mullan vaihdosta

kysymyksiä

Mietin sellasta ku vaihtaa mullat niin onko se salaojitus tai soran tms laittaminen ihan välttämätön? Minulla on traakkipuu ja kirjovehka. Kärsiikö ne paljonkin jos en laita muuta ku mullat? Kukkaruukkuina on sellaset saviruukut missä on aluslautanen. Ja mistä tietää minkä kokoinen ruukku kannattaa valita, tai mistä huomaa jos ruukku on liian pieni? Mietin tuon kirjovehkan kohdalla kun sen juuret näyttää aika pitkiltä, ovat multapaakun ympärillä, niin olisiko kannattavaa vaihtaa isompi ruukku sille, tän hetkinen on halkaisijaltaan n. 13 cm. Kasvi itse on aika pieni vielä.

5

330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • >>>

      Ei se salaojitus ole välttämätön, itse en koskaan tee sitä kun vaihdan kukille mullat. Minun kasvini ovat kasvaneet hyvin ilman salaojitustakin.
      Ehkä sitten voi sen tehdä jos on taipumusta kastella liikaa kukkiaan.

      Ruukku on liian pieni jos kasvin multapaakku alkaa olla umpeenjuurtunut. Silloin kasvi istutetaan 2-3 cm halkaisijaltaan edellistä isompaan ruukkuun.

      Kirjovehka kasvaa aikaa myöten isoksi, kyllä sille voi isomman ruukun vaihtaa jos kerran multapaakku on jo täynnä juuria.

    • Nyt kukoistaa

      Itse käytin aikoinaan "salaojitusta", mutta luovuin siitä, koska kuivahtaneesta mullasta meni usein vesi suoraan läpi aluslautaselle, eikä kasvi sitten aina pystynyt imemään sitä sieltä. Siinä voi käydä niin, että aluslautasella on vettä, mutta kasvi kuivuu veden puutteesta.
      Lopetin myös saviruukkujen käytön. Oli niitä punatiilisiä vanhanaikaisia. Sinne kun vielä laittoi "salaojitusta", sen yhden keskellä olevan reiän päälle, niin eihän multa sieltä pystynyt millään aluslautaselta vettä imemään. Ainoastaan ruukku pysyi pinnasta kosteana ja veti homeeseen.
      Kannattaakin varmistaa, että mullasta aluslautaseen on imevää multaa tai turvetta.

      • No home

        Saviruukku on paras. Se imee itseensä kosteuden, josta kasvi imee sen itseensä.
        Saviruukku kuuluu pitää vedessä useita tunteja ennenkuin siihen istuttaa. Huokoisena se imee valmiiksi kosteutta itseensä ja pitää tasaisen kosteyden kasvin juurille. SAviruukun pinnalle tuleva homeen näköinen EI ole hometta vaan veden kalkkijäämiä. Saa tietenkin homettakin aikaiseksi , jos liikaa kastelee.


      • riippuu . . .
        No home kirjoitti:

        Saviruukku on paras. Se imee itseensä kosteuden, josta kasvi imee sen itseensä.
        Saviruukku kuuluu pitää vedessä useita tunteja ennenkuin siihen istuttaa. Huokoisena se imee valmiiksi kosteutta itseensä ja pitää tasaisen kosteyden kasvin juurille. SAviruukun pinnalle tuleva homeen näköinen EI ole hometta vaan veden kalkkijäämiä. Saa tietenkin homettakin aikaiseksi , jos liikaa kastelee.

        Altakastelevissa on syytä olla se syvennys salaojitettu, liikamärkyys on varmin tappaja. Ennen pesivät saviruukut keväisin mullanvaihdon yhteydessä ja öljysivät ruokaöljyllä, ei ollut hometta eikä kalkkia pinnalla ja ruukku oli kiiltävämpi.


    • vanha totuus

      Ei tartte salaojituksia huonekasveihin. Perinteinen saviruukku on paras ja pohjalle jonkun vanhan saviruukun palasia 2-3 kpl pohjareoiän kohdalle, ettei mullat tule ulos kastellessa, mutta ylimääräinen vesi pääsee tulemaan. Saviruuukun voi laittaa "koreampaan" suojaruukkuun. Saviruukkujakin on monenlaisia. Ne on peruskauniita. En vaihda multia edes joka vuosi, vain silloin, kun kasvi vaatii isomman ruukun. Kasvin hyvinvointi perustuu paljolti jatkuvaan hyvään lannoitukseen, uudessa mullassa on niin vähän ravinteita, että mullan vaihto joka vuosi on ihan turhaa, se on mullanmarkkinointikikka ! Hyvä, oikein annosteltu ravinne on avain kukkien hyvinvointiin. Talvella kasveilla on lepokausi, hyvin vähän kastelua ja ravinnetta harvoin. Kesällä enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe