Olen toista vuotta opiskeleva lääketieteestä kiinnostunut nuori. Olen ottanut hyvin paljon selville lääketieteellisen pääsykokeen protokolloista ja olen kerran käynyt tutustumiskäynnilläkin lääketieteellisessä yliopistossa. Muutamia huolenaiheita minulle on kuitenkin jäänyt.
Tiedän että lääketieteelliseen täytyy osata lukion biologia, fysiikka ja kemia. Biologia on vahvin aineeni. Se on minulla 10. Kemiaa taas olen vasta alkanut opiskelemaan kunnolla. Ennen kuin unelmani lääkärin lisensaatista edes sai alkunsa, ehdin käydä kaksi kemian kurssia ja sain lukematta niistä seitsikot. Olen nyt myöhemmin käynyt niiden kurssien sisällön läpi ja ne ovat hyvin yksinkertaisia kursseja nyt kun uudestaan niitä katsoo. Aijon käydä ne abi vuoden aikana uudestaan ja hyvin varmasti saan niistä ainakin ne kiitettävät.
Mutta tuo fysiikka. Fysiikka on aina ollut minulle hankalaa lukiossa. Minä osaan perus asiat ja osaan hiukan soveltaa, mutta fysiikka on kuitenkin se huonoin oppiaineeni näistä kolmesta.
Lääketieteellisen pääsykoe on satunnaisesti biologia, fysiikka tai kemia painotteinen. Jos ottaisimme skenaarion että sitten vuoden 2015 hauissa pääsykoe olisi biologia tai kemia painotteinen, niin kuinka paljon minulla on varaa mokailla fysiikan tehtävissä jos suoriutuisin puhtailla suorituksilla biologian ja kemian tehtävistä (tai ainakin niihin painottavista tehtävistä).
Olen hyvä käsittelemään aineistoja joten aineisto tehtävissä ei pitäisi olla ongelmia.
Mikä taas YO-tuloksiin tulee, niin olen kirjoittamassa ainakin nyt pääsykokeita varten sen pakollisen äidinkielen, pitkän englannin, biologian ja kemian. Uskon että näistä aineista saan ihan hyvät tulokset
Eli siis kuinka tilanne näyttää sen fysiikan kannalta. Teen parhaani sen fysiikan kanssa mutta se on silti heikoin oppiaineeni aineista, joita täytyy hallita..
Apua lukiolaiselle
4
199
Vastaukset
- Saavi
Se mitä omassa koneessani ja edellisistä olen katsellut, niin fysiikka ja kemia ovat olleet yhdessä yksi iso osa-alue. Tarkoittaen, että aika monasti tehtävät ovat yhdistyneet toisiinsa tavalla tai toisella. Kannattaa käydä itse ajalla läpi ja lukea huolellisesti tehtävät, ja miksei toki kokeilla vastatakkin niihin jos haluaa, usealla yliopistolla löytyy samalta sivulta (ellei kaikilta) vastausanalyysit. Kemian ja fysiikan osuus tietääkseni on vaihdellut suuresti kokeissa ja ovat liikkuneet sektorilla 40-75% koko kokeen kysymyksistä. Aika suuri skaala, eikö?
Kysymykseesi, eli teoreettisesti kokeen ollessa kemia ja biologian painoitteinen (esim. 75%) niin silti en poista fysiikan tärkeyttä. Biologian tehtävät ovat usein sellaisia, missä saa paljon pisteitä, mutta todella hankala listata kaikkia oikeita vastauksia. Eli biologian kysymykset ovat olleet todella monisyisiä ja niiden varaan en lähtisi laskemaan tuohon tulevaan pääsykokeeseen.
Oma vinkkini onkin lukea sitä fysiikkaa. Jos et osaa kyseistä ainetta niin poistu mukavuusalueeltasi ja harjoittele niitä eniten. Kaikkiin aineisiin yleisesti, eli jos koet tehtävät kivoiksi ja olosi helpottuu, niin todennäköisesti osaat asian paremmin. Jos joku tietty asia vaikka fysiikassa nostaa niskakarvat pystyyn pelkästä laskennan ajattelusta niin tiedät, että sitä pitää harjoitella enemmän. - Abi
Tietääkseni itse lääkiksen sisällä ei tarvita paljoakaan fysiikkaa, vaan se on lähinnä biokemmaa. Pääsykokeessa fyssa on kuitenkin ihan ehdoton. Helsingin systeemi uudistuu siten, että on saatava tietty määrä pisteitä fyssassa, kemmassa ja bilsassa, joten jos haluaa sisään, on hallittava kaikki. Suosittelen, että yrität alkaa kiinnostua siitä fyssasta. Muuten mahiksia ei juuri ole. Meille valmennuskurssin maikat sanoivat, että kenenkään heidän tuntemansa pääseminen ei ole jäänyt bilsasta kiinni, vaan useimmiten se on fyssa tai kemma. Mitä tulee yleisesti lääkikseen pyrkimisestä, niin kuka tahansa voi päästä sisään. Tiedän henkilön, jonka keskiarvo oli jotain kuuden paikkeilla ja opiskelee nyt lääkiksessä. Lähinnä se, mikä merkitsee, on oma motivaatio. Liikaa ei kuitenkaan kannata lukea, ettei sekoa, mutta jos nyt lukion aikana hommaat hyvän pohjan pikkuhiljaa, voit olla huoleti abikeväänä. Itselläni siis muutaman kuukauden kuluttua pääsykoe. Jännittää :D.
- sdfsdf
Sama tilanne kuin Abilla! Fysiikasta kannattaa oikeasti yrittää kiinnostua, vaikka ymmärränkin, ettei itseinduktiot ja vastaavat varmasti tulevaa lääkäriä erityisemmin kiinnostakaan.
Kova työ palkitaan varmasti lopuksi unelmiesi opiskelupaikalla! Fakta kuitenkin on se, ettei ilman fysiikan ja kemian jäätävää osaamista lääkiksen ovet aukene. - Viime kevään abi
Joo nii se on, et pakko hallita lukion kemia ja fysiikka jos lääkikseen aikoo päästä. Kaikkia tehtäviä kokeessa ei tarvi osata, mutta tehtävät on tosi soveltavia ja monet asiat nivoutuu toisiinsa. Täytyy myös osata pyöritellä kaavoja.
Kannattaa keskittyä lukiossa fysiikkaan, kemiaan ja bilsaan. Lääkiksessä opiskelun kannalta englanti on kans hyödyllinen. Fysiikkaa en oo ainakaan ite vielä tarvinnu. Nyt menossa biokemian kurssi (ja tenttiin pitäs olla lukemassa..). Kun saa lukioaikana luettua hyvin kemian ja fysiikan, nii pääsykoekeväänä ehtii kerrata vähän bilsaa, hioa laskurutiinin ja harjotella ei-lukiokirjoissa-olevia soveltavia tehtäviä (vaikka ois L:n paperit en usko että kokeesta selviäis ilman).
Kokemuksesta voin sanoa et tehtävä on vaativa, mut ei mahdoton. Ei sittenkään, vaikka ois menny kirjotukset miten huonosti :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3237678Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662176- 1771866
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161402- 1121297
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91261Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701231RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j581196Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411081Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901029