Toimiminen vastoin kuntotarkastajan

toimenpidesuositusta

Näkemystä ja/tai kokemusta seuraavaan:

Rivitalohuoneistoomme (jonka ostimme hieman yli kaksi vuotta sitten) tehtiin ennen kauppoja kuntotarkastus virallisen kuntotarkastajan toimesta. Itse asunto/huoneisto oli ok, mutta rakennuksen ulkopuolisessa tarkastuksessa todettiin ”kasvillisuutta naapurihuoneiston puolella” (käytännössä muutaman neliömetrin alaan on tungettu naapurimme toimesta aivan ulkoseinään kiinni suuri joukko kuusi- ja lehtipuita). Kuntotarkastajan ”toimenpidesuositus” oli, että ”kasvillisuus tulee poistaa, koska se aiheuttaa taloyhtiön seinärakenteelle ylimääräisen kosteusrasitteen sekä juuristo vaurioittaa salaojajärjestelmää”.

Sen lisäksi että tuo sekametsikkö näyttää taloyhtiön etupihalla todella karsealta, niin jo ilman rakennusteknistä asiantuntemusta on varsin helppo oivaltaa, että koko ajan kasvavat puut/juuret ovat melkoinen haitta ja rasite seinälle (ja kohta katolle) etenkin salaojille.

Olemme ottaneet asian jo kahtena eri keväänä taloyhtiön kokouksessa esille, mutta asialle ei ole tehty vieläkään mitään sen enempää itse puut istuttaneen osakkaan, kuin hallituksen tai isännöitsijän toimesta.

Nyt meitä kiinnostaisi tietää, että olisiko hallituksella ja/tai isännöitsijällä suoranainen vastuu noudattaa ulkopuolisen kuntotarkastajan toimenpidesuositusta, vai voidaanko näinkin räikeä ”taloyhtiön omaisuuden turmelu” antaa tapahtua, ja todeta että ”kyseessähän vain suositus” (sekametsikön omistaja istuu luonnollisesti itse hallituksessa)?

Onko mahdollista, että vaikka kosteus- ja salaojarasite on tiedossa, niin vahingon annetaan tapahtua, ja sen jälkeen korjauksen kulut maksetaan taloyhtiön rahoista (eli kaikkien osakkaiden, eli myös meidän)?

Voimmeko pyytää/vaatia, että osakas joka puita on istutellut vastaa henkilökohtaisesti mahdollisista vaurioiden aiheuttamista kustannuksista?

Mitä tälläisessä tapauksessa yksittäinen osakas voi/kannattaa tehdä?

Jos pyydämme hallitukselta kirjallista kannanottoa siihen, miksi kuntotarkastajan toimenpidesuositusta ei noudateta, sekä miten korvausvastuu jakautuu mahdollisessa (lue: todennäköisessä) seinän ja/tai salaojituksen vaurioitumisessa, niin onko hallituksen pakko vastata meille kirjallisesti?
Haluaisimme edes jotain mustaa valkoiselle tulevaisuutta varten…

Tämä sama viesti sekä ”pari- ja rivitalo” että ”isännöinti ja huoltoyhtiöt” keskusteluryhmissä, koska emme osanneet päättää kumpaan kuuluisi enemmän.

3

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 17+9

      "Onko mahdollista, että vaikka kosteus- ja salaojarasite on tiedossa, niin vahingon annetaan tapahtua, ja sen jälkeen korjauksen kulut maksetaan taloyhtiön rahoista (eli kaikkien osakkaiden, eli myös meidän)?"

      Kyllä se näin on, hallitus päättää tehdäänkö korjauksia vai ei. Ei tarvitse noudattaa suosituksia

      "Voimmeko pyytää/vaatia, että osakas joka puita on istutellut vastaa henkilökohtaisesti mahdollisista vaurioiden aiheuttamista kustannuksista?"

      Ei

      "Mitä tälläisessä tapauksessa yksittäinen osakas voi/kannattaa tehdä?"

      Ei oikeastaan mitään, toki muutama itkupotkuraivari-puhelu isännöitsijälle / hpj:lle voi auttaa

      "Jos pyydämme hallitukselta kirjallista kannanottoa siihen, miksi kuntotarkastajan toimenpidesuositusta ei noudateta, sekä miten korvausvastuu jakautuu mahdollisessa (lue: todennäköisessä) seinän ja/tai salaojituksen vaurioitumisessa, niin onko hallituksen pakko vastata meille kirjallisesti?"

