Avustajan työ on pahinta mahdollista!

Kyllästynyt avustaja

Minä olen avustaja erityisluokassa ja niin kyllästynyt tähän touhuun. Lapsia luokassa vain 6 ja silti ei mitään työrauhaa luokassa koskaan. Eipä kukaan opettaja ei ole ryhmää kestänyt. Jatkuvasti vaihtavat työpaikkaa muualle, itse aion hakeutua muihin tehtäviin. Hulluin porukka mitä ex työparillani oli 30 vuoteen ja nykyinen työparinikin kehui vaikeimmaksi ryhmäkseen. Tappelua, taukoamatonta toisten sättimistä ja vähättelyä, ei kunnioiteta aikuisia ja tehdään aina päinvastoin kun aikuinen on neuvonut... Muiden töitä rikotaan, tuhotaan tai poistetaan tietokoneelta.. Ei edes 5 min hiljaisuutta luokassa, välituntejen jälkeen aina joku kantelee miten taas muut ovat kiusanneet (vaikka aina kiusaavat jokainen omalta osaltaan tasaverroin), yksi oppilas ei tee koskaan mitään tunneilla ja toisesta saa pelätä, että hän karkaa ja tappaa itsensä. Maanantait yhtä tuskaa herätä töihin ja kauhea ahdistus taas päällä, mutta viikosta on jotenkin selvittävä. Tahtoisin lopettaa nämä hommaat, mutta en halua karenssiakaan ja tulevaisuus pelottaa. Yksi tenava pihalla mäessä hyppii muiden yli ja nauttii jos satuttaa toisia, pirun luonne sillä lapsella, oikein hakee tilanteita joissa voi aiheuttaa kipua muille. Elävät kateudesta ja toisten kiusaamisesta nämä lapset. Työmatkatkin ovat pitkiä ja raskaita. Bussi lähtee 7.20 aamulla ja olen 18.30 kotona :( elämä on lähes tätä onnetonta työtä ja illalla en jaksa nähdä ystäviäni. Menen suihkuun, syön ja menen maate! Eikä tästä paskaduunista palkkaakaan käteen jää!

21

1582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedän kyllä

      Jos lapset eivät oikeasti ole koulukuntoisia, niin ei tarvi yhteiskunnan niitä kouluun raahata. Hoitolaitokset on oikea osoite.

      Kukaan ei kohta jaksa tätä duunia ja sairaslomat vaan lisääntyy.
      Kaiken lisäksi vanhemmat haukkuvat ja syyllistävät koulun, kun itse eivät osaa kasvattaa yhteiskuntakelpoisia yksilöitä.

      • Kyllästynyt avustaja

        Noista luokan oppilaista 2 kuuluisi ehdottomasti laitosjaksolle tai sairaalakouluun, mutta ei pienellä paikkakunnalla ole resursseja varmaankaan. On tehty meidän taholta lähetteitä kyllä. Olemme jokin erityislasten päivähoitola, ei normaali koulun pyörittäminen onnistu. Eikä saada edes vaikean työn lisää!


    • tähkä

      Selkäsauna takas.

    • Yleisopetuksen KKO

      Menkääpä vanhemmat joskus kattomaan, minkälainen hulabaloo erityisluokissa on! Harva viihtyis siellä päivääkään.

      Henkilökuntaa liian vähän ja päättäjät eivät oikeasti tiedä, minkälainen työpaikka erityisluokka on.

    • I jonkinlaiseksi

      Joo.. Kyllä erityisluokassa olo sairastuttaa terveenkin lapsen siinä missä aikuisenkin. Olisi kamalaa päivittäin joutua kiusatuksi tai hakatuksi.. Erityisluokkien arkipäivää.. On arpapeliä, ettäminkälaiseen luokkaan pääsee. Kehitysvammaiset ovat monesti ihania ja tosi kilttejä.

    • Kyllästynyt avustaja

      Kävipä tässä vielä niin, että luokan erityisopettaja vain häipyi kesken oppitunnin ja ei koskaan ilmaantunut takaisin töihin. Otti varmaankin lopputilin ja minä lähdin muutaman päivän sairaslomalle :O Oli saanut opettaja uhkauksia erään oppilaan vanhemmalta ja varmaan pelkäsi jo omaa nahkaansa.

