Tietoa janoava

Jussi7

Olemme keskiikäinen pariskunta ja suunnittelemma neljän viikon Marokon matkaa loppuvuodelle.
-Vuoden vaihteessa olimme Gambiassa, onko Gambia ja Marokko verrattavissa toisiinsa? ( Gambia ihan ok )
-Minkälainen hintataso on Marokossa, Juomat, ruat, taxi, bussit, ostokset yms?
-Mitä kannattaa ostaa tuliaisiksi?
-Kannattaako tehdä omatoimimatkoja perillä ja onko ne halvempia kuin matkatoimiston järjestämät matka?
-Tuleeko matkustaminen halvemmaksi jos ottaa porukalla esim. pikkubussi, onko kulkuneuvon hinta sama riippumatta matkustajien määrästä?
-Onko Marokossa ns. bumstereita, jotka ovat mielellään opastamassa ja tietenkin haluaisivat jonkinlaisen korvauksen palveluistaan?
-Missä kannattaa käydä tutustumassa ja retkellä?
-Miten ilmasto esim lokakuussa, tarkeneeko rannalla?
-Onko rannat ym. liikuminen turvallista, myös pimeän aikana?
-Mitä neuvoja haluaisit antaa ekakertaa Marokkoon ( Agadir ) menijälle?

7

349

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oma kokemus

      Marokossa olen käynyt neljä kertaa, yhteensä vietetty siellä 10 viikkoa. Yritän vastata jonkun verran kysymyksiisi, mutta joihinkin vastaamisen jätän fiksummille.

      Hintataso Marokossa on sinänsä alhainen, riippuen siitä, mitä ja mistä ostaa. Elektroniikka on samalla tasolla Suomen hintojen kanssa, mutta esimerkiksi ruokaa saa ostettua halvallakin. Raaka-aineet on halpoja, eli ruokaa saa itse tehtyä halvalla. Rannan läheisyydessä ruoka ja ostokset on kalliita. Esimerkiksi rannan läheisyydessä halvin pitsa on noin 70-90dh (dirhamia, ~1€ = 10dh), mutta keskustan läheisyydessä 25dh. Rannan kaupoissa hinnat tuntuu mahdollisesti pieniltä Suomeen verrattuna, mutta ylihinnoiteltua kuitenkin ovat. Ja aina kannattaa tinkiä!

      En tiedä tarkoitatko juomilla alkoholillisia vai alkoholittomia, mutta rannan baareissa esimerkiksi mehu on noin 7dh luokkaa. Jos menet illalla niin kannattaa tarkistaa hinnat vaikka tarjoilijalta, muistan kerran kuinka mehu oli paljon kalliimpaa kuin menussa sanottiin, mutta pienellä präntillä luki sitten sielläkin, että illalla juomat kalliimpia. Alkoholi kuulemma samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta siitä en osaa sitten paremmin sanoa.

      Junia ei Agadirissa ole, ja vaikka muualla olen kiertänytkin, en ole koskaan junia käyttänyt.
      Taksia olen käyttänyt enemmän. Vaihtoehtoja on kaksi; 'grand taxi' eli isompi taksi, joka kulkee paikasta A paikkaan B. Taksiin mahtuu kuskin lisäksi kaksi ihmistä eteen ja neljä taakse. Taksi ei lähde ennen kuin se on täynnä, mutta paikkoja voi ostaa useamman, mikäli tiiviys ahdistaa. Näitä takseja löytää paikasta Gare Battoir des (Rue de Fes-tien varrella), kävelymatkan päästä rannalta. Taksit kyllä tietää jo sanasta battoir, jos ei jaksa kävellä.
      Toinen vaihtoehto on 'petit taxi' eli pieni punainen taksi, joka vie minne haluat. Lähtöhinta alkaa 2dh muistaakseni päivisin ja illalla noin 19-20 aikaan muuttuu 3dh lähtöhinnaksi. Noin 8-10km matka taittuu suunnilleen vajaalla 15dh, muistaa vain mittarin käynnistyksen. Yleensä kuskit sen itse huomaa käynnistää, mutta ei välttämättä aina.
      Lisäksi Agadirissa kulkee myös turisteille suunnattu kaupunkijuna, jonka kanssa näkee aika paljon Agadiria. Kierros kestää muistaakseni 35-45 minuuttia.

