Olemme keskiikäinen pariskunta ja suunnittelemma neljän viikon Marokon matkaa loppuvuodelle.
-Vuoden vaihteessa olimme Gambiassa, onko Gambia ja Marokko verrattavissa toisiinsa? ( Gambia ihan ok )
-Minkälainen hintataso on Marokossa, Juomat, ruat, taxi, bussit, ostokset yms?
-Mitä kannattaa ostaa tuliaisiksi?
-Kannattaako tehdä omatoimimatkoja perillä ja onko ne halvempia kuin matkatoimiston järjestämät matka?
-Tuleeko matkustaminen halvemmaksi jos ottaa porukalla esim. pikkubussi, onko kulkuneuvon hinta sama riippumatta matkustajien määrästä?
-Onko Marokossa ns. bumstereita, jotka ovat mielellään opastamassa ja tietenkin haluaisivat jonkinlaisen korvauksen palveluistaan?
-Missä kannattaa käydä tutustumassa ja retkellä?
-Miten ilmasto esim lokakuussa, tarkeneeko rannalla?
-Onko rannat ym. liikuminen turvallista, myös pimeän aikana?
-Mitä neuvoja haluaisit antaa ekakertaa Marokkoon ( Agadir ) menijälle?
Tietoa janoava
7
392
Vastaukset
- Oma kokemus
Marokossa olen käynyt neljä kertaa, yhteensä vietetty siellä 10 viikkoa. Yritän vastata jonkun verran kysymyksiisi, mutta joihinkin vastaamisen jätän fiksummille.
Hintataso Marokossa on sinänsä alhainen, riippuen siitä, mitä ja mistä ostaa. Elektroniikka on samalla tasolla Suomen hintojen kanssa, mutta esimerkiksi ruokaa saa ostettua halvallakin. Raaka-aineet on halpoja, eli ruokaa saa itse tehtyä halvalla. Rannan läheisyydessä ruoka ja ostokset on kalliita. Esimerkiksi rannan läheisyydessä halvin pitsa on noin 70-90dh (dirhamia, ~1€ = 10dh), mutta keskustan läheisyydessä 25dh. Rannan kaupoissa hinnat tuntuu mahdollisesti pieniltä Suomeen verrattuna, mutta ylihinnoiteltua kuitenkin ovat. Ja aina kannattaa tinkiä!
En tiedä tarkoitatko juomilla alkoholillisia vai alkoholittomia, mutta rannan baareissa esimerkiksi mehu on noin 7dh luokkaa. Jos menet illalla niin kannattaa tarkistaa hinnat vaikka tarjoilijalta, muistan kerran kuinka mehu oli paljon kalliimpaa kuin menussa sanottiin, mutta pienellä präntillä luki sitten sielläkin, että illalla juomat kalliimpia. Alkoholi kuulemma samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta siitä en osaa sitten paremmin sanoa.
Junia ei Agadirissa ole, ja vaikka muualla olen kiertänytkin, en ole koskaan junia käyttänyt.
Taksia olen käyttänyt enemmän. Vaihtoehtoja on kaksi; 'grand taxi' eli isompi taksi, joka kulkee paikasta A paikkaan B. Taksiin mahtuu kuskin lisäksi kaksi ihmistä eteen ja neljä taakse. Taksi ei lähde ennen kuin se on täynnä, mutta paikkoja voi ostaa useamman, mikäli tiiviys ahdistaa. Näitä takseja löytää paikasta Gare Battoir des (Rue de Fes-tien varrella), kävelymatkan päästä rannalta. Taksit kyllä tietää jo sanasta battoir, jos ei jaksa kävellä.
Toinen vaihtoehto on 'petit taxi' eli pieni punainen taksi, joka vie minne haluat. Lähtöhinta alkaa 2dh muistaakseni päivisin ja illalla noin 19-20 aikaan muuttuu 3dh lähtöhinnaksi. Noin 8-10km matka taittuu suunnilleen vajaalla 15dh, muistaa vain mittarin käynnistyksen. Yleensä kuskit sen itse huomaa käynnistää, mutta ei välttämättä aina.
Lisäksi Agadirissa kulkee myös turisteille suunnattu kaupunkijuna, jonka kanssa näkee aika paljon Agadiria. Kierros kestää muistaakseni 35-45 minuuttia.