      • Apaattinen

        Eihän ne opet muutenkaan tahdo pysyä luokassa. On koulutuksia, palvereja ja taas palavereja, kuntoutuksia jne.

        Ohjaaja parka yrittää taipua moneksi kouluvuoden aikana ja sitten vielä kesällä nakitetaan leirejä, kehitysvammaisten päivätoimintaa sun muuta. Annettas nekin työt alalle opiskeleville.

        Ei ole toista ammattiryhmää, jota kohdellaan näin huonosti. Lomaa ei voi ottaa kouluaikaan, mutta yllätys yllätys, et voi välttämättä ottaa sitä koululaisten lomien aikaankaan, ennenkuin on saatu tarpeeksi henkilökuntaa edellämainittuihin toimintoihin.

        Millä voimavaroilla luullaan tätä työtä tehtävän, kun palkka on suurimmalla osalla alle 2000€, koska viikkotunnit ovat pääsääntöisesti 25-30.
        Työssä jaksamista helpottaisi edes lomat välillä. Nyt on pakko ottaa palkatonta, jos vaan sitä saa. Mutta omaa siviilielämää et voi suunnitella kovinkaan pitkälle.
        Näin Oulussa.


    • Kyllästynyt avustaja

      Työparini häipymisensä jälkeen ei ottanut enää yhteyttä koululle ja nyt meni kaikki sekaisin. Minun piti alunperin päästä erityisluokasta kolmansille, että saisin rauhallisemman ympäristön ja nyt joudunkin isompien oppilaiden erityisluokaan kun sen luokan avustajasta tuli mun työparin tilalle erityisope luokkaan loppuvuodeksi. :( 2 erityisopea lähtenyt tosta luokasta muutaman kk sisällä. Kun en yhtä erityisluokaa jaksanut, siirtää rehtori minut toiseen ja aiemmasta luokasta yks oppilaskin siirtyy mun mukana tohon uuteen ryhmään.. Ahdistaa miten ollenkaan jaksan tämän loppukevään! Jatkuvaa yöheräilyä, itkukohtauksia ja suurta ahdistusta.

      • Koulunkäynninohjaaja

        Kuuleppa, ota yhteyttä työterveyshuoltoon. Kerro lääkärille jaksamisesi taustat.
        Kenenkään ei tarvi terveytensä uhalla tehdä noin raskasta työtä.
        Jos siinä luokassa ei opettajatkaan jaksa, niin vielä vähemmän avustajat, jotka tekevät useinmiten sen ns. "likaisen" työn.

        Kyllä esimiehen ja lopuksi sivistystoimenjohtajan olisi puututtava asiaan, niin että työssäjaksamisen edellytykset olisivat olemassa.

        Jos yöunet menee työn takia, niin osoite on työterveyshuolto.

        Voimia sinulle siihen asti!


    • olenmelkosamaamieltä

      Tiedän tunteen, olen ollut myös avustajana ja sijaisena samanlaisessa luokassa. Olin jatkuvasti itku kurkussa, en pelon vaan huolen takia. Otti päähän kaikki, se että nuoret eivät saaneet oikeanlaista apua. Kaikki siinä paikassa oli päin mäntyä. Mukavia työtovereita suurin osa, mutta kyseinen luokka ei toiminut lainkaan, ja tuntui ettei kukaan saanut sitä toimimaan. Kokeneet opettajat päivittelivät tilannetta, mutta kun ei heilläkään ole psykiatrin tai psykologin pätevyyttä, niin minkäs teet. Ja toisaalta, kun ei ole valtuuksia tehdä paljon mitään, niin siinä sitten olet vain ja yrität saada edes kymmenesosan opittavista asioista jonkun oppilaan päähän.
      Erityisopettajissa on aika paljon niitä, jotka sairastuvat burn outiin tai alkoholismiin. En enää ihmettele laisinkaan asiaa. Millaisessa työssä ihminen on jatkuvan vaaran alainen, häntä nimitellään, kiusataan jopa työajan ulkopuolella. Se on totta, että kaikki perustuu tuuriin. Jos saa todella huonon ja epätasaisen luokan opetettavaksi, ei erinomainen pedagogikaan voi oikein mitään tehdä. Liian monella on pahoja mielenterveysongelmia.