      Tuliaisiksi voi ostaa esimerkiksi nahkasta tehtyjä laukkuja ja takkeja, jotkut myyjät esittelevät kuinka nahka kestää sytkärin tulen. Lisäksi esimerkiksi puuesineitä (parhaita löytää mielestäni Essaouirasta) ja muita käsitöitä, huiveja, mausteita, argana öljyä...

      Itse en osaa sanoa matkatoimiston matkoista mitään, mutta omatoimimatka bussilla on mielestäni halpa vaihtoehto. Lisäksi mahdollisesti samoihin hintoihin pääsee grand taxilla, mutta en muista mistä sellainen lähti. Agadirista pääsee esimerkiksi Essaouiraan noin 100-200dh.Essaouira on taiteilijoiden suosiossa ja suosittu hippien keskuudessa. Siellä järjestetään myös musiikkitapahtumia, kesällä on gnawa festivaali, mutta ainakin viime vuonna lokakuun loppuun järjestettiin vuosittainen 'Festival des Andalousies Atlantiques', joka on sekoitus andalusialaista musiikkia, tansseja ja taidetta. Ajankohdasta tänä vuonna en osaa sanoa. Essaouira on tuulinen kaupunki, jossa on muurien ja linnoitusten ympäröimä medina (vanhakaupunki). Sieltä löytyy myös ihana satama.
      Itse olen myös Marrakechiin mennyt samoilla hinnoilla kuin Essaouiraankin bussia käyttäen. Marrakechin Djemaa el-Fna on kokemisen arvoinen paikka, joka herää eloon varsinkin auringon laskettua. Siellä löytyy myös souk, eli markkinapaikka.
      Jos on kiinnostunut surffaamisesta, paikaksi suosittelen Taghazout-nimistä pientä kylää noin 20km päässä Agadirista. Taghazoutista löytyy surffaamiseen opetusta ja välineet vuokralle. Grand taxi kulkee esimerkiksi sinne.

      • mixattua hassista

        tätä kannattaa varoa

        marokkolaiseen hassikseen poikkeuksetta

        sekoitetaan jotain aasinpaskaa muovia tai muuta terveydelle vaarallista

        tähän asiaan on nyt tulossa korjaus

        lukekaapa tuo ja ostakaa 90 euron ryan air lento Agadiriin

        siistin asiallisen hotellihuoneen keskustasta saa 7 euroa päivä

        luxus hotellit 50-80 e päivä

        maailman paras ketama xero xero 4 euroa gramma

        ja yhdestä osoitteesta saa takuuvarmasti sekoittamatonta



        http://www.unianova.eu/agadir.htm


    • Oma kokemus2

      Bumstereihin en ole törmännyt itse, joten niistä en osaa sanoa enempää. Yleensä olen siis kulkenut paikallisten ystävieni seurassa ja viime reissulla jo osasin kulkea sen verran varmasti, että kukaan ei tullut tarjoutumaan. Suosittelen myös kulkemaan yhdessä varsinkin rannalla kävellessänne, ei tule miehet naista jututtamaan ainakaan niin herkästi kuin jos nainen yksin kulkisi. Muualla sain kyllä kulkea rauhassa, mutta rannan läheisyys oli ikävää kulkea yksin naisena. Joka puolella näkyy myös ihmisiä, jotka yrittävät kerjätä rahaa.

      Agadirissa ei ole hirvittävästi nähtävää, kaupunkijuna, kukkula, Marina, 'eläintarha', souk ja ranta. Junasta jo puhuinkin aikaisemmin. Kukkulan näkee jo rannalla ollessaan, mutta huipulta on mahtavat näköalat. Marina, joka sijaitsee kun rantakatua kävelee kohti kukkulaa kunnes näkee Zara-kaupan, on täynnä hienoja veneitä ja varsinkin vedessä uivat kalat ovat hauskaa katseltavaa. Kaloille voi syöttää esimerkiksi leipää. Eläintarha on ilmainen, enimmäkseen löytyy lintuja. Sisäänkäynti löytyy kaupunkijunan lähtöpaikan vierestä. Souk sijaitsee vähän pidemmällä, mutta kävellen kyllä pääsee perille, ehkäpä jotakin 5 km rannalta. Kannattaa muistaa siellä väenpaljoudessa pitää laukuista huolta. Ja tarkistakaa aukiolopäivät, muistaakseni ehkä maanantaisin(?) kiinni. Agadirista löytyy myös museo, mutta siellä en ole vielä käynyt. Niin ja tietenkin kamelilla ratsastaminen on mahdollista kokea esimerkiksi kukkulan päällä tai Taghazoutissa.