Tuliaisiksi voi ostaa esimerkiksi nahkasta tehtyjä laukkuja ja takkeja, jotkut myyjät esittelevät kuinka nahka kestää sytkärin tulen. Lisäksi esimerkiksi puuesineitä (parhaita löytää mielestäni Essaouirasta) ja muita käsitöitä, huiveja, mausteita, argana öljyä...
Itse en osaa sanoa matkatoimiston matkoista mitään, mutta omatoimimatka bussilla on mielestäni halpa vaihtoehto. Lisäksi mahdollisesti samoihin hintoihin pääsee grand taxilla, mutta en muista mistä sellainen lähti. Agadirista pääsee esimerkiksi Essaouiraan noin 100-200dh.Essaouira on taiteilijoiden suosiossa ja suosittu hippien keskuudessa. Siellä järjestetään myös musiikkitapahtumia, kesällä on gnawa festivaali, mutta ainakin viime vuonna lokakuun loppuun järjestettiin vuosittainen 'Festival des Andalousies Atlantiques', joka on sekoitus andalusialaista musiikkia, tansseja ja taidetta. Ajankohdasta tänä vuonna en osaa sanoa. Essaouira on tuulinen kaupunki, jossa on muurien ja linnoitusten ympäröimä medina (vanhakaupunki). Sieltä löytyy myös ihana satama.
Itse olen myös Marrakechiin mennyt samoilla hinnoilla kuin Essaouiraankin bussia käyttäen. Marrakechin Djemaa el-Fna on kokemisen arvoinen paikka, joka herää eloon varsinkin auringon laskettua. Siellä löytyy myös souk, eli markkinapaikka.
Jos on kiinnostunut surffaamisesta, paikaksi suosittelen Taghazout-nimistä pientä kylää noin 20km päässä Agadirista. Taghazoutista löytyy surffaamiseen opetusta ja välineet vuokralle. Grand taxi kulkee esimerkiksi sinne.- mixattua hassista
tätä kannattaa varoa
marokkolaiseen hassikseen poikkeuksetta
sekoitetaan jotain aasinpaskaa muovia tai muuta terveydelle vaarallista
tähän asiaan on nyt tulossa korjaus
lukekaapa tuo ja ostakaa 90 euron ryan air lento Agadiriin
siistin asiallisen hotellihuoneen keskustasta saa 7 euroa päivä
luxus hotellit 50-80 e päivä
maailman paras ketama xero xero 4 euroa gramma
ja yhdestä osoitteesta saa takuuvarmasti sekoittamatonta
http://www.unianova.eu/agadir.htm
- Oma kokemus2
Bumstereihin en ole törmännyt itse, joten niistä en osaa sanoa enempää. Yleensä olen siis kulkenut paikallisten ystävieni seurassa ja viime reissulla jo osasin kulkea sen verran varmasti, että kukaan ei tullut tarjoutumaan. Suosittelen myös kulkemaan yhdessä varsinkin rannalla kävellessänne, ei tule miehet naista jututtamaan ainakaan niin herkästi kuin jos nainen yksin kulkisi. Muualla sain kyllä kulkea rauhassa, mutta rannan läheisyys oli ikävää kulkea yksin naisena. Joka puolella näkyy myös ihmisiä, jotka yrittävät kerjätä rahaa.
Agadirissa ei ole hirvittävästi nähtävää, kaupunkijuna, kukkula, Marina, 'eläintarha', souk ja ranta. Junasta jo puhuinkin aikaisemmin. Kukkulan näkee jo rannalla ollessaan, mutta huipulta on mahtavat näköalat. Marina, joka sijaitsee kun rantakatua kävelee kohti kukkulaa kunnes näkee Zara-kaupan, on täynnä hienoja veneitä ja varsinkin vedessä uivat kalat ovat hauskaa katseltavaa. Kaloille voi syöttää esimerkiksi leipää. Eläintarha on ilmainen, enimmäkseen löytyy lintuja. Sisäänkäynti löytyy kaupunkijunan lähtöpaikan vierestä. Souk sijaitsee vähän pidemmällä, mutta kävellen kyllä pääsee perille, ehkäpä jotakin 5 km rannalta. Kannattaa muistaa siellä väenpaljoudessa pitää laukuista huolta. Ja tarkistakaa aukiolopäivät, muistaakseni ehkä maanantaisin(?) kiinni. Agadirista löytyy myös museo, mutta siellä en ole vielä käynyt. Niin ja tietenkin kamelilla ratsastaminen on mahdollista kokea esimerkiksi kukkulan päällä tai Taghazoutissa.