    • juupajeepa

      Onko niiden häirikköjen sitten hyötyä olla tuollaisellakaan erityisluokalla? Jos ei kiinnosta oppia mitään eivätkä käytöstavatkaan parane. Koulusta erottaminen tulisiko kyseeseen? Menkööt töihin elättämään itsensä, jos ei koulunkäynti kiinnosta. Ei kai ketään hyödytä, että kouluun tullaan vain häiriköimään. Ei järjen kipunaa. Isi ja äiti elättäkööt lapsen, jos vielä suostuvat.

    • Kyllästynyt avustaja

      On todella raskaita juttuja tällä luokalla ollut, pakko jonnekin purkaa tämä.

      Eräs lapsi kertoi hiljattain laittaneensa veljensä kädet solmuun, kun tämä oli huitonut puukolla. Veli on eskarilainen.. Ton perheen isä on uhkaillut poikansa opettajia ja taksikuskia! Myös lastaan oli uhkaillut ja lyönyt, lapsi itse näytti mustelman.. Kerroin asioista esimiehelleni.. Silti vain sama meno jatkuu, minun asuinpaikkakunnalla nuo lapset olisi varmasti otettu aikoja sitten huostaan. Oppilaan4.v sisarus kuulemma saa pelata jo ammuskelupelejä isän valvonnassa..

      Aiemmasta luokasta eräs oppilas ei suostunut kertomaan vanhempiensa nimiä! Oli kuulemma kielletty, nostaa kylmät väreet tuollainen. Tuo lapsi on erittäin apaattinen, ilman avustajaa ei tee tunneilla mitään, häneen ei saanut mitään kontaktia. Aina todella surullisen näköinen.. Välillä kerroin hänelle vastauksen suoraan ja silti hän ei jaksanut kirjoittaa sitä ylös. Joskus kirjoitinkin hänen puolestaan.

      • 3+20

        Siis mitä ?! Ei elämän kevät. Onko opettajilla vaitiolovelvollisuus ? Tuosta pitäisi kyllä ilmoittaa sosiaaliviranomaisille tai jopa poliisille. Kuka pitää eskarilaisen ulottuvilla veistä, ja kuka vanhempi ei tämmöiseen käytökseen puutu? Varmaan sellainen, joka uhkailee opettajia ja taksikuskeja. Kyllä itse jo noista uhkailuista tekisin rikosilmoituksen, ehkäpä vanhempi oppisi vähän käytöstapoja, joita ei näemmä hänellekkään nuorena opetettu. Todellakin säälin sinua, ja toivon että tilanteesi paranee, mutta jos vain pystyt, tee loppu lapsen kärsimykselle! En yhtään ihmettele jos lapsesta tulee haastava tapaus jos vanhempi on väkivaltainen tätä kohtaan..

        Voimia sinulle !


    • juupajeepa

      En tajuu, millon ja miks opetustyöstä on tullut selviytymistä hengissä päivästä toiseen. Kun ei vaan ole mitään järkeä. Aivan aivoton systeemi. Ilmainen, hyvin varusteltu koulutie pitäisi nähdä ennennäkemättömänä mahdollisuutena, jonka voi kiitollisin mielin ottaa vastaan. Jos ei tähän kykene, vaan kuluttaa aikansa mieluummin kotona ja tulevaisuutensa ties missä, niin ei se ole koulun asia, pysykööt sitten poissa. Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan vain oppivelvollisuus, mutta tämä on oppilaan ja hänen vanhempiensa velvollisuus, ei koulun. Ei kukaan voi hoitaa toisen velvollisuutta hänen puolestaan. Siis koulun velvollisuus on tarjota oppimismahdollisuus, mutta koulu ei ole vastuussa oppilaan päätöksestä opiskella, vaan se kuuluu oppilaalle itselleen! Jos ei koulunkäynti kiinnosta, niin ei kyllä ole asiaa luokkaan toisia oppilaita häiritsemään. Tai mikä pahinta, kiusaamaan. >:(