      Lokakuussa keskilämpötila on noin 20 astetta. Olin itse Marokossa viime vuonna syys-lokakun vaihteessa ja voin sanoa palaneeni ihan kunnolla auringosta. Illat saattavat olla jo viileitä.
      Illalla rantakatu on mahdollisesti täynnä paikallisia lapsineen, mutta muutenkin on porukkaa ainakin vielä noin 22 aikaan liikkeellä. Itse olen kokenut rannan turvalliseksi, totta kai aina kannattaa miettiä, mihin mennä. Ravintoloissa ja kahviloissa saattaa löytyä viihdettä, olen törmännyt mm. gnawa-ryhmään (gnawa on musiikkia, jolla on syviä hengellisiä ja parantamiseen tähtääviä pyrkimyksiä).

      Osa neuvoista on varmasti jo tuossa teksissä sisällä, mutta ranskan kieli on suuri plussa. Marokkolaiset myös tykkäävät, mikäli marokonarabian kielisiä sanoja osaa yhtään. Paikalliset ovat ystävällisiä, auttavat kyllä, jos osaavat. Kannattaa lähteä tosiaan pidemmälle rannalta, ranta on loppujen lopuksi aika tylsä.
      Suosittelen pitämään paperia mukana laukussa, mikäli vessaan tulee tarve ja hotelli kauempana. Rannalla olevissa ravintoloissa/kahviloissa vessa on yleensä kunnollinen, mutta kauempana vessana toimii reikä lattiassa. Myöskin voisin veikata, että rannan yleisövessa olisi tuo reikä, mutta en osaa sanoa siitä varmasti.
      Kuvaukseen suosittelen kysymään luvan, mikäli haluat ihmistä kuvata. Varsinkin poliisit ovat tarkkoja siitä, että ilman lupaa ei oteta kuvaa heistä työskentelemässä.

      Nyt en tiedä kuinka paljon olen itseäni toistellut tai jos unohdin tekstistäni jotakin tai en selittänyt asioista tarpeeksi. Nyt on nukkumaanmenoaika ylittynyt jo roimasti, ihme kun aivot ei enää jaksa ajatella. Toivottavasti oli apua edes jonkin verran, netistä löytyy googlettamalla lisää.

    • Jussi7

      Suur kiitos sinulle infosta. Näillä tiedoilla pärjäämme jo pitkälle.
      Miten on, pärjääkö Marokossa Englannin kielellä?

    • Oma huomio

      Hienoa, että kirjoittamani teksti ei mennyt hukkaan.

      Englantia osaavat paremmin nuoret, jotkut heikonlaisesti, mutta he tykkäävät kuitenkin englanniksi jutella. Vanhemmat ihmiset eivät englantia hirveästi tunnu osaavan. Rannan tuntumassa menut on käännetty myös englanniksi, joissakin rannasta kauempana olevista paikoista löytyy ainostaan arabia/ranska. Myöskin eräässä ravintolassa löytyy jopa suomeksi käännetty menu, mutta en ihan varma ole sijainnista, kaksi kertaa sen olen nähnyt.

      Elekieli ja avoimuus auttaa kommunikaatiossa, mikäli yhteistä kieltä ei löydy. Osa marokkolaisista osaa jopa suomea muutamat sanat rantakadulla. Taksin jos haluaa englantia puhuvan, kannattaa pysäyttää taksi ja kysyä hänen englannin kielestään. Kannattaa myös muistaa, että he voivat sanoa, että osaavat englantia, vaikka todellisuudessa he osaavat vain muutaman sanan.

    • Matkalle

      Marokko ja Gambia ovat aivan erilaisia. Gambia on mustaa afrikkaa ja Marokko arabimaa. Olen käynyt kummassakin maassa enkä voi niitä vertailla missäkään asiassa samanlaiseksi. Kumpikin maa on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Gambiassa on huomattavasti lämpimämpää, onhan se paljon etelämmässä.

      • road69

        Pääseekö Gambiaan suomalainen ilman viisumia ? Onko se roskia täynnä kuten Senegal ?

        onko Gambia yhtä turvallinen kuin Marokko ?

        Mauretaniassa olen kuulut että tulee helposti ryöstetyksi ja tapetuksi

        mutta etelä Marokossa on paljon turvallisempaa kuin espanjan aurinkorannikolla

        Pohjois Marokossa jossain Tetuaanissa ei kannata pimeän aikaan liikkua

        mutta Agadirissa voi huoleta mennä yöllä kahden aikaan pankki automaatille


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1817
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1687
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      809
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      757
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe