itse on aika pieni vielä.

5

410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • >>>

      Ei se salaojitus ole välttämätön, itse en koskaan tee sitä kun vaihdan kukille mullat. Minun kasvini ovat kasvaneet hyvin ilman salaojitustakin.
      Ehkä sitten voi sen tehdä jos on taipumusta kastella liikaa kukkiaan.

      Ruukku on liian pieni jos kasvin multapaakku alkaa olla umpeenjuurtunut. Silloin kasvi istutetaan 2-3 cm halkaisijaltaan edellistä isompaan ruukkuun.

      Kirjovehka kasvaa aikaa myöten isoksi, kyllä sille voi isomman ruukun vaihtaa jos kerran multapaakku on jo täynnä juuria.

    • Nyt kukoistaa

      Itse käytin aikoinaan "salaojitusta", mutta luovuin siitä, koska kuivahtaneesta mullasta meni usein vesi suoraan läpi aluslautaselle, eikä kasvi sitten aina pystynyt imemään sitä sieltä. Siinä voi käydä niin, että aluslautasella on vettä, mutta kasvi kuivuu veden puutteesta.
      Lopetin myös saviruukkujen käytön. Oli niitä punatiilisiä vanhanaikaisia. Sinne kun vielä laittoi "salaojitusta", sen yhden keskellä olevan reiän päälle, niin eihän multa sieltä pystynyt millään aluslautaselta vettä imemään. Ainoastaan ruukku pysyi pinnasta kosteana ja veti homeeseen.
      Kannattaakin varmistaa, että mullasta aluslautaseen on imevää multaa tai turvetta.

      • No home

        Saviruukku on paras. Se imee itseensä kosteuden, josta kasvi imee sen itseensä.
        Saviruukku kuuluu pitää vedessä useita tunteja ennenkuin siihen istuttaa. Huokoisena se imee valmiiksi kosteutta itseensä ja pitää tasaisen kosteyden kasvin juurille. SAviruukun pinnalle tuleva homeen näköinen EI ole hometta vaan veden kalkkijäämiä. Saa tietenkin homettakin aikaiseksi , jos liikaa kastelee.


      • riippuu . . .
        No home kirjoitti:

        Saviruukku on paras. Se imee itseensä kosteuden, josta kasvi imee sen itseensä.
        Saviruukku kuuluu pitää vedessä useita tunteja ennenkuin siihen istuttaa. Huokoisena se imee valmiiksi kosteutta itseensä ja pitää tasaisen kosteyden kasvin juurille. SAviruukun pinnalle tuleva homeen näköinen EI ole hometta vaan veden kalkkijäämiä. Saa tietenkin homettakin aikaiseksi , jos liikaa kastelee.

        Altakastelevissa on syytä olla se syvennys salaojitettu, liikamärkyys on varmin tappaja. Ennen pesivät saviruukut keväisin mullanvaihdon yhteydessä ja öljysivät ruokaöljyllä, ei ollut hometta eikä kalkkia pinnalla ja ruukku oli kiiltävämpi.


    • vanha totuus

      Ei tartte salaojituksia huonekasveihin. Perinteinen saviruukku on paras ja pohjalle jonkun vanhan saviruukun palasia 2-3 kpl pohjareoiän kohdalle, ettei mullat tule ulos kastellessa, mutta ylimääräinen vesi pääsee tulemaan. Saviruuukun voi laittaa "koreampaan" suojaruukkuun. Saviruukkujakin on monenlaisia. Ne on peruskauniita. En vaihda multia edes joka vuosi, vain silloin, kun kasvi vaatii isomman ruukun. Kasvin hyvinvointi perustuu paljolti jatkuvaan hyvään lannoitukseen, uudessa mullassa on niin vähän ravinteita, että mullan vaihto joka vuosi on ihan turhaa, se on mullanmarkkinointikikka ! Hyvä, oikein annosteltu ravinne on avain kukkien hyvinvointiin. Talvella kasveilla on lepokausi, hyvin vähän kastelua ja ravinnetta harvoin. Kesällä enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3569
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1399
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1229
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    8. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1018
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1006
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      918
    Aihe