      • uuuuuuuuuuuuuuu

        Itse ihmettelen myös sitä, että kuinka kauan pysymme Pisa-tutkimuksissa korkealla. On kouluja, joissa ei ole ongelmia, mutta enemmän niitä, joissa on todella vaikeita tapauksia. Itse en lähtisi nuoria syyttämään. Aikuisista on tullut lapsia, jotka viettävät jotain koko elämän kestävää nuoruutta. Lapsia lellitään leluilla ja tavaroilla, mutta aikaa ei lapsille anneta.Tästähän oli joku juttukin, että nuoret toivovat aikuisilta enemmän aikaa. Osittain syy on myös siinä, että meistä suurin osa on sidottu 24/7 kännykkä kädessä töihin. Siis ihan normi 1500-2500 kk/palkkaa-töihin. Ihan älytöntä touhua. Puhumattakaan siitä, että 14-15-vuotiaat ovat Facebookissa ja katselevat aikuisten poseerauskuvia. En ole kukkahattutäti. Oikeastaan normaalia liberaalimpi, mutta jokin raja olisi vedettävissä. On viihdeala ja on opetusala. Jotain voi opetusala omaksua viihdealasta, mutta kohta henkilökunnan pitää olla jotain Putous-tason viihdyttäjiä (mitä ministerit edellä-sitä kansalaiset perässä). Ja sitten on näitä jatkuvia hankkeita, leikkimistä ja höpönlöpöä. Perustyö jää tekemättä.
        Itse avustajana olen kokenut oudoksi sen, että murrosikäinen nuori saattaa kiintyä avustajaansa todella paljon- ei siis normaalin rajoissa vaan enemmänkin kuin olisin joku äidin korvike.


      • juupajeepa
        uuuuuuuuuuuuuuu kirjoitti:

        Itse ihmettelen myös sitä, että kuinka kauan pysymme Pisa-tutkimuksissa korkealla. On kouluja, joissa ei ole ongelmia, mutta enemmän niitä, joissa on todella vaikeita tapauksia. Itse en lähtisi nuoria syyttämään. Aikuisista on tullut lapsia, jotka viettävät jotain koko elämän kestävää nuoruutta. Lapsia lellitään leluilla ja tavaroilla, mutta aikaa ei lapsille anneta.Tästähän oli joku juttukin, että nuoret toivovat aikuisilta enemmän aikaa. Osittain syy on myös siinä, että meistä suurin osa on sidottu 24/7 kännykkä kädessä töihin. Siis ihan normi 1500-2500 kk/palkkaa-töihin. Ihan älytöntä touhua. Puhumattakaan siitä, että 14-15-vuotiaat ovat Facebookissa ja katselevat aikuisten poseerauskuvia. En ole kukkahattutäti. Oikeastaan normaalia liberaalimpi, mutta jokin raja olisi vedettävissä. On viihdeala ja on opetusala. Jotain voi opetusala omaksua viihdealasta, mutta kohta henkilökunnan pitää olla jotain Putous-tason viihdyttäjiä (mitä ministerit edellä-sitä kansalaiset perässä). Ja sitten on näitä jatkuvia hankkeita, leikkimistä ja höpönlöpöä. Perustyö jää tekemättä.
        Itse avustajana olen kokenut oudoksi sen, että murrosikäinen nuori saattaa kiintyä avustajaansa todella paljon- ei siis normaalin rajoissa vaan enemmänkin kuin olisin joku äidin korvike.

        Minusta tuossa oppilaan kiintymyksessä ei ole mitään outoa. Toki tapausta en tarkkaan tunne. Mutta kun niin moni nuori ja lapsi elää vailla rakastavaa, rajojakin asettavaa aikuista, on ihan normaalia että kaipuu sellaiselle on suuri. No tätä varmaan tarkoititkin. Mutta. Kun ei moni vanhempi koskaan tule sitä kaivattua kiintymystä lapselleen antamaan. Niin miksi kummassa sitä ei voisi joku toinen aikuinen antaa? Miksi keskitymme kouluissa niin paljon suorittamiseen? Oppimiseen, oppimiseen, oppimiseen... jopa autistien ja kehitysvammaisten kanssa ei muka ole aikaa muuhun kuin opiskeluun ja pänttämiseen. Ei oppi ole tärkeintä elämässä. Tärkeintä on saada kokea olevansa rakastettu ja tärkeä. Nyt siis puhun niistä huonoitsetuntoisista, äänekkäiden jalkoihin jäävistä. Toki moni häirikkökin rakkautta tarvitsee, mutta ensin on pakko saada ne rajat. Tässä olisi se koulusta erotetuksi tulemisen todellinen uhka hyvin tärkeä tekijä.