      Ei, ainoa keino on hyvissä ajoin ilmoittaa issarille / hpj:lle että haluatte asian käsiteltäväksi vuosittaisessa yhtiökokouksessa. Tällä tavalla saatte taloyhtiön kannan paperille, jos kokouksessa päätetään että puut kaadetaan niin tämä velvoittaa hallitusta kaatamaan puut.

    • WOD

      Hallitus ei päätä, tehdäänkö korjauksia vai ei. Yhtiökokous päättää korjauksista jotka ovat normaalia kunnossapitoa laajempia.
      Haittaa aiheuttavien puiden poisto on taas juuri tuota normaalia kunnossapitoa, jota hallitus voi teettää ilman yhtiökokouksen päätöstäkin.

      Kirjoituksesta käy ilmi, että olette itse palkanneet kuntotarkastajan. Yhtiöllä ei ole mitään velvoitetta noudattaa kuntotarkastajan suosituksia. Ei vaikka kuntotarkastajan olisi palkannut yhtiökin. Kyseessä on siis vain suositukset.

      Osakas on velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheuttamansa vahingot. Perusteet löytyvät asunto-osakeyhtiölaista. Ko. tapauksessa tietysti toteennäyttäminen aiheutetuista vahingoista voi olla haastavaa.
      Kannattaisi selvittää, onko osakas saanut taloyhtiöltä luvan istuttaa puita pihalleen. Mikäli, niin silloin luvan antanut hallituskin on osaltaan vastuussa mahdollisesta vahingosta.
      Silläkään ei ole tapauksessa merkitystä, että vaikka piha-alueet olisi yhtiöjärjestysmääräyksellä annettu huoneistojen hallintaan, niin hallitsemallaan alueella ei saa tehdä yhtiötä vahingoittavia toimenpiteitä. Korvausvastuuseen kyllä joutuu.

      Mainitsit, että olette ottaneet asian esille yhtiökokouksessa. Ilmeisesti asia ei ole ollut kuitenkaan esityslistalla, kun et ole maininnut mitään tehdyistä päätöksistä.

      Tee haittaa aiheuttavista puista ja niiden poistosta hallitukselle kirjallinen esitys lisättäväksi varsinaisen yhtiökokouksen esityslistalle, kuten edellinen kirjoittaja mainitsee. Tällöin se on esityslistalle myös laitettava ja asiasta on tehtävä myös kokouksessa päätös.
      Päätöshän voi sitten olla mikä vaan, esim. poistetaan, ei poisteta, tehdään lisäselvityksiä ja toimitaan niiden pohjalta tms. Itse sitten valmistaudut esittämään vankat perustelut puiden rakennukselle aiheuttamasta haitasta tai vahingoista.
      Mahdollisten vahinkojen aiheuttajan vastuu onkin sitten aivan oma lukunsa ja haastavaa näyttää toteen ilman tarkempia lisäselvityksiä. Tärkeintä on varmaankin saada puut pois enempien vahinkojen välttämiseksi. Rahallisesti ei varmaan ole niin iso asia, että maksajasta (joku muu kuin yhtiö) kannattaa käydä kiistelemään.

    • Ei vastuuta

      Rivitalojen todellisia heikkouksia sekä suoranaisia puutteita ja sairauksille altistumista ei tahdota huomioida.
      Ilmaa vuotavat rakenneliitokset aiheuttavat kosteusongelmia, pilaavat huoneilman laatua, altistavat hengitystiesairauksille ja lisäävät lämmityskustannuksia.
      Heikkotasoinen tai puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa kosteusvaaroja sekä altistaa ala-arvoisen sisäilman aiheuttamille hengitystiesairauksille.

      Kiinteistön laiminlyödyt elinkaaren kunnostus sekä huoltotyöt aiheuttavat vaurioita jotka ajan myötä pahenevat, jopa korjauskelvottomiksi.
      Laiminlyönnit saattavat lisätä kosteusvaurioita, pilata huoneilman laatua ja lisäävät poikkeuksetta myös lämmityskustannuksia.

      Nämä lienevät asioita, joista kielteisten päätösten tekijät eivät koskaan joudu vastuuseen laiminlyönneistään sekä aiheuttamistaan korjaus- ja lämmityskustannuksista ja sairauksista..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2982
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      68
      2857
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1832
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1689
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      26
      1622
    7. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1610
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1307
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1283
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1269
    Aihe