Lokakuussa keskilämpötila on noin 20 astetta. Olin itse Marokossa viime vuonna syys-lokakun vaihteessa ja voin sanoa palaneeni ihan kunnolla auringosta. Illat saattavat olla jo viileitä.
Illalla rantakatu on mahdollisesti täynnä paikallisia lapsineen, mutta muutenkin on porukkaa ainakin vielä noin 22 aikaan liikkeellä. Itse olen kokenut rannan turvalliseksi, totta kai aina kannattaa miettiä, mihin mennä. Ravintoloissa ja kahviloissa saattaa löytyä viihdettä, olen törmännyt mm. gnawa-ryhmään (gnawa on musiikkia, jolla on syviä hengellisiä ja parantamiseen tähtääviä pyrkimyksiä).
Osa neuvoista on varmasti jo tuossa teksissä sisällä, mutta ranskan kieli on suuri plussa. Marokkolaiset myös tykkäävät, mikäli marokonarabian kielisiä sanoja osaa yhtään. Paikalliset ovat ystävällisiä, auttavat kyllä, jos osaavat. Kannattaa lähteä tosiaan pidemmälle rannalta, ranta on loppujen lopuksi aika tylsä.
Suosittelen pitämään paperia mukana laukussa, mikäli vessaan tulee tarve ja hotelli kauempana. Rannalla olevissa ravintoloissa/kahviloissa vessa on yleensä kunnollinen, mutta kauempana vessana toimii reikä lattiassa. Myöskin voisin veikata, että rannan yleisövessa olisi tuo reikä, mutta en osaa sanoa siitä varmasti.
Kuvaukseen suosittelen kysymään luvan, mikäli haluat ihmistä kuvata. Varsinkin poliisit ovat tarkkoja siitä, että ilman lupaa ei oteta kuvaa heistä työskentelemässä.
Nyt en tiedä kuinka paljon olen itseäni toistellut tai jos unohdin tekstistäni jotakin tai en selittänyt asioista tarpeeksi. Nyt on nukkumaanmenoaika ylittynyt jo roimasti, ihme kun aivot ei enää jaksa ajatella. Toivottavasti oli apua edes jonkin verran, netistä löytyy googlettamalla lisää. - Jussi7
Suur kiitos sinulle infosta. Näillä tiedoilla pärjäämme jo pitkälle.
Miten on, pärjääkö Marokossa Englannin kielellä? - Oma huomio
Hienoa, että kirjoittamani teksti ei mennyt hukkaan.
Englantia osaavat paremmin nuoret, jotkut heikonlaisesti, mutta he tykkäävät kuitenkin englanniksi jutella. Vanhemmat ihmiset eivät englantia hirveästi tunnu osaavan. Rannan tuntumassa menut on käännetty myös englanniksi, joissakin rannasta kauempana olevista paikoista löytyy ainostaan arabia/ranska. Myöskin eräässä ravintolassa löytyy jopa suomeksi käännetty menu, mutta en ihan varma ole sijainnista, kaksi kertaa sen olen nähnyt.
Elekieli ja avoimuus auttaa kommunikaatiossa, mikäli yhteistä kieltä ei löydy. Osa marokkolaisista osaa jopa suomea muutamat sanat rantakadulla. Taksin jos haluaa englantia puhuvan, kannattaa pysäyttää taksi ja kysyä hänen englannin kielestään. Kannattaa myös muistaa, että he voivat sanoa, että osaavat englantia, vaikka todellisuudessa he osaavat vain muutaman sanan. - Matkalle
Marokko ja Gambia ovat aivan erilaisia. Gambia on mustaa afrikkaa ja Marokko arabimaa. Olen käynyt kummassakin maassa enkä voi niitä vertailla missäkään asiassa samanlaiseksi. Kumpikin maa on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Gambiassa on huomattavasti lämpimämpää, onhan se paljon etelämmässä.
- road69
Pääseekö Gambiaan suomalainen ilman viisumia ? Onko se roskia täynnä kuten Senegal ?
onko Gambia yhtä turvallinen kuin Marokko ?
Mauretaniassa olen kuulut että tulee helposti ryöstetyksi ja tapetuksi
mutta etelä Marokossa on paljon turvallisempaa kuin espanjan aurinkorannikolla
Pohjois Marokossa jossain Tetuaanissa ei kannata pimeän aikaan liikkua
mutta Agadirissa voi huoleta mennä yöllä kahden aikaan pankki automaatille
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap162158Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi842088- 1011387
Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen101246Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1461178Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663811173Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.249886Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha173864- 63844
- 65838