        Mutta minusta pitäisi olla aikaa oppilaiden kanssa myös juttelemiseen. Mielekkääseen, mielenkiintoiseen keskusteluun. Itse koen sen lasten kanssa todella antoisaksi. Ei mitään teennäistä "no niin te lapset" -äänensävyä, vaan niin kuin ihminen ihmiselle. Minusta on ahdistavaa, että tällaista välittämisen osoittamista pyritään maamme kouluissa lähinnä rajoittamaan. Antoisa keskustelu nähdään vain häiriötekijänä joka pitää lopettaa mahdollisimman pian, jotta päästään jonkin kuivan oppimateriaalin pariin.


    • ååååäääööölllkkkkkkk

      Musta se osoittaa opettajalta ammattitaidon puutetta jos lasten kanssa touhuilu käy liian raskaaksi. Nostamisen sijaan opettajien palkkoja olisi pikemminkin aihetta laskea, kun ei näillä kerran ammattitaitoakaan paljon mitään näy olevan.

    • Hahaa. Laittakaapas vanhemmat vähän "rotia" niihin penskoihin. Koulussa asiaa koitetaan hoitaa niin, ettei enempää vahinkoa syntyisi. Avustajat ovat turha kulu yhteiskunnalle, ei auta. Turha ammatti. Hyvin erkkanuoret tsemppaa.

      terveisin erityisopettaja

      • Opettaja*

        Juu, liikaakin avustajia laitetaan erityispuolelle seuraneideiksi ja opettajien avustajiksi.

        Yleiopetuksen puolella koulunkäynninohjaajista on suuri apu lapselle ja nimenomaan lapselle. Ennalta ehkäisee tippumista porukasta. Ja tällä puolella koulunkäynninohjaajat eivät ole turhia.

        Erityispuolella tahtoo opettajat muuttua samanlaisiksi, ku oppilaatkin.


      • ihmettelevä
        Opettaja* kirjoitti:

        Juu, liikaakin avustajia laitetaan erityispuolelle seuraneideiksi ja opettajien avustajiksi.

        Yleiopetuksen puolella koulunkäynninohjaajista on suuri apu lapselle ja nimenomaan lapselle. Ennalta ehkäisee tippumista porukasta. Ja tällä puolella koulunkäynninohjaajat eivät ole turhia.

        Erityispuolella tahtoo opettajat muuttua samanlaisiksi, ku oppilaatkin.

        mitenkäs se asia että arvostaako opettajat tarpeeksi näitä koulunkäynninohjaajia/avustajia? olen saanut huomata että kyllä edessäpäin mielistellään mutta takanapäin saa sitten kuulla vaikka ja mitä. Että onko vielä arvostusta tätä ammattikuntaa kohtaa laisinkaan?


    • Koulunkäynninohjaaja

      Kyllä itse ainakin koen, että työtäni arvostetaan. Se on minulle monta kertaa sanottukkin ja osoitettu pienin lahjoin keväällä ja joulun aikaan, opettajien toimesta. Lapsiltahan se paras kiitos tulee, kun huomaa että on pystynyt auttamaan jonkin asian oivaltamisessa ja lapset kyllä sanovat suoraan, jos pitävät aikuisesta, joka ohjaa ja neuvoo monin tavoin.

      Onhan niitä vielä vanhakantaisia opettajia, jotka luulevat että ohjaajat astuvat heidän reviirilleen, vaikka me vain täydennämme heidän antamaa opetustaan.
      Esimerkiksi yleisopetuksen puolella, jos opettaja opettaa matematiikan tunnilla uuden asian ja huomaan, että lapsi on silti ihan ulkona tilanteesta, menen hänen luoksensa ja kertaan ohjeet niin, että ko. oppilas asian ymmärtää.

      Sitä varten me koulunkäynninohjaajat olemme, että autamme oppilaita pysymään joukon mukana, ettei kukaan tippuisi kyydistä ja näin syrjäydy oppimisesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2092
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1966
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1905
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe